- הזירה הדרומית: כוחות צה”ל המשיכו בפעילות ברפיח ובמרכז רצועת עזה. במקביל, הסתיימה הפעילות בח’אן יונס ובדיר אלבלח. שני חיילי צה”ל נהרגו במהלך הלחימה.
- סוגיית החטופים והסכם הפסקת האש: גופותיהם של שבעה חטופים ישראלים אותרו ברפיח. שישה מהחטופים נחטפו בחיים ונרצחו זמן קצר לפני שהתגלו הגופות. ראש הזרוע הצבאית של חמאס הודה למעשה כי החטופים הוצאו להורג. בכירי חמאס האשימו את ישראל בכישלון המשא ומתן על הפסקת אש ושחרור חטופים בשל החלטת הקבינט על הישארות כוחות צה”ל בציר פילדלפי.
- המצב ברצועת עזה: החל מבצע נרחב לחיסון ילדים נגד נגיף הפוליו ברצועת עזה. בית החולים אלשפאא’ בעזה פתח מחדש את מחלקת המיון, לראשונה מאז פעילות צה”ל במקום.
- ישראל, יהודה ושומרון: שני פיגועים בוצעו בשבוע האחרון. שלושה שוטרים נהרגו בפיגוע ירי בדרום הר חברון. שתי מכוניות תופת התפוצצו בגוש עציון, שלושה קציני צה”ל נפצעו. מכונית תופת אותרה סמוך ליישוב עטרת בבנימין. כוחות הביטחון הישראליים פתחו במבצע נרחב לסיכול הטרור בצפון השומרון, לוחם צה”ל נהרג.
- מחקר חדש מצא כי מאז מתקפת ה-7 באוקטובר, הגבירה חמאס את פעילותה הדיפלומטית בניסיון לגבש תמיכה בינלאומית ולשמר את מעמדה של התנועה ברצועת עזה גם לאחר סיום המלחמה.
- הרשות הפלסטינית: אבו מאזן נועד עם יורש העצר הסעודי.
פעילות כוחות צה”ל ברצועה
- פעילות כוחות צה”ל בשבוע האחרון התמקדה באזור רפיח ובמרכז רצועת עזה. במקביל, הושלמה פעילות הכוחות בח’אן יונס ובדיר אלבלח. כוחות צה”ל פגעו בפעילי טרור רבים, השמידו תשתיות טרור ומנהרות ואיתרו אמצעי לחימה (אמל”ח). שני לוחמי צה”ל נהרגו במהלך הלחימה.
- רפיח: הכוחות פגעו בעשרות פעילי טרור מהקרקע ובתקיפות מהאוויר והשמידו תשתיות טרור. ב-27 באוגוסט 2024, נהרג לוחם צה”ל מפיצוץ מטען (דובר צה”ל, 27 באוגוסט-3 בספטמבר 2024). דווח כי כוחות צה”ל הצליחו למוטט את חטיבת רפיח של חמאס וכי 80% מהמנהרות בציר פילדלפי הושמדו (תקשורת ישראלית, 29 באוגוסט 2024).
- ח’אן יונס ודיר אלבלח: ב-30 באוגוסט 2024, השלימו כוחות צה”ל פעילות של כחודש בח’אן יונס ובדיר אלבלח. הכוחות סיכלו יותר מ-250 פעילי טרור מתחת לקרקע ומעליה והשמידו עשרות תשתיות טרור. במהלך הפעילות, הכוחות איתרו והשמידו שש מנהרות באורך של שישה ק”מ, ובחלקן סוכלו פעילי טרור והתגלו מתחמי שהייה ואמל”ח. כמו כן, הכוחות פשטו על מוצב חמאס בדיר אלבלח ואיתרו בו אמל”ח, משגר רקטות ומסמכים. במתחם גם הושמד תוואי תת-קרקעי (דובר צה”ל, 30 באוגוסט 2024).
אמצעי לחימה שאותרו בפעילות בח’אן יונס ובדיר אלבלח (דובר צה”ל, 30 באוגוסט 2024)
- מרכז הרצועה: כוחות צה”ל המשיכו בפשיטות ממוקדות באזור “מסדרון נצרים”, סיכלו פעילי טרור בתקיפות מהקרקע ומהאוויר והשמידו תשתיות טרור. במהלך הפעילות, הכוחות איתרו והשמידו מנהרה תת-קרקעית התקפית באורך של שלושה ק”מ. ב-28 באוגוסט 2024, לוחם צה”ל נהרג מירי צלף (דובר צה”ל, 27 באוגוסט-3 בספטמבר 2024).
השמדת תוואי תת קרקעי במרכז רצועת עזה (דובר צה”ל, 28 באוגוסט 2024)
פעילות נגד תשתיות חמאס במתקנים אזרחיים
- ב-1 בספטמבר 2024, תקפו מטוסי קרב של חיל האוויר פעילי טרור של חמאס שפעלו במתחם פיקוד ושליטה שהיה ממוקם באתר ששימש בעבר כבית הספר צפד בעיר עזה. המתחם שימש לתכנון ולהוצאה לפועל של פעילות טרור נגד כוחות צה”ל ונגד שטח ישראל. לפני התקיפה, ננקטו צעדים כדי לצמצם את הסיכוי לפגיעה באזרחים, כולל שימוש בחימוש מדויק (דובר צה”ל, 1 בספטמבר 2024). כלי תקשורת פלסטיניים דיווחו על 11 הרוגים בתקיפה נגד בית הספר צפד במרכז שכונת אלזיתון בצפון-מזרח העיר עזה (סוכנות קדס, 2 בספטמבר 2024).
שיגור רקטות
- ב-29 באוגוסט 2024, נפלו שתי רקטות ששוגרו מרצועת עזה בשטח פתוח ליד קיבוץ כיסופים. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (תקשורת ישראלית, 29באוגוסט 2024) . חטיבות צלאח אלדין – חטיבת ייחוד האל, פלג סלפי-ג’האדיסטי של פעילי ארגון הוועדות העממיות המזוהה עם הג’האד העולמי, הודיעו כי שיגרו מטח רקטות לעבר מוצב כיסופים (ערוץ הטלגרם BURAQPal של חטיבות צלאח אלדין, 29 באוגוסט 2024).
סוגיית החטופים והסכם הפסקת אש
- ב-27 באוגוסט 2024, חילצו כוחות הביטחון הישראליים את גופתו של לוחם צה”ל שנהרג במהלך הלחימה ב-7 באוקטובר 2023, ואשר גופתו נחטפה לרצועת עזה. הגופה אותרה קבורה באדמה בדרום הרצועה (דובר צה”ל, 27 באוגוסט 2024).
- ב-31 באוגוסט 2024, איתרו כוחות הביטחון הישראליים במנהרה תת-קרקעית ברפיח את גופותיהם של שישה ישראלים שנחטפו בחיים במהלך מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר 2023. הגופות הוחזרו לישראל ובדיקות זיהו כי מחבלי חמאס הוציא אותם להורג ביריות, כיומיים לפני שהגופות התגלו (דובר צה”ל ותקשורת ישראלית, 31 באוגוסט-1 בספטמבר 2024). בהודעה שקרית של חמאס נטען כי ששת החטופים נורו על ידי הכוחות הישראליים (אלמיאדין, 1 בספטמבר 2024)
- ב-2 בספטמבר 2024, אישר דובר הזרוע הצבאית של חמאס, אבו עבידה, כי ששת החטופים הוצאו להורג. הוא מסר כי לאחר המבצע הישראלי שבו שוחררו ארבעה חטופים חיים במחנה הפליטים אלנציראת ב-8 ביוני 2024, קיבלו הפעילים ששומרים על החטופים “הנחיות חדשות” למקרה שבו הכוחות הישראליים יתקרבו אליהם. הוא איים כי אם לא יושג הסכם להפסקת אש ולשחרור אסירים תמורת חטופים, גם החטופים הנותרים עלולים לשוב “בתוך ארונות קבורה” (ערוץ הטלגרם של דובר הזרוע הצבאית של חמאס, 2 בספטמבר 2024).
- בלילה שבין 30-29 באוגוסט 2024, אישר הקבינט הביטחוני הישראלי החלטה כי כוחות צה”ל יישארו בציר פילדלפי גם במסגרת הסכם על הפסקת אש (תקשורת ישראלית, 30 באוגוסט 2024). ב-2 בספטמבר 2024, אמר ראש הממשלה נתניהו כי נוכחות צה”ל בציר פילדלפי נדרשת כדי למנוע הברחת אמל”ח לידי חמאס ברצועת עזה (תקשורת ישראלית, 2 בספטמבר 2024). בחמאס המשיכו להאשים את ישראל בכישלון המשא ומתן ושבו על טענתם כי התנועה כבר הסכימה למתווה ההסכם ב-2 ביולי 2024. להלן תגובות בולטות:
- סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס ברצועת עזה, ח’ליל אלחיה, שמוביל את המשא ומתן מטעם התנועה, הדגיש כי לא יהיה הסכם ללא נסיגה ישראלית מלאה, כולל מציר פילדלפי ומ”מסדרון נצרים”. האשים כי ישראל הציבה תנאים חדשים, בהם גירוש של 150 אסירים פלסטינים שישוחררו מבתי הכלא במקום גירוש של חמישים אסירים שנידונו למאסר עולם. מנגד, הוא טען כי חמאס התגמשה והסכימה על שחרור של חמישים אסירים תמורת כל חיילת חטופה במקום 500 אסירים. אלחיה גם האשים את ארה”ב על שאינה מפעילה לחץ על ישראל (אלג’זירה, 1 בספטמבר 2024).
- בכיר חמאס, עזת אלרשק, האשים את ראש הממשלה נתניהו בסיכול של הגעה להסכם על הפסקת המלחמה ושחרור החטופים. הוא הזהיר כי כל עיכוב בהגעה לתנאים שעליהם הסכימה חמאס ב-2 ביולי 2024 מסכן את חיי “השבויים” (ערוץ הטלגרם של עזת אלרשק, 2 בספטמבר 2024).
- “מקור בכיר בהתנגדות הפלסטינית” מסר כי בעקבות נאום נתניהו, חמאס הבהירה למתווכות כי מדובר ב”אישור ברור לסירובו להגיע להסכם כלשהו עם חמאס” (אלמיאדין, 2 בספטמבר 2024).
נפגעים פלסטינים
- משרד הבריאות ברצועת עזה (הנשלט ע”י חמאס) עדכן כי מאז תחילת המלחמה נהרגו 40,819 בני אדם ונפצעו 94,291 (דף הפייסבוק של משרד הבריאות בעזה, 3 בספטמבר 2024).
- חיל האוויר ביצע סיכולים ממוקדים של פעילי טרור בכירים:
- ב-3 בספטמבר 2024, נהרג אחמד פוזי נאצר מחמד ואדיה, בתקיפה נגד מתחם חמאס ליד בית החולים אלאהלי בעיר עזה. ואדיה שימש מפקד פלוגת נח’בה בגדוד דרג’ תפאח והיה פעיל במערך מצנחי הרחיפה של חמאס. במתקפת ה-7 באוקטובר 2023, הוא חדר לישראל באמצעות מצנח רחיפה ופיקד על הטבח ביישוב נתיב העשרה בעוטף עזה. ואדיה גם תועד בעת ששתה קולה בבית משפחת תעסה, מול עיני הילדים אחרי שאביהם נרצח במתקפה. בתקיפה נהרגו עוד שבעה פעילי חמאס מגדוד דראג’ תפאח, בהם פעיל טרור שהיה אחראי על אספקת המטענים לפיצוץ גדר הגבול במתקפת ה-7 באוקטובר (דובר צה”ל, 3 בספטמבר 2024).
- ב-29 באוגוסט 2024, נהרג מפקד חטיבת מחנות המרכז של הגא”פ, מחמד קטראוי, בתקיפה במרכז רצועת עזה. קטראוי הוביל ירי רקטות לעבר שטח ישראל ממרכז הרצועה, והיה אחראי על תכנון והוצאת פעולות טרור נגד כוחות צה״ל ונגד שטח ישראל. קודם למינוי למפקד חטיבת מחנות המרכז, הוא שימש במספר תפקידים בגא”פ, בהם סגן מפקד חטיבה וקצין מודיעין (דובר צה”ל, 31 באוגוסט 2024). ברשתות החברתיות הפלסטיניות דיווחו על מותו של מחמד אבראהים אלקטראוי, המכונה אבו מאלכ, ממחנה הפליטים אלנציראת, שנפגע בתקיפה בדיר אלבלח (חשבון X של אתר SND, 30 באוגוסט 2024).
מחמד קטראוי (ערוץ הטלגרם של צה”ל, 31 באוגוסט 2024)
-
- ב-29 באוגוסט 2024, נהרג אסאמה ג’אדאללה, ששימש כמפקד במודיעין הצבאי של גא”פ, בתקיפה אווירית באזור רפיח. ג’אדאללה גם השתתף במתקפת הטרור נגד ישראל ב-7 באוקטובר 2023 (דובר צה”ל, 29 באוגוסט 2024).
המצב ההומניטרי ברצועת עזה
- ב-28 באוגוסט 2024, החליטו שר הביטחון, יואב גלנט, והרמטכ”ל, רב אלוף הרצי הלוי, על מינוי אלוף משנה אלעד גורן (שיועלה לדרגת תא”ל) לראש המאמץ ההומניטרי-אזרחי ברצועת עזה, תפקיד חדש במסגרת יחידת מתאם הפעולות בשטחים. במסגרת התפקיד, יוביל גורן את מימוש המאמץ ההומניטרי ברצועת עזה, תוך תיאום עם הקהילה הבינלאומית ושמירה על האינטרסים הישראליים (דובר צה”ל ותקשורת ישראלית, 28 באוגוסט 2024).
- ב-1 בספטמבר 2024, החלו צוותים של ארגון הבריאות העולמי ויוניס”ף, בתיאום עם צה”ל, במבצע לחיסון ילדים ברצועת עזה נגד נגיף הפוליו. השלב הראשון החל בדיר אלבלח ובמחנות המרכז, בשלב השני (6-4 בספטמבר) יבוצעו חיסונים בח’אן יונס ובדרום רצועת עזה, ובשלב השלישי (9-7 בספטמבר) יחוסנו ילדים בצפון הרצועה. לפי מתאם פעולות הממשלה בשטחים, מאז תחילת המלחמה, הוכנסו לרצועה יותר מ-282 אלף בקבוקונים של חיסוני פוליו שמספיקים עבור יותר מ-2.8 מיליון בני אדם (חשבון X של מתאם פעולות הממשלה בשטחים, 31 באוגוסט עד 2 בספטמבר 2024). משרד הבריאות של חמאס ברצועת עזה מסר כי כ-159 אלף ילדים חוסנו ביומיים הראשונים (ערוץ הטלגרם של משרד הבריאות של חמאס, 2 בספטמבר 2024).
קמפיין החיסון נגד פוליו ברצועת עזה (חשבון X של תיאודורוס אדהנום גברה-יסוס, 1 בספטמבר 2024)
- ב-1 בספטמבר 2024, פתח משרד הבריאות של חמאס ברצועת עזה מחדש את מחלקת המיון בבית החולים אלשפאא’, לראשונה מאז פעילות צה”ל בבית החולים. חדר המיון יפעל עם 35 מיטות, מחצית מהכמות שהייתה לפני פעילות צה”ל, ויקבל מטופלים מכל ההתמחויות וכן פצועים (אלג’זירה.נט, 2 בספטמבר 2024.(
- ב-31 אוגוסט 2024, הודיע משרד הבריאות של חמאס ברצועת עזה, בשיתוף עם הסניף הבלגי של ארגון רופאים ללא גבולות, על פתיחת בית החולים השדה באלזואידה שבאזור דיר אלבלח. בית החולים יעניק שירותים בתחומים של מקרי חירום מצילי חיים, פציעות, ניתוחים דחופים, אורתופדיה ושברים, כוויות ופצעים (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני ברצועת עזה, 31 באוגוסט 2024).
- עיריית בית לאהיה פתחה מחדש את מתקן התפלת המים בבאר של פרויקט בית לאהיה. המתקן שוקם בעזרת מימון מהארגון האיראני אפאק (הארגון התרבותי לאלאקצא) (דף הפייסבוק של עיריית בית לאהיה, 28 באוגוסט 2024). כמו כן, עיריית בית לאהיה פתחה מחדש את באר אלשימאא’ לאחר שיפוץ בסיוע היוזמה להבעת סולידריות מתורכיה. נמסר כי הבאר תספק מים ל-20 אלף תושבים בשכונות אלשימאא’,אלברכה ואלאמל (דף הפייסבוק של עיריית בית לאהיה, 29 באוגוסט 2024).
חנוכת מתקן התפלת המים במימון ארגון אפאק האיראני
(דף הפייסבוק של עיריית בית לאהיה, 28 באוגוסט 2024)
סיכול ניסיון השתלטות חמושים על שיירת סיוע
- ב-29 באוגוסט 2024, מסר דובר צה”ל כי במהלך כניסה מתואמת של שיירת סיוע הומניטרי מארגון ANERA לדרום רפיח, השתלטו חמושים פלסטינים על כלי הרכב שנסע בראש השיירה והחלו להוביל אותה. בעקבות זאת, תקף צה”ל את כלי הרכב שבו היו החמושים. לא הייתה פגיעה בשאר כלי הרכב והשיירה המשיכה ליעדה. נציגי מתאם פעולות הממשלה בשטחים שוחחו עם נציגי ארגון ANERA שאישרו כי לא היו נפגעים בקרב אנשיהם וכי הם הגיעו בשלום ליעדם (דובר צה”ל, 29 באוגוסט 2024). חמאס האשימה את ישראל בביצוע “פשע מלחמה” והכחישה כי ארבעת ההרוגים בתקיפה היו חמושים (אתר חמאס, 30 באוגוסט 2024).
משילות חמאס ברצועת עזה
- מנכ”ל לשכת ההסברה הממשלתית ברצועת עזה, אסמאעיל אלת’ואבתה, מסר כי החלק האזרחי במשרד הפנים והביטחון הלאומי של חמאס ממשיך להעניק שירותים לאוכלוסייה הפלסטינית, למרות התקיפות הישראליות, שלטענתו הרסו את המטות והביאו למותם או מעצרם של עובדי המשרד. הוא ציין כי המשרד מבצע מעל 30 אלף הליכים בחודש, בהם הנפקת תעודות לידה, תעודות זהות זמניות, תעודות יושר, שינוי מצב משפחתי ותעודות פטירה (חשבון X של אסמאעיל אלת’ואבתה, 28 באוגוסט 2024).
ח’אלד משעל קרא לחזרה לפיגועי התאבדות
- ראש תנועת חמאס בחו”ל, ח’אלד משעל, קרא לחזרה לפיגועי ההתאבדות על מנת להתמודד עם פעילות הכוחות הישראליים ברצועת עזה וביהודה ושומרון. בנאום מצולם שהוקרן באירוע של קרן אלקדס הבינלאומית בתורכיה, אמר משעל כי חמאס רוצה לשוב “לפעולות מסירת הנפש” מאחר שישראל מנהלת “עימות פתוח” מול הפלסטינים “בכל החזיתות” וקרא “לכולם להשתתף בהתנגדות האמיתית נגד הישות הציונית”. משעל גם האשים את ארה”ב בשותפות ל”תוקפנות” נגד הפלסטינים וטען כי ארה”ב קוראת להפסקת אש בשל שיקולי בחירות ומחשש למעורבות במלחמה אזורית, בעודה ממשיכה לספק אמצעי לחימה לישראל (אתר הרשמי של חמאס, 28 באוגוסט 2024).
לוחמת תודעה של החמאס
- דובר צה”ל חשף מסמכים של מנגנון הביטחון הכללי של חמאס, שהתגלו ברצועת עזה, ואשר הציגו כיצד חמאס זייפה תוצאות סקרים שנערכו על ידי מכון PSR של ד”ר ח’ליל שקאקי במטרה להסתיר את הירידה המשמעותית בתמיכה הציבורית בחמאס. לפי המסמכים, בסקר שנערך במרץ 2024, הוצגה תמיכה של 71.3% במתקפת חמאס ב-7 באוקטובר 2023, אולם בפועל רק 30.7% הביעו תמיכה. כמו כן, הוצג כי 56% סבורים שחמאס תנצח במלחמה, אולם התוצאה בפועל הייתה 30% מול 51.2% שהצביעו על ישראל (29 באוגוסט 2024).
דוגמאות לתוצאות מזויפות מול תוצאות אמת בסקר המזויף שהציגה חמאס (דובר צה”ל, 29 באוגוסט 2024)
צילומים של שניים מהמסמכים המקוריים (דובר צה”ל, 29 באוגוסט 2024)
- “גורמים דיפלומטיים מערביים” העריכו כי עם כישלון שיחות המשא ומתן הנוכחיות על הפסקת אש ברצועת עזה, מזכיר המדינה האמריקאי בלינקן צפוי לעבור לתוכנית חלופית. לפי הדיווח, בשלב הראשון, הוא יאשים באופן פומבי כי חמאס מסרבת למשא ומתן ואינה מקבלת את ההצעה המתוקנת של המתווכות, ובשלב השני יפעל בלינקן עם חמש מדינות ערביות ועם תורכיה להקמת ישות פוליטית וביטחונית חדשה “שתחייב את הרחקת חמאס מהמשוואה ברצועת עזה מתוך מניעים הומניטריים דחופים” (ראי אליום, 28 באוגוסט 2024).
- מחקר חדש מצא כי מאז מתקפת ה-7 באוקטובר 2023, הגבירה חמאס את פעילותה הדיפלומטית בניסיון לגבש תמיכה בינלאומית ולשמר את מעמדה של התנועה ברצועת עזה גם לאחר סיום המלחמה. לפי המחקר, בין 7 באוקטובר 2023 ועד 28 באוגוסט 2024, קיימו בכירי חמאס 128 פגישות ישירות או שיחות טלפון, לעומת 37 מגעים דיפלומטיים בשנה שקדמה למתקפה. המגעים התקיימו עם בכירים זרים, מפלגות פוליטיות, ארגונים בלתי ממשלתיים וגורמים נוספים. 23 מהפגישות התקיימו עם נציגים איראנים והתמקדו בסוגיות אסטרטגיות ובתגובות לפעילות הישראלית. עשרים פגישות התקיימו עם גורמים תורכיים, 13 פגישות עם גורמים מצריים, עשר פגישות עם גורמים לבנוניים ותשע פגישות עם גורמים קטריים. רק שתי פגישות התקיימו עם נציגי הרשות הפלסטינית. המחקר העריך כי הריגת ראש הלשכה המדינית, אסמאעיל הניה, והמינוי של יחיא אלסנואר, שעדיין נמצא במנהרות ברצועת עזה, צפוי לפגוע בפעילות הדיפלומטית של חמאס (מכון וושינגטון למדיניות המזרח הקרוב, 28 באוגוסט 2024).
- שר החוץ של האיחוד האירופי, ג’וזף בורל, ציין כי האיחוד האירופי מוכן להשתתף בניהול מעבר רפיח עם הרשות הפלסטינית, וזאת אם ישראל תסכים לכך (ערוץ הטלוויזיה אלערבי, 29 באוגוסט 2024).
פיגועים
- השבוע בוצעו שני פיגועים, בהם נהרגו שלושה שוטרים ונפצעו שלושה קציני צה”ל:
- פיגוע משולב של מכוניות תופת בגוש עציון: בלילה שבין 31-30 באוגוסט 2024, התפוצצה מכונית תופת בתחנת דלק בצומת גוש עציון. מכונית תופת נוספת התפוצצה בתוך היישוב כרמי צור. שני מבצעי הפיגועים נהרגו, שלושה קציני צה”ל נפצעו. במסגרת החקירה, כוחות הביטחון איתרו מעבדת חבלה מאולתרת בחברון, בה הורכבו מטעני החבלה ששימשו לביצוע הפיגוע (דובר צה”ל, 31 באוגוסט 2024). גדודי חללי אלאקצא והזרוע הצבאית של חמאס קיבלו אחריות נפרדת על הפיגועים (ערוץ הטלגרם של גדודי חללי אלאקצא, 1 בספטמבר 2024; ערוץ הטלגרם של חמאס איו”ש, 2 בספטמבר 2024).
- פיגוע ירי בדרום הר חברון: ב-1 בספטמבר 2024, נפתחה אש מכלי רכב חולף לעבר מכונית משטרתית בכביש 35, ליד מחסום תרקומיא בדרום הר חברון. כתוצאה מהירי, נהרגו שלושה שוטרים ישראלים. כוחות צה”ל איתרו את מבצע הפיגוע שנמלט לחברון והרגו אותו (דובר צה”ל, 1 בספטמבר 2024). גדודי חללי אלאקצא קיבלו אחריות על הפיגוע (ערוץ הטלגרם של גדודי חללי אלאקצא, 2 בספטמבר 2024).
ניסיון פיגוע מכונית תופת בעטרת
- ב-2 בספטמבר 2024, לפנות בוקר, התקבל דיווח על כלי רכב חשוד ליד היישוב עטרת שבאזור בנימין, צפונית לראמאללה. כוחות צה”ל וחבלנים סרקו את כלי הרכב, ובתוכו התגלו שני מכלי גז שהיו מחוברים למנגנון הפעלה. לא היו נפגעים (דובר צה”ל, חשבון X של משטרת ישראל ותקשורת ישראלית, 2 בספטמבר 2024).
פעילות סיכול ומנע
- במהלך הלילה שבין 27 ל-28 באוגוסט 2024, פתחו כוחות הביטחון הישראליים בשלושה מבצעים נרחבים לסיכול טרור בצפון השומרון: מבצע “מחנות קיץ” בג’נין, מבצע “עיר שמש” בטולכרם, ומבצע “עולים כיתה” במחנה הפליטים אלפארעה שבאזור טובאס. לפחות 27 פעילי טרור נהרגו, בהם מפקד הזרוע הצבאית של חמאס בג’נין, וסאם חאזם, ומפקד גדוד טולכרם של הגא”פ בנור שמס, מחמד ג’אבר (אבו שג’אע). כמו כן, הכוחות השמידו עשרות מטעני חבלה שהוטמנו בצירי התנועה, החרימו כמויות גדולות של אמצעי לחימה, ועצרו יותר מעשרים מבוקשים החשודים בפעילות טרור. במהלך הפעולות נהרג לוחם צה”ל בג’נין ולפחות עשרה אנשי כוחות ביטחון נוספים נפצעו (דובר צה”ל, 28 באוגוסט עד 3 בספטמבר 2024).[1] משרד הבריאות הפלסטיני דיווח כי במהלך פעילות כוחות הביטחון נהרגו 18 בני אדם בג’נין, חמישה בטולכרם וארבעה בטובאס (ופא, 2 בספטמבר 2024).
- ב-2 בספטמבר 2024, החלו כוחות הביטחון הישראליים במבצע סיכול טרור בטולכרם ובמחנה הפליטים טולכרם. במהלך הפעילות, תקף כלי טיס חוליה של פעילי טרור חמושים שירו על כוחות הביטחון (דובר צה”ל, 2 בספטמבר 2024). כלי תקשורת פלסטיניים דיווחו כי כוחות צבא גדולים נכנסו לעיר והטילו סגר על מחנה הפליטים כשהם מונעים מהתושבים לצאת או להיכנס. כמו כן, דווח כי נער נורה למוות (ופא, 3 בספטמבר 2024).
פעילות מנגנוני הרשות הפלסטינית
- חמאס גינתה את “הרדיפה” של מנגנוני הרשות הפלסטינית אחר “לוחמי ההתנגדות בגדה המערבית” ואת “קמפיין ההשמצות” נגדם. התנועה ציינה כי “בתקופה שבה תוקפנות הכיבוש במחוזות הגדה הולכת ומסלימה, המנגנונים ממשיכים לפגוע במרקם החברתי הפלסטיני, תוך יישור קו מוחלט עם הכיבוש ופשעיו”. חמאס קראה לרשות הפלסטינית להפסיק את המעצרים, לשחרר את כל “העצורים הפוליטיים” ו”לדחוף את מנגנוניה להצטרף לעימות בהגנה על עמנו וארצנו” (ערוץ הטלגרם של חמאס, 29 באוגוסט 2024).
- “מקורות מקומיים” בשכם מסרו כי בשעות הערב של ה-27 באוגוסט 2024, ירו פעילים רעולי פנים ממנגנוני הביטחון הפלסטיניים ב”פעיל ההתנגדות” אזהר מסרוג’ה, המבוקש על ידי ישראל, בעיר העתיקה של שכם, פצעו אותו ועצרו אותו. בעקבות המעצר, מסר חברו של מסרוג’ה, עבד אלחכים שאהין, אסיר משוחרר וממקימי הגדודים בשכם, כי “כל רובה נגד ההתנגדות הוא רובה של הכיבוש, יהא אשר יהא” (אלערבי אלג’דיד, 28 באוגוסט 2024; אתר אלשאהד, 28 באוגוסט 2024).
- ב-31 באוגוסט 2024, דווח כי כוח של מנגנוני הביטחון הפלסטיניים פשט על העיר העתיקה של שכם והסיר סוככים ש”ההתנגדות” תלתה כדי להסתיר את המתרחש בסמטאות ממטוסי הסיור הישראליים. “מקורות מקומיים” מסרו כי מבוקש נעצר בעת שתלה סוככים (חשבון X של QUDSN, 31 באוגוסט 2024; אתר אלשאהד, 31 באוגוסט 2024).
ביקור אבו מאזן בסעודיה
- ב-27 באוגוסט 2024, נפגש יו”ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, עם יורש העצר, מחמד בן סלמאן, בריאצ’. השניים דנו בהתפתחויות האחרונות ברצועת עזה וביהודה ושומרון וברחבי האזור, ובחשיבות הסיוע הערבי והבינלאומי לסיום המלחמה ברצועת עזה ולנסיגת הכוחות הישראליים. אבו מאזן עדכן את בן סלמאן על כוונתו לבקר עם ההנהגה הפלסטינית ברצועת עזה, ויורש העצר הסעודי בירך על היוזמה. כמו כן, בן סלמאן הבהיר את מחויבות סעודיה לתמוך ולשמור על זכויות העם הפלסטיני ולעמוד לצידו. בפגישה השתתפו גם מזכיר הוועד הפועל של אש”ף חסין אלשיח’, מפקד המודיעין הכללי הפלסטיני מאג’ד פרג’, היועץ הדיפלומטי של אבו מאזן מג’די אלח’אלדי, ונציג הרשות הפלסטינית בסעודיה בסאם אלאע’א (ופא, 27 באוגוסט 2024).
אבו מאזן עם יורש העצר הסעודי (ופא, 27 באוגוסט 2024)
פגישת ראש ממשלת הרשות הפלסטינית ושר החוץ ההולנדי
- ב-1 בספטמבר 2024, נפגש ראש ממשלת הרשות הפלסטינית, מחמד מצטפא, בלשכתו ברמאללה עם שר החוץ של הולנד, קספר פלדקאמפ, כדי לדון בקידום המאמצים להפסקת הלחימה ברצועת עזה ובפעילות כוחות הביטחון הישראליים ביהודה ושומרון. מצטפא הדגיש את הצורך שהאיחוד האירופי והמדינות החברות ינקטו צעדים קונקרטיים נגד ה”פעילות הקולוניאלית והכיבוש הישראלי בגדה המערבית”. הוא גם הביע תקווה שהולנד תכיר ב”מדינת פלסטין”. שר החוץ ההולנדי הדגיש את חשיבות השגת הפסקת אש ברצועת עזה, הכנסת סיוע חירום ומזון, והפסקת “התוקפנות” הישראלית ביהודה ושומרון. הוא גם ציין את החשיבות בשמירה על הסטטוס קוו בהר הבית (ופא, 1 בספטמבר 2024).
[1] להרחבה, ראו מחקר של מרכז המידע מתאריך 2 בספטמבר 2024: "הסלמה וסיכול טרור בצפון השומרון".