מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (21-14 בינואר 2025)

חזרת עקורים פלסטינים לבתיהם בעקבות הפסקת האש (ערוץ הטלגרם Gaza Now, 19 בינואר 2025)

חזרת עקורים פלסטינים לבתיהם בעקבות הפסקת האש (ערוץ הטלגרם Gaza Now, 19 בינואר 2025)

פריסת שוטרי חמאס (דף הפייסבוק של משרד הפנים ברצועה, 19 בינואר 2025).

פריסת שוטרי חמאס (דף הפייסבוק של משרד הפנים ברצועה, 19 בינואר 2025).

פינוי הריסות בח'אן יונס (דף הפייסבוק של עיריית ח'אן יונס, 20 בינואר 2025)

פינוי הריסות בח'אן יונס (דף הפייסבוק של עיריית ח'אן יונס, 20 בינואר 2025)

משאיות סיוע בכניסה למעבר רפיח (המרכז הפלסטיני לתקשורת, 19 בינואר 2025).

משאיות סיוע בכניסה למעבר רפיח (המרכז הפלסטיני לתקשורת, 19 בינואר 2025).

ראש הממשלה מצטפא מעניק לאבו מאזן את תוכנית הממשלה לשיקום הרצועה (ופא, 19 בינואר 2025)

ראש הממשלה מצטפא מעניק לאבו מאזן את תוכנית הממשלה לשיקום הרצועה (ופא, 19 בינואר 2025)

אמצעי לחימה שנתפסו במהלך הפעילות במחנה הפליטים ג'נין (ערוץ הטלגרם של רדיו חיאת, 21 בינואר 2025)

אמצעי לחימה שנתפסו במהלך הפעילות במחנה הפליטים ג'נין (ערוץ הטלגרם של רדיו חיאת, 21 בינואר 2025)

פגישת אבו מאזן וספוראליק (ופא, 16 בינואר 2025)

פגישת אבו מאזן וספוראליק (ופא, 16 בינואר 2025)

פגישת מצטפא וקאלאס (ופא, 17 בינואר 2025)

פגישת מצטפא וקאלאס (ופא, 17 בינואר 2025)

  • ב-19 בינואר 2025, נכנסה לתוקף הפסקת האש בין ישראל לבין חמאס ברצועת עזה כשלב ראשון במסגרת עסקה להחזרת החטופים הישראלים. חמאס שחררה שלוש חטופות ישראליות בתמורה לתשעים נשים וקטינים פלסטינים שהיו כלואים בישראל.
  • בכירי חמאס ציינו כי הם מחויבים ליישום ההסכם והכריזו כי הפסקת האש מהווה ניצחון על ישראל. חמאס מיהרה להפגין משילות עם פריסת כוחות ביטחון גדולים ברצועת עזה, בעוד הרשות הפלסטינית דרשה להעביר לידיה את האחריות על הרצועה.
  • ישראלי נפצע בפיגוע דקירה בתל אביב, המפגע נהרג. כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות סיכול טרור ברחבי יהודה ושומרון ופתחו במבצע נרחב בג’נין. לוחם צה”ל נהרג ושלושה נפצעו בשתי תקריות של פיצוץ מטענים במהלך הפעילות.
  • מתיישבים יהודים התפרעו בכפרים פלסטיניים באזור קלקיליה.
  • פעילות מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית נגד החמושים במחנה הפליטים ג’נין נמשכה לאחר קריסת ההבנות בין הצדדים, אולם הסתיימה עם תחילת פעילות כוחות הביטחון הישראליים.
  • ב-19 בינואר 2025, בשעה 11:15 לפני הצהריים, נכנסה לתוקף באופן רשמי הפסקת אש בין ישראל לבין חמאס ברצועת עזה, שגובשה במשא ומתן בתיווך ארה”ב, קטר ומצרים. השלב הראשון של הפסקת האש אמור להימשך 42 ימים, במהלכם חמאס תשחרר 33 חטופות וחטופים בתמורה ליותר מ-1,800 אסירים, עצירים וכלואים פלסטינים בישראל, הכנסת סיוע הומניטרי מוגדל לרצועת עזה, פריסה מחודשת של כוחות צה”ל ברצועה ומעבר של עקורים לצפון הרצועה. בשעות אחר הצהריים של ה-19 בינואר 2025, שחררה הזרוע הצבאית של חמאס שלוש חטופות ישראליות, ובמהלך הלילה שבין 20-19 בינואר 2025, שוחררו תשעים נשים וקטינים פלסטינים ליהודה ושומרון ולמזרח ירושלים (תקשורת ישראלית, 20-17 בינואר 2025).
חזרת עקורים פלסטינים לבתיהם בעקבות הפסקת האש (ערוץ הטלגרם Gaza Now, 19 בינואר 2025)
חזרת עקורים פלסטינים לבתיהם בעקבות הפסקת האש (ערוץ הטלגרם Gaza Now, 19 בינואר 2025)
חמאס
  • בכירים בחמאס בירכו על הפסקת האש וציינו כי התנועה מחויבת ליישם את ההסכם. כמו כן, הבכירים הציגו את הפסקת האש כהישג עבור “ההתנגדות” וניצחון במסגרת מערכת “מבול אלאקצא” שהחל עם המתקפה נגד ישראל ב-7 באוקטובר 2023. להלן התבטאויות בולטות:
    • בהודעת חמאס נאמר כי מערכת מבול אלאקצא המחישה את לכידות “התנגדות” העם הפלסטיני, וכי “ההתנגדות” כפתה על “הכיבוש” להפסיק את “התוקפנות” ולסגת. התנועה קראה לפעול לסיום המצור, לספק סיוע, להחזיר את העקורים ולשקם את הרצועה (ערוץ הטלגרם של חמאס, 18 בינואר 2025). בהודעה נוספת, עם כניסתה של הפסקת האש לתוקף, נאמר כי התנועה מחויבת ליישם את התנאים. כמו כן, ההודעה שיבחה את העמידה האיתנה של העם הפלסטיני ובירכה על שחרור האסירים. בחמאס גם ציינו כי הם עוקבים אחרי הכנסת הסיוע ההומניטרי והדגישו כי יעשו את כל המאמצים כדי להחזיר את מצב החיים ברצועה לטבעו (ערוץ הטלגרם של חמאס, 19 בינואר 2025).
    • ראש הלשכה המדינית של חמאס ברצועת עזה , ח’ליל אלחיה, שעמד בראש צוות המשא ומתן מטעם התנועה, שיבח את עמידתם האיתנה של תושבי עזה שהקריבו רבות למען הגנה על ירושלים ומסגד אלאקצא. הוא הצדיע לשהידים מכל שכבות האוכלוסייה, החל ממנהיגי התנועה, ובראשם אסמאעיל הניה, יחיא אלסנואר וצלאח אלעארורי, וכן הלוחמים, עיתונאים, נשים וילדים, והדגיש כי מערכת “מבול אלאקצא” מהווה נקודת מפנה היסטורית במאבק הפלסטיני. לטענתו, ישראל נכשלה בהשגת מטרותיה, בעוד “ההתנגדות” הפלסטינית הפגינה כוח ויצירתיות צבאית, תוך שהוא שיבח את גדודי עז אלדין אלקסאם, פלוגות ירושלים ושאר פלגי “ההתנגדות”. בנוסף, הוא הודה לאיראן, חזבאללה, החות’ים, ההתנגדות האסלאמית בעיראק ולמדינות שתמכו בפלסטינים. בהתייחסו לעתיד, הדגיש אלחיה את הצורך בבנייה ושיקום רצועת עזה, תוך קריאה לסולידריות לאומית ולתמיכה באסירים הפלסטינים שצפויים להשתחרר במסגרת ההסכם. לדבריו, המאבק יימשך עד לניצחון מלא (אלאקצא, 15 בינואר 2025).
    • בכיר חמאס בלבנון, אסאמה חמדאן, ציין כי מספר האסירים הפלסטינים שישוחררו במסגרת ההסכם ישביע את רצון העם הפלסטיני, וכי הפסקת האש תיושם בפיקוח המתווכים. הוא הדגיש כי השלב הראשון בהסכם ילווה במשא ומתן על השלב הבא, תוך התחייבות של המתווכות שהפסקת האש תימשך במהלך המו”מ, גם אם הוא ייקח זמן, והוסיף כי עיקר ההסכם הוא שהוא מוביל לנסיגה מלאה מרצועת עזה והפסקת אש כוללת בתום שלבי ההסכם. לדבריו, ההסכם הנוכחי דומה מאוד להצעה שהוצגה על ידי ממשל ביידן במאי 2024 (ערוץ אלג’זירה מבאשר, 16 בינואר 2025).
    • חבר הלשכה המדינית של חמאס, חסאם בדראן, , הגדיר את ההסכם כהישג פלסטיני כולל, ולא רק של חמאס. הוא הדגיש כי העסקה נועדה לכלול אסירים מכל הפלגים הפלסטיניים, תוך מתן עדיפות לסיום המלחמה, נסיגת הכוחות הישראלים, חזרת העקורים והכנסת סיוע לרצועת עזה. בדראן ציין כי חמאס מפעילה ועדות טכניות וצוותי מעקב ליישום ההסכם, והבהיר כי המאבק ביהודה ושומרון צפוי להיות “ארוך ואכזרי” (ערוץ הטלגרם של חמאס, 17 בינואר 2025).
    • דובר הזרוע הצבאית של חמאס, אבו עבידה, מסר כי גדודי עז אלדין אלקסאם ושאר פלגי “ההתנגדות” מחויבים באופן מלא להסכם הפסקת האש, בכפוף להתחייבויות “האויב”. לטענתו, חמאס והתושבים ברצועת עזה הצליחו לפגוע בישראל באופן משמעותי, על אף שישראל נעזרה ב”כוחות החזקים ביותר בעולם”. הוא שיבח את התיאום בין חמאס לבין שאר הפלגים וטען כי ניתן היה להגיע להסכם הנוכחי גם לפני יותר משנה כשהטיל את האחריות לעיכוב על ממשלת ישראל. כמו כן, הוא קרא להסלים את “ההתנגדות” ביהודה ושומרון והודה לארגוני “ציר ההתנגדות” על תמיכתם (ערוץ הטלגרם של אבו עבידה, 19 בינואר 2025).
  • ערב כניסת הפסקת האש לתוקף, כינסה חמאס פגישה של נציגי הפלגים הפלסטיניים בדוחה כדי לדון ביישום ההסכם הפסקת האש. בפגישה השתתפו משלחת מחמאס בראשות יו”ר מועצת ההנהגה של התנועה, מחמד דרויש, ובהשתתפות ח’ליל אלחיה; משלחת מהג’האד האסלאמי בפלסטין (הגא”פ) בראשות המזכ”ל זיאד אלנח’אלה; משלחת מהחזית העממית לשחרור פלסטין בראשות סגן המזכ”ל, ג’מיל מזהר; משלחת מהחזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין בראשות סגנית המזכ”ל, מאג’דה אלמצרי; משלחת מהיוזמה הלאומית בראשות מצטפא אלברע’ות’י; משלחות מהחזית העממית – המפקדה הכללית ומפלגת העם הפלסטינית; את הרשות הפלסטינית ופתח ייצג קדורה פארס, יו”ר הרשות לענייני אסירים ומשוחררים. דרויש ציין כי ידי חמאס מושטות לאחדות. הוא הדגיש כי משתתפי הפגישה רוצים ממשלת אחדות לאומית, אך ציין כי אם הדבר אינו אפשרי, יש לנהל את הרצועה באופן לאומי ועל כולם לקחת חלק בשיקום ובסיוע לאנשים (ערוץ הטלגרם של חמאס, 18 בינואר 2025).
פגישת הפלגים הפלסטינים בדוחה (ערוץ הטלגרם הרשמי של חמאס,18 בינואר 2025).
פגישת הפלגים הפלסטינים בדוחה (ערוץ הטלגרם הרשמי של חמאס,18 בינואר 2025).
משילות חמאס
  • ממשלת חמאס ברצועת עזה הודיעה על השלמת תוכנית מקיפה להשבת השגרה לרצועת עזה ליישום במהלך הפסקת האש. התוכנית כוללת צעדים דחופים בשטח להבטחת חזרה הדרגתית לחיים נורמליים, ובכלל זה אבטחת האזורים שנפגעו ומתן סיוע הומניטרי לאזרחים. צוותים ממשלתיים מתמחים מהמשרדים והמוסדות הממשלתיים נערכו לעקוב אחר יישום התוכנית בשטח, כדי להבטיח את ביטחון האזרחים ולנסות לספק את צרכיהם הבסיסיים. בהודעה נמסר כי המשטרה תשמור על הביטחון והסדר במחוזות השונים; העיריות יעסקו בפתיחת הרחובות מחדש, ניקוי האזורים שנפגעו, הנחת רשתות המים ושיקום התשתיות; והצוותים הממשלתיים מהמשרדים השונים יעקבו בשטח ויפעלו בצמוד על מנת להבטיח שננקטים כל הצעדים כדי להבטיח שהחיים יחזרו לשגרה בהקדם האפשרי (ערוץ הטלגרם של לשכת ההסברה הממשלתית ברצועה, 18 בינואר 2025).
  • משרד הפנים והביטחון הלאומי של חמאס ברצועת עזה הודיע ב-18 בינואר 2025, כי מנגנוני הביטחון הכפופים למשרד יתחילו להתפרס ברחבי הרצועה עם כניסת הפסקת האש לתוקף. המשרד קרא לאזרחים לשתף פעולה עם מנגנוני הביטחון, לשמור על הרכוש הציבורי והפרטי ולהימנע מהתנהגות מסכנת חיים (דף הפייסבוק של משרד הפנים ברצועה, 18 בינואר 2025). יחידת סהם של משרד הפנים פרסמה אזהרה: “לכל הגנבים והשודדים – תתכוננו. הכוחות שלנו מוכנים, נותר רק יום אחד, ולאחר מכן כל הגנבים, הבוגדים והסוחרים יחוו החלפת ברכיים בפלטינות” (ערוץ הטלגרם של יחידת סהם, 18 בינואר 2025).
  •    מיד עם תחילת הפסקת האש, החלו להתפרס אלפי שוטרים פלסטינים של חמאס ברחבי הרצועה כחלק מהתוכנית הממשלתית לשמירה על הביטחון והסדר. כמו כן, נמסר כי העיריות החלו בשיקום ובפינוי ההריסות כדי לאפשר את פתיחת הרחובות לתנועה (ערוץ הטלגרם של לשכת ההסברה הממשלתית ברצועה, 19 בינואר 2025).
מימין: פריסת שוטרי חמאס (דף הפייסבוק של משרד הפנים ברצועה, 19 בינואר 2025). במרכז: חמושים מהזרוע הצבאית של חמאס עם תושבים בח'אן יונס (סוכנות קדס, 19 בינואר 2025). משמאל: פינוי הריסות בח'אן יונס (דף הפייסבוק של עיריית ח'אן יונס, 20 בינואר 2025)
מימין: פריסת שוטרי חמאס (דף הפייסבוק של משרד הפנים ברצועה, 19 בינואר 2025). במרכז: חמושים מהזרוע הצבאית של חמאס עם תושבים בח’אן יונס (סוכנות קדס, 19 בינואר 2025). משמאל: פינוי הריסות בח’אן יונס (דף הפייסבוק של עיריית ח’אן יונס, 20 בינואר 2025)
המצב ההומניטרי ושיקום רצועת עזה
  • “מקור במשרד הפנים של חמאס ברצועת עזה” מסר כי ביום הראשון של הפסקת האש, נכנסו לרצועת עזה 552 משאיות סיוע משלושה מעברים, ובכללן 50 מכליות דלק וגז בישול. 242 מהמשאיות נכנסו דרך מעבר ארז לצפון הרצועה (סוכנות אנטוליה, 19 בינואר 2025; אלג’זירה.נט, 19 בינואר 2025); “מקור בכיר בהתנגדות” מסר כי ביום הראשון של יישום ההסכם נכנסו כ-500 משאיות סיוע לרצועת עזה, וביום השני נכנסו יותר מ-600 משאיות (אלמיאדין, 20 בינואר 2025); תת-מזכ”ל האו”ם לעניינים הומניטריים, טום פלטשר, מסר כי יותר מ-630 משאיות סיוע נכנסו לרצועה ב-19 בינואר 2025, מתוכן לפחות 300 משאיות לצפון הרצועה (חשבון X של טום פלטשר, 20 בינואר 2025).
 משאיות סיוע בכניסה למעבר רפיח (המרכז הפלסטיני לתקשורת, 19 בינואר 2025).     פעיל מנגנוני הביטחון של חמאס מאבטח את מעבר משאיות הסיוע (אלג'זירה.נט, 19 בינואר 2025)
מימין: משאיות סיוע בכניסה למעבר רפיח (המרכז הפלסטיני לתקשורת, 19 בינואר 2025). משמאל: פעיל מנגנוני הביטחון של חמאס מאבטח את מעבר משאיות הסיוע (אלג’זירה.נט, 19 בינואר 2025)
  • מנכ”ל משרד הבריאות של חמאס ברצועת עזה, מניר אלברש, מסר כי עם כניסת הפסקת האש לתוקף, החלו פעולות שיקום בבתי החולים בצפון הרצועה. הוא ציין כי השיקום ייעשה באופן הדרגתי, תחילה בבית החולים אלעודה, אשר יספק טיפול ראשוני לחולים ולפצועים, ולאחר מכן בבית החולים האינדונזי ובבית החולים כמאל עדואן. לדבריו, שיקום בתי החולים יתבצע בהתאם למורכבות ולחומרת מצבם, וכן בעזרתם של מוסדות וארגונים בינלאומיים. אלברש האשים את ישראל בפגיעה מכוונת בתשתיות בתי החולים ובמערכת הבריאות וטען כי בתי החולים לא שימשו לפעילות טרור (סוכנות צפא, 20 בינואר 2025).
  • דווח כי הערכות האו”ם מצביעות על כך שהתהליך של שיקום הרצועה ידרוש מיליארדי דולרים ויימשך שנים. פינוי 42 מיליון טונות של הריסות עלול לקחת 14 שנים ולעלות 1.2 מיליארד דולר. לפי נתוני לוויין, שני שלישים מהמבנים ברצועה נהרסו, וכ-1.8 מיליון בני אדם זקוקים למחסה. הנזק לתשתיות מוערך ב-18.5 מיליארד דולר, עם פגיעה קשה בשירותים חיוניים, בכבישים ובאספקת המים (אלאקתצאדי ,16 בינואר 2025).
  • נציג ארגון הבריאות העולמי ב”פלסטין”, ריק פפרקורן, מסר כי שיקום מערכת הבריאות ברצועת עזה ידרוש לפחות עשרה מיליארד דולר בשנים הקרובות, כאשר בשלבים הראשונים יידרשו מעל שלושה מיליארד דולר. הוא הדגיש כי ההרס עצום וכי האחריות לשיקום מוטלת על כל המדינות החברות בארגון, כולל ישראל (וטן, 17 בינואר 2025).
מעורבות הרשות הפלסטינית
  • לשכתו של יו”ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, הדגישה כי הרשות הפלסטינית היא שצריכה לשאת באחריות המלאה על רצועת עזה, שכן היא חלק בלתי נפרד מהשטח הפלסטיני הכבוש. בהודעה צוין כי לפי הנחיית אבו מאזן, ממשלת הרשות השלימה את כל ההכנות לקבלת אחריות מלאה על רצועת עזה, והצוותים המנהליים והביטחוניים שלה מוכנים למלא את תפקידם להקל על סבל העם, להחזיר את העקורים לבתיהם, לשקם שירותים בסיסיים כמו מים וחשמל, ולקחת אחריות על המעברים ותהליך השיקום (ופא, 17 בינואר 2025).
  • ב-19 בינואר 2025, קיימה ממשלת הרשות הפלסטינית ישיבה מיוחדת כדי לדון בפעילות ברצועה של המשרדים והמוסדות הממשלתיים. הממשלה אישרה הקמת חמ”ל חירום ממשלתי לרצועת עזה, בו יהיו מיוצגים כל המשרדים ומוסדות הממשלה הרלוונטיים, והחליטה לבקש מהגורמים המוסמכים לעבוד על הגשת התוכנית הדרושה להקמת הרשות העצמאית לשיקום רצועת עזה, בתיאום עם הגורמים התורמים. ראש ממשלת הרשות, מחמד מצטפא, ציין כי מאמצי הסיוע והשיקום יבוצעו בשיתוף פעולה עם ארגונים בינלאומיים במגוון תחומים, בהם פתיחת כבישים, סיוע הומניטרי, הקמת בתי חולים שדה, אספקת ציוד רפואי, שיפור תשתיות מים וחשמל, וכן שיקום מערכת החינוך ופתיחת מרכזי לימוד (ופא, 19 בינואר 2025).
ראש הממשלה מצטפא מעניק לאבו מאזן את תוכנית הממשלה לשיקום הרצועה (ופא, 19 בינואר 2025)
ראש הממשלה מצטפא מעניק לאבו מאזן את תוכנית הממשלה לשיקום הרצועה (ופא, 19 בינואר 2025)
  • שר הכלכלה בממשלת הרשות, מחמוד אלעאמור, שוחח עם נציגים מטעם מוסדות המגזר הפרטי ברצועת עזה על הסדרים ונהלים למעקב אחר המצב הכלכלי ברצועה, נוכח קריסת כלל הפעילות הכלכלית. כמו כן, שר העבודה והשיכון, עאהד פאא’ק בסיסו, נועד עם צוותי המשרד לשיקום רצועת עזה ויהודה ושומרון של הרשות הפלסטינית ודן עמם בתוכנית מקיפה לשיקום הרצועה, אשר כוללת רישום הנזקים והערכתם, פינוי הריסות, ושיקום דרכים ומבנים (ופא, 19 בינואר 2025).
פעילות כוחות צה”ל ברצועה
  • עד כניסתה לתוקף של הפסקת האש, המשיכו כוחות צה”ל בפעילות קרקעית ואווירית נרחבת ברצועת עזה. הכוחות תקפו עשרות מטרות טרור, חלקן היו באתרים אזרחיים.[1] בין השאר, הותקפו פעילי טרור שחלקם היו מעורבים במתקפת ה-7 באוקטובר 2023, מחסני אמצעי לחימה (אמל”ח), עמדות שיגור ואתרי ייצור אמל”ח (דובר צה”ל, 19-14 בינואר 2025).
  • מנגנון ההגנה האזרחית של חמאס ברצועת עזה דיווח על לפחות 13 הרוגים בתקיפות ישראליות החל מהמועד המקורי שבו הייתה אמורה להתחיל הפסקת האש בשעה 8:30 בבוקר ה-19 בינואר 2025 ועד שהפסקת האש נכנסה לתוקף בשעה 11:15 לפני הצהריים (סוכנות שהאב, 19 בינואר 2025). “מקורות פלסטיניים” דיווחו כי שבעה בני אדם נהרגו בתקיפה אווירית נגד כלי רכב אזרחי וג’יפ של משטרת חמאס במרכז ח’אן יונס (אלמנאר, 19 בינואר 2025).
כלי הרכב שהותקף במרכז ח'אן יונס (ערוץ הטלגרם של סוכנות קדס, 19 בינואר 2025)
כלי הרכב שהותקף במרכז ח’אן יונס (ערוץ הטלגרם של סוכנות קדס, 19 בינואר 2025)
  • דובר צה”ל בערבית הזהיר את התושבים שלא להתקרב לכוחות צה”ל ברצועת עזה במהלך הפסקת האש. כמו כן, נאסר עליהם לנוע בין דרום הרצועה לצפונה עד לפרסום נתיבי מעבר בטוחים, וכן לאזורים הסמוכים למעבר רפיח ולציר פילדלפי הנחשבים עדיין לשטחים צבאיים פעילים. בנוסף, חל איסור על פעילות ימית לאורך חופי עזה, כולל דיג ושחייה, ונאסרה כניסת כלי טיס בלתי מאוישים, כגון רחפנים, לאזורי החיץ(דובר צה”ל בערבית, 18 בינואר 2025).
הנחיות דובר צה"ל לתושבי רצועת עזה – הפרמטר הביטחוני באדום (דובר צה"ל בערבית, 18 בינואר 2025)
הנחיות דובר צה”ל לתושבי רצועת עזה – הפרמטר הביטחוני באדום (דובר צה”ל בערבית, 18 בינואר 2025)
פיגועים
  • פיגוע דקירה בתל אביב: ב-18 בינואר 2025, דקר שוהה בלתי חוקי פלסטיני אזרח ישראלי באזור בילוי בדרום בילוי ופצע אותו קשה. אזרח חמוש הרג את המפגע, בן 19 מטולכרם (תקשורת ישראלית, 18 בינואר 2025). חמאס קיבלה אחריות על הפיגוע וציינה כי המפגע היה פעיל שלה (ערוץ הטלגרם הרשמי של חמאס, 18 בינואר 2025).
פעילות סיכול ומנע
  • במהלך השבוע האחרון, המשיכו כוחות הביטחון הישראליים בפעילות לסיכול טרור ברחבי יהודה ושומרון. הכוחות סיכלו יותר מעשרה פעילי טרור בתקיפות מהאוויר בג’נין, עצרו מבוקשים וחשודים בפעילות טרור, החרימו כלי נשק ואמצעי לחימה שונים וכן כספים למימון פעולות טרור. במהלך הפעילות, נהרג לוחם צה”ל ונפצעו ארבע לוחמים נוספים בשתי תקריות של פגיעת מטענים. ב-21 בינואר 2025, החלו כוחות הביטחון הישראליים במבצע נרחב לסיכול טרור בג’נין ובמחנה הפליטים ג’נין בשם “חומת ברזל” (דובר צה”ל ותקשורת ישראלית, 21-14 בינואר 2025).
חיכוך בין מתיישבים יהודים לפלסטינים
  • ב-15 בינואר פורסם כרוז הסתה נגד המתיישבים היהודים ביהודה ושומרון הקורא לפגוע בהם. הכרוז קרא להבעיר את הדרכים ולהכין מטענים כדי “להרעיד את קהל המתנחלים” (ערוץ הטלגרם רשת חדשות חברון, 15 בינואר 2025).
כרוז ההסתה (ערוץ הטלגרם רשת חדשות חברון, 15 בינואר 2025).
כרוז ההסתה (ערוץ הטלגרם רשת חדשות חברון, 15 בינואר 2025).
  • ב-20 בינואר 2025, בשעות הלילה, נכנסו עשרות יהודים רעולי פנים לחלק המערבי של הכפר אלפנדק, מזרחית לקלקיליה, והציתו מבנים, חממה וכלי רכב, כוח צה”ל ששהה במקום החל מרדף אחרי הפורעים לכיוון הכפר הסמוך ג’ינצאפוט. במהלך המרדף, פרץ עימות פיזי בין שוטר לשני פורעים יהודים, במהלכו השוטר ירה ירי אזהרה שגרם לפציעת השניים (תקשורת ישראלית, 20 בינואר 2025). ראש הכפר ג’ינצאפוט, ג’לאל בשיר, מסר כי המתפרעים שרפו חלק מהבתים, משתלה וסדנת נגרות לאורך הכביש הראשי שמחבר בין קלקיליה לשכם וכן הוצתו מספר כלי רכב, וכי אדם אחד נפצע קל בראשו (ופא, 20 בינואר 2025).
המהומות באלפנדק (ופא, 20 בינואר 2025)
המהומות באלפנדק (ופא, 20 בינואר 2025)
פעילות מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית
  • פעילות מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית נגד פעילי טרור חמושים במחנה הפליטים ג’נין, בהתאם להנחייתו של יו”ר הרשות, אבו מאזן, נמשכה זה השבוע השישי. ב-21 בינואר 2025, עם תחילת פעילות כוחות הביטחון הישראליים בג’נין ובמחנה הפליטים, נמסר כי פעילי המנגנונים עזבו את מחנה הפליטים (סוכנות קדס, 21 בינואר 2025). להלן ההתפתחויות העיקריות:
    • דובר מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית, אנור רג’ב, האשים כי התקיפה האווירית הישראלית במחנה הפליטים ג’נין, שלטענתו פגעה באזרחים פלסטינים, מסכלת את המאמצים להחיל סדר וביטחון ולבסס את שליטת הרשות הפלסטינית. לדבריו, מדובר בהתערבות מתוכננת מראש שנועדה להחריב את מאמצי הרשות ולמנוע מהסדר לשוב לחיי התושבים (ופא, 16 בינואר 2025).
    • ב-17 בינואר 2025, בשעות הערב, דווח כי הושגו הבנות בין מנגנוני הביטחון לבין פעילי חטיבת ג’נין במחנה הפליטים ג’נין לגבי פעילות כוחות הביטחון (פלסטין אליום, 17 בינואר 2025). לפי הדיווחים, בין השאר הוסכם כי תתאפשר תנועה חופשית לפעילי המנגנונים, תופסק הופעת חמושים במחאות, תוקם ועדת חקירה משותפת לבחינת מקרי ההרג של תושבי המחנה וכי תהליך השיקום של תשתיות המחנה יחל לאחר נטרול כל מטעני החבלה ופינויים (ערוץ הטלגרם של נשר פלסטין, 18 בינואר 2025).
    • עם זאת, כעבור יממה התחדשו העימותים וחילופי האש בין הצדדים. גדוד ג’נין של הגא”פ, גדודי עז אלדין אלקסאם של חמאס וגדודי חללי אלאקצא-נוער הנקמה והשחרור האשימו כי מנגנוני הביטחון לא עמדו בהתחייבותם ולא הסירו את “המצור” מעל המחנה ולא פינו את הכוחות והצלפים (ערוץ הטלגרם דיוני גדוד ג’נין, 18 בינואר 2025; אלערבי אלג’דיד, 19 בינואר 2025). בהודעה נוספת, החמושים טענו כי העיכוב בהסרת “המצור” נועד לאפשר פעילות של כוחות הביטחון הישראליים ותקיפות אוויריות ישראליות. החמושים הדגישו כי בכוונתם להמשיך במאבק (ערוץ הטלגרם דיוני פלסטין אלאקצא, 20 בינואר 2025).
    • תושבי מחנה הפליטים ג’נין פרסמו הודעה הפונה למושל ג’נין, כמאל אבו אלרב, ולבכירי המחוז, בה הם דרשו להפסיק את פעולות מנגנוני הביטחון הפלסטיניים במחנה, אשר לצד התקפות ישראליות, הפכו את חייהם לבלתי נסבלים. התושבים תיארו מצור הדוק, ירי על בתים, מצב הומניטרי קשה עם אשפה מצטברת, ופגיעה בזכות הילדים ללמוד, וכן השפלות של נשים מצד כוחות הביטחון. הם הזהירו כי המשך הדיכוי יפגע במאבק הפלסטיני כולו, וקראו למנהיגים לשאת באחריותם ההיסטורית, להסיר את המצור, לעצור את האלימות ולספק תנאי חיים בסיסיים (ערוץ הטלגרם “קן הצרעות” (עִשּׁ אַלדַּבַּאבִּיר( מחנה ג’נין, 20 בינואר 2025).
    • דובר מנגנוני הביטחון, אנור רג’ב, עדכן כי במהלך הפעילות, נעצרו ארבעים חשודים, בהם סוחרי נשק וחשודים בירי על כוחות הביטחון, וכן נוטרלו מטענים מסוכנים. לדבריו, חקירת עצורים סיפקה מידע על חשודים במעורבות בהריגת אנשי כוחות הביטחון (דף הפיסבוק אמן 24, 21 בינואר 2025).
אמצעי לחימה שנתפסו במהלך הפעילות במחנה הפליטים ג'נין (ערוץ הטלגרם של רדיו חיאת, 21 בינואר 2025)
אמצעי לחימה שנתפסו במהלך הפעילות במחנה הפליטים ג’נין
(ערוץ הטלגרם של רדיו חיאת, 21 בינואר 2025)
פעילות מדינית
  • במהלך השבוע האחרון, קיים יו”ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, פגישות ושיחות דיפלומטיות, אשר עסקו בהתפתחויות בזירה הפלסטינית ברצועת עזה וביהודה ושומרון ובמאמצי הרשות הפלסטינית לקבל את האחריות על רצועת עזה לאחר סיום המלחמה. להלן עיקרי השיחות:
    • בפגישה עם נשיאת הוועד הבינלאומי של הצלב האדום, מיריאנה ספוראליק, הוא הודה לה על ביקורה ברצועת עזה ועל המעקב שלה אחר המצב ההומניטרי שם, והדגיש את חשיבות הכנסת סיוע דחוף לרצועה. אבו מאזן גם הדגיש את תמיכת ההנהגה הפלסטינית בפעילות הצלב האדום ברצועת עזה. כמו כן, השניים סקרו את שיתוף הפעולה בין הצלב האדום לסהר האדום ואבו מאזן הביע הערכה לתפקיד הצלב האדום במעקב אחר תנאי האסירים הפלסטינים בבתי הכלא (ופא, 16 בינואר 2025).
פגישת אבו מאזן וספוראליק (ופא, 16 בינואר 2025)
פגישת אבו מאזן וספוראליק (ופא, 16 בינואר 2025)
    • בשיחת טלפון עם נשיא צרפת, עמנואל מקרון, הדגיש אבו מאזן את הצורך בנסיגה ישראלית מלאה מרצועת עזה והעברת האחריות לניהול הרצועה לידי הרשות הפלסטינית. הוא ציין כי הממשלה הפלסטינית מוכנה לקבל אחריות מלאה, כולל ניהול המעברים והשבת השירותים הבסיסיים, לטובת חזרת העקורים ושיקום האזור. בנוסף, הוא קרא להכנסת סיוע הומניטרי בתיאום עם הממשלה הפלסטינית ולחץ על ישראל להפסיק את “ההפרות” ביהודה ושומרון ובירושלים, לעצור את ההתנחלויות ואלימות המתיישבים, ולשמור על המקומות הקדושים (ופא, 18 בינואר 2025).
    • בפגישתו עם שליח סין למזרח התיכון, ז’אי ג’ון, הביע אבו מאזן הערכה לתמיכת סין בפלסטינים ולסיוע שהיא מעניקה לרצועת עזה. הוא ציין כי הממשלה הפלסטינית מוכנה לנהל את הרצועה, לשקם את השירותים הציבוריים ולהכניס סיוע הומניטרי. הוא שיבח את תפקידה של סין בקידום הכרה במדינה הפלסטינית ובמאמצים להשגת פתרון שתי המדינות (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 18 בינואר 2025).
  • ראש ממשלת הרשות הפלסטינית, מחמד מצטפא, קיים פגישות מדיניות בראמאללה ובאירופה, אשר עסקו בהתפתחויות בזירה הפלסטינית ובהיערכות של ממשלת הרשות הפלסטינית לקבל את האחריות על רצועת עזה. להלן עיקרי הפגישות:
    • בפגישה באוסלו עם ראש ממשלת נורבגיה, יונס גר סטיורה, הדגיש מצטפא כי הפסקת האש ברצועת עזה חייבת לכלול הפסקה מוחלטת של “התוקפנות”, הסרת המצור, הכנסת סיוע הומניטרי, איחוד הרצועה עם יהודה ושומרון, ושיקום מקיף. הוא שיבח את תמיכת נורבגיה והכרתה במדינת “פלסטין”, בעוד שסטיורה הדגיש את הצורך בהפסקת אש מהירה ובפתרון שתי המדינות (ופא, 15 בינואר 2025).
    • בפגישה בבריסל עם נציבת האיחוד האירופי למוכנות, ניהול משברים ושוויון, האדג’ה לביב, דנו השנים במתן מענה הומניטרי מיידי עם סיום הלחימה ברצועת עזה. מצטפא קרא לנקוט בצעדים דחופים נגד תקיפות צה”ל והמתיישבים ביהודה ושומרון, כולל סנקציות על המתיישבים ומוצריהם. מצטפא גם הודה על תמיכת האיחוד האירופי, בעוד לביב הבטיחה שהאיחוד ימשיך להעניק סיוע חירום ולתמוך באונר”א. בעקבות הפגישה, גם הודיע האיחוד האירופי על הקצאת חבילת סיוע הומניטרי חדש בשווי 120 מיליון אירו לתמיכה בתושבי הרצועה (דף הפייסבוק של לשכת ראש ממשלת הרשות, 16 בינואר 2025).
    • בפגישה בבריסל עם שרת החוץ של האיחוד האירופי, קאיה קאלאס, הדגיש מצטפא את חשיבות קידום התהליך המדיני לסיום “הכיבוש”, יישום פתרון שתי המדינות, וכן את חשיבות הכנסת סיוע מיידי לרצועה. הוא גם סקר את תוכניות הממשלה להתחיל בעבודות ברצועת עזה מיד לאחר הפסקת “התוקפנות”. קאלאס הדגישה את חשיבות הפסקת האש ברצועת עזה ואת נכונות האיחוד האירופי להעניק תמיכה וסיוע למאמצי הרשות הפלסטינית והממשלה בעבודתם, בדגש על רצועת עזה (ופא, 17 בינואר 2025).
    • בפגישתו בבריסל עם ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה קרו, התייעצו השניים על קידום הקמת מדינה פלסטינית. מצטפא הדגיש כי יש לצד הסכם הפסקת האש ברצועת עזה, יש צורך לקדם נתיב מדיני כדי להביא לסיום “הכיבוש” (ופא, 17 בינואר 2025).
פגישת מצטפא וקאלאס (ופא, 17 בינואר 2025)
פגישת מצטפא וקאלאס (ופא, 17 בינואר 2025)
    • בפגישתו בראמאללה עם סגן ראש ממשלת איטליה ושר החוץ, אנטוניו טאיאני, עדכן מצטפא על מאמצי הרשות הפלסטינית להקים רשות עצמאית לשיקום רצועת עזה ועל ההכנות לקראת קיום ועידה בינלאומית לתורמים לשיקום, בשיתוף עם מדינות התורמות ומוסדות בינלאומיים. טאיאני הדגיש את מחויבות איטליה לתמוך ברשות הפלסטנית ובתוכניותיה לשיקום כלכלי והומניטרי, באמצעות משלוח סיוע נוסף לרצועת עזה וסיוע בשיקום השירותים הבסיסיים (ופא, 20 בינואר 2025).

[1] יוזכר כי התופעה של שימוש בתשתיות אזרחיות כדוגמת בתי ספר ובתי חולים ואחרים לצרכי טרור אופיינית לפעילות ארגוני הטרור ברצועה בדגש על חמאס, וארגוני הטרור מנצלים אירועים אלה לצרכי תעמולה והסתה תוך הפרזה בהיקף הנפגעים, טענות על אזרחים רבים שנפגעו לכאורה והסתרה ברוב המקרים של זהות המחבלים שהותקפו. בכל המקרים, טרם פעילות צה"ל, ננקטו צעדים רבים בכדי לצמצם את הסיכוי לפגיעה באזרחים, לרבות פינוי אוכלוסייה ומטופלים בבתי חולים, שימוש בחימוש מדויק, חוזי מהאוויר ומידע מודיעיני נוסף.