עיקרים
- ארגון היא’ת תחריר אלשאם החל לבסס את שלטונו בסוריה עם מינוי של שרי הגנה וחוץ ושל מפקדי ארגונים שסייעו להפלת משטר אלאסד לתפקידי מושלי מחוזות.
- מנהיג היא’ת תחריר אלשאם, אחמד אלשרע (אבו מחמד אלג’ולאני), קיים פגישות עם בכירים זרים שהגיעו לדמשק, בהם שר החוץ התורכי. עוזרת מזכיר המדינה האמריקאי שיבחה את אלשרע והודיעה על הסרת הפרס שהיה מוצב על ראשו.
- פגישה של בכירים בהנהגה הדרוזית עם אלשרע עוררה ביקורת בקהילה ואזהרות משיתוף פעולה עם השלטון החדש.
- נטען כי השלטון הסורי סגר את המרחב האווירי בפני מטוסים איראניים שעשו דרכם ללבנון.
- חבר פרלמנט מטעם חזבאללה הזהיר כי אם ישראל תילחם נגד סוריה, הארגון יסייע לדמשק. ראש ממשלת המעבר בלבנון הורה למוסדות הרשמיים לשתף פעולה עם היא’ת תחריר אלשאם בתחומי הביטחון.
- דווח על המשך התקיפות האוויריות הישראליות ברחבי סוריה ועל התקדמות של כוחות צה”ל בדרום סוריה. אלשרע הדגיש כי סילוק חזבאללה והמיליציות הפרו-איראניות מסוריה העלים את ההצדקה לפעילות ישראליות נגד סוריה וקרא למעורבות הקהילה הבינלאומית.
- נמסר שתורכיה מרכזת כוחות בגבול עם סוריה לקראת מבצע נרחב נגד המיליציה הכורדית.
- ארה”ב ביצעה תקיפות אוויריות נגד יעדי דאעש בסוריה וסיכלה מפקד בכיר באזור דיר אלזור.
פעילות השלטון המהפכני החדש
מינויי בכירים
- “מקורות” מסרו כי מנהיג היא’ת תחריר אלשאם, אחמד אלשרע (אבו מחמד אלג’ולאני), מינה את המפקד הצבאי של הארגון, מרהף אבו קצרה, המכונה אבו חסן אלחמאוי, לשר ההגנה בממשלת המעבר החדשה. הדיווח פורסם לאחר שאלשרע קיים פגישה עם בכירים בפלגים החמושים על הקמת צבא חדש בסוריה (אלג’זירה, 21 בדצמבר 2024).

אלשרע (במרכז) ואבו קצרה (משמאל) בפגישת בכירי הפלגים החמושים
(ערוץ הטלגרם של המפקדה הכללית-סוריה, 21 בדצמבר 2024)
- המפקדה הכללית של הפלגים המהפכניים בסוריה הודיעה על מינוי אסעד אלשיבאני לשר החוץ בממשלת המעבר החדשה. אלשיבאני, המכונה זיד אלעטאר, היה ממייסדי ג’בהת אלנצרה, השלוחה של אלקאעדה בסוריה שהונהגה על ידי אלשרע/אלג’ולאני ואשר הפכה בהמשך להיא’ת תחריר אלשאם. הוא שימש האחראי על הסוגיות הפוליטיות בממשלה של היא’ת תחריר אלשאם שפעלה באדלב עד תחילת המתקפה נגד משטר אלאסד (אלשרק, 21 בדצמבר 2024).
- “גורם השייך לממשל החדש בדמשק” מסר כי אחמד אלשרע מינה מספר מושלים חדשים בסוריה, אשר משתייכים לארגונים ששיתפו פעולה עם היאת’ תחריר אלשאם במתקפה נגד משטר אלאסד. עאמר אלשיח’ (מפקד לשעבר בארגון היא’ת תחריר אלשאם), מונה למושל פריפריית דמשק וחסן צופאן (מפקד לשעבר בארגון היא’ת תחריר אלשאם), מונה למושל אללאד’קיה (אלקדס אלערבי, 18 בדצמבר 2024). מפקד חזית אלשאם, עזאם ע’ריב, המכונה אבו אלעז’ סראקב, מונה למושל חלב. ע’ריב הוא גם ממובילי מבצע “שחר החירות” הפרו-תורכי, שבין השאר פועל נגד הכוחות הסוריים הדמוקרטיים הכורדיים (אלשרק אלאוסט, 21 בדצמבר 2024).
פעילות הממשלה החדשה
- ראש ממשלת המעבר בסוריה, מחמד אלבשיר, ציין כי בפני הממשל החדש ניצבים אתגרים גדולים, בהם השחיתות הפושה, תשתיות מתפוררות והמצב הכלכלי הקשה. לדבריו, מוסדות רבים זקוקים לארגון מחדש, בהם מערכת בתי המשפט המיושנת כדי שניתן יהיה לטפל בפשעי העבר. הוא ציין כי הרזרבות הפיננסיות נמוכות ביותר והחובות כבדים לאחר שהמשטר הקודם בזז את משאבי המדינה. אלבשיר האשים כי הקהילה הבינלאומית בגדה בעם הסורי וכעת עליה לתמוך בתהליכי השיקום של המדינה. הוא גם קרא לפליטים סורים לשוב למולדתם ולהשתתף בשיקום סוריה החדשה. כמו כן, הוא דרש מהקהילה הבינלאומית להסיר את הסנקציות ולשחרר כספים מוקפאים כדי לסייע לסוריה להשתקם (אלג’זירה, 18 בדצמבר 2024).
קשרי החוץ של המשטר החדש
- במהלך השבוע האחרון, קיים מנהיג היא’ת תחריר אלשאם, אחמד אלשרע (אבו מחמד אלג’ולאני), פגישות עם משלחות זרות שהגיעו לדמשק:
- ב-16 בדצמבר 2024, נועד אלשרע עם נציגי משרד החוץ הבריטי. נמסר כי אלשרע הדגיש כי מה שהתרחש בסוריה הוא ניצחון עבור העם המדוכא וכי הוא התרחש ללא הרסה של תשתיות או עקירת תושבים. אלשרע ציין כי יש הכרח לבנות מדינת חוק ומוסדות ולבסס את הביטחון המדינה. הוא גם הדגיש את הצורך בחידוש היחסים עם בריטניה והסרת הסנקציות המוטלות על המדינה כדי לאפשר לגולים הסורים לשוב לארצם (ערוץ הטלגרם של המפקדה הכללית-סוריה, 17-16 בדצמבר 2024).

אלג’ולאני עם נציג משרד החוץ הבריטי (ערוץ הטלגרם של מנהלת המבצעים הצבאיים, 16 בדצמבר 2024)
-
- משלחת דיפלומטית מצרפת הגיעה לסוריה כדי לקיים מגעים עם הרשויות החדשות בדמשק. השליח המיוחד של צרפת לסוריה ציין כי צרפת מתכוננת לעמוד לצד הסורים במהלך תקופת המעבר והביע תקווה כי היא תעבור בשקט. ב-17 בדצמבר 2024, נפתחה מחדש השגרירות הצרפתית בדמשק, לראשונה מאז 2012, ודווח כי אנשי צבא צרפתים מוצבים מחוץ לנציגות (סוכנות הידיעות הצרפתית, 17 בדצמבר 2024).
- ב-18 בדצמבר 2024, נועד אלשרע עם נציגי משרד החוץ הגרמני (ערוץ הטלגרם של המפקדה הכללית-סוריה, 18 בדצמבר 2024). נמסר כי הצדדים דנו בשינוי הפוליטי בסוריה ובענייני זכויות אדם, והמשלחת בחנה את בניין השגרירות הגרמנית בדמשק. ממשרד החוץ הגרמני נמסר כי הם גם דנו בציפיות הגרמניות בנוגע להגנה על מיעוטים וזכויות נשים (רויטרס, 18 בדצמבר 2024).
- ב-20 בדצמבר 2024, התקיימה פגישה בין אלשרע לבין משלחת אמריקאית בהובלת עוזרת מזכיר המדינה, ברברה ליף. בהודעה הסורית נאמר כי המשלחת האמריקאית הביעה תמיכה בצעדים של הממשלה החדשה, במיוחד ביחס לחיזוק היציבות, קידום צמיחה כלכלית והשגת ייצוג שווה עבור כל רכיבי החברה הסורית. כמו כן, נמסר כי האמריקאים שיבחו את הצעדים החיוביים שננקטו כדי להקים משרד הגנה וצבא מאוחד. לפי ההודעה, אלשרע הדגיש כי העם הסורי הציל את האזור מכאוס ומהתערבויות זרות וקרא להסרת הסנקציות המוטלות על המדינה ערוץ הטלגרם של המפקדה הכללית-סוריה, 20 בדצמבר 2024). ליף ציינה כי השיחות היו חיוביות וכי אלשרע הוא “פרגמטי”, והדגישה כי הממשלה החדשה תצטרך להפגין שהיא מנסה לקדם את סוריה כדי להביא להקלה בסנקציות. כמו כן, הודיעה ליף כי הממשל מסיר את הפרס בשווי של עשרה מיליון דולר שהיה מוצב על ראשו של אלשרע מאז 2017 (אלשרק אלאוסט, 20 בדצמבר 2024). “מקור יודע דבר” מסר כי הממשל המיועד של דונלד טראמפ דחק בממשל ביידן לא להסיר את הארגון היא’ת תחריר אלשאם מרשימת ארגוני הטרור בתקופה הקרובה כדי שניתן יהיה לוודא אם מדובר בצעד נכון, וכי אנשי טראמפ גם דחקו בממשל הנוכחי להאריך את הסנקציות מוסדות ואישים בסוריה (סקיי ניוז, 18 בדצמבר 2024).
- ב-22 בדצמבר 2024, נועד אלשרע עם שר החוץ התורכי, הקאן פידאן, ובין השאר אירח אותו לשתיית קפה על פסגת הר קאסיון שצופה על דמשק. נמסר כי השניים דנו במצב בסוריה וביחסים בין המדינות בעידן שאחרי הפלת משטר אלאסד. אלשרע ציין כי הם דנו בחיזוק הממשלה וקרא להסרת הסנקציות. פידאן קרא למנהיגי העולם הערבי לפתוח במגעים עם ההנהגה החדשה והדגיש כי השלטון בדמשק זקוק לתמיכה בינלאומית. כמו כן, פידאן התייחס במרומז למיליציה הכורדית של הכוחות הסוריים הדמוקרטיים כאשר הבהיר כי אין מקום ל”ארגוני טרור” בסוריה, גם לא בטענה שהם נלחמים בדאעש (אלג’זירה ו-TRT, 22 בדצמבר 2024).

אלשרע ופידאן (ערוץ הטלגרם של המפקדה הכללית-סוריה, 22 בדצמבר 2024)
פירוק הפלגים החמושים
- אחמד אלשרע הודיע כי כל פלגי המורדים בסוריה יפורקו כדי לשלב אותם במסגרת משרד ההגנה וכי כל הלוחמים יהיה כפופים לחוק (Euronews, 17 בדצמבר 2024). הוא גם ציין כי לוחמים זרים שהגיעו לסוריה כדי להצטרף להיא’ת תחריר אלשאם כדי להילחם במשטר אלאסד עשויים לקבל אזרחות סורית. לדבריו, הם מהווים חלק מהתנועה שהביאה להפלת המשטר ויש “לחגוג זאת” (thecradle.co, 17 בדצמבר 2024).
- אחמד אלשרע חשף תוכניות של הממשלה הזמנית לשיפור התנאים הכלכליים והביטחון של הסורים. במסגרת התוכניות, יפוזרו כל הפלגים החמושים והשימוש בכלי נשק יוגבל לרשויות המוסמכות הקשורות למוסדות המדינה. כמו כן, יבוטל שירות החובה בצבא והמשכורת הצבאית תגדל ב-400% (SYRIA TV, 16 בדצמבר 2024).
- דווח כי הנהגת המהפכנים בסוריה הודיעה לבכירי חמאס כי החליטה לפרק את נשקם של הפלגים הפלסטיניים הנמצאים בשטחי סוריה, ואף להעביר את נכסיהם וכספם להנהגה החדשה. לפי הדיווח, ההחלטה מתייחסת בעיקר לפלגים ששיתפו פעולה בעבר עם משטר אלאסד וכי הם צפויים לעמוד לדין בהמשך. עם זאת, מהדיווח עולה כי המשטר החדש אינו מתכוון לפעול נגד חמאס או נגד הג’האד האסלאמי בפלסטין (הגא”פ) בשל קשרי הארגון עם איראן. נטען כי מנהיגי המהפכנים אף הביעו בפני מנהיגי חמאס והגא”פ הערכה על מתקפת ה-7 באוקטובר 2023 וציינו כי היא הייתה “מעוררת השראה” וכי הם התבססו עליה במסגרת מתקפת הפתע נגד משט אלאסד (ראי אליום, 17 בדצמבר 2024).
יחסים עם הדרוזים
- ב-16 בדצמבר 2024, נועד אלשרע עם ההנהגה הדרוזית בסוריה. הוא הדגיש כי חשוב שלא תהיה במדינה חלוקה על בסיס מפתח עדתי, שמובילה לפילוג. עוד ציין אלשרע כי יש הרס רב, ולכן דרושים המאמצים של כל הסורים, הן בתוך המדינה והן מחוצה לה, כדי לעבוד יחד, לפרק את הפלגים ולאחד את הלוחמים תחת משרד ההגנה, כל שכולם יהיו כפופים לחוק. הדרוזים מצדם אישרו כי אכן יהיו חלק מסוריה (ערוץ הטלגרם של מנהלת המבצעים הצבאיים, 16 בדצמבר 2024).

פגישת אלג’ולאני על בכירים דרוזים (ערוץ הטלגרם של מנהלת המבצעים הצבאיים, 16 בדצמבר 2024)
- המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית בסוריה, שיח’ חכמת אלהג’רי, ציין כי היחסים בין קהילתו לבין אלשרע חיוביים מאוד, אך הוא ממתין להישגים ממשלתיים ולא רק למילים. אלהג’רי הדגיש כי הקהילה הדרוזית מעוניינת להישאר בסוריה ולחיות בשלום, ושואפת לממשלה המכילה את כלל הצבעים בסוריה (The Middle East Eye, 22 בדצמבר 2024).
- מנגד, בהודעה שפורסמה בשמם של “בני אלסוידאא’ והר הדרוזים”, נמסר כי יש לדחות כל שיתוף פעולה עם מנהיג ארגון היא’ת תחריר אלשאם. הם הזהירו מפני קבלת תמיכה או שיתוף פעולה עם הארגון או כל מפלגה עם “אג’נדות חשודות” כיוון שזה רק יוביל לפגיעה בזכויות הדרוזים. כמו כן, הם קראו לחיזוק האחדות הפנימית של תושבי אלסוידאא’ נגד “התנועות החשודות הללו” והזהירו כי כל הסכם עם אלשרע מהווה “בגידה בשאיפות הלאומיות שלהם”. בהודעה גם נטען כי המנהיגים הדרושים שהשתתפו בפגישה עם אלשרע קיבלו כחצי מיליון דולר וכי מדובר בניסיון לקנות את העמדות הפוליטיות של הדרוזים באלסוידאא’ (אלנשרה, 18 בדצמבר 2024).
יחסים מול איראן
- אחמד אלשרע ציין כי המהפכה בסוריה החזירה את “הפרויקט האיראני” באזור ארבעים שנה לאחור, וכמעט ללא קורבנות. הוא האשים כי איראן השתמשה בסוריה כדי להפיץ מלחמות וחורבן באזור, והציפה את האזור בסמים ובקפטגון. הוא הדגיש כי ארגונו הצליח לגרש את המיליציות האיראניות מהמדינה ולסגור את סוריה לחלוטין בפני הנשק האיראני (אלשרק אלאוסט, 20 בדצמבר 2024).
- אלשרע מינה את עבד אלרחמן פתאחי ליועצו לענייני איראן. פתאחי, המכונה אבו צפיה אלכרדי (הכורדי), הוא מפתי סלפי-ג’האדי כורדי, הידוע בהטפותיו לקידום הג’האד. בעבר הוא היה עצור באיראן במשך שלוש שנים, ולאחר ששוחרר הגיע לסוריה והצטרף לארגונים ג’האדיים (ארם ניוז, 17 בדצמבר 2024).
- נטען כי השלטון החדש בסוריה סגר את המרחב האווירי לתנועת מטוסים מאיראן. לפי אתרים למעקב אחר טיסות, טיסה 1152 של חברת התעופה האיראנית מאהאן אייר מטהראן לבירות נאלצה לעקוף את המרחב האווירי של סוריה ולטוס מעל תורכיה והים התיכון בטיסות שבוצעו בתאריכים 21-17 בדצמבר 2024 (Flight Radar, 22 בדצמבר 2024).
- ב-21 בדצמבר 2024, מסר דובר משרד החוץ של איראן, אסמאעיל בקאא’י, כי עובד השגרירות האיראנית בדמשק, דאוד ביטרף, מת אחרי ש”גורמי טרור” ירו לעבר המכונית שבה נסע ב-15 בדצמבר 2024. בקאא’י האשים כי מדובר במעשה טרור וציין כי לממשלת המעבר בסוריה יש אחריות לזהות ולהעניש את האחראים (Press TV בדצמבר 2024).
היחסים עם חזבאללה ולבנון
חזבאללה
- חבר סיעת חזבאללה בפרלמנט הלבנוני, חסן פצ’לאללה, יזהיר כי אם ישראל תפתח במלחמה נגד סוריה, הארגון יתערב משום שחזבאללה יעמוד לצד כל מי שישראל נלחמת נגדו, תהא עמדתו הפוליטית אשר תהא (אלג’דיד, 18 בדצמבר 2024).
- עורך היומון הלבנוני אלאח’באר, אברהים אלאמין, המקורב לחזבאללה, האשים כי משטר אלאסד לא הקשיב לאיראן, ובעודו מעצים את קשריו עם רוסיה, יצר את הפוטנציאל להפלתו וכתוצאה מכך את הפגיעה המשמעותית כל כך ב”ציר ההתנגדות”. לטענת אלאמין, אל אסד היתל באיראנים ובחזבאללה ולא חשף להם את התמונה המלאה לגבי המגעים שלו מול סעודיה, מצרים ומדינות המפרץ הנוספות. אלאמין הדגיש כי גם בשלבים האחרונים של המלחמה בלבנון, אלאסד סרב לקחת חלק בפתיחת חזית ישירה מול ישראל, ובכך החליש את היכולת שלו ושל “ציר ההתנגדות” מול ישראל. עוד טען אלאמין כי רוסיה ויתרה על סוריה ו”מכרה” אותה לתורכים (אלאח’באר, 19 בדצמבר 2024).
לבנון
- “מקור” מסר כי ראש ממשלת המעבר בלבנון, נג’יב מיקאתי, הנחה את המוסדות הרשמיים בלבנון לשתף פעולה עם היא’ת תחריר אלשאם ולתאם אתו את כל סוגיות הביטחון בין שתי המדינות. לפי “המקור”, היישום הראשון של ההנחיה היה במפגש שהתקיים ב-18 בדצמבר 2024 ביו נציגי היא’ת תחריר אלשאם לבין נציגי מנגנוני הביטחון הכללי של לבנון במעבר הגבול אלמצנע, וכי הצדדים הסכימו על מסגרת תיאום כדי לשמור את הביטחון משני צדי הגבול (אלשרק אלאוסט, 19 בדצמבר 2024).
- מנהיג העדה הדרוזית בלבנון הקודם, היו”ר לשעבר של המפלגה הפרוגרסיבית הסוציאליסטית וליד ג’נבלאט, ובנו, המנהיג הפוליטי הנוכחי של העדה, תימור, נועדו בדמשק עם אחמד אלשרע. במהלך פגישתם, וליד ג’נבלאט בירך את העם הסורי על “ניצחונו הגדול ועל מאבקו להשתחרר מהדיכוי ומהעריצות”. הוא הביע תקוותו כי היחסים בין סוריה לבין לבנון יחזרו לקדמותם באמצעות דיפלומטיה וכי מי שפשעו נגד הלבנונים יישאו בהשלכות ויועמדו לדין. אלשרע הדגיש כי סוריה תכבד את ריבונות לבנון ואת יציבותה הביטחונית, והביע את רצונו בבניית מערכת יחסים אסטרטגית הדוקה בין שתי המדינות (לבנון24, 22 בדצמבר 2024).

אלשרע עם ג’נבלאט (ערוץ הטלגרם של המפקדה הכללית-סוריה, 22 בדצמבר 2024)
פעילות צה”ל
- בשבוע האחרון, דווח על תקיפות אוויריות ישראליות קרוב לאזור אלסידה זינב בדמשק, נגד יעד צבאי בצפון העיר חמץ ונגד מחסני אמצעי לחימה במחוז טרטוס (סוכנות ספוטניק, 22-16 בדצמבר 2024). לפי מרכז המעקב הסורי, בעשרת הימים מאז הפלת משטר אלאסד ב-8 בדצמבר 2024, בוצעו כ-500 תקיפות אוויריות ישראליות נגד נכסים צבאיים בסוריה, כאשר התקיפות כוונו נגד יעדים בדמשק והמרחב הכפרי שלה, ובמחוזות דיר אלזור, חמאת, חמץ, אלחסכה, אלרקה, אללאד’קיה, טרטוס, דרעא, אלסוידאא’, אלקניטרה וחלב (מרכז המעקב הסורי, 18 בדצמבר 2024).
- נטען כי כוחות צה”ל המשיכו להתקדם בדרום סוריה. לפי הדיווחים, הכוחות הגיעו לעומק של תשעה ק”מ בתוך המרחב הכפרי של דרעא ונכנסו לכפר קויה ולסכר אלוחדה בקרבת הגבול הסורי-ירדני, כשהם מתמקמים בנקודות אסטרטגיות ודורשים מהתושבים למסור את כלי הנשק שברשותם. כמו כן, דווח על תנועת כלי רכב ישראליים בפאתי העיירה אלרפיד באזור הכפרי הדרומי של אלקניטרה. כמו כן, נמסר כי כוחות צה”ל הורו לתושבים בעיר אלבעת’ שבאלקניטרה למסור את כלי הנשק שברשותם (מרכז המעקב, 22-16 בדצמבר 2024).
- ב-20 בדצמבר 2024, התקיימה הפגנה בכפר מערבה שבפריפריה המערבית של דרעא בדרישה ליציאת כוחות צה”ל מהאזור. דווח כי כוחות צה”ל ירו לעבר המפגינים, וכי כתוצאה מכך נפצע מפגין צעיר, תושב הכפר קויא, ברגלו ופונה לבית החולים (מרכז המעקב הסורי ודרעא24, 20 בדצמבר 2024).
התייחסות המשטר הסורי החדש לפעילות צה”ל
- מנהיג היאת תחריר אלשאם, אחמד אלשרע, הביע מחאה על הפעילות הישראלית בשטח סוריה. הוא הדגיש כי לא יאפשר להשתמש בשטח סוריה לתקיפות נגד ישראל או מדינה אחרת והזהיר כי על ישראל להפסיק את תקיפותיה בסוריה ולסגת מהשטח שכבשה. לדבריו, ההצדקה של ישראל לפעילות הייתה נוכחות חזבאללה ומיליציות איראניות בשטח סוריה, אולם ההצדקה כבר אינה קיימת (הטיימס, 17 בדצמבר 2024). כמו כן, אלשרע הדגיש כי סוריה תמשיך לעמוד בהסכם הפרדת הכוחות בגבול עם ישראל מ-1974 וקרא לקהילה הבינלאומית לוודא כי גם ישראל תעמוד בהסכם (ניו יורק טיימס, 17 בדצמבר 2024).
- דווח כי אלשרע אמר לדיפלומטים המערבים עמם נועד כי הוא רואה “בכיבושים” האחרונים של ישראל בשטח סוריה ניסיון “להחזיר את מחוגי השעון לאחור ולהחיות את שאריות המשטר הסורי שנפל”. לטענתו, ישראל נכנסה למצב של “חתירה נגד העם הסורי”. לפי הדיווח, אלשרע הציע לדיפלומטים לשוחח עם הישראלים בנושא ואמר כי הם נושאים באחריות של השלכות הפעילות הישראלית. כמו כן, הוא הזהיר כי הצעדים הישראליים עלולים להביא בסופו של דבר לחזרת חזבאללה ואיראן לסוריה (ראי אליום, 20 בדצמבר 2024).
- המנהיג הצבאי של היאת תחריר אלשאם, מרהף אבו קצרה, שמונה לשר ההגנה בממשלה הזמנית, אמר כי אין הצדקה לתקיפות הישראליות על אתרים צבאיים ול”פלישה” שהתרחשה בדרום סוריה. הוא קרא לקהילה הבינלאומית למצוא פתרון לנושא, והדגיש כי סוריה לא תהווה נקודת מוצא לשום פעולות איבה (סוכנות הידיעות הצרפתית, 18 בדצמבר 2024).
העימות בין הכורדים לתורכיה
- “מקור אמריקאי בכיר” מסר כי תורכיה ומיליציות פרו-תורכיות החלו לתגבר כוחות בגבול עם סוריה, ככל הנראה כהכנה לפלישה רחבה לחבל הכורדי. צוין כי בכיר בחבל הכורדי שוחח עם נשיא ארה”ב הנבחר, דונלד טראמפ, וביקש ממנו ללחוץ על נשיא תורכיה, רג’פ טאיפ ארדואן, לא לשלוח כוחות לגבול (וול סטריט ג’ורנל, 17 בדצמבר 2024).
- מפקד הכוחות הסוריים הדמוקרטיים (SDF), מט’לום עבדי, מסר כי לוחמים כורדים שהגיעו לסוריה מרחבי המזרח התיכון כדי לתמוך בכוחות הכורדיים יעזבו אם תושג הפסקת אש בסכסוך עם תורכיה בצפון סוריה. הוא מסר כי נסיגת הלוחמים היא אחת הדרישות המרכזיות של תורכיה. עבדי הוסיף כי תורכיה ובעלות בריתה הסוריות התכוננו לתקוף את כובאני או עין אלערב בגבול ועל כן הכוחות הסוריים הדמוקרטים הציעו לסגת מהאזור, אם תהיה הפסקת אש מוחלטת, יישארו באזור רק כוח ביטחון פנים וכוחות אמריקאים (רויטרס, 20 בדצמבר 2024).
- נשיא תורכיה, רג’פ טאיפ ארדואן, הדגיש כי מדינתו תעשה כל שביכולתה כדי לבנות את סוריה החדשה. הוא הוסיף כי תורכיה וסוריה ישתפו פעולה בתחומים שונים, וכי תורכיה תסייע לממשל סוריה החדש לחסל את ארגוני הטרור במדינה כדי לייצר ביטחון (סוכנות הידיעות אנטוליה, 20 בדצמבר 2024).
- דובר המועצה הלאומית הכורדית בסוריה, פיצל יוסף, מסר כי משלחת אמריקאית-צרפתית נועדה עם הנהגת המועצה לגבי חשיבות הדיאלוג הכורדי בסוריה וכי בקרוב יתקיימו פגישות נוספות. “מקור” מסר כי משלחת מהקואליציה הבינלאומית דנה בדרישות הכורדים הסורים במהלך “פגישה מייעצת” שהתקיימה בעיר אלקאמשלי בנוכחות כ-500 פוליטיקאים ונציגי העדה הכורדית. הנוכחים דנו בצורך להפעיל לחץ על הכוחות הסוריים הדמוקרטיים להתנתק ממפלגת הפועלים הכורדית (PKK). אחד המשתתפים מסר כי הפורום שואף להפעיל לחץ על התנועה הפוליטית הכורדית כדי שהיא תאחד את שורותיה, בייחוד על רקע המצב הנוכחי בסוריה (North Press, 22 בדצמבר 2024).
- שר ההגנה התורכי, ישאר גולר, ביקר בגבול סוריה והעריך כי הממשל הסורי החדש וצבא סוריה הלאומי, שנתמך על ידי התורכים, יסיג את לוחמי ארגון יחידת ההגנה של העם הכורדי בכוחות הסוריים הדמוקרטיים מכל שטח שכבשו בצפון מזרח סוריה. הוא הדגיש כי תורכיה תנקוט בכל האמצעים הדרושים עד שכל “גורמי הטרור” מעבר לגבול יפונו (חשבון X של משרד ההגנה התורכי, 22 בדצמבר 2024).
פעילות נגד דאעש בסוריה
- ב-16 בדצמבר 2024, הודיע פיקוד המרכז של צבא ארה”ב (CENTCOM) כי כוחותיו תקפו מהאוויר מחנות ופעילים מוכרים של דאעש בסוריה וכי 16 פעילי טרור של דאעש נהרגו. לפי ההודעה, התקיפות בוצעו באזורים שהיו תחת שליטת משטר אלאסד ורוסיה, וכי הלחץ על דאעש יימשך (חשבון X של פיקוד המרכז האמריקאי, 16 בדצמבר 2024).
- ב-19 בדצמבר 2024, ביצע פיקוד המרכז האמריקאי סיכול ממוקד בדיר אלזור נגד מנהיג בכיר בדאעש שזוהה בכינוי אבו יוסף. יחד עמו, נהרג פעיל נוסף בדאעש (חשבון X של פיקוד המרכז האמריקאי, 20 בדצמבר 2024). דווח כי התקיפה בוצעה נגד כלי רכב ליד גשר חסראת באזור אלבוכמאל וכי ההרוגים הם אבו יוסף ששימש האמיר של וליאת אלח’יר, השם שדאעש העניק לאזור דיר אלזור, והואש אלעג’יל מהכפר אלע’ברה באזור אלבוכמאל (מרכז המעקב הסורי, 20 בדצמבר 2024).
- דובר משרד ההגנה האמריקאי, פט ריידר, עדכן כי יש כאלפיים חיילים אמריקאים שמוצבים בסוריה, זאת לעומת שבעבר נמסר כי לארה”ב יש כ-900 חיילים במדינה. לטענת ריידר, החיילים הנוספים הם “תוספת זמנית” שנשלחו לפני מספר חודשים כדי לקחת חלק במשימה נגד דאעש (רויטרס, 20 בדצמבר 2024).
- “בכירים” אמריקנים מסרו כי הם פועלים למנוע התממשות תסריט של פריצה מסיבית לבתי הכלא ושחרור אלפי פעילי דאעש. אחד “הבכירים” הזהיר כי מדובר ב”פצצה מתקתקת”, וכי אם תורכיה לא תפסיק את תקיפותיה נגד הכוחות הסוריים הדמוקרטיים, עלולה להתרחש פריצה לבתי הכלא בשטחי האוטונומיה הכורדית (פוליטיקו, 18 בדצמבר 2024).