מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (16-9 באפריל 2024)

תקיפות חיל האוויר בג'באליא (ערוץ היוטיוב של ופא, 13 באפריל 2024).

תקיפות חיל האוויר בג'באליא (ערוץ היוטיוב של ופא, 13 באפריל 2024).

תרשים של בית הספר (דובר צה

תרשים של בית הספר (דובר צה"ל, 12 באפריל 2024)

חאזם, אמיר ומחמד הניה (אלקדס, 11 באפריל 2024).

חאזם, אמיר ומחמד הניה (אלקדס, 11 באפריל 2024).

כלי הרכב בו נסעו בני משפחת הניה לאחר הסיכול הממוקד במחנה הפליטים אלשאטי בעזה (ערוץ היוטיוב של אלג'זירה, 10 באפריל 2024)

כלי הרכב בו נסעו בני משפחת הניה לאחר הסיכול הממוקד במחנה הפליטים אלשאטי בעזה (ערוץ היוטיוב של אלג'זירה, 10 באפריל 2024)

הכנסת סיוע הומניטארי ע

הכנסת סיוע הומניטארי ע"י צה"ל דרך מעבר בצפון הרצועה (דובר צה"ל, 12 באפריל 2024)

תושבים בעזה מתגודדים מול מאפייה שחידשה פעילותה בעיר (חשבון X של סוכנות İlke, 14 באפריל 2024)

תושבים בעזה מתגודדים מול מאפייה שחידשה פעילותה בעיר (חשבון X של סוכנות İlke, 14 באפריל 2024)

הלוויה צבאית בשכם ליזן אשתיה (ופא, 15 באפריל 2024)

הלוויה צבאית בשכם ליזן אשתיה (ופא, 15 באפריל 2024)

מחמד מצטפא נפגש עם נשיא אלג'יריה תבון (דף הפייסבוק של לשכת נשיא אלג'יריה, 14 באפריל 2024)

מחמד מצטפא נפגש עם נשיא אלג'יריה תבון (דף הפייסבוק של לשכת נשיא אלג'יריה, 14 באפריל 2024)

מחמד מצטפא נפגש במכה עם שר החוץ הסעודי (דף הפייסבוק של מחמד מצטפא, 9 באפריל 2024)

מחמד מצטפא נפגש במכה עם שר החוץ הסעודי (דף הפייסבוק של מחמד מצטפא, 9 באפריל 2024)

  • הזירה הדרומית: נמשכה פעילות כוחות צה”ל ברצועה שכללה תקיפות מהאוויר וירי ארטילרי לעבר יעדי טרור, לצד פעילות ממוקדת להשמדת יעדי טרור ומשגרי רקטות בעיקר במרכז הרצועה ובמזרח העיר עזה. בתקיפה מהאוויר נהרגו בעזה, שלושת בניו וארבעת נכדיו של אסמאעיל הניה. כמו כן נהרגו מספר פעילי חמאס בכירים בג’באליא וברפיח. נמשכו שיגורי רקטות מהרצועה לעבר יישובי עוטף עזה. בתגובה תקפו כלי טיס של חיל האוויר את אזורי השיגור.
  • סוגיית החטופים: חמאס דחתה את ההצעה האחרונה שנמסרה לה בקהיר והיא ממשיכה להתעקש על התנאים אותם הציבה בעבר. בעקבות מותם של בני משפחת הניה, הדגישה חמאס כי פעולה זו רק תגביר את עקשנותה בנושא, ההיפך ממה שישראל חושבת.
  • סיוע לרצועה : דובר צה”ל הודיע על כוונת ישראל להגדיל את מספר משאיות הסיוע הנכנסות מידי יום לרצועה מ-350 ל-500. בימים האחרונים הכניס צה”ל סיוע הומניטארי לצפון הרצועה דרך מעבר מיוחד שנפתח באזור. ברצועה מתקיימים ניסיונות חזרה לשגרה ביניהם פתיחת מאפיות בעזה ותחילה של תיקון תשתיות.
  • בעקבות מתקפת הטילים וכלי הטיס הבלתי מאוישים האיראנית נרשמו תגובות אוהדות בזירה הפלסטינית. חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין הצדיקו את איראן על תגובתה והדגישו כי זו “זכותה הטבעית”. בשטחי הרשות נרשמו ביטויי שמחה שכללו הפגנות בהן נשמעו קריאות “מוות לאמריקה”, “מוות לישראל”, וקריאות בשבחו של מנהיג איראן.
  • זיאד אלנח’לה מזכ”ל הג’האד האסלאמי בפלסטין, העניק ראיון בו פירט את הסיוע שמעניקים להם איראן, חזבאללה והחות’ים בתימן וציין כי הם יכולים לעמוד במערכה חצי שנה נוספת ואף להגבירה.
  • ישראל, יהודה ושומרון: השבוע בוצעו שני פיגועים. נער ישראלי, בן 14, נרצח סמוך למאחז צפונית- מזרחית לראמאללה. בתגובה נרשמו פעולות נקם של מתיישבים יהודים נגד כפרים פלסטינים באזור. כוחות הביטחון המשיכו בפעילות סיכול ומנע. דווח על מעצר עשרות מבוקשים והחרמת אמצעי לחימה רבים. מוקדי הפעילות היו שכם, טובאס וראמאללה. בטובאס הרגו הכוחות פעיל בכיר בזרוע הצבאית של חמאס, אשר שימש כמפקד גדוד טובאס.
  • הרשות הפלסטינית: אבו מאזן ומחמד מצטפא, ראש ממשלת הרשות, ממשיכים בפעילות מדינית להפסקת המלחמה ולהכנסת סיוע הומניטארי לרצועת עזה. בביקור רשמי שקיים מצטפא באלג’יריה, הוא המשיך בפגישותיו גם לקדם את המהלך הפלסטיני להשגת חברות מלאה באו”ם. בינתיים, הועברה בקשת הרשות בנושא להצבעה בכינוס מועצת הביטחון ב-18 באפריל 2024. זאת, לאחר שלא הושגה הסכמה מלאה של חברי הוועדה לקבלת חברים חדשים באו”ם.
פעילות כוחות צה”ל ברצועה
  • נמשכה פעילות כוחות צה”ל ברצועת עזה. הפעילות התמקדה בתקיפת יעדי טרור ומשגרי רקטות באמצעות תקיפות מהאוויר וירי טנקים. במקביל התבצעה פעילות ממוקדת במרכז הרצועה ובמזרח העיר עזה (דובר צה”ל, 15-10 באפריל 2024). כלי התקשורת הפלסטינים המשיכו לדווח בהרחבה אודות תקיפות צה”ל תוך הבלטת היקף הנפגעים והנזקים שנגרמו כתוצאה מהן (ערוץ היוטיוב של ופא, 10, 14 באפריל 2024).
תקיפות חיל האוויר בג'באליא (ערוץ היוטיוב של ופא, 13 באפריל 2024).     תקיפות חיל האוויר במערב העיר ח'אן יונס (ערוץ היוטיוב של אלג'זירה, 10 באפריל 2024)
מימין: תקיפות חיל האוויר בג’באליא (ערוץ היוטיוב של ופא, 13 באפריל 2024). משמאל: תקיפות חיל האוויר במערב העיר ח’אן יונס (ערוץ היוטיוב של אלג’זירה, 10 באפריל 2024)
  • מרכז רצועת עזה: בליל 11-10 באפריל 2024 החל צה”ל במבצע קרקעי ממוקד, בסיוע מהאוויר, במרכז הרצועה בדגש על אזור מחנה הפליטים אלנציראת. המבצע החל לאחר שהתקבל מידע מודיעני על הימצאות תשתיות ופעילי טרור רבים באזור. הכוחות, שפעלו בשטח, סרקו מבנים בהם אותרו תשתיות טרור ומשגרים וניהלו קרבות פנים אל פנים עם מחבלים (דובר צה”ל, 11 באפריל 2024). במסגרת הפעילות, נכנסו כוחות צה”ל לבית הספר אבראהים אלמקאדמה. כוחות צה”ל מצאו במקום סימולטור לחימה ועמדת תצפית. כמו כן נמצאו מספר מטענים כבדים שהיו מוכנים לשימוש והוחבאו בכיתות הלימוד ובחצר בית הספר (אתר צה”ל, 12 באפריל 2024).
מימין: אמצעי לחימה ומטענים שאותרו בבית הספר. משמאל: תרשים של בית הספר (דובר צה"ל, 12 באפריל 2024)
מימין: אמצעי לחימה ומטענים שאותרו בבית הספר. משמאל: תרשים של בית הספר (דובר צה”ל, 12 באפריל 2024)  
  • כתב ערוץ אלג’זירה ברפיח דיווח על תקיפות מאסיביות של צה”ל באזור אלנציראת ועל חילופי אש המתנהלים במקום בין כוחות צה”ל “לאנשי ההתנגדות” (ערוץ היוטיוב של אלג’זירה, 11 באפריל 2024).
כתבת ערוץ אלג'זירה מסבירה באולפן אודות פעילות צה"ל במרכז הרצועה (ערוץ היוטיוב של אלג'זירה, 10 באפריל 2024).      תקיפות חיל האוויר במחנה הפליטים
מימין: כתבת ערוץ אלג’זירה מסבירה באולפן אודות פעילות צה”ל במרכז הרצועה (ערוץ היוטיוב של אלג’זירה, 10 באפריל 2024). משמאל: תקיפות חיל האוויר במחנה הפליטים
  • שכונת אלשג’אעיה: במקביל ביצעו כוחות צה”ל פעילות ממוקדת בשכונת אלשג’אעיה, במזרח העיר עזה. במסגרת הפעילות פשטו הכוחות על מתחם אימונים של חמאס בשכונה. לאחר יציאת הכוחות ממתחם האימונים השמיד חיל האוויר את המקום (דובר צה”ל, 11 באפריל 2024).
שיגור רקטות
  • במהלך השבוע החולף בוצעו מספר שיגורי רקטות מרצועת עזה לעבר יישובי עוטף עזה. לא דווח על נפגעים או על נזק. להלן אירועים בולטים:
    • בליל 13-12 באפריל 2024, שוגרו רקטות לעבר שדרות, איבים, וניר עם (תקשורת ישראלית, 13 באפריל 2024). פלוגות ירושלים, הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין, הודיעה כי פעיליה שיגרו מטח רקטות בשיתוף עם פעילי הזרוע הצבאית של החזית הדמוקרטית, גדודי ההתנגדות הלאומית, כוחות השהיד עמר אלקאסם (ערוץ הטלגרם של פאלטודיי, 13 באפריל 2024). בתגובה תקפו כלי טיס של חיל האוויר מספר יעדי טרור, בהם שלושה משגרי רקטות בהם היו עשרים רקטות מוכנות לשיגור לעבר מרכז הארץ (תקשורת ישראלית, 13 באפריל 2024).
    • ב-10 באפריל 2024 שוגרו ארבע רקטות ממרכז הרצועה לעבר יישובי עוטף עזה. הרקטות נפלו בשטח הרצועה (תקשורת ישראלית, 10 באפריל 2024).
כתבת ערוץ אלג'זירה מדווחת על שיגור רקטות ממרכז הרצועה (ערוץ היוטיוב של אלג'זירה, 10 באפריל 2024)
כתבת ערוץ אלג’זירה מדווחת על שיגור רקטות ממרכז הרצועה
(ערוץ היוטיוב של אלג’זירה, 10 באפריל 2024)
סוגית החטופים והסכם הפסקת אש
  • ב-13 באפריל 2024 הודיעה חמאס כי היא מסרה למתווכים במצרים ובקטר את תשובתה להצעה שקיבלה ב-8 באפריל. בהודעה הודגש, כי חמאס דבקה בדרישותיה שהן הפסקת אש קבועה, נסיגת צה”ל מכל רצועת עזה, חזרת התושבים למקומות מגוריהם, הגברת קצב הכנסת הסיוע, ותחילת שיקום הרצועה. חמאס גם הדגישה את נכונותה לסגור עסקת חילופים “רצינית ואמיתית” בין שני הצדדים (ערוץ הטלגרם של חמאס באיו”ש, 13 באפריל 2024).
  • “מקורות” מסרו לרשת אלג’זירה את פרטי תגובת חמאס אשר נמסרה למתווכים. על פי הרשת, חמאס דבקה במסגרת ההצעה להפסקת אש בשלושה פרקי זמן בני 42 יום. חמאס התנתה את קיום ההסכם בנסיגת הכוחות הישראליים אל מעבר לגדר הגבול. עוד דרשה התנועה כי בצפון הרצועה יתקיים חופש תנועה והתושבים העקורים יחזרו וכי בשלב השני של ההסכם תוכרז הפסקת אש קבועה טרם תחילת החזרת החטופים. לטענת אלג’זירה, חמאס דרשה כי בשלב השני כלל הכוחות הישראליים יצאו מהרצועה. בנוגע לעסקת החטופים, חמאס הציעה כי בעבור כל “חטוף אזרחי” ישוחררו שלושים אסירים פלסטינים וכי עבור כל חיילת ישוחררו חמישים אסירים פלסטיניים, ביניהם שלושים אסירי עולם. כמו כן דרשה חמאס שהשלב השלישי יכלול התחייבות “לסיים את המצור” ולהתחיל בשיקום הרצועה (אלג’זירה, 14 באפריל 2024).
  • אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי “רצח העם” המתמשך ברצועת עזה מצריך גישה שונה מזו של ששת החודשים האחרונים והדגיש, כי הם דבקים בצורך להכריז על הפסקת אש קבועה ברצועת עזה. לדבריו, תדמית ישראל התנפצה והיא לא תוכל להחזיר את החטופים אלא באמצעות עסקה מכובדת הכוללת את התנאים שהם הציבו וביניהם שיקום וסיוע לרצועה (אלמיאדין, 13 באפריל 2024).
  • מוסא אבו מרזוק, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי תשובת חמאס התבססה על תשובה שהיא כבר מסרה ב-14 במרץ 2024, המדברת על הפסקת אש ונסיגת כוחות צה”ל מרצועת עזה, חזרת התושבים מדרום הרצועה לצפונה, ואספקת שירותים שונים לתושבי הרצועה ביניהם שירותי בריאות, סעד, מים וחשמל. לדבריו, רק לאחר מכן ניתן לדבר על נושא החזרת החטופים (ערוץ היוטיוב של ערוץ אלערבי, 14 באפריל 2024).
  • אסאמה חמדאן, בכיר חמאס, ציין, כי לא ניתן לומר שההצעה שנמסרה להם היא רצינית ומטרתה להגיע להפסקת אש או הפסקת התוקפנות, אלא היא כללה שורה של רעיונות שדוחים את המשך התוקפנות לפרק זמן של שישה שבועות. הוא הוסיף כי ההצעה כללה הישארות כוחות צה”ל ברצועת עזה ללא כל שינוי; איסור על חזרת התושבים לאזורי מגוריהם, ובמקום זאת העברתם לאזורים שצה”ל יחליט עליהם ותחת שליטתו ולמחנות הדומים למחנות מעצר. לדבריו, במסגרת ההתייעצויות הפנימיות ועם הארגונים בנוגע למסמך, הוחלט שחמאס תגיש תשובה ברורה שלפיה כל הצעה שלא תגשים את המטרות הפלסטיניות בצורה מפורשת ונחרצת, לא תהיה מקובלת ולא ייתכן שתוביל לעסקת חילופין. לדבריו הם לא דחו את ההצעה אלא הדגישו שוב את דבקותם בהצעה שהגישו באמצע מרץ. לדבריו, הם גם הציגו רעיונות ברורים ומוגדרים בכל הקשור לעסקת חילופין הולמת והוגנת, שתתפרס על פני שלושת השלבים. הוא ציין שהמתווכים יעבירו לישראל את תשובתם, וכי חמאס תמתין לתשובת ישראל ותתייחס לכל תשובה מתוך בסיס ברור שלפיו לא תהיינה הבנות אם חמש הדרישות שלה לא תוגשמנה באופן אינטגרלי (ערוץ היוטיוב של ערוץ אלערבי, 13 באפריל 2024).
נפגעים פלסטינים
  • משרד הבריאות בעזה (הנשלט ע”י חמאס) עדכן נכון ל-15 באפריל שעה 12:20, כי מאז תחילת המלחמה נהרגו 33,797 פלסטינים ונפצעו 76,465 נוספים (דף הפייסבוק של משרד הבריאות בעזה, 15 באפריל 2024).
  • ב-10 באפריל 2024, בשעות הערב, תקף כלי טיס של חיל האוויר מכונית בה נסעו שלושת ילדיו של אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, במחנה הפליטים אלשאטי בעזה. השלושה נהרגו יחד עם נוסעים נוספים שהיו במכונית. דווח, כי השלושה היו פעילי הזרוע הצבאית של חמאס, ואחד מהם אף היה מעורב בהחזקת חטופים ישראליים (תקשורת ישראלית, דובר צה”ל, 10 באפריל 2024). בכלי תקשורת פלסטינים דווח, כי בתקיפה נהרגו שלושת ילדיו של הניה, חאזם, אמיר ומחמד, יחד עם ארבעה מנכדיו (שהאב, 10 באפריל 2024).
  • חמאס פרסמה הודעה בה ציינה שהתקיפה לא תשבור אותה וכי פעולות אלה לא יביאו להישגים במשא ומתן, אלא להיפך, דם שנשפך יהווה תמריץ ל”התנגדות” וללוחמי הג’האד (ערוץ הטלגרם של חמאס, 10 באפריל 2024). גם אסמאעיל הניה אמר כי הריגת בני משפחתו לא תשנה את עמדתו בנושא המשא ומתן וכי הדבר רק יגרום לו להקשיח יותר את עמדתו. הוא ציין שמאז תחילת המלחמה נהרגו שישים מבני משפחתו ברצועת עזה (אלג’זירה, 10 באפריל 2024).
  • יחיא אלסנואר, ראש הלשכה המדינית של חמאס ברצועה, שלח לאסמאעיל הניה מכתב ניחומים בשמו ובשם מחמד אלצ’יף, מפקד הזרוע הצבאית של חמאס (ערוץ הטלגרם של אלאקצא, 14 באפריל 2024). יצוין, כי זו איגרת פומבית רשמית ראשונה שכתב אלסנואר מאז תחילת המלחמה וכי התאריך המצוין על האיגרת הוא 11 באפריל 2024. רבים נוספים התקשרו או שלחו אגרות תנחומים לאסמאעיל הניה ביניהם בכירים ממדינות המפרץ, תורכיה, לבנון ואיראן. גם אבו מאזן התקשר לנחמו. בשיחה אמר הניה כי בני משפחתו שנהרגו הם קורבנות בדרך לאלאקצא וירושלים (RT בערבית 10 באפריל 2024).
חאזם, אמיר ומחמד הניה (אלקדס, 11 באפריל 2024).     כלי הרכב בו נסעו בני משפחת הניה לאחר הסיכול הממוקד במחנה הפליטים אלשאטי בעזה (ערוץ היוטיוב של אלג'זירה, 10 באפריל 2024)
מימין: חאזם, אמיר ומחמד הניה (אלקדס, 11 באפריל 2024). משמאל: כלי הרכב בו נסעו בני משפחת הניה לאחר הסיכול הממוקד במחנה הפליטים אלשאטי בעזה (ערוץ היוטיוב של אלג’זירה, 10 באפריל 2024)
איגרת תנחומים ששלח יחיא אלסנואר (ערוץ הטלגרם של אלאקצא, 14 באפריל 2024)
איגרת תנחומים ששלח יחיא אלסנואר
(ערוץ הטלגרם של אלאקצא, 14 באפריל 2024)
  • ב-11 באפריל 2024 נהרג עקיד (אלוף משנה) רצ’ואן מחמד עבדאללה רצ’ואן, בתקיפת חיל האוויר. רצ’ואן היה אחראי ביטחון הפנים מטעם חמאס בג’באליא, והיה גם פעיל בזרוע הצבאית של חמאס. במסגרת תפקידו היה רצ’ואן מעורב במספר אירועי השתלטות פעילים חמושים על משאיות סיוע הומניטרי בצפון הרצועה (ערוץ הטלגרם של דובר צה”ל, 12 באפריל 2024). על פי דיווחים פלסטיניים, היה רצ’ואן רצ’ואן מפקד תחנת המשטרה של ג’באליא אלנזלה וראש הוועדה לאבטחת הסיוע בצפון הרצועה. הוא נהרג בתקיפת ביתו ב-11 באפריל בשעות הערב (ערוץ הטלגרם של שהאב, 11 באפריל 2024; ערוץ הטלגרם של ערוץ אלאקצא, 11 באפריל 2024).
 רצ'ואן רצ'ואן (ערוץ הטלגרם של ערוץ אלאקצא, 11 באפריל 2024)
רצ’ואן רצ’ואן (ערוץ הטלגרם של ערוץ אלאקצא, 11 באפריל 2024)
  • חאמד מחמד עלי אחמד, נהרג מתקיפת חיל האוויר. עלי אחמד היה מפקד בזרוע הצבאית של חמאס ובמקביל שימש כאחראי המבצעים במנגנון ביטחון הפנים בג’באליא. יחד עימו נהרג פעיל חמאס נוסף מגדוד ג’באליא (ערוץ הטלגרם של דובר צה”ל, 12 באפריל 2024).
  • נאצר יעקוב ג׳אבר נצר, נהרג בתקיפה ברפיח. ג’אבר נצר היה חלפן כספים ופעיל הזרוע הצבאית של חמאס. כחלק מפעילותו הוא עסק במימון הפעילות הצבאית ברפיח ואף העביר במהלך דצמבר 2023 מאות אלפי דולרים לטובת פעילות זו (ערוץ הטלגרם של צה”ל, 11 באפריל 2024). עפ”י דיווחים פלסטיניים, נהרג נאצר יעקוב ג’אבר נצר המגונה אבו באסל בתקיפת ביתו ברפיח ב-4 באפריל 2024 וכי הוא הבעלים של משרד החלפנות אבן ח’לדון ברפיח (דף הפייסבוק של Jõjõ Mãrwãñ, 4 באפריל 2024; דף הפייסבוק של אלע’ריב אלתואבתי, 4 באפריל 2024).
נאצר יעקוב ג׳אבר נצר (דף הפייסבוק של אבו יאסר נאפד' סלימאן, 7 באפריל 2024)
נאצר יעקוב ג׳אבר נצר (דף הפייסבוק של אבו יאסר נאפד’ סלימאן, 7 באפריל 2024)
סיוע לרצועה
  • ארגון WFP (תוכנית המזון העולמית), דיווח שאנשיו עושים שימוש בנתיב מתואם חדש כדי לספק סיוע לצפון עזה, וכי הסוכנות סיפקה יותר מ-1,300 טונות של חבילות מזון וקמח חיטה בתשע שיירות שהם ארגנו. דובר הארגון אמר כי ב-13 באפריל 2024 הם הצליחו לספק דלק לארבעה עד חמישה ימים וקמח חיטה למאפייה בעיר עזה כדי לייצר 14,000 שקיות פיתות מדי יום. הוא הוסיף כי התוכנית היא להגיע לפתיחת שלוש מאפיות נוספות בעיר עזה[1] (אתר swissinfo, 15 באפריל 2024).
  • דובר צה”ל חשף, במהלך תדרוך שקיים עם אנשי תקשורת זרה, את התוכנית של צה”ל להרחבת הסיוע ההומניטארי לתושבי רצועת עזה הכולל, בין השאר הגדלת מספר המשאיות הנכנסות ביום לרצועה מ-350 ל-500. על פי הדובר, מאז ה-7 באוקטובר נכנסו לרצועת עזה 22,205 משאיות סיוע, מהן 11,390 דרך מעבר רפיח ו-10,248 דרך מעבר כרם שלום. סה”כ הוכנסו לרצועה 417,231 טונות של סיוע הומניטרי (דובר צה”ל, 11 באפריל 2024). ב-11 באפריל 2024, נכנסו, דרך מעבר בצפון הרצועה, מספר משאיות סיוע, לאחר שעברו בידוק ביטחוני במעבר כרם שלום. הסיוע אמור להגיע לאזור צפון הרצועה (דובר צה”ל, 12 באפריל 2024).
הכנסת סיוע הומניטארי ע"י צה"ל דרך מעבר בצפון הרצועה (דובר צה"ל, 12 באפריל 2024)
הכנסת סיוע הומניטארי ע”י צה”ל דרך מעבר בצפון הרצועה (דובר צה”ל, 12 באפריל 2024)
המצב ברצועה
  • ערוץ ופא דיווח על מפונים רבים שהגיעו מאזור דרום הרצועה לשכונת אלשיח’ עג’לין שבדרום העיר עזה, בדרך הים (ציר התנועה המערבי של הרצועה המחבר את צפון הרצועה עם דרומה), במטרה לשוב לבתיהם בעיר עזה ובצפון הרצועה. תנועת התושבים החלה לאחר שנפוצו שמועות לפיהן ישראל מאפשרת את חזרתם. לטענת המפונים, כוחות צה”ל אילצו אותם, באמצעות ירי אש חיה, לחזור על עקבותיהם. דווח על חמישה הרוגים מירי כוחות צה”ל (ערוץ היוטיוב של ופא, 14 באפריל 2024).
  • במקביל, נמשכים הדיווחים על תושבים השוהים במחנות אוהלים סמוך לגבול רפיח-מצרים. התושבים ממשיכים להתלונן על קשיי המחייה במקום בשל תנאי התברואה הירודים (ערוץ היוטיוב של ופא, 11 באפריל 2024).
תושבים מנסים לשוב לבתיהם בעיר עזה ובצפון הרצועה. (ערוץ היוטיוב של ופא, 14 באפריל 2024)     התושבים המפונים חוזרים על עקבותיהם לאחר שכוחות צה"ל מנעו מהם להגיע לצפון (ערוץ היוטיוב של ופא, 14 באפריל 2024)
מימין: תושבים מנסים לשוב לבתיהם בעיר עזה ובצפון הרצועה. משמאל: התושבים המפונים חוזרים על עקבותיהם לאחר שכוחות צה”ל מנעו מהם להגיע לצפון (ערוץ היוטיוב של ופא, 14 באפריל 2024)
תושבים פלסטינים במחנה אוהלים סמוך לגבול רפיח-מצרים (ערוץ היוטיוב של ופא, 11 באפריל 2024)
תושבים פלסטינים במחנה אוהלים סמוך לגבול רפיח-מצרים (ערוץ היוטיוב של ופא, 11 באפריל 2024)
  • במקביל, דווח על מספר ניסיונות לחזרה לשגרה:
    • מאפייה בעיר עזה חזרה לפעילות לראשונה מזה שישה חודשים בעזרת ארגון WFP (תוכנית המזון העולמית)[2] (אתר swissinfo, 15 באפריל 2024). בעלי המאפייה אמרו כי הם עובדים 24 שעות ביממה כדי לספק את צרכי התושבים. דווח כי אנשים ממתינים שעות כדי להשיג שקית פיתות (אלג’זירה מבאשר, 15 באפריל 2024).
תושבים בעזה מתגודדים מול מאפייה שחידשה פעילותה בעיר (חשבון X של סוכנות İlke, 14 באפריל 2024)    תושבים בעזה מתגודדים מול מאפייה שחידשה פעילותה בעיר (חשבון X של סוכנות İlke, 14 באפריל 2024)
תושבים בעזה מתגודדים מול מאפייה שחידשה פעילותה בעיר (חשבון X של סוכנות İlke, 14 באפריל 2024)
    • הסהר האדום הפלסטיני הודיע כי בית החולים אלאמל בח’אן יונס שב לפעול באופן חלקי. בהודעה שפירסם הארגון נמסר, כי העבודה בבית החולים מוגבלת למחלקות הקבלה והמיון, וכי לא ניתן להפעיל את שאר המחלקות בשל הנזק שנגרם להן (סוכנות הידיעות של העולם הערבי (AWP), 15 באפריל 2024).
    • במחוז ח’אן יונס החלו העיריות לפנות את ההריסות ולתקן תשתיות לאחר יציאת כוחות צה”ל מהאזור (ערוץ הטלגרם של שהאב, 10 באפריל 2024), (דף הפייסבוק RamallahNews, 15 באפריל 2024).
 עובדי עיריית עבסאן הגדולה מפנים הריסות מהכבישים (ערוץ הטלגרם של שהאב, 10 באפריל 2024).     עובדי עיריית ח'אן יונס מפנים הריסות (דף הפייסבוק RamallahNews, 15 באפריל 2024)
מימין: עובדי עיריית עבסאן הגדולה מפנים הריסות מהכבישים (ערוץ הטלגרם של שהאב, 10 באפריל 2024). משמאל: עובדי עיריית ח’אן יונס מפנים הריסות (דף הפייסבוק RamallahNews, 15 באפריל 2024)
תגובות למתקפה האיראנית
  • בעקבות מתקפת הטילים וכלי הטיס הבלתי מאוישים האיראנית (ליל 14 – 15 באפריל 2024) נרשמו תגובות אוהדות רבות בזירה הפלסטינית. חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין הצדיקו את איראן על תגובתה לסיכול בכיריה בדמשק. בשטחי הרשות נרשמו ביטויי שמחה שכללו “מוות לאמריקה”, “מוות לישראל”, וקריאות בשבחו של מנהיג איראן. להלן תגובות בולטות :
    • חמאס פרסמה הודעה בה צוין, כי חמאס רואה במבצע הצבאי שביצעה איראן נגד ישראל זכות טבעית ותגובה ראויה ל”פשע” נגד הקונסוליה האיראנית בדמשק והריגתם של מספר מפקדי משמרות המהפכה. חמאס הדגישה את הזכות הטבעית של המדינות והעמים באזור להגן על עצמם מול ההתקפות הישראליות, וקראה לאומה הערבית והאסלאמית, לבני החורין בעולם ולכוחות ההתנגדות באזור להמשיך בתמיכתם ב”מבול אלאקצא” (ערוץ הטלגרם של חמאס ביהודה ושומרון, 14 באפריל 2024).
    • מחמוד מרדאוי, ראש המחלקה המדינית של חמאס ביהודה ושומרון, ציין כי ההבטים האסטרטגיים של התקיפה הם ביסוס כללי העימות באזור ושליחת מסר לישראל וכי הדבר מניח יסודות לשינוי מאזן העימות בצפון, במיוחד בחזית הסורית, שישראל עשתה בה כבתוך שלה. כמו כן גרמה התקיפה לדבריו, להתנפצות החלומות של תוכנית ישראל להתפשט באזור, שכן מהיום השיקולים יהיו שונים לגבי הקשר עם ישראל. צימצום התפקיד האמריקאי לתפקיד הגנתי והאזהרה הפומבית של נשיא ארה”ב ג’ו ביידן לנתניהו שלא להגיב הם אינדיקציה נוספת לכך שהאזור יחיה על בסיס מאזני הכוחות המתגבשים בו (חשבון X של מחמוד מרדאוי, 14 באפריל 2024).
    • הג’האד האסלאמי בפלסטין פרסם הודעה בה העלה על נס את התגובה הצבאית האיראנית, והוסיף כי זו התגובה הטבעית לקיומה של ישראל (“הישות הכובשת”), והיא הופכת נחוצה יותר לאור “הפשעים, ההפרות והחיסולים שישראל ממשיכה לבצע”. ההודעה גינתה את כל הקולות המוקיעים שיצאו להגנת ישראל ובמיוחד המדינות שהפכו עצמן לחומת מגן עליה, והציגו אותה כמותקפת תוך סילוף של כל העובדות (ערוץ הטלגרם של לשכת ההסברה של הג’האד האסלאמי, 14 באפריל 2024).
    • בשכם ובחברון נרשמו ביטויי שמחה. בשכם נערכה תהלוכת מכוניות (חשבון X של ערוץ אלמיאדין, 14 באפריל 2024). בחברון תועדו צעירים כשהם קוראים “אללה אכבר”, “השבח לאללה”, “מוות לאמריקה”, “מוות לישראל”, וקריאות בשבחו של מנהיג איראן (חשבון X של שדרנית ערוץ אלמיאדין, ראמיא אלאבראהים, 14 באפריל 2024).
תהלוכת רכבים בשכם כאות שמחה על המתקפה האיראנית (חשבון X של ערוץ אלמיאדין, 14 באפריל 2024).      קריקטורה פלסטינית בעקבות המתקפה האיראנית (אלקדס אלערבי, 14 באפריל 2024)
מימין: תהלוכת רכבים בשכם כאות שמחה על המתקפה האיראנית (חשבון X של ערוץ אלמיאדין, 14 באפריל 2024). משמאל: קריקטורה פלסטינית בעקבות המתקפה האיראנית (אלקדס אלערבי, 14 באפריל 2024)
התבטאות זיאד אלנח’אלה
  • זיאד אלנח’אלה, מזכ”ל הג’האד האסלאמי בפלסטין, העניק ראיון לאתר הרשמי של מנהיג איראן, עלי ח’אמנהאי. להלן מספר נושאים אליהם התייחס בראיון (האתר בערבית של עלי ח’אמנהאי, 13 באפריל 2024):
    • משא ומתן להפסקת אש: ארה”ב, ישראל והמדינות האזוריות נאלצו בסופו של דבר לנהל משא ומתן עם “ההתנגדות”, ועתה מחפשים פתרון לישראל ולא פתרון לרצועת עזה ומחפשים מוצא לכוחות הישראליים לסגת מרצועת עזה. “ההתנגדות” הציבה תנאים בסיסיים: ראשית, נסיגה ישראלית מוחלטת מרצועת עזה; ושנית, החטופים הישראלים לא ישוחררו מבלי שהאסירים הפלסטינים ישוחררו מבתי הכלא. זהו תנאי בסיסי.
    • הלחימה בשטח: לאחר חצי שנה, הם נמצאים באמצע המערכה ולא בסיומה, ופירוש הדבר שיש להם יכולת להמשיך לפחות עוד חצי שנה בהתנגדות ברמה הזו ואולי אף יותר. יתכן שכאשר הכוחות הישראליים בשטח יהיו נייחים יותר, האפקטיביות של לוחמי ההתנגדות תהיה טובה יותר, משום שהם מצפים ופועלים כדי שהכוחות הישראליים יתמודדו עם פעולות התאבדות גדולות, ולא יהיה זה מפתיע לראות לוחמים נושאים מטענים ומתעמתים ישירות עם הטנקים הישראליים. הוא הדגיש, כי את החלק הגדול והחשוב מיכולות ההתנגדות ברצועת עזה הם קיבלו כסיוע מאיראן בדרכים ובאמצעים שונים, וגם אם לא היה זה משלוח של אמצעי לחימה, יש ידע שהם קיבלו ולמדו מהאחים באיראן, ידע בייצור רקטות, פגזים ואמצעי לחימה.
    • כניסת כוחות ישראלים לרפיח: אם ישראל תיכנס לרפיח היא תתמודד עם אותה התנגדות שהיא התמודדה מולה בח’אן יונס, במרכז הרצועה ובצפון הרצועה. הם לא חוששים מהכניסה לרפיח וכי “ההתנגדות” מוכנה לעימות.
    • ההתנגדות ביהודה ושומרון: זו היא נקודה מרכזית בהתנגדות, והם מתמודדים ישירות עם ישראל על בסיס יומיומי. היכולות הקיימות ביהודה ושומרון לא הגיעו לנקודה שבה אפשר לומר שאפשר להיכנס למערכה גדולה מול ישראל אך במקום זאת הם במצב של העסקת הכוחות הפרוסים שם באמצעות ביצוע פיגועים ועימותים, וכי בכל מקום ובכל נקודה תמיד ישנם עימותים.
    • אחדות הזירות: אחדות הזירות אינה דבר פתאומי אלא היא הוכנה במשך שנים . חזבאללה תמיד סייע לכוחות ההתנגדות הפלסטיניים, והעניק מומחיות, הכשרה, וידע. האחים בתימן אספו תרומות מפת לחמם במהלך מבצע “שומר החומות” וגם במערכה הזו קיבלה מהם ההתנגדות הפלסטינית מיליוני דולרים. זאת, בנוסף להשתתפותם הישירה במלחמה.
הטלת סנקציות על חמאס והג’האד האסלאמי
  • מחלקת האוצר של ארה”ב השיתה סנקציות על “גורמים בחמאס” ברצועת עזה ובלבנון האחראים על פעולות הסייבר וכלי הטיס הבלתי מאוישים של התנועה. בין הגורמים שהוזכרו, אבו עבידה דובר הזרוע הצבאית של חמאס אשר מוביל, לדבריהם, את מחלקת השפעת הסייבר של הזרוע הצבאית (אתר מחלקת האוצר של ארה”ב, 13 באפריל 2024).
  • מועצת האיחוד האירופי הטילה סנקציות על פלוגות ירושלים, הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין ועל גדודי עז אלדין אלקסאם, הזרוע הצבאית של חמאס. זאת, בעקבות אחריותן למעשי אלימות מינית ואלימות נרחבת נגד נשים במהלך המתקפה ב-7 באוקטובר נגד ישראל. עוד נמסר כי הזרועות הללו ופעיליהן נתונים כעת להקפאת נכסים ואיסור נסיעה למדינות איחוד האירופי. כמו כן, נאסרה העברת כספים אליהן ישירות או בעקיפין (רויטרס, 13 באפריל 2024 ).
פיגועים
פיגוע ירי סמוך לסלואד
  • ב-14 באפריל 2024, לפנות בוקר, בוצע ירי לעבר כוח לוחמי משמר הגבול שפעל סמוך לכפר סלואד (צפונית לראמאללה). מהירי נפצעה לוחמת באורח קל (תקשורת ישראלית, 14 באפריל 2024).
רצח נער ישראלי
  • ב-12 באפריל 2024 דווח בשעות הבוקר על נער ישראלי, בן 14, רועה צאן מחוות מלאכי השלום (צפונית-מזרחית לראמאללה) אשר נעדר לאחר שיצא למרעה עם הצאן בשעות הבוקר המוקדמות ולא שב לחווה. כוחות הביטחון הוזעקו למקום והחלו בחיפושים אחר הנער. יום למחרת, אותרה גופתו סמוך לאזור החווה כשהיא חבולה. כוחות הביטחון פתחו במרדף אחר מבצע הפיגוע וביצעו סריקות נרחבות בכפרים הפלסטיניים באזור (תקשורת ישראלית, 13,12 באפריל 2024). נכון למועד זה טרם נתפס מבצע הרצח.
  • בעקבות האירוע, עוד טרם נמצאה הגופה, החלו עימותים בין מתיישבים יהודים באזור לבין פלסטינים. המתיישבים אף ביצעו פעולות נקם נגד כפרים פלסטיניים באזור. הפלסטינים דיווחו כי, במסגרת החיפושים אחר הנער הנעדר, פשטו מאות מתיישבים, בחסות כוחות הביטחון, על הכפר אלמע’יר הסמוך למקום האירוע. הם ירו לעבר בתים, והציתו בתים וכלי רכב. מרזוק אבו נעים, סגן ראש מועצת הכפר אלמע’יר, מסר כי הוצתו יותר מארבעים בתים וכלי רכב. דווח על פלסטיני שנהרג ו-25 פלסטינים שנפצעו מירי המתיישבים (ופא, 12 באפריל 2024). בהמשך היום דווח כי מתיישבים גם פשטו על הכפר אבו פלאח, מצפון-מזרח לראמאללה, ושרפו כלי רכב, אופנועים וחממות (ופא, 12 באפריל 2024).
  • ב-13 באפריל 2024, לאחר מציאת הגופה, התחדשו תקיפות המתיישבים על הכפרים אלמע’יר ואבו פלאח, והן אף התרחבו לעיירות סלואד, תרמסעיא, סנג’ל ודיר דבואן שבמחוז ראמאללה. המתיישבים חסמו את הכניסות לעיירות ותקפו כלי רכב חולפים. גם בכפרים דומא, אלסאויה וקצרה במחוז שכם, דווח על ירי לעבר פלסטינים, הצתת בתים וכלי רכב (ופא, 13 באפריל 2024). דווח כי בכפר ביתין, מזרחית לראמאללה, נהרג פלסטיני, בן 17, מירי המתיישבים (ופא, 13 באפריל 2024).
  • בקרב הפלסטיניים נרשמו גינויים חריפים. משרד החוץ ברשות הפלסטינית קרא לגורמים בינלאומיים להתערב לאלתר, להעמיד לדין את הגורמים האחראים ואף להטיל עליהם סנקציות. מחמד מצטפא, ראש ממשלת הרשות המשמש גם כשר החוץ, הנחה את נציגי הרשות ברחבי העולם להציג את האירועים כדי לנסות לרסן אותם (ופא, 13 באפריל 2024). חמאס קרא לציבור הפלסטיני להסלים את ההתנגדות ביהודה ושומרון לאור פעולות המתיישבים (אתר חמאס, 13 באפריל 2024).
נזק לבתים וכלי רכב  שרופים בכפר אלמע'יר (סוכנות אנטוליה, 13 באפריל 2024)      נזק לבתים וכלי רכב  שרופים בכפר אלמע'יר (סוכנות אנטוליה, 13 באפריל 2024)
נזק לבתים וכלי רכב שרופים בכפר אלמע’יר (סוכנות אנטוליה, 13 באפריל 2024)
סיכול פיגוע דקירה דרומית לחברון
  • ב-11 באפריל 2024 הגיעה פלסטינית לעמדת צה”ל סמוך לאלפואר (דרומית לחברון). לאחר שהעלתה חשד, נערך חיפוש בחפציה ונמצאה סכין. לדבריה, היא התכוונה לבצע פיגוע דקירה. הפלסטינית הועברה לחקירת גורמי הביטחון (חשבון X של דובר צה”ל, 11 באפריל 2024).
הסכין שנמצאה ברשות הפלסטינית החשודה סמוך לעמדת צה"ל באלפואר 
(חשבון X של דובר צה"ל, 11 באפריל 2024)
הסכין שנמצאה ברשות הפלסטינית החשודה סמוך לעמדת צה”ל באלפואר
(חשבון X של דובר צה”ל, 11 באפריל 2024)
פיגועים משמעתיים בשנת 2024[3]

פיגועים משמעתיים בשנת 2024

פיגועים משמעותיים בחתך רב שנתי

פיגועים משמעותיים בחתך רב שנתי

פעילות סיכול ומנע
  • כוחות הביטחון המשיכו בפעילות סיכול ומנע ברחבי יהודה ושומרון. במהלך השבוע דווח על מעצר עשרות מבוקשים, החשודים בפעילות טרור, והחרמת אמצעי לחימה. מאז תחילת המלחמה נעצרו כ-3,700 מבוקשים מהם מעל ל-1,600 פעילי חמאס (חשבון X של דובר צה”ל, 15-11 באפריל 2024).
  • ב-12 באפריל 2024, לפנות בוקר, פעלו כוחות הביטחון בטובאס. במהלך הפעילות הרגו הכוחות את מחמד עמר דראע’מה, מפקד גדוד טובאס, שביצע ירי לעבר הכוחות. בכלי רכבו אותרו אמצעי לחימה רבים וציוד צבאי. בנוסף, עצרו הכוחות שני מבוקשים והחרימו אמצעי לחימה רבים. עוד, חשפו הכוחות מטעני נפץ שהוטמנו בכבישים (דובר צה”ל, תקשורת ישראלית, 12 באפריל 2024).
  • מחמד רסול דראע’מה, בן 24, המכונה “הסלע” (אלצח’רה), נולד וגדל בטובאס. הוא נעצר פעמיים בעבר ע”י כוחות הביטחון וריצה עונשי מאסר של שנתיים בישראל. מחמד רסול דראע’מה, היה מפקד גדודי אלקסאם, הזרוע הצבאית של חמאס, בטובאס, לאחר הקמת גדוד טובאס של פלוגות ירושלים, והצטרפותם לגדוד של שאר הארגונים, הפך להיות אחד ממפקדי גדוד טובאס. לאחר שאחמד ג’מאל דראע’מה, מפקד הגדוד, נהרג בסוף פברואר 2024, הפך מחמד רסול דראע’מה למפקד הגדוד (אתר ערוץ אלג’זירה, 12 באפריל 2024). דראע’מה, היה בנו של בכיר חמאס, עמר חמזה דראע’מה (בן 58), שנעצר יחד עם בנו חמזה מיד לאחר תחילת המלחמה, הושם במעצר מנהלי בישראל ומת ב-23 באוקטובר 2023 בבית המעצר (ופא, 12 באפריל 2024; פלסטין און ליין, 12 באפריל 2024).
 כרזת אבל מטעם חמאס על מותו של מחמד רסול דראע'מה. ברקע תמונת אביו (ערוץ הטלגרם של חמאס באיו"ש, 12 באפריל 2024).     אמצעי הלחימה שנמצאו בכלי הרכב של דראע'מה (ערוץ הטלגרם של צה"ל, 12 באפריל 2024)
מימין: כרזת אבל מטעם חמאס על מותו של מחמד רסול דראע’מה. ברקע תמונת אביו (ערוץ הטלגרם של חמאס באיו”ש, 12 באפריל 2024). משמאל: אמצעי הלחימה שנמצאו בכלי הרכב של דראע’מה (ערוץ הטלגרם של צה”ל, 12 באפריל 2024)
  • בפעילות כוחות הביטחון במחנה הפליטים אלפארעה (דרומית לטובאס) נהרג פלסטיני (דובר צה”ל, 12 באפריל 2024).דווח, כי ההרוג הוא מחמד עצאם שחמאוי (ופא, 12 באפריל 2024). גדודי חללי אלאקצא פרסמו הודעת אבל על מותו.
כרזת אבל מטעם גדודי חללי אלאקצא על מותו של מחמד עצאם שמחאוי                
 (ערוץ הטלגרם elaqsa_1965 של "גדודי חללי אלאקצא", 12 באפריל 2024)
כרזת אבל מטעם גדודי חללי אלאקצא על מותו של מחמד עצאם שחמאוי
(ערוץ הטלגרם elaqsa_1965 של “גדודי חללי אלאקצא”, 12 באפריל 2024)
  • ב-15 באפריל 2024, בשעות הבוקר, פעלו כוחות הביטחון בשכם למעצר מבוקש פלסטיני והם כיתרו את ביתו. לאחר שאשתו אמרה כי הוא לא נמצא בבית, נאלצו הכוחות להיכנס לבית ועצרו אותו. במהלך הפעילות התפתחו עימותים והפרות סדר. הכוחות ביצעו ירי לעבר פלסטיני שניסה להשליך לעברם מטען והוא נהרג (תקשורת ישראלית, 15 באפריל 2024). בכלי תקשורת פלסטינים דווח על מותו של יזן אשתיה, בן 17 מהכפר סאלם (מזרחית לשכם), ושני פצועים מירי כוחות הביטחון. הרשות ערכה להרוג הלוויה צבאית כשגופתו נישאת על ידי פעילי מנגנונים פלסטינים (ופא, 15 באפריל 2024).
הלוויה צבאית בשכם ליזן אשתיה (ופא, 15 באפריל 2024)
הלוויה צבאית בשכם ליזן אשתיה (ופא, 15 באפריל 2024)
פעילות מדינית של אבו מאזן
  • אבו מאזן, יו”ר הרשות הפלסטינית, שוחח עם עבד אלפתאח אלסיסי, נשיא מצרים, ועדכן אותו במצב בזירה הפלסטינית, ובמיוחד ברצועת עזה, ובחשיבות האצת הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועה. אבו מאזן הודה לו על הסיוע שמכניסה מצרים לרצועה, על מאמציה להביא להפסקת המלחמה ותמיכתה במהלך הפלסטיני לקבלת חברות מלאה באו”ם. אלסיסי מצדו הדגיש את עמדת מצרים התומכת בפלסטינים ואת מאמציה לעצור את המלחמה ברצועת עזה, לספק סיוע הומניטרי ולמנוע את עקירתם של הפלסטינים מהרצועה. השניים הדגישו את המשך התיאום וההתייעצות בכל הרמות (ופא, 9 באפריל 2024). אבו מאזן שוחח עם מנהיגים נוספים ביניהם עבדאללה מלך ירדן, שליט קטר, מלך בחרין, מזכ”ל הליגה הערבית ועוד (ופא, 9, 10 באפריל 2024).
מחמד מצטפא ממשיך לגייס סיוע ותמיכה בממשלת הרשות
  • מחמד מצטפא, ראש ממשלת הרשות ושר החוץ, הגיע לביקור רשמי באלג’יריה והתקבל בקבלת פנים רשמית (דף הפייסבוק של לשכת ראש ממשלת אלג’יריה, 13 באפריל 2024). במהלך ביקורו נפגש מצטפא עם בכירי ממשל באלג’יריה בהם נשיא אלג’יריה, עבד אלמג’יד תבון, נד’יר אלערבאוי ראש הממשלה ואחמד עטאף שר החוץ. בפגישתו עם הנשיא אלג’יריה, שיבח מצטפא את המאמצים האלג’יראיים בפורומים בינלאומיים, במיוחד במועצת הביטחון של האו”ם, ומאמציה המתמשכים לגייס הסכמה להפסקת המלחמה ברצועת עזה, לתמוך בקבלת חברות מלאה של הרשות באו”ם ולהכיר במדינה פלסטינית. מצטפא גם הביע הערכה לתפקידה של אלג’יריה במתן סיוע לפלסטינים מאז תחילת המלחמה, הפעלת גשר אווירי של סיוע רפואי והומניטרי לרצועה בין אלג’יריה ואירוח פצועים פלסטינים (ופא, 14 באפריל 2024).
מחמד מצטפא נפגש עם נשיא אלג'יריה תבון (דף הפייסבוק של לשכת נשיא אלג'יריה, 14 באפריל 2024)
מחמד מצטפא נפגש עם נשיא אלג’יריה תבון
(דף הפייסבוק של לשכת נשיא אלג’יריה, 14 באפריל 2024)
  • במהלך הביקור, נועד מצטפא עם מיכאיל בוגדנוב, סגן שר החוץ הרוסי. בפגישה הודגש הצורך בגיוס מאמצים להפסקת המלחמה ברצועת עזה והכנסת סיוע. בוגדנוב הדגיש את עמדתו העקרונית התומכת בבקשת הרשות הפלסטינית לקבל חברות מלאה באו”ם (אתר משרד החוץ הרוסי ברוסית, 14 באפריל 2024)
  • קודם לביקורו באלג’יריה, נועד מחמד מצטפא במכה שבסעודיה, עם פיצל בן פרחאן, שר החוץ הסעודי. בפגישה דן מצטפא עם שר החוץ הסעודי במאמצים לסיום המלחמה ברצועת עזה ולהכנסת סיוע חירום. בנוסף, סקר מצטפא בפניו את ממשלתו החדשה ויעדיה (דף הפייסבוק של מחמד מצטפא, 9 באפריל 2024).
מחמד מצטפא נפגש במכה עם שר החוץ הסעודי (דף הפייסבוק של מחמד מצטפא, 9 באפריל 2024)
מחמד מצטפא נפגש במכה עם שר החוץ הסעודי
(דף הפייסבוק של מחמד מצטפא, 9 באפריל 2024)
המשך המהלך הפלסטיני באו”ם
  • לאחר שמועצת הביטחון של האו”ם העבירה את בקשת הרשות הפלסטינית לחברות מלאה באו”ם לוועדה האחראית על קבלת חברים חדשים, התכנסו חברי הוועדה כדי לדון בבקשה הפלסטינית. דווח, כי חברי הוועדה לא הצליחו להגיע להסכמה מלאה. נציגת מלטה, המשמשת כנשיאת מועצת הביטחון לחודש אפריל, מסרה כי שני שליש מחברי הוועדה היו בעד הבקשה. עפ”י מקורות דיפלומטיים ההצבעה הרשמית במועצת הביטחון צפויה להתקיים ב-18 באפריל 2024 במהלך כינוס מיוחד שיעסוק במזרח התיכון (AFP, 12 באפריל 2024).

[1] סוכנות הידיעות הגרמנית DPA דיווחה מפי "מקורות פלסטינים" כי תכנית המזון העולמית של האו"ם סייעה לחדש את פעילותן של שלוש מאפיות בעיר עזה, באמצעות אספקת גז וקמח ותיקון המכונות לייצור לחם. לדבריהם, מדובר בצעד ניסיוני לאחר קבלת אישור מישראל. דווח כי לאחר פרסום הידיעה שהמאפיות נפתחו מחדש, אלפי בני התגודדו מול אותן מאפיות.
[2] ברשתות החברתיות צויין כי המאפייה נמצאת בשכונת אלדרג' במזרח העיר עזה.
[4] "פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידי מרכז המידע כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. הנתונים גם אינם כוללים אירועי ירי נגד כוחות צה"ל בעת פעילות סיכול ומנע ביהודה ושומרון.