עיקרים[1]
- צה”ל תקף פעילי חזבאללה, משגרים ותשתיות טרור של חזבאללה ברחבי המדינה בתגובה להפרות של הסכם הפסקת האש. ארבעה לוחמים נהרגו בלחימה.
- חזבאללה ביצע שיגור ראשון מאז הפסקת האש לעבר מוצב צה”ל בהר דב. בכירים בארגון טענו כי מדובר בירי אזהרה בשל הפרות ישראליות לכאורה ואיימו בהרחבת הירי אם הוועדה המפקחת על הפסקת האש לא תעצור את ישראל.
- מזכ”ל חזבאללה, נעים קאסם, הצהיר כי הארגון החל לשלם עבור שיקום לבנון באמצעות כספים שהגיעו מאיראן. הארגון הפעיל מחדש את הזרוע הכלכלית של אלקרצ’ אלחסן כדי להעביר תשלומים לבעלי בתים שנהרסו.
- חזבאללה החל לבצע ספירה רשמית של הרוגי הארגון במהלך הלחימה, כאשר ההערכות הן כי לפחות 3,500 פעילים נהרגו ולפחות עשרת אלפים נפצעו. בכפרי דרום לבנון החלו הלוויות של הרוגי חזבאללה. עדיין לא נמסר מועד הלווייתו של המזכ”ל הקודם, חסן נצראללה.
- משרד הבריאות הלבנוני עדכן כי 4,047 בני אדם נהרגו מאז תחילת הלחימה ועד הפסקת 3 בדצמבר 2024. הממשלה אישרה מקדמה של 4,000 מיליארד לירות לבנונית עבור פינוי ההריסות.
- אחראי תיק חזבאללה בצבא סוריה נהרג בתקיפה של צה”ל בדמשק. צה”ל תקף מעברים בגבול סוריה-לבנון כדי למנוע העברת אמצעי לחימה לחזבאללה.
יישום הפסקת האש
פעילות צה”ל
- ב-2 בדצמבר 2024, ביצע חזבאללה שני שיגורים לעבר מרחב הר דב, שנפלו בשטחים פתוחים. מדובר בירי הראשון של חזבאללה מאז כניסת הפסקת האש לתוקף ב-27 בנובמבר 2024.[2] בתגובה, תקף צה”ל פעילי טרור ועשרות משגרים ותשתיות של חזבאללה ברחבי לבנון, בהם המשגר שביצע את הירי לעבר הר דב. (דובר צה”ל, 2 בדצמבר 2024). בהודעת קבלת האחריות של חזבאללה נאמר כי מדובר ב”תגובת אזהרה ראשונית” בשל “הפרות חוזרות ונשנות של הפסקת האש” על ידי “האויב הישראלי”, שכללו “ירי נגד אזרחים” ותקיפות אוויריות שגרמו למותם של אזרחים, לצד הפרת המרחב האווירי בבירות (ערוץ הטלגרם של זרוע ההסברה הקרבית של חזבאללה, 2 בדצמבר 2024).
- במהלך השבוע, המשיך צה”ל לפעול נגד הפרות של הפסקת האש מצד חזבאללה באמצעות תקיפות נגד פעילי טרור ומשגרים והשמדת אמצעי לחימה (אמל”ח) ותשתיות טרור נוספות שהיוו איומים נגד כוחות צה”ל ונגד שטח ישראל. ארבעה לוחמי צה”ל נהרגו בפיצוץ בתוך מנהרת חזבאללה בדרום לבנון (דובר צה”ל, 9 בדצמבר 2024), ככל הנראה בגלל תאונה מבצעית. משרד הבריאות הלבנוני וכלי תקשורת דיווחו על כעשרים הרוגים בתקיפות צה”ל לאורך השבוע, בהם נשים (אתר משרד הבריאות הלבנוני ואלמיאדין, 9-2 בדצמבר 2024).
חזבאללה
- ב-5 בדצמבר 2024, נשא מזכ”ל חזבאללה, נעים קאסם, נאום, בו התייחס לסוגיית הפסקת האש והאשים כי ישראל ביצעה יותר משישים הפרות של ההסכם מאז כניסתו לתוקף. לדבריו, ההסכם נועד להפסיק את “התוקפנות” והוא לא שינה דבר מהחלטה 1701 המקורית, והוא אף טוב ממנה. לפי קאסם, ההסכם נוגע רק לאזור שמדרום לנהר הליטאני וכי חזבאללה יאפשר את הצלחת ההסכם. הוא הוסיף כי ישראל אינה קשורה ליחסים בין חזבאללה לבין צבא לבנון (רדיו אלנור, 5 בדצמבר 2024).
- בכירים נוספים בחזבאללה האשימו את ישראל בהפרות של הסכם הפסקת האש והזהירו כי על אף שהארגון מחויב ליישם את ההבנות, הוא מוכן גם להגיב מעבר לירי “האזהרה” שבוצע לעבר מוצב צה”ל בהר דב. להלן התבטאויות בולטות:
- סגן יו”ר המועצה המדינית בחזבאללה, מחמוד קמאטי, ציין כי הירי לעבר מוצב צה”ל בהר דב בוצע בתגובה לתקיפות הישראליות נגד אזרחים. הוא טען כי המנגנון שהוקם לצורך פיקוח על הפסקת האש “אינו ברור” מאחר שארה”ב נוהגת “ביד רכה” ומאפשרת לישראל לפעול ללא הפרעה. הוא הדגיש כי על אף שבחזבאללה לא מרוצים ממנגנון הפיקוח, הם ממשיכים לשתף עמו פעולה, אך הסבלנות שלהם לא תימשך לאורך זמן. הוא איים כי “ההתנגדות” יכולה לתקוף שוב וגם לחזור למערכה עם רקטות לטווחים קרובים או רחוקים (אלמיאדין, 4 בדצמבר 2024).
- חבר הפרלמנט הלבנוני מטעם חזבאללה, ראא’ד ברו, טען שישראל מבצעת הפרות חוזרות ונשנות של ההסכם, תוך כדי שהיא מנסה להשיג הישגים שלא הושגו טרם הפסקת האש. לטענתו, חזבאללה לא יקל ראש מול ההפרות והתגובה תהיה מבוססת על האינטרס של לבנון. בנוגע לתיאום בין חזבאללה לצבא לבנון, אמר ברו כי הוא לא הופסק לרגע (סוכנות הידיעות ספוטניק, 4 בדצמבר 2024)
- חבר סיעת חזבאללה בפרלמנט, חסן עז אלדין, אמר כי הארגון מיישם את המחויבויות שלו, בניגוד “לאויב שממשיך בהפרותיו והביא את ההתנגדות לתקוף כאזהרה ראשונית מפני הפרות נוספות”. הוא ציין כי לסבלנות “ההתנגדות” יש גבולות והיא לא תקבל “כפיית עובדות חדשות בשטח”. עז אלדין קרא לוועדה המפקחת על יישום ההסכם “למלא את אחריותה בהרתעת האויב ובהפעלת לחץ עליו לעמידה בהסכם” (אלעהד, 8 בדצמבר 2024).
- היומון הלבנוני אלאח’באר, המזוהה עם חזזבאללה, ציין כי הארגון פעל במכוון באזור חוות שבעא, שאינו מכוסה במסגרת החלטה 1701. במאמר פרשנות בעיתון נטען כי ישראל שואפת להרחיב את מרחב “התוקפנות” שלה בהסתמכות על ארה”ב, בעוד שלבנון ו”ההתנגדות” מבקשות להסתגל להסכם. עוד צוין כי חזבאללה אינו מעוניין בהסלמה, וזאת בניגוד לישראל ושותפותיה “שעושות הכל” כדי לדרדר את המצב האזורי (אלאח’באר, 3 בדצמבר 2024).
הממשל בלבנון
- ב-2 בדצמבר 2024, נועד ראש ממשלת המעבר בלבנון, נג’יב מיקאתי, עם יו”ר ועדת הפיקוח על הפסקת האש, הגנרל האמריקאי ג’ספר ג’פרס. ודן עמו בפעילות הוועדה. מיקאתי הדגיש את הצורך לדבוק באופן מלא בהפסקת האש, ולוודא את נסיגת “האויב” מאדמות לבנון (חשבון X של לשכת ראש ממשלת לבנון, 2 בדצמבר 2024). ב-5 בדצמבר 2024, נועד מיקאתי עם נציג צרפת בוועדה, גיום פונצ’ין. מיקאתי הדגיש את הצורך ביישום הפסקת האש והפסקת “ההפרות” הישראליות, נסיגת צבא ישראל וחיזוק הפריסה של צבא לבנון בדרום לבנון” (סוכנות הידיעות הלבנונית, 5 בדצמבר 2024).
פגישת מיקאתי והגנרל ג’פרס (חשבון X של ראש ממשלת לבנון, 2 בדצמבר 2024)
- ב-7 בדצמבר 2024, קיימה ממשלת לבנון ישיבה מיוחדת בצור. מיקאתי קרא לקהילה הבינלאומית לפעול ברצינות ובנחישות להפסקת “ההפרות המתמשכות של האויב ולנסיגתו מהאדמות שהוא כובש”. הוא קרא לתרום ליישום הפסקת האש ולהגעה למצב יציב וקבוע (אלנשרה, 7 בדצמבר 2024).
- יו”ר הפרלמנט, נביה ברי, גינה את “ההפרות” הישראליות והביע ביקורת על התנהלות ועדת הפיקוח. הוא קרא לוועדה למלא את תפקידה ולחייב את ישראל לעצור את “הפרותיה” ולסגת מלבנון (אלעהד, 2 בדצמבר 2024).
- “מקורות בממשלת לבנון” ציינו כי אף אחד לא מבין את הסיבה לעיכוב בעבודת ועדת הפיקוח ותהו אם “הדחייה מכוונת כדי להעביר את שישים הימים עד שישראל תשלים, בצל ההפוגה, את מה שלא הצליחה לבצע במלחמה”. לפי הדיווח, ממשלת לבנון תבקש מוועדת הפיקוח ללחוץ על ישראל להפסיק את פיצוצי הבתים בכפרים הלבנונים ולהאיץ את נסיגת כוחות צה”ל מהכפרים והעיירות בדרום לבנון, לפני שיסתיים פרק הזמן של שישים ימים כדי שיתאפשר לתושבי הכפרים לחזור לכפרים שלהם (אלאח’באר, 5 בדצמבר 2024).
צבא לבנון
- דווח כי חיילי צבא לבנון שבו למוצביהם באזור שבעא, מהם נסוגו עם תחילת הכניסה הקרקעית הישראלית ללבנון. עוד צוין כי החיילים חזרו אל המוצבים עוד לפני נסיגה ישראלית מלאה ויישום סעיף הכניסה אל עיירות הגבול (אלמנאר, 4 בדצמבר 2024).
- “מקורות יודעי דבר” מסרו כי פריסת כוחות צבא לבנון בדרום המדינה תתבצע בפעימה אחת ולא באופן הדרגתי כפי שהיה נהוג בעבר. עוד צוין כי יש שיתוף פעולה מלא בין צבא לבנון לחזבאללה, והדבר כלל פגישה משמעותית בין מפקד הצבא, גנרל ג’וזף עון, לבין ראש יחידת הקישור של חזבאללה, ופיק צפא (אלאח’באר, 6 בדצמבר 2024).
- ב-6 בדצמבר 2024, טסו יו”ר ועדת הפיקוח המחומשת, הגנרל האמריקאי ג’ספר ג’פרס, נציג צרפת, גיום פונצ’ין, ומפקד גזרת דרום הליטאני של צבא לבנון ונציגה של לבנון בוועדה, עמיד (תת-אלוף) אדגר לאונדס, מעל אזור דרום הליטאני כדי לבחון את המציאות בשטח (חשבון X של צבא לבנון, 6 בדצמבר 2024).
- שר ההסברה הלבנוני, זיאד אלמכארי, מסר כי הממשלה אישרה את התוכנית לפרוס את צבא לבנון מדרום לנהר הליטאני. הוא ציין כי צבא לבנון החל לשלוח את כוחותיו לדרום לבנון וכי הוא זקוק לציוד וסיוע רבים (אלנשרה, 7 בדצמבר 2024).
חזבאללה
נאום נעים קאסם
- ב-5 בדצמבר 2024, נשא מזכ”ל חזבאללה, נעים קאסם, נאום בו התייחס לסוגיית הפסקת האש ולהתקוממות בסוריה, לצד סוגיית העקורים ופעילות חזבאללה במסגרת שיקום לבנון. להלן עיקרי הדברים (רדיו אלנור, 5 בדצמבר 2024):
- שיבח את התמודדות הארגון במלחמה מול ישראל. הוא הדגיש כי “ההתנגדות קיימת ותמשיך להצטיין”, והבהיר כי הארגון יבחן את “המשברים” ואת המלחמה כדי להפיק מהם לקחים.
- ציין כי מתן המקלט לעקורים והשיקום מהווים הבטחה של המזכ”ל הקודם, חסן נצראללה, ומחויבות של חזבאללה. הוא ציין כי הארגון שילם עד כה 57 מיליון דולר לטובת השיקום, מרביתו תרומה מאיראן, והבטיח כי חזבאללה יפעל בשיתוף פעולה עם הממשלה והמדינה במסגרת תהליך השיקום.
- קאסם מסר כי כל מי שבית המגורים היחיד שלו נהרס לחלוטין יקבל בין 8,000-4,000 דולר עבור דמי שכירות לשנה, בהתאם למיקום הנכס. מעבר לכך, הבתים שנהרסו ייבנו מחדש על חשבון ממשלת לבנון, וחזבאללה יסייע לה.
נעים קאסם בנאומו (ערוץ הטלגרם של זרוע ההסברה הקרבית של חזבאללה, 5 בדצמבר 2024)
- בהקשר זה, דווח כי קרן ג’האד הבינוי של חזבאללה הציעה תוכנית שיקום כוללת, במסגרתה הנזקים חולקו לשלוש קטגוריות: יחידות דיור שנהרסו לגמרי, יחידות דיור שזקוקות לשיפוץ מבני ויחידות שניזוקו באופן קל. בנוסף, צוין כי הוקמו 20 מרכזי שיקום שתפקידם יהיה למפות את הנזקים (אלג’דיד, 2 בדצמבר 2024). כמו כן, בהודעה שפרסמה הנהגת חזבאללה באזור הבקעא צוין כי צוותי הנדסה ובכירים קיימו סקירה בשטח והוחלו לשלם סכום של 12 אלף דולר לבעלי הבתים ההרוסים, בעוד שתושבים שבתיהם ניזוקו לאחר עריכת סקר השמאות יקבלו תשלום באמצעות המחאות מהמוסד הבנקאי של חזבאללה, אלקרצ’ אלחסן (ערוץ הטלגרם של סינמא, תיק הרשתות החברתיות של חזבאללה, 4 בדצמבר 2024).
הודעת חזבאללה על פעילות השמאים בבקעא
(ערוץ הטלגרם של סינמא, תיק הרשתות החברתיות של חזבאללה, 4 בדצמבר 2024)
הרוגים לחזבאללה
- דווח כי בחזבאללה החלו להכין ספירה רשמית של מספר הרוגי הארגון לאורך הלחימה, אולם ההערכה היא שהתהליך צפוי להימשך זמן רב מאחר שהמספר המשוער של ההרוגים עומד על 4,000-3,500, בנוסף ליותר מעשרת אלפים פצועים. צוין כי לאחר המלחמה בשנת 2006, נזקק הארגון לשלושה חודשים כדי להשלים את הרשימות שכללו כ-260 הרוגים (לבנון 24, 4 בדצמבר 2024).
- במהלך השבוע האחרון, החל חזבאללה לערוך הלוויות לעשרות מפעיליו שנהרגו בלחימה נגד ישראל. ברשתות החברתיות פורסמו תיעודים מיישובים בדרום לבנון, בהם נראו שיירות של ארונות ההרוגים עטופים בדגלי חזבאללה והמוני תושבים מלווים אותן (ארם ניוז, 7 בדצמבר 2024).
ארונות של הרוגי חזבאללה (חשבון X של Mohamaddsyrien, 7 בדצמבר 2024)
- דווח כי חזבאללה מתכוון לדחות את טקס ההלוויה הרשמי של המזכ”ל לשעבר, חסן נצראללה, עד לאחר בחירת נשיא חדש ללבנון ולאחר שהמצב הביטחוני יתייצב. לפי הדיווח, בכוונת הארגון להזמין ללוויה נשיאי מדינות ודמויות מפתח מלבנון ומחוצה לה (לבנון דיבייט, 3 בדצמבר 2024) כמו כן, דווח כי תיערך הלוויה עממית לאחר ההלוויה הרשמית, שתהווה משאל עם בנוגע ל”התנגדות” (אלדיאר, 3 בדצמבר 2024). בתוך כך, פורסם תיעוד של קברו של האשם צפי אלדין, ראש המועצה המבצעת של חזבאללה שהיה אמור לרשת את חסן נצראללה וסוכל בתקיפה ישראלית ב-3 באוקטובר 2024)
קברו של השאם צפי אלדין (חשבון X של אמל יאסין,7 בדצמבר 2024)
פעילות חזבאללה לאחר המלחמה
- “מקורות יודעי דבר במודיעין האמריקאי” ציינו כי ההערכה היא שחזבאללה ינסה לבנות עצמו מחדש על אף הפגיעה הקשה שספג מישראל. לדבריהם, הארגון החל לגייס פעילים חדשים ומנסה למצוא דרכים להתחמש מחדש באמצעות ייצור מקומי והברחות דרך סוריה. עם זאת, “מקורות בלבנון” מסרו כי “העדיפות של חזבאללה כרגע היא בנייה מחדש של הבתים ההרוסים בדרום לבנון (רויטרס, 4 בדצמבר 2024).
- אבראהים אלאמין, העורך הראשי של העיתון אלאח’באר הלבנוני המקורב לחזבאללה, ציין בעקבות נפילת המשטר בסוריה כי טועים מתנגדיו של בשאר אלאסד אם הם חושבים שנפילתו תהווה הזדמנות לערער את “ההתנגדות” בלבנון. הוא הוסיף כי אותם מתנגדים מהמרים כי כל ממשלה חדשה בסוריה תהיה עוינת כלפי חזבאללה וכי הם חושבים שזה יאפשר להם לכפות את האג’נדה הפוליטית שלהם כלפי פנים. אלאמין הדגיש כי גם לאחר נפילת משטר אלאסד, האתגר החמור ביותר הוא “מפלצת ההרג שממשיכה להרוג את העם הפלסטיני ומנסה לכפות באש סוג של הפסקת המלחמה בלבנון”. לדבריו, תוצאות העימות מאז שהחל “מבול אלאקצא” ב-7 באוקטובר 2023 מדגישו כי “ההתנגדות” היא האפשרות היחידה מול “מכונת ההרג” (אלאח’באר, 9 בדצמבר 2024).
חידוש הפעילות של אלקרצ’ אלחסן
- דווח כי המוסד הפיננסי המרכזי של חזבאללה, אגודת אלקרצ’ אלחסן, חידש את פעילותו, לאחר שהמשרדים והסניפים שלו ברחבי לבנון הותקפו על ידי צה”ל במהלך הלחימה. “מקור משפטי” בלבנון הדגיש כי פעילות אלקרצ’ אלחסן מנוגדת לחוקים בלבנון משום שלמוסד הזה אין רישיון והוא לא פועל בפיקוח של הבנק המרכזי בלבנון. (אלשרק אלאוסט, 5 בדצמבר 2025). מנהלי סניפים של האגודה הדגישו כי פתיחת הסניפים מחדש מהווה עוד ניצחון ל”התנגדות”, משום שישראל ניסתה למוטט את חזבאללה, אולם הוא חוזר לעצמו במהירות (אלמנאר, 2 בדצמבר 2024)
ביקורת נגד חזבאללה
- יו”ר מפלגת הכוחות הלבנוניים, סמיר ג’עג’ע, התייחס לנפילת משטרו של נשיא סוריה, בשאר אלאסד, ולהשלכות האפשריות על לבנון וחזבאללה. לטענתו, במהלך חמישים השנים האחרונות, שלטונם של חאפט’ ובשאר אלאסד היה המכשול הגדול ביותר לבניית מדינה בלבנון, שכן המשטר הסורי “טיפח את התופעה שליוותה אותנו במשך 35 שנה והיא שחזבאללה אינו ארגון מזוין אלא התנגדות”. ג’עג’ע אמר כי “לו הייתי צריך להתקשר למישהו ולברך אותו על נפילת אלאסד הייתי מתקשר למזכ”ל חזבאללה, נעים קאסם, והייתי אומר לו כי על כולנו לחזור ללבנון”, וכי “המשחק נגמר והלוגיקה האפשרית היחידה שתגן על כולנו היא קיום מדינה ממשית בלבנון”. הוא הוסיף כי הלבנונים לא יסכימו לחזור לאחור וכי על חזבאללה להיערך לקראת התחייבות לוותר על כלי הנשק שלו. ג’עג’ע הדגיש כי אם חזבאללה לא ייענה, הממשלה תצטרך לקבל החלטות, וכי אם גם זה לא ייעשה, הם ישקלו את צעדיהם (MTV לבנון, 8 בדצמבר 2024).
הג’האד האסלאמי בפלסטין
- ב-2 בדצמבר 2024, הודיעו פלוגות ירושלים, הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין (הגא”פ), על ארבעה פעילים שלו שנהרגו כאשר “השתתפו בהתנגדות לתוקפנות נגד לבנון”: ח’אלד אחמד אלעבאס ומחמד מהדי ח’אלד צאלח משלוחת הארגון בסוריה, ועבד אללה מחמד זיר ועמר כאמל ע’וטאני משלוחת הארגון בלבנון (ערוץ הטלגרם של ההסברה הקרבית של פלוגות ירושלים, 2 בדצמבר 2024).
- ב-5 בדצמבר 2024, הודיעו פלוגות ירושלים על שלושה פעילים נוספים משלוחת הארגון בסוריה שנהרגו “על גבולות פלסטין הכבושה במהלך השתתפותם בעימות נגד התוקפנות על לבנון”. ההרוגים הם אחמד מחמד אלאחמד, וליד ח’אלד אחמד ומניר ח’אלד פארס (ערוץ הטלגרם של ההסברה הקרבית של פלוגות ירושלים, 5 בדצמבר 2024).
לבנון
נפגעים
- ב-4 בדצמבר 2024, עדכן משרד הבריאות הלבנוני כי מספר ההרוגים בלבנון מאז תחילת הלחימה ב-8 באוקטובר 2023 עומד על 4,047 בני אדם, בנוסף ל-16,638 פצועים. לפי הנתונים, 2,941 מההרוגים הם גברים, אולם לא צוין כמה מתוכם היו פעילי חזבאללה וארגונים חמושים אחרים. שר הבריאות, פראס אלאביצ’, מסר כי הנתונים נאספו מבתי החולים, מצוותי האמבולנסים ומהרשויות המקומיות, אולם עדיין יש הרוגים שקבורים מתחת להריסות ולכן המספרים הסופיים יהיו גבוהים יותר. לדבריו, יש צורך לתעד את האירועים היומיים בלחימה מאחר שחלק גדול מהם נחשבים “פשעי מלחמה” והאחראים צריכים לתת דין וחשבון (אתר משרד הבריאות הלבנוני, 4 בדצמבר 2024).
שיקום לבנון
- ב-7 בדצמבר 2024, קיימה ממשלת לבנון ישיבה מיוחדת בצור, במהלכה הוחלט על מקדמה של 4,000 מיליארד לירות לבנוניות לצורך פינוי ההריסות שנגרמו מתקיפות צה”ל.
- דווח כי הלחימה גרמה לנזקים לפחות בשליש משטח לבנון, ולא רק בדרום המדינה. לפי הערכות בלתי רשמיות, מספר יחידות הדיור שנהרסו בלבנון הגיע למאה אלף, מחציתן נהרסו לחלוטין. ההערכות הן כי 417 בניינים באלצ’אחיה אלג’נוביה בבירות, בהם היו בין 8,300 ל-12,500 דירות, נהרסו לחלוטין. דווח כי הממשלה מגבשת תוכנית שיקום של התשתיות ושל יחידות הדיור, כאשר לוויינים יסרקו את האזור כדי להשוות את מצב הבניינים לפני הלחימה ואחריה לצורך הערכת הנזקים וחישוב העלויות (לבנון 24, 7 בדצמבר 2024).
- “דיפלומט ערבי בבירות” אמר כי טועה מי שמצפה שמדינות המפרץ יסייעו בשיקום לבנון, מפני שהסיוע קשור ישירות למציאות הפוליטית בלבנון, ואין סיכוי שיוענק סיוע כאשר חזבאללה או גורמים שנתונים לסחטנות שלו יקבעו כיצד המימון יחולק (אלאנבאא, 2 בדצמבר 2024).
תקיפות נגד חזבאללה בסוריה
סיכול בכיר חזבאללה בדמשק
- ב-3 בדצמבר 2024, דווח כי “תקיפה ישראלית” פגעה בכלי רכב בדרך נמל התעופה הבינלאומי בדמשק וכי כתוצאה מכך נהרג אדם אחד (סוכנות הידיעות הסורית הממלכתית ואלמיאדין, 3 בדצמבר 2024). “מקורות” מסרו כי ההרוג הוא סלמאן ג’מעה, אחראי תיק חזבאללה בצבא סוריה (אלחדת’, 3 בדצמבר 2024). דובר צה”ל אישר כי שליח חיזבאללה בצבא סוריה, סלמאן נמר ג’מעה, סוכל בתקיפה אווירית בדמשק. נמסר כי ג’מעה היה גורם מפתח מטעם חיזבאללה במערכת הצבאית הסורית להעברת אמצעי הלחימה ללבנון (דובר צה”ל, 3 בדצמבר 2024)
תקיפות ישראליות בגבול סוריה-לבנון
- ב-6 בדצמבר 2024, דווח על “תוקפנות ישראלית” באזור אלקציר, בגבול עם לבנון (רדיו Sham FM, 6 בדצמבר 2024). לפי דיווח נוסף, נשמע פיצוץ בפריפריית דמשק, לאחר שככל הנראה מערכות ההגנה האווירית הסוריות הפילו כטב”ם “אויב” (ספוטניק, 6 בדצמבר 2024). כמו כן, דווח על תקיפה נגד מעבר הגבול אלעריצ’ה שבעכאר, במערב הגבול בין לבנון לסוריה, וכי כתוצאה מכך, נגרם נזק לתשתיות ונותק הכביש שמחבר את סוריה ולבנון (סוכנות הידיעות הלבנונית, 6 בדצמבר 2024). שר התחבורה והעבודות הציבוריות של לבנון, עלי חמיה, מסר כי התקיפות פגעו במעבר אלעריצ’ה בצפון לבנון ומעבר ג’וסיה במזרח לבנון (רויטרס, 6 בדצמבר 2024). דובר צה”ל אישר כי הותקפו צירי העברת אמצעי לחימה ותשתיות טרור בסמוך למעברי הגבול, אשר שימשו להעברת אמצעי לחימה לחזבאללה. נמסר כי התקיפה נועדה לפגוע ביכולות של יחידה 4400, יחידת ההתעצמות של חזבאללה האחראית להעברת אמצעי לחימה (דובר צה”ל, 6 בדצמבר 2024).
מימין: מפת צירי התקיפה בסמוך לגבול סוריה- לבנון (דובר צה”ל, 6 בדצמבר 2024).
משמאל: ההרס במעבר הגבול אלעריצ’ה (חשבון X של Jenan Syria, 6 בדצמבר 2024)
[1] השבוע, עקב נפילת המשטר בסוריה, יופץ במקביל מסמך נפרד על האירועים סוריה.
[2] להרחבה, ראו מחקר של מרכז המידע מ-2 בדצמבר 2024: "הסכם הפסקת האש – עמדות גורמי הכוח בלבנון".