מבט לטרור: חזבאללה ולבנון (27 בינואר-3 בפברואר 2025)

תושב אלצ'אחיה אלג'נוביה, שהגיע ליארון בדרום לבנון (חשבון X של אלמיאדין, 2 בפברואר 2025)

תושב אלצ'אחיה אלג'נוביה, שהגיע ליארון בדרום לבנון (חשבון X של אלמיאדין, 2 בפברואר 2025)

מפת המצב בישובים בדרום לבנון: ישובים

מפת המצב בישובים בדרום לבנון: ישובים "משוחררים" (בצהוב); ישובים שצה"ל עדיין נמצא בהם (באדום) (אלמנאר, 2 בפברואר 2025)

חברי הפרלמנט בסיור בדרום לבנון (אלעהד, 30 בינואר 2025)

חברי הפרלמנט בסיור בדרום לבנון (אלעהד, 30 בינואר 2025)

חברי הפרלמנט בסיור בדרום לבנון (אלעהד, 30 בינואר 2025)

חברי הפרלמנט בסיור בדרום לבנון (אלעהד, 30 בינואר 2025)

ממלא מקום מפקד צבא לבנון, חסאן עודה, עם חיילים בדרום לבנון (חשבון X של צבא לבנון, 1 בפברואר 2025)

ממלא מקום מפקד צבא לבנון, חסאן עודה, עם חיילים בדרום לבנון (חשבון X של צבא לבנון, 1 בפברואר 2025)

צבא לבנון מאבטח תהלוכה של תומכי חזבאללה בכפר יארון, סמוך לגבול עם ישראל (חשבון X של אלאח'באר, 28 בינואר 2025).

צבא לבנון מאבטח תהלוכה של תומכי חזבאללה בכפר יארון, סמוך לגבול עם ישראל (חשבון X של אלאח'באר, 28 בינואר 2025).

נעים קאסם בנאומו (אלמנאר, 2 בפברואר 2025).

נעים קאסם בנאומו (אלמנאר, 2 בפברואר 2025).

עון (מימין) עם שר החוץ המצרי (חשבון X של לשכת הנשיאות הלבנונית, 31 בינואר 2025)

עון (מימין) עם שר החוץ המצרי (חשבון X של לשכת הנשיאות הלבנונית, 31 בינואר 2025)

עיקרים
  • תושבים לבנונים המשיכו בניסיונות לשוב, בעידוד חזבאללה, לכפרים בדרום לבנון, בליווי של כוחות צבא לבנון. נמסר על פצועים בעימותים עם כוחות צה”ל. בחזבאללה בירכו את התושבים וציינו כי מדובר ב”ניצחון”.
  • כוחות צה”ל המשיכו לפעול נגד הפרות של הפסקת האש מצד חזבאללה ותקפו כלי רכב ותשתיות, כולל בבקעת הלבנון ובאזור הגבול עם סוריה. כוחות צבא לבנון המשיכו בפריסה הדרגתית לתוך היישובים שפונו על ידי צה”ל, נטען כי הצבא גם השתלט על מתקן תת-קרקעי אסטרטגי של חזבאללה.
  • מזכ”ל חזבאללה, נעים קאסם, נשא שני נאומים, בהם הבהיר כי הארגון לא תמך בהארכת הסכם הפסקת האש עד 18 בפברואר 2025 ודרש כי מוסדות המדינה והקהילה הבינלאומית ילחצו על ישראל להפסיק עם “ההפרות” ולהשלים את נסיגתה משטח לבנון. הוא ציין כי בחזבאללה חוקרים את הפגיעה במנהיגי הארגון כדי להפיק לקחים.
  • קאסם חשף כי הלוויית המזכ”ל הקודם, חסן נצראללה, ויורשו המיועד, האשם צפי אלדין, תתקיים ב-23 בפברואר 2025. נצראללה צפוי להיקבר ליד נמל התעופה של בירות.
  • דווח כי ישראל התלוננה כי דיפלומטים איראנים ואזרחים תורכים מעבירים מזומנים לחזבאללה בטיסות לבירות. הזרוע הכלכלית של חזבאללה הודיעה על דחיית תשלום הפיצויים לתושבים.
  • ראש ממשלת לבנון הממונה, נואף סלאם, המשיך במאמצים להרכיב ממשלה חדשה. דווח כי ארה”ב לוחצת על סלאם למנוע מחזבאללה ונאמניו להשפיע על מינוי שר האוצר הבא.
חזרת התושבים לדרום לבנון
  • בשבוע האחרון, נמשכו הניסיונות של תושבים לחזור לכפרים ולעיירות בדרום לבנון, בליווי של כוחות צבא לבנון. בין השאר, דווח על תנועת תושבים לעבר יארון, עיתרון, כפר כלא ומארון אלראס, ועל הקמת אוהלים בכניסה ליישובים וניסיון לחלץ גופות הרוגים (אלאח’באר, 28 בינואר 2025 אלמיאדין, 29-28 בינואר 2025). צבא לבנון טען כי “האויב הישראלי” פתח בירי לעבר אנשי צבא ואזרחים בכביש בדרך יארון-מארון אלראס, וכי חייל ושלושה אזרחים נפצעו (חשבון X של צבא לבנון, 28 בינואר 2025). משרד הבריאות הלבנוני דיווח על 14 פצועים בתקיפות ישראליות נגד תושבים (חשבון X של משרד הבריאות הלבנוני, 29 בינואר 2025).
  • ב-2 בפברואר 2025, הוכרז על ניסיון נוסף לחזרה המונית ליישובי הדרום תחת הכותרת “יום ראשון של שיבה -2”, ודווח על כניסת תושבים לעיתרון ועל ניסיונות כניסה לדיר מימאס, למיס אלג’בל, לחולא, לאלח’יאם ולעיירות נוספות.כמו כן, נמסר כי תושבים הגיעו מבירות כדי “לתמוך” במאמצי תושבי הדרום (אלמיאדין, אלאח’באר, NBN, 2 בפברואר 2025).
תושבים בעיתרון עם דגלי חזבאללה ולבנון (סוכנות יוניוז,2 בפברואר 2025).     תושב אלצ'אחיה אלג'נוביה, שהגיע ליארון בדרום לבנון (חשבון X של אלמיאדין, 2 בפברואר 2025)
מימין: תושבים בעיתרון עם דגלי חזבאללה ולבנון (סוכנות יוניוז,2 בפברואר 2025). משמאל: תושב אלצ’אחיה אלג’נוביה, שהגיע ליארון בדרום לבנון (חשבון X של אלמיאדין, 2 בפברואר 2025)
  • דובר צה”ל בערבית הזהיר כי הכוחות הישראליים עדיין נמצאים בשטח במסגרת יישום הפסקת האש וכי כל מי שמסתובב בדרום לבנון נמצא בסכנה. הוא גם האשים כי חזבאללה שם את האינטרסים הצרים שלו מעל האינטרסים של המדינה (חשבון X של אביחי אדרעי, 2 בפברואר 2025). עם זאת, לא נרשמו עימותים בין הצדדים, ודווח כי היה הסכם מרומז בין חזבאללה, אמל, העיריות והפעילים להרגיע את המחאה כדי שלא יתקרבו לסוללות העפר שמאחוריהן נמצאים כוחות צה”ל, בניסיון למנוע שפיכות דמים, כפי שהיה ב-26 בינואר 2025, כאשר 24 בני אדם נהרגו. כמו כן, אנשי יוניפי”ל העבירו את אזהרות צה”ל לצד הלבנוני (אלאח’באר, 3 בפברואר 2025).
מפת המצב בישובים בדרום לבנון: ישובים "משוחררים" (בצהוב); 
ישובים שצה"ל עדיין נמצא בהם (באדום) (אלמנאר, 2 בפברואר 2025)
מפת המצב בישובים בדרום לבנון: ישובים “משוחררים” (בצהוב);
ישובים שצה”ל עדיין נמצא בהם (באדום) (אלמנאר, 2 בפברואר 2025)
חזבאללה
  • בחזבאללה בירכו את התושבים על חזרתם ליישובי דרום לבנון על אף המשך הנוכחות של כוחות צה”ל, והדגישו כי מדובר בניצחון עבור “ההתנגדות”. להלן התבטאויות בולטות:
    • מזכ”ל חזבאללה, נעים קאסם הצהיר כי חזרת התושבים הייתה “סצנה של ניצחון”. הוא הוסיף כי לוחמי “ההתנגדות” היו בשטח ולא עזבו אותו וכי ראשם מורם ו”ההתנגדות” איתנה וחזקה”. לדברי קאסם, “ההתנגדות” שוב ניצחה עכשיו עם התושבים שהתקדמו לכפרים בחזית למרות אי הנסיגה הישראלית ותוך עימות ישיר עם הישראלים (רדיו אלנור, 27 בינואר 2025).
    • חבר סיעת חזבאללה בפרלמנט, חסן פצ’לאללה, אמר כי חזבאללה פתח בפרויקט לבנייה מחדש של דרום לבנון וכי תושבי דרום לבנון נחושים לשחרר את אדמתם ולבנות מחדש כפרים. לדבריו, ישראל רצתה להרוס עיירות ולעקור תושבים, אך האנשים חזרו “והקריבו בשביל שחרור”. פצ’לאללה הוסיף כי “ההקרבה” חיזקה את העם, הצבא ו”ההתנגדות” וכי בחזבאללה הבטיחו לתושבים כי הם ישובו לבתיהם (ערוץ הטלגרם של אלאח’באר, 28 בינואר 2025).
    • חמישה חברי פרלמנט שמייצגים את אזור בעלבכ-אלהרמל, ארבעה מתוכם חברי סיעת חזבאללה, ביקרו בכפרי הגבול בדרום לבנון. הם הדגישו את תמיכתם במאבק העם הלבנוני נגד “האויב הישראלי”. חבר הפרלמנט מטעם חזבאללה, עלי אלמקדאד, הדגיש כי לא משנה באיזו דרך “האויב הציוני-אמריקאי ומדינות העולם יתאספו וילחמו נגדנו, הם לא יוכלו לערער את החירות ואת הריבונות שלנו באזור” (אלעהד, 30 בינואר 2025).
חברי הפרלמנט בסיור בדרום לבנון (אלעהד, 30 בינואר 2025)     חברי הפרלמנט בסיור בדרום לבנון (אלעהד, 30 בינואר 2025)
חברי הפרלמנט בסיור בדרום לבנון (אלעהד, 30 בינואר 2025)
    • חבר סיעת חזבאללה בפרלמנט, עלי פיאצ’, אמר כי האירועים בדרום לבנון מראים כי חזבאללה עדיין הפופולרי ביותר בקרב העם הלבנוני, וכי העם דבק יותר בבחירות של הארגון, ב”התנגדותו” ובמפקדיו אחרי המלחמה שהתנהלה נגד חזבאללה. כמו כן, הוא ציין כי תומכי “הצמד השיעי” (חזבאללה ואמל) מוכנים להתמודד עם אתגרים “ולהקריב קורבנות מול סיכונים”. (אלעהד, 2 בפברואר 2025); בהקשר זה, תנועת אמל אסרה על פעיליה להשתתף בפעולות “שמסכנות את הציבור”, ובמיוחד ב”שיירות האופנועים” שחזבאללה הוביל בשנים האחרונות, וזאת כדי לכבד את העדות האחרות בלבנון ומתוך שאיפה להגיע לאחדות. בכרוז רשמי צוין כי מי שישתתף בתהלוכות מסוג זה ללא אישור מפורש עלול להיות מסולק מהתנועה (לבנון24, 28 בינואר 2025).
צבא לבנון
  • צבא לבנון מסר כי כוחותיו ממשיכים ללוות את התושבים שחוזרים לבתיהם והדגיש את החובה להיצמד להנחיות הניתנות בהצהרות הרשמיות (חשבון X של צבא לבנון, 29 בינואר 2025).
  • ממלא מקום מפקד צבא לבנון, חסאן עודה, ביקר את כוחות הצבא בדרום לבנון ושיבח את עמידתם לצד התושבים בעת שהם חוזרים לכפרים ואת ההקרבה של החיילים. בין השאר, עודה ביקר באזור כפר דונין-בנת ג’ביל באזור אלשואכיר ובסרבין-בנת ג’בל. כמו כן, הוא הגיע לעיירה דיר קאנון ראס אלעין שבאזור צור, שם נפגש עם בני משפחתו של הקצין מחמד פרחאת שנהרג בעימותים מול כוחות צה”ל ב-26 בינואר 2025 (חשבון X של צבא לבנון, 1 בפברואר 2025).
צבא לבנון מאבטח תהלוכה של תומכי חזבאללה בכפר יארון, סמוך לגבול עם ישראל (חשבון X של אלאח'באר, 28 בינואר 2025).      ממלא מקום מפקד צבא לבנון, חסאן עודה, עם חיילים בדרום לבנון (חשבון X של צבא לבנון, 1 בפברואר 2025)
מימין: צבא לבנון מאבטח תהלוכה של תומכי חזבאללה בכפר יארון, סמוך לגבול עם ישראל (חשבון X של אלאח’באר, 28 בינואר 2025). משמאל: ממלא מקום מפקד צבא לבנון, חסאן עודה, עם חיילים בדרום לבנון (חשבון X של צבא לבנון, 1 בפברואר 2025)
המשך יישום הפסקת האש
פעילות צה”ל
  • במהלך השבוע, המשיך צה”ל לפעול בדרום לבנון נגד ניסיונות חזבאללה להפר את הפסקת האש. בין השאר, הושמדו מחסנים של אמצעי לחימה, הותקפו כלי רכב של חזבאללה שהעבירו אמצעי לחימה או התקרבו לכוחות צה”ל, וכן כלי הנדסי ששימש לשיקום תשתיות חזבאללה בדרום לבנון. צה”ל יירט כלי טיס בלתי מאויש (כטב”ם) של חזבאללה ששוגר לעבר ישראל למטרות איסוף מודיעין. כמו כן, צה”ל תקף באזור הבקעא נגד אתר צבאי עם תשתיות תת-קרקעיות לפיתוח וייצור אמצעי לחימה ותשתיות ששימשו להברחת אמצעי לחימה בגבול סוריה-לבנון (דובר צה”ל, 27 בינואר-3 בפברואר 2025). משרד הבריאות הלבנוני מסר כי עשרים בני אדם נפצעו בתקיפה אווירית באלנבטיה ועשרה נוספים נפצעו בתקיפה אווירית בעיירה זוטר (חשבון X של משרד הבריאות הלבנוני, 29 בינואר 2025). כמו כן נמסר כי שני בני אדם נהרגו ועשרה אחרים נפצעו בתקיפה בג’נתא שבבקעת הלבנון (אלנשרה, 31 בינואר 2025).
חזבאללה
  • בכירים בחזבאללה הבהירו כי ההחלטה על הארכת הפסקת האש בין ישראל לבין לבנון עד 18 בפברואר 2025 לא נעשתה בהתייעצות עמם. הם דרשו כי מוסדות המדינה והקהילה הבינלאומית יפעלו נגד המשך הפעילות של כוחות צה”ל בלבנון והמשיכו לאיים כי הארגון עלול לפעול בעצמו נגד “ההפרות”. להלן התבטאויות בולטות:
    • מזכ”ל חזבאללה, נעים קאסם, טען כי חזבאללה הסכים להפסקת האש היות שלא היה מעוניין במלחמה כוללת, וכי מדובר בהזדמנות לבחון את יכולתה של הממשלה במישור המדיני. הוא הכחיש כי חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש וטען כי ישראל ביצעה 1,350 הפרות, וכי על אף שהן היו “כאובות”, הארגון החליט להתאזר בסבלנות מאחר שהמדינה היא שנושאת באחריות. קאסם הוסיף כי ישראל חייבת לסגת מאחר שחלפו שישים הימים המקוריים שהוגדרו בהסכם וכי בחזבאללה לא מסכימים להארכה אפילו ביום אחד. כמו כן, הוא הדגיש כי המשך “הכיבוש” בדרום לבנון מהווה “תוקפנות” נגד הריבונות הלבנונית וכולם אחראים להתעמת עם “הכיבוש” – העם, הצבא, המדינה ו”ההתנגדות” (רדיו אלנור, 27 בינואר 2025).
    • בנאום נוסף, אמר קאסם כי ההנהגה הלבנונית היא שאחראית למעקב אחר “התוקפנות” הישראליות ואחרי “הפרות” ההסכם. הוא האשים כי מדובר ב”תוקפנות יזומה” ולכן המדינה היא שצריכה להתעסק בכך. הוא גם הדגיש כי אין אפשרות שישראל תישאר בדרום לבנון (אלמיאדין, 2 בפברואר 2025).
    • חבר סיעת חזבאללה בפרלמנט, אמין שרי, ציין כי באחריות המדינה להתמודד עם “ההפרות” הישראליות. לדבריו, ההחלטה על הארכת תקופת ההסכם בדרום לבנון אינה נוגעת לחזבאללה (אלנשרה, 28 בינואר 2025).
    • היומון הלבנוני אלאח’באר, המזוהה עם חזבאללה, האשים כי ארה”ב נתנה לגיטימציה להארכת הנוכחות של כוחות צה”ל בדרום לבנון עם הארכת הסכם הפסקת האש בטענה שיש “מניעים לוגיסטיים הקשורים למצב בדרום הליטאני”. עוד צוין בדיווח כי עוד התיאום בין “ההתנגדות” לצבא לבנון נמשך כרגיל, וכי בכל ישיבות התיאום הבהירה “ההתנגדות” לצבא לבנון כי היא מחויבת ליישום ההסכם, אך היא טענה כי “האויב” רוצה שצבא לבנון ישמש כמשמר הגבול וכך תיווצר בעיה בין הצבא לתושבים. בנוסף, נאמר כי חזבאללה הודיע לכלל הגורמים, שאין לו עניין בהסכם הארכת הפסקת האש, ושהארגון ימשיך לעמוד לצד התושבים שמעוניינים לחזור לבתיהם (אלח’באר, 28 בינואר 2025).
    • ראש סיעת חזבאללה בפרלמנט, מחמד רעד, גינה את “התוקפנות הישראלית” באלנבטיה אלפוקא ובזוטר, והאשים כי מדובר בעדות ל”תוקפנות” המתמשכת של ישראל נגד העם הלבנוני ונגד הביטחון האזורי. הוא הוסיף כי “העלמת העין הקבועה” מצד הקהילה הבינלאומית הובילה ל”פשעים ולהרס”. רעד הדגיש כי זכות העם הלבנוני “להתנגד” ולהתעמת עם ההתקפות “הציוניות” בכל דרך שיבחר, כדי לשמור על ביטחונו וריבונותו (ערוץ הטלגרם של ההסברה הקרבית של חזבאללה, 29 בינואר 2025).
    • חבר סיעת חזבאללה בפרלמנט, אבראהים אלמוסוי, אמר כי “התוקפנות הישראלית” נגד אזור אלבקאע היא הפרה בוטה ומסוכנת של החלטה 1701. לדבריו, הצדדים הערבים להסכם הפסקת האש חייבים למלא את אחריותם. הוא קרא לנשיאות המדינה ולצבא לבנון לפעול באופן מיידי כדי לשים סוף מהיר ל”פשע הציוני הזה”, והזהיר כי המשך “התוקפנות הציונית” ללא התערבות של הקהילה הבינלאומית תעודד “תוקפנות” נוספת (אלעהד, 31 בינואר 2025).
צבא לבנון
  • במהלך השבוע, המשיכו כוחות צבא לבנון להתפרס באזורים שפונו על ידי צה”ל מדרום לנהר הליטאני בדרום לבנון, וזאת בתיאום עם יוניפי”ל ועם הוועדה המפקחת על הפסקת האש. בין השאר, נמסר כי הכוחות התפרסו בעיירות יארון ועיתרון שבגזרה המרכזית, במרוחין ובברכת רישא שבגזרה המערבית ובאזורים נוספים לאורך הגבול (חשבון X של צבא לבנון, 27 בינואר-3 בפברואר 2025).
  • פורסם תיעוד של חיילי צבא לבנון מסיירים לכאורה בתוך המתקן התת-קרקעי עמאד-4 השייך לחזבאללה, וזאת לאחר שהכוחות השתלטו על המתקן שנמצא בין ג’ויא לעיתית שבאזור צור כשבוע לפני כן. (חשבון X של אלג’דיד ניוז, 28 בינואר 2025).[1] עם זאת, עיתונאי לבנוני טען לא מדובר בעמאד-4, אלא במתקן אחר שהותקף במהלך המלחמה, וכי אין נשק אסטרטגי במתקן המדובר (חשבון X של פאדי נזאל, 28 בינואר 2025).
חיילים מצבא לבנון במתקן תת-קרקעי לכאורה של חזבאללה (חשבון X של אלג'דיד ניוז, 28 בינואר 2025)
חיילים מצבא לבנון במתקן תת-קרקעי לכאורה של חזבאללה (חשבון X של אלג’דיד ניוז, 28 בינואר 2025)
  • “מקורות ביטחוניים” הכחישו את הדיווחים כי צבא לבנון ביצע פשיטות במהלך ה-28 בינואר 2025 באזור אלצ’אחיה אלג’נוביה בבירות בשל מידע על מציאת מחסנים או אמצעי לחימה “שהאויב הישראלי” מתכוון לתקוף (אלנשרה ואלמנאר, 29 בינואר 2025).
  • המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית בלבנון, סאמי אבי אלמנא’, סייר בדרום לבנון וקרא לוועדה המפקחת על יישום הפסקת האש בלבנון לבצע את תפקידה ולרסן את ישראל בנוגע ל”הפרות” שהיא מבצעת. כמו כן, הוא הדגיש כי צריך לעמוד ביחד לצד צבא לבנון ולתת לו לבצע את המשימות הצבאיות שמוטלות עליו. אבי אלמנא’ גם קרא לתושבים להצטרף לשורות הצבא לחזק אותו ואת יכולותיו (אלאח’באר, 2 בפברואר 2025).
  • “מקורות” מסרו כי תוכנית הפריסה של צבא לבנון בעיירות “הכבושות” בדרום לבנון תואץ עד 18 בפברואר 2025, בו אמורה להסתיים נסיגת כוחות צה”ל. לפי הדיווח, לאחר שהכוחות הישראליים ייצאו מכל חלקי העיירה יארון, תושלם פריסת כוחות צבא לבנון בכל הגזרה המערבית, למעט אללבונה וג’בל בלאט, ובכל הגזרה המרכזית, למעט מארון אלראס. “המקורות” הוסיפו כי ישראל גם לא צפויה לצאת מבלידא, מיס אלג’בל, חולא, מרכבא, ראס ת’לאת’ין, אלעדיסה וכפר כלא, בשל המיקום האסטרטגי שלהן בקרבת הגבול. כמו כן, “המקורות” הוסיפו כי ישראל תעכב עד ה-18 בפברואר את נסיגתה מעיירות בגזרה המזרחית, כולל אלוזאני, סרדא ואלעמרה (אלאח’באר, 3 בפברואר 2025).
ממשל לבנון
  • ראש ממשלת המעבר בלבנון, נג’יב מיקאתי, נועד עם יו”ר ועדת המעקב האחראית על יישום הפסקת האש בלבנון, ג’ספר ג’פרס, ועם שגרירת ארה”ב בבירות. הוא ציין כי לבנון יישמה את סעיפי הפסקת האש והאשים כי ישראל הפרה את ההסכם וממשיכה להפר את החלטה 1701″. מיקאתי הוסיף כי הממשלה הסכימה על הארכת הפסקת האש עד 18 בפברואר 2025, לאחר התייעצויות עם הנשיא ג’וזף עון ועם יו”ר הפרלמנט נביה ברי, כדי שלא יהיה לישראל שום תירוץ שלא לסגת מלבנון. עם זאת, הוא הדגיש כי בתמורה להארכה, יש להפסיק את התקיפות הישראליות ואת “הפרות” ולהבטיח נסיגה ישראלית (אלנשרה, 27 בינואר 2025).
  • בתגובה לדברי מיקאתי, אמר יו”ר הפרלמנט ברי כי אכן התקיימה התייעצות לגבי הארכת ההסכם עד 18 בפברואר 2025 בתמורה להפלת לחץ על ישראל להפסקת “ההפרות”. לדבריו, הוא דרש כי “ההפרות”, הריסת הבתים והירי יופסקו מיידית, נוסף על טיפול בסוגיית האסירים הלבנונים (אלנשרה, 27 בינואר 2025). בריאיון נוסף, אמר ברי כי לבנון דורשת להפסיק מישראל” להפסיק את כלל ההתקפות, ההרס ופעילות הדחפורים באזור הגבול (אלדיאר, 29 בינואר 2025).
  • דווח כי נשיא לבנון, ג’וזף עון, קיבל הבטחות מ”גורמים אמריקאיים” כי ישראל תשלים את נסיגתה מדרום לבנון עד 18 בפברואר 2025. לפי הדיווח, עון איים שאם ישראל תמציא “תירוץ” חדש כדי להישאר בדרום לבנון, אז לבנון “תפעל”. עוד צוין כי גם ראש ממשלת לבנון המיועד, נואף סלאם, מסכים עם חששו של יו”ר הפרלמנט ברי מפעולה ישראלית שעלולה להשפיע על מועד הנסיגה הסופי (אלדיאר, 30 בינואר 2025).
  • השליחה החדשה של ממשל טראמפ למזרח התיכון, מורגן אורטגוס, הגיעה לביקור הראשון בלבנון ונועדה עם ראש הוועדה למעקב אחר יישום הסכם הפסקת האש עם ישראל, הגנרל ג’ספר ג’פרס. השניים הסכימו על הקמת תכנית עבודה יחד עם צבא לבנון לבדיקת 30 אתרים “החשודים כמתקני התנגדות” מצפון לנהר הליטאני. בלבנון דווח כי ברשותה של אורטגוס יש מידע לכאורה אודות מבנים, מחסנים ואתרים בהם חזבאללה מחביא תחמושת, וזאת “בהתבסס על טענות שקריות של האויב הישראלי”. “מקורות” הוסיפו כי נרשמה תנועה מוגברת של כטב”מי ריגול מעל שמי לבנון, וכי הם לא מאמינים שישראל תיישם את תנאי הארכת הסכם הפסקת האש ומצפים להסלמה בתמיכת ארה”ב (אלאח’באר, 30 בינואר 2025)
הרוג מהג’האד האסלאמי בפלסטין
  • הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין (הגא”פ) מסרה כי אחד מפעיליה בלבנון נהרג “על גבולות פלסטין הכבושה”, בשעה שהשתתף בעימותים עם “התוקפנות” נגד לבנון (ערוץ הטלגרם של הגא”פ, 31 בינואר 2025).
חזבאללה
נאומי מזכ”ל חזבאללה
  • ב-27 בינואר 2025, נשא מזכ”ל חזבאללה, נעים קאסם, נאום מוקלט. מלבד התייחסותו לסוגיית הפסקת האש בדרום לבנון, הוא גם שיבח את “ההתנגדות” של חמאס ושל חזבאללה, שלטענתו הצליחו לפגוע בישראל. להלן עיקרי הנאום (רדיו אלנור, 27 בינואר 2025):
    • הריגת בכיר חזבאללה: ציין כי עדיין לא הסתיימה החקירה לגבי נסיבות הריגתו של הממונה על אזור אלבקאע המערבי בחזבאללה, מחמד חמאדי, שנורה מול ביתו בעיירה משע’רה. עם זאת, הוא רמז למעורבות ישראל וטען כי “כל העיניים נשואות לציונים בנוגע לחיסולו”.
    • ברכות לחמאס ברצועת עזה: בהתייחסו להפסקת האש בין ישראל לבין חמאס ברצועת עזה, בירך קאסם על “ניצחון עזה” ואמר כי מדובר בניצחון עבור העם הפלסטיני וכל עמי האזור והאנשים החופשיים בעולם שתמכו בו. הוא הוסיף כי המטרה של “מבול אלאקצא” הושגה וכי נכשל “הפרויקט הישראלי” להשמיד את “ההתנגדות” ואת חמאס. הוא הוסיף כי “התוקפנות” נגד לבנון ונגד רצועת עזה התנהלה בתמיכה אמריקאית ומערבית “ללא כללים”.
    • שבחים ל”התנגדות” בלחימה בדרום לבנון: אמר כי הצבא הישראלי הצליח להתקדם רק “מאות מטרים” בשטח לבנון בשל איתנותם של לוחמי “ההתנגדות”, וזאת על אף שספגו קורבנות רבים. לטענתו, ישראל היא שביקשה את הפסקת האש וכי חזבאללה הסכים לכך עם ממשלת לבנון ולכן מדובר בניצחון. קאסם גם התרברב כי בגלל היכולות של הארגון, הטילים והכטב”מים, רבים חשבו ש”ההתנגדות” תביס את ישראל במכה מכריעה בכל עימות.
    • הפגיעה בהנהגת חזבאללה: הודה כי תומכי חזבאללה לא חשבו שהארגון יאבד את מנהיגיו, ובראשם את המזכ”ל חסן נצראללה, בזמן כה קצר”. לדבריו, חשיפת מידע והכיסוי של חיל האוויר הישראלי בכל שטח לבנון תרמו לחשיפת “ההתנגדות “בפני “האויב”, וכי כעת הם מקיימים חקירה כדי להפיק לקחים ולנקוט בצעדים הנדרשים.
  • ב-2 בפברואר 2025, נשא קאסם נאום נוסף, בו התייחס לסוגיית הפסקת האש והמשך “ההתנגדות” וסיפק פרטים על הלווית נצראללה. להלן עיקרי הדברים (אלמיאדין, 2 בפברואר 2025):
    • המשך “ההתנגדות”: ציין כי “ההתנגדות” היא בחירה ודרך, וכי הם פועלים לפי ההערכות שלהם ו”בזמן המתאים”. קאסם הדגיש כי הם לא דיברו על “ניצחון מוחלט”, וכי הלחימה נגד ישראל היא מערכה עם הפסדים ורווחים. הוא אמר כי “העם הגאה, יחד עם ההתנגדות והצבא שלו, ישחררו את לבנון”. הוא הבהיר כי “ההתנגדות האסלאמית” תישאר, חזבאללה יישאר וכי הם לעולם לא ישנו את עמדתם, וכי העם הלבנוני, יחד עם “ההתנגדות” והצבא, ישחררו את לבנון.
    • הלוויית נצראללה: קאסם הודיע רשמית שהלוויית נצראללה [נהרג ב-27 בספטמבר 2024] ושל יורשו המיועד, ראש המועצה המבצעת האשם ספי אלדין [נהרג ב-4-3 באוקטובר 2024] צפויה להתקיים ב-23 בפברואר 2025. טקס הלוויה, שיתקיים תחת הכותרת “אנחנו מחזיקים בהבטחה”, יהיה משותף, אולם נצראללה ייקבר באלצ’אחיה אלג’נוביה, בקרבת נמל התעופה הבינלאומי של בירות, בעוד שצפי אלדין ייקבר בכפר הולדתו, דיר קאנון שבדרום לבנון. כמו כן, קאסם קרא לפעילים שלא לירות באוויר בזמן הלוויה ולא בשום הזדמנות אחרת. בעקבות זאת, פרסם תיק הרשתות החברתיות של חזבאללה (סימיא) כרזות לציון מועד הלוויה עם הכותרת “אנחנו מחזיקים בהבטחה”.
נעים קאסם בנאומו (אלמנאר, 2 בפברואר 2025).      כרזה לציון הלווייתם של נצראללה וצפי אלדין (סימיא, 2 בפברואר 2025)
מימין: נעים קאסם בנאומו (אלמנאר, 2 בפברואר 2025).
משמאל: כרזה לציון הלווייתם של נצראללה וצפי אלדין (סימיא, 2 בפברואר 2025)
התבטאויות נוספות
  • יו”ר המועצה המדינית של חזבאללה, אבראהים אמין, פרסם הודעה עבור “לוחמי ההתנגדות” בדרום לבנון, בה ציין כי “האויב” בחן את “ההתנגדות” בשטח והתמודד עם נחישותה. אמין הדגיש כי יש להבהיר “לאויב” כי “פשעיו” לא הביאו לו ניצחון וכי הוא רק ספג תבוסות. בפנייה נוספת “לאחים במולדת”, מסר אמין כי מדובר בהזדמנות נדירה והיסטורית לאחדות, וקרא לנטוש את הטינה, הסכסוכים והמחלוקות ולכפות את ריבונותנו על “האויבים” (ערוץ הטלגרם של ההסברה הקרבית של חזבאללה, 28 בינואר 2025).
שיקום חזבאללה
  • דווח כי ישראל התלוננה בפני ועדת הפיקוח על יישום הפסקת האש כי דיפלומטים איראנים מעבירים עשרות מיליוני דולר לחזבאללה במזוודות דרך נמל התעופה הבינלאומי בבירות. עוד נטען כי גם אזרחים תורכים מעבירים מזומנים לחזבאללה בטיסות מאיסטנבול לבירות. לפי הדיווח, חלק מהנציגים בוועדת הפיקוח סבורים כי הטענות אמינות, והתלונות הועברו לממשלת לבנון להמשך הטיפול (וול סטריט ג’ורנל, 31 בינואר 2025). דובר משרד החוץ האיראני, אסמאעיל בקאא’י, טען כי מדובר בשמועות שמפיצה ישראל כדי לבלום את שיקום לבנון (תסנים, 3 בפברואר 2025).
שיקום ההריסות
  • חבר סיעת חזבאללה בפרלמנט, חסן פצ’לאללה, אמר כי הארגון יתחיל להקים ולשלוח קבוצות שיסקרו את הנזקים כדי להתחיל בשיקום. הוא הוסיף כי חזבאללה מבטיח לספק מחסה לתושבים (רדיו אלנור , 27 בינואר 2025).
  • אגודת אלקרצ’ אלחסן, הזרוע הפיננסית של חזבאללה, הודיעה כי החליטה לדחות את תשלום פיצויי המלחמה לתושבי לבנון עד 10 בפברואר 2025 “מסיבות טכניות”. עוד נמסר כי העבודה הכללית בסניפים תימשך כרגיל (לבנון 24, 29 בינואר 2024). “מקורות שעקבו אחר מצבו של חזבאללה” מסרו כי ההחלטה הגיעה בעקבות הפסדים כלכליים עצומים של הארגון במלחמה ולנוכח השמדת מרבית הסניפים, המטות והמחסנים על ידי ישראל. “המקורות” הוסיפו כי השמדת הכספים והתכשיטים של הקרן ושל שאר נכסיה הכניסו אותה למשבר כלכלי גרוע מאשר במלחמה ב-2006, וכי האגודה לא מסוגלת לעמוד בתשלומי הפיצויים. “מקורות יודעי דבר” הוסיפו כי בחזבאללה הופתעו מהיקף הנזקים וממספר המשפחות שנפגעו וזקוקות לתשלומי פיצויים (אלשרק אלאוסאט, 31 בינואר 2025).
ביקורת נגד חזבאללה
  • מפלגת הכוחות הלאומיים הלבנוניים הנוצרית מתחה ביקורת על חזבאללה בעקבות האירועים האלימים שהתרחשו עם חזרת תושבים לכפרים בדרום לבנון ב-26 בינואר 2025, במהלכם נהרגו 22 בני אדם כתוצאה מירי כוחות צה”ל. בהודעת המפלגה נאמר כי חזבאללה, באמצעות חברי הפרלמנט שלו וכלי התקשורת שלו פתח בקמפיין רחב שמטרתו להציג את המתרחש בדרום לבנון כניצחון גדול ל”התנגדות”, וכי ההרוגים היו קורבנות של “הרפתקאותיו המתמשכות” של חזבאללה. עוד נמסר כי חזבאללה ניסה לטעון כי התושבים גירשו בכוח את ישראל מהכפרים שנותרו כבושים, אולם במציאות צה”ל לא נסוג אלא מהכפרים שהודיע על נסיגה מהם, ואל הכפרים האלו נכנסו התושבים. עוד האשימו כי חזבאללה ניסה להציג את צבא לבנון כחלש, על חשבון דם האזרחים (אלנשרה, 27 בינואר 2025).
ממשל לבנון
ביקור שר החוץ המצרי
  • שר החוץ המצרי, בדר עבד אלעאטי, ביקר בלבנון ונועד עם הנשיא ג’וזף עון, עם ראש ממשלת המעבר היוצא, נג’יב מיקאתי, וראש הממשלה הממונה נואף סלאם. נמסר כי עון הדגיש שלבנון דבקה בדרישתה כי ישראל תשלים את נסיגתה עד 18 בפברואר 2025 ולהחזיר את “השבויים” הלבנוניים. אלעאטי הביע את תמיכת מצרים בלבנון ובצבא והביע נכונות לסייע בשיקום המדינה (חשבון X של לשכת הנשיאות הלבנונית ודף הפייסבוק של לשכת נשיאות מצרים, 31 בינואר 2025).
עון (מימין) עם שר החוץ המצרי (חשבון X של לשכת הנשיאות הלבנונית, 31 בינואר 2025)
עון (מימין) עם שר החוץ המצרי (חשבון X של לשכת הנשיאות הלבנונית, 31 בינואר 2025)
שיקום לבנון
  • נשיא לבנון עון נועד עם המתאם ההומניטרי של האו”ם בלבנון, עמראן ריזא. עון הבהיר כי לבנון מחויבת לבצע רפורמות בממשלה כדי להשיג התקדמות ומוכנה לשתף פעולה עם האו”ם וארגוניו בנושא. ריזא הדגיש את נכונות האו”ם לתמוך בלבנון ואף להעניק למדינה סיוע בשווי 250 מיליון דולר כדי שתוכל להשתקם מנזקי המלחמה (חשבון X של נשיאות לבנון, 30 בינואר 2025).

הרכבת הממשלה החדשה

  • בשבוע האחרון, המשיך ראש ממשלת לבנון הממונה, נואף סלאם, במאמצים להקים ממשלה חדשה. להלן התפתחויות בולטות:
    • מזכ”ל חזבאללה, נעים קאסם, ציין כי העניינים בין הארגון לבין הנשיא עון וראש הממשלה המיועד “מסתדרים ואין מכשולים”. הוא טען כי חזבאללה פעל בחוכמה וכי הם רוצים מדינה וממשלה. לדבריו, חזבאללה אינו מקשה על גיבוש הרכב הממשלה, אולם הוא הוסיף כי ללא השתתפות “הצמד השיעי” (חזבאללה ואמל), הנשיא לא היה נבחר באופן המבט אחדות לאומית (רדיו אלנור, 27 בינואר 2025).
    • “מקורות יודעי דבר” מסרו כי סלאם עדכן את נשיא לבנון, ג’וזף עון, כי עדיין קיימים חילוקי דעות עם ה”צמד השיעי” לגבי זהותם של מספר שמות בהרכב הממשלה (אלאח’באר, 30 בינואר 2025).
    • “חמישה מקורות יודע דבר” מסרו כי הממשל האמריקאי לוחצים על נשיא לבנון עון ועל ראש הממשלה הממונה סלאם למנוע מחזבאללה או מבעלי בריתו להשפיע על מינוי שר האוצר הבא במדינה, בניסיון לצמצם את השפעת הארגון על המדינה. “המקורות” מסרו כי בכירים אמריקאים רוצים לראות את ההשפעה של חזבאללה במדינה פוחתת עם מינוי הממשלה החדשה ברשות נואף סלאם, לאחר שמינה יחד עם בת בריתו השיעית, תנועת אמל, את כל שרי האוצר במדינה מאז 2014 (רויטרס, 31 בינואר 2025).
    • יו”ר מפלגת הכוחות הלאומיים הלבנוניים הנוצרית, סמיר ג’עג’ע, אמר לאחר שנועד עם שר החוץ המצרי, בדר עבד אלעאטי, כי הם מוכנים לתת את התיק האוצר לעדה השיעית, אך לא לאמל או לחזבאללה (אלנשרה, 31 בינואר 2025).
    • חבר סיעת חזבאללה בפרלמנט, חסין אלחאג’ חסן, מסר כי הקמת ממשלה המובילה למשברים אינה חלק מהאינטרס הלבנוני, והרכבתה חייבת להיות מבוססת על קונצנזוס, על אמנת “החיים המשותפים” בין העדות ועל בסיס פוליטי איתן. הוא הביע ביקורת על התנהלות ההנהגה הלבנונית החדשה, שלטענתו נמנעת מלהגיב ולגנות את ההתפתחויות באזור, ובהן קריאות הנשיא טראמפ לעקירת פלסטינים, נוכחות “הכיבוש הישראלי” בחרמון הסורי והצהרותיו על הישארות בשטח לבנון, אך לא מהססת לבקר את “ההתנגדות” (אלעהד, 2 בפברואר 2025).

[1] באוגוסט 2024, חשף חזבאללה את המתקן התת-קרקעי עמאד-4 ששימש לאחסון טילים מדויקים ורקטות כבדות. להרחבה, ראו מחקר של מרכז המידע מ-22 באוגוסט 2024: "סרטון חזבאללה על המתקן התת-קרקעי עמאד 4 – תגובות ומשמעויות".