מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (26-19 בנובמבר 2024)

טיל נ

טיל נ"מ שהתגלה במרפאה (25 בנובמבר 2024)

ובמבר 2024). אוהלי חוסים שנפגעו בגשמים (ערוץ הטלגרם של ערוץ אלכופיה, 25 בנובמבר 2024)

ובמבר 2024). אוהלי חוסים שנפגעו בגשמים (ערוץ הטלגרם של ערוץ אלכופיה, 25 בנובמבר 2024)

העבודות לתיקון מערכות הביוב (דף הפייסבוק של עיריית ח'אן יונס, 25 בנובמבר 2024)

העבודות לתיקון מערכות הביוב (דף הפייסבוק של עיריית ח'אן יונס, 25 בנובמבר 2024)

קריקטורה של עלאא' אללקטה,

קריקטורה של עלאא' אללקטה, "קריקטוריסט הבית" של חמאס, תחת הכותרת "מבצע ביטחוני נגד כנופיית גנבי הסיוע" (חשבון האינסטגרם של pl24 אונליין, 21 בנובמבר 2024)

  • הזירה הדרומית: כוחות צה”ל המשיכו בפעילות נרחבת במחנה הפליטים ג’באליא ובבית לאהיא שבצפון רצועת עזה, לצד המשך הפעילות במרכז הרצועה ובדרומה. לוחם צה”ל נהרג בלחימה.
  • סוגיית החטופים והסכם הפסקת האש: בכירים בחמאס הדגישו כי הדיון על שחרור החטופים יתקיים רק לאחר עצירה מוחלטת של המלחמה ברצועת עזה. הם הזהירו כי פגיעה בלוחמי חמאס ששומרים על החטופים עלולה לסכן את חייהם.
  • המצב ההומניטרי: רשויות חמאס ברצועת עזה קראו לקהילה הבינלאומית לסייע עם ציוד לחורף אחרי שאלפי אוהלים של עקורים נפגעו בגשמים.
  • משילות חמאס: היחידה המיוחדת של משרד הפנים של חמאס למאבק בכנופיות הבוזזים הודיעה כי הרגה מעורבים במעשי שוד ודרשה מהסוחרים להגביל את מחיר הלחם.
  • סוגיית “היום שאחרי”: בכירים בחמאס ציינו כי הם ממתינים לתשובת פתח על הקמת ועדה משותפת לניהול רצועת עזה. נטען כי יו”ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, מעכב את יישום ההסכמות.
  • ישראל יהודה ושומרון: כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות סיכול טרור ברחבי יהודה ושומרון. הושלם מבצע בג’נין ובקבאטיה, בו נהרגו תשעה פעילי טרור.
  • הלוחמה המשפטית נגד ישראל: הפלסטינים בירכו על החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי להוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט. צו מעצר הוצא גם נגד ראש הזרוע הצבאית של חמאס, מחמד אלצ’יף, שנהרג ביולי 2024.
  • שלושה אנשי ביטחון ירדנים נפצעו בפיגוע ירי סמוך לשגרירות ישראל בעמאן.
  • גרמניה: כתב אישום הוגש נגד ארבעה חשודים בחברות בחמאס על תכנון פיגועים נגד יעדים ישראליים ומערביים.
פעילות כוחות צה”ל ברצועה
  • במהלך השבוע האחרון, המשיכה פעילות צה”ל להתמקד בצפון רצועת עזה, במקביל להמשך הפעילות באזור רפיח שבדרום הרצועה, באזור “מסדרון נצרים” במרכז הרצועה ותקיפות נגד יעדי טרור באזורים נוספים ברצועה. כוחות צה”ל פגעו בעשרות פעילי טרור של חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין (הגא”פ) מהאוויר ומהקרקע. כמו כן, הכוחות איתרו והשמידו כמויות גדולות של אמצעי לחימה (אמל”ח) ותשתיות טרור נוספות. חלק מפעילי הטרור ואמצעי הלחימה זוהו בקרבת אתרים אזרחיים.[1] לוחם צה”ל נהרג בלחימה בצפון הרצועה (דובר צה”ל, 19-26 בנובמבר 2024).
  • צפון רצועת עזה: נמשכה פעילות כוחות צה”ל במחנה הפליטים ג’באליא ובבית לאהיא. הכוחות סיכלו פעילי טרור ועצרו פעילי טרור נוספים. כמו כן, אותרו אמצעי לחימה שונים, נוטרלו זירות מטענים ומבנים ממולכדים והושמדו מפקדות ותשתיות צבאיות של חמאס. במהלך הפעילות, איתרו לוחמי צה”ל שני טילים נגד מטוסים (נ”מ) מוכנים לשימוש שהוסתרו במרפאה במחנה הפליטים ג’באליא, ליד הציר ההומניטרי (דובר צה”ל, 19-26 בנובמבר 2024).
אמצעי לחימה שהתגלו בפעילות במחנה הפליטים ג'באליא (דובר צה"ל, 23 בנובמבר 2024).     טיל נ"מ שהתגלה במרפאה (25 בנובמבר 2024)
מימין: אמצעי לחימה שהתגלו בפעילות במחנה הפליטים ג’באליא (דובר צה”ל, 23 בנובמבר 2024).
משמאל: טיל נ”מ שהתגלה במרפאה (25 בנובמבר 2024)
  • רשויות חמאס ברצועת עזה המשיכו להאשים את ישראל בהרג של עשרות אזרחים ובפגיעה מכוונת בתשתיות אזרחיות בצפון הרצועה:
    • ממלא מקום ראש הלשכה המדינית של חמאס ברצועת עזה, ח’ליל אלחיה, טען שישראל פועלת לנתק את צפון הרצועה מהעיר עזה כחלק מתוכנית לגירוש האוכלוסייה המקומית, תוך מניעת אספקת ציוד רפואי חיוני ומזון. לטענתו, ישראל גם מונעת הכנסת אספקה לבית החולים כמאל עדואן ומונעת חיסוני ילדים בצפון הרצועה (ערוץ הטלגרם של חמאס, 20 בנובמבר 2024).
    • כלי תקשורת פלסטיניים דיווחו כי צה”ל תקף מתחם מגורים בפרויקט בית לאהיא, סמוך לבית החולים כמאל עדואן. לפי דיווחים בלתי מאומתים, 66 בני אדם נהרגו ויותר ממאה נפצעו (ערוץ הטלגרם של העיתונאית צאפינאז אללוח, 21 בנובמבר 2024 ; ערוץ הטלגרם טופאן 7 אוקטובר, 21 בנובמבר 2024).
    • מנהל בית החולים כמאל עדואן, חסאם אבו צפיה, טען כי בית החולים לא מבצע ניתוחים, ומתעסק בעיקר במקרי עזרה ראשונה וכי כוחות צה”ל מונעים כניסה של משלחות רפואיות. הוא הזהיר כי בית החולים יהפוך לקבר אחים אם המוסדות הבינלאומיים לא יתערבו ולא יספקו סיוע רפואי (ערוץ הטלגרם של העיתונאי בלאל מוסא, 21 בנובמבר 2024).
    • דובר מנגנון ההגנה האזרחית, מחמוד בצל, האשים כי כוחות “הכיבוש” תוקפים צוותים רפואיים כדי לרוקן את צפון הרצועה מתושבים.
    • ב-24 בנובמבר 2024, נטען כי מנהל בית החולים כמאל עדואן, חסאם אבו צפיה, נפצע בגב ובירך בשל תקיפה לכאורה נגד בית החולים. הוא האשים כי כוחות צה”ל צרים על בית החולים ומונעים הכנסת מזון, מים, אספקה רפואית ודלק (ערוץ הטלגרם של אלרסאלה, 24 בנובמבר 2024).
סיכול פעילי טרור
  • צה”ל המשיך בסיכולים מהאוויר נגד פעילי טרור, בהם מעורבים במתקפת חמאס ב-7 באוקטובר 2023:
    • ב-20 בנובמבר 2024, נהרגו חמישה פעילי חמאס, בהם שני מפקדי פלוגות בכוח הנח’בה, בתקיפה בבית לאהיא. שני מפקדי הפלוגות, ג’האד מחמוד יחיא כחלות ומחמד ריאצ’ עלי עוכל, פיקדו במתקפת ה-7 באוקטובר על אירועי הרצח והחטיפה בעיקול מפלסים[2] (דוברות צה”ל ושב”כ, 22 בנובמבר 2024).
    • ב-20 בנובמבר 2024, נהרג מפקד היחידה הרקטית של הג’יהאד האסלאמי בפלסטין (הגא”פ), ח’אלד אבו-דקה, שפעל באזור ההומניטרי בדיר אלבלח שבמרכז רצועת עזה. אבו-דקה היה מעורב בהובלת פעולות טרור רבות, כולל ירי רקטות לעבר יישובי עוטף עזה מאז ה-7 באוקטובר (דוברות צה”ל ושב”כ, 22 בנובמבר 2024).
    • ב-22 בנובמבר 2024, נהרג בתקיפה במערב עזה מראד עוצ’ אלרג’וב, אסיר משוחרר מעסקת שליט שהוגלה לרצועה. רג’וב, במוצאו מהעיירה אלכום בדרום הר חברון, היה פעיל גדודי עז אלדין אלקסאם ונידון ל-38 שנות מאסר לאחר שהיה מעורב בפיגוע בבאר שבע, אך שוחרר ב-2011, לאחר שריצה עשר שנות מאסר (PALINFO, 22 בנובמבר 2024).
מודעת אבל של חמאס על מות אלרג'וב (ערוץ הטלגרם של חמאס באיו"ש, 22 בנובמבר 2024)
מודעת אבל של חמאס על מות אלרג’וב (ערוץ הטלגרם של חמאס באיו”ש, 22 בנובמבר 2024)
    • ב-25 בנובמבר 2024, נהרג אחמד עבד חלים אבו חוסין, האחראי בגדוד מזרח ג’באליה של חמאס על שיגורי רקטות ופצצות מרגמה לעבר כוחות צה”ל ברצועת עזה ולשטח ישראל (דובר צה”ל, 25 בנובמבר, 2024).
שיגור רקטות
  • במהלך השבוע שוגרו חמש רקטות מרצועת עזה לעבר יישובי עוטף עזה. שלוש מהרקטות יורטו ושתיים נוספות נפלו בשטחים פתוחים. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (דובר צה”ל, 26-19 בנובמבר 2024). הזרוע הצבאיות של חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין (הגא”פ) קיבלו אחריות על השיגורים (ערוצי הטלגרם של עז אלדין אלקסאם ופלוגות ירושלים, 25-19 בנובמבר 2024).
  • “בכיר בחמאס” מסר כי חברי משלחת המו”מ של התנועה, בראשות ממלא מקום ראש הלשכה המדינית ח’ליל אלחיה, לא חזרו לקטר והם במשימה בחו”ל, קרוב לוודאי בתורכיה. הוא ציין כי התנועה קיבלה הזמנה מתורכיה לדון בהצעות ורעיונות הקשורים להפסקת המלחמה וחילופי “שבויים”, והאשים כי ראש הממשלה נתניהו סיכל את המאמצים הללו, בדיוק כפי שהוא סיכל את מאמצי המתווכות במצרים ובקטר (ערוץ אלשרק, 19 בנובמבר 2024). בהקשר זה, דווח כי ראש שירות הביטחון הכללי (שב”כ), רונן בר, ביקר בתורכיה ב-16 בנובמבר 2024 ושוחח עם ראש ארגון הביון התורכי, אבראהים קאלן, על נושא החטופים הישראלים ברצועת עזה (אלערבי אלג’דיד, 19 בנובמבר 2024).
  • ח’ליל אלחיה האשים כי ראש הממשלה נתניהו מונע את קידום עסקת חילופי “השבויים”. לדבריו, חמאס דורשת הפסקת “התוקפנות” כשלב ראשון, ורק לאחר מכן ניתן לדון בהחזרת “השבויים”. הוא הבהיר כי מבחינת חמאס, אין היגיון לוותר על “קלף חזק” בזמן שהמלחמה נמשכת, וציין כי התנועה מפגינה גמישות וממשיכה בשיחות עם מתווכים במטרה לקדם את המשא ומתן (ערוץ הטלגרם של חמאס, 20 בנובמבר 2024).
  • דווח כי מצרים שלחה להנהגת חמאס הזמנה רשמית לבקר בקהיר בניסיון להחיות את המו”מ להפסקת אש ולקדם את ניסיונותיה להקים ועדה לניהול הרצועה בהסכמה בין פתח לחמאס. “בכיר בחמאס” מסר בהקשר זה כי ישנם מהלכים פעולות ומגעים מצד “מתווכים”, וכי התנועה הודיעה למתווכים על נכונותה להתייחס למאמצים בחיוב בתנאי שהם מבוססים על העיקרון של סיום המלחמה ונסיגה מלאה (אלערבי אלג’דיד, 21 בנובמבר 2024).
  • דובר הזרוע הצבאית של חמאס, אבו עבידה, מסר כי אחרי נתק של מספר שבועות, חודש הקשר עם לוחמים המופקדים על שמירת “שבויים” ישראלים, והתברר כי אחת “השבויות” הישראליות “נהרגה בצפון רצועת עזה בעקבות התקיפה הישראלית” וכי חטופה נוספת נמצאת בסכנת חיים (ערוץ הטלגרם של חמאס, 23 בנובמבר 2024). בתגובה מסר דובר צה”ל כי המידע נבדק וכי חמאס מפעילה טרור פסיכולוגי נגד משפחות החטופים (דובר צה”ל, 23 בנובמבר 2024).
  • בכיר חמאס, אסאמה חמדאן, הזהיר כי אם ייפסק הקשר עם הלוחמים שמחזיקים בחטופים הישראלים, או אם הם ייהרגו, הרי שחיי “השבויים” יהיו בסכנה, ואף אחד “לא יכול להיות בטוח בנוגע למצבם”. חמדאן טען כי ישראל רוצה להשיג במו”מ את מה שלא הצליחה להשיג בשטח וכי “ההתנגדות” לא תיתן לזה לקרות. הוא הוסיף כי הפסקת אש לחמישה ימים לפני חזרה ללחימה אינה עומדת בדרישות חמאס (אלמיאדין, 25 בנובמבר 2024).
נפגעים פלסטינים
  • משרד הבריאות ברצועת עזה (הנשלט ע”י חמאס) עדכן כי מאז תחילת המלחמה נהרגו 44,249 פלסטינים ונפצעו 104,746 נוספים (דף הפייסבוק של משרד הבריאות בעזה, 26 בנובמבר 2024).
המצב ההומניטרי ברצועת עזה
  • רשויות חמאס ברצועת עזה מסרו כי הגשמים שירדו השבוע גרמו לנזקים קשים במחנות האוהלים של העקורים. לשכת ההסברה הממשלתית של חמאס טענה כי כעשרת אלפים אוהלי חוסים נפגעו ונסחפו במי הים בשל מזג האוויר הסוער וקראה לקהילה הבינלאומית לספק סיוע ואוהלים (ערוץ הטלגרם של סוכנות צפא, 25 בנובמבר 2024).
ובמבר 2024). אוהלי חוסים שנפגעו בגשמים (ערוץ הטלגרם של ערוץ אלכופיה, 25 בנובמבר 2024)
אוהלי חוסים שנפגעו בגשמים (ערוץ הטלגרם של ערוץ אלכופיה, 25 בנובמבר 2024)
  • מתאם פעולות הממשלה בשטחים עדכן כי מאז תחילת המלחמה ב-7 באוקטובר 2023 ועד 23 בנובמבר 2024, הוכנס לרצועת עזה סיוע הומניטרי של 1.142 מיליון טון. מרבית הסיוע, יותר מ-1.126 טון, הוכנס במשאיות דרך המעברים היבשתיים, קרוב ל-7,000 טון הוצנחו מהאוויר, ו-9,185 טון הועברו בדרך הים. לפי הנתונים, הוכנסו יותר מ-872 אלף טון של מזון, יותר מ-51 אלף טון של מים, יותר מ-27 אלף טון של סיוע רפואי ויותר מ-27.5 מיליון ליטר של דלק (אתר מתאם פעולות הממשלה בשטחים, 25 בנובמבר 2024).
  • צבא ירדן שיגר לראשונה לרצועת עזה שיירה של מסוקי תובלה עמוסים בציוד סיוע הומניטרי, כולל מזון, תרופות, וציוד רפואי. צוין כי מדובר בחלק מיוזמת “הגשר ההומניטרי”, עליה הכריז המלך עבדאללה השני באו”ם ובמהלך הפסגה האסלאמית-ערבית בנובמבר 2024. השיירה כללה שמונה מסוקים שנשאו יותר משבעה טונות סיוע, אשר נמסר לתוכנית המזון העולמית (WFP) (דף הפייסבוק של ערוץ אלממלכה, 20 בנובמבר 2024).
  • תוכנית המזון העולמית מסרה כי רק שבע מתוך 19 המאפיות הנתמכות על ידי שותפים הומניטריים ברצועת עזה עדיין פועלות: שתיים בדיר אלבלח, אחת בח’אן יונס וארבע בעיר עזה. שבע מאפיות הנתמכות על ידי האו”ם ברפיח ובמחוז צפון עזה נותרו סגורות בשל הלחימה. (סוכנות הידיעות הסינית, 21 בנובמבר 2024).
  • עיריית ח’אן יונס, בשיתוף עם רשות מי החוף ובליווי רשות המים הפלסטינית, החלה בפרויקט תחזוקה דחופה של מערכות הביוב בשכונות חדשות במערב ח’אן יונס, במימון של מאה אלף דולר. נמסר כי הפרויקט מתמקד בתיקון ושיקום רשתות ביוב שנפגעו במהלך התקיפות הישראליות. במסגרת הפרויקט יתוקנו קווי ביוב באזורים כמו רחוב התעשייה ושכונת אלאמל (דף הפייסבוק של עיריית ח’אן יונס, 25 בנובמבר 2024).
העבודות לתיקון מערכות הביוב (דף הפייסבוק של עיריית ח'אן יונס, 25 בנובמבר 2024)    העבודות לתיקון מערכות הביוב (דף הפייסבוק של עיריית ח'אן יונס, 25 בנובמבר 2024)
העבודות לתיקון מערכות הביוב (דף הפייסבוק של עיריית ח’אן יונס, 25 בנובמבר 2024)
  • יחידת סהם (חץ) של משרד הפנים של חמאס ברצועת עזה הזהירה כי כל הסוחרים והמוכרים שישתפו פעולה עם “בריוני הכיבוש” – הכינוי שהעניקה לבוזזי משאיות הסיוע – יטופלו במשפט שדה (ערוץ הטלגרם של העיתונאית צאפינאז אללוח – עזה, 19 בנובמבר 2024). דווח על פעולות נוספות של היחידה נגד מי שהוגדרו “גנבים, בנדיטים, סוחרים ומי שרצו להיות בצד הכובש”. להלן מספר דוגמאות:
    • דווח כי כוחות היחידה הרגו ארבעה חמושים שגנבו רכוש מבתי תושבים ומכרו אותו בשווקים וכן גנבו מספר משאיות (ערוץ הטלגרם של יחידת סהם – מבצעים מיוחדים 103, 23 בנובמבר 2024).
    • “מקורות פלסטיינים” מסרו כי יחידת סהם הרגה את מחמד יחיא עבד אבו שריף, המכונה “אלשכל”, תושב דיר אלבלח. לפי הדיווחים, אבו שריף היה מעורב בשוד משאיות סיוע, גניבת בלוני גז לצורך מכירה, ובגניבת אמל”ח (ערוץ הטלגרם אמסכ עמיל, 23 בנובמבר 2024).
    • נמסר כי הכוחות ביצעו מארב ל-25 “בנדיטים” חמושים במחוז ח’אן יונס, וכי הם תקפו את החשודים עם פגזים וניהלו איתם חילופי אש מטווח קצר, בהם נהרגו ונפצעו חלק מחברי הכנופיה (ערוץ הטלגרם של יחידת סהם – מבצעים מיוחדים 103, 24 בנובמבר 2024).
 פעילי יחידת סהם שוברים רגליים של חשודים בגניבה (ערוץ הטלגרם של יחידת סהם – מבצעים מיוחדים 103, 24 בנובמבר 2024).     קריקטורה של עלאא' אללקטה, "קריקטוריסט הבית" של חמאס, תחת הכותרת "מבצע ביטחוני נגד כנופיית גנבי הסיוע" (חשבון האינסטגרם של pl24 אונליין, 21 בנובמבר 2024)
מימין: פעילי יחידת סהם שוברים רגליים של חשודים בגניבה (ערוץ הטלגרם של יחידת סהם – מבצעים מיוחדים 103, 24 בנובמבר 2024). משמאל: קריקטורה של עלאא’ אללקטה, “קריקטוריסט הבית” של חמאס, תחת הכותרת “מבצע ביטחוני נגד כנופיית גנבי הסיוע” (חשבון האינסטגרם של pl24 אונליין, 21 בנובמבר 2024)
  • לפי דיווח בחשבון X המזוהה עם תנועת פתח, יחידת “סהם” הוקמה לפני המלחמה על ידי ראש הלשכה המדינית של חמאס לשעבר, יחיא אלסנואר, ומקורבו, תופיק אבו נעים, כדי לפגוע במתנגדי אלסנואר ברצועת עזה. מרבית הפעילים שלה סוכלו על ידי כוחות צה”ל במלחמה, אולם חמאס שיקמה את היחידה, שמונה כעת כאלף לוחמי נח’בה מהזרוע הצבאית של חמאס שמתמקדים בפגיעה בסוחרים שלא נענים לדרישת חמאס לשלם מס על סחורות שנכנסות לרצועה (חשבון X של אלע’זאוי, 25 בנובמבר 2024).
  • ההתאגדות הלאומית של השבטים, החמולות ומשפחות פלסטיניות ברצועת עזה, הביעה תמיכתה בקמפיין הביטחוני שמוביל משרד הפנים של החמאס ברצועת עזה נגד גנבים ופורעי חוק. ההתאגדות שיבחה את פעילות המשטרה לטיהור מוקדי השחיתות ושיתוף הפעולה עם גורמים הקשורים “לכיבוש הישראלי” אשר פגעו בבני העם הפלסטיני (ערוץ הטלגרם של תנועת חמאס, 19 בנובמבר 2024).
  • ממלא מקום ראש הלשכה המדינית של חמאס ברצועת עזה, ח’ליל אלחיה, האשים כי מי שמעורבים בגניבת הסיוע ההומניטרי משתפים פעולה עם “הכיבוש ואיים כי חמאס תרדוף אותם ותעמיד אותם לדין. בראיון לערוץ אלאקצא, תהה אלחיה כיצד הבוזזים גונבים את המשאיות “כדי להעשיר את עצמכם, בזמן שבני עמכם מתים מרעב?”. הוא הוסיף כי “פשעיכם הם כתם של בושה לכל מי שמשתתף בהם” (ערוץ הטלגרם של חמאס, 20 בנובמבר 2024).
  • “מקורות פלסטיניים” ציינו כי תופעת שוד משאיות הסיוע ברצועת עזה ממוקדת בעיקר במשאיות של אונר”א שאינן מוגנות, בעוד משאיות אחרות, המיועדות לבתי חולים, או של סוחרים מקומיים, אינן מותקפות בשל אמצעי אבטחה. בנוסף, נמסר כי משפחות וחמולות בעזה מתנערות מהשודדים, ומאשימים את ישראל בכך ששוד המשאיות מתרחש באזורים תחת שליטתה. מוכתר משפחת אלאסטל מסר כי הוא דחה הצעה ישראלית דרך מוסדות בינלאומיים להוות אלטרנטיבה לממשלה ברצועת עזה, והדגיש כי המשפחות מוכנות לסייע באבטחת הסיוע רק בשטחים בטוחים. מנכ”ל לשכת ההסברה הממשלתית של חמאס ברצועה, אסמאעיל אלת’ואבתה, טען כי הממשלה ברצועה פועלת מזה חודשים לטיפול בכנופיות פורעי החוק, אך המגבלות הביטחוניות מקשות על פעילות המשטרה (אתר Ultra Palestine, 21 בנובמבר 2024).
  • על רקע משבר הלחם ברצועת עזה והמחירים הגבוהים, פרסמה יחידת סהם הודעה בדרום הרצועה, בה נמסר כי תיאסר מכירת כיכר לחם במחיר הגבוה מחמישה שקלים. התושבים נקראו להימנע מקנייה במחיר גבוה יותר ובעלי המאפיות נדרשו להקפיד על התמחור, כמו גם על הגבלה של מכירת שני כיכרות לחם לכל לקוח, במטרה למנוע ספסרות בכניסות למאפיות. ביחידה הזהירו כי גורמי האכיפה יפעלו ביד קשה נגד מפרי התקנות (ערוץ הטלגרם של יחידת סאהם – מבצעים מיוחדים 103, 26 בנובמבר 2024).
  • ממלא מקום ראש הלשכה מדינית של חמאס ברצועת עזה, ח’ליל אלחיה, ציין כי חמאס תומכת בהצעת מצרים להקים ועדה לניהול רצועת עזה, אשר תורכב מאנשי מקצוע מקומיים ותטפל בענייני היומיום, ובהם בריאות, חינוך, משטרה, ביטחון והגנה אזרחית ופעילות העיריות. לדבריו, הוועדה תפעל בתיאום עם ממשלת הרשות הפלסטינית ביהודה ושומרון ותוכל לספק סיוע ושירותים ברצועה, בתנאי שתיהנה מהסכמה פלסטינית, ערבית ובינלאומית, וממשאבים כספיים מספקים. אלחיה הדגיש כי יישום הוועדה עשוי לתרום להפסקת “התוקפנות” הישראלית, וציין שחמאס מוכנה לשתף פעולה בנושא, כולל פתיחת מעבר רפיח וניהול מתואם של המשטרה הפלסטינית ברצועת עזה (ערוץ הטלגרם של תנועת חמאס, 20 בנובמבר 2024).
  • יחידת התמיכה במו”מ של אש”ף, בראשות ד”ר שדאד אלעוילי, נפגשה עם שר התחבורה של הרשות הפלסטינית, טארק זערב, לדיון על שיקום מוקדם ברצועת עזה. בפגישה נדונו תחומים כדוגמת תשתיות, מים, אנרגיה ותחבורה, והוצגו סעיפים להסכם שיתוף פעולה בין הצדדים. זערב הדגיש את חשיבות התיאום הממשלתי לשיקום רצועת עזה ושיפור תשתיות התחבורה כחלק מחזון המדינה הפלסטינית העצמאית (מען, 21 בנובמבר 2024).
  • “מקורות פלסטיניים” טענו כי יו”ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, מעכב את יישום ההסכם שגובש בין פתח לבין חמאס על הקמת ועדה משותפת לניהול רצועת עזה, בשל סירובו לפרסם החלטה רשמית בנושא. לפי הדיווח, המאמצים המצריים לקדם את הנושא נעצרו לאחר כישלון הפגישות האחרונות בקהיר בין נציגי שתי התנועות. חבר הלשכה המדינית של חמאס, מחמד נזאל, ציין כי הרעיון להקים מנהל אזרחי ברצועת עזה זכה להסכמה ראשונית של הפלגים הפלסטיניים, אך הם ממתינים לעמדת פתח ואבו מאזן (אלערבי אלג’דיד, 22 בנובמבר 2024).
  • בכיר חמאס בלבנון, אסאמה חמדאן, אמר כי הייתה אמורה להתקיים פגישה עם נציגי פתח בקהיר על השלמת הסידורים להקמת הוועדה שתנהל את רצועת עזה, אולם היא התעכבה בשל “התפתחויות”, ובהן מותו של ראש הלשכה המדינית, יחיא אלסנואר, ב-16 באוקטובר 2024. חמדאן הוסיף כי עמדת חמאס היא שיש להקים ממשלת פיוס לאומית שתנהל את ענייני הפלסטינים, אולם עדיין לא הושגה הסכמה על כך (אלמיאדין, 25 בנובמבר 2024).
סנקציות אמריקאיות נגד בכירים בחמאס
  • משרד האוצר האמריקאי הודיע על הכנסת שישה מבכירי חמאס לרשימת הסנקציות בשל פעילות טרור. הבכירים הם עבד אלרחמן ע’נימאת, בכיר בגדודי עז אלדין אלקסאם שמתגורר בתורכיה והואשם במעורבות בפיגועי טרור; מוסא עכארי וסלאמה מרעי, שהואשמו במעורבות במימון פעילות חמאס; מחמד נזאל, באסם נעים וע’אזי חמד (אתר משרד האוצר האמריקאי, 19 בנובמבר 2024).
  • תנועת חמאס גינתה את ההודעה האמריקאית, שלטענתה מציגה את “ההתנגדות הפלסטינית הלגיטימית” כטרור, ומאשרת את ההטיה האמריקאית לטובת ישראל. בהודעת התנועה נאמר כי ההחלטה מבוססת על הנחות וטענות שקריות, שמטרתן לעוות את תדמית בכירי התנועה, תוך התעלמות מההנהגה הישראלית, שנטען כי היא אחראית לביצוע “רצח העם הנורא ביותר בהיסטוריה” (ערוץ הטלגרם של חמאס, 20 בנובמבר 2024).
  • בכיר חמאס, מחמד נזאל, קרא לממשל האמריקאי להציג את הראיות המשפטיות שעליהן הסתמך לצורך הכנסתו לרשימת הסנקציות. נזאל טען כי מאז הצטרף לחמאס לפני 37 שנה, הוא פעל “בתחומי הפוליטיקה, התקשורת, ותחומים נוספים של המרחב הציבורי” (אלערבי אלג’דיד, 21 בנובמבר 2024).
אישום בגרמניה נגד חשודים בחברות בחמאס
  • התביעה הפדרלית בגרמניה הגישה כתב אישום נגד ארבעה בני אדם החשודים בחברות בחמאס, שמוגדרת ארגון טרור בגרמניה. הארבעה – שני אזרחי לבנון, מצרי והולנדי – נעצרו בגרמניה ובהולנד בדצמבר 2023. לפי כתב האישום, הארבעה פעלו כסוכנים של חמאס במשך שנים ומילאו תפקידים חשובים בחמאס והיו להם קשרים ישירים לבכירים בזרוע הצבאית. בין השאר, נטען כי הם הפעילו עבור חמאס מחסנים לאמצעי לחימה ברחבי אירופה. נטען כי אחד הנאשמים הקים מחסן אמצעי לחימה בבולגריה בשנת 2019 ונאשם נוסף הביא אקדח מדנמרק לגרמניה, וכי חברי החוליה גם ניסו להקים מחסן בפולין. הרשויות גם טענו כי הנאשמים הכינו את מחסני הנשק לקראת אפשרות של ביצוע פיגועים בשטח גרמניה, בין השאר נגד שגרירות ישראל בברלין, נגד בסיס חיל האוויר האמריקאי רמשטיין ובאזור נמל התעופה טמפלהוף בברלין (דר שפיגל, 25 בנובמבר 2024).
פיגועים
  • במהלך השבוע לא היו פיגועים.
פעילות סיכול ומנע
  • כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות לסיכול טרור ברחבי יהודה ושומרון. הכוחות עצרו עשרות מבוקשים וחשודים בפעילות טרור, איתרו אמצעי לחימה וכספים למימון פעולות טרור (דובר צה”ל, 26-19 בנובמבר 2024). להלן ההתפתחויות העיקריות:
    • ב-20 בנובמבר 2024, השלימו כוחות הביטחון הישראליים פעילות נרחבת של 48 שעות לסיכול טרור בג’נין ובקבאטיה. במהלך הפעילות, סוכלו תשעה פעילי טרור בתקיפות מהקרקע ומהאוויר, חלקם היו מעורבים בפיגועי ירי. כמו כן, הושמדו עשרות מטענים, אותרו כלי נשק ואמצעי לחימה נוספים ונעצרו מספר מבוקשים (דובר צה”ל, 21-19 בנובמבר 2024). מושל מחוז ג’נין, כמאל אבו אלרב, מסר כי שמונה פלסטינים נהרגו בפעילות כוחות הביטחון הישראליים ו-19 נוספים נפצעו וכי נגרם נזק רב בג’נין ובמחנה הפליטים שלה (ופא, 20 בנובמבר 2024). חמאס הודיעה על מותם של שניים מפעילי הזרוע הצבאית שלה בעיירה כפר דאן ופעיל נוסף נהרג בג’נין (ערוץ הטלגרם של חמאס איו”ש, 22-20 בנובמבר 2024).
תקיפה אווירית נגד כלי רכב עם פעילי טרור באזור ג'נין (דובר צה"ל, 21 בנובמבר 2024)
תקיפה אווירית נגד כלי רכב עם פעילי טרור באזור ג’נין (דובר צה”ל, 21 בנובמבר 2024)
    • ב-21 בנובמבר 2024, דווח כי ג’האד אלקאטוני, תושב מחנה הפליטים אלעין, נהרג במהלך פעילות של כוחות צה”ל (ערוץ הטלגרם חדשות שכם, 21 בנובמבר 2024). הזרוע הצבאית של הגא”פ אישרה כי הוא היה פעיל בגדוד שכם של פלוגות ירושלים (ערוץ הטלגרם של “פלוגות ירושלים” באיו”ש, 21 בנובמבר 2024).
    • ב-24 בנובמבר 2024, פעלו כוחות הביטחון הישראליים בכפר יעבד שבאזור ג’נין. במהלך הפעילות, שני פעילי טרור השליכו מטענים לעבר הכוחות, שהשיבו בירי והרגו את שני המפגעים. לא היו נפגעים בקרב כוחות הביטחון (דובר צה”ל, 25 בנובמבר 2024). “מקורות פלסטיניים” מוסרים כי ההרוגים מחמד חמארשה ואחמד זיד (ערוץ הטלגרם פלסטין פוסט, 25 בנובמבר 2024).
מחמד חמארשה ואחמד זיד (ערוץ הטלגרם פלסטין פוסט, 25 בנובמבר 2024)
מחמד חמארשה ואחמד זיד (ערוץ הטלגרם פלסטין פוסט, 25 בנובמבר 2024)
    • ב-25 בנובמבר 2024, סיכלו כוחות הביטחון הישראליים הברחת של אמל”ח לישראל באזור בקעת הירדן. הכוחות עצרו חשוד ואיתרו שני תיקים שהכילו 14 אקדחים ו-65 חלקי נשק (דובר צה”ל, 25 בנובמבר 2024).
סיכול ניסיון לפגוע בשר בן גביר
  • שלושה פלסטינים מחברון הואשמו שהקימו חוליית טרור כדי להתנקש בחיי השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, ובבנו. לפי כתב האישום, ראש החוליה, אסמאעיל אבראהים עוודי, פנה לחמאס ולחזבאללה בקיץ 2024 כדי לקבל סיוע להוציא לפועל פיגועים נגד ישראלים ואישים בכירים. כמו כן, הוא עקב אחר מסלולי הנסיעה של בן גביר ובנו, למד את סוג כלי הרכב שבהם נסעו ואת מספר המאבטחים סביבם (דוברות המשטרה ושב”כ, 21 בנובמבר 2024).
פעילות מנגנוני הרשות הפלסטינית
  • במהלך השבוע האחרון, דווח כי מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית המשיכו לאתר ולנטרל מטענים שהוטמנו על ידי פעילי טרור במטרה לפגוע בכוחות הביטחון הישראליים, בין השאר בעיירה טמון, בשכם, בטובאס ובין היישובים ג’אלוד ותלפית. אתר החדשות אלשאהד, שנחשב מתנגד לרשות הפלסטינית, ציין כי כמעט מדי יום מחרימים פעילי מנגנוני הביטחון ציוד או מטענים של “לוחמי ההתנגדות” באזור הערים והכפרים ביהודה ושומרון, ובנוסף הם רודפים אחרי “לוחמי התנגדות” שמבוקשים על ידי ישראל (אלשאהד, 25-20 בנובמבר 2024).
  • בעקבות עימותים קשים בעיירה בית פוריכ בין מתיישבים יהודים לתושבי מקומיים, קרא הפעיל הפוליטי, מרואן אלאקרע, לרשות הפלסטינית ולמנגנוני הביטחון שלה להגן על הפלסטינים ביהודה ושומרון, וטען שאם אינם מסוגלים, יש לאפשר לצעירים לקחת את האחריות להגנה על האדמה והאנשים. אלאקרע הוסיף כי לפלסטינים יש את האמצעים להגן על אדמתם וקרא לכל הפלסטינים ביהודה ושומרון להתכונן “לעתיד המאיים, בו כולם עשויים להיות מטרה למתקפות המתנחלים” (אלשאהד, 24 בנובמבר 2024).
פעילות מדינית
  • יו”ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, שוחח עם שר החוץ של האיחוד האירופי, ג’וזף בורל על ההתפתחויות האחרונות ברצועת עזה וביהודה ושומרון, ובדרכים ליישם את החלטות האו”ם הקשורות להפסקת אש מיידית ברצועה. נמסר כי אבו מאזן הודה לאיחוד האירופי ולמדינות החברות על התמיכה הפוליטית והפיננסית שהם מספקים ליישום פתרון שתי המדינות, לבניית המוסדות הפלסטיניים, ולחיזוק השותפות הפלסטינית-אירופית. כמו כן, אבו מאזן הביע הערכה לקריאתו של בורל להפסקת אש ונסיגה ישראלית מוחלטת מרצועת עזה, ולתמיכתו של בורל בהאצת הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה, במניעת “עקירת” התושבים, בקבלת אחריות הרשות הפלסטינית על הרצועה, בגינוי ההחלטה הישראלית על הפסקת פעילות אונר”א, ובהטלת סנקציות על מתיישבים והפסקת השיח הקשור להסכם השותפות בין ישראל לאיחוד האירופי. יו”ר הרשות הפלסטינית גם הדגיש את החשיבות של התמיכה האירופית במאמצים הפלסטיניים להשיג חברות מלאה באו”ם ולגייס הכרה ב”מדינה פלסטינית” (ופא, 21 בנובמבר 2024).
  • מזכיר הוועד הפועל של אש”ף, חסין אלשיח’, נועד בדוחה עם ראש ממשלת קטר, מחמד בן עבד אלרחמן אאל ת’אני. נמסר כי השניים דנו במצב הנוכחי בזירה הפלסטינית ובמתרחש באזור, וכי הם הדגישו את הצורך להמשיך בשיתוף פעולה ברמה הבינלאומית והערבית כדי להביא להפסקת המלחמה ברצועת עזה ובלבנון ולהביא להכנסת סיוע הומניטרי לרצועה (חשבון X של חסין אלשיח’, 25 בנובמבר 2024).
תגובות לצווי המעצר נגד נתניהו וגלנט
  • ב-21 בנובמבר 2024, קיבלה ערכאת טרום-משפט בבית הדין הפלילי הבינלאומי את בקשת התובע הכללי, כרים ח’אן, להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון לשעבר יואב גלנט ומפקד הזרוע הצבאית של חמאס, מחמד אלצ’יף, שנהרג בתקיפה ישראלית ביולי 2024. לפי ההודעה הרשמית, השלושה חשודים בביצוע פשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה (אתר בית הדין הפלילי הבינלאומי, 21 בנובמבר 2024).[3] בזירה הפלסטינית בירכו על צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט, והתעלמו מההחלטה לגבי אלצ’יף. להלן תגובות בולטות:
    • הרשות הפלסטינית בירכה על החלטת בית הדין קראה לכל המדינות החברות בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג ובאו”ם ליישם את החלטת בית המשפט ולתמוך בהחרמת הקשר והפגישות עם נתניהו וגלנט (ופא, 22 בנובמבר 2024).
    • בהודעת תנועת פתח נמסר כי ההחלטה היא “הישג לצדק ולמתן דין וחשבון אפקטיבי”. התנועה האשימה את ישראל בביצוע “מעשי טבח” ברצועת עזה וביהודה ושומרון, והתחייבה להמשיך במאבק למיצוי הדין עם האחראים ל”פשעי מלחמה” (ופא, 21 בנובמבר 2024).
    • מתנועת חמאס נמסר כי מדובר בצעד תקדימי וחשוב, שמתקן את “העוול ההיסטורי כלפי העם הפלסטיני ואת ההתעלמות הבינלאומית מהפרות זכויות האדם לאורך 76 שנות כיבוש”. התנועה קראה להרחיב את החקירה לכלל מנהיגי “הכיבוש” ושריו, ודרשה מהמדינות בעולם לשתף פעולה עם בית הדין הבינלאומי ולהביא לעצירת “פשעי ההשמדה” נגד אזרחים ברצועת עזה (ערוץ הטלגרם הרשמי של חמאס, 22 בנובמבר 2024).
    • הגא”פ מסר כי הוא רואה בהחלטה על צווי המעצר צעד בכיוון הנכון, אף שהוא הגיע באיחור רב (ערוץ הטלגרם של גא”פ, 21 בנובמבר 2024).
אירוע ירי ליד שגרירות ישראל
  • ב-24 בנובמבר 2024, התרחשה תקרית ירי באזור אלראביה בעמאן, בקרבת שגרירות ישראל בירדן. מִנְהָל ביטחון הציבור הירדני מסר כי אדם פתח באש לעבר סיור ביטחוני, וכי אנשי הביטחון רדפו אחרי המפגע והרגו אותו. בהודעה צוין כי שלושה מאנשי מִנְהָל ביטחון הציבור נפצעו (סקיי ניוז בערבית, 24 בנובמבר 2024). דובר ממשלת ירדן ושר התקשורת, מחמד אלמומני, ציין כי האירוע הוא “פיגוע טרור” נגד כוחות ביטחון הציבור וכי היורה היה בעל עבר פלילי. אלמומני הזהיר כי הפגיעה ביציבות ירדן ובביטחונה מהווה “קו אדום” וכי “כל פגיעה בביטחון המדינה ותקיפת אנשי הביטחון הכללי תיענה בתקיפות” (סוכנות פטרה, 24 בנובמבר 2024). יצוין כי לא נמסר אם האירוע היווה ניסיון פגיעה בשגרירות.
כוחות הביטחון הירדניים בזירת הירי (חשבון X של סוכנות הידיעות אלוקיל, 24 בנובמבר 2024)
כוחות הביטחון הירדניים בזירת הירי (חשבון X של סוכנות הידיעות אלוקיל, 24 בנובמבר 2024)
מאסר לחבר פרלמנט לשעבר שהבריח אמל”ח ליהודה ושומרון
  • בית המשפט הירדני לביטחון המדינה גזר עונש של עשר שנות מאסר על חבר הפרלמנט לשעבר, עמאד אלעדואן, באשמת הברחת נשק ליהודה ושומרון, ייצוא ומכירת נשק, וכן ביצוע מעשים שהוגדרו כמאיימים על הסדר הציבורי בממלכה. אלעדואן נעצר בגשר אלנבי ב-22 באפריל 2023 כשברשותו כמות גדולה של אמל”ח, תוך שהוא ניצל את חסינות הדיפלומטית. יצוין כי חבר הפרלמנט לשעבר משתייך לשבט אלעדואן, שבט חזק ומשמעותי בירדן, המוכר בתמיכה בהתנגדות הפלסטינית (אלשאהד, 22 בנובמבר 2024).

[1] טרם התקיפות ננקטו צעדים רבים על מנת לצמצם את הסיכוי לפגיעה באזרחים, הכוללים פינוי אוכלוסייה מהאזור בעזרת אזהרות רבות, שימוש בחימוש מדויק ובתצפיות מהאוויר. ארגוני הטרור ברצועה מפרים באופן שיטתי את הדין הבין לאומי, תוך ניצול אכזרי של המרחב ההומניטרי והאוכלוסייה כמגן אנושי לפעולות טרור.
[2] כחמישים בני אדם נהרגו במארב בעיקול מפלסים ב-7 באוקטובר 2023. גופותיהם של שבעה מהנרצחים נחטפו לרצועת עזה ולאחר מכן חולצו והושבו לישראל.
[3] להרחבה, ראו מחקר של מרכז המידע מ-26 במאי 2024: "המערכה המשפטית הבינלאומית נגד ישראל – תגובות ומשמעויות".