ב-27 בנובמבר 2024, פתחו ארגונים חמושים המתנגדים למשטרו של נשיא סוריה, בשאר אלאסד, במבצע נגד כוחות צבא סוריה ובעלי בריתו. הם השתלטו על חלב, חמאת וחמץ, וב-8 בדצמבר 2024 השלימו את ההשתלטות על דמשק. הנשיא אלאסד נמלט מהמדינה וקיבל מקלט מדיני ברוסיה.
מנהיג היאת אלתחריר, אחמד אלשרע (אבו מחמד אלג’ולאני), שהוביל את המבצע הצבאי, הכריז על ניצחון של כל העם הסורי והאשים כי משטר אלאסד הפך את סוריה לחוות עבור שאיפות איראניות.
כוחות צה”ל תפסו עמדות שליטה באזור החיץ ברמת הגולן והשתלטו על החרמון הסורי. דווח על עשרות תקיפות אוויריות של ישראל נגד מחסני אמצעי לחימה מתקדמים ונגד יכולות נוספות שעלולות ליפול לידי המורדים.
מזכ”ל חזבאללה, נעים קאסם, הודיע כי הארגון יסייע למשטר אלאסד בדיכוי “התוקפנות”, אולם עם התקדמות המורדים נאלץ הארגון להסיג את כוחותיו מסוריה.
שר החוץ האיראני טען כי איראן העבירה לאלאסד מידע על כוונת המורדים לפתוח בפעולה צבאית, אולם היא הופתעה מחוסר היכולת של צבא סוריה. נמסר כי טהראן הקימה ערוצי תקשורת ישירים עם חלק מקבוצות האופוזיציה וכי היא מוכנה להידברות עם ההנהגה החדשה.
ארה”ב תקפה עשרות מטרות דאע”ש במרכז סוריה כדי למנוע מהארגון לנצל את האירועים במדינה כדי להתאושש.
תמונת המצב בסוריה
ב-27 בנובמבר 2024, פתחו ארגונים חמושים המתנגדים למשטרו של נשיא סוריה, בשאר אלאסד, בהובלת הארגון האסלאמי-ג’האדי היאת תחריר אלשאם, במבצע “הרתעת התוקפנות” נגד כוחות הצבא הסורי ובעלי בריתם בצפון-מערב סוריה. ב-30 בנובמבר 2024, החלו ארגוני מורדים נוספים שפועלים בחסות תורכית במבצע “שחר השחרור” באזור חלב נגד כוחות המשטר הסורי ונגד הכוחות הסוריים הדמוקרטיים (SDF), מיליציה כורדית-ערבית שפועלת בתמיכת ארה”ב. המורדים השתלטו על הערים חלב (3 בדצמבר 2024) וחמאת (4 בדצמבר 2024) וחמץ (7 בדצמבר 2024), בנוסף לבסיסי צבא, שדות תעופה צבאיים ומתקנים ביטחוניים שפעלו בחסות משמרות המהפכה של איראן וחזבאללה.
ב-6 בדצמבר 2024, התפשט המרד לדרום סוריה. מורדים השתלטו מתקני המשטרה ושירותי הביטחון בעיר אלסוידאא’ שבדרום סוריה, בה יש רוב דרוזי, וביישובים הסמוכים (אלערביה, 8 בדצמבר 2024). כמו כן, כוחות צבא סוריה והמיליציות הפרו-איראניות פינו את העיר דיר אלזור שבמזרח סוריה והכוחות הסוריים הדמוקרטיים השתלטו על האזור ועל מעבר הגבול אלבוכמאל שהיה תחת שליטת המיליציות (שרק, 6 בדצמבר 2024).
ב-7 בדצמבר 2024, השלימו המורדים גם את ההשתלטות על מחוזות דרעא ואלקניטרה בדרום סוריה, בקרבת הגבול עם ישראל, ובנוסף השתלטו על העיר חמץ (אלערביה, 8 בדצמבר 2024).
בלילה שבין ה-8-7 בדצמבר 2024, כבשו המורדים את הבירה דמשק, תוך שהם משתלטים על נמל התעופה של העיר, תחנות הרדיו והטלוויזיה וארמון הנשיאות. בעקבות זאת, הודיע משרד ההגנה הסורי כי משטרו של אסד נפל. בהודעה ראשונה שהתפרסמה מטעם המורדים בטלוויזיה הסורית נאמר כי “דמשק שוחררה, אלאסד הודח, האסירים שוחררו” וכי “מתחיל עידן חדש של סוריה חופשית” (אלג’זירה ואלערביה, 8 בדצמבר 2024).
מימין: המורדים בדמשק (אלג’דיד פרס, 8 בדצמבר 2024).
משמאל: ניתוץ פסל של חאפט’ אלאסד בטרטוס (אלג’זירה, 8 בדצמבר 2024)
מנהיג המטה לשחרור אלשאם, אחמד אלשרע (אבו מחמד אלג’ולאני), הגיע לדמשק ונשא נאום במסגד אלאמוי הגדול. הוא ציין כי הניצחון מסמל היסטוריה חדשה לאזור, והאשים כי משטר אלאסד השאיר את סוריה כחווה לשאיפות איראניות והפיץ עדתיות ושחיתות. אלשרע הדגיש כי “המדינה שייכת לכולנו והניצחון הוא לכל הסורים” (שאם אלאח’באריה, 8 בדצמבר 2024).
אלשרע במסגד אלאמוי הגדול בדמשק (רודאוו, 8 בדצמבר 2024)
בשעות הערב של ה-8 בדצמבר 2024, נמסר כי הנשיא המודח, בשאר אלאסד, ובני משפחתו הגיעו למוסקבה אחרי שקיבלו מקלט מדיני מטעמים הומניטריים. משרד החוץ הרוסי ציין כי אלאסד החליט לפרוש ולעזוב את סוריה אחרי התייעצויות עם מספר גורמים המעורבים בסכסוך בסוריה, וכי הוא נתן הנחיות להעברה מסודרת של השלטון (רי”א נובוסטי, 9-8 בדצמבר 2024).
ב-9 בדצמבר 2024, דווח כי מחמד אלבשיר, שעמד בראש השלטון האזרחי של המורדים באדלב, מונה לראש הממשלה הזמני החדש של סוריה וכי הוא ירכיב ממשלה חדשה שתנהל את שלב המעבר לאחר הפלת המשטר. לפי הדיווח, אלבשיר השתתף בפגישה עם אחמד אלשרע ועם ראש הממשלה האחרון של משטר אלאסד, מחמד אלג’לאלי (אלג’זירה, 9 בדצמבר 2024).
תמונת המצב בסוריה. בירוק: השטחים בשליטת המורדים; בצהוב: השטחים בשליטת הכוחות הסוריים הדמוקרטיים (Levant24, 8 בדצמבר 2024)
פעילות צה”ל
ב-7 בדצמבר 2024, בוצעה תקיפה של חמושים נגד מוצב של האו״ם באזור הכפר ח׳דר, שבגולן הסורי. צה”ל סייע לכוח האו”ם להדוף את התקיפה. בעקבות זאת, תגבר צה”ל את כוחותיו באזור הגבול ברמת הגולן והכניס כוחות גם לאזור החיץ שהוקם במסגרת הסכם הפסקת האש ב-1974. כמו כן, דווח כי כוחות צה”ל תפסו את השליטה באזור החרמון הסורי (דובר צה”ל, 9-2 בדצמבר 2024).
דווח כי חיל האוויר הישראלי ביצע תקיפות ברחבי סוריה נגד מחסנים של אמצעי לחימה מתקדמים, מערכות הגנה אווירית ונכסים אסטרטגיים ששימשו את משטר אלאסד ועלולים ליפול לידי גורמי טרור בקרב המורדים. בין השאר, דווח על תקיפה נגד מכון המחקר המרכזי סרס ליד דמשק, שבו לפי החשד פותחו טילים מונחים ארוכי טווח על י
די איראן (רויטרס ומרכז המעקב הסורי, 9-8 בדצמבר 2024). כמו כן, דווח כי צה”ל תקף מחסני נשק של המיליציות הפרו-איראניות במזרח סוריה (אלחדת’, 8 בדצמבר 2024)
מימין: התקיפה המיוחסת לישראל בבסיס חיל האוויר אלמאזה בדמשק (ערוץ הטלגרם שאם, 8 בדצמבר 2024). משמאל: כוחות צה”ל בחרמון הסורי (דובר צה”ל, 9 בדצמבר 2024)
חזבאללה ולבנון
ב-5 בדצמבר 2024, התייחס מזכ”ל חזבאללה, נעים קאסם, לאירועים בסוריה במהלך נאומו המצולם. הוא האשים כי המורדים פועלים בחסות ארה”ב וישראל, והדגיש כי הארגון “יעמוד לצד המשטר הסורי בסיכול התוקפנות” (רדיו אלנור, 5 בדצמבר 2024).
“שני מקורות ביטחוניים בלבנון” מסרו כי חזבאללה שלח מספר קטן של “כוחות פיקוח” מלבנון כדי לסייע למשטר למנוע מהמורדים להשתלט על העיר חמץ. קצין צבאי סורי ושני “פקידים אזוריים המקורבים לטהראן” אישרו כי מספר פעילים מחזבאללה חצו משטחי לבנון בלילה שבין 6-5 בדצמבר 2024 ותפסו עמדות בחמץ (רויטרס, 6 בדצמבר 2024). בהמשך, ציין “מקור המקורב לחזבאללה” כי הארגון שלח 2,000 לוחמים לאזור אלקציר בגבול סוריה-לבנון כדי להגן על עמדותיו. לפי “המקור”, הארגון לא השתתף בשום קרב נגד כוחות האופוזיציה (סוכנות הידיעות הצרפתית, 7 בדצמבר 2024).
עם זאת, התקדמות כוחות המורדים אילצה את חזבאללה להסיג את כוחותיו מסוריה. “מקור המקורב לחזבאללה” מסר כי הארגון הורה לאנשיו הנמצאים בסביבת דמשק וחמץ לסגת לכיוון לבנון ולאזור החוף הסורי (סוכנות הידיעות הצרפתית, 8 בדצמבר 2024). “קצין בכיר” בצבא סוריה מסר כי עשרות לוחמי יחידת אלרצ’ואן של חזבאללה ברחו מחמץ לאחר שהגיעו להסכמה עם גורמים בצבא הסורי כי לא ניתן להגן על העיר (רויטרס, 7 בדצמבר 2024). כמו כן, “מקור בצבא סוריה” מסר כי כוחות חזבאללה נסוגו מהעיר אלקציר לפני שנפלה לידי המורדים, וכי ישראל תקפה מחסני נשק של הארגון ופגעה באחת השיירות (רויטרס, 8 באוקטובר 2024).
על רקע ההתפתחויות בסוריה, צבא לבנון נקט צעדים ביטחוניים בחלק הצפוני של גבול סוריה-לבנון. נמסר כי הצבא פרס את פוג’ הגבולות היבשתיים, שתי חטיבות ויחידות מיוחדות וכן הגביר משמעותית את סיוריו לאורך הגבול. (MTV, 2 בדצמבר,2024). ראש ממשלת המעבר של לבנון, נג’יב מיקאתי, קיים הערכת מצב עם מפקד הצבא, ג’וזף עון, ועם ראשי שירותי הביטחון, והדגיש את “העדיפות לנהל את המצב בגבול בקפדנות ולהרחיק את לבנון מהשלכות ההתפתחויות בסוריה” (חשבון X של ראש ממשלת לבנון, 8 בדצמבר 2024).
איראן והמיליציות השיעיות
לאחר השתלטות המורדים והפלת משטר אלאסד, הדגיש משרד החוץ של איראן כי קביעת הגורל וקבלת ההחלטות בנוגע לעתיד סוריה הוא באחריות העם שלה “ללא התערבות מלחמתית או כפייה זרה”. עוד נמסר כי יש לסיים במהרה את העימותים הצבאיים, להימנע ממעשי טרור ולהתחיל בשיח לאומי בהשתתפות כל שכבות החברה הסורית כדי להקים “שלטון רחב שייצג את כל העם הסורי”. בהודעה הודגש איראן תמשיך לסייע לסוריה כדי לכונן ביטחון ויציבות. יצוין כי ההודעה לא כללה אף התייחסות לנשיא המודח אלאסד (ערוץ הטלגרם של משרד החוץ האיראני, 8 בדצמבר 2024).
שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ’י, חשף כי בפגישתו האחרונה עם אלאסד, הוא הדגיש בפניו כי תפקידה של טהראן הוא לסייע לסוריה ולא להחליף את צבא סוריה. לטענתו, איראן ידעה שלארה”ב ו”לישות הציונית” יש תוכניות מאחורי הקלעים לגרום לבעיות רצופות ב”ציר ההתנגדות” וכי לאחר ההתפתחויות ברצועת עזה ובלבנון, זה היה טבעי שהפעולות הללו יימשכו. הוא ציין כי כל המידע על היערכות המורדים במחוז אדלב הועבר לממשלת סוריה ולצבא, והודה כי איראן הופתעה מחוסר היכולת של צבא סוריה להתמודד עם תנועת המורדים והקצב המהיר של ההתפתחויות (אירנ”א, 8 בדצמבר 2024).
“גורם איראני בכיר” מסר כי טהראן הקימה ערוצים ישירים כדי לתקשר עם כמה קבוצות בהנהגת האופוזיציה הסורית. הוא הוסיף כי איראן מוכנה לדיאלוג ישיר עם ההנהגה החדשה בסוריה כדי למנוע נתיב עוין בין שתי המדינות. ה”גורם” הדגיש כי יש צורך בתקשורת עם מנהיגי האופוזיציה כדי לייצב את היחסים למנוע מתיחות נוספת באזור (רויטרס, 9 בדצמבר 2024).
“מקור במיליציות הפרו-איראניות בעיראק” מסר כי ועדת התיאום של “ההתנגדות” העיראקית בוחנת את המצב בסוריה לאחר נפילת המשטר כדי להציג עמדה מאוחדת ביחס לתקופה הקרובה. הוא ציין כי כוחות האופוזיציה המתכוונים להקים ממשלה חדשה בדמשק מסווגים בעיראק כארגון טרור, וכי הם השתתפו עם דאעש בפלישה לעיראק ב-2014, והדבר עלול להעמיד את ביטחון האזור כולו במבחן. הוא הדגיש כי “ציר ההתנגדות” מוכן לכל מקרה חירום ולכל סכנה העלולים לפגוע בעיראק (אלאח’באר, 9 בדצמבר 2024).
סגן יו”ר רשות התקשורת של תנועת החות’ים, נצר אלדין עאמר, מסר כי הם עוקבים אחר ההתפתחויות בסוריה ואחרי “ניצול המצב של האויב הציוני והתקדמות הצבא שלו באלקניטרה”. הוא האשים כי הפעולה הישראלית היא “תוקפנות מסוכנת שתוצאותיה היא לקיחת שטח ערבי חדש” (חשבון X של נצר אלדין עאמר, 8 בדצמבר 2024). חבר הלשכה המדינית של החות’ים, מחמד אלבח’יתי, הוסיף כי כניסת הצבא הישראלי לאזור החיץ ברמת הגולן מהווה הפרה של ריבונות סוריה, ללא קשר לגורם ששולט במדינה” (חשבון X של מחמד אלבח’יתי, 8 בדצמבר 2024).
תגובות בינלאומיות
ארה”ב
נשיא ארה”ב, ג’ו ביידן, בירך על הפלת משטר אלאסד והדגיש את האכזריות של המשטר וקרא להעמיד את בשאר אלאסד לדין. ביידן הודה כי האירועים מהווים סיכון וחוסר ודאות והוסיף כי ארה”ב תפעל עם שותפים כדי לעזור לסוריה לנצל את ההזדמנות ולנהל את הסיכונים הכרוכים בכך. בהתייחסו למורדים, הוא ציין כי בממשל עוקבים אחרי ההצהרות, אולם יבחנו את המעשים בשטח (רויטרס, 8 בדצמבר 2024).
“גורם בכיר” בממשל האמריקאי מסר כי ארה”ב נמצאת בקשר עם כל הקבוצות המעורבות בלחימה בסוריה, לרבות המטה לשחרור אלשאם שנמצא ברשימת ארגוני הטרור של ארה”ב. הוא לא שלל את האפשרות שארה”ב תסיר את הארגון מרשימת ארגוני הטרור כדי לאפשר שיתוף פעולה נרחב יותר. “גורם בכיר” נוסף ציין כי הממשל נמצא בתהליך של “הערכת מצב בזמן אמת” (וושינגטון פוסט, 8 בדצמבר 2024).
ב-8 בדצמבר 2024, הודיע פיקוד המרכז של צבא ארה”ב (CENTCOM) כי כוחות אוויריים, ובהם מפציצים אסטרטגיים, ביצעו תקיפות מדויקות נגד יותר מ-75 מחנות ופעילים ידועים של דאעש במרכז סוריה. הפיקוד הדגיש כי “הפעולות נועדו להבטיח שדאעש לא יכול לנצל את המצב הקיים בסוריה ולהתארגן מחדש” (חשבון X של פיקוד המרכז, 8 בדצמבר 2024).
תורכיה
שר החוץ של תורכיה, הקאן פדאן, ציין כי השלטון החדש בסוריה צריך להיות כוללני. לדבריו, על העם הסורי לקבוע את עתידו לאחר נפילת בשאר אלסד בידי המורדים (רויטרס, 8 בדצמבר 2024).
האיחוד האירופי
שרת החוץ של האיחוד האירופי, קאיה קאלאס, מסרה כי סופה של הדיקטטורה של אלאסד היא “התפתחות חיובית ומיוחלת” וכי הפלת המשטר היא גם עדות לחולשת רוסיה ואיראן שתמכו במשטר (חשבון X של קאיה קאלאס, 8 בדצמבר 2024).
צרפת וגרמניה בירכו את תושבי סוריה על הפלת משטר אלאסד. נשיא צרפת, עמנואל מקרון, כינה את המשטר “ברברי” והביע תקווה לשלום, חופש ואחדות לעם הסורי (סוכנות הידיעות הצרפתית, 8 בדצמבר 2024). קנצלר גרמניה, אולף שולץ, הצהיר כי “אלו חדשות טובות, אסד דיכא את עמו באכזריות והוא אחראי למותם של רבים” (סוכנות הידיעות הצרפתית, 8 בדצמבר 2024).