- השבוע בוצעו שני פיגועים: פיגוע ירי לעבר אוטובוס ישראלי צפונית מזרחית לראמאללה ופיגוע דקירה בחוארה (סמוך לשכם), שני לוחמי משמר הגבול נפצעו באורח קל. ירי לעבר הישוב כרמי צור ב-6 בדצמבר 2022 נמצא בבדיקה. בכבישי יהודה ושומרון נמשכו יידוי האבנים והשלכת בקבוקי התבערה. כוחות ביטחון ישראלים המשיכו בפעילות הסיכול ברחבי יהודה ושומרון במהלכה נעצרו מספר מבוקשים. חמישה פלסטיניים נהרגו בעימותים וחילופי אש במהלך פעילות כוחות הביטחון.
- רקטה אחת ששוגרה מרצועת עזה לעבר ישראל נפלה בשטח פתוח ללא נפגעים או נזק. בתגובה, תקף חיל האוויר יעדי טרור של חמאס ברצועה. הזרוע הצבאית של חמאס ביצעה ירי תגובתי לעבר המטוסים. חמאס שבה והדגישה כי לא תקבל משוואה חדשה שישראל כופה עליה וכל תקיפה ישראלית תיענה בתגובה. השבוע דיווחה אונר”א על איתור מנהרה מתחת לאחד מבתי הספר שלה בעזה. מחאה חריפה הועברה לגורמי חמאס.
- בכירי הרשות ממשיכים לקדם דה-לגיטימציה נגד הממשלה המסתמנת בישראל. אבו מאזן קרא בכינוס פתח למקד את פעילותם בתחום הדיפלומטי וההסברתי נגד ישראל. בנוסף, הוא קרא לאיחוד האירופי שלא לקיים יחסי עבודה עם ממשלה זו. במקביל פועלת הרשות לקידום מעמדה בגופים בינלאומיים. בכירי הרשות ממשיכים לבקר ולנחם משפחות פלסטינים שנהרגו בעת ביצוע פיגועים ובעימותים עם כוחות צה”ל.
- שר החוץ ברשות, הנמצא בכנס בהאג, הגיש מסמך לתובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) המתאר את “פשעי ישראל” נגד ילדים פלסטינים. במקביל ערוץ אלג’זירה פנה לבית הדין בבקשה לחקור ולהעמיד לדין את המעורבים בהריגתה של שירין אבו עאקלה.
פיגוע דקירה בחוארה
- ב-2 בדצמבר 2022 אירע פיגוע דקירה בחוארה (דרומית לשכם). פלסטיני חמוש בסכין ניסה לפרוץ כלי רכב בו נסעו זוג ישראלים. כשהבין שדלת כלי הרכב נעולה, ניסה לפרוץ את הרכב באמצעות אבן. נהג כלי הרכב, קצין צה״ל בחופשה, שהיה חמוש באקדח ירה לעברו וככל הנראה פצע אותו. הפלסטיני, זיהה צוות לוחמי משמר הגבול שסייר במקום, התקרב אליהם והצליח לדקור אחד מהם. מפקד הפלוגה, שהיה חלק מהצוות, הסתער לעברו ולאחר מאבק, במהלכו ניסה הפלסטיני לחטוף את נשקו, הרג אותו בירי מאקדחו. לוחם ומפקד הפלוגה נפצעו באורח קל (חשבון הטוויטר של משטרת ישראל, 2 בדצמבר 2022).
- סוכנות הידיעות של הרשות דיווחה כי מבצע הפיגוע הוא עמאר חמדי נאיף מפלח (מופיע בתקשורת גם בשם: עמאר עדילי), בן 23, מהכפר אוצרין, דרומית לשכם (ופא, 2 בדצמבר 2022).
- מפלח הוא אסיר לשעבר. בגיל 13 נעצר לראשונה וריצה שנתיים בכלא. דווח כי נהג להשתתף באופן קבוע בעימותים עם כוחות ביטחון ישראלים באזור ביתא וכי נפצע מספר פעמים. אחיו, סאמר נעצר בשנת 2020 ונידון לשלוש שנות מאסר. בדף הפייסבוק שלו העלה עשרות פוסטים שבהם שיבח את “ההתנגדות”. בתמונות שהעלה הוא נראה מדקלם את סורת אלפאתחה על קברי הרוגי התארגנות “גוב האריות”. אמו אמרה כי במשך שנים השתוקק למות כשהיד, וכי מאז מותו של חברו ג’מאל דויכאת[1], הוא לא החמיץ הזדמנות להתעמת עם חיילי צה”ל (צפא, 4 בדצמבר 2022). תנועת פתח באוצרין פרסמה הודעת אבל בה ציינה כי הוא השתייך לשורותיה.

מימין: עמאר מפלח קורא את סורת אלפאתחה על קבריהם של אבראהים אלנאבלסי ואסלאם צבוח
(חשבון הטוויטר של חסן אלתמימי, 3 בצמבר 2022). משמאל: מודעת אבל מטעם פתח (דף הפייסבוק של הכפר אוצרין, 2 בדצמבר 2022)
- סרטונים ותמונות שתעדו את האירוע הופצו ברשתות הפלסטיניות. חלקם נערכו בכוונת תחילה במטרה להוכיח כי בוצעה “ההוצאה להורג” של אדם חף מפשע. לשכת אבו מאזן פרסמה הודעה שבה הדגישה, כי “הוצאתו להורג בדם קר” של עמאר מפלח, שתועדה במצלמות, היא “פשע מתועב במסגרת סדרת הפשעים המבוצעים מדי יום נגד הפלסטינים” (ופא, 2 בדצמבר 2022). אבו מאזן התקשר לאביו כדי למסור את תנחומיו, וגינה את הריגתו (ופא, 3 בדצמבר 2022). מחמד אשתיה, ראש ממשלת הרשות, קרא להתערבות בינלאומית כדי לעצור את התוקפנות נגד הפלסטינים, ודרש מבית המשפט הפלילי הבינלאומי (ICC) לזרז את העמדתם לדין של העבריינים (ופא, 2 בדצמבר 2022; דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 2 בדצמבר 2022). תור ונסלנד שליח האו”ם למזרח התיכון וג’וזף בורל, מתאם מדיניות החוץ של האיחוד האירופאי קראו לפתוח בחקירה האירוע. ברשות הפלסטינית ברכו על הקריאה (חשבון הטוויטר של חסין אלשיח’, 2 בדצמבר 2022).
ירי לעבר אוטובוס
- ב-2 בדצמבר 2022 בוצע ירי לעבר אוטובוס ישראלי שנסע בסמוך לוואדי חרמיה (צפונית מזרחית לראמאללה). לא היו נפגעים. זוהו פגיעות באוטובוס. כוחות צה”ל פתחו בסריקות אחר חשודים (דובר צה”ל, 2 בדצמבר 2022).

נזק שנגרם לאוטובוס כתוצאה מהירי (חשבון הטוויטר של שהאב, 2 בדצמבר 2022)
ירי לעבר כרמי צור
- ב-6 בדצמבר 2022 , בשעות הלילה, דווח על ירי שבוצע לעבר היישוב כרמי צור (צפונית לחברון). בסריקות שביצעו כוחות צה”ל נמצאו תרמילים. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 6 בדצמבר 2022). האירוע בבדיקה.
פיגועים משמעתיים[2]
פעילויות סיכול ומנע
- כוחות ביטחון ישראליים ביצעו השבוע פעילות סיכול ומנע אינטנסיבית במספר מוקדים ביהודה ושומרון. במסגרת הפעילות נעצרו חשודים במעורבות בפעילות טרור, כולל פעילים בכירים, ונתפסו אמצעי לחימה. להלן אירועים בולטים (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל):
- ב-5 בדצמבר 2022, לפנות בוקר, נעצר במחנה הפליטים ג’נין יחיא בסאם אלסעדי, פעיל בכיר בג’האד האסלאמי בפלסטין. בתקשורת הפלסטינית דווח, כי יחיא אלסעדי הוא אסיר משוחרר ובנו של בכיר הג’האד האסלאמי, בסאם אלסעדי, שנעצר ב-1 באוגוסט 2022 במחנה הפליטים ג’נין (ופא, 5 בדצמבר 2022; פלסטין אלא’ן, 5 בדצמבר 2022).
- ב-4 בדצמבר 2022 עצרו כוחות צה”ל במעבר שעפאט (צפונית מזרחית לירושלים) כלי רכב לבדיקה. בבדיקה בתא המטען של כלי הרכב נמצאו רובה מסוג 16-M ומחסנית. נהג כלי הרכב, בן 21, תושב מחנה הפליטים שעפאט הועבר לחקירה.

כלי הנשק שנתפס בתא המטען של כלי רכב (דובר צה”ל, 4 בדצמבר 2022)
-
- ב-1 בדצמבר 2022 פעלו כוחות ביטחון ישראליים למעצר מבוקשים בוואדי ברוקין ליד ג’נין. יעד המעצר היה וסאם פאיז, פעיל בג’האד האסלאמי בפלסטין, שהיה בקשר עם הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי ברצועת עזה. פאיז היה אחראי על הכנת כלי הרכב הממולכד שהתפוצץ במבוא דותן. יחג עמו נעצרו עוד שלושה מבוקשים (כאן 11, 1 בדצמבר 2022). במהלך הפעילות ירו חמושים לעבר הכוחות, אשר הגיבו בירי. במהלך חילופי הירי נהרגו שני פעילי הג’האד האסלאמי בפלסטין (ראו להלן). כמו כן, איתרו הלוחמים והחרימו שלושה רובים מסוג M-16 .

כלי הנשק שנתפסו (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 1 בדצמבר 2022)
-
- בפעילות ב-2 בדצמבר 2022 בשכם נעצר אחמד בסאם חראז, בן 22. חראז, שהיה כלוא בעבר בישראל, היה מעורב מזה חודשים בביצוע פיגועי ירי לעבר כוחות צה”ל בשכם. כמו כן אותרו אקדח וציוד צבאי. במהלך הפעילות בוצע ירי והושלכו מטענים לעבר הכוחות. הכוחות הגיבו בירי לעבר החשודים. לא היו נפגעים לכוחותינו (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 2 בדצמבר 2022).
- ב-30 בנובמבר 2022 עצרו כוחות הביטחון בכפר יעבד (דרומית-מערבית לג’נין) את עבד אלע’אני חרזאללה, תושב הכפר, פעיל חמאס, כלוא לשעבר, החשוד בפעילות טרור. במהלך מעצרו איתרו הכוחות רובה מסוג M-16, אפוד ו-50,000 ש”ח שעל פי החשד היו מיועדים לפעילות טרור. במהלך הפעילות ביצעו חמושים פלסטיניים ירי והשליכו מטענים לעבר הכוחות, הכוחות השיבו בירי. הזרוע הצבאית של חמאס קיבלה אחריות (נדירה) על ירי לעבר כוחות צה”ל (אלאקצא, 30 בדצמבר 2022).

מימין: העצור עבד אלע’אני חרזאללה, פעיל חמאס (חשבון הטוויטר PALDF, 30 בנובמבר 2022). משמאל: אמצעי הלחימה והכספים שנמצאו בעת המעצר (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 30 בנובמבר 2022)
- במהלך פעילות כוח צה”ל ב-29 בנובמבר 2022 לחלוקת צווי הריסה לבניה בלתי חוקית בכפר אלמע’יר (צפונית לראמאללה), יידו פלסטינים אבנים לעבר הכוח. הכוח זיהה חשוד שהשליך בקבוק תבערה לעבר הלוחמים והם ירו לעברו. לוחם צה”ל נפצע באורח קל (חשבון הטוויטר הרשמי של דובר צה”ל, 29 בנובמבר 2022).
הרוגים פלסטיניים
- במהלך פעילות כוחות הביטחון השבוע נהרגו חמישה פלסטינים, חלקם מבוקשים, פעילי ארגונים והתארגנויות.
שני הרוגים בוואדי ברוקין
- ב-1 בדצמבר 2022 בפעילות למעצר מבוקשים בוואדי ברוקין ליד ג’נין. נהרגו שני פעילים צבאיים של הג’האד האסלאמי בפלסטין. הזרוע הצבאית של ה’האד האסלאמי, פרסמה הודעת אבל על מותם של המפקד בשטח מחמד אימן אלסעדי (אבו אלאימן), בן 26, מפקד גדוד ג’נין, ושל המפקד הבכיר נעים ג’מאל זבידי, בן 27 (ערוץ הטלגרם של גדוד ג’נין בפלוגות ירושלים, 1 בדצמבר 2022). בכתבה אודותם צויין כי אלסעדי היה מייסד גדוד ג’נין. אשר לאלזבידי, דווח כי הוא אסיר משוחרר, שריצה במצטבר חמש שנות מאסר בבתי הכלא בישראל, ושוחרר לפני שישה חודשים. עוד נמסר כי הוא משמש קצין במנגנון הביטחון הלאומי וכי הוא בן דודו של זכריא אלזבידי (אלג’זירה.נט, 1 בדצמבר 2022). זיאד אלנח’אלה, מזכ”ל הג’האד האסלאמי בפלסטין, התקשר למשפחות ההרוגים והביע את תנחומיו (אתר הג’האד האסלאמי, 2 בדצמבר 2022).

מימין: מחמד אלסעדי לובש אפוד עליו כתוב “פלוגות ירושלים”. משמאל: נעים זבידי עם סרט עליו כתוב “גדוד ג’נין” (ערוץ הטלגרם של “גדוד ג’נין” בפלוגות ירושלים, 3 בדצמבר 2022)

מודעות אבל מטעם גדודי חללי אלאקצא שבהן מצויין כי אלזבידי היה פעיל ההתארגנות בג’נין ואלסעדי היה מפקד בפלוגות ירושלים (מימין: ערוץ הטלגרם של “גדודי חללי אלאקצא”, 1 בדצמבר 2022; משמאל: ערוץ הטלגרם ברדלסי גדודי חללי אלאקצא, 1 בדצמבר 2022)
הרוג ביעבד
- משרד הבריאות הפלסטיני הודיע על מותו של מחמד תופיק בדארנה, בן 25 מיעבד, שמת מפצעיו לאחר שנפצע (ופא, 30 בנובמבר 2022). בדארנה היה פעיל הזרוע הצבאית של החזית הדמוקרטית/גדודי ההתנגדות הלאומית (ערוץ הטלגרם ג’נין אלקסאם, 30 בנובמבר 2022).

מימין: מחמד בדארנה (ערוץ הטלגרם ג’נין אלקסאם, 30 בנובמבר 2022). משמאל: מודעת אבל של החזית הדמוקרטית והזרוע הצבאית שלה על מותו (ערוץ הטלגרם של גדודי ההתנגדות הלאומית, 30 בנובמבר 2022)

פעילים חמושים מהזרוע הצבאית של החזית הדמוקרטית בהלוויתו של בדארנה
(ערוץ הטלגרם qudsfeed, 30 בנובמבר 2022)
הרוג במחנה הפליטים אלדהישה
- הפלסטינים דיווחו ב-5 בדצמבר 2022 על מותו של עמר יוסף חסן מנאע פרארג’ה, בן 22 ממחנה הפליטים אלדהישה (דרומית מערבית לבית לחם), במהלך עימותים עם כוחות צה”ל (ופא, 5 בדצמבר 2022). הזרוע הצבאית של חזית העממית לשחרור פלסטין פרסמה הודעת אבל שבה מסרה כי מנאע היה פעיל הארגון אשר היה תמיד עמד בשורות הקדמיות בעימותים במחנה אלדהישה, וכי הוא נהרג בעימות מזויין עם כוחות צה”ל (אתר החזית העממית, 5 בדצמבר 2022). מנאע היה פעיל בכיר ב”גדודי שומרי המחנה”, התארגנות של החזית העממית במחנה הפליטים אלדהישה. בעבר ריצה עונש מאסר של שנה וחצי בבתי הכלא בישראל (דף הפייסבוק של מחיסן רנאל, 5 בדצמבר 2022; דף הפייסבוק bethlahem.today, 5 בדצמבר 2022).

מימין: מודעת אבל מטעם הזרוע הצבאית של החזית העממית (אתר החזית העממית, 5 בדצמבר 2022) משמאל: מודעת אבל מטעם”גדוד שומרי המחנה” (דף הפייסבוק של Fares Zrena, 5 בדצמבר 2022)
הרוג פלסטיני באלמע’יר
- משרד הבריאות הפלסטיני הודיע על מותו של ראא’ד ע’אזי אלנעסאן, בן 21 מאלמע’יר, שמת מפצעיו לאחר שנפצע מירי של כוחות צה”ל (ופא, 29 בנובמבר 2022). דקות ספורות לפני שנפגע הוא תועד בסרטון כשהוא מיידה אבנים לעבר כוחות צה”ל (חשבון הטוויטר של QUDSN, 3 בדצמבר 2022).
- אלנעסאן היה קצין בדרגת מלאזם (סג”מ) במנגנון הביטחון המסכל, בוגר אוניברסיטת אלאסתקלאל (האקדמיה הפלסטינית ללימודי בטחון). אביו ע’אזי אלנעסאן (אבו עיד) הוא קצין בכיר במנגנון הביטחון המסכל בדרגת עקיד (אל”מ). ראא’ד ע’אזי אלנעסאן היה כלוא בעבר בישראל. שני אחיו אסירים בישראל (חשבון הטוויטר של אחמד ג’מאל, 29 בנובמבר 2022; חשבון הטוויטר האסיר אינו מספר, 29 בנובמבר 2022).
- מראיונות עם קרוביו עולה כי סבו של ראא’ד, עיד אלנעסאן נעצר פעמיים ע”י ישראל, לראשונה ב-1969, ואח”כ ב-1979. הוא נדון למאסר עולם, וגורש לחו”ל במסגרת עסקת חילופי שבויים ב-1983. אביו היה כלוא בישראל כמעט תשע שנים.
- נציבות ההסברה והתרבות של פתח פרסמה הודעת אבל על מותו בה צויין כי היה פעיל התנועה. גם גדודי חללי אלאקצא פרסמו הודעת אבל שבה נמסר כי הוא היה פעיל ההתארגנות (ערוץ הטלגרם ברדלסי גדודי חללי אלאקצא, 29 בנובמבר 2022). לאלנעסאן נערכה הלוויה צבאית (ופא, 30 בנובמבר 2022). מחמד אשתיה ערך ביקור תנחומים בבית משפחתו באלמע’יר (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 30 בנובמבר 2022). אבו מאזן התקשר לאביו של ראא’ד נעסאן ומסר את תנחומיו (ופא, 30 בנובמבר 2022).

מימין: מודעת אבל מטעם פתח באלמע’יר (דף הפייסבוק של עבאס זכי, חבר הוועד המרכזי של פתח, 1 בדצמבר 2022). משמאל: הלוויתו של אלנעסאן. על ראשו סרט של גדודי חללי אלאקצא (דף הפייסבוק של ופא, 30 בנובמבר 2022)

מימין: ראא’ד אלנעסאן בעימותים מהעבר באלמע’יר (דף הפייסבוק של ayat arqawy, 29 בנובמבר 2022. משמאל: ביקור התנחומים של מחמד אשתיה בבית משפחתו של אלנעסאן (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 30 בנובמבר 2022)
שיגור רקטה מרצועת עזה ותגובת ישראל
- ב-3 בדצמבר 2022, בשעות הערב, שוגרה רקטה מרצועת עזה. הרקטה נפלה בשטח פתוח סמוך לנחל עוז. לא הופעלה מערכת ההתרעה ולא דווח על נפגעים (תקשורת ישראלית, 3 בדצמבר 2022). זוהי הרקטה השנייה המשוגרת מרצועת עזה מאז מבצע “עלות השחר” (אוגוסט 2022). אף גורם לא קיבל עד כה אחריות לשיגור.
- בתגובה לירי הרקטה תקפו כלי טיס של חיל האווויר, ב-4 בדצמבר 2022, לפנות בוקר, מספר יעדי חמאס בדרום הרצועה ביניהם עמדה צבאית, אתר לייצור רקטות ומנהרת טרור (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 4 בדצמבר 2022). הפלסטינים דיווחו על תקיפת מוצב אלקאדסיה של הזרוע הצבאית של חמאס במערב ח’אן יונס. דווח כי נגרמו נזקים למוצב. כמו כן הותקף שטח ריק באזור נמל התעופה ההרוס של עזה, במזרח מחוז רפיח (אלערבי אלג’דיד, 4 בדצמבר 2022; אתר מרכז אלמיזאן, 4 בדצמבר 2022; מען, 4 בדצמבר 2022).

מימין: אתר הייצור של חמאס שהותקף (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 4 בדצמבר 2022)
משמאל: תקיפה במוצב אלקאדסיה (חשבון הטוויטר של שהאב, 4 בדצמבר 2022)
- הזרוע הצבאית של חמאס, פרסמה כי במהלך תקיפת הרצועה ביצעו פעיליה ירי נ”מ וטילי הקרקע-אוויר לעבר המטוסים (אתר גדודי אלקסאם, 4 בדצמבר 2022). בתגובה לירי לעבר מטוסי הקרב, תקף צה”ל עמדה צבאית נוספת של חמאס (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 4 בדצמבר 2022). דווח כי הותקפה עמדה בשכונת אלעמור בעיירה אלפח’ארי שבמזרח מחוז ח’אן יונס (שמס ניוז, 4 בדצמבר 2022; חשבון הטוויטר של כתב רוסיה אליום בעזה, 4 בדצמבר 2022). חאזם קאסם, דובר חמאס, אמר כי היחלצות גדודי אלקסאם נגד התוקפנות הישראלית מוכיחה שהם לא יאפשרו לה לשנות את המשוואות, וכי “ההתנגדות” תמשיך להגן על הפלסטינים בכל המקומות בהם הם מצויים (אתר חמאס, 4 בדצמבר 2022).

סרטון של גדודי אלקסאם המתעד את ירי טילי הקרקע-אוויר (אתר גדודי אלקסאם, 4 בדצמבר 2022)
- גורם מצרי מסר כי מתנהלים מגעים בין בכירי המודיעין המצרי והארגונים הפלסטיניים כדי למנוע הסלמה (דניא אלוטן, 4 בדצמבר 2022). “מקורות בחמאס” דיווחו כי במגעים הדגישה חמאס כי היא לא תאפשר לשנות את “כללי העימות” וכי ישראל לא תוכל לכפות משוואות חדשות ולקבוע את מועד ההסלמה. חמאס גם הזהירה שניסיון ממשלת ישראל להעתיק את המערכה לרצועת עזה לאור חוסר יכולתם להתמודד עם “ההתנגדות” ביהודה ושומרון והמאמץ של צה”ל להפגין את כוחו לפני עלייתה של הממשלה החדשה ייכשלו (אלאח’באר הלבנוני, 5 בדצמבר 2022).
- גולש שכינויו ראא’ד אלכרמי, המזוהה עם פתח, מסר שכוח הריסון של מנגנון הביטחון של חמאס עצר חוליה של הזרוע צבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין שניסתה לשגר רקטות בתגובה לפעולות ישראל ביהודה ושומרון (חשבון הטוויטר של ראא’ד אלכרמי, 1 בדצמבר 2022; חשבון הטוויטר ALasfa1965@, 1 בדצמבר 2022). גולש שכינויו אבו מחמד ומזוהה עם פתח, דיווח בהקשר זה, מפי עדי ראייה, על תנועה חריגה של סיורי כוח הריסון לאורך גבולות רצועת עזה. הוא הוסיף כי לפני כשבועיים הנפיק כוח הריסון תעודות מזהות לבעלי הקרקעות שנמצאות בקו הגבול, הם חייבו אותם ללבוש אפודים מזהים בזמן העבודה ואסרו על נטיעת עצים גבוהים (חשבון הטוויטר של אבו מחמד, 1 בדצמבר 2022).
חמאס ממשיכה לשפר את המערך הרקטי שלה
- ב-1 בדצמבר 2022 בשעת הבוקר בוצע ניסויי שיגור רקטות לעבר הים במסגרתו שוגרו שלוש רקטות שהאב, 1 בדצמבר 2022). אבראהים אלמדהון, פובליציסט ופעיל חמאס השוהה בתורכיה[3], בירך את אנשי הייצור והפיתוח בגדודי אלקסאם. בהתייחסו לניסוי ציין שחמאס מציגה התפתחות ברורה בביצועי המשגרים והרקטות. לדבריו רקטות אלו מעידות שעזה עושה הכנות, מפתחת ומתכוננת כדי שמערכת “חרב ירושלים” (השם שהעניקה חמאס למבצע “שומר החומות”) תחזור גדולה וחזקה יותר ממה שישראל חושבת וצופה. (חשבון הטוויטר של אבראהים אלמדהון, 1 בדצמבר 2022).
רקטות ופצצות מרגמה בחתך חודשי
רקטות ופצצות מרגמה בחתך שנתי
צה”ל ומשרד הביטחון החלו במבצע לפינוי מעבר קרני
- ב-4 בדצמבר 2022 החלו צה”ל ומשרד הביטחון במבצע “קרני עוז” לפירוק מעבר קרני, בצפון הרצועה. במקום המעבר ייבנה המשכו של המכשול הקרקעי. יצוין, כי מעבר קרני שימש שנים רבות כמעבר סחורות לרצועה. בשנת 2011 הוחלט לעצור את פעילותו, לאחר מספר פיגועים שהתבצעו בקרבתו (דובר צה”ל, 4 בדצמבר 2022). ערוצי התקשורת בעזה דיווחו על פירוק מעבר קרני ופרסמו תמונות מהשטח (דניא אלוטן, שהאב, 4 בדצמבר 2022).

פירוק מעבר קרני (דניא אלוטן, שהאב, 4 בדצמבר 2022)
חשיפת מנהרה תחת בית ספר של אונר”א
- אונר”א פרסמה הודעה כי זיהתה לאחרונה מנהרה מעשה ידי אדם שהתוואי שלה עובר מתחת לשטח בית ספר שלה בעזה. הסוכנות חסמה את האזור ונקטה בכל האמצעים הדרושים כדי להבטיח את בטיחות בית הספר, כולל איטום המנהרה לצמיתות. הסוכנות מחתה בפני הרשויות הרלוונטיות על הימצאותה של המנהרה. לטענתה, זוהי הפרה חמורה של הניטרליות של הסוכנות והפרה של החוק הבינלאומי. יתרה מכך, היא חושפת ילדים וצוותים של הסוכנות לסיכונים (אתר אונר”א, 29 בנובמבר 2022). יצוין כי בהודעה לא חשפה אונר”א את מיקומו של בית הספר. בכיר אונר”א ברצועת עזה סירב להגיב או להתייחס לנושא (אמד, 1 בדצמבר 2022). גם בחמאס לא נרשמה תגובה בנושא (אתר FRANCE24, 1 בדצמבר 2022).
- אין זו הפעם הראשונה בה נחשפת מנהרה שנחפרה מתחת למתקן של אונר”א. כך למשל ב-15 באוקטובר 2017 דיווח דובר אונר”א, על חשיפת מנהרה מתחת לאחד מבתי הספר שלה ברצועת עזה. בדף הפייסבוק בערבית של מתאם פעולות הממשלה בשטחים, פורסם, כי המנהרה מוקמה מתחת לחטיבת הביניים לבנים של אונר”א בבית חאנון[4]. גם ב-9 ביוני 2017 דיווח דובר אונר”א על חשיפת קטע ממנהרה, העוברת מתחת לשני בתי ספר במחנה הפליטים אלמע’אזי, שבמרכז הרצועה[5]. יצוין כי ארגוני הטרור ברצועת עזה, ובמיוחד חמאס, נוהגים לעשות שימוש צבאי במתקנים אזרחיים וביניהם במתקני אונר”א. תופעה שנחשפה בעבר בעיקר בעת מבצעי צה”ל ברצועה.
לוגו חמאס לכבוד יום השנה ה-35 להקמתה
- חמאס פרסמה את הלוגו שעוצב לציון יום השנה ה-35 להקמתה, החל ב-14 בדצמבר 2022. סיסמת הלוגו “לעבר ירושלים… באים בשיטפון אדיר” והוא כולל מספר אלמנטים: מפת פלסטין (מהים התיכון עד לנהר הירדן ומנאקורה עד אם אלרשראש- אילת) על רקע כאפיה. מימין רובה עליו מונף דגל פלסטין המדגיש כי הרובה הוא האופציה היחידה לשחרור. במרכז כיפת הסלע, המסמלת את ירושלים, הבירה הנצחית ויעד המאבק עם ישראל (אתר חמאס, 5 בדצמבר 2022).

לוגו חמאס לציון יום השנה ה-35 להקמתה (אתר חמאס, 5 בדצמבר 2022)
הישגי הפלסטינים במונדיאל
- הפלסטינים הביעו שביעות רצון רבה מהתמיכה לה הם זוכים במהלך משחקי המונדיאל באצטדיונים ומחוצה להם. כך למשל ציין הפובליציסט והפרשן הפוליטי העזתי אחמד אבו זהרי במאמר באתר שהאב (המזוהה עם חמאס) כי המונדיאל בקטר חשף את מעמדה של פלסטין בלבם ובנפשם של ההמונים הערבים והאסלאמיים ובמקביל, חשף את מידת הבידוד של ישראל ומידת השנאה אליה בקרב העמים. לדבריו אירוע עולמי זה היווה ניצחון גדול ביותר לפלסטין ולעניינה, שכן העמים הערביים והאסלאמיים, יחד עם בני החורין בעולם, הצליחו להבקיע שערים מצוינים לרשת של ישראל והשיגו מספר הישגים עבור פלסטין שהיא לא השיגה קודם לכן . בין ההישגים מנה (שהאב, 3 בדצמבר 2022) :
- העלאת מעמדה של פלסטין וחיזוק נוכחותה כך שהפכה להיות הנושא החשוב והבולט ביותר בפעילויות ובהיבטים השונים של המונדיאל.
- הם הנחיתו מכה קשה על נתיב הנורמליזציה ומי שהולך בו, והרסו את התקוות והחלומות לסלף את העובדות ולנטרל את העניין הפלסטיני, כך שיהיה בשולי התעניינות ההמונים הערביים והאסלאמיים.
- הם הוכיחו לישראל כי היא מנודה, פולשת לאזור ולא רצויה, אילצו אותה להיות נוכחת במסווה, והרסו את סיכוייה לנצל את המונדיאל בדרך כלשהי.
- הם הניחו את היסודות לנתיב חדש של תמיכה בעניין הפלסטיני, שכן מה שקרה הוא נקודת מפנה חשובה שיהיה לו המשך במישור המדיני והתקשורתי.
קריקטורה של הקריקטוריסט הפלסטיני עמאד חג’אג’ המציגה את נצחונה של ‘פלסטין’ על ישראל במונדיאל (שהאב, 30 בנובמבר 2022)
בכירים פלסטינים ממשיכים בקידום דה-לגיטימציה לממשלה בישראל
- בכירי הרשות הפלסטינית ממשיכים להביע דאגה מהרכב הממשלה העתידה לקום בישראל ומקדמים דה לגיטימציה לממשלה שתקום:
- בדברים שנשא אבו מאזן ב-4 בדצמבר 2022, בפתח כינוס המועצה המהפכנית של פתח שנערך תחת הכותרת “ההתנגדות לכיבוש ולקולוניאליזם ההתנחלותי בכל האמצעים הלגיטימיים”. ציין, כי לאור היעדר אופק מדיני עליהם למקד את פעילותם הדיפלומטית, המדינית וההסברתית בזירה הבינלאומית ולהיאבק נגד הממשלה ה”פאשיסטית” החדשה בישראל. הוא גם ציין שהם ימשיכו להצטרף לארגונים בינלאומיים ולפעול להשגת חברות מלאה באו”ם (ופא, 4 בדצמבר 2022).

אבו מאזן נואם בפתיחת המושב של המועצה המהפכנית של פתח (ופא, 4 בדצמבר 2022)
-
-
- במסיבת עיתונאים שנערכה ב-30 בנובמבר 2022 לאחר פגישת אבו מאזן עם נשיא לטביה, אגילס לויטס, קרא אבו מאזן לאיחוד האירופי ולמדינות החברות בו שלא לקיים קשרים עם ממשלה ישראלית שלא מכירה בפתרון שתי המדינות, בהסכמים החתומים ולא מגנה את האלימות והטרור. אבו מאזן ציין כי אין כיום בישראל שותף לשלום המאמין בפתרון שתי המדינות על בסיס החוק הבינלאומי. אבו מאזן קרא לקהילה הבינלאומית להתנות את קשריה עם ישראל במידת התחייבותה לעקרונות אלה, בהפסקת כל הצעדים החד צדדיים וכן גם בהחזרת כספי הסילוקין המוחזקים בידיה (ופא, 30 בנובמבר 2022).
-

אבו מאזן בפגישה עם נשיא לטביה (ופא, 30 בנובמבר 2022)
- בפגישה שקיים מחמד אשתיה, עם מנהל משרד הנציב העליון לזכויות אדם בשטחים קרא אשתיה לשלוח צוותי הגנה מכל ארגוני האו”ם הפועלים בשטחים הפלסטינים כדי להגן על הפלסטינים מפני פעולות ישראל והמתנחלים. לדבריו, הדו”חות שמפרסמים מוסדות האו”ם בנוגע לפעולות ישראל חשובים מאוד, אולם קיים צורך גם במעשים בשטח. אשתיה שב והדגיש כי הממשלה הישראלית המסתמנת והצהרות חברי הקואליציה מלמדים כי החודשים הבאים יהיו קשים מאוד וכי יש לנקוט בצעדי מנע כלפי ממשלה זו (ופא, 28 בנובמבר 2022).

מחמד אשתיה מקיים מפגש עם מנהל משרד הנציב העלון של האו”ם לזכויות אדם ברשות
(ופא, 28 בנובמבר 2022)

קריקטורה פלסטינית המזהירה מפני מדיניות הרחבת הבנייה בהתנחלויות
(אלקדס אלערבי, 29 בנובמבר 2022)
פעילות מול ICC
- ריאצ’ אלמאלכי, שר החוץ ברשות הפלסטינית‘ משתתף בימים אלה בכינוס השנתי של המדינות החברות באמנת רומא (ASP) המתקיים בהאג. ביום הראשון לכינוס העביר אלמאלכי לתובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) כרים ח’אן מסמך המתאר את “הפשעים” שלטענת הרשות מבצעת ישראל נגד ילדים פלסטינים[6]. הוא קרא לבית הדין להשלים את החקירה ואף קרא לתובע הכללי להגיע לביקור בשטחי הרשות (דף הפייסבוק של משרד החוץ הפלסטיני, 5 בדצמבר 2022). בנאום שנשא אלמאלכי בכינוס ציין כי השנה הנוכחית היא אחת השנים העקובות מדם מזה 15 שנה. לטענתו ישראל ביצעה “פשעים” במטרה לבסס את מדיניות והאפרטהייד לטובת מפעל ההתנחלויות שלה. הוא הביא לדוגמא את האירוע בו נהרגה העיתונאית הפלסטינית שירין אבו עאקלה בג’נין (11 במאי 2022) וטען כי ישראל נהנית מחסינות וכי האחראים לאירוע טרם הועמדו לדין (דף הפייסבוק של משרד החוץ הפלסטיני, 5 בדצמבר 2022). במקביל, פנה ערוץ אל ג’זירה לבית הדין בבקשה לחקור ולהעמיד לדין את המעורבים בהריגתה של שירין אבו עאקלה. הבקשה הוגשה על-ידי עורך דין מטעם הערוץ ולוותה בתיק חקירה מקיף שבוצע לדבריהם במשך שישה חודשים (מען, 6 בדצמבר 2022).

מימין: שר החוץ הפלסטיני נפגש עם התובע הכללי. משמאל: אלמאלכי נושא נאום בכינוס (דף הפייסבוק של משרד החוץ הפלסטיני, 5 בדצמבר 2022)
- בהודעה שמסר אבו מאזן לבכירי האו”ם (ב-29 בנובמבר 2022) במסגרת “יום הסולידריות הבינלאומי של העם הפלסטיני” הדגיש את חשיבות ההכרה ברשות כחברה מלאה באו”ם. הוא גם קרא להגביר את המאמצים הבינלאומיים לפתרון הסוגיה הפלסטינית ולכנס ועידה בינלאומית בחסות האו”ם. כמו כן, קרא אבו מאזן להימנע מרכישת מוצרים וקיום עסקים עם גורמים בהתיישבויות הישראליות (ופא, 29 בנובמבר 2022).
הרשות ופתח מחבקות את משפחות ההרוגים הפלסטינים
- בכירי הרשות ממשיכים לערוך ביקורי ניחומים אצל משפחות ההרוגים בפיגועים או בעימותים עם כוחות ביטחון ישראלים. להלן מספר דוגמאות:
- לילא ע’נאם, מושלת מחוז ראמאללה ואלבירה, ערכה ביקור תנחומים אצל אמו של ראני מא’מון פאיז אבו עלי וביקור נוסף אצל אשתו וילדיו. ראני ביצע ב-29 בנובמבר 2022 פיגוע דריסה סמוך לישוב כוכב יעקב (דף הפייסבוק של לילא ע’נאם, 1 בדצמבר 2022). ע’נאם כתבה בהקשר זה כי כל חטאם של ילדיו של הוא שהם פלסטינים, שחיילי צה”ל (“הטרור”) לקחו מהם את אהבתו של אביהם (דף הפייסבוק של לילא ע’נאם, 2 בדצמבר 2022).

מימין: ביקור התנחומים של לילא ע’נאם אצל אמו של ראני אבו עלי (דף הפייסבוק של לילא ע’נאם, 1 בדצמבר 2022). משמאל: ביקור התנחומים אצל אשתו וילדיו של ראני אבו עלי (דף הפייסבוק של לילא ע’נאם, 2 בדצמבר 2022)
- חסין אלשיח’, מזכ”ל הוועד הפועל של אש”ף, חברי הוועד המרכזי של פתח, מושלת מחוז ראמאללה ואלבירה, ובכירים נוספים ערכו ביקור אצל משפחת אלרימאוי (דף הפייסבוק של לילא ע’נאם, 29 בנובמבר 2022; ח’בר, 29 בנובמבר 2022). בעת ביקורם התקשר אבו מאזן למסור את תנחומיו (ופא, 29 בנובמבר 2022). גם מחמד אשתיה ערך ביקור בבית המשפחה (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 30 בנובמבר 2022). שני בני משפחת אלרימאוי נהרגו במהלך עימותים עם כוחות ביטחון ישראלים ב-29 בנובמבר 2022.

מימן: ביקור התנחומים של חסין אלשיח’ (מימין: דף הפייסבוק של לילא ע’נאם, 29 בנובמבר 2022) . משמאל: ביקור מחמד אשתיה (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 30 בנובמבר 2022)
יידוי אבנים, השלכת בקבוקי תבערה ואירועים נוספים
- גם השבוע נמשכו אירועי יידוי האבנים והשלכת בקבוקי תבערה לעבר כלי רכב ישראליים הנעים בכבישים ברחבי יהודה ושומרון ומזרח ירושלים. להלן אירועים בולטים:
- 5 בדצמבר 2022: אבנים יודו לעבר כלי רכב באזור צומת יצהר הגדולה (דרומית מערבית לשכם). אין נפגעים ונגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 5 בדצמבר 2022).
- 5 בדצמבר 2022: אבנים יודו לעבר אוטובוס בצומת ענאתא (דרומית מזרחית לירושלים). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 5 בדצמבר 2022).
- 5 בדצמבר 2022: אבנים יודו לעבר כלי רכב בין תפוח לאריאל (צפונית מזרחית לסלפית). דווח על פצועה באורח קל מרסיסים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 5 בדצמבר 2022).
- 5 בדצמבר 2022: אבנים יודו לעבר כלי רכב סמוך לאלערוב. לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 5 בדצמבר 2022).
- 4 בדצמבר 2022: בקבוק תבערה הושלך לעבר כלי רכב ישראלי בחוארה (דרומית לשכם). לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 4 בדצמבר 2022).
- 4 בדצמבר 2022: אבנים יודו לעבר כלי רכב סמוך לאלערוב (צפונית לחברון). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 4 בדצמבר 2022).

הנזק שנגרם לכלי רכב באלערוב (הצלה ללא גבולות, 4 בדצמבר 2022)
-
- 3 בדצמבר 2022: אבן הושלכה לעבר כלי רכב ישראלי סמוך לנבי אליאס (מזרחית לקלקיליה). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 3 בדצמבר 2022).
- 3 בדצמבר 2022: בקבוקי תבערה הושלכו לעבר עמדת צה”ל סמוך לגשר חלחול (צפונית לחברון). לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 3 בדצמבר 2022).
- 1 בדצמבר 2022: אבנים יודו לעבר כלי רכב בכביש עוקף נבי אליאס. לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 1 בדצמבר 2022).
- 1 בדצמבר 2022: בקבוקי תבערה הושלכו לעבר כלי רכב באזור צומת אלח’צ’ר (מערבית לבית לחם). לא היו נפגעים ולא דווח על נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 1 בדצמבר 2022).
- 1 בדצמבר 2022: אבנים ובקבוקי תבערה הושלכו לכיוון גבעון החדשה (צפונית לירושלים). כוח צה”ל זיהה את הפלסטיני שהשליך וירה לעברו, הוא נפגע ברגליו (הצלה ללא גבולות יו”ש, 1 בדצמבר 2022).
- 1 בדצמבר 2022: אבנים יודו לעבר אוטובוס דרומית לצומת ה-T (מזרחית לבית לחם). דווח על פצוע באורח קל מרסיסים ונגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 1 בדצמבר 2022).

נזק שנגרם לאוטובוס מזרחית לבית לחם
(הצלה ללא גבולות, 1 בדצמבר 2022)
-
- 1 בדצמבר 2022: אבנים יודו לעבר כלי רכב באזור לובן אלשרקיה (צפונית מזרחית לראמאללה). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 1 בדצמבר 2022).
- 1 בדצמבר 2022: אבנים יודו לעבר כלי רכב סמוך לאלערוב. לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 1 בדצמבר 2022).
- 1 בדצמבר 2022: אבנים יודו צפונית לצומת נווה דניאל (גוש עציון). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 1 בדצמבר 2022).
- 30 בנובמבר 2022: מטען הושלך לעבר עמדת שמירה בנבי צאלח (צפונית-מערבית לראמאללה). לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 30 בנובמבר 2022).
- 30 בנובמבר 2022: אבנים יודו מכלי רכב חולף לעבר כלי רכב ישראלי סמוך לכיכר רואבי (צפונית-מערבית לראמאללה). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 30 בנובמבר 2022).
- 30 בנובמבר 2022: אבנים יודו על ידי רעולי פנים לעבר כלי רכב ואוטובוס בין עזון לצומת מעלה שומרון. לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 30 בנובמבר 2022).
- 30 בנובמבר 2022: אבנים יודו לעבר כלי רכב בין תרמסעיא לסנג’יל (צפונית מזרחית לראמאללה). דווח על נפגע חרדה. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 30 בנובמבר 2022).
- 30 בנובמבר 2022: אבנים יודו מכלי רכב חולף לעבר כלי רכב ישראלי סמוך לצומת מעלה חבר (דרומית-מזרחית לחברון). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 30 בנובמבר 2022).
[1] ג’מאל דויכאת, ממחנה הפליטים בלאטה (שכם), נפצע ב-3 ביוני 2016 בעימותים סמוך לקבר יוסף, ומת מפצעיו ב-6 ביוני 2016. ↑
[2] ”פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידי מרכז המידע כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. הנתונים גם אינם כוללים אירועי ירי נגד כוחות צה"ל בעת פעילות סיכול ומנע ביהודה ושומרון. ↑
[3] אלמדהון שוהה בתורכיה מאז שלהי 2018. מכהן כמנכ"ל "האגודה הפלסטינית להסברה" (אלג'מעיה אלפלסטיניה ללאעלאם), המוכרת בשם FIMED (ראשי התיבות של שמה בתורכית), ואשר שמה לה למטרה להטמיע את הנרטיב הפלסטיני בקרב החברה התורכית. בראשה עומד בכיר חמאס, סאמי אבו זהרי, ומשרדה שוכן באיסטנבול. אלמדהון הוצג בעבר באתר חמאס כחבר מחלקת הקשרים הלאומיים בחוץ https://hamas.ps/ar/p/13885 ↑
[4] ראו פרסום מרכז המידע מ-1 בנובמבר 2017: "אונר"א חשפה פעם נוספת מנהרה, שהתוואי שלה עובר מתחת לאחד מבתי הספר שלה ברצועה". ↑
[5] ראו פרסום מרכז המידע מ-15 ביוני 2017: "אונר"א דיווחה על חשיפת מנהרה העוברת מתחת לשני בתי ספר, שהיא מפעילה ברצועה. חמאס הזדרזה להכחיש. שימוש צבאי שעושים ארגוני הטרור בבתי הספר של אונר"א הינם תופעה מוכרת, שנחשפה בעבר". ↑
[6] על חלקם של נערים בעימותים נגד כוחות ביטחון ישראלים ראו פרסום מרכז המידע מ-4 בדצמבר 2022: "נערים פלסטינים 'בשירות' ארגוני הטרור ביהודה ושומרון". ↑