מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (19-12 בנובמבר 2024)

אמצעי לחימה ומשגרים שאותרו באזור ג'באליא (דובר צה

אמצעי לחימה ומשגרים שאותרו באזור ג'באליא (דובר צה"ל, 12 בנובמבר 2024)

אמצעי לחימה ומשגרים שאותרו באזור ג'באליא (דובר צה

אמצעי לחימה ומשגרים שאותרו באזור ג'באליא (דובר צה"ל, 12 בנובמבר 2024)

ומדים בתור למאפיה בח'אן יונס (מימין: פלסטין און ליין, 13 בנובמבר 2024; משמאל: חשבון X של העיתונאי חסן אצליח, 17 בנובמבר 2024)

ומדים בתור למאפיה בח'אן יונס (מימין: פלסטין און ליין, 13 בנובמבר 2024; משמאל: חשבון X של העיתונאי חסן אצליח, 17 בנובמבר 2024)

כלי הרכב בו נסע מנהיג כנופית הבוזזים בוער לאחר שנורתה לעברו רקטה על ידי כוחות

כלי הרכב בו נסע מנהיג כנופית הבוזזים בוער לאחר שנורתה לעברו רקטה על ידי כוחות "סהם" (ערוץ הטלגרם אמסכ עמיל, 18 בנובמבר 2024; חשבון X של העיתונאי אחמד פוזי, 18 בנובמבר 2024)

מצטפא (בראש השולחן) במפגש עם פעילים מקומיים בבית לחם (ופא, 16 בנובמבר 2024)

מצטפא (בראש השולחן) במפגש עם פעילים מקומיים בבית לחם (ופא, 16 בנובמבר 2024)

  • הזירה הדרומית: כוחות צה”ל המשיכו בפעילות נרחבת במחנה הפליטים ג’באליא ובבית לאהיא שצפון רצועת עזה, לצד המשך הפעילות במרכז הרצועה ובדרומה. שלושה לוחמי צה”ל נהרגו בצפון הרצועה.
  • סוגיית החטופים והסכם הפסקת האש: “גורם בכיר” בחמאס טען כי הופסק הקשר עם הפיקוד ברצועת עזה שאחראי על אבטחת החטופים. דובר משרד החוץ הקטרי הבהיר כי ארצו מוכנה לחדש את ניסיונות התיווך אם הצדדים יפגינו רצינות. בחמאס הכחישו כי הנהגת התנועה עברה מקטר לתורכיה.
  • משילות ברצועה: משרד הפנים של חמאס ברצועת עזה הקים יחידה משטרתית חדשה למאבק בכנופיות שבוזזות את שיירות הסיוע. נמסר על יותר מעשרים הרוגים בפעילות היחידה נגד בוזזים.
  • ישראל, יהודה ושומרון: השבוע בוצעו שני פיגועים, בהם נפצעו שתי לוחמות צה”ל. כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות סיכול טרור ביהודה ושומרון.
  • הרשות הפלסטינית: יו”ר הרשות, אבו מאזן, אמר בנאום לציון 36 שנה ל”הכרזת” העצמאות הפלסטינית כי הפלסטינים עדיין מוכנים לשלום וליישום פתרון שתי המדינות, אולם לא יתפשרו על הזכויות שלהם. דווח כי אבו מאזן קיבל הצעה אמריקאית עבור “היום שאחרי” הכוללת הקמת ממשל אזרחי בינלאומי בסיוע הרשות הפלסטינית, הסדרים ביטחוניים ושיקום האזור בתקופת המעבר.
פעילות כוחות צה”ל ברצועה
  • במהלך השבוע האחרון פעילות צה”ל המשיכה להתמקד בצפון רצועת עזה, במקביל להמשך הפעילות באזור רפיח שבדרום הרצועה ובאזור “מסדרון נצרים” במרכז הרצועה ותקיפות נגד יעדי טרור באזורים נוספים ברצועה. כוחות צה”ל פגעו בעשרות פעילי טרור של חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין (הגא”פ) מהאוויר ומהקרקע, בהם מעורבים במתקפת ה-7 באוקטובר 2023. כמו כן, הכוחות איתרו והשמידו כמויות גדולות של אמצעי לחימה (אמל”ח) ותשתיות טרור נוספות. חלק מפעילי טרור ואמצעי הלחימה נפגעו בקרבת אתרים אזרחיים.[1] במהלך השבוע, נהרגו שלושה לוחמי צה”ל בלחימה בצפון הרצועה (דובר צה”ל, 12-19 בנובמבר 2024).
  • צפון רצועת עזה: נמשכה פעילות כוחות צה”ל במחנה הפליטים ג’באליא ובבית לאהיא. הכוחות סיכלו פעילי טרור, איתרו אמצעי לחימה שונים והשמידו מפקדות צבאיות של חמאס. במהלך הפעילות, הכוחות גם השמידו מספר קנים של משגר רקטות שכוון לירי לכיוון יישובי עוטף עזה (דובר צה”ל, 19-12 בנובמבר 2024).
אמצעי לחימה ומשגרים שאותרו באזור ג'באליא (דובר צה"ל, 12 בנובמבר 2024)      אמצעי לחימה ומשגרים שאותרו באזור ג'באליא (דובר צה"ל, 12 בנובמבר 2024)
אמצעי לחימה ומשגרים שאותרו באזור ג’באליא (דובר צה”ל, 12 בנובמבר 2024)
  • רשויות חמאס ברצועת עזה המשיכו להאשים את ישראל בהרג של עשרות אזרחים ובפגיעה מכוונת בתשתיות אזרחיות בצפון הרצועה:
    • ראש עיריית ג’באליא, מאזן אלנג’אר, טען כי הכוחות הרסו מבני מגורים שלמים ותשתיות במחנה הפליטים וכי כל בארות המים מושבתות (ערוץ הטלגרם פלסטין פוסט, 13 בנובמבר 2024).
    • מנכ”ל משרד הבריאות של חמאס, מניר אלברש, טען כי התקיפות הישראליות מתבצעות בשעות לילה מאוחרות כדי להקשות על מנגנוני החילוץ לפנות את הנפגעים (אלג’זירה, 17 בנובמבר 2024).
    • הסהר האדום הפלסטיני דיווחו כי עשרות מטופלים פונו מבתי החולים בצפון הרצועה לבתי החולים אלמעמדאני ואלשפאא’ בעיר עזה. נמסר כי המצב בבתי החולים בצפון הרצועה מידרדר וכי יש חולים רבים שסובלים מתנאים קשים (ערוץ הטלגרם של צות אלשעב-עזה, 18 בנובמבר 2024).
    • מנהל בית החולים כמאל עדואן, ד”ר חסאם אבו צפייה, מסר כי מערכת הבריאות בצפון הרצועה פועלת בתנאים קשים ביותר, עם מחסור חמור בציוד רפואי ומחסור ברופאים, לאור מעצרם של 45 אנשי צוות רפואי (ערוץ הטלגרם של המרכז הפלסטיני לתקשורת, 19 בנובמבר 2024).
  • דרום רצועת עזה: ערוצי תקשורת המזוהים עם חמאס והגא”פ טענו כי כוחות צה”ל הרסו לכאורה את מתחם בית החולים הממשלתי אבו יוסף אלנג’אר במזרח רפיח (ערוצי הטלגרם של אלרסאלה, פאלטודיי, אלג’זירה, 19 בנובמבר 2024).
שיגור רקטות
  • במהלך השבוע, שוגרו ארבע רקטות מצפון רצועת עזה לעבר שדרות ויישובי עוטף עזה. שלוש רקטות יורטו ורקטה נוספת נפלה בשטח פתוח. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (דובר צה”ל, 19-12 בנובמבר 2024). הזרועות הצבאיות של חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין (הגא”פ) קיבלו אחריות לשיגורים (ערוץ הטלגרם פאלטודיי וערוץ הטלגרם של סוכנות שהאב, 19-12 בנובמבר 2024).
  • בכיר חמאס, טאהר אלנונו, התייחס לאפשרות שגופתו של ראש הלשכה המדינית, יחיא אלסנואר, שמוחזקת בידי ישראל, תשמש קלף מיקוח במו”מ. לדבריו, אלסנואר עצמו לא היה מסכים לאפשרות הזו מאחר שגופות השהידים הם “דבר גדול”, וכי על אף שבעבר כבר היו עסקאות לחילופי גופות, הם לא יאפשרו לישראל “לסחוט” את העם הפלסטיני. אלנונו גם הכחיש כי אלסנואר היה מוכן לעזוב את רצועת עזה כחלק מהסכם על סיום המלחמה. הוא הדגיש כי הם לא רואים את המו”מ כנושא שעוסק ב”שבויים” בלבד, אלא אמצעי להביא להפסקת “התוקפנות הישראלית” (מצר טיימס, 9 בנובמבר 2024).
  • “מקור” בחמאס מסר כי התנועה דוחה בתוקף את ההצעה האמריקאית ליציאה בטוחה של אנשיה מרצועת עזה, כפי שהוצגה על ידי מזכיר המדינה האמריקאי, אנטוני בלינקן. “המקור” טען כי הצעה זו “תחסל את הסוגייה הפלסטינית לנצח” ואינה מספקת הגנה מפני התנקשויות באף מקום (חשבון X של ערוץ אלערביה, 14 בנובמבר 2024).
  • חבר הלשכה המדינית של חמאס, באסם נעים, אמר כי התנועה מוכנה להפסקת אש “באופן מידי”, אך טען כי לא התקבלו הצעות רציניות מישראל מאז הריגת ראש הלשכה המדינית לשעבר, אסמאעיל הניה, בסוף יולי 2024. לדבריו, ההצעה האחרונה שהייתה קרובה להסכם כוללת נדונה ב-2 ביולי 2024, וכללה הפסקת אש קבועה, נסיגה מוחלטת וחילופי “שבויים”, אך לדבריו, ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, בחר “בדרך אחרת”. נעים הוסיף כי חמאס תשקול בחיוב כל הצעה שתכלול הפסקת אש כוללת, נסיגה צבאית, החזרת עקורים, עסקת חילופי “שבויים” משמעותית, הכנסת סיוע הומניטרי ושיקום רצועת עזה (ראי אליום, 15 בנובמבר 2024).
  • “גורם בכיר” בחמאס כי מסר כי הקשר עם הפיקוד בשטח ברצועת עזה, האחראי לאבטחת החטופים הישראלים, הופסק לפני כחודש בשל אמצעי ביטחון מוגברים במטרה להבטיח את השמירה על “הקלף החשוב הזה” במו”מ. עם זאת, הוא הכחיש שקיים נתק בין ההנהגה המדינית בחו”ל לבין הנהגת השטח ברצועה וטען כי כל ההחלטות מתקבלות בתיאום בין דרגי ההנהגה השונים. עוד חשף ה”גורם” כי לפני הבחירות לנשיאות בארה”ב, וושינגטון ביקשה מידע וקטעי וידאו על החטופים האמריקאים, אך הנהגת “ההתנגדות” סירבה לכך, כיוון שהצד האמריקאי לא סיפק אינדיקציות רציניות לגבי הפסקת “התוקפנות” או הגעה להסכם להפסקת המלחמה. לדבריו, סירוב חמאס למסור כל מידע ללא תמורה על תנאי האסירים, בעיקר האמריקאים, הוא שגרם לממשל האמריקאי להפעיל לחץ אינטנסיבי על המתווכות (אלערבי אלג’דיד, 17 בנובמבר 2024).
  • דובר משרד החוץ של קטר, מאג’ד אלאנצארי, אישר כי החלטת ארצו להשהות את פעילות התיווך שלה במו”מ עדיין תקפה, אולם היא מוכנה לחדש את התיווך במאמץ להשיג הסכם הפסקת אש ברצועת עזה, אם הצדדים המעורבים יהיו “רציניים”. אלאנצארי הכחיש כי משרדי חמאס בדוחה לא נסגרו, אולם הוסיף כי ראשי צוות המו”מ מטעם התנועה לא נמצאים בקטר ועוברים בין מדינות שונות (אלקדס, 19 בנובמבר 2024). בהקשר זה, תנועת חמאס הכחישה את הדיווחים כי מנהיגיה עברו מקטר לתורכיה וטענה כי מדובר בשמועות (ערוץ הטלגרם של חמאס, 18 בנובמבר 2024). כמו כן, דובר מחלקת המדינה האמריקאית, מת’יו מילר, הבהיר כי הממשל יבהיר לתורכיה כי אינו שהיא תארח את בכירי חמאס, שחלקם מואשמים בארה”ב על מעורבותם במתקפת ה-7 באוקטובר 2023 (רויטרס, 18 בנובמבר 2024).
  • דווח שמצרים האשימה את ישראל בבזבוז זמן ובהעמקת הכיבוש ברצועת עזה, תוך סירוב להפסקת אש הומניטרית זמנית. “גורמים מצריים” טענו כי הממשל האמריקאי אינו מפעיל לחץ אפקטיבי וכי מצרים דחתה בקשה ישראלית לביקור של גורמים בכירים בקהיר מחשש לניצול פוליטי ותקשורתי (אלאח’באר, 19 בנובמבר 2024).
נפגעים פלסטינים
  • משרד הבריאות ברצועת עזה (הנשלט ע”י חמאס) עדכן כי מאז תחילת המלחמה נהרגו 43,972 פלסטינים ונפצעו 104,008 נוספים (דף הפייסבוק של משרד הבריאות ברצועת עזה, 19 בנובמבר 2024).
המצב ההומניטרי ברצועת עזה
  • שר הבריאות ברשות הפלסטינית, מאג’ד אבו רמצ’אן, הודיע על סיום הסיבוב השלישי של קמפיין תרומת הדם “דמנו אחד” עבור תושבי רצועת עזה. אבו רמצ’אן ציין כי נאספו יותר מ-2,500 מנות שיועברו לרצועה והודה לתושבי יהודה ושומרון על תרומתם. לדבריו, קמפיין “דם אחד” הוא יוזמה הומניטרית ולאומית שמטרתה לתת מענה לצורכי בתי החולים ברצועת עזה (ופא, 13 בנובמבר 2024).
  • משלחת רפואית מאלג’יריה הגיעה לרצועת עזה. המשלחת כוללת שבעה רופאים שאמורים להצטרף לצוותים הרפואיים בצפון הרצועה כדי לטפל במקרים מסובכים וקשים. בין המומחים נמצאים רופאי אורתופדיה, שיניים, הרדמה, עיניים ועוד (ערוץ הטלגרם של העיתונאי מת’נא אלנג’אר, 15 בנובמבר 2024).
  • “מקור” באונר”א התריע על מחסור חמור בקמח במרכז ובדרום רצועת עזה, כאשר המחסנים ונקודות החלוקה נותרו ריקים ברובם. לדבריו, כל כמות קמח שמגיעה מחולקת מיד, אך אינה מספיקה אף לחלוקה מינימלית של שק אחד למשפחה. לדבריו, המשבר החריף נובע ממחסור במשאיות סיוע המגיעות דרך המעברים ומהשוד הממוסד של המשאיות ברחבי הרצועה. (ערוץ הטלגרם של העיתונאי חסן אצליח, 16 בנובמבר 2024). בהקשר זה, צוין כי אלפי פלסטינים מחכים שעות ארוכות בתור כדי לקנות לחם מול מאפיית “אלקלעה”, שהינה המאפייה היחידה שפועלת במחוז ח’אן יונס, ומאות מהם לא מצליחים לרכוש לחם. בכתבה צוין כי מחירי הקמח עלו מאד, ושק של קמח עולה 300 שקל יותר (פלסטין און ליין, 13 בנובמבר 2024).
 ומדים בתור למאפיה בח'אן יונס (מימין: פלסטין און ליין, 13 בנובמבר 2024; משמאל: חשבון X של העיתונאי חסן אצליח, 17 בנובמבר 2024)      ומדים בתור למאפיה בח'אן יונס (מימין: פלסטין און ליין, 13 בנובמבר 2024; משמאל: חשבון X של העיתונאי חסן אצליח, 17 בנובמבר 2024)
עומדים בתור למאפיה בח’אן יונס
(מימין: פלסטין און ליין, 13 בנובמבר 2024; משמאל: חשבון X של העיתונאי חסן אצליח, 17 בנובמבר 2024)
  • דווח כי מחירי הסחורות והמזון ברצועת עזה הוכפלו בתוך שבוע בשל התופעה של כנופיות חמושות שחוטפות משאיות סיוע ומשאיות מסחריות סמוך למעבר כרם שלום, ומוכרות את הסחורה מחדש במחירים מופקעים בשווקים. תושבים הביעו ביקורת חריפה כלפי ממשלת חמאס ומשרד הכלכלה, וטענו כי הם ננטשו ונמסרו לידיהם של “סוחרי מלחמה” השולטים במזון שלהם. התושבים קראו להתערבות דחופה של הממשלה והחמולות כדי שיפקחו על השווקים וירדפו אחר סוחרים מושחתים (אלערבי אלג’דיד, 14 בנובמבר 2024).
  • דווח כי הוועדות העממיות והמהפכניות הוציאו להורג גנב במחנה הפליטים אלנציראת והענישו קבוצה נוספת של גנבים באמצעות ירי לעברם. הוועדות העממיות והמהפכניות הדגישו כי ימשיכו לרדוף את פורעי החוק והגנבים הגוזלים את מזונם של הפלסטינים (ערוץ הטלגרם של העיתונאי מחמוד אללוח – עזה, 15 בנובמבר 2024).
  • דווח כי 109 מתוך 150 משאיות שהובילו קמח של אונר”א וסיוע הומניטרי של תוכנית המזון העולמית נשדדו במזרח רפיח בליל 17-16 בנובמבר 2024. לפי הדיווח, מספר בוזזים נהרגו במהלך השוד (ערוץ הטלגרם של העיתונאי מחמוד אללוח, 17 בנובמבר 2024; חשבון X של העיתונאי חסן אצליח, 17 בנובמבר 2024). מאונר”א נמסר כי 97 מהמשאיות אבדו בתקיפה והנהגים נאלצו לפרוק את הסיוע תחת איומי נשק (חשבון X של אונר”א, 18 בנובמבר 2024).
  • דווח כי רחוב צלאח אלדין, המחבר בין רפיח לח’אן יונס, הפך לציר מסוכן שבו פועלות כנופיות חמושות השודדות משאיות סיוע וסחורות. נטען כי הכנופיות המאורגנות, הכוללות עשרות חמושים, מפעילות מחסנים בלב אזורי לחימה ברפיח ונעות בחופשיות תחת פיקוח אווירי ישראלי. המשאיות העוברות בציר נתקלות בשלוש אפשרויות: שוד מוחלט שבו מרוקנים אותן מכל תכולתן, תשלום פרוטקשן של כמאה אלף שקל למעבר בטוח, או מעבר מוגן כאשר הן מלוות על ידי ועדות מטעם הסוחרים (אלאיאם, 16 בנובמבר 2024).
  • סלאמה עאיש מהנא, מוכתר משפחת מהנא אל-סבע משבט אל-חנאג’רה, פרסם הודעה פומבית, בה גינה בחריפות את הניסיונות לחסום את משאיות הסיוע ההומניטרי. הוא הוסיף כי פגיעה במשאיות הסיוע מהווה עבירה על פי ההלכה האסלאמית, והזהיר וכי המשפחה תסיר את חסותה מכל מי שיהיה מעורב במעשים אלו ותתנער ממעשיו (ערוץ הטלגרם אמסכ עמיל, 18 בנובמבר 2024).
  • על רקע האנרכיה הגוברת והזעם על עליית המחירים, משרד הפנים של חמאס ברצועת עזה הקים יחידה משטרתית חדשה בשם “סהם” (חץ).[2] היחידה מתמקדת באבטחת מחסני סוחרים ושווקים, ענישת סוחרים שמעלים מחירים או אוגרים סחורות, והחרמת סחורות במקרה הצורך. כמו כן, היא אחראית לאבטחת שיירות סיוע ומשאיות מסחריות, וכן לפעול נגד שודדי דרכים ולשמור על הסדר בשווקים. דווח כי היחידה הצליחה להחזיר את השקט לשווקים בדרום הרצועה, לעצור שודדי משאיות ולמנוע אירועים של שוד עקורים. הפעילות כללה גם עימותים חמושים, שבמהלכם נהרגו ונפצעו שודדים בכניסה למחנה אלמע’אזי ובמחנה אלנציראת (קדס פרס, 16 בנובמבר 2024).
  • ב-18 בנובמבר 2024, ביצעה יחידת “סהם” פעילות נגד כנופיות שבזזו סיוע הומניטרי ממזרח לרפיח ולח’אן יונס. לפי הדיווחים, לפחות 22 חברי כנופיות נהרגו, בהם יאסר אבו שבאב, שעמד בראש כנופיית פשע (ערוץ הטלגרם של אלרסאלה, 18 בנובמבר 2024; חשבון X של לא’י חמדאן, 18 בנובמבר 2024). “מקור” במשרד הפנים ציין כי הפעילות בוצעה בשיתוף ועדות מטעם החמולות, וכי פעילות האבטחה תתרחב במטרה למגר את תופעת גניבת המשאיות (ערוץ אלאקצא, 18 בנובמבר 2024).
כלי הרכב בו נסע מנהיג כנופית הבוזזים בוער לאחר שנורתה לעברו רקטה על ידי כוחות "סהם" (ערוץ הטלגרם אמסכ עמיל, 18 בנובמבר 2024; חשבון X של העיתונאי אחמד פוזי, 18 בנובמבר 2024)
כלי הרכב בו נסע מנהיג כנופית הבוזזים בוער לאחר שנורתה לעברו רקטה על ידי כוחות “סהם”
(ערוץ הטלגרם אמסכ עמיל, 18 בנובמבר 2024; חשבון X של העיתונאי אחמד פוזי, 18 בנובמבר 2024)
  • “מקורות ביטחוניים” מסרו כי הכנופיות שהותקפו נוהלו על ידי עבריינים, שחלקם היו עצורים בידי מנגנוני הביטחון של חמאס ושוחררו לאחר ש”הכיבוש” תקף את בתי הכלא. ה”מקורות” טענו כי הכנופיות מקימות את המחסנים “סמוך למיקום של כוחות האויב”, בעיקר במזרח רפיח, וכי הן זוכות “לתמיכה מלאה של הכיבוש” (אלרסאלה, 19 בנובמבר 2024).
  • מלבד הקמת היחידה החדשה, נמסר כי מנגנוני הביטחון של חמאס ברצועת עזה החלו ליישם את “תוכנית חירום מספר 3”, שמטרתה להתמודד עם הכאוס הביטחוני שנוצר במהלך הלחימה עם ישראל. התוכנית מתמקדת במאבק בגניבות סיוע ובמעשי שוד, באבטחת משאיות סיוע ובפיקוח על השווקים, לצד טיפול במריבות משפחתיות ונקיטת צעדים נגד סוחרים מושחתים. במסגרת התוכנית, מנגנוני הביטחון פועלים גם נגד משתפי פעולה עם ישראל, תוך חקירת החשודים והעמדתם לדין בהתאם לחוק המקומי. לדברי “גורם ממשלתי”, המנגנונים מצליחים לפעול ברוב אזורי הרצועה, למעט אזורים שבהם מתנהלים מבצעים קרקעיים של צה”ל. התוכנית נועדה להשיב את היציבות החברתית והביטחונית שנפגעה במהלך ההסלמה, תוך התמודדות עם הקשיים שנוצרו בעקבות התקיפות והעימותים בדרום הרצועה ומרכזה (אתר Ultra Palestine, 17 בנובמבר 2024).
  • דווח כי יו”ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, קיבל הצעה אמריקאית עבור “היום שאחרי” במהלך פגישתו עם עוזרת מזכיר המדינה האמריקאי לענייני המזרח התיכון, ברברה ליף. צוין כי ההצעה כוללת הקמת ממשל אזרחי בינלאומי בסיוע הרשות הפלסטינית, יחד עם הסדרים ביטחוניים ושיקום האזור בתקופת המעבר, והקמת מועצה מבצעת, שתורכב בשיתוף עם הרשות הפלסטינית, ותכלול נציגים פלסטיניים, ובהם נציגים מרצועת עזה. עוד נאמר בהצעה האמריקאית כי הרשות הפלסטינית נדרשת לבצע רפורמות ובניית מוסדות ולהקים מנגנון ביטחון פלסטיני חדש, שיוכשר ויחומש על ידי המדינות השותפות, ויהיה נפרד מחמאס. מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית יהיו אחראים על שמירת הסדר הציבורי ברצועת עזה, ובהמשך יקבלו את האחריות הביטחונית המלאה על האזור, וגם יוקם כוח רב-לאומי זמני שיכלול שותפים אזוריים ובינלאומיים שיסייעו לכוחות הרשות הפלסטינית לשמור על הגבולות ולהבטיח את אספקת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה. במסגרת התוכנית, כוחות צה”ל ייסוגו בהדרגה מהרצועה, יוקצו כספים למימון השיקום והרשות הפלסטינית תזכה לסיוע חודשי ממדינות ערביות (אתר אלשאהד, 13 בנובמבר 2024).
פיגועים
  • במהלך השבוע אירעו שני פיגועים, בהם נפצעו שתי חיילות צה”ל:
    • פיגוע דקירה באזור שכם: ב-12 בנובמבר 2024, הגיע פלסטיני חמוש בסכין לצומת דיר שרף סמוך לשכם, וניסה לדקור את לוחמי צה”ל שפעלו בעמדה הצבאית. הכוחות הרגו את התוקף. לא היו נפגעים בקרב החיילים (דובר צה”ל, 12 בנובמבר 2024). נמסר כי המפגע הוא וליד אשרף אלביעה, סטודנט באוניברסיטת אלנג’אח בשכם, תושב דיר שרף (ערוץ הטלגרם QUDSN, 12 בנובמבר 2024).
 הסכין שבה השתמש המחבל (דובר צה"ל, 12 בנובמבר 2024).     וליד אשרף חסין (QUDSN, 12 בנובמבר 2024)
מימין: הסכין שבה השתמש המחבל (דובר צה”ל, 12 בנובמבר 2024).
משמאל: וליד אשרף חסין (QUDSN, 12 בנובמבר 2024)
    • פיגוע דריסה באזור ראמאללה: ב-13 בנובמבר 2024, פגע נהג פלסטיני עם מכוניתו בעמדת בידוק בכניסה לכפר דיר קדיס באזור ראמאללה ונמלט מהזירה. שתי לוחמות צה”ל נפצעו קל. לאחר סריקות בכפר, נעצר החשוד בפיגוע (דובר צה”ל, 13 בנובמבר 2024).
פעילות סיכול ומנע
  • כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות לסיכול טרור ברחבי יהודה ושומרון. הכוחות עצרו עשרות מבוקשים וחשודים בפעילות טרור, איתרו אמצעי לחימה וכספים למימון פעולות טרור (דובר צה”ל, 19-12 בנובמבר 2024). להלן ההתפתחויות העיקריות:
    • ב-13 בנובמבר 2024, במסגרת פעילות מעצר מבוקשים של כוחות הביטחון הישראליים בכפר ד’נאבה (כיום שכונה בעיר טולכרם), ניסה מבוקש חמוש להימלט עם מבוקש נוסף. הכוחות הרגו את שני המבוקשים, בהם פעיל טרור שעמד בראש התארגנות טרור מקומית והיה מעורב בביצוע פיגועים ובגיוס פעילים (דובר צה”ל, 14 בנובמבר 2024). “מקורות פלסטיניים” מסרו כי ההרוגים, שהשתייכו לגדודי חללי אלקצאף, הם מפקד גדוד מחנה טולכרם, ת’אא’ר עמארה, ומפקד גדוד ראא’ד אלכרמי, מאמון שרים (ערוץ הטלגרם של גדודי חללי אלאקצא, 13 בנובמבר 2024; ערוץ הטלגרם מ.פ ג’נין 24 שעות, 13 בנובמבר 2024).
מאמון שרים.      ת'אא'ר עמארה (ערוץ הטלגרם של גדודי חללי אלאקצא, 14 בנובמבר 2024)
מימין: מאמון שרים. משמאל: ת’אא’ר עמארה (ערוץ הטלגרם של גדודי חללי אלאקצא, 14 בנובמבר 2024)
    • נמסר כי במסגרת חקירת פיגוע הירי והדקירה בתחנת הרכבת הקלה ביפו ב-1 באוקטובר 2024, בו רצחו שני מפגעים פלסטינים שבעה אזרחים ו-16 נוספים נפצעו, נחשפה חוליית הטרור שתכננה וביצעה את הפיגוע. במסגרת הפעילות, נעצרו ארבעה חשודים נוספים, תושבי אזור חברון בשנות ה-20 לחייהם. לפי החקירה, אחד החשודים תיאם בין חברי החולייה, אחר הסיע את המפגעים מחברון לבית לחם, ושני חשודים נוספים תכננו פיגועים נוספים שנמנעו בעקבות מעצרם (דוברות שב”כ ומשטרה, 17 בנובמבר 2024).
    • משרד הבריאות של הרשות הפלסטינית הודיע כי נור אחמד ערפאת, בן 18, נהרג מאש כוחות הביטחון הישראליים בשכונת אלמסאכן אלשעביה בשכם (המרכז הפלסטיני לתקשורת, 18 בנובמבר 2024). תנועה חמאס הביעה צער על מותו של “השהיד המג’האד” נור ערפאת, שנהרג במהלך העימותים בשכונת אלמסאכן אלשעביה (ערוץ הטלגרם של אלכתלה אלאסלאמיה הגדה המערבית, 18 בנובמבר 2024).
    • ב-18 בנובמבר 2024, פעלו כוחות הביטחון הישראליים באזור אלתואני בדרום הר חברון. נהגת פלסטינית האיצה עם כלי הרכב שלה לעבר הכוחות, שהגיבו בירי ועצרו את החשודה (דובר צה”ל, 18 בנובמבר 2024).
    • בלילה שבין 19-18 בנובמבר 2024, החלו כוחות הביטחון הישראליים בפעילות במחנה הפליטים ג’נין ודרומית לג’נין. הכוחות פעלו למעצר המבוקש, ראיד חנאישה, שהיה מעורב בפיגועי ירי והפעלת מטענים. חנאישה התבצר במבנה עם שני פעילי טרור נוספים וניהל חילופי אש עם הכוחות שהצליחו להרוג את שלושת המבוקשים. כמו כן, הכוחות איתרו מטענים שהוטמנו מתחת לצירי התנועה (דובר צה”ל ותקשורת ישראלית, 19 בנובמבר 2024). משרד הבריאות של הרשות הפלסטינית דיווח על שלושה הרוגים בעיירה קבאטיה. כלי תקשורת פלסטיניים דיווחו כי ראא’ד עבד אלרחמן חנאישה, אנור נצ’אל סבאענה וסלימאן עדנאן טזאזעה נהרגו אחרי שהכוחות הישראליים צרו על בית ומתקן חקלאי בין קבאטיה לבין מת’לת’ אלשהדאא’ (סוכנות קדס, 19 בנובמבר 2024). הזרוע הצבאית של הגא”פ אישרה כי שלושת ההרוגים השתייכו לכוחות של גדוד ג’נין של הזרוע הצבאית בקבאטיה (ערוץ הטלגרם של פלוגות ירושלים, 19 בנובמבר 2024).
פעילות מנגנוני הרשות הפלסטינית
  • במהלך השבוע האחרון, פעלו מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית לאיתור, פירוק והשמדה של מטעני נפץ שהונחו על ידי פעילי “ההתנגדות” בטובאס, בטמון ובטולכרם במטרה לפגוע בכוחות הביטחון הישראליים (ערוץ הטלגרם @A7rartoubas , 13 בנובמבר 2024; ערוץ הטלגרם @a7rartullkarm, 12 ו-16 בנובמבר 2024; אתר אלשאהד, 14 בנובמבר 2024).
עימותים בין מתיישבים יהודים לפלסטינים
  • ערוצי תקשורת פלסטיניים דיווחו שמתיישבים יהודים השליכו אבנים, תקפו מבנים והציתו כלי רכב בשכונת אלצ’באט בעיירה בית פוריכ, מזרחית לשכם (ערוץ הטלגרם חדשות שכם, 16 בנובמבר 2024). ראש עיריית בית פוריכ, חסין חג’ מחמד, מסר כי המתיישבים תקפו בית חדש בעיירה, וכאשר התושבים התעמתו איתם, המתיישבים הציתו עמוד חשמל ושלושה חדרים באחד הבתים (ערוץ הטלגרם חברון בלב האירוע, 16 בנובמבר 2024). דובר לשכת יו”ר הרשות הפלסטינית, נביל אבו רדינה, קרא להתערבות של הקהילה הבינלאומית (ופא, 16 בנובמבר 2024).
כלי רכב שהועלה באש בבית פוריכ (ערוץ הטלגרם חדשות שכם, 16 בנובמבר 2024)
כלי רכב שהועלה באש בבית פוריכ (ערוץ הטלגרם חדשות שכם, 16 בנובמבר 2024)
יום השנה ל”הכרזת העצמאות” הפלסטינית
  • ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, נשא נאום לציון 36 שנים ל”הכרזת העצמאות” הפלסטינית, בו ציין כי ההכרזה מ-1988 אינה סמלית אלא יעד מרכזי במאבק הלאומי, המדגישה את זכות הפלסטינים לשיבה, חירות והגדרה עצמית. הוא הדגיש כי ידם של הפלסטינים מושטת לשלום, אולם “לא בכל מחיר” וכי הם לא יתפשרו על הזכויות שלהם. הוא הוסיף כי פתרון שתי המדינות דורש “הפסקת התוקפנות ברצועת עזה, פשעי הכיבוש בגדה וטרור המתנחלים”. אבו מאזן קרא לקהילה הבינלאומית להכיר ב”פלסטין” כחברה מלאה באו”ם, תוך מחויבות לעקרונות הלאומיים וזכויות הפלסטינים. הוא הבהיר כי השלום אפשרי רק עם הקמת מדינה פלסטינית עצמאית שבירתה מזרח ירושלים (ופא, 14 בנובמבר 2024).
ביקור ראש ממשלת הרשות הפלסטינית בבית לחם
  • ראש ממשלת הרשות הפלסטינית, מחמד מצטפא, סייר בנפת בית לחם בלוויית המושל מחמד אבו עליה ונועד עם בכירים ופעילים מקומיים. מצטפא עדכן את מארחיו על “הסיבוכים במצב הכללי בשל המשך התוקפנות נגד עמנו וניסיונות הכיבוש להפריד את הגדה המערבית מרצועת עזה”. הוא הדגיש כי רצועת עזה היא חלק בלתי נפרד מ”המדינה הפלסטינית”, וכי לאחר סיום “התוקפנות”, תפעל הממשלה לאיחוד הרצועה עם יהודה ושומרון תחת אחריות אש”ף ו”פלסטין”. כמו כן, ציין מצטפא כי הפיוס הלאומי הוא הכרחי וכי יש לסיים את הפילוג בחברה הפלסטינית כדי להקים “מדינה פלסטינית אחת, מאוחדת ועצמאית” (ופא, 16 בנובמבר 2024).
מצטפא (בראש השולחן) במפגש עם פעילים מקומיים בבית לחם (ופא, 16 בנובמבר 2024)
מצטפא (בראש השולחן) במפגש עם פעילים מקומיים בבית לחם (ופא, 16 בנובמבר 2024)

[1] טרם התקיפות ננקטו צעדים רבים על מנת לצמצם את הסיכוי לפגיעה באזרחים, הכוללים פינוי אוכלוסייה מהאזור בעזרת אזהרות רבות, שימוש בחימוש מדויק ובתצפיות מהאוויר. ארגוני הטרור ברצועה מפרים באופן שיטתי את הדין הבין לאומי, תוך ניצול אכזרי של המרחב ההומניטרי והאוכלוסייה כמגן אנושי לפעולות טרור.
[2] "מקורות פלסטיניים" מסרו כי כוח המשטרה המיוחד מורכב משוטרים, פעילי מנגנוני הביטחון וכמה מתנדבים, הנעים בלבוש אזרחי, בניסיון להימנע מתקיפות ישראליות, וחמושים בנשק קל (אתר ערבי21, 18 בנובמבר 2024).