- במהלך השבועיים האחרונים נמשכה המתיחות הגבוהה ביהודה ושומרון. בתקופה זו בוצעו ארבעה פיגועי ירי. בפיגועים נהרגו חיילת וחייל צה”ל. בכבישי יהודה ושומרון נמשכו יידוי האבנים והשלכת בקבוקי התבערה לעבר כלי רכב.
- במקביל, נמשכה פעילות הסיכול והמנע האינטנסיבית של כוחות ביטחון ישראלים בעיקר בג’נין ובשכם. במהלך פעילות כוחות הביטחון בוצע מספר פעמים ירי לעבר הכוחות. לא היו נפגעים לכוחות. מספר גבוה יחסית של פלסטינים נהרגו במהלך הפעילות והעימותים עם הכוחות. בולטת בשבועות האחרונים פעילות התארגנות “גוב האריות” שמוקד פעילותה הוא בעיקר בשכם.
- ברצועת עזה שרר שקט יחסי. בדמשק נפגשה משלחת חמאס נשיא סוריה במסגרת מהלך לחידוש הקשרים בין סוריה לחמאס שנותקו לפני 11 שנים. בכירי חמאס ביקרו בתורכיה, איראן ולבנון. הג’האד האסלאמי בפלסטין ציין את יום השנה להקמתו בעצרות ובמפגנים צבאיים.
- במהלך ביקור אבו מאזן קזחסטאן הוא נועד עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. אבו מאזן ציין בפני פוטין כי הם אינם סומכים על ארה”ב כצד במשא ומתן עם ישראל.
- בתום ועידה שנועדה להביא לאחדות פנים-פלסטינית, שהתקיימה באלג’יריה, חתמו נציגי 14 ארגונים פלסטיניים על “הצהרת אלג’יריה” המדגישה את חשיבות האחדות הלאומית ומבטיחה קיום בחירות בתוך שנה. להערכתנו הסיכוי לקיום הבחירות נמוך.
ירי לעבר הישוב שקד
- ב-18 באוקטובר 2022 בוצע ירי לעבר הישוב שקד בצפון השומרון. לא היו נפגעים. שלושה בתים נפגעו. כוחות צה”ל החלו לבצע סריקות אחר היורים.
פיגוע ירי בבית אל
- ב-14 באוקטובר 2022 בוצע פיגוע ירי בבית אל (צפונית מזרחית לראמאללה). שני פלסטינים חמושים פתחו בשעות הערב בירי לעבר בתי הישוב. ישראלי ששהה בסוכה נפצע באורח קל מרסיסים. כוח צה”ל שהיה במקום זיהה את מקור הירי ופתח באש לעבר היורים. אחד מהם נהרג והשני נפצע ונמלט. הפלסטיני שנמלט, מחמד עודה, בן 19, מדיר ג’ריר נעצר יום לאחר מכן יחד עם שני סייענים נוספים. בביתו נמצאו אמצעי לחימה, מדים וחומרי תעמולה. כמו כן נמצא כלי הנשק בו בוצע הירי (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 14, 15 באוקטובר 2022).

מימין: מחמד עודה שנעצר (דף הפייסבוק של מחמד נצ’אל עודה, 28 באוגוסט 2022).
משמאל: כלי הנשק ששימש לפיגוע הירי (חשבון הטוויטר הרשמי של צה”ל, 15 באוקטובר 2022).
- ההרוג באירוע הוא קיס עמאד שג’אעיה, בן 23. חמאס פרסמה הודעת אבל בה אישרה כי היה פעיל התנועה (אתר חמאס, 15 באוקטובר 2022). שג’אעיה נפצע ב-2015, בעימותים סמוך לאלבירה, ונעצר. אביו, עמאד שג’אעיה, הוא אסיר משוחרר וממנהיגי האנתיפאדה הראשונה; אחיו בהאא’ אלדין הוא אסיר, שנעצר יותר מפעם אחת על ידי ישראל, ועצור עתה בתוקף צו מעצר מנהלי. על פי מקורות במשפחה, גם סבו, אחמד עודה פארס, היה בשנות השבעים מבוקש על ידי כוחות הביטחון וקרובת משפחתו עאא’שה עודה היא אסירה ששוחררה וגורשה (QUDSN, 15 באוקטובר 2022).

קיס עמאד שג’אעיה (דף הפייסבוק DeirJarir1, 15 באוקטובר 2022).
פיגוע ירי בשבי שומרון
- ב-11 באוקטובר 2022 ירה פלסטיני מכלי רכב חולף לעבר כוח צה”ל שהיה בפעילות באזור. בפיגוע נהרג חייל צה”ל. התארגנות המכנה עצמה “גוב האריות”, הפועלת לאחרונה בעיקר באזור שכם, קיבלה אחריות על ביצוע הפיגוע (אלערבי אלג’דיד, 11 באוקטובר 2022).
פיגוע ירי במעבר שעפאט
- ב-8 באוקטובר 2022 בשעות הערב, במהלך פעילות שגרתית של לוחמי צה”ל במעבר שעפאט (צפון ירושלים), בוצע ירי לעבר הלוחמים. היורה נמלט מהמקום לעבר מחנה הפליטים שעפאט. חיילת נפצעה באורח אנוש ונפטרה מאוחר יותר. מאבטח נוסף נפצע באורח קשה (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 9 באוקטובר 2022). המרדף אחר מבצע הפיגוע נמשך. על רקע פעילות כוחות הביטחון במחנה הפליטים שעפאט היו עימותים אלימים בין כוחות ביטחון ישראלים לבין פלסטינים. על רקע החיפושים אחר מבצע הירי גילחו צעירים פלסטינים רבים את ראשם (במסגרת קמפיין שכונה “על הסכין”) כדי להידמות למבוקש ולהקשות על כוחות הביטחון לזהות אותו. קמפיין גילוח הראשים צבר תאוצה והתרחב גם לשכם, חברון וערים נוספות ביהודה ושומרון. הוא תועד בתמונות וסרטונים שהועלו לרשתות החברתיות וזכה לתהודה רבה.
פיגועים משמעתיים[1]
הפרות סדר חריגות במזרח ירושלים
- על רקע פעילות כוחות ביטחון ישראלים לאיתור מבצע הפיגוע במעבר שעפאט והגבלת תנועת האזרחים באזור, התגלעו בליל 12 באוקטובר 2022 הפרות סדר חריגות בהיקפן במספר מוקדים במזרח ירושלים (עיסאויה, ראס אלעמוד, בית חנינא, סלואן, שיח’ ג’ראח ושעפאט). פלסטינים יידו אבנים השליכו בקבוקי תבערה וזיקוקי דינור לעבר כוחות ביטחון ישראלים כמו כן שרפו פחי אשפה וחסמו צירי תנועה. כמה שוטרים נפצעו באירועים.
- בתגובה לאירועים האלימים במזרח ירושלים אמר מחמד אשתיה, ראש ממשלת הרשות, כי “תעמולת הבחירות של מפלגות הימין בישראל ספוגה בדם פלסטיני”. לדבריו על ישראל לשלם על מעשיה הוא קרא לקהילה הבינלאומית להכיר במדינה פלסטינית כדי להגן על פתרון שתי המדינות (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 16 באוקטובר 2022).

עימותים אלימים במזרח ירושלים (כל יום, 12 באוקטובר, סוא, 13 באוקטובר 2022).
פעילות סיכול ומנע
- כוחות ביטחון ישראלים המשיכו בפעילות סיכול ומנע אינטנסיבית. במסגרת הפעילות אותרו אמצעי לחימה רבים ונעצרו חשודים במעורבות בפעילות טרור להלן אירועים בולטים:
- ב-18 באוקטובר 2022 פעלו כוחות ביטחון ישראלים למעצר חשודים בסיוע למחבל שביצע את הפיגוע במעבר שעפאט. בחיפוש בבתי החשודים בשעפאט ובענאתא (צפונית מזרחית לירושלים) נתפסו מחסניות, חלקי נשק ואפודים. במהלך הפעילות התפתחו עימותים אלימים שכללו השלכת אבנים ובקבוקי תבערה לעבר הכוחות שהשיבו באמצעים לפיזור הפגנות. החשודים הועברו להמשך חקירה (דוברות המשטרה, 18 באוקטובר 2022).

המעצרים בשעפאט ובענאתא (דוברות המשטרה, 18 באוקטובר 2022).
-
- ב-16 באוקטובר 2022 הושלך מטען מאולתר מכלי רכב חולף לעבר כוח צה”ל במחסום בעיר בשכם. לוחמי צה”ל הגיבו בירי והמחבלים נמלטו. בסריקה שבוצעה בכלי רכב הנטוש אותר מטען נפץ נוסף (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 16 באוקטובר 2022).
- בפעילות במחנה הפליטים ג’נין ב-14 באוקטובר 2022 נתפסו שלושה חשודים ביניהם צ’יאא’ מחמד יוסף סלאמה, בן 24, פעיל חמאס, תושב מחנה הפליטים כשברשותו נשק M-16. צ’יאא היה מעורב במספר פיגועי ירי ותכנן לבצע פיגועים נוספים. בפעילות גם נתפס אפוד צבאי ו- M-16 נוסף. במהלך הפעילות בג’נין נזרקו מטענים ובוצע ירי לעבר הכוחות. הכוחות השיבו באש וזוהו פגיעות. דובר צה”ל הדגיש כי שהות אזרחים בלתי מעורבים במרחב לחימה מהווה סכנת חיים (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 14 באוקטובר 2022). פלוגות ירושלים הודיע כי העצור נמנה עם שורותיהם (ערוץ הטלגרם של גדוד ג’נין, 14 באוקטובר 2022).

כלי הנשק והאפוד הצבאי שנתפסו (חשבון הטוויטר של צה”ל, 14 באוקטובר 2022).

מימין: צ’יאא’ סלאמה עוטה סרט מצח שעליו כתוב פלוגות ירושלים (ערוץ הטלגרם ג’נין אלקסאם, 14 באוקטובר 2022). משמאל: צ’יאא’ סלאמה במדי הזרוע הצבאית של חמאס (חשבון הטוויטר PALDF, 14 באוקטובר 2022).
- ב-8 באוקטובר 2022 דווח כי בתום פעילות משותפת של כוחות ביטחון ישראלים במחנה הפליטים ג’נין, נתפס מבוקש החשוד במעורבות בפעילות טרור. המבוקש שנעצר הוא צאלח סמיר אבו זינה, בן 25, תושב מחנה הפליטים ג’נין. החשוד הינו פעיל הג’האד האסלאמי בפלסטין שהורשע פעמיים בעבר על רקע מעורבות בפעילות טרור ושוחרר בשנת 2020. מאז שחרורו תכנן צאלח ואף ביצע פיגועי ירי לעבר כוחות צה”ל. במהלך הפעילות השליכו עשרות פלסטינים מטענים ובקבוקי תבערה לעבר הכוחות וכן בוצע לעברם ירי. הכוחות השיבו באש וזוהו מספר פגיעות (חשבון הטוויטר של צה”ל, 8 באוקטובר 2022). בדיווחים הפלסטיניים צוין כי הכוחות כיתרו את ביתו של האסיר המשוחרר, המבוקש מחמד אבו זינה, אולם לא הצליחו לעצור אותו, ואחיו צאלח אבו זינה נעצר כדי להפעיל לחץ על מחמד להסגיר את עצמו (ערוץ הטלגרם ג’נין אלקסאם, 8 באוקטובר 2022; אלערבי אלג’דיד, 8 באוקטובר 2022). נמסר כי בעימותים נטלו חלק פעילי הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי ופעילי הזרוע הצבאית של חמאס (אתר הג’האד האסלאמי, 8 באוקטובר 2022; אתר חמאס, 8 באוקטובר 2022).

צאלח אבו זינה (ערוץ הטלגרם @katebatjeneen, 8 באוקטובר 2022).
- ב-7 באוקטובר 2022 במבצע של כוחות ביטחון ישראלים נעצר ונלקח לחקירה עמאד אסלים, תושב שכם, שהיה מעורב בפיגוע ירי לעבר כלי רכב ישראלי סמוך לחוארה ב- 19 בספטמבר 2022 ובהנחת מטען בתחנת דלק בקדומים ב-25 בספטמבר 2022 (חשבון הטוויטר של צה”ל, 7 באוקטובר 2022).
- כוחות ביטחון ישראלים עצרו ב-5 באוקטובר 2022 את סלמאן עמראן (אבו אחמד), פעיל הזרוע הצבאית של חמאסשהיה מבוקש. המעצר בוצע לאחר שהכוחות כיתרו במשך מספר שעות את ביתו בדיר אלחטב, מזרחית לשכם, וניהלו עימו חילופי ירי. נמסר שעמראן נכנע והסגיר עצמו רק לאחר שהתחמושת שהייתה ברשותו אזלה (אתר ערוץ אלאקצא, 5 באוקטובר 2022). התארגנות “גוב האריות” פירסמה הודעה לפיה סלמאן עמראן נמנה עם שורותיה מט (ערוץ הטלגרם של גוב האריות, 5 באוקטובר 2022). סלמאן, בן 37, יליד דיר אלחטב, נשוי ואב לחמישה. דודו מצד אביו, חאמד עזאת עמראן, נהרג בשנת 2002 בהתקלות עם כוחות צה”ל סמוך לאלון מורה; אחיו נור אלדין נהרג בשנת 2003 בשכם בעת שיידה אבנים לעבר כוחות צה”ל; אביו אחמד עזאת עמראן נהרג ב-1989 בדיר אלחטב. סלמאן עמראן נעצר לראשונה ע”י כוחות הבטחון בשנת 2004, ונידון לשנתיים מאסר בישראל, ולאחר מכן הוא נעצר שלוש פעמים, והמעצר הבולט היה ב-2015, אז ריצה עוד שנתיים וחצי מאסר. הוא גם זומן ונעצר ע”י מנגנוני הביטחון הפלסטינים (PALINFO, 5 באוקטובר 2022; אלג’זירה.נט, 5 באוקטובר 2022).

סלמאן עמראן (חשבון הטוויטר של בכיר חמאס עבד אלרחמן שדיד, 5 באוקטובר 2022).
סיכול פיגועים
- דווח כי במהלך חודש ספטמבר 2022, נעצרו שני אזרחים ישראלים, תושבי הפזורה הבדואית אשר עמדו בקשר עם פעיל ארגון טרור מרצועת עזה. במסגרת הקשר שניהלו השניים עם הפעיל מהרצועה, הם ביצעו, על פי בקשתו, העברות כספים אחד מהם אף התבקש לבצע משימות ביטחוניות נוספות ואף הסכים לסייע בהעברת אמצעי לחימה לפעיל נוסף. נגד השניים הוגשו כתבי אישום (תקשורת שירות הביטחון הכללי, 16 באוקטובר 2022).
- ב-12 באוקטובר 2022 הותר לפרסום כי הסתיימה חקירתם של ארבעה חשודים תושבי אזור קלקיליה וטובאס אשר עמדו בקשר עם פעיל חמאס מרצועת עזה ותכננו לבצע פיגועי ירי לעבר מטרות ישראליות. מחקירתם עלה כי הם עמדו בקשר עם בלאל בשאראת, פעיל חמאס, אשר שוחרר מהכלא במסגרת עסקת שליט וגורש לרצועה. בשאראת הנחה אותם לרכוש אמצעי לחימה ולאסוף מידע לביצוע פיגועי ירי לעבר מטרות אזרחיות ולפגיעה בחיילים. ברשותם נמצאו אמצעי לחימה שרכשו וכספים שנועדו למימון הפיגועים שהועברו אליהם מחמאס (תקשורת שירות הביטחון הכללי, 12 באוקטובר 2022).
סיכול הברחות
- כוחות ביטחון ישראלים סיכלו ניסיון הברחת אמצעי לחימה באזור בקעת הירדן. ב-12 באוקטובר 2022 זיהו תצפיות צה”ל והמשטרה כלי רכב ובו שני חשודים שנסע סמוך לגדר הביטחון. בעקבות הזיהוי פתחו הכוחות במרדף בסיומו נתפסו שני חשודים שברשותם נמצאו עשרה אקדחים (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 12 באוקטובר 2022). ב-3 באוקטובר 2022 סיכלו כוחות ביטחון ישראלים הברחה של למעלה משישים כלי נשק באזור (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 3 באוקטובר 2022).

מימין: האקדחים שנתפסו ברכבם של החשודים במרחב הבקעה (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 12 באוקטובר 2022). משמאל: אמצעי הלחימה שנתפסו (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 3 באוקטובר 2022).
הרוגים פלסטינים
- בעקבות ירי כוחות ביטחון ישראלים לעבר שני פלסטינים שיידו אבנים (באזור סלפית דיווח משרד הבריאות ברשות כי לבית החולים הגיעו שני פלסטינים פצועים (ופא, 15 באוקטובר 2022). יום לאחר מכן דיווח המשרד על מותו של מג’אהד אחמד מחמד דאוד (הוזכר גם בשם מג’אהד אחמד מחמד שמלאוי, בן 31 (ופא, 16 באוקטובר 2022). מוצאו של דאוד הוא מכפר חארס והוא התגורר בקרואת בני חסאן (דף הפייסבוק של מושל מחוז סלפית, 16 באוקטובר 2022). סניף פתח במחוז סלפית פרסם הודעת אבל על מותו, שבה נמסר כי היה פעיל התנועה (דף הפייסבוק של נציבות ההסברה והתרבות של פתח, 16 באוקטובר 2022). לדאוד נערכה בכפר חארס הלוויה צבאית (דף הפייסבוק של כוחות הביטחון הלאומי, 16 באוקטובר 2022).

מימין: מודעת אבל על מותו של מג’אהד אחמד מחמד מטעם פתח (דף הפייסבוק של נציבות ההסברה והתרבות של פתח, 16 באוקטובר 2022). משמאל: פעילי מנגנוני הביטחון נושאים את גופתו של מג’אהד אחמד מחמד (דף הפייסבוק של כוחות הבטח”ל, 16 באוקטובר 2022).
- ב-14 באוקטובר 2022 הודיע משרד הבריאות ברשות על מותם של שני פלסטינים במהלך חילופי אש עם כוחות צה”ל באזור מחנה הפליטים ג’נין:
- מתין פאיק חסין צ’באיא, בן 20 ממחנה הפליטים ג’נין (ופא, 14 באוקטובר 2022). גדוד ג’נין פרסם הודעת אבל על מותו של המפקד מתין פאיק חסין צ’באיא, בן 25, שהיה לדבריהם אחד ממייסדי גדוד ג’נין (ערוץ הטלגרם של גדוד ג’נין, 14 באוקטובר 2022). מתין צ’באיא הוא בנו של קצין במשטרה הפלסטינית (ערוץ הטלגרם של נציבות ההסברה והתרבות של פתח, 14 באוקטובר 2022). בהלווייתו השתתפו גם פתחי חאזם, אביו של המחבל שביצע את הפיגוע בתל אביב ומאהר תרכמאן אחד ממבצעי פיגוע הירי בבקעת הירדן ב-4 בספטמבר 2022 (פלסטין און ליין, 14 באוקטובר 2022). שניהם מבוקשים.

מימין: מודעת אבל מטעם הג’האד האסלאמי על מותו של מתין צ’באיא (ערוץ הטלגרם Daffa_media, 14 באוקטובר 2022). משמאל: פתחי חאזם ומאהר תרכמאן בהלוויה (חשבון הטוויטר של פתחי חאזם, 14 באוקטובר 2022).
- עבדאללה אחמד אבו אלתין, בן 43, רופא, ראש יחידת הרישוי במשרד הבריאות, שנהרג בעימותים שאירעו בסמוך לבית החולים הממשלתי בג’נין (ופא, 14 באוקטובר 2022). גדודי חללי אלאקצא, פרסמו הודעת אבל על מותו של הדוקטור עבדאללה אבו אלתין “אלאחמד”, בה הוצג כאחד ממפקדי גדודי חללי אלאקצא ומבכירי הנהגת פתח בג’נין (ערוץ הטלגרם של גדודי חללי אלאקצא, 14 באוקטובר 2022). משרד הבריאות ברשות פרסם הודעת מטעמו בה צוין, כי הוא שימש כראש יחידת הרישוי במשרד הבריאות (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני, 14 באוקטובר 2022). במשרד הבריאות בראמאללה אף נפתחה סוכת אבלים לזכרו. בין המבקרים בסוכת האבלים היה גם חסין אלשיח’, מזכ”ל הוועד הפועל של אש”ף וחבר הוועד המרכזי של פתח (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני, 18 באוקטובר 2022). עטאא’ אבו ארמילה, מזכיר סניף פתח במחוז ג’נין, ציין כי הוא נהרג כאשר נלחם כתף אל כתף עם פעילי “ההתנגדות” וכי הגיע למחנה כדי להתעמת עם כוחות ישראלים. חטיבת השהידים של גדודי חללי אלאקצא בג’נין פרסמה הודעת אבל שבה נמסר כי הוא היה אחד ממייסדי החטיבה לצד השהיד טה אלזבידי (אלקדס, 14 באוקטובר 2022).

מימין : ד”ר עבדאללה אלאחמד חמוש ברובים (אלקדס, 14 באוקטובר 2022). משמאל : ד”ר עבדאללה אלאחמד בלשכתו במשרד הבריאות הפלסטיני (אתר כל יום, 14 באוקטובר 2022).

חסין אלשיח’ מבקר בסוכת האבלים במשרד הבריאות בראמאללה
(דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני, 18 באוקטובר 2022).

מימין: מודעת האבל מטעם פתח (חשבון הטוויטר פדאא’יין, 14 באוקטובר 2022). משמאל: מודעת אבל מטעם חטיבת השהידים של גדודי חללי אלאקצא שבה מצוין כי אבו אלתין היה מפקדה (חשבון הטוויטר “פדאא’יין”, 14 באוקטובר 2022).

קריקטורות שפורסמו בעקבות מותו של עבדאללה אבו אלתין (מימין: חשבון הטוויטר פדאא’יין, 14 באוקטובר 2022; משמאל: חשבון הטוויטר פלסטין און ליין, 14 באוקטובר 2022).
- ב-14 באוקטובר 2022 דווח על מותו של מחמד ע’ואדרה, בן 18, מג’נין שהיה אחד ממבצעי הפיגוע ב-4 בספטמבר 2022 נגד אוטובוס החיילים בבקעת הירדן. ע’ואדרה נכווה באורח קשה ונפטר מפצעיו.
- דובר צה”ל מסר ב-12 באוקטובר 2022 כי רעולי פנים יידו אבנים בסמוך למחנה הפליטים אלערוב (צפונית לחברון). כוח צה”ל הגיב בירי לעברם. זוהתה פגיעה (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 12 באוקטובר 2022). משרד הבריאות ברשות דיווח על מותו של אסאמה מחמוד עדוי, בן 18 (ופא, 12 באוקטובר 2022). חמאס פרסמה הודעת אבל שבה מסרה כי עדוי היה פעיל התנועה (אתר חמאס, 12 באוקטובר 2022).

מימין: מודעת אבל מטעם חמאס על מותו של עדוי (חשבון הטוויטר של רדיו צות אלאקצא, 13 באוקטובר 2022). משמאל: גופתו של עדוי עטופה בדגל חמאס ועל ראשו סרט שעליו כתוב גדודי אלקסאם (חשבון הטוויטר PALDF, 13 באוקטובר 2022).
- גורמים רפואיים פלסטיניים מסרו כי בעימותים ובחילופי הירי עם כוחות הביטחון בעת ניסיון מעצר ב-8 באוקטובר 2022 במחנה הפליטים ג’נין נהרגו אחמד מחמד חסין דראע’מה, בן 19, מטובאס, ומחמוד מא’יד אלצוץ, בן 18, ממחנה הפליטים ג’נין (ופא, 8 באוקטובר 2022). השניים היו פעילי הג’האד האסלאמי בפלסטין.

מימין: מודעת אבל מטעם הג’האד האסלאמי בפלסטין (חשבון הטוויטר @Ayashkvck, 8 באוקטובר 2022). במרכז: גופתו של מחמוד אלצוץ גופתו עטופה בדגל הג’האד האסלאמי (חשבון הטוויטר של שהאב, 8 באוקטובר). 2022). משמאל: אחמד דראע’מה עונד סרט שעליו כתוב פלוגות ירושלים (ערוץ הטלגרם “ג’נין אלקסאם”, 8 באוקטובר 2022).
- ב-7 באוקטובר 2022 הודיע משרד הבריאות ברשות הפלסטינית על מותו של עאדל אבראהים עאדל דאוד, בן 14, לאחר שנפצע מירי כוחות ביטחון ישראלים בעת עימותים באזור אלבירין סמוך לגדר הביטחון בדרום קלקיליה (ופא, 7 באוקטובר 2022). לדאוד נערכה הלוויה צבאית, בהשתתפות מושל מחוז קלקיליה (דף הפייסבוק של מושל מחוז קלקיליה, 8 באוקטובר 2022).

מימין: עאדל דאוד עם דגל חמאס (חשבון הטוויטר של PALDF, 8 באוקטובר 2022). משמאל: חמושים רעולי פנים מגדודי חללי אלאקצא משתתפים בהלוויה (דף הפייסבוק של מושל מחוז קלקיליה, 8 באוקטובר 2022)
- משרד הבריאות ברשות הפלסטינית דיווח ב-10 באוקטובר 2022 על מותו של מחמוד מחמד ח’ליל סמודי, בן 12, שמת מפצעים שבהם נפצע ב-28 בספטמבר 2022 בכניסה למחנה הפליטים ג’נין (ופא, 10 באוקטובר 2022).

מימין: מחמוד סמודי (ופא, 10 באוקטובר 2022). במרכז: סמודי אוחז אבנים בידיו (דף הפייסבוק של העיתונאי עלי סמודי, 10 באוקטובר 2022). משמאל: תמונה מסרטון שבו נראה סמודי מיידה אבנים לעבר דחפור צה”ל (חשבון הטוויטר של @ahmed_jame19, 10 באוקטובר 2022)
- בעימותים אלימים ב-7 באוקטובר 2022 סמוך לכפר מזרעה אלקבליה (צפונית מערבית לראמאללה) נפגע חייל צה”ל קלות בראשו כתוצאה מיידוי אבנים. כוח צה”ל הגיב באמצעים לפיזור הפגנות ובנוהל מעצר חשוד שכלל ירי חי לעבר שני מפרי סדר מרכזיים. אחד מהם שנפצע טופל ראשונית ע״י כוח צה”ל והועבר לטיפול הסהר האדום. במהלך הטיפול הרפואי, הדפו הלוחמים מספר פלסטינים אשר ניסו לחטוף את נשקו של אחד הלוחמים והפריעו לביצוע הטיפול הרפואי. האירוע מתוחקר (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 7 באוקטובר 2022) הפלסטינים דיווחו על מותו של מהדי לדאדוה, בן 17 (ופא, 7 באוקטובר 2022). החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין פרסמה הודעת אבל על מותו שבה נמסר כי הוא היה חבר התאחדות הצעירים הדמוקרטית (דף הפייסבוק של לשכת ההסברה של החזית ברצועת עזה, 7 באוקטובר 2022). אמו אמרה כי הוא נהג ללכת עם הצעירים להתעמת עם כוחות צה”ל והמתנחלים שנהגו להיכנס לאזורים בכפר, וכי הוא אמר לה שהוא מייחל להיות שהיד (אלערבי אלג’דיד, 8 באוקטובר 2022). מושלת מחוז ראמאללה ואלבירה, לילא ע’נאם, השתתפה בהלווייתו (דף הפייסבוק הרשמי של לילא ע’נאם, 8 באוקטובר 2022).

מודעת אבל מטעם החזית הדמוקרטית על מותו של מהדי לדאדוה
(דף הפייסבוק של לשכת ההסברה של החזית ברצועת עזה, 7 באוקטובר 2022).
- ב-5 באוקטובר 2022 בעימותים שהתגלעו במהלך כיתור ביתו של סלמאן עמראן בדיר אלחטב, נהרג עלאא’ נאצר אחמד זע’ל, בן 21 (דף הפייסבוק של משרד הבריאות ברשות, 5 באוקטובר 2022). תנועת פתח פירסמה הודעת אבל שבה מסרה כי זע’ל, תושב מחנה הפליטים עסכר בשכם, היה פעיל התנועה (דף הפייסבוק של נציבות ההסברה והתרבות של פתח ברצועת עזה, 5 באוקטובר 2022). גם התארגהות “גוב האריות” פרסמה הודעת אבל מטעמה.

מימין: מודעת אבל של פתח במחנה הפליטים עסכר בשכם (דף הפייסבוק של נציבות ההסברה והתרבות של פתחברצועת עזה, 5 באוקטובר 2022). משמאל: מודעת אבל של התארגנות “גוב האריות” על מות זע’ל (ערוץ הטלגרם של “גוב האריות”, 6 באוקטובר 2022).
- הפלסטינים הודיעו על מותו של סלאמה ראפת שראיעה מבירזית (דף הפייסבוק של הטלוויזיה הפלסטינית, 4 באוקטובר 2022), אשר נפצע בעת ניסיון דריסה של חיילי צה”ל סמוך למחנה הפליטים אלג’לזון ב-3 באוקטובר 2022. תנועת פתח פרסמה הודעת אבל על מותו. אבו מאזן ומאג’ד פרג’, ראש המודיעין הכללי, התקשרו לנאצר שראיעה, דודו של סלאמה ויו”ר הוועדה העממית לשירותים במחנה הפליטים בירזית, כדי להביע תנחומים על מותו (אלאיאם, 5 באוקטובר 2022).

מודעת אבל מטעם פתח בבירזית
(דף הפייסבוק של פתח בבירזית, 4 באוקטובר 2022)
איומי “גוב האריות”
- התארגנות “גוב האריות” שחבריה פועלים בעיקר באזור שכם המשיכה לנסות למצב עצמה כגורם המוביל בפעילות נגד אזרחים וכוחות ביטחון ישראלים. במסגרת זאת קיבלה ההתארגנות אחריות על שורה של פיגועים ואיימה בביצוע פיגועים נוספים. ב-12 באוקטובר 2022 פרסמה ההתארגנות הודעת איום חריפה, שזכתה לתהודה רבה, לגבי כניסת ישראלים לתפילה בקבר יוסף. ב-13 באוקטובר 2022 במהלך פעילות כוחות צה”ל לאבטחת כניסת מתפללים למתחם קבר יוסף בשכם, בוצע ירי לעבר הכוחות. לא היו נפגעים (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 13 באוקטובר 2022). ב-16 באוקטובר 2022 פרסמה ההתארגנות הודעה בה קיבלה אחריות על השלכת מטען לעבר כוחות ביטחון ישראלים סמוך לשכם וטענה כי בפיגוע נהרגו חמישה חיילי צה”ל (ערוץ הטלגרם של גוב האריות, 16 באוקטובר 2022).
- ברשתות החברתיות דווח כי שני פעילי “גוב האריות”, עכרמה ג’מאל אלח’מאש (חלק מהדיווחים הציגו אותו בשם: מחמד אלח’מאש) שכינויו “אלעכו” ותיסיר עמאד אלח’ראז, שכינויו “תאיסון”, נפצעו ב-12 באוקטובר 2022 מפיצוץ מטען בעיר העתיקה של שכם. עוד דווח, כי תיסיר אלח’ראז הוא בנו של עקיד (אל”מ) עמאד אלח’ראז ממנגנון הביטחון המסכל (חשבון הטוויטר MshHyk2@, 13 באוקטובר 2022; דף הפייסבוק hebronradio, 13 באוקטובר 2022; דף הפייסבוק של אבו מילאד עזאם, 15 באוקטובר 2022). בהמשך דווח ברשתות החברתיות כי מנגנוני הביטחון של הרשות בשכם החליטו לכסות את כל הוצאות הטיפול של הפעילים שנפצעו (חשבון הטוויטר פדאא’יין , 15 באוקטובר 2022).
- במקביל נמסר על הקמת התארגנות חדשה בטולכרם, ככל הנראה בהשראת “גוב האריות” בשכם. ההתארגנות המכנה עצמה “קן הנצים”, פרסמה הודעה רשמית על הקמתה.

מימין: תיסיר אלח’ראז ועכרמה אלח’מאש (חשבון הטוויטר פדאא’יין, 15 באוקטובר 2022; משמאל: קריקטורה פלסטינית בעקבות ההתארגנויות השונות שקמו ברחבי יהודה ושומרון(דף הפייסבוק של עלאא’ אללקטה, 13 באוקטובר 2022).
בקורי תנחומים של בכירים בג’נין
- אל סוכות האבלים שנפתחו בג’נין הגיעו בכירים רבים ברשות ובפתח. בין המבקרים מחמד אשתיה, ראש ממשלת הרשות, שערך ביקור תנחומים אצל משפחות שלושת ההרוגים בג’נין. בנאום שנשא אמר אשתיה כי דם השהידים והמחיר אותו משלמים האסירים הפלסטינים, לא יהיו לשווא. לדבריו המאבק הוא תהליך מתמשך דור אחר דור, קורבנות אחר קורבנות, וציין שג’נין מימשה את האחדות הלאומית בשטח (ופא, 16 באוקטובר 2022; דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 16 באוקטובר 2022).

מימין: מחמד אשתיה כשלצדו פתחי חאזם. מאחוריהם נראים פעילי מנגנוני הביטחון לצד חמושים רעולי פנים. ע”פ תמונות ההרוגים מאחור, מדובר בסוכת אבלים משותפת למתין צ’באיא ומחמד מאהר ע’ואדרה (דף הפייסבוק של הוועדה העממית לשירותים במחנה הפליטים ג’נין, 16 באוקטובר 2022). משמאל: מחמד אשתיה לוחץ את ידו של המבוקש פתחי חאזם (דף הפייסבוק של הוועדה העממית לשירותים במ”פ ג’נין, 16 באוקטובר 2022).
- בכירי פתח נוספים ביניהם עזאם אלאחמד חבר הוועד הפועל של אש”ף והוועד המרכזי של פתח, צברי צידם חבר הוועד המרכזי של פתח וחברי המועצה המהפכנית של פתח, ערכו גם הם ביקורי תנחומים אצל משפחות שלושת ההרוגים בג’נין (אתר הטלוויזיה הפלסטינית, 15 באוקטובר 2022).
- ב-16 באוקטובר 2022 נערכה אזכרה לזכרם של שלושת ההרוגים בג’נין. הפעילות החלה במפגן צבאי של לוחמי גדודי חללי אלאקצא, גדוד ג’נין, וגדודי עז אלדין אלקסאם אשר צעדו חמושים ברחובות מחנה הפליטים ונשאו את תמונות ההרוגים. לאחר מכן נערך טקס אזכרה בו נשא דברים עטאא’ אבו ארמילה, מזכיר פתח במחוז ג’נין, אשר הדגיש בדבריו כי מחנה הפליטים ימשיך להיות מאוחד נגד ישראל (אלקדס, 16 באוקטובר 2022).

עטאא’ אבו ארמילה, נואם מוקף חמושים רעולי פנים (מימין: אלקדס, 16 באוקטובר 2022; משמאל: צפא, 16 באוקטובר 2022).
תגובות לאירועים
- כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו בהרחבה אודות הפיגועים והעימותים בין כוחות הביטחון לבין הפלסטינים. ברשות הפלסטינית גינו את פעילות כוחות הביטחון הישראלים וקראו לארה”ב להפעיל לחץ על ישראל ולעצור את כל הצעדים החד צדדיים שלה נגד הפלסטינים. בחמאס ובג’האד האסלאמי בפלסטין ברכו על פעולות “ההתנגדות” והפרות הסדר וקראו לציבור הפלסטיני להסלים את האירועים.
- לדברי ג’מאל חויל, חבר המועצה המהפכנית של פתח בג’נין[2], במחנה הפליטים ג’נין מצויים כיום כמאה מבוקשים, ובהם פתחי חאזם, שהפך לסמל מאבק הפלסטינים. חויל ציין שתושבי מחנה הפליטים מתייחסים לכל המבוקשים כאל ילדיהם ומעניקים להם סיוע. לדבריו, המרכיב החשוב בהתנגדות הנוכחית הוא העובדה שהפעילים התעלו מעל השיוך הארגוני שלהם והם ורואים עצמם גוף מאוחד (פלסטין און ליין, 10 באוקטובר 2022).
- מנגד, נשמעו גם קולות אחרים כך למשל עורר אבראהים רמצ’אן, מושל מחוז שכם, סערה כאשר בראיון לרדיו אלנג’אח המשדר משכם, כינה את אימהות השהידים “סוטות” אשר שולחות את בניהן להתאבד, ומציגות עצמן לאחרים כלוחמות (אלערבי אלג’דיד, 5 באוקטובר 2022). סניף פתח בשכם פרסם הודעה בה ציין שדבריו לא מבטאים את דרכה של פתח ושל הפלסטינים. התארגנות “גוב האריות”, קראה לו להתפטר מתפקידו (אלערבי אלג’דיד, 5 באוקטובר 2022). גם בחמאס מתחו ביקורת על דבריו. על רקע הביקורת מיהר רמצ’אן להתנצל בפני האימהות (דף הפייסבוק של מושל מחוז שכם, 5 באוקטובר 2022). למרות ההתנצלות, בראמאללה ובשכם נערכו הפגנות מחאה בהשתתפות אימהות שהידים שהניפו את תמונות בניהן (אלערבי אלג’דיד, 6 באוקטובר 2022).

מימין: ההפגנה בשכם (שהאב, 6 באוקטובר 2022). משמאל: קריקטורה שהופצה בנושא (חשבון הטוויטר של הקריקטוריסטית הפלסטינית אמיה ג’חא, שהינה אלמנת פעיל חמאס, 6 באוקטובר 2022).
שיגור רקטות
- מאז ההכרזה על הפסקת האש (8 באוגוסט 2022), לא אותרו שיגורי רקטות או ירי פצצות מרגמה מרצועת עזה לעבר ישראל.
רחפן ששוגר מרצועת עזה הופל על ידי צה”ל
- ב-11 באוקטובר 2022 זיהה כוח צה”ל רחפן ככל הנראה של חמאס שניסה לחצות את גדר הביטחון בצפון רצועת עזה. הרחפן שהיה במעקב הופל בסמוך לגדר (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 11 באוקטובר 2022).

הרחפן לאחר שהופל (חשבון הטוויטר של דובר צה”ל, 11 באוקטובר 2022).
ביקורי בכירי חמאס במדינות שונות
- ביקור משלחת חמאס בסוריה: משלחת בראשות ח’ליל אלחיה, ראש משרד הקשרים הערביים והאסלאמיים בחמאס, ערכה ביקור, לראשונה מזה כעשר שנים, בדמשק. חברי המשלחת נפגשו עם נשיא סוריה בשאר אלאסד. לאחר הפגישה התקיימה מסיבת עיתונאים בה מסר ח’ליל אלחיה כי פגישתם עם נשיא סוריה, הייתה חיובית והיסטורית וכי היא מהווה פתיחה מחודשת של פעילות פלסטינית סורית משותפת בסוריה. אלחיה ציין כי בשאר אלאסד נחוש לסייע לפלסטינים ול”התנגדות” וציין כי כי זוהי התשובה לנרמול היחסים של ישראל עם מדינות ערב באזור, אשר נועד לזרוע פירוד בין הערבים (אתר חמאס, 19 באוקטובר 2022).
- טרם הביקור ציינו מקורות בדמשק, כי היחסים בשלב הנוכחי מוגבלים לחזרת חמאס במסגרת משלחת המייצגת את כל ארגוני “ההתנגדות”, מבלי שתהיה לה נציגות בסוריה (אלוטן הסורי, 10 באוקטובר 2022).

ח’ליל אלחיה במסיבת עיתונאים בדמשק לאחר הפגישה עם נשיא סוריה, בשאר אלאסד
(ערוץ אלע’ד, 19 באוקטובר 2022)
- משלחת בכירי חמאס בראשות צלאח אלברדויל, חבר הלשכה המדינית, השתתפה בוועידת האחדות האסלאמית שהתקיימה בטהראן. בדברים שנשא אלברדויל בוועידה הוא הודה לאיראן על הסיוע החומרי והמוסרי שהיא מעניקה ל”התנגדות בפלסטין”, וציין כי הוא מצפה שהיא תהווה דוגמה לכל מי שרוצה לתמוך בהתנגדות (אתר חמאס, 13 באוקטובר 2022). במהלך הביקור קיימו חברי המשלחת פגישות עם בכירים איראנים ואורחים ממדינות נוספות.
- פתחי חמאד, חבר הלשכה המדינית וראש המשרד לענייני פעילות הצעירים בחמאס, ערך ביקור בלבנון והשתתף בכנס צעירי חמאס שהתקיים תחת הכותרת “הצעירים, המצאה ומהפכה”. חמאד קרא לצעירים הפלסטינים במחנות הפליטים לנקוט באמצעים “להתנגדות לכיבוש עד להשגת השחרור” (אתר חמאס, 17 באוקטובר 2022). את ביקורו ניצל חמאד לפגישות עם שר התרבות הלבנוני ושר הנוער והספורט (אתר חמאס, 17, 18 באוקטובר 2022).

מימין: משלחת חמאס בטהראן (אתר חמאס, 13 באוקטובר 2022). משמאל: פתחי חמאד בביקור במחנה הפליטים ברג’ אלבראג’נה (אתר חמאס, 16 באוקטובר 2022).
- ח’אלד משעל, חבר הלשכה המדינית ויו”ר חמאס בחוץ, ביקר בתורכיה והשתתף באירוע לציון 835 שנה לכיבוש ירושלים על-ידי צלאח אלדין אלאיובי. בדברים שנשא הוא הדגיש כי כיבוש ירושלים לא יושג באמצעות משא ומתן אלא רק באמצעות ג’האד, התנגדות ושהידים. הוא קרא לערבים ולמוסלמים לקחת חלק במאבק לשחרור ירושלים (אתר חמאס, 2 באוקטובר 2022).
יום השנה ה-35 להקמת הג’האד האסלאמי בפלסטין
- הג’האד האסלאמי ציין את יום השנה ה-35 להקמתו בעצרת המונים שנערכה ב-6 באוקטובר 2002 בעיר עזה, ובעצרות שהתקיימו במקביל במחנה הפליטים ג’נין, בלבנון, סוריה ותימן, תחת הכותרת “לחימתנו נמשכת עד ירושלים” (אתר ערוץ פלסטין אליום, 6 באוקטובר 2022). בעצרת הוקרן נאומו של זיאד אלנח’אלה, מזכ”ל הארגון אשר ציין כי ירושלים היתה ותמשיך להיות מוקד המאבק עם ישראל. הוא הביע גאווה על הבריתות עם איראן, סוריה, חזבאללה, החות’ים בתימן, וכל מי שניצב לצידם נגד ישראל. בעצרת נאם גם צאלח אלעארורי, סגן יו”ר הלשכה המדינית של חמאס, אשר ציין את שיתוף הפעולה ההדוק בין חמאס לג’האד האסלאמי. הזרוע הצבאית של הארגון חשפה אמצעי לחימה חדשים ובכלל זה משגרי רקטות מתוצרת מקומי (אתר הג’האד האסלאמי, 6 באוקטובר 2022; צפא, 6 באוקטובר 2022). הזרוע הצבאית גם ערכה מספר מפגנים צבאיים ברחבי הרצועה בה הוצגו אמצעי הלחימה של הארגון.

מימין: במת העצרת בעזה (דף הפייסבוק של אלג’זירה, 6 באוקטובר 2022). משמאל: משגרי הרקטות שנחשפו (אתר הג’האד האסלאמי, 6 באוקטובר 2022)
ראיון זיאד אלנח’אלה
- זיאד אלנח’אלה, מזכ”ל הג’האד האסלאמי בפלסטין, העניק ב-10 באוקטובר 2022 ראיון לע’סאן בן ג’דו מייסד וראש מועצת המנהלים של ערוץ אלמיאדין (המקורב לחזבללה). בתחילת הראיון העניק בן ג’דו לאלנח’אלה מגן הוקרה למחבלים שנטלו חלק בבריחה מכלא גלבוע (6 בספטמבר 2021) וחמשת האסירים שסייעו להם. בן ג’דו הודיע כי הערוץ החליט שבכל שנה ב-6 בספטמבר הוא יעניק מגן הוקרה ל-11 אסירים פלסטינים.
- בתחילת הראיון ציין אלנח’אלה כי הבריחה בכלא גלבוע פתחה במהפכה בשטחי יהודה ושומרון המתרחשת כיום. לדבריו, לקבוצה שכונתה גדוד ג’נין, בראשות מחמוד אלעארצ’ה, היה תפקיד גדול בפרוץ המהפכה וכי מאז הבריחה (בה היה שותף זכריא אלזבידי, פעיל פתח), קיימת פתיחות רבה ושיתוף פעולה מקסימלי בין הג’האד האסלאמי לגדודי חללי אלאקצא, היא פתחה אופקים חדשים עבור “ההתנגדות” והניחה יסודות לשלב חדש בג’האד ובמאבק הפלסטינים. אלנח’אלה הדגיש כי מה שקורה ביהודה ושומרון זו אנתיפאדה מזויינת, שהיא חלק מתהליך המהפכה של הפלסטינים נגד המפעל הציוני. לדבריו, הג’האד האסלאמי פועל בכל האמצעים להסלים את האנתיפאדה (אתר ערוץ אלמיאדין, 10 באוקטובר 2022; אתר הג’האד האסלאמי, 11 באוקטובר 2022).
הפלסטינים מתכוונים לפתח את שדה הגז עזה מארין
- מקורות רשמיים פלסטינים מסרו כי קרן ההשקעות הפלסטינית עומדת להגיע להסכם עם החברה המצרית EGAS (Egyptian Natural Gas Holding Company) לפיתוח שדה הגז עזה מארין (מול חופי רצועת עזה). המקורות הפלסטינים נמנעו מלהתייחס לתפקידה של ישראל בהסכם, ואמרו שהדברים מתקדמים לקראת פיתוח השדה בהסכמת כל הגורמים הרלוונטיים (סוכנות אנטוליה, 9 באוקטובר 2022). מחמד אשתיה, שהתייחס לנושא בישיבת הממשלה, ציין שהממשלה תרכיב צוות שרים שיעקוב אחר הנושא הגז הפלסטיני (ופא, 17 באוקטובר 2022). דובר חמאס, חאזם קאסם, ציין כי חמאס עוקבת אחר ההתפתחויות בנושא, לאחר שהרשות הפלסטינית הוכיחה כי לא ניתן לסמוך עליה בטיפול במשאבים ואוצרות הטבע הפלסטינים. קאסם הדגיש שוב כי הם לא יאפשרו לישראל “לגנוב” את משאבי הטבע של הפלסטינים (דניא אלוטן, 9 באוקטובר 2022).
תגובת חמאס לסיכול חטיפה של פלסטיני במלזיה
-
כלי התקשורת במלזיה מסרו מפי בכירים כי הם שחררו חטוף פלסטיני, מומחה לטכנולוגיית מידע מעזה, שנחטף, לדבריהם, על ידי המוסד וכי החטוף, עזב את המדינה מספר ימים לאחר התקרית (אלג’זירה, 17 באוקטובר 2022). משרד הפנים של חמאס הביע הערכתו למאמצים הרבים שעשו שלטונות מלזיה בחילוץ הפלסטיני (אתר משרד הפנים ברצועה, 18 באוקטובר 2022). פוזי ברהום, דובר חמאס, הביע הערכה למאמצי ממשלת מלזיה ושירותי הביטחון שלה לשחרור האזרח הפלסטיני וציין שחמאס דורשת מהקהילה הבינלאומית ומהאו”ם לגנות את פעילות ישראל ולהעמיד לדין את מנהיגי ישראל בפני בתי המשפט הבינלאומיים (אתר חמאס, 18 באוקטובר 2022).
ארגון נוסף מרצועת עזה הכריז על תחילת פעילותו ביהודה ושומרון
- לאחר שגדודי אלמג’אהדין, הזרוע הצבאית של תנועת המג’אהדין מרצועת עזה, פרסמו מספר הודעות שבהן קיבלו אחריות לביצוע מספר פיגועים ביהודה ושומרון, גם גדודי צלאח אלדין, הזרוע הצבאית של תנועת ההתנגדות העממית, פרסמו הודעה בה בישרו על תחילת פעילותם בג’נין. בהודעה נמסר כי הגדוד ע”ש השהיד אבו יוסף אלקוקא[3] ביצע פיגוע ראשון, בו הפעילו פעיליו מטען במעבר אלג’למה ב-7 באוקטובר 2022. בהודעה הוזכר הפיגוע הבולט שביצעו פעילי גדודי צלאח אלדין, חטיפתו של אליהו אשרי ביוני 2006[4] (אתר תנועת ההתנגדות העממית, 8 באוקטובר 2022).

תמונות מסרטון שפרסמו גדודי צלאח אלדין. מימין נראה פעיל ההתארגנות מקריא הודעה על תחילת הפעילות ביהודה ושומרון. משמאל: תיעוד הפיגוע נגד מחסום אלג’למה (ערוץ הטלגרם של תנועת ההתנגדות העממית, 8 באוקטובר 2022).
ביקור אבו מאזן בקזחסטאן
- אבו מאזן הגיע בראש משלחת לאסטנה בירת קזחסטאן להשתתף בוועידה לאינטראקציה וצעדים בוני אמון באסיה (CICA). בנאום שנשא אבו מאזן בוועידה קרא למדינות המשתפות (27) לתמוך במאמצי הפלסטינים להכרה במדינה פלסטינית וציין כי הם לא יקבלו את המשך המצב הנוכחי שבו היא הגורם היחיד המחויב להסכמים והם יבחנו מחדש את יחסיהם עם ישראל (ופא, 13 באוקטובר 2022). בשולי הפסגה נועד אבו מאזן עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, נשיא קזחסטן טוקאייב ושליט קטר, השיח’ תמים בן חמד. בפגישה עם פוטין אמר אבו מאזן כי אין להם אמון בארה”ב והם לא סומכים עליה ולא רוצים שהיא תהיה הגורם היחיד שייתן חסות לפתרון באמצעות משא ומתן. הוא ציין שרוסיה היא כוח משמעותי וטוב שהיא מהווה חלק מהקוורטט. פוטין הבהיר כי הוא תומך בפתרון הוגן לסוגיה הפלסטינית (ופא, 13 באוקטובר 2022).

מימין: אבו מאזן נואם בכינוס CICA (ופא, 13 באוקטובר 2022). משמאל: אבו מאזן נפגש עם נשיא רוסיה פוטין
(ופא, 13 באוקטובר 2022).
פגישת הארגונים הפלסטינים באלג’יריה
- בתום ועידה שנועדה לקדם את האחדות פנים-פלסטינית, שהתקיימה באלג’יריה חתמו נציגי 14 ארגונים פלסטיניים, בנוכחות עבד אלמג’יד תבון, נשיא אלג’יריה, על “הצהרת אלג’יריה” המדגישה את חשיבות האחדות הלאומית וחיזוק ופיתוח אש”ף ומוסדותיו בו ייקחו חלק כל הארגונים. כמו כן הוחלט כי לכל היותר תוך שנה ממועד החתימה על ההצהרה יערכו בחירות למועצה הלאומית הפלסטינית ובחירות כלליות לנשיאות ולמועצה המחוקקת ברצועת עזה, ביהודה, שומרון ומזרח ירושלים. הוחלט שצוות עבודה אלג’ירי-ערבי יפקח ויעקוב אחר יישום סעיפי ההסכם בשיתוף הצד הפלסטיני (דניא אלוטן, 13 באוקטובר 2022; אתר arabi21, 13 באוקטובר 2022). יצוין שההצהרה שנחתמה אינה כוללת סעיף העוסק בהקמת ממשלת אחדות פלסטינית, משום שהנושא היווה נקודת מחלוקת בין פתח לחמאס (סוכנות אנטוליה, 13 באוקטובר 2022 אתר arabi21, 13 באוקטובר 2022; אלמדן, 14 באוקטובר 2022). להערכתנו קיים סיכוי נמוך לביצוע הבחירות ברוח ההסכם.

מימין: נציגי הארגונים הפלסטיניים עם נשיא אלג’יריה לאחר החתימה על ההסכם (דף הפייסבוק של לשכת הנשיאות באלג’יריה, 13 באוקטובר 2022). משמאל: נשיא אלג’יריה עם משלחת חמאס אסמאעיל הניה ועזאם אלאחמד (palsawa, 12 באוקטובר 2022).
תגובות להחלטת אוסטרליה על ביטול ההכרה במערב ירושלים כבירת ישראל
- אוסטרליה הודיעה כי היא מבטלת באופן רשמי את ההכרה במערב ירושלים כבירת ישראל, ובכך היא חוזרת בה מההחלטה שקיבל ראש הממשלה הקודם סקוט מוריסון ב-2018. לדברי שרת החוץ פני וונג מעמדה הסופי של ירושלים היא סוגיה שיש לפתור כחלק ממשא ומתן לשלום בין ישראל לפלסטינים. הפלסטינים ברכו על ההחלטה אותה הם רואים כניצחון דיפלומטי. מחמד אשתיה בירך על ההחלטה “הנבונה והאמיצה” וקרא לאוסטרליה להכיר במדינת פלסטין (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 18 באוקטובר 2022). חסין אלשיח’, מזכיר הוועד הפועל של אש”ף, הביע הערכה להחלטה (חשבון הטוויטר של חסין אלשיח’, 18 באוקטובר 2022). בהודעה שפרסמה חמאס צוין כי ההחלטה מהווה, צעד בכיוון הנכון לעבר ניצחון הזכויות הפלסטיניות (אתר חמאס, 18 באוקטובר 2022). חאלד אלבטש, בכיר הג’האד האסלאמי בפלסטין, אמר כי זהו תיקון עוול שנעשה לפלסטינים (פלסטין אליום, 18 באוקטובר 2022).
נורבגיה מסייעת למערכת החינוך הפלסטיני במזרח ירושלים
- מחמד אשתיה השתתף בטקס חתימה על הסכם סיוע בין נציגת נורבגיה ברשות הפלסטינית לבין ארגון UNDP בסך 6.3 מיליון דולר עבור מערכת החינוך הפלסטינית במזרח ירושלים. במסגרת הסיוע יירכש מבנה שיוסב לבית ספר שיכלול 12 כיתות בו ילמדו 350 תלמידים. הסיוע גם יממן הקמה של 15 מעבדות בבתי ספר שונים במזרח ירושלים. לדברי אשתיה מדובר בהסכם חשוב בעיקר לנוכח הקמפיין הישראלי נגד תכני הלימוד הפלסטיניים באמצעותו מנסה ישראל לכפות את תכני הלימוד הישראלים בבתי הספר הערביים במזרח ירושלים (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 18 באוקטובר 2022).
[1] “פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידי מרכז המידע כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. הנתונים גם אינם כוללים אירועי ירי נגד כוחות צה"ל בעת פעילות סיכול ומנע ביהודה ושומרון. ↑
[2] חויל הוא בכיר פתח בג'נין. בעברו היה אחד המפקדים שלחמו במחנה הפליטים ג'נין במהלך מבצע "חומת מגן", וריצה תקופות מאסר בבתי הכלא בישראל. ↑
[3] עבד אלכרים אלקוקא, המוכר בכינוי אבו יוסף אלקוקא, היה אחד ממייסדי ועדות ההתנגדות העממית לצד ג'מאל אבו סמהדאנה, ושימש כמפקד חטיבות צלאח אלדין, הזרוע הצבאית של הארגון. הוא נחשב למייסד תנועת המג'אהדין הפלסטינית, שפעיליה פרשו מועדות ההתנגדות העממית. אלקוקא נהרג בסיכול ממוקד ב-31 במרץ 2006. ↑
[4] ב-25 ביוני 2006 נחטף אליהו פנחס אשרי, בן 18 מהישוב איתמר. דובר ועדות ההתנגדות העממית הודיע כי הוא נחטף על ידי ארגונו והציג את תעודת הזהות שלו. בליל 29-28 יוני 2006 מצא כוח צה"ל בראמאללה את גופתו. אשרי נהרג, ככל הנראה, סמוך למועד חטיפתו. ↑