מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (19 בספטמבר – 25 באוקטובר)

לוחמי

לוחמי "גוב האריות" (אתר ההתנגדות האסלאמית בלבנון, 23 באוקטובר 2022)

התקיפה באזור דמשק ב-21 באוקטובר 2022 (דף הטוויטר של סוה'י אלמיאדין, 22 באוקטובר 2022)

התקיפה באזור דמשק ב-21 באוקטובר 2022 (דף הטוויטר של סוה'י אלמיאדין, 22 באוקטובר 2022)

עיקרים
  • ההסכם לסימון הגבול הימי בין ישראל ולבנון אמור להיחתם ביום חמישי 27 באוקטובר 2022. הנושא היה במוקד השיח של הממשל הלבנוני, חזבאללה וגורמי כוח אחרים. חזבאללה רואה עצמו כגורם מרכזי שהביא לחתימת ההסכם בתנאים הנוחים ללבנון ללא כל הישג לישראל וצפוי להמשיך ולהדהד מסר זה.
  • באזור דמשק בוצעו שתי תקיפות מהאוויר, המיוחסות לישראל, נגד יעדים של המשטר הסורי ואתרים הקשורים לאיראן ולחזבאללה.
  • תמיכה נרחבת בלבנון בפלסטינים ביהודה ושומרון לאור ההסלמה באירועים וקריאה להמשיך ולהרחיב את הפיגועים נגד ישראל.
  • צבא לבנון ביצע מבצע נרחב לחיפוש נשק ומבוקשים במחנה הפליטים נהר אלבארד שבצפון לבנון.
  • ענף המודיעין הלבנוני עצר תושב מרג’עיון בחשד לקשרים עם המודיעין הישראלי.
  • נערכה פגישת תאום בין פעילי חזבאללה בדרום לבנון לבין פעילי ארגון אלצאעקה[1] במחנה הפליטים אלבאץ בצור.
ישראל לבנון
  • הסכם לסימון הגבול הימי בין ישראל ללבנון אמור להיחתם ביום חמישי ה-27 באוקטובר 2022, ככל הנראה במפקדת כוחות האו”ם בנאקורה. ההסכם קובע את קו הגבול של המים הטריטוריאליים והמים הכלכליים בין ישראל ללבנון. הוסכם שבחמשת הקילומטרים המזרחיים שלו יעבור קו הגבול בקו המצופים שסימנה ישראל כבר בעבר ולאחר מכן יעבור מעט דרומה לאורך קו 23 שנקבע כקו גבול מוסכם. שדה הגז כריש הנמצא כולו בשטח ישראל לא מוזכר בהסכם. לבנון תוכל להתחיל לחפש גז ונפט בשדה קאנא שרובו נמצא בשטח המים הכלכליים שלה. ישראל תפוצה על ידי החברות שתבצענה את הקידוח בשדה קאנא בהתאם ליחס של שטח השדה הנמצא במים הכלכליים שלה. ההסכם היה לאחרונה במרכז העיסוק של ממשל לבנון, חזבאללה וגורמי כוח נוספים בלבנון וזכה לתמיכת כל גורמי הכוח בלבנון ובראשם חזבאללה שניכס לעצמו את ההישגים של לבנון בהסכם.
  • החתימה על ההסכם עומדת בצל הקיפאון הפוליטי בלבנון והיעדר היכולת לבחור נשיא חדש במקומו של מישל עון המסיים את כהונתו בסוף חודש אוקטובר 2022. גם המצב הכלכלי בלבנון ממשיך להידרדר, נמשכת העלייה החדה במחירי הדלק ומוצרי היסוד, קיים מחסור בקמח לצד הפסקות חשמל ממושכות, כל אלה השפיעו להערכתנו על הצורך של לבנון לזרז את חתימת ההסכם.
  • לקראת החתימה הצפויה נפגש מישל עון, נשיא לבנון, ב-19 באוקטובר 2022, עם משלחת של חברת טוטאל אנרג’י הצרפתית האמורה לפתח את שדה הגז קאנא והאיץ בהם להתחיל בפעולות הקידוח במהירות האפשרית בבלוק 9[2] (אלנור, 18 באוקטובר 2022).
  • התגובות בלבנון לחתימה על ההסכם על הגבול הימי היו ברובן חיוביות. רוב גורמי הכוח, ובראשם חזבאללה, רואים בהסכם הישג לצד הלבנוני והשפלה לישראל. מירב ההישגים נזקפו לזכותו של חסן נצראללה ומדיניות “ההליכה על הסף” שלו והאיומים בפעילות צבאית שהשמיע כלפי ישראל. מתנגדי חזבאללה ציינו שראוי היה שהאיומים על ישראל יגיעו מגורמים רשמיים מטעם ממשלת לבנון. במרבית התגובות צוין לחיוב שיתוף הפעולה שהתקיים בין חזבאללה לבין מישל עון וצוות המשא ומתן הלבנוני שהניב, להבנתם, את מירב ההישגים. הודגש כי שילוב זרועות שכזה יכול להמשך גם בעתיד בהתמודדות מול הקשיים הפוליטיים והכלכליים העומדים בפני לבנון.
 אינפוגרפיקה של רשת אלמיאדין שליוותה את הדיונים על חתימת ההסכם (אלמיאדין, 23 באוקטובר 2022)
אינפוגרפיקה של רשת אלמיאדין שליוותה את הדיונים על חתימת ההסכם
(אלמיאדין, 23 באוקטובר 2022)
חזבאללה ודרום לבנון
  • במספר כפרים בדרום לבנון אירעו קטטות שגלשו גם לירי, נפגעים ונזק לרכוש. בעיירה משע’רה שבמערב בקעת הלבנון, אירע סכסוך בין שתי משפחות (שרף ועמאר) שגרם להרוגים ופצועים ונזק לכלי רכב. חזבאללה ואמל, פרסמו מכתב לתושבים הקורא להרגעת המצב והם החלו בפעילות גישור כדי ליישב את הסכסוך ולהחזיר את השקט לעיירה (אתר יא צור, 17 באוקטובר 2022). בכפר חולא שבדרום לבנון פרצה קטטה בין משפחות שהתפתחה לירי שגרם למותו צעיר מקומי ולפציעתם של שני בני אדם נוספים. כמו כן נגרם נזק לרכוש. צבא לבנון הטיל סגר על הכפר במטרה לאתר את היורים (אתר News Folio 17 באוקטובר , 2022, אתר עיתון אלג’דיד, 18 באוקטובר 2022).
  • ענף המודיעין הכללי של לבנון עצר ב-10 באוגוסט 2022 במרג’עיון שבדרום לבנון את אילי ק. (כך במקור) יליד 1984 ממרג’עיון. הוא נעצר בעקבות מידע שהגיע לרשות המודיעין אודות ניסיונות ליצור קשר עם אנשי מודיעין ישראליים. על-פי המידע, נסע אילי ק. למספר מדינות כולל חוף השנהב, ניגריה, סעודיה ודנמרק לצורך עבודה או כתייר. בחוף השנהב נוצר קשר בינו לבין לאיש צבא דרום לבנון (צד”ל) לשעבר שהכיר לו לכאורה “איש מוסד”, שניסה לברר עימו דרכי ההגעה לדרום לבנון בדרך הים (אתר אלנשרה, 17 באוקטובר 2022).
  • נביה סלמאן עליק, איש צבא דרום לבנון לשעבר, שהיה האחראי הביטחוני של כפר עיתרון, שב לכפרו שבנפת בנת ג’ביל מבלי שננקטו כל צעדים משפטיים נגדו. עליק הואשם בעבר שהיה סוכן של יחידת המודיעין 504, של צה”ל. הוא נמלט עם שני אחיו, חסן ועלי, לישראל ובסוף שנת 1999 היגר לגרמניה. ע’סאן מולא, עורך הדין המייצג את ועד האסירים והמשוחררים בלבנון, פנה לשלטונות לבנון בבקשה לחקור את שובו של עליק והמחילה לה זכה למרות שיתוף הפעולה שלו עם ישראל (אתר יא צור, ב 30 בספטמבר 2022).
פלסטינים בלבנון
  • ההסלמה ביהודה ושומרון זכתה לתגובות אהדה ותמיכה ברשתות החברתיות ובקרב גורמי הכוח בלבנון:
    • המחבל עודאי תמימי, מבצע הפיגוע במחסום שעפאת (8 באוקטובר 2022), זכה לעידוד ואהדה ברשתות החברתיות במהלך תקופת המצוד אחריו. לאחר ניסיון הפיגוע במעלה אדומים שבעקבותיו נהרג תמימי (19 באוקטובר 2022), הוצפו הרשתות החברתיות בסרטונים שתעדו את הריגתו ושירי הלל לעוז רוחו ולדבקותו במטרה.
    • ארגון חזבאללה פרסם גילוי דעת ובו הביע תנחומים על מותו של תמימי ודברי הלל להקרבתו ועוז רוחו במאבקו כביטוי עליון למאבק הפלסטיני כולו (אתר אלמנאר, 20 באוקטובר 2022).
תנחומים על חיסולו של עדיי תמימי בגילוי דעת של חזבאללה (אלעהד, 21 באוקטובר 2022)
תנחומים על חיסולו של עדיי תמימי בגילוי דעת של חזבאללה
(אלעהד, 21 באוקטובר 2022)
    • גם הריגתו של תאמר אלכילאני פעיל בכיר בהתארגנות “גוב האריות”, (המיוחסת לישראל), בשכם ב-23 באוקטובר 2022, זכה לתהודה בתקשורת הלבנונית. תמונתו לצד איומים להגיב בתגובה קשה נגד ישראל הופצה ברשתות החברתיות ובסוכנויות הידיעות המקורבות לחזבאללה (חשבון הטוויטר של אלמיאדין, 23 באוקטובר 2022).
    • חזבאללה הקדיש באתר הרשמי של ההתנגדות האסלאמית בלבנון, דף ובו איומים של התארגנות “גוב האריות” משכם. בדף הפרסמה תמונה של פעילי הארגון בצירוף דברי איום כלפי ישראל בעקבות חיסולו של תאמר אלכילאני.
לוחמי "גוב האריות" (אתר ההתנגדות האסלאמית בלבנון, 23 באוקטובר 2022)
לוחמי “גוב האריות” (אתר ההתנגדות האסלאמית בלבנון, 23 באוקטובר 2022)
  • כוחות יבשה של צבא לבנון בשיתוף חילות האוויר והים הלבנונים פתחו בבוקר 25 באוקטובר 2022 במבצע לאיתור אמצעי לחימה ומבוקשים במחנה הפליטים נהר אלבארד בקרבת טריפולי שבצפון לבנון (אלנשרה, 25 באוקטובר 2022). בעבר נחשב המחנה למעוז של התנועות הג’האד והיווה מקור לאי-שקט ואף להתפרצויות של מהומות שבמרכזן אנשי התנועות ג’יש אלשאם, אלקעאדה ודאעש.
  • ח’ליל חסין האחראי על יחסי חוץ בחזבאללה באזור ג’בל עאמל ואבו ואיל זלזלי, אחראי על נושא מחנות הפליטים בחזבאללה, ביקרו במרכז ארגון אצאעקה במחנה הפליטים אלבץ שבקרבת צור. הם נפגשו עם המנהיגות המקומית ואחראים מטעם הארגון. בתום המפגש פורסמה הודעה משותפת המברכת על התיאום בין חזבאללה לארגונים הפלסטינים ובגנות ישראל (אתר יא צור, 23 באוקטובר 2022).
  • התנועה העממית למען פלסטין והאומה, בשיתוף האגודה החברתית הרפואית בלבנון, ערכו ב-18 באוקטובר 2022 כנס תמיכה והזדהות עם המאבק הפלסטיני בשגרירות פלסטין בבירות. הכנס התקיים בעקבות מותו של הרופא עבדאללה אלאחמד אבו אלתין שנהרג במהלך עימותים בין צה”ל ב-14 באוקטובר 2022 (אלנור, 18 באוקטובר 2022).
  • משלחת חמאס בראשות פתחי חמאד, חבר הלשכה המדינית של חמאס ועומד בראש המשרד לענייני צעירים, ערכה ביקור בלבנון. במהלך הביקור השתתף חמאד בכנס צעירי חמאס וקרא לצעירים להתנגד באופן מעשי לכיבוש עד לשחרור (אתר חמאס, 17 באוקטובר 2022). בנוסף, נפגש חמאד עם שר התרבות הלבנוני ושר הנוער והספורט (אתר חמאס, 18 באוקטובר 2022) [3]
  • במחנה הפליטים ראשידיה, שמדרום לצור, אירעו בסוף חודש ספטמבר 2022 חילופי אש מנשק קל הירי בעקבות קטטה שהתדרדרה לירי. אחד המשתתפים בירי נתפס בידי תושבי המחנה והועבר לידי כוחות המודיעין של צבא לבנון. (אתר יא צור, 1 באוקטובר 2022).
סוריה
  • במהלך השבוע האחרון בוצעו מספר תקיפות מהאוויר, המיוחסות לישראל, נגד יעדים של המשטר הסורי, איראן וחזבאללה במרחב דמשק:
    • ב-25 באוקטובר, בסביבות השעה 14:00 ונתקפו מטרות של חטיבת הגנה אווירית של צבא סוריה בח’רבה, בשיהאב ובכיסווה שבמרחב דמשק. בתקיפה נהרגו קצין וחייל מכוחות ההגנה האווירית של צבא סוריה (ערוץ הטלגרם של הטלוויזיה הסורית, 24 באוקטובר 2022). מדיווח נוסף עלה כי בנוסף למטרות המשטר הסורי נתקפו גם אתרים שהכילו משלוחי אמצעי לחימה שהגיעו מאיראן עבור חזבאללה והמיליציות האיראניות הפועלות בסוריה. בתקיפה נהרגו שני חיילים סורים. חייל נוסף נפצע (המרכז הסורי לזכויות האדם, 24 באוקטובר 2022, אלג’זירה, 24 באוקטובר 2022).
    • ב- 21 באוקטובר 2022 בוצעה תקיפה בקרבת נמל התעופה של דמשק ובדרום מזרח העיר. על פי הדיווח, ארבעה מטוסי F-16 שיגרו טילים לעבר שדה תעופה הבינלאומי בדמשק ושדה תעופה דמאס סמוך לדמשק. במקביל שוגרו טילים לעבר היעדים. דווח כי ההגנה האווירית הסורית הצליחה להפיל את הטילים ששוגרו מהמטוסים הישראלים ואת הטילים ששוגרו משטח ישראל (חשבון הטוויטר של אלמיאדין, 22 באוקטובר 2022). מדיווח נוסף עולה, כי התקיפה בדמשק כוונה נגד מחסנים של יחידה 4400 של חזבאללה העוסקת בהעברת ציוד צבאי לחזבאללה. הציוד הוסווה כציוד סיוע הומניטרי. מפקד היחידה מכונה חאג’ פאדי, והיא פועלת בתיאום עם יחידה 190 של משמרות המהפכה האיראנים בפיקודו של בהנאם שהריארי (אלחדת’, 23 באוקטובר, 2023).
התקיפה באזור דמשק ב-21 באוקטובר 2022 (דף הטוויטר של סוה'י אלמיאדין, 22 באוקטובר 2022)
התקיפה באזור דמשק ב-21 באוקטובר 2022
(דף הטוויטר של סוה’י אלמיאדין, 22 באוקטובר 2022)

[1] אלצאעקה, ארגון פלסטיני המשמש הזרוע הפלסטינית של מפלגת אלבעת' הסורית. הארגון חבר באש"ף אך אינו פעיל בו. הארגון הוקם בשלהי שנות השישים של המאה העשרים על ידי חאפט' אלאסד (נשיא סוריה דאז).
[2] בלוק 9 הוא האזור בו אותר מאגר צידון-קנא שבו זוהה פוטנציאל הפקה לגז או נפט.
[3] ראו פרסום מרכז המידע למודיעין ולטרור מ-19 לאוקטובר 2022 "מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (19-4 באוקטובר 2022)".