מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (15– 28 במאי 2022)

השלט שתלו תושבי עיתא אלשעב מול מוצב צה

השלט שתלו תושבי עיתא אלשעב מול מוצב צה"ל באזור (חשבון הטוויטר של ראניהKD, 18 במאי 2022)

פעילי חזבאללה מצטלמים סמוך למוצב צה

פעילי חזבאללה מצטלמים סמוך למוצב צה"ל בהר דב (חשבון הטוויטר של מהתדי בחמד, 17 במאי 2022).

שר התרבות מניח זר פ על קברי עמאד מע'ניה ובנו בגן השהידים.

שר התרבות מניח זר פ על קברי עמאד מע'ניה ובנו בגן השהידים.

"מפתח השיבה" אחד המוצגים בתערוכה בברג' אלבראג'נה (פורטל הפליטים הפלסטינים, 17 במאי 2022)

עיקרים
  • משרד האוצר האמריקני הטיל סנקציות על אנשי עסקים לבנונים וחברות בבעלותם, על-רקע סיוע למימון חזבאללה.
  • תוצאות הבחירות בלבנון נתפשות בחזבאללה כהישג מוצלח. חזבאללה ואמל קראו לתומכיהם לגלות איפוק בחגיגת התוצאות.
  • מוסדות התשתית האזרחית של חזבאללה ציינו את חג ההתנגדות והשחרור (יום נסיגת צה”ל מלבנון) בסדרה של אירועים, חלקם בהשתתפות שר התרבות בממשלת לבנון. מזכ”ל חזבאללה סיד חסן נצראללה נאם לרגל החג ובין היתר, הזהיר מפני ההשלכות של צעדת הדגלים הצפויה ביום ירושלים.
  • החל תהליך צירוף בתי ספר של אגודת אלאמדאד אל רשת בתי הספר אלמהדי של חזבאללה.
  • הפלסטינים בלבנון ובסוריה ציינו את יום הנכבה בסדרה של אירועים.
  • מתנגדי המשטר הסורי דיווחו כי לראשונה, אחד היעדים של תקיפה בדמשק היה סמוך מאוד לקבר סידה זינב.
  • צבא ירדן הרג מבריחי סמים בגבול עם סוריה והאשים ארגונים איראניים בפגיעה בביטחון הלאומי של המדינה.
חזבאללה ולבנון
משרד האוצר האמריקאי הוציא מחות לחוק מספר אנשי עסקים וחברות לבנוניים
  • במסגרת המלחמה בכספי הטרור, הכריז משרד האוצר האמריקני על הכנסת מספר אנשי עסקים לבנונים לרשימת הטרור של ממשלת ארה”ב (SDN). בין המוכרזים איש העסקים הלבנוני אחמד ג’לאל רצ’א עבדאללה והחברות שבבעלותו בלבנון ובעיראק. כמו כן שותפיו חסין כאמל עטיה, ג’וזיף איליא הידאמוס וחסין אחמד ג’לאל עבדאללה. על פי הודעת משרד האוצר האמריקני, צעד זה שופך אור על שיטת העבודה של חזבאללה, שבאה לידי ביטוי בפעילות כספית, תחת כיסוי של פעילות מסחרית לכאורה לגיטימית, כדי לייצר הכנסות ולהגדיל השקעות מסחריות בסקטורים שונים, במטרה לממן את פעילות הארגון. בנוגע לעבדאללה עצמו פורסם, כי מדובר בבכיר חזבאללה וחבר פעיל ברשת הכספים הבינלאומית של הארגון, התומך מזה שנים בחזבאללה ואשר ניהל פעילות מסחרית רחבת היקף במדינות שונות, שרווחיה הועברו לחזבאללה. בין החברות שעליהן הוטלו סנקציות:United General Holding, United General Contracting Company SARL, United General Offshore, United General Services, Al Moukhtar Products Co. SARL, Focus Media Company SAL Offshore, United International (אתר ג’נוביה ואתר משרד האוצר האמריקני, 19 במאי 2022).
  • בתגובה להכרזה ציין עורך הדין רזק אללה שית, בא כוחה של חברת United General Holding והחברות השייכות לה, שפרסום משרד האוצר האמריקני הוא אוסף של האשמות, טענות שווא ובדותות, שאינן נשענות על שום נימוק משפטי אלא הן חלק מההתקפה על כלכלת לבנון. הוא ציין שקבוצת החברות הוקמה לפני יותר מעשרים שנה וכי אחמד ג’לאל רצ’א עבדאללה הוא שותף ובעל מניות בחברות אשר פועלות בהתאם לחוק. עוד ציין שהחברה מתכוונת להפריך את ההאשמות השקריות (אלעהד, 20 במאי 2022).
יום הבחירות בלבנון
  •  ביום הבחירות ב-15 במאי 20022, המשיך חזבאללה לעודד את תומכיו להצביע באמצעות פרסום סרטונים של בני משפחות שהידים ותמונות פעילים פצועים, צירי פרלמנט מטעם הארגון ואנשי דת שיצאו להצביע. ארגון הבריאות האסלאמי סייע לקשישים להגיע לקלפיות (חשבונות הטוויטר של מוסד השהיד, עלי שעיב, צעירי חזבאללה ועפיף שומאן ועמוד הפייסבוק של פורום הפצועים, 15 במאי 2022).
פעילי ארגון הבריאות האסלאמי מסייעים לקשישים להגיע לקלפי.    אם השהיד מצטפא בדר אלדין (חשבונות הטוויטר של עלי שעיב ועלי מ. בדר אלדין, 15 במאי 2022).
פעילי ארגון הבריאות האסלאמי מסייעים לקשישים להגיע לקלפי. משמאל: אם השהיד מצטפא בדר אלדין (חשבונות הטוויטר של עלי שעיב ועלי מ. בדר אלדין, 15 במאי 2022).
  • במהלך יום הבחירות נרשמו מספר תקריות, בעיקר באזור בקעת הלבנון, בין תומכי הכוחות הלבנוניים לתומכי אמל וחזבאללה. התקרית המשמעותית ביותר אירעה בעיירה (אלנשרה, 15 במאי 2022).
  • אחוז ההצבעה בבחירות עמד על 41.1% (אלעהד, 15 במאי 2022), ירידה של 8.6 אחוזים לעומת שיעור ההצבעה בבחירות 2018 (49.7%, אתר הבחירות של משרד הפנים הלבנוני), שגם הוא שיקף ירידה ביחס לאחוז ההצבעה בבחירות 2009 (כ-54%. אלחרה, 6 במאי 2018). ניתן להעריך שהסיבה לכך היא ירידה באמון האוכלוסייה, בדגש על הצעירים, במערכת הפוליטית וביכולת להביא לשינוי המצב במדינה תחת המשטר הקיים.
  • משמעויות מתוצאות הבחירות בחתך עדתי ובחלוקה למחנות פוליטיים:[1]
    • סונים: ניתן לראות את הפילוג המשמעותי בעדה הסונית, כך שלמעשה אין מוקד כוח פוליטי מרכזי אחד; הרשימות העצמאיות עשויות לשמש לשון מאזניים. בהקשר זה חשוב להזכיר, כי הרשימה המרכזית בעדה, זרם העתיד, לא התמודדה רשמית בבחירות אלא רק תמכה ברשימות אחרות.
    • שיעים: שליטה מוחלטת של חזבאללה ובעלי בריתו, 100% מהמושבים. “חברת ההתנגדות”, שרגילה להתלכד סביב פעילות צבאית[2], הוכיחה את לכידותה, יציבותה ועמידותה בפני השפעות חיצוניות (לחץ כלכלי ותודעתי) גם בחלוף יותר משנתיים מאז הקרב המשמעותי האחרון של חזבאללה בסוריה (סראקב, פברואר 2020); אנו סבורים שהדבר מעיד על מודעות גבוהה של הנהגת הארגון לצורך לשמר את התמיכה, גם בהתבסס על פעילות התשתית האזרחית של הארגון, בהיעדר לחימה במשך תקופה ארוכה ורצופה.
    • היחלשות הרשימה בעלת הברית הגדולה של חזבאללה הזרם הלאומי החופשי (עון / באסיל), הוביל לשוויון בינו לבין הרשימה מתנגדת חזבאללה הגדולה בעדה, הכוחות הלבנוניים (ג’עג’ע); גם כאן, הרשימות העצמאיות עשויות לשמש לשון מאזניים. בשאר העדות הנוצריות נרשם שוויון בין הרשימות הגדולות והעצמאים עשויים לשמש לשון מאזניים.
    • דרוזים: הישג משמעותי לג’נבלאט, במיוחד לאור העובדה שהרשימות היריבות הגדולות, בעלות הברית של חזבאללה (והאב, ארסלאן) לא עברו את אחוז החסימה.
    • ככלל, מחנה ה-8 במרץ ממשיך במגמת ההתחזקות שהחלה בבחירות 2018 ואילו מחנה ה-14 במרץ ממשיך במגמת ההיחלשות. העצמאים שומרים על כוחם מבחינת מספר המושבים, אך בפועל, נראה שמידת ההשפעה שלהם גדולה יותר, לאור השינוי בהרכב ובכמות הרשימות שהתמודדו ושעברו את אחוז החסימה.
תגובת חזבאללה ותומכיו לתוצאות הבחירות
  • תוצאות הבחירות נתפשו בחזבאללה כהצלחה. בסך הכל קיבלה סיעת הנאמנות להתנגדות (תמיכה ישירה בחזבאללה בלבד, ללא שאר המחנה) 335,466 קולות, שהם 55,461 קולות יותר ממספר הקולות שקיבלו בבחירות 2018 (280,005). מועמדי חזבאללה ובעלי בריתו קיבלו 367,827 קולות מועדפים[3], שהם 33,064 יותר קולות ממספר הקולות שקיבלו בבחירות 2018. נתונים אלה מעידים על שימור, ואף הגדלה מסוימת, של התמיכה בחזבאללה באזורי הבחירה החשובים לו.
  • תומכי חזבאללה ברשתות החברתיות ניצלו את העובדה שהתוצאות הסופיות פורסמו ב-17 במאי 2022, יום השנה להסכם על סיום מצב הלחימה והסדרת היחסים בין ישראל ללבנון (1983) ופתחו בקמפיין תיוג #ה-17_במאי_הוא_היום_בו_הפלנו_את_הבושה, במסגרתו פורסמו ברכות לארגון ולמזכ”ל הארגון על ההישג בבחירות. התומכים אף הציגו הרכב אפשרי של מחנה ה-8 במרץ לאור תוצאות הבחירות (חשבונות טוויטר של תומכי חזבאללה). יש לציין כי כדי לגבש רוב בפרלמנט, חזבאללה ובעלי בריתו צריכים לגייס לפחות 10 מבין 13 בעלי הברית הפוטנציאליים. סמוך לפרסום התוצאות יצאה משלחת מטעם חזבאללה להיפגש עם שניים מהם: אסאמה סעד ועבד אלרחמן אלבזרי, בירכה אותם על זכייתם ב ואיחלה להם הצלחה בשירות תושבי צידון והעיר צידון (חשבון הטוויטר של עלי שעיב, 18 במאי 2022).
  • צירי פרלמנט מטעם חזבאללה כדוגמת אבראהים אלמוסוי, אמין שרי ואיהאב חמאדה הבטיחו לתומכי הארגון להמשיך בפעילותם בהתאם לסיסמת הבחירות – לבנות ולהגן: להגן על לבנון מפני אויבים מבית ומחוץ, להפיק את אוצרות הטבע השייכים למדינה, לחזק את סקטור הבריאות וסקטור החינוך ו (אלעהד, 17 במאי 2022).
  • מזכ”ל חזבאללה סיד חסן נצראללה נשא נאום, שהוקדש כולו לתוצאות הבחירות. להלן עיקרי המסרים בנאום (חשבון הטוויטר של פורום ההתנגדות, 18 במאי 2022):
    • הודה לתומכי חזבאללה ובירך אותם על כך שסיפקו את רשת הביטחון הפוליטית, הפרלמנטרית והעממית הדרושה להתנגדות ולנשק שלה מול הניסיונות המוצהרים והברורים לפגוע בה.
    • מנה את הבעיות בלבנון: חשמל, מים, דלק וטען כי האסון הגדול ביותר שנגרם ללבנון בשנים האחרונות הוא המגבלות שהוטלו על משיכת כספים שהפקידו האזרחים ברוב הבנקים. לדבריו, מאות אלפי משפחות ניזוקו ואף רעבו בגלל מגבלות אלה.
    • ההתגייסות הנרחבת של תומכי הארגון לגילויי תמיכה פומביים במהלך קמפיין הבחירות וביום הבחירות עצמו. לדבריו, במקרים רבים כשבאו לראיין תומכים הם שאלו: “האם הסיד ישמע?”; ואכן, הוא שמע וראה אותם והתפעל מהם. נצראללה שב וכינה את תומכי הארגון “האנשים האצילים ביותר, הנדיבים ביותר והטהורים ביותר”, כינוי שבו פתח את נאומו בעצרת הניצחון בתום מלחמת לבנון השנייה. בנוסף, טען נצראללה כי נוכחות התומכים בשטח הייתה תשובה לכל האיומים על הארגון, בתום שלוש שנים של מאמצי הסברה יום-יומיים נגד ההתנגדות ובעלי בריתה, בנוסף ללחצים כלכליים ופיננסיים.
    • בהתייחסו לתוצאות הבחירות טען כי הפרלמנט מורכב עתה מגושים מגוונים ושונים, כולל עצמאים, כך שאיש איננו יכול לטעון שיש לו רוב פרלמנטרי. בהמשך לכך, טען שעכשיו כל אחד אחראי למצב ואף אחד לא יכול לחמוק מאחריות.
    • הזכיר את האיסור ההלכתי לירות כהבעת שמחה, בשל ההפרעה והנזק שנגרמים לאנשים ולרכושם. נצראללה טען כי ניתן היה לראות בימים האחרונים שיירות שיוחסו לאמל וחזבאללה, אבל מי שירה במסגרתן היו רעולי פנים; לדבריו, אלה אנשים שניצלו את ההפגנה והסתננו לשורותיה כדי לפתוח באש.
    • הביע תקווה שבעתיד יהיה בלבנון חוק בחירות יחסי ללא מגבלה עדתית, שבו כל לבנון תיחשב לאזור בחירה אחד וגיל הבחירה יהיה 18 ומעלה. לדבריו, חוק כזה יאפשר לבטא את הבחירות האמתיות של העם הלבנוני.
  • קמפיין הבחירות של חזבאללה פרסם כרזות שבהן הוא מודה לכל עיירה שיעית בנפרד ומציין את מספר הבוחרים ואת אחוז ההצבעה (חשבון הטוויטר של זהראא’ אסראא’, 17 במאי 2022). תנועת אמל וחזבאללה קראו לתומכיהם שלא לארגן שיירות של אופנועים במסגרת חגיגת תוצאות הבחירות, כדי להימנע מחיכוכים עם יריבים פוליטיים שיעכירו את ההישג (אלעהד, 18 במאי 2022).
פרובוקציות על גבול ישראל-לבנון בעקבות תוצאות הבחירות
  • ב-17 במאי 2022 הצטלמו פעילי חזבאללה סמוך לאחד ממוצבי צה”ל בהר דב, כשהם מניפים אצבע טבולה בדיו (בהתאם לשיטת ההצבעה בבחירות בלבנון ובהתייחס לאצבע שמזכ”ל הארגון, סיד חסן נצראללה, נוהג לעתים להניף במהלך נאומיו). שניים מהפעילים חבשו כובעים של קמפיין הבחירות של חזבאללה (חשבונות הטוויטר של ת’אא’ר אלדר ומהתדי בחמד, 17 במאי 2022).
  • ב-18 במאי 2022 הניפו תושבי עיתא אלשעב בדרום לבנון שלט גדול מול אחד ממוצבי צה”ל, לצד דגלי חזבאללה ודגלי קמפיין הבחירות של חזבאללה. השלט מציג את אחוזי ההצבעה בעיירה, שעלו מכ-66% בבחירות 2018 לכ-70% בבחירות 2022, לצד כיתוב בערבית ובעברית: “הקולות והטילים שלנו מדויקים” (חשבונות הטוויטר של עלי שעיב וראניהKD, 18 במאי 2022).
 פעילי חזבאללה מצטלמים סמוך למוצב צה"ל בהר דב (חשבון הטוויטר של מהתדי בחמד, 17 במאי 2022).     השלט שתלו תושבי עיתא אלשעב מול מוצב צה"ל באזור (חשבון הטוויטר של ראניהKD, 18 במאי 2022)
מימין: פעילי חזבאללה מצטלמים סמוך למוצב צה”ל בהר דב (חשבון הטוויטר של מהתדי בחמד, 17 במאי 2022). משמאל: השלט שתלו תושבי עיתא אלשעב מול מוצב צה”ל באזור (חשבון הטוויטר של ראניהKD, 18 במאי 2022)
  • לאור הקריאה של תנועת אמל וחזבאללה לתומכיהם שלא לייצר פרובוקציות מול מתנגדיהם בתוך לבנון, ניתן להעריך שאירועים אלה הינם דרך “לשחרר קיטור” ולחגוג את ההישג בבחירות בכל זאת.
אירועי יום נסיגת צה”ל מדרום לבנון
  • ב-18 במאי 2022 נחשף הלוגו הרשמי של חג ההתנגדות והשחרור (יום נסיגת צה”ל מלבנון) לשנת 2022. שצוין תחת הסיסימא “מאי: סמל כל ניצחון” (חשבון הטוויטר של קול ההתנגדות, 18 במאי 2022), כנראה בניסיון לשלב בין ההישג בבחירות לבין הישגים צבאיים . גורמים שונים בלבנון פרסמו הודעות ברכה לרגל חג ההתנגדות והשחרור, ביניהם ועידת המפלגות הערביות, רשות חכמי הדת של בירות, צירי פרלמנט מטעם מפלגות שונות, חזית הפעילות האסלאמית והמועצה האסלאמית השיעית העליונה (אלעאלם, 24 במאי 2022). גם שותפי חזבאללה לציר ההתנגדות, כגון חמאס ואנצאר אללה (החות’ים), בירכו את הלבנונים לרגל החג (אלעאלם, 25 במאי 2022). משלחת של נציגי הארגונים הפלסטיניים בלבנון נפגשה עם מחמד רעד, יו”ר סיעת הנאמנות להתנגדות, ובירכה אותו לכבוד החג (אלעהד, 26 במאי 2022).
הלוגו הרשמי של חג ההתנגדות והשחרור לשנת 2022
 (חשבון הטוויטר של קול ההתנגדות, 18 במאי 2022)
הלוגו הרשמי של חג ההתנגדות והשחרור לשנת 2022
(חשבון הטוויטר של קול ההתנגדות, 18 במאי 2022)
  • קבוצות של אופנוענים התכנסו לטיול ואירוע לציון החג בעיירה אלעדיסה, סמוך לגבול ישראל-לבנון. באופן חריג, נראה כי לא הונפו באירוע דגלי חזבאללה (הונפו דגלי לבנון ופלסטין) (חשבון הטוויטר של עלי שעיב, 22 במאי 2022).
  • ביום החג נסעה שיירת מכוניות ואופנועים לאורך גבול ישראל-לבנון באזור מטולה, כשהנוסעים מניפים דגלי חזבאללה ואמל, תמונות של מזכ”ל חזבאללה ודגלים שיעיים ומשמיעים שירי התנגדות ברמקולים. שיירות אחרות שחזרו את הכניסה לעיירה אלקנטרה עם נסיגת צה”ל וצד”ל, תוך שריפת דגלי ישראל והנפת דגלי חזבאללה ותמונות שהידים (חשבון הטוויטר של עלי שעיב, 25 במאי 2022).
 שיירת כלי הרכב מול מטולה.   שחזור הכניסה לאלקנטרה
 (חשבון הטוויטר של עלי שעיב, 25 במאי 2022)
מימין: שיירת כלי הרכב מול מטולה. משמאל: שחזור הכניסה לאלקנטרה
(חשבון הטוויטר של עלי שעיב, 25 במאי 2022)
  • מוסדות התשתית האזרחית של חזבאללה קיימו פעילויות רבות לכבוד חג ההתנגדות והשחרור. להלן כמה דוגמאות:
    • אגודת ג’האד הבינוי הזמינה את הציבור ל”פסטיבל הזעתר הדרומי” שיתקיים ב-21 במאי 2022 בעיירה דרדע’יא. מטרת האירוע היא לעודד גידול זעתר בדרום לבנון (ערוץ הטלגרם של אגודת ג’האד הבינוי, 20 במאי 2022). בפתיחת הפסטיבל נאם ציר הפרלמנט חסן עז אלדין, חבר סיעת הנאמנות להתנגדות (נציגות חזבאללה בפרלמנט), והבטיח שהסיעה תיישם בפועל את תכנית הבחירות שלה. עז אלדין ניצל את המעמד כדי להודות לתומכי הארגון שהצביעו עבורו (אלעהד, 21 במאי 2022).
    • חניכות פוג’ סידה סכינה (פוג’ הבנות באלח’יאם שבדרום לבנון) בצופי האמאם אלמהדי ערכו סיור בכלא אלח’יאם[4]. הסיור כלל חלוקת פרחים, מפגש עם אסירים ששהו בכלא וביקור באנדרטה לאסירים שנהרגו במהלך שהותם בכלא (דף הפייסבוק של פוג’ סידה סכינה בצופי אלמהדי, 22 במאי 2022).
    • תיכון אלמצטפא בחארת חריכ קיים תחרות ספורט בהשתתפות המורים והתלמידים (דף הפייסבוק של רשת בתי הספר אלמצטפא, 24 במאי 2022).
    • בית הספר אלמהדי באלנבי שית שבבקאע ערך סדנת מלאכת יד, בשיתוף עם אגודת ג’האד הבינוי. בסדנה הוצג סרטון על ניצחונות ההתנגדות, נמסר הסבר על הקמת גן ירק וחולקו חבילות זרעים ושתילים (ערוץ הטלגרם של אגודת ג’האד הבינוי, 25 במאי 2022).
    • בית החולים של ארגון הבריאות האסלאמי בעיירה סחמר ערך “יום בריאות חינם“, במסגרתו הוצעו בדיקות ושירותים רפואיים שונים ללא תשלום (אלעהד, 26 במאי 2022).
  • שר התרבות הלבנוני מחמד בסאם מרתצ’א ביקר בגן השהידים של חזבאללה בצ’אחיה[5], בליווי ראש עיריית אלע’בירי וחברי מועצת העיר, בכירים בתשתית האזרחית של חזבאללה. בביקור הניח השר זר על קברי עמאד מע’ניה ובנו. מאוחר יותר ביקר שר התרבות בגינת איראן במארון אלראס על גבול ישראל-לבנון, שם סקר מסדר של פעילי חזבאללה במדים ונפגש עם משלחת הנהגת הארגון. בהמשך ביקר בבנת ג’ביל, שם נפגש עם ראש העירייה עפיף בזי וקרא פסוקי קוראן לנשמות שהידי ההתנגדות (את אלעהד, 25 – 26 במאי 2022).
שר התרבות מניח זר פ על קברי עמאד מע'ניה ובנו בגן השהידים.     השר סוקר מסדר של פעילי חזבאללה (אלעהד, 25 - 26 במאי 2022)
מימין: שר התרבות מניח זר פ על קברי עמאד מע’ניה ובנו בגן השהידים. משמאל: השר סוקר מסדר של פעילי חזבאללה (אלעהד, 25 – 26 במאי 2022)
  • מזכ”ל חזבאללה נאם לכבוד חג ההתנגדות והשחרור. להלן עיקרי המסרים בנאום (חשבון הטוויטר של פורום ההתנגדות, חשבון הטוויטר של אלמיאדין ואתר אלמיאדין, 25 במאי 2022):
    • נצראללה שיבח את ערוץ “אלמנאר” ורדיו “אלנור” על חלקם בכיסוי נסיגת צה”ל מלבנון והטמעתה בקרב הלבנונים והתייחס להשפעה הרבה שהייתה לנאום “קורי העכביש” על התודעה בישראל.
    • נצראללה הודה לכל השותפים להישג של שחרור דרום לבנון בשנת 2000: הארגונים והעדות על תרומתם להתנגדות; השהידים ומשפחותיהם; הפצועים והאסירים; מנהיגי לבנון (הנשיא אמיל לחוד, ראש הממשלה סלים אלחץ ויו”ר הפרלמנט נביה ברי), צבא לבנון; סוריה ואיראן.
    • התייחס לחשיבות של ציון יום הנסיגה בימים אלה, כדי להזכיר כמה סבלו הלבנונים תחת הכיבוש, ההפגזות והמחסומים ובבתי הכלא וכדי שהלבנונים יכירו את הפרצוף האמתי של ישראל ויוכלו לזהות מיהם התומכים האמיתיים בריבונות לבנון. מנה את ההישגים בשחרור דרום לבנון: שבירת תדמית הצבא הבלתי מובס של צה”ל, מתן תקווה לפלסטינים לשחרור וסיכול תכנית “ישראל הגדולה” מהנילוס עד הפרת.
    • ציין שבשנת 2005, הייתה באירופה ציפייה שאם חזבאללה ישתלב בשלטון, הוא יוותר על ההתנגדות ועל הנשק. לדבריו, זו הבנה שגויה מאחר שההתנגדות היא אמצעי והשלטון הוא אמצעי, המטרה היא נעלה יותר.
    • מאז שנת 1982 חזבאללה לא היה חזק, כפי שהוא חזק היום, מבחינה צבאית, ביטחונית, פוליטית, עממית, חומרית ומורלית, בלבנון ובאזור. גם התנאים הפנימיים והאזוריים של חזבאללה, מעולם לא היו טובים כפי שהם היום. חזבאללה חזק יותר ממה שהם מצפים וממה שהם מתארים והוא בטוח בעצמו ובכוחו.
    • שב וקרא ליריבים הפוליטיים לשותפות ולשיתוף פעולה והדגיש שהוא עושה זאת ממעמד של עוצמה ויכולת, מעמד חסר תקדים בתולדות חזבאללה. הוא הדגיש במיוחד את הצורך, לדון באסטרטגיית ההגנה על לבנון, במענה למתנגדיו שטענו שהוא מבקש מונופול על ההחלטות בנושא מלחמה ושלום.
    • בהתייחסו לצעדת הדגלים הצפויה ביום ירושלים (29 במאי), הזהיר את מדינות האזור ובראשן לבנון ואת המעצמות מפני השלכות הצעדה והביע חשש שהצועדים ייכנסו אל מסגד אלאקצא ואף יהרסו את כיפת הסלע. נצראללה הוסיף כי ישנה הסכמה פה אחד בין ארגוני ההתנגדות הפלסטינית, להגיב באופן משמעותי במידה וזה יקרה והדגיש: “כל פגיעה במסגד אלאקצא ובכיפת הסלע, עתידה לפוצץ את האזור“.
ימי אזכור נוספים בחזבאללה
  • מזכ”ל חזבאללה חסן נצראללה נאם בערב ב-20 במאי 2022 לכבוד יום השנה למות מצטפא בדר אלדין. להלן עיקרי הדברים בנאומו (חשבון הטוויטר של פורום ההתנגדות, 29 במאי 2022):
    • דמותו של בדר אלדין: התייחס לפעילותו רבת השנים בחזבאללה, מהקרבות הראשונים בח’לדה במבצע שלום הגליל, עבור דרך מבצע “ענבי זעם” ואסון השייטת, פירוק רשתות ריגול ישראליות בלבנון ועד מלחמת האזרחים בסוריה. לדבריו, בדר אלדין זכה לכל העיטורים שאדם יכול לזכות בחייו: לוחם ג’האד, פצוע, מהגר, אסיר ושהיד.
    • ראשית הפעילות הצבאית של חזבאללה: אם בשנת 1982 הלבנונים היו ממתינים לקהילה הבינלאומית או למדינות ערב, גורלה של לבנון היה עלול להיות דומה לנכבה הפלסטינית. לדבריו, בקרבות הראשונים לקחו חלק מגוון של כוחות: תנועת אמל, צבא סוריה, ההתנגדות הפלסטינית, כוחות לאומיים וכמה צעירים מאמינים, שבהמשך הפכו לחזבאללה.
    • הסכם 17 במאי 1983: נצראללה השתמש בהסכם סיום מצב הלחימה והסדרת היחסים בין ישראל ללבנון, שנחתם במאי 1983, כדוגמא למקרה שבו הפרלמנט אישר ברוב עצום את, ההסכם למרות שהעם הלבנוני וחכמי הדת המוסלמים דחו אותו מכל וכל וגם לסוריה ולאיראן הייתה עמדה חותכת נגדו.
    • רשתות הריגול הישראליות בלבנון: דרש ממנהיגי המדינה לתמוך במנגנוני הביטחון, אשר נחושים להמשיך לפרק רשתות ריגול. בנוסף, טען נצראללה שלאור יכולות ההתנגדות, הישראלים זקוקים לסוכנים רבים והם החלו לגייס בצורה לא מקצועית.
    • זהות חזבאללה: הדגיש את זהותו הלבנונית של הארגון (“כאן נולדנו וכאן ניקבר“) ואמר שחזבאללה לא יוותר על העם שלו, לא בעקבות מלחמה צבאית ולא בעקבות קונספירציות בינלאומיות.
    • הפקת הגז הטבעי: טען שאין ללבנון זמן לבזבז ונדרשת תכנית חירום ופתיחות מזרחה ומערבה. לדבריו, יש ללבנון הזדמנות היסטורית להפיק נפט וגז ואסור שמישהו יחשוש מהאמריקנים בהקשר זה.
  • תומכי חזבאללה ברשתות החברתיות ציינו את יום השנה לקרב אלקציר (19 במאי 2013), אחד הקרבות הראשונים במלחמת האזרחים בסוריה, בו נהרגו פעילים רבים יחסית של הארגון. במסגרת זאת פורסמו תמונות וסרטונים מהקרב ותמונות השהידים שנפלו בו. תחת תיוגים כגון #האפוס_של_אלקציר, #קרב_אלקציר ו-#שמרנו_על_הדגל_הצהוב (חשבונות טוויטר של תומכי חזבאללה כגון רביע שור, ד”ר יוסף זעיתר, עלי צאלח וכו’; חשבון הטלגרם של האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות[6], 19 במאי 2022).
פעילות חברתית ארגונית
  • החל תהליך של צירוף בתי ספר השייכים לאגודת הצדקה אלאמדאד, לרשת בתי הספר אלמהדי של חזבאללה. עד כה צורפו לרשת מספר בתי הספר בבירות ובצפון לבנון (אתר האינטרנט הרשמי, חשבון הטוויטר ודף הפייסבוק של רשת בתי הספר אלמהדי, 27 במאי 2022). יצוין שעד כה הצטמצמה פריסת רשת בתי הספר אלמהדי לאזורים בעלי רוב שיעי מובהק כגון דרום לבנון, בקעת הלבנון והצ’אחיה בבירות; בתי הספר שצורפו עד כה נמצאים באזורים אחרים של בירות, שאינם חלק ממוקד הכוח של חזבאללה, וכן בצפון לבנון, אזור שבו מיעוט שיעי. לפי נתוני מרכז המחקר והפיתוח של משרד החינוך הלבנוני לשנת הלימודים 2017 – 2018 (השנה האחרונה שפורסמו נתונים מלאים), בכל ארבעת בתי הספר הנ”ל למדו כ-1,400 תלמידים[7] בגילאי גן, יסודי וחטיבת ביניים והסגל הורכב מכשמונים מנהלים ומורים (מדריך בתי הספר לשנת הלימודים 2017 – 2018 באתר מרכז המחקר והפיתוח של משרד החינוך הלבנוני).
  • התארגנות הערבות ההדדית “עזרו זה לזה” פרסמה נתונים ראשוניים בעקבות הרחבת פעילותה לתחום ההשמה[8]. לפי הנתונים, בעשרת הימים הראשונים לפעילות, נמצאו 150 משרות לצעירים בצ’אחיה. צוין שבקרוב, תורחב הפעילות לכל לבנון (חשבון הטוויטר של עפיף שומאן, 20 במאי 2022).
  • חזבאללה ערך בעיר בעלבכ לוויה צבאית לפעיל בשם חסן עלי אללקיס, שמת מהתקף לב. אללקיס זכה לכינוי “חלל הג’האד וההתנגדות” ובטקס השתתפו יו”ר הרשות ההלכתית בחזבאללה שיח’ מחמד יזבכ, יו”ר המועצה המדינית סיד אבראהים אמין אלסיד, צירי פרלמנט מטעם חזבאללה מאזור הבקאע ובכירים נוספים (אלעהד, 23 במאי 2022).
פלסטינים בלבנון ובסוריה
  • אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, שלח לנשיא לבנון מישאל עון, יו”ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי וראש ממשלת לבנון נג’יב מיקאתי, מברק ברכה על השלמת הבחירות לפרלמנט. הניה שיבח את תהליך ההצבעה, שעבר בקלות למרות המצב בלבנון, והביע תקווה שהפרלמנט החדש יאשר חוקים שיקלו על הפלסטינים בלבנון ויעניקו להם זכויות, במיוחד זכות לעבודה וזכות לבעלות על נכסים (אתר חמאס, 18 במאי 2022).
  • התאחדות הקהילות, הפעילויות והמוסדות הפלסטיניים בפזורה קיימה את הוועידה החמישית שלה בדמשק, בחסות נשיא סוריה בשאר אלאסד, תחת הכותרת “ההתחייבות וההבטחה לשחרור האדמה”. באירוע נאמו נציגי מפלגת הבעת’, בכירים בהתאחדות ונציגי הארגונים הפלסטיניים אשר הדגישו בדבריהם את מחויבות הפלסטינים בפזורה לרעיון השיבה לפלסטין והשמדת הישות הציונית (אלעהד, 23 במאי 2022).
  • ארגון הבריאות האסלאמי של חזבאללה, בשיתוף וועדות הפעילות במחנות הפלסטיניים באזור צידון, ארגנו “יום בריאות חינם” לרגל חג ההתנגדות והשחרור. במסגרת הפעילות הוצעו בדיקות ללא תשלום לילדים ולמבוגרים (בסך הכל נערכו 713 בדיקות) וחולקו תרופות (1,732) ומזון תינוקות (542) (דף הפייסבוק של התשתית האזרחית באזור השני, 27 במאי 2022). פעילות דומה התקיימה במחנות הפלסטיניים בצפון לבנון (אתר החזית העממית לשחרור פלסטין, 27 במאי 2022).
  • “רשות הפעילות הפלסטינית המשותפת”, מסגרת הארגונים פלסטינים תחת אש”ף ומחוצה לו, קראה לפליטים הפלסטינים בלבנון להשתתף בצעדות תמיכה בתושבי פלסטין הכבושה ומסגד אלאקצא ביום ראשון, 29 במאי, במקביל לצעדת הדגלים (פורטל הפליטים הפלסטינים, 28 במאי 2022).
יום הנכבה
  • במחנות הפליטים הפלסטיניים התקיימו אירועים שונים לציון יום הנכבה. במחנה הפליטים ברג’ אלבראג’נה התקיימה עצרת מול הכניסה למחנה, בהשתתפות נציגי הארגונים והמוסדות הפלסטיניים בלבנון, במסגרתה הניפו המשתתפים דגלי פלסטין ותמונות של העיתונאית שירין אבו-עאקלה וקראו קריאות בשבח העמידה האיתנה של הפלסטינים בתוך פלסטין הכבושה; במקביל התקיימה תערוכת אמנות בנושא “השיבה היא זכות מקודשת של כל הפלסטינים”. במחנה שאתילא התקיים אירוע דומה ובמחנה אלבץ קיים הקמפיין הבינלאומי לשמירה על הזהות הפלסטינית אנתמאא’ טקס הוקרה למשפחת שהיד בן המחנה, שנהרג מירי כוחות צה”ל על גבול ישראל-לבנון בצעדת השיבה בשנת 2011 (פורטל הפליטים הפלסטינים, 15 – 17 במאי 2022). במחנה ברג’ אלשמאלי בדרום לבנון ארגנה החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין טקס, שבמסגרתו נאם בין היתר ציר הפרלמנט חסין ג’שי חבר סיעת הנאמנות להתנגדות (אלעהד, 21 במאי 2022).
"מפתח השיבה" אחד המוצגים בתערוכה בברג' אלבראג'נה 
(פורטל הפליטים הפלסטינים, 17 במאי 2022)
“מפתח השיבה” אחד המוצגים בתערוכה בברג’ אלבראג’נה
(פורטל הפליטים הפלסטינים, 17 במאי 2022)
  • הקמפיין העולמי לשיבה לפלסטין ארגן את פסטיבל “שבים, בהכרח” לציון יום הנכבה , יום השנה הראשון למבצע “שומר החומות” ויום השנה לנסיגת צה”ל מלבנון. בפסטיבל הוצבה באלעדיסה אנדרטה גדולה בצורת מפת פלסטין משולבת ב”מפתח השיבה”. באירוע נאם שיח’ יוסף עבאס, המתאם הכללי של הקמפיין. כאשר אנדרטה דומה הוצבה גם בעזה. בכפר כלא רכבו פרשים נושאי דגלי פלסטין לאורך החומה בגבול ישראל-לבנון (חשבונות הטוויטר של הקמפיין העולמי לשיבה לפלסטין, אלסאהרה וראמיה אלאבראהים, 20 – 21 במאי 2022).
פרש מסייר לאורך החומה בגבול ישראל-לבנון.      אנדרטת "מפתח השיבה" (חשבונות הטוויטר של הקמפיין העולמי לשיבה לפלסטין, אלסאהרה, 21 במאי 2022)
מימין: פרש מסייר לאורך החומה בגבול ישראל-לבנון. משמאל: אנדרטת “מפתח השיבה” (חשבונות הטוויטר של הקמפיין העולמי לשיבה לפלסטין, אלסאהרה, 21 במאי 2022)
פעילות איראן בסוריה
  • על פי דיווחי מתנגדי המשטר הסורי:
    • תושבים רבים במחוז אלסוידאא’ שבדרום המדינה גינו את ביקור משלחת המשטרה הצבאית הרוסית בעיירה ד’יבין שבדרום-מערב המחוז. מטרת הביקור הייתה להגיש סיוע הומניטרי ולהתרשם מהמצב הכלכלי של התושבים. מקורות באזור דיווחו כי ביקורים מסוג זה נפסקו מאז תחילת המלחמה באוקראינה וכי התושבים במחוז הביעו התנגדות לחדירה הרוסית לאזור בכיסוי של סיוע הומניטרי והאשימו את משטר אסד בהתדרדרות המצב הכלכלי וב”מסירת סוריה לכיבוש הרוסי” (אתר אוריינט.נט, 18 במאי 2022). לא מן הנמנע שחלק מההתנגדות נובעת מהמאבק בין רוסיה לאיראן על השפעה באזורים שונים בסוריה. במידה וזה המצב, יתכן והדבר מעיד על הגברת ההשפעה האיראנית במחוז אלסוידאא’.
    • אחד מיעדי התקיפה בדרום דמשק בליל 21-20 במאי 2022 (המיוחסת לישראל) היה, לראשונה, מרכז של המיליציות האיראניות במרחק של כמאה מטרים מקבר סידה זינב (אתר קדוש לשיה). בנוסף, הותקפו נמל התעופה בדמשק, עמדת הגנה אווירית של צבא סוריה באזור אלכסוה וסביבת מרכז המחקר המדעי במערב דמשק (אתר “אוריינט.נט”, 21 במאי 2022).
    • ההגנה הלאומית הסורית, השייכת למשטר אסד, קראה למיליציות האיראניות הערוכות במחוז אלסוידאא’ להתכונן לפתוח בהתקפה נגד מפלגת אללואא’ הסורית, הפעילה במחוז אלסוידאא’ ומתנגדת למשטר. הרקע לקריאה הוא הגעת תגבורות צבאיות אמריקניות והסלמה בפעילות כוחות הקואליציה הבינלאומית בבסיס אלתנף, לצד ההסלמה בפעילות הצבאית נגד אינטרסים איראניים בדרום סוריה לאור הנסיגה הרוסית (אתר נדאא’ פוסט, 22 במאי 2022).
    • רוסיה הפסיקה לשלם משכורות לאנשי גיס 5 הפועל בחסותה באזורים הנשלטים על-ידי המשטר בסוריה. לפי המקורות, פעילי הגיס אינם מקבלים שכר מזה כשלושה חודשים (מאז תחילת המלחמה באוקראינה) ובינתיים הם מקבלים שכר “סמלי” לדבריהם, ממשטר אסד (אתר אוריינט.נט, 23 במאי 2022).
  • מנהל ההסברה הצבאית של צבא ירדן האשים ארגונים איראניים בפגיעה בביטחון הלאומי הירדני בגבול סוריה-ירדן, באמצעות הברחת סמים שמטרתה לממן את המיליציות הפועלות באזור. הדברים נאמרו על רקע תקרית בגבול סוריה-ירדן, שבה הרג צבא ירדן ארבעה מבריחי סמים ופצע נוספים (אלמדן, 24 במאי 2022).
  • בתום משא ומתן קצר, קיבלה האוניברסיטה האיראנית ביאן רוז רישיון לפעול בסוריה. מדובר באחת האוניברסיטאות הגדולות באיראן, שהוקמה בשנת 1988 והיא כפופה למשרד המדע, המחקר והטכנולוגיה האיראני. מדובר באוניברסיטה האיראנית השישית, שמקבלת רישיון לפעול בסוריה (חריה.נט, 17 במאי 2022).
נספח
פירוט התוצאות הסופיות בבחירות לפרלמנט הלבנוני
  • להלן פירוט תוצאות הבחירות[9] בחלוקה עדתית, בהתאם לחלוקת המושבים בפרלמנט (אתר הבחירות של משרד הפנים הלבנוני):

עדה

רשימה

מספר המושבים

סונים (27 מושבים)

עצמאים

8

זרם העתיד

4

חזבאללה ואמל

4

סניורה

3

אסאמה סעד

2

ג’נבלאט

1

הג’מאעה האסלאמית

1

הזרם הלאומי החופשי

1

מיקאתי

1

ריפי

1

מח’זומי

1

שיעים (27 מושבים)

חזבאללה ואמל

26

הזרם הלאומי החופשי

1

מארונים (34 מושבים)

הזרם הלאומי החופשי

8

הכוחות הלבנוניים

8

עצמאים

5

חזבאללה ואמל

3

ג’נבלאט

2

זרם הנפילים

2

פלנגות

2

ריפי

2

שמעון

2

שאר העדות הנוצריות (29 מושבים)

הזרם הלאומי החופשי

6

הכוחות הלבנוניים

6

חזבאללה ואמל

4

עצמאים

3

ג’נבלאט

2

לאום סורית

2

סניורה

2

ריפי

2

זרם העתיד

1

קומוניסטים

1

דרוזים (8 מושבים)

ג’נבלאט

4

סניורה

1

עצמאים

1

קומוניסטים

1

שמעון

1

עלוים (2 מושבים)

זרם העתיד

1

הג’מאעה האסלאמית

1

מיעוטים (מושב אחד)

עצמאים

1

 

  • להלן תוצאות הבחירות בחלוקה לרשימות ובהשוואה למספר המושבים בבחירות 2018 ובבחירות 2009:

רשימה

בחירות 2022

בחירות 2018

בחירות 2009

חזבאללה ואמל

37

29

26

הזרם הלאומי החופשי

16

19

20

עצמאים

18

18

7

הכוחות הלבנוניים

14

15

8

ג’נבלאט

9

9

7

זרם העתיד

6

20

35

סניורה

6

לא תמך ברשימות נפרדות

ריפי

5

לא תמך ברשימות נפרדות

שמעון

3

לא תמך ברשימות נפרדות

אסאמה סעד

2

לא תמך ברשימות נפרדות

הג’מאעה האסלאמית

2

לא נכנסה לפרלמנט ברשימות נפרדות

זרם הנפילים

2

3

3

לאום סורית

2

2

2

פלנגות

2

3

5

קומוניסטים

2

לא נכנסו לפרלמנט ברשימות נפרדות

מיקאתי

1

4

2

מח’זומי

1

לא תמך ברשימות נפרדות

 

  • להלן תוצאות הבחירות בחלוקה למחנות פוליטיים ובהשוואה למספר המושבים בבחירות 2018 ובבחירות 2009:

מחנה

בחירות 2022

בחירות 2018

בחירות 2009[10]

ה-8 במרץ (תומכי חזבאללה)

57

54

50

ה-14 במרץ (מתנגדי חזבאללה)

48

51

57

עצמאים ורשימות שתמיכתן באחד המחנות איננה מובטחת

23

23

12

 

[1] פירוט התוצאות בחלוקה עדתית ובחלוקה לרשימות ומחנות, ראו נספח.
[2] וצ'אח שרארה, "מדינת 'חזבאללה': לבנון כחברה אסלאמית", הוצאת דאר א-נהאר, בירות, מהדורה רביעית, דצמבר 2006, למשל עמ' 121 – 122; פדאא' עיתאני, "כאשר חזבאללה יענוב עניבה ויקצץ את זקנו", אלאח'באר, 30 בספטמבר 2009; עלי שהאב, "'המלחמה הרכה' והזיכרון של חזבאללה", אלאח'באר, 30 בנובמבר 2009.
[3] לפי שיטת הבחירות בלבנון כל מצביע בוחר, בנוסף לרשימה, גם את המועמד הספציפי המועדף עליו באזור הבחירה המצומצם שבו רשום המצביע.
[4] להרחבה אודות השימוש בכלא אלח'יאם כאתר "תיירות ג'האדית", ראו מסמך מרכז המידע למודיעין ולטרור מ-7 באוקטובר 2019: “תיירות גהאדית”:ביקורים באתרימורשת קרבובקברי שהידים, ככלי בידי חזבאללה לאינדוקטרינציה ולהפצת אידיאולוגיה".
[5] שם.
[6] להרחבה אודות האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות, ראו מסמך מרכז המידע למודיעין ולטרור מ-12 במרץ 2020: "האגודה להחייאת מורשת ההתנגדות: מוסד של חזבאללה, שמטרתו להטמיע בקרב החברה השיעית את ערכי הגהאד והשהאדה (מות קדושים) ולהנציח את השהידים".
[7] יש לציין כי מבחינת היקף התשתיות בארבעת בתי הספר, הם יכולים להכיל ביחד כ-4,800 תלמידים (אתר אגודת אלאמדאד).
[8] להרחבה, ראו מסמך מרכז המידע למודיעין ולטרור מ-15 במאי 2022: "מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (1 – 14 במאי 2022)".
[9] רשימות של מפלגות קיימות ורשימות שנתמכו על-ידי מפלגות ואישים, וכך גם להלן.
[10] המושבים החסרים במספרי המושבים של 2009 הם של מפלגות שעברו את אחוז החסימה בבחירות 2009 ולא עברו בבחירות 2018.