- הזירה הדרומית: כוחות צה”ל המשיכו בפעילות נרחבת בצפון רצועת עזה, תוך התמקדות במחנה הפליטים ג’באליא ובבית לאהיה, לצד המשך הפעילות במרכז הרצועה ובדרומה. במהלך הפעילות, נהרגו שני לוחמי צה”ל, לוחם נוסף נפטר מפצעיו.
- סוגיית החטופים והסכם הפסקת האש: בכירי חמאס דחו את ההצעות של מצרים וארה”ב להפסקות אש זמניות ולשחרור חלקי של חטופים ישראלים ואסירים פלסטינים, ושבו על דרישתם לסיום מוחלט של המלחמה ולנסיגה ישראלית מכל רצועת עזה.
- סוגיית “היום שאחרי”: נציגי חמאס ופתח הגיעו להסכמה עקרונית על הקמת ועדת טכנוקרטים שתנהל את ענייני הציבור הפלסטיני ברצועת עזה ואת שיקום הרצועה לאחר סיום המלחמה.
- ישראל, יהודה ושומרון: בשבוע האחרון, לא בוצעו פיגועים. כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות לסיכול טרור ברחבי יהודה ושומרון, כולל בתקיפות מהאוויר. עשרות פעילים בחזית העממית לשחרור פלסטין נעצרו בפעילות נרחבת ביהודה ושומרון.
- הרשות הפלסטינית: יו”ר הרשות אבו מאזן ביקר בקהיר ונועד עם הנשיא אלסיסי ועם יו”ר הליגה הערבית. הפלסטינים גינו את הודעת ישראל על ניתוק הקשר עם אונר”א.
פעילות כוחות צה”ל ברצועה
- במהלך השבוע התמקדה פעילות צה”ל בצפון רצועת עזה, במקביל להמשך הפעילות באזור רפיח שבדרום הרצועה ובאזור “מסדרון נצרים” במרכז הרצועה. כוחות צה”ל פגעו בפעילי טרור מהאוויר ומהקרקע, חלקם פעלו באזורים אזרחיים, ובהם המרחב ההומניטרי בח’אן יונס. כמו כן, הכוחות איתרו והשמידו כמויות גדולות של אמצעי לחימה (אמל”ח) ותשתיות טרור נוספות. במהלך השבוע, נהרגו שני חיילי צה”ל בצפון רצועת עזה, וקצין צה”ל מת מפצעיו לאחר שנפגע בקרב בדרום הרצועה בספטמבר 2024 (דובר צה”ל, 29 באוקטובר-5 בנובמבר 2024).
- צפון רצועת עזה: כוחות צה”ל המשיכו בפעילות שהחלה ב-6 באוקטובר 2024, תוך התמקדות במחנה הפליטים ג’באליא ובמרחב בית לאהיא. הכוחות סיכלו עשרות פעילי טרור והשמידו אמל”ח ומתחמים לפעילות טרור. כמו כן, כוחות צה”ל אפשרו מעבר של חולים ומלווים מבתי החולים בצפון הרצועה והעברת סיוע הומניטרי לבתי החולים. ב-4 בנובמבר 2024, נפצעו שישה ילדים ונגרם נזק לבית החולים כמאל עדואן לאחר שמטען שהטמינו פעילי טרור התפוצץ ליד שיירה הומניטרית (דובר צה”ל, 29 באוקטובר-5 בנובמבר 2024).
אמצעי לחימה שאותרו בפעילות צה”ל בצפון הרצועה (דובר צה”ל, 30 באוקטובר 2024)
- רשויות חמאס ברצועת עזה המשיכו להאשים את ישראל בביצוע “רצח עם” בצפון הרצועה ובפגיעה מכוונת בשירותי הבריאות: מנכ”ל משרד הבריאות של חמאס ברצועה, מוניר אל-ברש, טען כי יותר מ-1,200 בני אדם נהרגו מאז תחילת הפעילות הישראלית וכי נוצר משבר הומניטרי חמור בשל מניעת כניסת ציוד רפואי לצפון הרצועה (סוכנות שהאב, 31 באוקטובר 2024); בהודעה מטעם מנגנון ההגנה האזרחית של חמאס ברצועה נטען כי הפעילות שלו הופסקה בצפון הרצועה והאשימו כי “הכיבוש הרס את המערכת ההומניטרית והרפואית כדי להפעיל לחץ על התושבים” (ערוץ הטלגרם של סוכנות סנד, 5 בנובמבר 2024); מנהל בית החולים כמאל עדואן טען כי מספר מחלקות בבית החולים נתונות להפגזות קשות וכי הם נמצאים “תחת מצור” והמצב “קטסטרופלי” (ערוץ הטלגרם של העיתונאית צאפינאר אללוח, 4 בנובמבר 2024).
- מרכז הרצועה: בפעילות ליד שכונת אלזיתון, איתרו לוחמי צה”ל תוואי מנהרה תת-קרקעי, בו היה מפעל לייצור אמל”ח של חמאס. במפעל, שהיה ממוקם בלב אוכלוסייה אזרחית, אותרו מחרטות, מאות חלקים לייצור רקטות, פגזים ורימונים לצד אמצעי צלילה שיועדו לפלישת חמושי חמאס לשטח ישראל דרך הים. כמו כן, התגלו במנהרה מספר חדרי שהייה לטווח ארוך ובהם נמצאו תנור, כיריים, מזון, מיטות ומשרדים ששימשו את פעילי חמאס במהלך המלחמה (דובר צה”ל ,2 בנובמבר 2024).
מימין: כלים לייצור אמצעי לחימה שאותרו בתוך המפעל התת-קרקעי. משמאל: חדר שהייה במנהרה
(דובר צה”ל, 2 בנובמבר 2024)
- המשרד הממשלתי לתקשורת של חמאס ברצועת עזה טען כי בפעילות כוחות צה”ל במרכז רצועת עזה נהרגו יותר מארבעים בני אדם והושמדו 254 יחידות דיור באזור. עוד נטען כי נעשה שימוש בנשק אסור ובאמצעים הרסניים שפגעו במבני מגורים (ערוץ הטלגרם של המשרד הממשלתי לתקשורת, 2 בנובמבר 2024).
סיכול פעילי טרור
- צה”ל המשיך בסיכולים ממוקדים של פעילי טרור בולטים ברצועת עזה (דובר צה”ל 4-1 בנובמבר 2024):
- חבר הלשכה המדינית של חמאס ואחראי תיק היחסים הלאומיים בתנועה, עז אלדין כסאב, נהרג בתקיפה אווירית באזור ח’אן יונס. נמסר כי כסאב שימש אחראי על הקשרים האסטרטגיים והצבאיים של חמאס עם שאר ארגוני הטרור ברצועת עזה (דובר צה”ל ודוברות השב”כ, 1 בנובמבר 2024). חמאס הודיעה על מותם של שני “המפקדים השהידים”, חברי ועדת המעקב של הכוחות הלאומיים והאסלאמיים ברצועת עזה, עז אלדין כסאב ואימן עאיש, ב”תקיפה ציונית בוגדנית נגד מכוניתם האזרחית” במחוז ח’אן יונס (ערוץ הטלגרם של חמאס, 1 בנובמבר 2024).
“תעודת הזהות” של כסאב (דובר צה”ל, 1 בנובמבר 2024)
-
- ראפת אברהים מחמוד אקדיח, מחבל נח׳בה שהשתתף במעשי הטבח בקיבוץ ניר עוז במתקפת ה-7 באוקטובר 2023. במהלך המלחמה, הוא שימש עוזר של אחראי הנח׳בה של חטיבת ח’אן יונס של הג’האד האסלאמי בפלסטין (הגא”פ).
- אחמד אלדאלו, פעיל במודיעין הצבאי של הגא”פ ברצועת עזה שהשתתף במעשי הטבח בכפר עזה ב-7 באוקטובר 2023.
- דווח כי הנהגת חמאס קיבלה אינדיקציות המעידות על סיכולו של ראש הזרוע הצבאית של חמאס, מחמד אלצ’יף, שישראל הודיעה כי נהרג בתקיפה אווירית בח’אן יונס ב-13 ביולי 2024. “מקורות המקורבים לאלצ’יף” מסרו כי הקשר עמו ניתק מאז התקיפה. לפי הדיווח, דגימות שנלקחו משרידי גופה זוהו כמשויכות לאלצ’יף, אך עיכובים בתקשורת והמציאות הביטחונית המורכבת הביאו לכך שרק כעת התקבל האישור הסופי (אלשרק אלאוסט, 2 בנובמבר 2024). בתגובה, מסרו בחמאס כי אין אמת בדיווח וקראו לכלי התקשורת להקפיד על דיוק, אמינות ומקצועיות בפרסומיהם (ערוץ הטלגרם של חמאס, 2 בנובמבר 2024). סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס ברצועת עזה, ח’ליל אלחיה, טען כי אלצ’יף “בסדר גמור” ועדיין ממלא את תפקידו כמנהיג “ההתנגדות”. הוא פנה לראש הממשלה נתניהו ואמר כי “אלצ’יף שומע אותך עכשיו ולועג לשקרים שלך” (אתר קדס, 4 בנובמבר 2024).
שיגור רקטות
- ב-2 בנובמבר 2024, שוגרו שתי רקטות מצפון רצועת עזה לעבר אזור שדרות ונפלו בשטח פתוח. לא היו נפגעים (דובר צה”ל, 2 בנובמבר 2024). הזרוע הצבאית של הגא”פ קיבלה אחריות על שיגור מטח רקטות לעבר שדרות, מפלסים ויישובי עוטף עזה (ערוץ הטלגרם של פאלטודיי, 2 בנובמבר 2024).
- ב-30 באוקטובר 2024, דווח כי גורמים בכירים בחמאס סבורים כי מאמצי התיווך להפסקת אש וחילופי שבויים, בהובלת ארה”ב ומצרים, אינם רציניים ומשרתים בעיקר את האינטרסים הפוליטיים של הדמוקרטים לקראת הבחירות בארה”ב. אף על פי כן, הנהגת חמאס החליטה לשתף פעולה באופן חיובי עם המתווכים, בכפוף לתנאים מסוימים (אלערבי אלג’דיד, 30 באוקטובר 2024).
- דווח כי ההצעה החדשה שהציגה מצרים כוללת הפסקת אש לעשרה ימים עם הכנסת 150 משאיות סיוע יומיות בתמורה לשחרור ארבעה חטופים ישראלים, בהם שתי נשים. במקביל, ההצעה האמריקאית החדשה כוללת הפסקת אש לשלושים ימים ושחרור כל הנשים והחיילות, עם הכנסת 600 משאיות סיוע יומיות. ההצעות כוללות גם אפשרות לעסקת חילופי אסירים פלסטינים, אך אינן כוללות את סיום המלחמה, חזרת עקורים לבתיהם או נסיגה ישראלית (סוכנות קדס, 31 באוקטובר 2024).
- דווח כי משלחת חמאס, בראשות סגן ראש הלשכה המדינית ברצועת עזה, ח’ליל אלחיה, שהגיעה לקהיר למפגש עם משלחת פתח, צפויה להיפגש עם בכירי המודיעין הכללי המצרי, לבקשת המצרים, כדי לדון בהצעות להפסקת אש ברצועה ושחרור חטופים ואסירים. דווח כי משלחת חמאס כללה בכירים חדשים שלא השתתפו בעבר בפגישות מסוג זה, והדבר נועד ליצור הזדמנויות חדשות לשם המשך הדיון. לפי הדיווח, הבכירים הנוספים במשלחת היו חברי הלשכה המדינית, מוסא אבו מרזוק, זאהר ג’בארין ומחמד נצר. בהמשך דווח כי המשלחת סיימה את שיחותיה עם הבכירים המצרים ללא התקדמות (אלערבי אלג’דיד, 3 ו-4 בנובמבר 2024).
- בכירים בחמאס הביעו התנגדות להצעות החדשות ליישום הפסקת אש זמנית ושחרור חלקי של חטופים ואסירים. הם הבהירו כי התנועה מעוניינת רק בהסכם שיכלול הפסקה מוחלטת של המלחמה, נסיגת כוחות צה”ל מכל רצועת עזה, חזרת העקורים ברצועה והכנסת סיוע הומניטרי, כפי שלטענתם הם הסכימו ביולי 2024 ובהתאם להחלטת מועצת הביטחון 2735.[1] להלן התבטאויות בולטות:
- בכיר חמאס, סאמי אבו זהרי, ציין כי התנועה מעוניינת בעצירת “מעשי הטבח” ברצועת עזה, ולכן אנשיה מנהלים את המו”מ בחיוב כדי להגיע להסכם. הוא הוסיף כי ההצעה האחרונה שהוצגה היא הפסקת אש זמנית וכי הם הבהירו למתווכים כי אינה עומדת בדרישותיהם. לטענתו, ישראל היא שאינה מעוניינת בהסכם ולכן המו”מ נמצא בקיפאון (אלג’זירה, 1 בנובמבר 2024).
- בכיר חמאס, אסאמה חמדאן, ציין כי התנועה תמשיך לדון על כל הצעה שתמלא את דרישות הפלסטינים. לדבריו, ישראל מציעה “רעיונות באוויר” ולא הצעה אמיתית, וכי אינה רצינית במו”מ. הוא הדגיש כי כל הצעה או הסכם חייבים “לעצור את התוקפנות הציונית לצמיתות ולא זמנית”. חמדאן הוסיף כי גם הפגיעה במנהיגי “ההתנגדות” לא שוברת אותה אלא מגבירה את כוחה (ערוץ אלאקצא, 1 בנובמבר 2024).
- בכיר חמאס, עזת אלרשק, אמר כי ההצעות להפסקת אש של מספר ימים הן “אחיזת עיניים”. לטענתו, חמאס מתייחסת בחיוב לכל ההצעות והרעיונות שמבטיחים את “הפסקת התוקפנות ונסיגת כוחות הכיבוש מהרצועה”. הוא האשים כי ממשלת ישראל מנסה לקנות זמן ומשתמשת במו”מ ככיסוי להמשך ה”תוקפנות” (ערוץ הטלגרם של עזת אלרשק, 2 בנובמבר 2024).
נפגעים פלסטינים
- משרד הבריאות ברצועת עזה (הנשלט ע”י חמאס) עדכן כי מאז תחילת המלחמה נהרגו 43,391 פלסטינים ונפצעו 102,347 נוספים (דף הפייסבוק של משרד הבריאות ברצועת עזה, 5 בנובמבר 2024, נכון לשעה 14:05).
המצב האזרחי ברצועת עזה
- ב-2 בנובמבר 2024, החל בצפון עזה המבצע למתן המנה השנייה של החיסון נגד נגיף הפוליו לילדים עד גיל עשר. יותר מ-94 אלף ילדים חוסנו במסגרת המבצע שמובילים ארגון הבריאות העולמי וסוכנות יוניס”ף, בתיאום עם מתאם פעולות הממשלה בשטחים (חשבון X של מתאם פעולות הממשלה בשטחים, 4 בנובמבר 2024). ביוניס”ף ציינו כי מבצע החיסונים מתבצע רק בעיר עזה וכולל גם ילדים שפונו מאזורי הלחימה בצפון הרצועה, אולם ההערכה היא כי לא יושג היעד של חיסון 119 אלף ילדים. קודם לכן, חוסנו יותר מ-451 אלף ילדים במרכז הרצועה ובדרומה (אתר יוניס”ף, 1 בנובמבר 2024).
- נמסר כי מאע”מ שלחה ספינה עמוסה באלפי טונות של סיוע הומניטרי לרצועת עזה, כחלק ממבצע “האביר האציל 3”, שנועד להקל על תושבי הרצועה. הספינה, שיצאה מנמל חמריה בדבי בדרכה לנמל אלעריש במצרים, נושאת כ-5,112 טונות של מצרכים הכוללים מזון, תרופות, חומרי מחסה וחמישה אמבולנסים. עד כה סיפקה מאע”מ למעלה מ-34,000 טון סיוע לרצועת עזה, בתמיכת הסהר האדום המקומי וקרנות הצדקה זאיד בן סולטאן וח’ליפה בן זאיד. בנוסף, מאע”מ הקימה שני בתי חולים שדה, חמש מאפיות ושישה מתקני התפלה שמספקים מים ליותר מ-600 אלף איש. כמו כן, מאע”מ ביצעה גם 53 הצנחות של סיוע לאזורים מבודדים בעזה (אתר אלקדס, 31 באוקטובר 2024).
- עיריית עזה הודיעה כי המרכז לגפיים תותבות חידש את פעילותו במתכונת חלקית של ארבעה ימים בשבוע. לדברי הנהלת המרכז, האתגרים הבולטים העומדים בפניו הם המחסור בדלק הדרוש להפעלת הגנרטורים, ומחסור בחומרי גלם הדרושים לייצור הגפיים התותבות (דף הפייסבוק של עיריית עזה, 30 באוקטובר 2024).
- בכירי משרד הבריאות של חמאס ברצועת עזה חנכו את בית החולים אלרנתיסי לילדים בעיר עזה, בתום שיפוץ ושיקום חלק ממנו, לאחר שהוא הפסיק את פעילותו בנובמבר 2023 בשל פעילות כוחות צה”ל בסביבתו. נמסר כי השיקום של בית החולים התבצע בתמיכת נדבנים מקטר, באמצעות מוסד “אלח’יר”, ובפיקוח משרד הבריאות ברצועה. עוזר תת שר הבריאות ברצועה, מאהר שאמיה, אמר כי השלב הראשון של השיקום כלל חלק מבית החולים, ובכלל זאת הטיפול הנמרץ, הרדיולוגיה, המעבדה המרכזית, הפיזיותרפיה ומחלקת אשפוז (ערוץ הטלגרם של צפא, 2 בנובמבר 2024; סוכנות אנטוליה, 2 בנובמבר 2024).
חנוכת בית החולים (ערוץ הטלגרם של צפא, 2 בנובמבר 2024)
משילות
- ערוץ אמסכ עמיל (מילולית: תפוס סוכן), שעוסק בחשיפת גנבים, שודדי סיוע וסוחרים שמנצלים לרעה את המצב ברצועת עזה, דיווח כי מנגנוני הביטחון של חמאס ערכו מבצע גדול במואצי סמוך לח’אן יונס נגד סוחרים שהעלו מחירים וסרבו לסחור במטבעות של עשרה שקלים. במהלך האירועים נעצרו מספר תושבים מבני משפחת שיח’ אלעיד לאחר שתקפו שוטר וגנבו כמות עוף שהוקצתה לסיוע באוניברסיטת אלאקצא (ערוץ הטלגרם “אמסכ עמיל”, 30 באוקטובר 2024).
שוטר חמוש באלה אוכף את הסדר בתור לקנות לחם במאפיית אלקלעה בח’אן יונס
(ערוץ הטלגרם “אמסכ עמיל”, 29 באוקטובר 2024)
- ב-2 בנובמבר 2024, הגיעה משלחת חמאס, בראשות סגן ראש הלשכה המדינית ברצועת עזה ח’ליל אלחיה, לקהיר למפגש עם משלחת פתח בראשות סגן יו”ר התנועה, מחמוד אלעאלול, במטרה לדון בהסדרים ל”יום שאחרי” (אלערבי אלג’דיד, 2 בנובמבר 2024). לאחר שני ימי דיונים, מסר “מקור בכיר” בחמאס כי המו”מ, שהתקיים בחסות המודיעין הכללי המצרי, הסתיים עם הסכם עקרוני על הקמת ועדה מנהלתית עבור היום שאחרי המלחמה. “המקור” הוסיף כי חמאס הציגה תמונה מפורטת על מטרות פעילות הוועדה, משימותיה וסמכויותיה, ואילו פתח רצתה לבדוק עם הנהגתה המרכזית בנוגע לכך, ולכן צפויות פגישות נוספות בהמשך (אלערבי אלג’דיד, 4 בנובמבר 2024). “גורם רשמי בחמאס” מסר כי הוועדה תהיה פלסטינית בלבד, תנוהל על ידי טכנוקרטים ויפעלו במסגרתה אלפי פקידים מרצועת עזה. לדבריו, הוא תתחיל בעבודתה לאחר אישור יו”ר הרשות, אבו מאזן, והיא תעניק סיוע לפלסטינים במהלך המלחמה ותטפל בשיקום הרצועה לאחר סיום המלחמה (אלערבי אלג’דיד, 5 בנובמבר 2024).
- בכיר חמאס, אסאמה חמדאן, מסר כי במפגש עם נציגי פתח בקהיר נידונו נושאים “לאומיים” שונים, ובהם המלחמה ברצועת עזה והדרכים להתמודד עם “הכיבוש והתומכים בו”. לדבריו, האווירה הייתה חיובית וכנה וחמאס תמשיך להיפגש עם פתח ועם כל הארגונים הפלסטיניים האחרים (ערוץ הטלגרם של חמאס, 4 בנובמבר 2024).
- בכיר פתח, באסם אלתמימי, מסר כי ישנה הבנה גדולה יותר בין פתח וחמאס, וכי יש יכולת להגיע להסכמה אמיתית על הסוגיות שעומדות על הפרק, ובראשן ניהול ענייני הציבור ברצועת עזה והגעת הסיוע ההומניטרי. עם זאת, הוא ציין כי הקמת הוועדה אינה קשורה להקמתה של ממשלת אחדות (רדיו עלם, 4 בנובמבר 2024).
- “מקורות ערביים” מסרו כי מדינות ערב לוחצות על יו”ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, למנות ראש ממשלה חדש במסגרת “שיחות היום שאחרי” שיתמקדו בניהול רצועת עזה לאחר המלחמה. לפי הדיווח, התקיימה פגישה חשאית בריאצ’ בהשתתפות סעודיה, מצרים וירדן, במהלכה דנו הצדדים בצורך לערוך רפורמות ברשות הפלסטינית כהכנה להשתלטות מחודשת על רצועת עזה והוצעה חלוקה מחודשת של סמכויות לראש הממשלה החדש (אלשהאד, 3 בנובמבר 2024).
פיגועים
- במהלך השבוע לא בוצעו פיגועים.
פעילות סיכול ומנע
- כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות לסיכול טרור ברחבי יהודה ושומרון, עצרו עשרות מבוקשים וחשודים בפעילות טרור ואיתרו אמצעי לחימה. להלן ההתפתחויות הבולטות:
- ב-31 באוקטובר 2024, סיכלו כוחות הביטחון הישראליים את חסאם מלאח, שהוביל את תשתית הטרור של הזרוע הצבאית של חמאס בטולכרם והיה אחראי על תכנון פיגועים שהיו אמורים לצאת לפועל ביום השנה הראשון למתקפת ה-7 באוקטובר 2023 (חשבון X של משטרת ישראל, 31 באוקטובר 2024).
מודעת אבל של הזרוע הצבאית של חמאס על מותו של חסאם בסאם מלאח
(ערוץ הטלגרם של חמאס באיו”ש, 31 באוקטובר 2024)
-
- כוחות הביטחון הישראליים פעלו במבצע לסיכול טרור במחנה הפליטים נור שמס. במהלך הפעילות, סיכל כלי טיס של חיל האוויר את פעילי הטרור, עבד אלעזיז אבו סמן ואחמד עצאם פחמאוי, שירו לעבר הכוחות. כמו כן, הכוחות פגעו במספר פעילי טרור נוספים והשמידו מטענים שהוטמנו מתחת לצירי התנועה. (דובר צה”ל, 1 בנובמבר 2024). הזרוע הצבאית של הגא”פ מסרה כי אבו סמן ופחמאוי היו פעילי גדוד טולכרם בזרוע הצבאית שלה, פלוגות ירושלים (ערוץ הטלגרם של פלוגות ירושלים באיו”ש, 2 בנובמבר 2024). גדודי חללי אלאקצא הודיעו על מותו של מעתצם אבו עישה, שהיה פעיל שלהם במחנה נור שמס (ערוץ הטלגרם של גדודי חללי אלאקצא, 3 בנובמבר 2024).
- ב-5 בנובמבר 2024, דיווחו “מקורות מקומיים” כי כוחות הביטחון הישראליים פעלו במספר אזורים בצפון השומרון: משרד הבריאות הפלסטיני דיווח כי שני בני אדם נהרגו בפעילות כוחות הביטחון הישראליים בכפר טמון, סמוך לטובאס. נמסר כי אחד ההרוגים הוא המבוקש האני בני עודה שהשתייך לגא”פ; כלי תקשורת פלסטיניים דיווחו כי שוקי עצעוץ ומחמד עצעוץ נהרגו בתקיפה של כלי טיס בלתי מאויש ישראלי באזור העיירה קבאטיה. כמו כן, דווח על עימותים בין כוחות הביטחון הישראליים לבין חמושים שהפעילו מטעני חבלה; בנוסף, נמסר על פעילות כוחות הביטחון הישראליים במחנה הפליטים אלפרעה (סוכנות קדס והמרכז הפלסטיני לתקשורת, 5 בנובמבר 2024).
- כוחות הביטחון הישראליים עצרו מבוקש פלסטיני תושב חברון כאשר שהגיע בכלי רכב למחסום הקיוסק, ליד אבו דיס. במהלך החיפוש, תפסו הלוחמים סכום של 1.1 מיליון שקל במזומן, בחשד שמדובר בכספים למימון טרור (דוברות משטרת ישראל, 5 בנובמבר 2024).
- כוחות הביטחון הישראליים עצרו בשבועות האחרונים יותר משישים פעילים של החזית העממית לשחרור פלסטין (חז”ע) ביהודה ושומרון. בין העצורים, עבלה סעדאת, רעייתו של מזכ”ל החז”ע אחמד סעדאת שכלוא בישראל, תחריר ג’אבר שעומדת בראש התאחדות ועדות הנשים של החז”ע, ובלאל כאיד, ממנהיגי החז”ע ביהודה ושומרון. כמו כן, ביצעו כוחות הביטחון חיפושים בבתי הפעילים וסגרו משרדים ועסקים ששימשו את הארגון.
בכירי החזית העממית לשחרור פלסטין שנעצרו (דובר צה”ל, 5 בנובמבר 2024)
פעילות מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית
-
- דווח כי כוחות הביטחון של הרשות הפלסטינית איתרו בעיירה בודרוס, סמוך לראמאללה, חפץ שנראה כרקטה המוסתרת בצמחייה, עם חומר נפץ, מנגנון הפעלה ומשגר. ההערכה היא כי הייתה כוונה לשגר את הרקטה לעבר אזור מודיעין והיישובים הסמוכים. דווח כי הרקטה הועברה לקציני המנהל האזרחי הישראלי. עוד דווח כי על אף שהרקטה נראית “פרימיטיבית”, היא מתקדמת מעט יותר מהרקטות שנתפסו בשנה האחרונה בג’נין ובטול-כרם (תקשורת ישראלית, 5-4 בנובמבר 2024).
הרקטה ומתקן השיגור (סוכנות קדס, 4 בנובמבר 2024)
-
- בשבוע האחרון, איתרו מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטיניים מספר מטענים שהוטמנו על ידי “לוחמי התנגדות” בכביש המקשר בין העיירה תיאסיר לעיירה טובאס, הדרך שמשמשת את כוחות הביטחון הישראליים במהלך פעילות בטובאס (ערוץ הטלגרם A7rartoubas, 31-29 באוקטובר 2024; סוכנות קדס, 4 בנובמבר 2024).
- דווח כי פעילים של מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית נכנסו למחנה בלאטה והסירו שוב כרזות עם תמונותיהם של ראשי הלשכה המדינית של חמאס לשעבר, יחיא אלסנואר ואסמאעיל הניה (ערוץ הטלגרם חדשות זאבי הצפון-ג’נין, 1 בנובמבר 2024).
עימותים בין מתיישבים ישראלים לפלסטינים
- “מקורות מקומיים” מסרו כי מתיישבים ישראלים שרפו 18 כלי רכב ושתי דירות באזור התעשייה של אלבירה בשעות הבוקר המוקדמות של ה-4 בנובמבר 2024. בחמאס האשימו כי מדובר ב”פיגוע טרור” וכי זו הסלמה מסוכנת שמצריכה את “הסלמת העימות” (המרכז הפלסטיני לתקשורת, 4 בנובמבר 2024). משטרת ישראל ושירות הביטחון הכללי (שב”כ) פתחו בחקירה בעקבות הדיווח על הצתת כלי רכב באלבירה (דוברות משטרת ישראל, 4 בנובמבר 2024).
כלי הרכב שנשרפו באלבירה (סוכנות קדס, 4 בנובמבר 2024)
- דווח על עימותים בין מתיישבים ישראלים וכוחות הביטחון הישראליים לבין פלסטינים שעסקו במסיק זיתים במטעים ליד יישובים ישראליים באזורים שונים ביהודה ושומרון. נטען כי בישוב קצרה ובקריות במחוז שכם וביישוב דיר איסתה באזור קלקיליה, גורשו המוסקים באיומי נשק מהמטעים (ערוץ הטלגרם אבנא אל בלד ; ופא, 1 בנובמבר 2024). נמסר כי בסלפית, סמוך לאריאל, נרשמו כתובות וסיסמאות על רכבים של פלסטינים שחנו במקום (ופא, 1 בנובמבר 2024).
- בהקשר זה, ועדת ההתנגדות לגדר ולהתנחלויות,[2] מסרה מאז תחילת עונת המסיק השנה, ועד 29 באוקטובר, ביצעו “כוחות הכיבוש” והמתנחלים 239 מתקפות נגד מוסקים, בהן 109 מקרים של מניעת גישה לאדמותיהם. בהתקפות אלה נהרגו חנאן עבד אלרחמן אבו סלאמה, בת 60, מהכפר פקועה, צפונית-מזרחית לג’נין, ונפצעו יותר מחמישים בני אדם נוספים, בנוסף לשריפה, לעקירת מאות עצי זית ולתפיסת פירותיהם.
ביקור אבו מאזן במצרים
- יו”ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, הגיע לביקור רשמי במצרים בהזמנת הנשיא עבד אלפתאח אלסיסי. הוא קיים פגישות והשתתף בכינוס הפורום העירוני העולמי שהתקיים בקהיר. להלן עיקרי הביקור (ופא, 4-2 בנובמבר 2024):
- בפגישתו עם נשיא מצרים אלסיסי, הם דנו במאמצים המשותפים להשיג הפסקת אש ברצועת עזה ולהבטיח את נסיגת ישראל מהאזור, תוך הגברת הסיוע ההומניטרי לתושבים. אבו מאזן גם הדגיש את הסכנות הנובעות מההחלטה הישראלית לאסור על פעילות אונר”א בשטחה והזהיר כי המהלך עלול להחריף את בעיית הפליטים. כמו כן, קרא אבו מאזן להתערבות בינלאומית שתרסן את אלימות המתיישבים ביהודה ושומרון, ופירט על מאמצי הרשות הפלסטינית לפעול להחלטת חוות הדעת המייעצת של בית הדין הבינלאומי לצדק בנוגע ל”שטחים הפלסטיניים הכבושים” ולהשגת חברות מלאה באו”ם.
פגישת אבו מאזן ואלסיסי (ופא, 4 בנובמבר 2024)
-
- אבו מאזן נועד עם מזכ”ל הליגה הערבית, אחמד אבו אלע’יט, לקראת הפסגה הערבית-אסלאמית שתתכנס בריאצ’ ב-11 בנובמבר 2024. אבו מאזן עדכן על ההתפתחויות האחרונות בסוגיה הפלסטינית לנוכח “המשך מלחמת ההשמדה נגד הפלסטינים” ועל מאמצי ההנהגה הפלסטינית להביא לעצירת “התוקפנות” ברצועת עזה וביהודה ושומרון. השניים גם דנו ביישום חוות הדעת של בית הדין הבינלאומי לצדק ובמאמצים להגדיל את מספר המדינות התומכות בהפיכת “פלסטין” למדינה חברה באו”ם.
- בנאומו בפני הפורום העירוני העולמי, האשים אבו מאזן כי ישראל מונעת פיתוח עירוני בר קיימא על פני שישים אחוז מיהודה ושומרון ובמזרח ירושלים ומבצעת “רצח עם וטיהור אתני” ברצועת עזה וביהודה ושומרון. הוא קרא לקהילה הבינלאומית לנקוט בצעדים נגד ישראל בטענה שהיא לא ממלאת אחרי חובותיה במסגרת החלטות האו”ם 181 ו-194 והדגיש כי יש ליישם את כל החלטות האו”ם הרלוונטיות, ובכללן ההחלטה שמורה לישראל לסיים את “הכיבוש” בתוך 12 חודשים. כמו כן, ציין אבו מאזן כי מועצת הביטחון של האו”ם צריכה לקבל החלטה על הפסקת אש מיידית ברצועת עזה, כולל נסיגת כוחות צה”ל, סיוע לפליטים ושיקום תשתיות.
פעילות מדינית נוספת
- ראש ממשלת הרשות הפלסטינית, מחמד מצטפא, קיים פגישות ושיחות מדיניות:
- בפגישתו בראמאללה עם סגן ראש ממשלת לוקסמבורג ושר החוץ, חוויאר ביטל, הביע מצטפא תמיכה במאמצים וביוזמות להשגת הפסקת אש ולשחרור כל האסירים, שלדבריו יובילו “לפתרון כולל של הכיבוש ויתרום להקמת מדינה פלסטינית עצמאית”. הוא תהה כמה זמן העולם צריך להמתין בעת שישראל ממשיכה “בסדרת מעשי הטבח נגד עמנו ברצועת עזה”. מצטפא גם גינה את החלטת ישראל להפסיק את פעילות אונר”א בשטחה וקרא לאיחוד האירופי להטיל עליה סנקציות. ביטל הביע את תמיכת מדינתו במאמצי הפסקת האש, שחרור האסירים והחטופים, סיום “הסבל האנושי” ברצועת עזה ועצירת ההסלמה באזור כולו (ופא, 30 באוקטובר 2024).
- בשיחתו עם שר החוץ הסעודי, פיצל בן פרחאן, הודה מצטפא לסעודיה בעקבות כינוס הפגישה הראשונה של הקואליציה הבינלאומית ליישום פתרון שתי המדינות, שהתקיימה בריאצ’ ב-30 באוקטובר 2024. במסגרת זו, מצטפא גם הביע תמיכה בעמדות המאוחדות שגובשו במפגש הקואליציה בנושאי נחיצות הפסקת האש, מתן סיוע הומניטרי, נסיגת כוחות צה”ל מרצועת עזה ותמיכה באונר”א (ופא, 31 באוקטובר 2024).
- בפגישתו עם חברי משלחת מטעם הפרלמנט האירופי, עדכן מצטפא על המצב בזירה הפלסטינית והדגיש את הצורך בתמיכת הפרלמנט האירופי בקואליציה הבינלאומית לפתרון שתי המדינות. הוא קרא לפעול נגד החלטת ישראל לאסור את פעילות אונר”א, שלדבריו פוגעת בזכויות הפליטים הפלסטיניים ומחמירה את התנאים ההומניטריים, במיוחד ברצועת עזה (ופא, 3 בנובמבר 2024).
- מזכיר הוועד הפועל של אש”ף, חסין אלשיח’, נועד בראמאללה עם עוזרת מזכיר המדינה האמריקאי, ברברה ליף, בנוכחות דובר יו”ר הרשות הפלסטינית נביל אבו רדינה, ויועץ יו”ר הרשות הפלסטינית לעניינים דיפלומטיים. נמסר כי במהלך הפגישה, דנו הצדדים בצורך להפסיק את המלחמה ברצועת עזה והדגישו את חשיבות פתיחת המעברים להכנסת סיוע הומניטרי לרצועה. אלשיח’ ציין כי יש להוקיע את “סדרת הפשעים ומעשי הטבח החדשים שמבצע הכיבוש הישראלי בצפון הרצועה” וקרא לפעול להשבת הרשות הפלסטינית לרצועת עזה ולאיחוד בין הרצועה ליהודה ושומרון. ליף הדגישה את מחויבות הממשל האמריקאי לתהליך מדיני שיבטיח יציבות באזור ולסיום הסכסוך (ופא, 31 באוקטובר 2024).
פגישת הבכירים הפלסטינים עם עוזרת מזכיר המדינה (סוא, 31 באוקטובר 2024)
- חבר הוועד הפועל של אש”ף, אחמד מג’דלאני, נועד עם סגן שר החוץ הרוסי והשליח המיוחד למזרח התיכון, מיכאל בוגדנוב, ועדכן אותו על ההתפתחויות בזירה הפלסטינית. דווח כי מג’דלאני הדגיש את חשיבות התפקיד של רוסיה במזרח התיכון. בוגדנוב אישר את עמדתה הנחרצת של רוסיה בתמיכה בהקמת מדינה פלסטינית. כמו כן, הוא הדגיש את חשיבות המשך חיזוק היחסים, כולל הגברת דיאלוג מדיני בנושאים רבים הקשורים למזרח התיכון (ופא, 30 באוקטובר 2024).
תגובות להחלטת ישראל להפסיק את פעילות אונר”א
- ב-4 בנובמבר 2024, הודיע משרד החוץ הישראלי לאו”ם על ביטול ההסכם עם אונר”א משנת 1967, אשר הסדיר את פעילות סוכנות האו”ם ברצועת עזה וביהודה ושומרון. ביטול ההסכם נעשה בהמשך לחקיקה שאושרה בכנסת על איסור פעילות אונר”א בשטחי ישראל (תקשורת ישראלית, 4 בנובמבר 2024). ההודעה הישראלית עוררה גינויים בזירה הפלסטינית. להלן תגובות בולטות:
- דוברו של אבו מאזן, נביל אבו רדינה, אמר כי “הכיבוש” מזלזל בכל הנורמות, ההחלטות והמשפט הבינלאומי וההומניטרי. הוא הוסיף כי ישראל ממשיכה לתקוף את אונר”א במטרה “לחסל” את סוגיית הפליטים, לבטל את זכות השיבה ולשבש את פעילותה ותפקידה של הסוכנות. הוא קרא לקהילה הבינלאומית לפעול נגד ישראל ולחייב אותה לעמוד בכל ההסכמים (ופא, 4 בנובמבר 2024).
- בהודעת חמאס נאמר כי ההכרזה הישראלית היא “זלזול ציוני” בקהילה הבינלאומית ואישור כי מדובר ב”ישות כופרת”. עוד נטען כי מדובר בניסיון לטשטש את סוגיית הפליטים הפלסטינים. בחמאס קראו לקהילה הבינלאומית להתייצב מול ההחלטה הישראלית, לחזק את אונר”א ולהגן עליה לאור “רצח העם והפשעים” (ערוץ הטלגרם של חמאס, 4 בנובמבר 2024).
- הגא”פ פרסם הודעת גינוי נגד החלטת ישראל, בה קרא למועצת הביטחון של האו”ם להדיח את ישראל מהעצרת הכללית של האו”ם (אלג’זירה מבאשר, 4 בנובמבר 2024).
[1] החלטה 2735 של מועצת הביטחון של האו"ם, שהתקבלה ב-10 ביוני 2024, קוראת לחמאס לקבל את הצעת הפסקת האש ולהשיב את החטופים שנחטפו במלחמת חרבות ברזל. ההחלטה, שהוצגה על ידי ארה"ב, מפרטת הצעה תלת-שלבית להפסקת אש, ומציינת כי ישראל קיבלה אותה. יישום ההסכם כולל שחרור כל החטופים שבידי חמאס, כינון הפסקת אש קבועה ברצועת עזה, וקידום תוכנית שיקום רב-שנתית לרצועת עזה. בנוסף, ההחלטה דוחה כל שינוי דמוגרפי או טריטוריאלי ברצועת עזה ומאשרת מחדש את תמיכת מועצת הביטחון בפתרון שתי המדינות.
[2] ועדת ההתנגדות לגדר ולהתנחלויות (اللجنة الشعبية لمقاومة الجدار والاستيطان) - היא ארגון פלסטיני המתמקד בהתנגדות אזרחית למכשול הביטחוני (החומה) שבנתה ישראל לאורך קו התפר וכן להתרחבות היישובים ביהודה ושומרון. הוועדה פועלת בשטח ומארגנת הפגנות, פעולות מחאה, ועצומות במטרה להביא למודעות בינלאומית נגד ההשפעות של החומה ושל ההתנחלויות על האוכלוסייה הפלסטינית. הוועדה כוללת פעילים פלסטינים מקומיים ולעיתים גם פעילי שמאל ישראלים ובינלאומיים.