עיקרים
- כוחות צה”ל תקפו תשתיות חזבאללה וסיכלו פעילים של הארגון במסגרת המשך הפעילות נגד נוכחות חזבאללה בדרום לבנון בניגוד להבנות הסכם הפסקת האש ונגד ניסיונות ההתעצמות המחודשים של הארגון.
- דווח כי חזבאללה העלה את הכוננות והורה לפעיליו להיות מוכנים לכל תרחיש.
- נשיא לבנון, ג’וזף עון, מסר כי עשרת אלפים חיילים לבנונים צפויים להתפרס בדרום המדינה עד סוף השנה וכי בכל מקום שבו מתפרסים הכוחות מתבצע איסוף של נשק בלתי חוקי.
- השליח האמריקאי המיוחד, תומאס בראק, הדגיש בביקורו בבירות כי לארה”ב אין דרישות מלבנון, אולם התריע כי “הזמן אוזל” בכל הנוגע לסוגיית פירוק נשק חזבאללה. דווח כי הפגישות של בראק עם בכירי ההנהגה הלבנונית היו טעונות וכי הוא הזהיר כי ללא התקדמות, ארה”ב תפסיק את המעורבות בלבנון.
- בחזבאללה הכחישו את הדיווח כי הארגון הבהיר כי אינו מוכן לוותר על הנשק שלו וכי הוא מוכן גם לעימות מול מדינת לבנון. בכירים בארגון האשימו כי השליח בראק אינו ניטרלי וטענו כי ויתור על הנשק יביא לחורבן המדינה.
- דווח כי חזבאללה הפסיק לשלם את שכר הלימוד באוניברסיטאות לילדיהם של הרוגי הארגון לנוכח המשבר הכלכלי שעמו הוא מתמודד.
- נמסר כי צבא לבנון חשף מחנה צבאי של חמאס ושל הזרוע הצבאית של אלג’מאעה אלאסלאמיה באזור הר הלבנון. שתי התנועות הכחישו את הטענות.
יישום הבנות הפסקת האש
פעילות צה”ל
- צה”ל המשיך לפעול נגד יעדי חזבאללה שזוהו בדרום לבנון, בניגוד להסכם הפסקת האש מ-27 בנובמבר 2024 שאסר על נוכחות הארגון מדרום לנהר הליטאני ונגד יכולות חזבאללה ומאמצי שיקום התעצמות של הארגון. בין השאר, הותקפו אתרים צבאיים בדרום לבנון, בהם מחסני אמצעי לחימה ומשגר רקטות. כמו כן, סוכלו חמישה פעילי חזבאללה, בהם שלושה באזור בנת ג’ביל ושני פעילי כוח רצ’ואן (דובר צה”ל, 28-21 ביולי 2025). משרד הבריאות הלבנוני דיווח על שישה הרוגים בתקיפות צה”ל בדרום לבנון (אלנשרה, 28-21 ביולי 2025).
חזבאללה
- “מקורות” מסרו כי חזבאללה העלה את רמת הכוננות הצבאית שלו וכי הפעילים נקראו להיות מוכנים לכל תרחיש. הם הוסיפו כי גם החלטת אלקרצ’ אלחסן, הזרוע הכלכלית של חזבאללה, להשהות את התשלומים מהווה חלק מההיערכות לתרחיש צבאי. עם זאת, לא צוין הרקע להעלאת הכוננות (אלחדת’, 27 ביולי 2025).
הנהגת לבנון
- נשיא לבנון, ג’וזף עון, ביקר בבחרין ונועד עם המלך חמד בן עיסא. המלך הדגיש את תמיכת בחרין בריבונותה, יציבותה ושלמותה הטריטוריאלית של לבנון, ואת התנגדותה לכל התערבות זרה בענייניה הפנימיים. בפרט, הוא הדגיש כי בחרין תומכת במאמצי לבנון לשמור על הפסקת האש עם ישראל, להבטיח את נסיגת ישראל מ”השטחים הכבושים”, ליישם את החלטה 1701, להגביל את החזקת הנשק למדינה הלבנונית ולהרחיב את שליטתה בכל שטחי המדינה. המלך הבהיר כי יש לתמוך בצבא לבנון ולחזק את תפקיד יוניפי”ל במדינה (סוכנות הידיעות של בחרין, 23 ביולי 2025).
- במהלך שיחה עם עורכי עיתונים בבחרין, אמר עון כי כל פתרון מדיני חייב להיות מגובה בערבויות, והדגיש כי ישראל טרם יישמה את החלטת מועצת הביטחון 1701 במלואה והיא עדיין שולטת בחמש גבעות בדרום לבנון, בעוד שצבא לבנון כבר התפרס מדרום לנהר הליטאני. לדבריו, עד סוף השנה צפוי מניין החיילים הלבנוניים בדרום המדינה להגיע לעשרת אלפים, וכי בכל מקום שבו התפרס הצבא מתבצע איסוף נשק בלתי חוקי ואין נוכחות חמושה שאינה משתייכת לצבא (Lebanon Debate, 22 ביולי 2025).
- ראש ממשלת לבנון, נואף סלאם, הדגיש כי לבנון מחויבת להפסקת האש. חזבאללה אינו מגיב על ההפרות הישראליות, ואילו ישראל היא אינה מקיימת עד כה את ההסכם (אלנהאר, 24 ביולי 2025).
- ראש הממשלה סלאם נועד בפריז עם נשיא צרפת, עמנואל מקרון. הוא הודה לצרפת על תמיכתה המתמשכת בביטחונה, בריבונותה ובשגשוגה של לבנון. סלאם ציין כי הוא חוזר לבירות מרוצה ממחויבותו של מקרון לסייע ללבנון לחדש את המנדט של יוניפי”ל ולחזק את היחסים הבילטראליים בפרט בתחומי הביטחון והכלכלה (חשבון X של נואף סלאם, 24 ביולי 2025). דווח כי בפגישה הודגשה חשיבות חידוש מנדט יוניפ”יל וחיזוק מנגנון הפיקוח על הפסקת האש. מקרון אמר כי צרפת תתרום 75 מיליון אירו ללבנון לטובת פרויקט סיוע החירום של הבנק הלאומי ללבנון כדי לתמוך בשיקום האזורים שניזוקו מ”התוקפנות” וכי צרפת מתכננת לקיים בפריז ועידה בינלאומית לתמיכה בלבנון (אלנשרה, 25 ביולי 2025).

מקרון וסלאם (חשבון X של נואף סלאם, 24 ביולי 2025)
צבא לבנון
- צבא לבנון הודיע כי כוחותיו מצאו ופירקו מכשיר ריגול מסווה המצויד במצלמה, שלטענתו הונח על ידי ישראל באזור חאצביא (סוכנות הידיעות הלבנונית, 23 ביולי 2025).

אמצעי הריגול לכאורה שהתגלה סמוך לחאצביא (סוכנות הידיעות הלבנונית, 23 ביולי 2025)
פירוק נשק חזבאללה
פגישות בראק עם ההנהגה הלבנונית
- ב-22-21 ביולי 2025, קיים השליח המיוחד הזמני של הממשל האמריקאי ללבנון, תומאס בראק, סדרת פגישות בלבנון, במרכזן עמדה סוגיית פירוק חזבאללה מנשקו. מלבד פגישותיו עם הנשיא ג’וזף עון ועם ראש הממשלה נואף סלאם,[1] נועד בראק גם עם יו”ר הפרלמנט, נביה ברי, ועם שרי ממשלה וחברי פרלמנט. בראק מסר בשיחות עם התקשורת הלבנונית כי פגישתו עם ברי הייתה “מצוינת” ו”יוצאת דופן” והדגיש כי ממשלת לבנון היא שאחראית ליישום החוק שקובע את קיומו של גוף צבאי יחיד במדינה. הוא ציין כי לארה”ב אין דרישות מלבנון והיא מחויבת לסייע לצבא לבנון וליוניפי”ל, אולם הוסיף כי “הזמן אוזל” ולכן יש צורך להגיע להסכם. הוא גם הכחיש כי הוא מקיים קשר כלשהו עם חזבאללה וכי הארגון הוא שצריך להשתתף מרצונו בתהליך כדי לקדם את לבנון (אלנשרה ואלג’דיד, 22 ביולי 2025).
- למרות אמירותיו החיוביות של בראק, מהדיווחים בכלי התקשורת עולה כי הפגישות בינו לבין ראשי ההנהגה היו טעונות וכי השליח האמריקאי נמנע מלספק את הערבויות שביקשו הלבנונים בתמורה להתקדמות בסוגיית פירוק נשק חזבאללה, וכי הוא אף הזהיר כי ארה”ב עלולה להפסיק את המעורבות בלבנון. להלן הדיווחים הבולטים:
- “גורמים לבנוניים” מסרו כי הפגישות של בראק עם בכירים בלבנון התנהלו באווירה לא נעימה, אך המאמצים המשיכו כל הזמן בתקווה להשיג התקדמות. בראק קיבל טיוטת מסמך מההנהגה הלבנונית המדגישה את דרישת נסיגת ישראל מלבנון כעדיפות ראשונה לפני כל דיון על פירוק נשק חזבאללה. עם זאת, בראק סירב לספק ערבויות לדרישות הלבנוניות וציין שאינו יכול ללחוץ על ישראל בשל אי-כינוס הוועדה המפקחת על הפסקת האש (אלשרק אלאוסט, 21 ביולי 2025).
- דווח כי האווירה הכללית הייתה “שלילית”, במיוחד בפגישה עם עון, וכי העניינים הסתבכו יותר כאשר עון דרש ערבויות. לפי הדיווח, תגובתו של בראק הייתה שלילית והוא הדגיש כי הדרישות מלבנון ברורות וכי הוא פעל רבות כדי שהמשימה שלו תצליח (נדאא’ אלוטן, 22 ביולי 2025). “מקורות לבנוניים רשמיים” מסרו כי בראק מעוניין בצעדים מעשיים ומהירים מצד לבנון בכל הקשור לפירוק חזבאללה מנשקו, לרבות קביעת לוח זמנים ומנגנונים ברורים ליישום החל מפירוק הנשק הכבד מדרום וצפון לנהר הליטאני, פירוק הנשק הכבד מבירות ואלצ’אחיה אלג’נוביה ולאחר מכן מבקעת הלבנון, כאשר כל צעד מצד לבנון יענה בצעד מצד ישראל. “המקורות” הבהירו כי לבנון דורשת את הפסקת “התוקפנות הישראלית” באופן מוחלט ונסיגת כוחות צה”ל מחמשת המוצבים בדרום לבנון כדי שצבא לבנון יוכל להשלים את הפריסה שלו ולבצע את משימותיו (אלג’דיד, 22 ביולי 2025). בנוסף, “מקורות לבנוניים” מסרו כי בראק לחץ על הנהגת לבנון לתרגם את כוונתם המוצהרת להגבלת הנשק לצעדים ממשיים (LBCI, 21 ביולי 2025).
- דווח כי יו”ר הפרלמנט ברי הציע במהלך פגישתו עם בראק כי ישראל תפסיק את גיחותיה האוויריות בלבנון ואת תקיפותיה למשך שבועיים החל מה-1 באוגוסט 2025, וכי בתמורה ברי יקיים בשבועיים האלה שיחות אינטנסיביות עם חזבאללה כדי לשכנע את הארגון לבצע צעדים ראשוניים למסירת הנשק שלו, אם ישראל תהיה מחויבת להסכם. “המקורות” הוסיפו כי הרעיון עונה על הציפיות של בראק וכי הוא עשוי לדחוף את ממשלת לבנון להציב מסגרת זמנים ליישום הסכם מסירת הנשק (אלחדת’, 22 ביולי 2025).

פגישת ברי ובראק (אלנשרה, 22 ביולי 2025)
-
- נמסר כי לבנון ממתינה לביקור בראק בישראל כדי לקבל תשובה להצעות שקיבל מהצד הלבנוני. “מקורות” מסרו כי אין ציפיות חיוביות ונראה כי ישראל לא תקבל את מה שיוצג במסגרת המסמך הלבנוני (אלנבאא’, 26 ביולי 2025).
- גם לאחר ביקור בראק, המשיכו בכירי ההנהגה הלבנונית להדגיש את מחויבותם ליישום החזון של מונופול המדינה על הנשק, תוך שהם קושרים זאת להפסקת התקיפות הישראליות בלבנון ולנסיגת צה”ל מחמש העמדות בדרום המדינה:
- נשיא לבנון עון ציין כי הם עדיין ממתינים לתגובה האמריקאית למסמך התשובות הלבנוני שהועבר לבראק. עון סיפר כי הוא ניהל מגעים ישירים עם חזבאללה במטרה לקדם פתרון לסוגיית פירוק הארגון מנשקו וטען כי קיימת התקדמות, אך בקצב איטי. עוד הדגיש עון את דרישתה הברורה של לבנון ליישום הסכם הפסקת האש ולנסיגת ישראל מחמש הגבעות בדרום לבנון. לדבריו, כוח יוניפי”ל פרוש ברחבי המדינה, למעט באזורים שבשליטת ישראל, דבר המעכב את השלמת הפריסה (אלנשרה, 25 ביולי 2025). בתגובה, מסר בראק כי האמינות של ממשלת לבנון נשענת על יכולתה להתאים עקרונות למעשים. הוא הדגיש כי כל עוד חזבאללה שומר על נשקו, מילים לא יספיקו וכי הממשלה וחזבאללה צריכים להתחייב באופן מלא ולפעול כעת “כדי לא להשאיר את העם הלבנוני במצב הקיים” (חשבון X של תומאס בראק, 27 ביולי 2025).
- סגן ראש ממשלת לבנון, טארק מתרי, מסר כי המאמץ הגדול ביותר והחשוב ביותר של צבא לבנון מתבצע מדרום לנהר הליטאני, שם הצבא מפרק את הבסיסים הצבאיים של חזבאללה, מחרים את הנשק או משמיד אותו. לדבריו, הצבא השלים יותר מ-85% מהמשימה, אולם עדיין ישנם מספר אזורים שמצריכים עבודה רבה יותר ויש את האזורים שישראל עדיין נמצאת בהם. מתרי הוסיף כי צבא לבנון מבצע משימות גם מצפון לנהר הליטאני תחת הכותרת הגדולה: “פריסת הריבונות של המדינה על הטריטוריה שלה” (אלערביה, 22 ביולי 2025).
- שר המהגרים הלבנוני מטעם מפלגת הכוחות הלבנוניים הנוצרית, כמאל שחאדה, הבהיר כי לא תהיה נסיגה מההחלטה על פירוק הנשק. הוא הדגיש כי מאגר הנשק של חזבאללה לא הגן על לבנון, אלא השמיד אותה והבהיר כי ההגנה על לבנון מתבצעת באמצעות דיפלומטיה. שחאדה הוסיף כי חזבאללה התעקש בנוגע לנשקו וזה “לא הביא אותנו לתוצאה חיובית”, והוסיף כי “עדיין יש מקום לדיפלומטיה” (אלערביה, 24 ביולי 2025).

קריקטורה המתארת את ה”מנהרה האפלה המובילה ללבנון”, כאשר השליח האמריקאי בארק מוסר מקבל את הנכנסים בברכת “ברוכים הבאים לעתיד” (אלג’מהוריה, 25 ביולי 2025)
- גם במערכת הפוליטית הלבנונית, בייחוד בקרב מתנגדי חזבאללה, המשיכו להדגיש את הצורך להשלים את משימת פירוק נשקו של הארגון:
- מנהיג מפלגת הכוחות הלבנוניים הנוצרית, סמיר ג’עג’ע, אמר כי הנשק הבלתי חוקי בלבנון אינו בעיה אמריקאית או ישראלית, אלא בעיקר בעיה לבנונית. לדבריו, נוכחותם של ארגונים צבאיים ומיליציות לא חוקיות בלבנון, בהנהגת חזבאללה, ריסקו את פני המדינה ועדיין מרסקים. ג’עג’ע הוסיף כי קיום הארגונים האלה פגע בהחלטות האסטרטגיות של המדינה וכי פירוקם מהווה דרישה של רוב העם הלבנוני ודרישה ברורה של כל המדינות הידידות של לבנון, במזרח ובמערב ובמיוחד של מדינות המפרץ (נדאא’ אלוטן, 22 ביולי 2025).
- מנהיג מפלגת הפלנגות הנוצרית, סאמי אלג’מיל, הדגיש כי לבנון נמצאת ברגע מכונן בהיסטוריה של המדינה, המחייב לומר לעם את האמת. לדבריו, העם הלבנוני נמצא במצב של המתנה ואינו מסוגל להמריא עם פיתוח ושגשוג כמו מדינות אחרות בשל מחסום המונע בניית מדינה, וזאת עקב נוכחות של כוח מזוין עצמאי המחזיק את המדינה כבת ערובה. אלג’מיל הדגיש כי הנשק לא הצליח להגן על לבנון ולא יעזור לה והוא הסיבה להמשך הנוכחות הישראלית. אלג’מיל קרא למדינה להיות תקיפה ולאכוף את החוק נגד כל מי שנושא נשק, בין אם מדובר בלבנונים, פלסטינים או כל גורם אחר. הוא הדגיש כי לבנון היא מדינה שיש לה ריבונות ועצמאות, וכי עליה לשאת באחריותה כמדינה ואחרים חייבים לכבד את לבנון. הוא גם פנה לעם הלבנוני ואמר: “אל תתנו לתעמולה המתרחשת בסוריה להשפיע עליכם ולהפחיד אתכם, כי איש אינו יכול לשמר את מרכיבי המדינה מלבד המדינה הלבנונית וצבאה” (אתר הפלנגות, 24 ביולי 2025).
- המנהיג הדרוזי הוותיק, וליד ג’נבלאט, לשעבר ראש המפלגה הסוציאליסטית הפרוגרסיבית, אמר כי על חזבאללה לקבל את העובדה ששמירה על נשק כבד תביא אסון ללבנון. הוא הוסיף כי הוא אינו מאמין באפשרות לפרק את הארגון מנשקו בכוח. לטענתו, ממשלת לבנון פירקה את עיקר מאגרי הנשק של חזבאללה בדרום המדינה והוסיף כי כוחות הביטחון עדיין אינם מסוגלים לפרק את הנשק של חזבאללה מצפון לנהר הליטאני ובאזורים שבהם שולט צה”ל (אלערביה, 26 ביולי 2025).
עמדת חזבאללה
- דווח כי בחזבאללה הבהירו ליו”ר הפרלמנט ברי כי הארגון לא ימסור את הנשק שלו וכי הם גם מוכנים לעימות מול מדינת לבנון. לפי “המקורות”, בעקבות זאת עדכן ברי את השליח האמריקאי בראק כי הוא לא יכול להבטיח שניתן יהיה לפרק את חזבאללה מצפון לנהר הליטאני. עוד צוין כי יש זעם בהנהגה הלבנונית כלפי התעקשות חזבאללה בשל “בזבוז ההזדמנות”, אולם עדיין יש נכונות להמשיך עם המחויבות הפומבית להבטחת מונופול המדינה על הנשק (אלחדת’, 23 ביולי 2025). בעקבות זאת, מסר “מקור” כי הדיווח אינו נכון וכי מדובר “בשמועות חסרות בסיס”. הוא הדגיש כי שוררת אופטימיות לאחר פגישות בראק במדינה וכי ההצעה הלבנונית משקפת את העמדה הלבנונית המאוחדת וכי איש לא התנגד להן, כולל חזבאללה (אלנשרה, 23 ביולי 2025). גם חזבאללה פרסם הודעה רשמית, בה הכחיש בתוקף את הדיווח בדבר “נכונותו להתעמת עם המדינה הלבנונית ושקרים אחרים” (ערוץ הטלגרם של זרוע ההסברה הקרבית של חזבאללה, 23 ביולי 2025).
- בהמשך לכך, “גורמים” מסרו כי חזבאללה התעלם מההערות המילוליות שהועברו מבראק לברי. צוין כי למרות שברי נראה להוט להימנע מפיצוץ, אין לו אמצעי לחץ אמיתיים בכדי לרכך את עמדת חזבאללה (אלואא’, 26 יולי 2025).
- בכירים בחזבאללה מתחו ביקורת על התנהלותו של בראק והמשיכו להדגיש כי לארגון אין כוונה לוותר על נשקו וכי הוא מוכן לפעול לצד צבא לבנון במסגרת אסטרטגיה לאומית:
- חבר המועצה המדינית של חזבאללה, ע’אלב אבו זינב, מסר כי הסבלנות היא חלק מ”ההתנגדות” וכי זה הדבר הנדרש בשלב זה. הוא הוסיף כי ביצועיו של השליח האמריקאי בלבנון ובסוריה אינם מוצלחים והדגיש כי חזבאללה לא ינהל משא ומתן עם בראק או עם הממשל האמריקאי” (אלנור, 23 ביולי 2025).
- סגן ראש המועצה המדינית של חזבאללה, מחמוד קמאטי, אמר כי הארגון לא יוותר על כוחו של העם הלבנוני , ולא ייכנע לאף אחד, לא משנה כמה יאיימו עליו. הוא הוסיף כי אם חזבאללה יוותר על כוחו ועל נשקו, משמעות הדבר היא “חורבן לבנון”. קמאטי הדגיש כי חזבאללה אינו זרוע המשרתת אף מדינה בעולם וטען כי “לבנון מאוימת מכל עבריה”. לדבריו, חזבאללה מוכן לדון באסטרטגיית ההגנה ובאופן שבו הארגון יכול להוות עמוד תווך במדיניות ההגנה של לבנון לצד צבא לבנון (אלאח’באר, 25 ביולי 2025).

מחמוד קמאטי (אלאח’באר, 25 ביולי 2025)
- חבר סיעת חזבאללה בפרלמנט הלבנוני, איהאב חמאדה, אמר כי חזבאללה אינו רואה בארה”ב מתווכת או צד ניטרלי, אלא רואה בה “בעלת פרויקט אמיתי באזור, כאשר הישות הישראלית היא הזרוע המוארכת שלה”. חמאדה טען כי המדיניות הנוכחית הינה “שימוש הן בכוח והן בפוליטיקה, במטרה לאפשר לישראל לשלוט באזור ולעצב מחדש את המפות בהקשר של המזרח התיכון החדש, תחת הכותרת ‘אזור מפורז’ בדומה לגדה המערבית, דבר אשר נחשב לכיבוש במובן הגיאוגרפי”. הוא הדגיש כי עימות עם צבא לבנון הוא בלתי אפשרי, וכל מי שקורא לפירוק נשק “ההתנגדות” בכוח קורא למלחמת אזרחים בלבנון (אלנשרה, 25 יולי 2025).
חזבאללה
דברי מזכ”ל חזבאללה על המצב ברצועת עזה
- מזכ”ל חזבאללה, נעים קאסם, פרסם הודעה כתובה, בה טען כי העם הפלסטיני ברצועת עזה נתון ל”תוקפנות אמריקאית-ישראלית, אכזריות, רצח עם, רעב והרג, באופן שחרג מכל נורמה אנושית ומוסרית”. לדבריו, לא מספיק שמדינות יקראו לסיום המלחמה, אלא צריך צעדים ממשיים לעצירת “הטבח והפשעים” באמצעות הטלת סנקציות על ישראל, העמדתה לדין והפסקת היחסים עמה. הוא הוסיף כי האחריות הגדולה ביותר היא של המדינות הערביות והאסלאמיות, שליטיהן והציבור שלהן, וקרא להם שלא לעמוד מנגד, לעצור את הנורמליזציה ולהתאחד לתמיכה ברצועת עזה (ערוץ הטלגרם של זרוע ההסברה הקרבית של חזבאללה, 22 ביולי 2025).
האתגרים הכלכליים של חזבאללה
- “מקורות” חשפו כי חזבאללה עדכן את משפחות הרוגי הארגון מאז הקמתו כי הוחלט לעצור את כל תשלומי שכר הלימוד לילדי ההרוגים. לפי הדיווח, “מוסד השהיד” של חזבאללה,[2] שמעניק תמיכה חברתית וכלכלית לבני המשפחות של הרוגי הארגון, מסר למשפחות כי הוא משהה את התשלומים עבור הלימודים באוניברסיטאות פרטיות, וכי ההחלטה תקפה עבור כל הילדים של ההרוגים מאז הקמת חזבאללה בשנת 1982 ועד המערכה האחרונה נגד ישראל. במקום זאת, ההורים התבקשו לרשום את ילדיהם רק לאוניברסיטה הלבנונית או לאוניברסיטת אלמעארף המזוהה עם חזבאללה, שם יש צורך רק בדמי רישום. צוין כי ההחלטה עוררה תרעומת בקרב המשפחות שלא הסתירו את תדהמתן, כאשר אחת האמהות מסרה כי בכיר ב”מוסד השהיד” הודה כי “המצב קשה ואנחנו תחת מצור” (אלערביה, 27 ביולי 2025).
- על רקע הנחיית הבנק המרכזי של לבנון מה-15 ביולי 2025, אשר אוסרת לקיים קשרים כלשהם עם מוסדות פיננסיים שפועלים ללא רישיון מהבנק המרכזי, ובהם אגודת אלקרצ’ אלחסן, הזרוע הכלכלית של חזבאללה, ציינו “מקורות דיפלומטיים מערביים” כי עמדת נגיד הבנק המרכזי מהווה מסר פוליטי שמיועד רק עבור ארה”ב. לדבריהם, אין בכך שינוי מהותי בהתנהלות בתוך לבנון מאחר שגם קודם לכן כל קשר עם אלקרצ’ אלחסן היה עלול להוביל לסנקציות. הם הוסיפו כי האגודה עדיין יכולה לשלוח את לקוחותיה לבנקים המוסדרים או לארגן העברות אישיות בין חבריה, וייתכן שלא ניתן למנוע זאת או להוכיח כי מדובר בפעילות בלתי חוקית (צות בירות אינטרנשיונל, 23 ביולי 2025). בהקשר זה, העריך הפרשן הכלכלי, מחמד פחילי, כי אזרחים מן השורה ימשיכו להתנהל מול אלקרצ’ אלחסן כרגיל, בעיקר באמצעות לקיחת הלוואות ושימושים שגרתיים (נדאא’ אלוטן, 23 ביולי 2025).
- מנהיג מפלגת הפלנגות, סמי אלג’מיל, קרא לבנק המרכזי של לבנון לסגור את משרדי אלקרצ’ אלחסן מאחר שהם מהווים מערכת כלכלית בלתי חוקית המשמשת להלבנת הון וחושפת את לבנון לסנקציות ולתקיפות (MTV לבנון, 24 ביולי 2025).
סיכול הברחת נשק ללבנון
- “מקור ביטחוני” מסר כי כוח של ביטחון הפנים הסורי באזור אלנבכ שבפאתי דמשק עצר משלוח נשק שיועד ללבנון (הטלוויזיה הסורית הממלכתית, 26 ביולי 2025).

משלוח נשק שנתפס בסוריה, בדרכו ללבנון (הטלוויזיה הסורית הממלכתית, 26 ביולי 2025)
הפלסטינים בלבנון
- “מקורות לבנוניים” מסרו כי מזכ”ל הוועד הפועל של אש”ף, עזאם אלאחמד, שאחראי על הטיפול בתיק הלבנוני, החליט שלא להגיע לבירות כמתוכנן מאחר שהוא מאמין כי המנגנון הפוליטי והארגוני של פתח במדינה סובל מריפיון, ממאבקי כוח, משחיתות, מפרצות ביטחוניות וממחסור במנהיגות שמסוגלת ליישם את שליטת התנועה במחנות הפליטים. בשל כך, יו”ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, הוציא מראמאללה משלחת ביטחונית ופוליטית מורחבת של 16 חברים, שסיירה במרבית מחנות הפליטים וקיימה פגישות עם בכירים ביטחוניים בלבנון, אולם לא דנה איתם בסוגיית איסוף הנשק אלא רק בשיקום תנועת פתח. עוד ציינו “המקורות” כי לחמאס ולשותפיה יש השפעה משמעותית בתוך המערך הפוליטי והארגוני של פתח, והדבר משבש את יישום ההתחייבות של אבו מאזן לפרק את מחנות הפליטים מנשקם. לפי הדיווח, לאש”ף אין ברירה אלא להתאחד תחת מטריית המדינה הלבנונית כדי לאסוף את כלי הנשק ולא להסתתר מאחורי עמדת חזבאללה בנושא (אלשרק אלאוסט, 24 ביולי 2025).
- “מקור משפטי לבנוני” מסר כי צבא לבנון חשף ונטרל מחנה של חמאס ושל הזרוע הצבאית של אלג’מאעה אלאסלאמיה באזור עאליה שבהר הלבנון. לפי “המקור” המחנה היה מאובזר באופן מיוחד עם ציוד שנועד לאמן פעילים מחמאס ומכוחות אלפג’ר, עדות לרצון של שתי התנועות לבנות מחדש את יכולותיהן הצבאיות. הוא מסר כי עשרה חשודים נעצרו, מרביתם מבירות, בנוסף לחשודים ירדנים, וכי אבותיהם של חלק מהעצורים נלחמו בעבר בדרום לבנון ואף נהרגו מאש צה”ל במערכה האחרונה (אלשרק אלאוסט, 26 ביולי 2025). בתגובה, פרסמה אלג’מאעה אלאסלאמיה הודעה רשמית, בה הכחישה קשר למתקני אימונים צבאיים בלבנון. נמסר כי התנועה אינה מקיימת אימונים חמושים וכי היא מחויבת לשיתוף פעולה עם הגורמים הרלוונטיים בלבנון. עוד צוין כי התנועה קוראת לאמץ אסטרטגיה ביטחונית התואמת את דברי נשיא לבנון, ג’וזף עון, בנוגע לביטחון הלאומי (ערוץ הטלגרם של אלג’מאעה אלאסלאמיה, 26 ביולי 2025). גם בחמאס הכחישו את הדיווח וטענו כי הם לא מחזיקים באף מחנה בשטח לבנון. עוד נמסר כי התנועה מחויבת לריבונות לבנון, ביטחונה ויציבותה ורואה בכך אינטרס לעם הפלסטיני וללבנון וכי חמאס מקפידה על שיתוף פעולה עם המדינה הלבנונית (אלמיאדי, 28 ביולי 2025).
[1] להרחבה, ראו את פרסום מרכז המידע: "מבט לטרור: חזבאללה ולבנון (21-14 ביולי 2025)".
[2] להרחבה, ראו מחקר של מרכז המידע מתאריך 14 במרץ 2019: "מוסד השהיד של חזבאללה: מטרתו, אופן התנהלותו ודרכי מימונו".