עיקרים
- כוחות צה”ל המשיכו לפעול נגד מאמצי ההתעצמות של חזבאללה ונגד נוכחות הארגון בדרום לבנון, בניגוד להבנות הסכם הפסקת האש וסיכלו בכירים ופעילים, בהם סגן ראש היחידה להעברת אמצעי לחימה וכספים מאיראן.
- בכירי חזבאללה המשיכו להטיל על מוסדות מדינת לבנון את האחריות לפעול נגד “ההפרות” הישראליות. המזכ”ל נעים קאסם הדגיש כי יש זמן קצוב לפתרונות דיפלומטיים וכי חזבאללה מוכן להילחם בגבול אם הממשלה תחליט על כך.
- בכירי הממשל הלבנוני קראו לקהילה הבינלאומית להגביר את הלחץ על ישראל לסגת מחמש הנקודות שהיא מחזיקה בדרום לבנון. הנשיא ג’וזף עון הזהיר כי הנוכחות הישראלית מקשה על פריסת הצבא.
- דווח כי צבא לבנון חשף מאות אמצעי לחימה ופירק תשתיות של חזבאללה בדרום לבנון ללא התנגדות מצד הארגון. דווח ששלושה חיילים נהרגו כתוצאה מ”פיצוץ תחמושת ישראלית” שהייתה בכלי הרכב שלהם.
- גובר העיסוק בסוגיית פירוק הנשק של חזבאללה: מזכ”ל הארגון קאסם הזהיר כי הם יתעמתו עם כל מי שינסה לפרק אותם, אולם בכירים בחזבאללה הביעו נכונות לדון ב”אסטרטגיית הגנה לאומית” לאחר נסיגת ישראל מדרום לבנון. נשיא לבנון עון מסר כי התקבלה החלטה להגביל את נשיאת הנשק רק לכוחות הביטחון של המדינה אולם הבהיר כי הסוגיה תיפתר באמצעות דיאלוג.
- בממשלת לבנון ובחזבאללה הכחישו את הפרסומים בדבר הברחת אמצעי לחימה מאיראן דרך נמל בירות.
- צבא לבנון הודיע על מעצר חשודים בשיגור הרקטות לעבר צפון ישראל ובסיכול ניסיון שיגור נוסף. דווח כי העצורים השתייכו לחמאס, אולם בתנועה הכחישו. דווח כי נשיא לבנון עון החליט לפעול לפירוק שלוחת חמאס בלבנון מנשקה.
- ראש ממשלת לבנון, נואף סלאם, קיים ביקור ראשון בסוריה ונועד עם הנשיא אחמד אלשרע.
יישום הבנות הפסקת האש
פעילות צה”ל
- צה”ל המשיך לפעול נגד יעדי חזבאללה שזוהו בדרום לבנון, בניגוד להסכם הפסקת האש מ-27 בנובמבר 2024 שאסר על נוכחות הארגון מדרום לנהר הליטאני, וכן תשתיות שנועדו לאפשר את ההתעצמות המחודשת של הארגון, בהם מחסן אמצעי לחימה (אמל”ח) של מערך ההגנה האווירית של חזבאללה בבקעא. כמו כן, סוכלו פעילי חזבאללה שפעלו לשקם תשתיות של הארגון, בהם סגן ראש יחידת 4400 שפעל להעביר אמצעי לחימה וכספים מאיראן ובכיר במערך התקשוב שעסק בפריסת מערכות תקשורת של הארגון (דובר צה”ל, 21-8 באפריל 2025). משרד הבריאות הלבנוני דיווח על תשעה הרוגים בסך הכל בתקיפות ישראליות בדרום לבנון (אלנשרה, 21-8 באפריל 2025).

תקיפות צה”ל בדרום לבנון
(מימין: אלג’דיד, 20 באפריל 2025. משמאל: Lebanon Debate, 20 באפריל 2025)
חזבאללה
- בחזבאללה גינו את תקיפות צה”ל בלבנון, אך שבו על עמדתם כי מוסדות מדינת לבנון הם שצריכים להוביל את “ההתנגדות” נגד המשך התקיפות הישראליות בשטח לבנון ונגד הנוכחות של כוחות צה”ל בחמש נקודות בדרום לבנון. במקביל, הם הזהירו כי “ההתנגדות” עדיין ערוכה לפעול נגד ישראל אם המדינה לא תמלא את תפקידה. להלן התבטאויות בולטות:
- מזכ”ל חזבאללה, נעים קאסם, מסר בנאום מצולם כי הארגון מאמין ב”התנגדות כתגובה לכיבוש וכדרך לשחרור אדמתנו הכבושה”, אם מדינת לבנון לא תוכל לעשות זאת. הוא שיבח את יכולות “ההתנגדות” ואת הצלחותיה “בבלימת האויב בגבול הדרום, תוך ספיגת אבדות רבות”, והוסיף כי מי שחושב שהארגון חלש הוא “הזוי”. קאסם הוסיף כי חזבאללה נותן הזדמנות לדיפלומטיה, אך הדגיש יש לה מגבלת זמן ואיים כי “אם האויב רוצה להמשיך – שימשיך, אך יראה את החלטתנו בזמן המתאים”. לפי קאסם, אם מדינת לבנון תחליט “לגרש בכוח” את ישראל משטח לבנון ולפתוח בקרב, חזבאללה מוכן להילחם בגבול. עוד הדגיש קאסם כי הסכם הפסקת האש מוגבלת לאזור שמדרום לנהר הליטאני, כאשר לטענתו הם יישמו את כל שנדרשו, וכי הדיון על שאר סעיפי 1701 יחל רק לאחר שישראל תעמוד בהתחייבויותיה (אלמנאר, 18 באפריל 2025).

נעים קאסם בנאומו (אלמנאר, 18 באפריל 2025)
-
- חבר סיעת חזבאללה בפרלמנט, חסן פצ’לאללה, האשים כי “צבא הכיבוש ביצע טבח נגד אזרחים לא חמושים” והטיל על ממשלת לבנון את האחריות “לדמם של אזרחים חפים מפשע שנשפך על ידי אויב חיצוני”. הוא הוסיף כי לאחר הסכם הפסקת האש, “ההתנגדות” הסכימה לכך שהמדינה תהיה האחראית הבלעדית על האזור שמדרום לליטאני, אולם אזרחים באזור זה ובאזורים אחרים סובלים מ”התוקפנות” ודורשים מהמדינה להגן עליהם, ועד כה היא לא עומדת בציפיותיה” (אלמנאר, 10 באפריל 2025).

חסן פצ’לאללה (אלמנאר, 10 באפריל 2025)
-
- ראש יחידת הקישור והתיאום של חזבאללה, ופיק צפא, אמר כי על מדינת לבנון לעשות את מה שהיא רואה לנכון כדי לחייב את ישראל ליישם את הסכם הפסקת האש. הוא הדגיש כי מאז כניסת ההסכם לתוקף, חזבאללה והצבא יישמו את החלקים שלהם בהסכם בניגוד לישראל. צפא ציין כי אזור דרום לבנון הכלול בהחלטה 1701 הוא אזור מפורז וכי כל אמצעי לחימה שנמצא בו מוחרם על ידי כוחות צבא לבנון. לדבריו, היחסים עם הצבא תקינים וחזבאללה נמצא אתו בתיאום מתמיד (רדיו אלנור, 18 באפריל 2025).
הממשל הלבנוני
- נשיא לבנון, ג’וזף עון, שיבח את צבא לבנון על פעילותו בדרום לבנון ומסר כי הצבא גילה מנהרות ומחסני תחמושת מדרום לליטאני ומצפונו ומחרים נשק מחזבאללה “ללא התנגדות”. לדבריו, הצבא לא מתפרס בכל אזור הגבול הדרומי בשל” הכיבוש הישראלי” של חמש הנקודות. הוא ציין כי לבנון תומכת בהקמה של ועדה צבאית, אזרחית וטכנית לאבטחת גבולה הדרומי ובחזרה להסכם שביתת הנשק מ-1949 (אלג’זירה, 14 באפריל 2025). בריאיון נוסף, אמר עון כי הוא הבהיר כי הוא מסר לשליחה המיוחדת של ארה”ב ללבנון, מורגן אורטגוס, כי ההישארות של ישראל בחמש הנקודות בדרום לבנון נותנת לחזבאללה תירוץ [שלא להתפרק מנשקו]. הוא הדגיש כי חזבאללה הפגין איפוק בתקופה זו בכך שלא הגיב ל”הפרות” הישראליות (15 באפריל 2025). בפגישה שקיים עון בדוחה עם אמיר קטר, תמים בן חמד, הוא ציין כי צבא לבנון ממלא במלואו את חובתו בדרום לבנון וביישום החלטה 1701 והוסיף כי המשך “הכיבוש הישראלי” מעכב את פריסתו המלאה של הצבא (אלנשרה, 16 באפריל 2025).
- יו”ר הפרלמנט הלבנוני, נביה ברי, אמר כי “התוקפנות הישראלית” בשבועות האחרונים היא הפרה של ריבונות לבנון. הוא הוסיף כי “תוקפנות” זו היא ניסיון גלוי לערער את המחויבות הרצינית של לבנון ליישם את הנדרש ממנה בכל הנוגע לתנאי הפסקת האש בזמן שישראל ממשיכה “להפר” אותם (NBN, 21 באפריל 2025).
- שר החוץ הלבנוני, יוסף רג’י, שוחח עם השר הבריטי לענייני המזרח התיכון, האמיש פלקונר, על ההתפתחויות האחרונות בדרום לבנון וביקש ממנו להפעיל לחץ בינלאומי על ישראל כדי שתיסוג באופן מלא מאדמות לבנון, “במהירות וללא תנאים” (חשבון X של יוסף רג’י, 8 באפריל 2025).
- שר החוץ רג’י מסר כי ארה”ב וישראל דרשו להקים שלוש ועדות שידונו בחמש “הנקודות הכבושות” ובנושא האסירים הלבנונים שמוחזקים בישראל. הוא הדגיש כי לבנון קוראת לכל המדינות ללחוץ על ישראל לסגת משטחי לבנון “הכבושים”, אך עד כה הישראלים מסרבים לשתף פעולה בטענה שמדובר בשיקולי ביטחון. לדבריו, הצלחת העבודה הדיפלומטית הייתה מהירה יותר אילו היו ללבנון כוח צבאי וכלכלי, אך שניהם חסרים (אלשרק אלאוסט, 10 באפריל 2025).
צבא לבנון
- “מקורות צבאיים” מסרו כי מאז תחילת הפסקת האש ב-27 בנובמבר 2024, פירק צבא לבנון יותר מ-500 אמצעי לחימה, מתקנים ותשתיות צבאיות של חזבאללה, בהם משגרי רקטות, מנהרות ומחסני נשק, וכן מוקשים ונפלי פגזים. כמו כן, כוחות הצבא נכנסו ל-196 מתוך 260 מרכזי חזבאללה שסומנו על ידי יוניפי”ל מדרום לליטאני. נטען כי פעילי חזבאללה גם הסתירו אמצעי לחימה בתוך פחי אשפה, מתוך הבנה כי כוחות הצבא של ישראל ולבנון לא יחפשו בהם. לפי הדיווחים, בחזבאללה לא התנגדו לפעילות הצבא ולא התעמתו עם הכוחות. עוד צוין כי לא ברור אם כוחות צבא לבנון שומרים את כלי הנשק המוחרמים או משמידים אותם (נדאא’ אלוטן, 8 באפריל 2025; אלמדן, 9 באפריל 2025). לפי דיווח נוסף, שלא ברורה מהימנותו, חזבאללה העביר באופן חשאי לידי צבא לבנון מפה של אתרי הארגון, בהם מוחבאים אמצעי הלחימה שברשותו (אלנהאר, 8 באפריל 2025).
- דובר צה”ל בערבית מסר כי חזבאללה פעל לשקם אתר תת קרקעי לייצור אמצעי לחימה, בלב שכונת מגורים באלצ’אחיה אלג’נוביה בבירות, לאחר שהאתר הותקף על ידי צה”ל בנובמבר 2024. בהודעה צוין כי המידע הועבר למנגנון הפיקוח הבינלאומי, והוחלט לבצע בדיקת פתע במקום. אך חזבאללה גילה מראש על הבדיקה, פינה את הציוד ההנדסי מהמתחם באותו יום, ולאחר הבדיקה החזיר אותו לשם (חשבון X של אביחי אדרעי, 9 באפריל 2025). לאחר שנטען מצד ישראל כי חזבאללה הסתיר נשק והקים אתר צבאי באזור אלשויפאת שבאלצ’אחיה אלג’נוביה, כלי תקשורת לבנוניים דיווחו בעקבות ההודעה הישראלית, צבא לבנון הגיע לאזור אלשויפאת באלצ’אחיה אלג’נוביה וערך חיפוש, אולם לא התגלה דבר (אלמדן, 9 באפריל 2025).
- “מקורות” מסרו כי מפקד צבא לבנון, רודולף היכל, סקר בישיבת הממשלה את המצב בדרום לבנון והדגיש שהצבא ממלא את תפקידו במלואו מבלי להיתקל במכשולים פנימיים. לדבריו, המכשול המרכזי הוא נוכחות ישראל בדרום לבנון. הוא גם הדגיש את חשיבות שיתוף הפעולה בין הצבא לבין כלל הגורמים בעלי ההשפעה בדרום לבנון, לרבות חזבאללה. היכל הוסיף כי לא ניתן עוד לחצות את הקו מצפון לנהר הליטאני לכיוון דרום מבלי לעבור דרך מחסומי צבא לבנון, מחסומים פנימיים ונקודות בידוק (אלאח’באר, 18 באפריל 2025).
- צבא לבנון הודיע כי אחד מחייליו נהרגו ושלושה נוספים נפצעו כתוצאה מפיצוץ חפץ חשוד במהלך סריקה הנדסית באזור ואדי אלעזיה-צור (חשבון X של צבא לבנון, 14 באפריל 2025). דווח כי החייל נפגע מפיצוץ של מוקש חזבאללה שהוטמן במקום במטרה לפגוע בכוחות ישראליים, וכי צבא לבנון לא היה מודע לכך (אלנהאר, 16 באפריל 2025).
- צבא לבנון דיווח כי כוחותיו איתרו “מתקן ריגול” מוסווה שכלל מצלמה בפאתי העיירה בלידא בדרום לבנון. התושבים נקראו להתרחק מחפצים חשודים ולדווח עליהם לצבא במהירות (חשבון X של צבא לבנון, 17 באפריל 2025).

“ציוד הריגול” שנחשף (חשבון X של צבא לבנון, 17 באפריל 2025)
- ב-20 באפריל 2025, דווח על פיצוץ בכלי רכב בעיירה בריקע שבדרום לבנון. ההגנה האזרחית בלבנון דיווחה על ארבעה הרוגים וארבעה פצועים אחרי ש”שריד תחמושת מהתוקפנות הציונית” התפוצץ בכלי רכב צבאי (אלמנאר ואלאח’באר, 20 באפריל 2025). צבא לבנון אישר כי הפיצוץ התרחש בכלי רכב צבאי וכי קצין ושני חיילים נהרגו בעת שהובילו תחמושת. נמסר כי התקרית נמצאת תחת חקירה (חשבון X של צבא לבנון, 20 באפריל 2025). הנשיא ג’וזף עון שוחח עם מפקד הצבא היכל והביע תנחומיו על שלושת ההרוגים “שנפלו בעת שביצעו משימתם לשמור על הביטחון והיציבות ולהגן על אזרחים ותושבים בכפרי הדרום” (אלנשרה, 20 באפריל 2025). בעקבות התקרית, תיק הרשתות החברתיות של חזבאללה, סימיא, פתח בקמפיין רשת, בו נטען כי “האויב הישראלי אישר מחדש, מבלי כוונה, את משוואת הכוח של לבנון – הצבא, העם וההתנגדות” (ערוץ הטלגרם של סימיא, 20 באפריל 2025).
סוגיית פירוק הנשק של חזבאללה
- סוגיית עתיד הנשק של חזבאללה המשיכה להעסיק את המערכת הפוליטית בלבנון. בכירי הממשל ומתנגדי חזבאללה המשיכו להדגיש את הצורך לפרק את הארגון מנשקו ולהבטיח כי כוחות הביטחון של המדינה יהיו הגופים החמושים היחידים, בעוד שבחזבאללה הביעו נכונות לשוחח על סוגיית הנשק רק לאחר שתושלם יציאת הכוחות הישראליים מכל שטח לבנון.
חזבאללה
- “בכיר בחזבאללה” צוטט כאומר כי הארגון מוכן לדון בעתיד הנשק שלו עם נשיא לבנון, ג’וזף עון, אם ישראל תיסוג מדרום לבנון ותפסיק לתקוף במדינה, וכי הארגון מעוניין לדון בנשקו במסגרת אסטרטגיית הגנה לאומית”. עוד צוין כי חזבאללה שוקל להעביר לצבא לבנון את סוגי האמל”ח החזקים ביותר שלו, לרבות כלי טיס בלתי מאוישים ונשק נגד טנקים (רויטרס, 8 באפריל 2025). בתגובה, האשימה מחלקת ההסברה של חזבאללה כי כלי תקשורת הפיצו “ידיעות וחדשות שקריות”. בהודעה נאמר כי בחזבאללה “אין מקורות” וכי עמדתו הרשמית של הארגון מפורסמות באופן בלעדי בהודעות הרשמיות של מחלקת ההסברה או באמצעות בכירים בכל התקשורת הרשמיים או הארגוניים (ערוץ הטלגרם של תיק הרשתות החברתיות של חזבאללה, סימיא, 10 באפריל 2025).
- מזכ”ל חזבאללה, נעים קאסם, אמר בנאום מצולם כי הבעיה העיקרית במדינה היא לא נשק “ההתנגדות”, אלא הצורך ב”גירוש הכיבוש הישראלי”. הוא מסר כי הם לא יאפשרו לאף אחד לפרק אותם מכלי הנשק, וכי מי שקוראים לעשות זאת בכוח “משרתים את האויב בלבד”. קאסם הוסיף כי הנשק הוא עמוד התווך של “ההתנגדות”, וכי הם יתעמתו עם כל מי שתוקף את “ההתנגדות” או פועל לפירוקה מנשק “כפי שהתעמתנו עם ישראל”. לדבריו, נסיגת ישראל והפסקת התקיפות יהוו צעד חשוב עבור חזבאללה בדרך להתחלת הדיון על אסטרטגיית ההגנה, וכי הם יהיו מוכנים להשתתף במנגנון השיח שייקבע על ידי הנשיא עון, אולם “בזמן המתאים ולא תחת לחץ ותכתיבים” הוא הבהיר כי אסטרטגיה זו עוסקת בחוזקה של לבנון ובדרכים שבהן ניתן לחזק את הצבא ולהפיק תועלת מ”ההתנגדות” ומנשקה, ולא בפירוק הנשק (אלמנאר, 18 באפריל 2025).
- סגן יו”ר המועצה המבצעת של חזבאללה, עלי דעמוש, אמר במהלך דרשת יום שישי כי ישראל “מפרה” את הסכם הפסקת האש ותוקפת את לבנון בחסות אמריקאית מלאה, וזאת כדי להפעיל לחץ על מדינת לבנון להיענות לדרישותיה – פירוק “ההתנגדות” מנשקה והחלשת מקורות הכוח של לבנון. הוא טען כי כל מי שקורא לפרק את “ההתנגדות” מנשקה לפני הפסקת “התוקפנות הישראלית” משרת את סדר היום של “האויב” במכוון או בשוגג. לדברי דעמוש, פירוק “ההתנגדות” מנשקה בשלב הנוכחי מתנגש עם האינטרסים של לבנון ומחליש את מעמדה ואת כוחה מול ישראל. הוא הוסיף כי סוגיית הפירוק מנשק אינה נמצאת כעת בדיון, ומה שניתן לדון בו שהוא “אסטרטגיה הגנתית” יתרחש בזמן המתאים – לאחר נסיגת “האויב”, שחרור האסירים והפסקת “התוקפנות”. הוא הבהיר כי חזבאללה נכון להיות שותף פעיל לצד הממשלה והפרלמנט בהשגת סדרי העדיפויות של לבנון – עצירת “התוקפנות”, הפסקת “הכיבוש”, שיקום המדינה, ויישום רפורמות (ערוץ הטלגרם של זרוע ההסברה הקרבית של חזבאללה, 18 באפריל 2025).

עלי דעמוש (אלמנאר, 18 באפריל 2025)
- סגן יו”ר המועצה המדינית של חזבאללה, מחמוד קמאטי, טען כי “העולם כולו התאחד נגד הנשק של הארגון”. הוא הדגיש כי הם לא מוכנים לנהל דיאלוג עם הנשיא עון דרך התקשורת על אסטרטגיית ההגנה בזמן ש”האויב עודנו על אדמתנו”. לדבריו, עדיין לא סוכם עם עון לוח זמנים לשיחות על נושא הנשק, וכי הם יתחילו בשיחות כשהנסיבות יהיו מתאימות (אלג’דיד, 16 באפריל 2025).
- ראש יחידת הקישור והתיאום בחזבאללה, ופיק צפא, מסר כי לנשיא עון ידועה עמדת חזבאללה, לפיה על ישראל ליישם את החלטה 1701 ולאחר מכן יהיה ניתן לדון ב”אסטרטגיה הגנתית”. הוא אמר כי במקום לדרוש את מסירת הנשק של חזבאללה, יש לדרוש את חימוש צבא לבנון (רדיו אלנור, 18 באפריל 2025). בהקשר זה, “מקורות ממשלתיים” מסרו כי הצהרותיהם האחרונות של קאסם ושל צפא נועדו לשלהב את תומכי חזבאללה, לאחר שמפקד הצבא היכל סקר בישיבת הממשלה את פירוק מוצבי חזבאללה בדרום לבנון (נדאא’ אלוטן, 18 באפריל 2025).
- חבר סיעת חזבאללה בפרלמנט, חסן פצ’לאללה, מסר כי כל דיאלוג פנימי במדינה חייב להתבסס על האינטרס הלאומי ועל הסוגיה המרכזית, ולפיה “ישראל היא אויבת לבנון”. הוא הוסיף כי “גירוש הכיבוש” משטח לבנון, שחרור האסירים הלבנוניים, שיקום לבנון והפסקת “התוקפנות והפרת הריבונות” חייבים להיות בראש סדר העדיפויות של המדינה. בהתייחסו לאסטרטגיית ההגנה הלבנונית, פצ’לאללה הדגיש כי זהו עניין פנימי שמוסכם בקרב המאמינים בנושאים הללו ורואים בישראל כאויבת. לדבריו, מי שאינם רואים בישראל אויבת, מצדיקים את “האויב” ומעוררים פילוגים פנימיים, ולכן אינם ראויים לקחת חלק בדיאלוג הפנימי (רדיו אלנור, 14 באפריל 2025).
- עורך היומון הלבנוני אלאח’באר, אבראהים אלאמין, המקורב להנהגת חזבאללה, הזהיר גורמים בלבנון מפני אימוץ תפיסה לוחמנית באשר לפירוק חזבאללה, שכן לטענתו הם מסכנים את לבנון בהתלקחות גדולה הרבה יותר ממלחמת אזרחים. לפי אלאמין, הכוחות ששואפים להיפטר מ”ההתנגדות” סבורים כי האבדות הגדולות שלה במלחמה והרחבת ההשפעה האמריקאית והישראלית באזור מובילות לוויתור מרצון על נשק “ההתנגדות”, אולם מדובר בצעד שמצריך קונצנזוס לבנוני או רוב לבנוני מובהק, וכן במציאות אזורית ובינלאומית שונה מהמצב הנוכחי (אלאח’באר, 14 באפריל 2025).
ממשל לבנון
- “מקורות לבנוניים רשמיים” מסרו כי הנשיא ג’וזף עון, בשיתוף עם יו”ר הפרלמנט נביה ברי, יובילו שיח ישיר מול חזבאללה בנוגע למונופול של המדינה על הנשק. נמסר כי השיח יעסוק גם במנגנונים לפירוק נשק הארגון ולהפגת החששות בנוגע לעתידו המדיני. “מקורות בסביבת יו”ר הפרלמנט ברי” מסרו כי ברי מסכים עם הנשיא עון שנושא הנשק מצפון לליטאני צריך להיות מטופל במסגרת אסטרטגית לאומית ובשולחן הדיאלוג שקבע עון. דווח כי עון מתכנן לכנס דיאלוג בילטרלי עם חזבאללה בנוגע למונופול המדינה על נשק בכל לבנון .(אלשרק אלאוסט ואלג’דיד, 8 באפריל 2025). בהמשך לכך, “מקורות” מסרו כי השיח נמצא בתחילתו ומטרתו לבחון את נכונות הארגון להגיע להסכמה בנושא. נמסר כי לאחר מכן תיקבע אסטרטגיה בנוגע לביטחון הלאומי וההגנה (אלנשרה, 9 באפריל 2025). בנוסף, דווח כי מיד לאחר הפגישות שקיימו בכירי הממשל הלבנוני עם השליחה האמריקאית המיוחדת, מורגן אורטגוס, נועד ברי עם עון ושם “סודרו מחדש העדיפויות לסוגיית פירוק הנשק” לפי “הצמד השיעי” (חזבאללה ואמל), כאשר העדיפות כרגע היא “לאלץ” את ישראל לצאת מלבנון, הפסקת פעולות ישראל ואז יוכל להתחיל דיון רציני לגבי סוגיית פירוק הנשק (אלמדן, 9 באפריל 2025).
- “מקור בממשלת לבנון” מסר כי נסיגת ישראל מדרום לבנון תאפשר את פתרון פירוק הארגון מנשקו. “המקור” אמר כי בראש סדר העדיפויות היום היא נסיגת ישראל מהנקודות שהיא עדיין מחזיקה בדרום לבנון, החזרת האסירים הלבנונים ופתרון 13 הנקודות השנויות במחלוקת על הגבול היבשתי. הוא הוסיף כי אם תהיה התקדמות במישור הזה, ותושג נסיגה ישראלית והחזרת “שבויים”, יתקיים דיון מקביל עם חזבאללה בנוגע לפירוק הארגון מנשקו (אלשרק אלאוסט, 10 באפריל 2025).
- “מקורות יודעי דבר” מסרו כי ישנן סיבות רבות לקיים את השיח בנושא פירוק חזבאללה מנשקו, ובראשן הזירוז האמריקאי-סעודי ששמעו הנשיא עון ובכירים לבנונים נוספים. לטענת “המקורות”, הנשיא עון וראש הממשלה סלאם שואפים להעביר מסר של רצינות המדינה בטיפול בסוגיית הנשק. עם זאת, “המקורות” הוסיפו כי סוגיית הנשק לא נידונה ברצינות עם חזבאללה, שכן הארגון אינו מוכן למסור את נשקו בלי ערבויות המגינות על המדינה מ”הפרויקט הציוני” וכי הוא לא ייכנע ללחצים חיצוניים”. לפי הדיווח, הארגון אינו מתנגד לדיונים ישירים בין “הצמד השיעי” לגורמים הרשמיים במדינה. “המקורות” מסרו כי חזבאללה מנסה להיפגש עם הנשיא עון, שעד כה פעל באופן הגיוני בנושא הדיאלוג שהארגון מעולם לא דחה, אך על פי חזון ברור של אסטרטגיית הגנה לאומית שתבטיח הרתעה אמיתית מול ישראל, ולא כדרכה של סוריה שבה “האויב נכנס והשמיד את כל היכולות הצבאיות של הצבא והמדינה” (אלאח’באר, 17 באפריל 2025).
- להלן התבטאויות בולטות של בכירים בממשל הלבנוני בנוגע לסוגיית פירוק הנשק של חזבאללה:
- נשיא לבנון, ג’וזף עון, אמר במהלך פגישה עם הפטריארך המארוני של לבנון, בשארה אלראעי, כי יש לטפל בנושאים “השנויים במחלוקת” באמצעות דיאלוג, תקשורת וכנות. הוא הוסיף כי האינטרס של לבנון צריך להיות בראש סדר העדיפויות כדי לשמור על שלום בין האזרחים. הוא טען כי הלבנונים אינם רוצים במלחמה וכי רק הצבא אחראי לשאת את הנשק במדינה. עון הבהיר כי ההחלטה להגביל את נשיאת הנשק ברחבי המדינה תגיע לכלל יישום (אלנשרה, 20 באפריל 2025).

עון בפגישה עם הפטריארך המרוני (אלנשרה, 20 באפריל 2025)
-
- שר החוץ הלבנוני, יוסף רג’י, ציין כי השליחה המיוחדת של ארה”ב ללבנון, מורגן אורטגוס, העבירה למדינה מסר, לפיו לא יהיה שיקום וסיוע בינלאומי לפני שהפצת הנשק מצפון ומדרום לליטאני תוגבל. לדבריו, כפי שאף מדינה בעולם לא תקבל קיום נשק שאינו חלק ממוסדותיה, זו גם הדרישה בלבנון כי הדבר הובהר בצורה ברורה בהשבעת הממשלה (אלשרק אלאוסט, 10 במרץ 2025).
- שר התעשייה הלבנוני מטעם מפלגת הכוחות הלאומיים הנוצרית, ג’ו עיסא אלח’ורי, התייחס לביקור אורטגוס בלבנון ואמר כי יש להתייחס ברצינות ללוחות הזמנים שהיא הציגה בנוגע לפירוק הנשק של חזבאללה. הוא הדגיש כי לנשק הפלסטיני וגם לנשק של חזבאללה אין יותר תפקיד, והוא צריך להיות ברשות צבא לבנון בלבד, מאחר שלדבריו ישראל משתמשת בנשק של חזבאללה כעילה לשמירה על “הכיבוש שלה” בלבנון. הוא ציין כי השרים מטעם הכוחות הלאומיים קראו לנשיא לבנון עון לקבוע לוח זמנים למסירת נשק בלתי חוקי, תוך שישה חודשים, שכן הדבר פוגע במאמצים לקבל סיוע לשיקום (אלערביה, 10 באפריל 2025). דווח כי הנשיא עון התעלם מהבקשה להגדיר לוח זמנים מדויק (אלאח’באר, 18 באפריל 2025).
חזבאללה
הברחות הנשק של חזבאללה
- על רקע הדיווחים כי חזבאללה פועל להבריח אמצעי לחימה דרך נמל בירות בשל הפסקת הטיסות מאיראן, מסרו “מקורות בסביבת ראש הממשלה סלאם” כי הוא הטיל את משימת בירור העניין על שר התחבורה, פאיז רסאמני. לפי המקורות, המדינה לא קיבלה הודעות ממדינות זרות על פעולות חשודות בנמל וכי כל מידע שדווח בנושא הינו בגדר שמועות (אלג’דיד, 8 באפריל 2025). רמאמני מסר כי אין ראיות להברחות של חזבאללה דרך נמל בירות, טען כי האבטחה בנמל נמצאת תחת פיקוח הדוק. לדבריו, הדיווחים פורסמו מבלי לברר מול גורמי מכס או ביטחון או מול הנהלת הנמל (לבנון 24, 9 באפריל 2025). על רקע הפרסומים, ביקר נשיא לבנון, ג’וזף עון, בנמל בירות והדגיש את הצורך לפקח על סחורות מיובאות, לגבות מכסים באופן הוגן ולא להקל ראש כלפי מי “שמבצע הפרות” (חשבון X של הנשיאות הלבנונית, 11 באפריל 2025).
- בחזבאללה הכחישו בתוקף את הדיווחים כי הארגון מבצע הברחות דרך נמל בירות:
- חבר סיעת חזבאללה בפרלמנט, חסן פצ’לאללה, קרא למערכת המשפט הלבנונית לפעול נגד כל מי “שמקדם שקרים ואיומים על העם הלבנוני וסכסוכים עדתיים” (אלמנאר, 10 באפריל 2025).
- חבר סיעת חזבאללה בפרלמנט, עלי פיאצ’, מסר כי הלחץ המוטל על צבא לבנון לפרק את חזבאללה מנשקו והמצור הכלכלי על לבנון, לצד “השקרים שמופצים לגבי נמליה וההתנקשויות שמתבצעות על ידי ישראל”, מהווים איום ישיר ליציבות הלבנונית (אלמנאר, 11 באפריל 2025).
- ראש יחידת הקישור והתיאום של חזבאללה, ופיק צפא, התנער מ”ההאשמות חסרות הבסיס” נגד חזבאללה בנוגע להברחת אמל”ח וכספים דרך הנמל ושדה התעופה בבירות (רדיו אלנור, 18 באפריל 2025).
- תיק הרשתות החברתיות של חזבאללה, סימיא, פתח בקמפיין רשת נגד רשת אלערביה הסעודית בעקבות הפרסום בנוגע להעברת אמל”ח לארגון מאיראן דרך נמל בירות. הארגון קרא לעוקביו להפיץ כרזות תחת התגית “#תוכנית_הפגיעה_בנמלים” כדי להתמודד עם “התעמולה” של גורמים החוזרים על טענות רשת אלערביה, למרות הכחשת שר התחבורה הלבנוני (ערוץ הטלגרם של סימיא, 9 באפריל 2025).

“שמועות, הסתה, פיתוי” – מתוך הקמפיין נגד אלערביה (ערוץ הטלגרם של סימיא, 9 באפריל 2025)
- דווח כי מכלית שנשאה חמישים ארגזים של “נשק מלחמה אסור” נתפסה בנמל טריפולי בצפון המדינה. לפי הדיווח, אחד העובדים מסר כי נתפסו אביזרים לרובים צבאיים שהוחרמו על ידי גורמי הביטחון ב-11 באפריל 2025. “מקורות בחזבאללה” אמרו בתגובה כי “האשמות על הברחת נשק דרך נמל טריפולי הן חסרות בסיס”, והוסיפו כי תקריות שכאלה מתרחשות בנמלים הגדולים והחשובים בעולם, לכן “לא ברורה הסערה התקשורתית” (MTV ואלעהד, 13 באפריל 2025).
הסרת סמלי חזבאללה בבירות
- הרשויות בלבנון פתחו בקמפיין להסרת דגלי מפלגות, פוסטרים וסיסמאות מרחובות בירות ומהכביש הראשי לנמל התעופה הבינלאומי רפיק אלחרירי. הקמפיין בוצע בהנחיית שר הפנים הלבנוני, אחמד אלחג’ר, שאמר כי היוזמה היא חלק מתוכנית ממשלתית רחבה יותר לשיפור המרחבים הציבוריים ושיקום סמכות המדינה, במיוחד באזורים הנראים היטב למבקרים (אלשרק אלאוסט, 17 באפריל 2025). במסגרת הפעילות, הסירו כוחות צבא לבנון גם דגלים ותמונות של חזבאללה, בהם של המזכ”ל לשעבר חסן נצראללה (ג’סור ניוז, 10 באפריל 2025).

הסרת תמונות נצראללה מרחובות בירות (ורדנא, 16 באפריל 2025)
חמאס בלבנון
- “מקור ביטחוני לבנוני” מסר כי כוחות צבא לבנון עצרו שני פלסטינים ולבנוני השייכים לחמאס בחשד לשיגור רקטות לעבר ישראל (אלנהאר, 16 באפריל 2025). בדיווח נוסף נמסר כי שירותי הביטחון עצרו מספרי פעילי חמאס במחנות הפלטים עין אלחלוה, צור ונהר אלבארד. מו כן, מנגנוני המודיעין של צבא לבנון הזהירו את חמאס שלא להתעסק בביטחון לבנון ומדינות ערב, ולא להתחמש בלבנון בתגובה לתקיפות הישראליות ברצועת עזה (אלחדת’, 17-16 באפריל 2025).
- צבא לבנון אישר כי בעקבות שיגורי הרקטות לעבר ישראל ב-22 וב-28 במרץ 2025, בוצע מעקב שהביא למעצר של חברי קבוצה שהורכבה מלבנונים ומפלסטינים, וכי נתפסו כלי רכב וציוד ששימשו לביצוע שני השיגורים. עוד צוין כי החשודים נחקרים וכי נערכים מאמצים לעצור את יתר החשודים (חשבון X של צבא לבנון, 18 באפריל 2025). “מקור בחמאס” הכחיש כי לתנועה יש קשר לשיגור הרקטות מלבנון, והוסיף כי הם לא יעשו משהו שיפגע במאמצי הרגיעה (אלערבי אלג’דיד, 18 באפריל 2025).
- בהודעה נוספת, צבא לבנון עדכן כי בעקבות חקירת החשודים, הושג מודיעין על היערכות לשיגור נוסף של רקטות לעבר ישראל. בעקבות זאת, פשטו כוחות הצבא על דירה באזור צידא-אלזהראני, עצרו מספר חשודים במעורבות בפעילות ותפסו רקטות (חשבון X של צבא לבנון, 20 באפריל 2025). דווח כי החוליה שייכת לחמאס (אלערביה, 20 באפריל 2025). ראש ממשלת לבנון, נואף סלאם, שיבח את העבודה המקצועית של צבא לבנון בעקבות סיכול פעולות ההכנה לשיגור רקטות מדרום לבנון. הוא קרא למנגנוני הביטחון להמשיך ולסכל כל פעולה שמטרתה לסבך את לבנון במלחמות נוספות (חשבון X של ממשלת לבנון, 20 באפריל 2025).

אמצעי הלחימה שהתגלו ברשות החוליה (חשבון X של צבא לבנון, 20 באפריל 2025)
- דווח כי נשיא לבנון, ג’וזף עון, קיבל החלטה על פירוק חמאס בלבנון מנשקה והנחה לא לאפשר פעילות צבאית של התנועה בלבנון. לפי הדיווח, החלטה זו תחול גם על פלגים פלסטיניים נוספים בהמשך (נדאא’ אלוטן, 18 באפריל 2025).
- בהמשך לכך, מסר עון בישיבת הממשלה כי יו”ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, צפוי להגיע לביקור בלבנון כדי לפתוח באופן רשמי את תהליך הפירוז מנשק. השגרירות הפלסטינית בלבנון אישרה את הביקור הצפוי, ומסרה כי הוא יתקיים במהלך חודש מאי (LBC, 20 באפריל 2025).
יחסי לבנון-סוריה
- ראש ממשלת לבנון, נואף סלאם, ערך ביקור בסוריה, וקיים פגישה ראשונה עם נשיא סוריה, אחמד אלשרע. נמסר כי השניים דנו בסוגיות בעלות עניין משותף עבור שתי המדינות, ובהן אבטחת הגבול ומניעת הברחות, וכי האווירה בשיחות הייתה חיובית. במהלך הפגישה, ציין סלאם כי ביקורו במדינה פותח דף חדש ביחסים הבילטראליים, המבוססים על שמירת הריבונות ועל אי-התערבות בענייני פנים. כמו כן, השניים הדגישו את החשיבות בהגברת התיאום הביטחוני לטובת יציבותן של שתי המדינות. עוד נמסר כי סלאם ואלשרע סיכמו על הקמת ועדת שרים המורכבת מנציגי משרדי החוץ, הביטחון, הפנים והמשפטים כדי לקיים מעקב על הנושאים המשותפים (חשבון X של ממשלת לבנון, 14 באפריל 2025; נדאא’ אלוטן, 14 באפריל 2025).

אלשרע וסלאם בדמשק (חשבון X של ראש ממשלת לבנון, 14 באפריל 2025)
- צבא לבנון הודיע כי כוחותיו תפסו מספר רקטות, תחמושת ומטעני חבלה בפאתי העיירה עיחא שבסמוך לגבול סוריה-לבנון. כמו כן, נמסר כי סיור של אגף המודיעין בכפר זבד שבאלבקאע הביא למעצרם של שמונה אזרחים בחשד לרכישה ולהברחת נשק ותחמושת מסוריה ללבנון (חשבון X של צבא לבנון, 18 באפריל 2025).