- השבוע בוצעו ארבעה פיגועים: פיגוע משולב בכפר קאסם, שלושה שוטרים נפצעו באורח קל, שלושה פיגועי ירי באזור השומרון, ללא נפגעים. כוחות הביטחון חשפו לאחרונה תשתית טרור, שאוכוונה ע”י ארגוני טרור בעזה, ואנשיה תכננו לבצע פיגועים בשטח ישראל. בכבישי יהודה ושומרון נמשכו יידוי האבנים והשלכת בקבוקי התבערה. כוחות הביטחון המשיכו בפעילות הסיכול ברחבי יהודה ושומרון. עשרות מבוקשים נעצרו והוחרמו אמצעי לחימה.
- פעיל חמאס מטובאס נהרג במהלך עימותים אלימים עם כוחות צה”ל סמוך לקבר יוסף בשכם. הוא היה שחקן כדורגל בקבוצה מקומית בטולכרם. בכירי הרשות, שהתעלמו משיוכו לחמאס, קראו לפיפ”א לנקוט בצעדי ענישה נגד ישראל.
- כוחות הביטחון חשפו את פרטיו של המחבל שביצע את הפיגוע הכפול בירושלים ב-23 בנובמבר 2022, בו נהרגו שני ישראלים. המחבל פעל לבדו בהשפעת אידיאולוגיה המזוהה עם דאעש, אולם הוא לא נמנה עם שורותיו.
- ברצועת עזה נשמר השקט היחסי. בעקבות הגשמים נגרמו הצפות רבות בכבישים ובבתי התושבים ברצועה. ממשל חמאס האשים את ישראל בהצפות בשל פתיחת סכרי מים סמוך לגבול עם עזה.
- הרשות הפלסטינית נערכת לקראת הקמת הממשלה החדשה בישראל. בכינוס הנהגה מורחב שנערך בראשות אבו מאזן הוחלט על פתיחת מערכה מדינית ודיפלומטית הכוללת פנייה לגופים בינלאומיים בהם מוסדות האו”ם, בית הדין הפלילי הבינלאומי ובית הדין הבינלאומי לצדק. במקביל, הוחלט על פתיחת קמפיין הסברתי נרחב להכפשת הממשלה החדשה. דוברו של אבו מאזן, המשמש גם כשר ההסברה ברשות, השווה את הממשלה המסתמנת לטאלבאן ואף אמר כי זו גרועה יותר מדאעש. בנוסף, תקף את ממשל ארה”ב בגין תמיכתו בישראל ואי קיום הבטחותיו לאבו מאזן.
- בעקבות מותו של האסיר הביטחוני נאצר אבו חמיד והחלטת שר הביטחון בני גנץ שלא להחזיר את גופתו למשפחתו, נרשמו גינויים פלסטיניים רבים כמו גם עימותים עם כוחות צה”ל במספר מוקדי חיכוך ביהודה ושומרון. בכירי הרשות ממשיכים במגעים מול גורמים בינלאומיים בסוגייה כולל פניה לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC).
פיגוע משולב בכפר קאסם
- ב-23 בדצמבר 2022, לפנות בוקר, הוזעק כוח משטרה על ידי תושב כפר קאסם כדי לטפל, כביכול, באירוע אלימות במשפחה. עם הגעת כוח המשטרה הוא יצא לעברם כשהוא אוחז בכלי נשק. הוא ניסה לירות לעבר כוח המשטרה, אולם בשל מעצור בכלי הנשק לא עלה הדבר בידו. הוא החל להשליך בקבוקי תבערה ואבנים לעבר השוטרים ובהמשך נכנס לכלי רכבו ונסע במהירות לאחור במטרה לדרוס את כוח המשטרה שהיה במקום. שלושה שוטרים נפצעו באורח קל. כוח משטרה נוסף, שהיה סמוך לאזור, הוזעק לסיוע. קצין המשטרה שהגיע עם כוח הסיוע ירה לעבר התוקף והרגו (דף הפייסבוק של משטרת ישראל, 23 בדצמבר 2022). מבצע הפיגוע הוא נעים מחמד בדיר, בן 23, מכפר קאסם, ללא עבר פלילי. להערכת גורמי הביטחון הוא ביצע את הפיגוע ממניע לאומני (תקשורת ישראלית, 23 בדצמבר 2022).
מימין : נעים מחמד בדיר מכפר קאסם (אלקדס 25 בדצמבר 2022). משמאל : ההלוויה בכפר קאסם (חשבון הטוויטר של PALDF, 25 בדצמבר 2022)
מימין: המחבל שולף כלי נשק ומנסה לירות לעבר השוטר. משמאל: לאחר ניסיון ירי כושל הוא מנסה לדרוס את כוח המשטרה (דף הפייסבוק של משטרת ישראל, 23 בדצמבר 2022)
- חמאס פרסמה הודעת תנחומים על מותו של בדיר והדגישה כי “ההתנגדות” נמשכת ואף מסלימה (אתר חמאס, 23 בדצמבר 2022). בהודעת אבל שפרסם הג’האד האסלאמי בפלסטין הדגיש, כי פשעי ישראל (“הכיבוש”) נגד העם הפלסטיני לא יפגעו בעמידתו האיתנה ובמחויבות שלו לשמור ולהגן על זהותו, למרות כל ניסיונות הייהוד (פאלטודיי, 23 בדצמבר 2022).
ירי סמוך לחוות גלעד
- ב-25 בדצמבר 2022, בשעות הערב, בוצע ירי לעבר כלי רכב ישראלי סמוך לחוות גלעד (דרומית מערבית לשכם). לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. לאחר סריקות שביצעו כוחות צה”ל, אותרו באזור מספר תרמילים (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 26 בדצמבר 2022).
- התארגנות “גוב האריות” קיבלה אחריות לביצוע הירי. לטענתה, זוהו פגיעות מדויקות בכלי הרכב ואנשיה הצליחו לסגת בשלום. בהודעה שפורסמה שיגרו פעילי ההתארגנות איום כלפי ישראל “השיבו את גופות השהידים שלנו אחרת המתנחלים לא ישובו לבתיהם בבטחה” (PALDF, 25 בדצמבר 2022).
פיגוע ירי לעבר היישוב שקד
- ב-23 בדצמבר 2022, בשעות הערב, בוצע ירי של כמה עשרות כדורים, לעבר היישוב שקד (מערבית לג’נין). מספר קליעים חדרו לאחד הבתים דרך החלון לתוך חדר הילדים. לא דווח על נפגעים. כוחות צה”ל ערכו סריקות באזור לאיתור מבצעי הירי. יצוין כי זוהי הפעם החמישית בחודשים האחרונים בה מתבצע ירי לעבר היישוב (דובר צה”ל, תקשורת ישראלית, 23 בדצמבר 2022).
- גדוד ג’נין דיווח כי פעיליו ירו “מטחים כבדים” לעבר התנחלות שקד, וכי זוהו פגיעות ישירות (ערוץ הטלגרם של גדוד ג’נין, 23 בדצמבר 2022). גם גדודי חללי אלאקצא פירסמו הודעה בה לקחו אחריות על הירי. בהודעה נמסר כי נרשמו פגיעות ודאיות באחד הבתים, וכי פעילי ההתארגנות נסוגו בשלום (ערוץ הטלגרם של גדודי חללי אלאקצא, 23 בדצמבר 2022).
מימין: הקליע שפגע בחלון הבית בישוב שקד (מועצה אזורית שומרון, 23 בדצמבר 2022). משמאל: תמונה מסרטון שפרסמו גדודי חללי אלאקצא המתעד את הירי (ערוץ הטלגרם ברדלסי גדודי חללי אלאקצא, 23 בדצמבר 2022)
ירי סמוך למוצב צבאי באזור שכם
- ב-20 בדצמבר 2022 בעקבות דיווח על שמיעת ירי סמוך למוצב צבאי ליד שכם, פתח כוח צה”ל בסריקות במרחב. במהלך הסריקות בוצע ירי לעבר הכוח. הכוח השיב באש. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (דובר צה”ל, 20 בדצמבר 2022).
פיגועים משמעתיים[1]
פעילות סיכול ומנע
סיכול פיגוע בשטח ישראל
- בתום מבצע בן מספר שבועות חשפו כוחות הביטחון ב-14 בדצמבר 2022 תשתית טרור שתכננה לבצע פיגועים בשטח ישראל במתווה של פיצוץ מטענים ופיגוע התאבדות. במסגרת המבצע נעצרו מספר פעילי טרור ביהודה ושומרון שפעלו בהכוונת פעילי ארגון וועדות ההתנגדות העממית וגדודי חללי אלאקצא ברצועת עזה, ביניהם אחמד פתחי עמר חג’אג’, פעיל טרור מג’באליא, מומחה לייצור חומרי נפץ. מעצר הפעילים הביא לחשיפת מגויסים נוספים בשטחי יהודה ושומרון. כמו כן נתפס מטען נפץ בתוך מטף כיבוי אש, שנועד לביצוע פיגוע תופת משמעותי בישראל (תקשורת שירות ביטחון כללי, 26 בדצמבר 2022).
המטען שנחשף בעקבות מעצר פעילי הטרור (תקשורת שירות הביטחון הכללי, 26 בדצמבר 2022)
פעילויות כוחות ביטחון
- כוחות ביטחון ישראליים המשיכו השבוע בפעילות סיכול ומנע אינטנסיבית במספר מוקדים ביהודה ושומרון. במסגרת הפעילות נעצרו חשודים במעורבות בפעילות טרור ונתפסו אמצעי לחימה. להלן אירועים בולטים:
- ב-22 בדצמבר 2022 עצרו כוחות ביטחון ישראלים חשוד סמוך לכפר עוג’ה (צפונית ליריחו). ברשותו נמצאו חמישה אקדחים. החשוד הועבר לידי משטרת ישראל (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 22 בדצמבר 2022).
האקדחים שנמצאו ברשות החשוד (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 22 בדצמבר 2022)
-
- ב-21 בדצמבר 2022 נעצר בשכם מג’אהד מזיד אלתלפיתי, מבוקש החשוד במעורבות בפיגוע ירי ב-16 בדצמבר 2022, סמוך לחוות גלעד. מג’האד מזיד, בן 25, פעיל חמאס ואסיר לשעבר, כבר נעצר בעבר על רקע מעורבותו בפעילות טרור (תקשורת ישראלית, 21 בדצמבר 2022).
מג’אהד מזיד אלתלפיתי (מימין) יחד עם מצעב אשתיה, פעיל הזרוע הצבאית של חמאס ואחד מראשי התארגנות “גוב האריות” בשכם, העצור בידי הרשות (חשבון הטוויטר של Karam Misshal, 21 בדצמבר 2022)
-
- ב-21 בדצמבר 2022 בפעילות כוחות הביטחון בדורא (מערבית לחברון) ובבית אמר (צפונית לחברון) הוחרמו שני כלי נשק מאולתרים מסוג קרלו (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 21 בדצמבר 2022).
הרוג פלסטיני סמוך לקבר יוסף בשכם
- בליל 22-21 בדצמבר 2022 בעת כניסת כאלף מתפללים ישראליים למתחם קבר יוסף בשכם[2] בליווי אבטחה של כוחות צה”ל, התפתחו עימותים אלימים בין כוחות צה”ל לבין כמה עשרות חמושים פלסטינים אשר השליכו מטעני נפץ וירו לעבר הכוחות. כוחות צה”ל השיבו בירי לעבר החמושים (חשבון הטוויטר של צה”ל, 22 בדצמבר 2002). בתקשורת הפלסטינית דווח על מותו של אחמד עאטף מצטפא דראע’מה, בן 23 מטובאס. בהודעה צוין כי ההרוג היה כדורגלן ששיחק בקבוצת ת’קאפי בטולכרם (ופא, 22 בדצמבר 2022).
- דראע’מה היה פעיל חמאס אשר הגיע, ככל הנראה, מטובאס לשכם במטרה להתעמת עם חיילי צה”ל. חמאס פרסמה הודעת אבל בה מסרה כי “לוחם הג’האד” דראע’מה היה פעיל בשורותיה ונהרג בעימותים באזור המזרחי של שכם (אתר חמאס, 22 בדצמבר 2022). אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, וסגנו צאלח אלעארורי התקשרו לאביו של ההרוג כדי לנחם אותו (פאלאינפו, 25 בדצמבר 2022).
מימין: מודעת אבל מטעם חמאס (חשבון הטוויטר PALDF, 22 בדצמבר 2022). משמאל: גופתו של דראע’מה עטופה בדגל חמאס (חשבון הטוויטר של Jmedia, 22 בדצמבר 2022)
- גורמים ברשות קראו לגורמים בינלאומיים ובכלל זה הפדרציה הבינלאומית לכדורגל (פיפ”א) כדי שזו תגנה את ישראל ואף תנקוט נגדה בצעדי ענישה. למותר לציין כי בדברי גורמי הרשות לא הוזכר כלל כי הוא היה פעיל חמאס וכי הגיע לשכם כדי להתעמת עם כוחות ביטחון ישראלים.[3]
פענוח הפיגוע הכפול בירושלים
- כוחות הביטחון חשפו (ב-27 בדצמבר 2022) את פרטיו של המחבל שביצע את הפיגוע הכפול בירושלים ב-23 בנובמבר 2022, בו נהרגו שני ישראלים. המחבל הוא אסלאם פרוח, בן 26 ממזרח ירושלים, אשר התגורר לסירוגין בכפר עקב ובראמאללה. פרוח, אשר לא היה לו עבר ביטחוני, הוא בן למשפחת רופאים, אמו ישראלית מאבו טור ואביו תושב ראמאללה. הוא בוגר תואר ראשון בהנדסת מכונות במכללת עזריאלי להנדסה בירושלים, ובעל ידע טכני נרחב. מחקירתו עלה כי הוא פעל לבדו בהשפעת אידיאולוגיה סלפית-ג’האדיסטית המזדהה עם ארגון דאעש, אולם הוא לא נמנה עם שורותיו. עוד עלה כי את הפיגוע תכנן במשך זמן רב. הוא השתמש בידע שלו כמהנדס מכונות ולמד להכין את מטעני נפץ באינטרנט. את המטענים הוא הכין באזור נטוש סמוך לביתוניא.
- ביום הפיגוע הוא הגיע לשתי הזירות באמצעות אופנוע, הניח את המטענים, ונמלט מהעיר. את המטענים הסווה ותכנן להפעילם באמצעות הטלפון אלא שהם התפוצצו בהפרש של חצי שעה. בזירת הפיגוע השנייה, בצומת רמות הוא הטמין מטען נפץ נוסף בבלון גז, אותו תכנן להפעיל בעת הגעת כוחות ההצלה, אולם המטען לא הופעל בשל תקלה בטלפון הנייד.
- האופנוע, עליו רכב, אותר בנחל אוג (שבמדבר יהודה) יחד עם בגדיו וקסדה. בסמוך נמצאו גם חמישה מטעני צינור נוספים במשקל של כחמישה ק”ג. בעקבות חקירתו, נעצר גם אחד מחבריו, חאמד עת’מאן, בן 23, החשוד בתכנון פיצוץ חגורת נפץ בתחנה המרכזית בירושלים. הפיגוע, שהיה אמור להיות רב נפגעים, היה בשלבי תכנון ראשוניים והוא סוכל (תקשורת ישראלית, 27 בדצמבר 2022).[4]
אסלאם פרוח (משטרת ישראל, 27 בדצמבר 2022)
האופנוע והציוד שאותרו באזור נחל אוג (משטרת ישראל, 27 בדצמבר 2022)
שיגור רקטות ופצצות מרגמה
- במהלך השבוע לא אותרו שיגור רקטות או ירי פצצות מרגמה לעבר ישראל.
רקטות ופצצות מרגמה בחתך חודשי
רקטות ופצצות מרגמה בחתך שנתי
חלוקת המענק הקטרי
- מחמד אלעמאדי, יו”ר הוועדה הקטרית לשיקום הרצועה, מסר כי הוועדה תחל ב-22 בדצמבר 2022 להעביר את התשלום עבור חודש דצמבר לכ-100,000 משפחות נזקקות ברצועה, בשיעור של מאה דולרים למשפחה. התשלום יתבצע באמצעות האו”ם דרך כ-300 מרכזי החלוקה שנקבעו ברחבי הרצועה (אתר הוועדה הקטרית לשיקום הרצועה, 21 בדצמבר 2022).
חמאס מאשימה את ישראל בהצפות
- בעקבות הגשמים הרבים שירדו במהלך הימים האחרונים דווח על הצפות מים רבות ברצועה (חשבון הטוויטר של PALDF, 24, 25 בדצמבר 2022). בשל ההצפות החליט משרד החינוך להשהות את הלימודים בכל בתי הספר וגני הילדים. גם מוסדות ההשכלה הגבוהה ברצועה קיבלו החלטה דומה (חשבון הטוויטר של חסן אצליח, 26 בדצמבר 2022). גורמים ברצועה, המזוהים עם חמאס, האשימו את ישראל בהצפות. לדבריהם, הן נגרמו בשל פתיחת סכרי מים בישראל הסמוכים לגבול הרצועה. הם קראו לקהילה הבינלאומית, הערבית והאסלאמית להתערב בדחיפות ולהפעיל לחץ על ישראל למנוע את פתיחת הסכרים הסמוכים לרצועה (אתר משרד השלטון המקומי ברצועה, חשבון הטוויטר של שהאב, 25 בדצמבר 2022).
מימין: הצפות מים בדיר אלבלח (חשבון הטוויטר של PALDF, 24 בדצמבר 2022). משמאל : הצפות ברצועה (חשבון הטוויטר של צדא ניוז, 24 בדצמבר 2022)
יום השנה למבצע “עופרת יצוקה”
- לרגל יום השנה ה-14 למבצע “עופרת יצוקה” פרסמה חמאס הודעה בה צוין, שהמערכה היוותה אבן דרך בהיסטוריה של הפלסטינים, שכן “ההתנגדות” הצליחה לצבור כוח ולשפר את יכולתה להשיג ניצחון אחר ניצחון, החל מ”עמוד ענן” ועד “שומר החומות”. חמאס הוסיפה כי ישראל (“האויב”) שתלתה יהבה בהפלת חמאס, השמדת תשתית ההתנגדות בעזה וחילוץ החייל שליט משבי גדודי אלקסאם, נכשלה בהשגת יעדיה (אתר חמאס, 27 בדצמבר 2022).
- לציון יום השנה, ערכו גדודי ההתנגדות הלאומית, הזרוע הצבאית של החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין, (כוחות השהיד עמר אלקאסם), תרגיל צבאי, שנשא את השם “הדרך לפלסטין”. התרגיל נערך בסמוך לגבול הצפוני של הרצועה, והשתתפו בו עשרות פעילים, אשר דימו הסתערות נגד מוצב צבאי של צה”ל. צוין כי התרגיל בוצע במרחק מאות מטרים ממקום פיגוע חדירה ליישוב נתיב העשרה ב-25 באוגוסט 2007[5] (ערוץ הטלגרם של הזרוע הצבאית של החזית הדמוקרטית, 24 בדצמבר 2022). יצוין, כי לאחרונה ערכה הזרוע הצבאית של החזית הדמוקרטית תרגיל צבאי דומה סמוך לרפיח.
תרגיל צבאי של החזית הדמוקרטית בצפון הרצועה המדמה הסתערות ותקיפת מוצב של צה”ל (ערוץ הטלגרם של הזרוע הצבאית של החזית הדמוקרטית, 24 בדצמבר 2022)
קמפיין חרם נגד ישראל
- באסם נעים[6], בכיר חמאס, המשמש גם כיו”ר קמפיין החרם והמאבק נגד נורמליזציה-פלסטין[7], הפנה מסר מוקלט לתלמידי בתי הספר ברצועת עזה, בו קרא לכל התלמידים להחרים את ישראל (“הכיבוש הציוני”) בכל התחומים. נעים אמר כי מטרת הקמפיין היא להגביר את מודעות הפלסטינים, העולם הערבי והאסלאמי ועמי העולם לצורך לבודד את ישראל ולהחרים אותה ולהתנגד לנורמליזציה עמה. לדבריו, מדובר בחרם כולל שעל כל אחד לאמץ וליישם במישור התרבותי, כלכלי, מדיני, ספורטיבי, אמנותי (דף הפייסבוק של קמפיין החרם והמאבק נגד נורמליזציה-פלסטין, 24 בדצמבר 2022).
אירועי חג המולד בבית לחם
- התקשורת הפלסטינית דיווחה על חגיגות חג המולד בבית לחם ועל המוני מבקרים, בהם תיירים מחו”ל, שפקדו את המקום בימי החג. לדברי חנא חנאניא, ראש עיריית בית לחם, הם ציפו לאלפי מבקרים ותיירים זאת, לאחר שהם התכוננו לאירועים כחמישה חודשים. הוא גם דיווח, כי מתחילת השנה חלה עליה משמעותית במספר התיירים שביקרו בבית לחם (123,000 בני אדם) (אלקדס, 24 בדצמבר 2022).
חגיגות שמחה ותיירים רבים בבית לחם (אלקדס, 24 בדצמבר 2022)
- ב-24 בדצמבר 2022, ערב חג המולד, הגיע אבו מאזן לביקור רשמי במחוז בית לחם להשתתף במיסת חג המולד של כנסיות המערב. זו הפעם הראשונה, מזה שנתיים, בה משתתף אבו מאזן בטקסי חג המולד לאחר שבתקופת הקורונה הוא נמנע מלהגיע אליהם (אלקדס, 24 בדצמבר 2022). בדברים שנשא אבו מאזן בארוחה חגיגית שנערכה במקום, הדגיש כי הם מקבלים את השנה החדשה נחושים יותר כשהם מוכנים לעמוד איתן על אדמתם ולהקים מדינה פלסטינית. הוא ציין כי שנת 2022 מסתיימת עם עלייתה של ממשלה ישראלית שסיסמתה היא קיצוניות והפרדה גזעית (“אפרטהייד”) וכי שנה זו חולפת מבלי שהבטחותיו של נשיא ארה”ב ג’ו ביידן לפלסטינים ייושמו (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 24 בדצמבר 2022).
מימין: אבו מאזן במיסת חצות בכנסיית המולד. משמאל: אבו מאזן בסעודה החגיגית (ופא, 25,24 בדצמבר 2022)
הערכות ברשות הפלסטינית לקראת הקמת הממשלה בישראל
- ברשות הפלסטינית ממשיכים להיערך לקראת ההכרזה על ממשלה חדשה בישראל. במסגרת ההכנות נערך במקאטעה בראמאללה כינוס מורחב של הנהגת הרשות , בראשות אבו מאזן (ופא, 20 בדצמבר 2022). נמסר, כי הפגישה נערכה במסגרת תוכנית ההנהגה הפלסטינית לקיים שורה של פגישות לדיון בצעדים שיש לנקוט בשלב הבא, לאחר שהחליטה לפתוח מייד ב”מערכה מדינית ודיפלומטית” נרחבת כדי להתמודד עם הממשלה החדשה בישראל. בפגישה הראשונה של הפורום המורחב התקיים דיון על המהלך המדיני שיש לנקוט בשלב הבא, המתמקד בעיקר במוסדות הבינלאומיים, ובראשם מועצת הביטחון, העצרת הכללית, בית הדין הפלילי הבינלאומי ובית הדין הבינלאומי לצדק. בפגישה הוחלט על הקמת “ועדת מעקב” שתעקוב אחר אחר יישום “המערכה המדינית והדיפלומטית” שהוחלט לפתוח בה לאלתר (אלקדס אלערבי, 20 בדצמבר 2022).
כינוס מורחב של הנהגת הרשות בראשות אבו מאזן (דף הפייסבוק של ופא, 20 בדצמבר 2022)
קריקטורות פלסטיניות בגנות הממשלה המסתמנת בישראל. מימין: ממשלת בנימין נתניהו קוברת את תיקי הסכם אוסלו, המשא ומתן, רעיון פתרון שתי המדינות והפסקת הבניה בהתנחלויות. משמאל: קריקטורה המציגה את נתניהו והממשלות הקיצוניות בהן שימש כראש ממשלה (אלקדס אלערבי, 23,22 בדצמבר 2022)
דברי נביל אבו רדינה בכנס שרי ההסברה
- במהלך כינוס שרי ההסברה הערביים בטריפולי שבלוב, נשא נביל אבו רדינה, דובר לשכת אבו מאזן המשמש גם כשר ההסברה ברשות הפלסטינית, דברים חריפים נגד ישראל. בסוף דבריו, ציין אבו רדינה כי קיומה של ישראל באזור מהווה איום על הערבים בכל מקום. להלן מספר נושאים אליהם התייחס בנאומו (ערוץ הטלוויזיה הפלסטינית, 24 בדצמבר 2022):
- הממשלה החדשה בישראל היא ימנית קיצונית, גרועה מדאעש ויתכן אף שהיא משתווה לארגון הטאלבאן.
- המקומות הקדושים בירושלים: הם אסלאמיים ונוצריים ולא נמצא לאורך ההיסטוריה שריד יהודי אחד בעיר, למרות שישראל חופרת ומחפשת בירושלים כבר שבעים שנה כדי למצוא זכר שיוכיח את קיומו של יהודי כלשהו שחי בירושלים לאורך ההיסטוריה.
- מדיניות ארה”ב ותמיכתה בישראל: הניסיונות הישראלים, בסיוע ארה”ב, לייהד את ירושלים ולרוקן אותה מתושביה הערבים המקוריים מהווים מתקפה על הנרטיב הפלסטיני. לדבריו, הנרטיב הישראלי שמקבל תמיכה מארה”ב ומדינות המערב מנסה להציב את ישראל כבעלת הארץ. זו אמת שאין לה שום יסוד אמתי וניסיון לזייף את ההיסטוריה.
- מדיניות ארה”ב כלפי הרשות: תקף גם את נשיא ארה”ב, ג’ו ביידן, וטען כי שום דבר ממה שהבטיח לאבו מאזן לא יצא לפועל גם לאחר שביקר ב”פלסטין” ונפגש עם אבו מאזן בבית לחם והכריז שהוא תומך בפתרון שתי המדינות.
המשך תגובות על מותו של האסיר נאצר אבו חמיד
- מותו של האסיר הביטחוני נאצר אבו חמיד והחלטת שר הביטחון בני גנץ שלא להשיב את גופתו למשפחתו, עוררו גל של גינויים ואיומים כלפי ישראל:
- בנאום שנשא אבו מאזן בכינוס המורחב של ההנהגה הפלסטינית הוא הטיל על ממשלת ישראל את האחריות המלאה למותו של נאצר אבו חמיד, וציין כי ממשלת ישראל התעלמה מהקריאות לשחרורו בזמן שהוא נאבק במחלתו. הוא ציין, כי הם יפתחו במערכה בינלאומית נרחבת כדי להדגיש בפני כולם את האחריות המשפטית וההיסטורית שלהם לספק הגנה בינלאומית לפלסטינים. הוא ציין שלא הגיוני שהעולם ימשיך לשתוק ולהתעלם מ”פשעי ישראל” (ופא, 20 בדצמבר 2022).
- ריאצ’ אלמאלכי, שר החוץ ברשות, הודיע כי הם מתכוונים להעביר את התיק של נאצר אבו חמיד לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC) כדי שיחקור את מידת האחריות של ישראל למותו (דף הפייסבוק של משרד החוץ הפלסטיני, 20 בדצמבר 2022).
- ביהודה ושומרון נערכו הפגנות מחאה. במספר מוקדים התעמתו המפגינים עם כוחות צה”ל (ופא, 20 בדצמבר 2022; אתר ערב48, 20 בדצמבר 2022). בהפגנה שהתקיימה בראמאללה הכריזו פעילי גדודי חללי אלאקצא על הקמת יחידה בשם “האריה רעול הפנים” (במקור: אלאסד אלמקנע), שהיה כינויו של נאצר אבו חמיד (רויטרס, 20 בדצמבר 2022).
מימין: הפרת סדר בחברון (דף הפייסבוק של ופא, 20 בדצמבר 2022). משמאל: תהלוכת חמושים רעולי פנים ענודים בסרטים עם הכיתוב “האריה רעול הפנים” (חשבון הטוויטר של Rasha Hirzallah, 20 בדצמבר 2022)
- ברצועת עזה, הוכרז על יום אבל כללי. אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, הדגיש כי מותו של אבו חמיד לא יישאר ללא עונש וכי “ההתנגדות” לא תהסס לנקוט בכל הדרכים כדי לשחרר את כל האסירים ולשחרר כל שעל מאדמת “פלסטין” (אתר חמאס, 20 בדצמבר 2022). ח’אלד אלבטש, חבר הלשכה המדינית של הג’האד האסלאמי בפלסטין, הטיל על ישראל את האחריות למותו וקרא לפלסטינים, באשר הם, לגרום לישראל לשלם על כך מחיר כבד (צפא, 20 בדצמבר 2022; פאלטודיי, 20 בדצמבר 2022). ח’צ’ר חביב, בכיר הג’האד האסלאמי, אמר הם מצדדים בתגובה כנקמה על מותו של נאצר אבו חמיד. אולם, לדבריו, העניין תלוי בהערכת המצב של הזרועות הצבאיות וחדר המבצעים המשותף ברצועת עזה (סבק24, 20 בדצמבר 2022).
מסיבת העיתונאים בהשתתפות בכירים מחמאס ובראשם אחמד בחר, אסמאעיל רצ’ואן ותופיק אבו נעים, ובכירי הג’האד האסלאמי (מימין: צפא, 20 בדצמבר 2022; משמאל: פאלטודיי, 20 בדצמבר 2022)
שלט בצומת אלסראיא בעיר עזה ועליו תמונתו של נאצר אבו חמיד. בשלט, שהוצב ע”י אגודת ואעד לאסירים ומשוחררים (השייכת לחמאס), נכתב “האריה רעול הפנים, האסיר המפקד השהיד נאצר אבו חמיד, גוריך מבקשים נקמה” (חשבון הטוויטר של PALINFO, 20 בדצמבר 2022)
- מחמד אשתיה, ראש ממשלת הרשות, הגיע לנחם את אימו של נאצר אבו חמיד ואבו מאזן שוחח עימה בטלפון וניחם אותה. יצוין כי המשפחה החליטה שלא לפתוח סוכת אבלים עד שתוחזר גופתו והוא יובא לקבורה.
מחמד אשתיה בביקור תנחומים אצל משפחתו של נאצר אבו חמיד
(דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 20 בדצמבר 2022)
בפתח נערכים לציון יום השנה ה-58 להקמתה
- בישיבת הוועד המרכזי של פתח ערך ישיבה בראמאללה נדון, בין השאר, נושא ההיערכות לקראת אירועי יום השנה ה-58 להקמת התנועה (החל ב-1 בינואר). הוחלט כי הפעילויות הראשונות יחלו ב-29 בדצמבר 2022 בראמאללה ובמזרח ירושלים ואילו ברצועת עזה תתקיים פעילות ב-31 בדצמבר 2022. יתר האזורים יקיימו את האירועים בהתאם למועד שהם יקבעו (ופא, 21 בדצמבר 2022). לדברי אחמד חלס, חבר הוועד המרכזי של פתח וראש נציבות הגיוס והארגון של התנועה ברצועת עזה, הוחלט שהעצרת והדלקת הלפיד בעזה יתקיימו ב-31 בדצמבר בשעה 15:00 בכיכר אלכתיבה בעזה (דניא אלוטן, 22 בדצמבר 2022).
יידוי אבנים, השלכת בקבוקי תבערה ואירועים נוספים
- גם השבוע נמשכו אירועי יידוי האבנים והשלכת בקבוקי תבערה לעבר כלי רכב ישראליים הנעים בכבישים ברחבי יהודה ושומרון ומזרח ירושלים. להלן אירועים בולטים:
- 25 בדצמבר 2022: אבנים יודו לעבר אוטובוס מערבית לואדי חרמיה (צפונית לראמאללה). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 25 בדצמבר 2022).
- 25 בדצמבר 2022: אבנים יודו לעבר כלי רכב סמוך למעבר חשמונאים (צפונית מערבית לראמאללה). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 25 בדצמבר 2022).
- 23 בדצמבר 2022: אבנים ובקבוקי צבע הושלכו לעבר כלי רכב סמוך ליריחו. לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 23 בדצמבר 2022).
- 22 בדצמבר 2022: אבנים יודו לעבר כלי רכב בחוארה (דרומית לשכם). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 22 בדצמבר 2022).
- 22 בדצמבר 2022: אבנים יודו לעבר כלי רכב בפנדק סמוך לקדומים (מזרחית לקלקיליה). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 22 בדצמבר 2022).
- 22 בדצמבר 2022: אבנים יודו מכלי רכב חולף לעבר כלי רכב ישראלי בין צומת אלון למגדלים (דרומית מזרחית לשכם). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 22 בדצמבר 2022).
- 21 בדצמבר 2022: אבנים יודו לעבר כלי רכב בתקוע הערבית (דרומית מזרחית לבית לחם). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 21 בדצמבר 2022).
- 20 בדצמבר 2022: אבנים ובקבוק תבערה הושלכו לעבר כלי רכב דרומית לצומת מעלה לבונה (צפונית לראמאללה). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 20 בדצמבר 2022).
- 20 בדצמבר 2022: אבנים יודו לעבר אוטובוס מערבית לצומת ה- T (גוש עציון). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 20 בדצמבר 2022).
- 20 בדצמבר 2022: אבנים יודו לעבר כלי רכב סמוך לבית אמר (צפונית לחברון). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 20 בדצמבר 2022).
- 20 בדצמבר 2022: אבנים יודו לעבר כלי רכב בין מעלה שומרון לעזון (מזרחית לקלקיליה). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 20 בדצמבר 2022).
- 20 בדצמבר 2022: אבנים יודו לעבר כלי רכב דרומית לואדי חרמיה (צפונית לראמאללה). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 20 בדצמבר 2022).
- 20 בדצמבר 2022: אבנים יודו לעבר כלי רכב סמוך לכיכר אדם (צפונית מזרחית לירושלים). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 20 בדצמבר 2022).
[1] ”פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידי מרכז המידע כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. הנתונים גם אינם כוללים אירועי ירי נגד כוחות צה"ל בעת פעילות סיכול ומנע ביהודה ושומרון. ↑
[2] קבר יוסף הוא מבנה הממוקם בדרום מזרח שכם שבמרכזו, על פי המסורת היהודית, במקום נמצא חדר הקבורה של יוסף בן יעקב. האתר נחשב לאחד מקברות הצדיקים ביהדות. על פי הסכם אוסלו ב' משנת 1995 לאחר שהפלסטינים הכירו באופיו היהודי של קבר יוסף ובחשיבותו עבורם, נקבע כי מתחם הקבר יהיה מובלעת בשליטה ביטחונית ישראלית בתוך שטח A שבשליטה פלסטינית מלאה. הביקורים במתחם נעשים רק באישור ואבטחה של כוחות צה"ל. לא אחת, ובעיקר לאחרונה, התגלעו עימותים בין פלסטינים לבין כוחות ביטחון ישראלים על רקע כניסת מתפללים למתחם הקבר. ↑
[3] להרחבה ראו פרסום מרכז המידע מ-26 בדצמבר 2022: "הרשות הפלסטינית מאשימה את ישראל בהרג שחקן כדורגל, פעיל חמאס שהתעמת עם כוחות צה"ל בשכם". ↑
[4] להרחבה אודות התגובות הפלסטיניות לפיגוע, ראו פרסום מרכז המידע מ-28 בנובמבר 2022: "תגובות פלסטיניות לפיגוע הטרור הכפול בירושלים (23בנובמבר 2022)". ↑
[5] בבוקר 25 באוגוסט 2007 סיכלו כוחות צה"ל ניסיון פיגוע הרג בישוב נתיב העשרה לאחר ששני מחבלים, הצליחו בחסות ערפל כבד ששרר באזור, לטפס מעל גדר הביטחון (מצדו הפלסטיני של הגבול) ולהשתלשל באמצעות חבל לצדו הישראלי. עם הגיעם לשטח ישראל הם פתחו באש לעבר חייל שהיה מוצב בעמדת השמירה של מנהלת הקישור והתיאום סמוך למעבר ארז. החייל השיב בירי. הם המשיכו להתקדם לכיוון הישוב נתיב העשרה. כוח צה"ל שהגיע למקום הרג אותם כמה מאות מטרים ממקום ההיתקלות הראשונה. את האחריות לניסיון הפיגוע קיבלו שלושה ארגונים: וועדות ההתנגדות העממית, פתח והחזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין. ראו פרסום מרכז המידע מ-27 באוגוסט 2007:"בבוקר 25 באוגוסט חדרו שני מחבלים מצפון רצועת עזה לשטח ישראל באמצעות טיפוס על גדר הביטחון במטרה לבצע פיגוע הרג בישוב נתיב העשרה". ↑
[6] באסם נעים הוא חבר הנהגת חמאס ברצועת עזה ויו"ר המחלקה המדינית ולקשרי חוץ בחמאס ברצועה. ↑
[7] במקור: חמלת אלמקאטעה ומנאהצ'ה אלתטביע – פלסטין (BAN). שמו הקודם: קמפיין החרם – פלסטין, ובאנגלית Boycott Campaign – Palestine (BCP). ע"פ דף הפייסבוק של הקמפיין, הקמפיין נוסד בשנת 2015 ברצועת עזה, והוא קמפיין עממי ועצמאי. ↑