- כוחות צה”ל המשיכו בתקיפות אוויריות וקרקעיות נרחבות נגד יעדי טרור ברצועת עזה, ופתחו בפעילות קרקעית בדיר אלבלח, לראשונה מתחילת המלחמה. סוכלו מפקדים בחמאס ובארגוני טרור נוספים, בהם מעורבים במתקפת ה-7 באוקטובר 2023. שני לוחמי צה”ל נהרגו בלחימה.
- המשא ומתן העקיף בין ישראל לבין חמאס נמשך ללא פריצת דרך. בחמאס ציינו כי הם בוחנים את מפות הנסיגה החדשות שהועברו מישראל והמשיכו לטעון כי הם מסכימים לכל ההצעות וישראל היא זו שמעכבת התקדמות.
- בחמאס המשיכו לקדם את נרטיב “ההרעבה” על אף המשך כניסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה. קרן הסיוע ההומניטרית לעזה האשימה את חמאס באחריות למותם של כעשרים בני אדם במהומה שפרצה אחרי שחמושים נצפו בין אזרחים שהמתינו ליד אחת מנקודות חלוקת הסיוע.
- הספינה “חנט’לה” יצאה מאיטליה בדרכה לרצועת עזה עם עשרים פעילים פרו-פלסטינים לאחר טענות על “ניסיון חבלה מכוון”.
- יוזמה אזרחית חדשה ברצועת עזה קוראת להקמת גוף אזרחי-ביצועי בהובלת מצרים שינהל את חיי היום-יום עד להשגת אחדות פלסטינית ולהעברת ניהול המשא ומתן עם ישראל לידי אש”ף והרשות הפלסטינית.
- כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות נרחבת לסיכול טרור ביהודה ושומרון ועצרו חוליות שתכננו פיגועים.
- בכירי הרשות הפלסטינית בהובלת אבו מאזן החריפו את הטון נגד ישראל בזירה הבינלאומית, והאשימו אותה ב”רצח עם ובטיהור אתני” ברצועת עזה וביהודה ושומרון. אבו מאזן הכריז על קיום בחירות חדשות למועצה הלאומית הפלסטינית עד סוף שנת 2025, בחמאס האשימו כי מדובר בצעד חד-צדדי ומנוגד להסכמות.
פעילות כוחות צה”ל ברצועה
- כוחות צה”ל המשיכו בפעילות אווירית וקרקעית ברחבי רצועת עזה במסגרת מבצע “מרכבות גדעון”, כאשר ב-21 ביולי 2025 החלה פעילות קרקעית בדיר אלבלח שבמרכז הרצועה, לראשונה מתחילת המלחמה באוקטובר 2023.[1] הכוחות ביצעו תקיפות נגד מאות מטרות טרור, בראשן של חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין (הגא”פ), כאשר חלקן פעלו ממבנים אזרחיים. בין השאר, הותקפו חוליות ופעילי טרור, בהם בכיר במנגנון הביטחון הכללי של חמאס, מפקדי שטח בזרוע הצבאית של חמאס, בכירים בגדודי אלמג’האדין ופעיל גא”פ שהיה מעורב בהעברות כספים למימון טרור ביהודה ושומרון. בנוסף, הותקפו מבנים צבאיים, מחסני אמצעי לחימה, מנהרות ותשתיות תת-קרקעיות, עמדות שיגור צליפה, זירות מטענים ותשתיות טרור נוספות. כמו כן, הכוחות השלימו את פתיחת ציר “מגן עוז” שבח’אן יונס, המהווה חיץ אסטרטגי באורך של כ-15 ק”מ בין מזרח למערב העיר, וזאת במטרה להגביר את הלחץ על חמאס ולהוביל להכרעת חטיבת ח’אן יונס/ שני לוחמי צה”ל נהרגו בלחימה וחמישה לוחמים נוספים נפצעו קשה (דובר צה”ל, 22-15 ביולי 2025).

מימין: צילום רחפן של ציר “מגן עוז”. משמאל: אילוסטרציה של הציר (דובר צה”ל, 16 ביולי 2025)
- “גורמים פלסטיניים” דיווחו כי חלה הסלמה משמעותית בתקיפות צה”ל ברצועת עזה, שהתבטאה בתקיפות כבדות של צה”ל מהאוויר ומהקרקע, שגרמו למותם של עשרות פלסטינים. להלן ההתפתחויות הבולטות:
- לפי הדיווחים הפלסטיניים, בח’אן יונס שבדרום, הותקפו שכונות מגורים, מחנות הפליטים, אזור אלמואצי ואזור אוניברסיטת אלאקצא. במקביל, בוצעו תקיפות רבות גם בג’באליא שבצפון הרצועה ובעיר עזה, בעיקר בשכונות אלזיתון ואלשג’אעיה (אתר אולטרה פלסטין 17 ביולי 2025; ערוץ הטלגרם של הפעיל חמזה אלמצרי, 17–18 ביולי 2025).
- דווח כי לראשונה מתחילת המלחמה, כוחות צה”ל תקפו את אזור דיר אלבלח. לפי הדיווחים, הכוחות ביצעו חדירה מוגבלת לאזורים המזרחיים של דיר אלבלח, בשילוב עם תקיפות אוויריות והפגזות ארטילריות שפגעו במספר מסגדים ובתים וגרמו למקרי מוות ופציעות. עדי ראייה סיפרו כי משפחות רבות נמלטו מהאזור בשל עוצמת התקיפות שהתמקדו באזור אבו הולח ובמזרח אלברכה ומערבה בדיר אלבלח (דף הפייסבוק של אלערביה פלסטין, 21 ביולי 2025; אלערבי אלג’דיד, 22 ביולי 2025).

תקיפה אווירית בדרום דיר אלבלח (סוכנות קדס, 21 ביולי 2025)
-
- “מקורות פלסטיניים” דיווחו כי כנסיית “המשפחה הקדושה”, הכנסייה הלטינית בעיר העתיקה של עזה ואחת הכנסיות הקדומות והמוכרות ברצועה, הותקפה באופן ישיר. כתוצאה מכך, נהרג שתי נשים ונפצעו נוספים, בהם האב גבריאל רומנלי, כומר בכיר שנכח במקום. לפי הדיווחים, הכנסייה גם שימשה מקלט לעקורים בזמן התקיפה. הפטריארכיה הלטינית בירושלים מסרה כי התקיפה גרמה לנזק משמעותי למבנה ולנפגעים מקרב האזרחים שהסתתרו בתוכו (אתר אולטרה פלסטין, 17 ביולי 2025). דובר צה”ל מסר כי מבדיקה ראשונית שנערכה בעקבות דיווחים על נפגעים בכנסייה הלטינית בעיר עזה, עלה כי רסיסים מפגז שנורה במהלך פעילות מבצעית במרחב פגעו בשוגג בכנסייה (דובר צה”ל, 17 ביולי 2025). גם משרד ראש הממשלה פרסם הודעת צער על הפגיעה בכנסייה וראש הממשלה נתניהו שוחח עם האפיפיור ליאו ה-14 (תקשורת ישראלית, 17 ביולי 2025).
- “מקורות פלסטיניים” טענו כי כוח מיוחד ישראלי פעל בחשאי בעומק רפיח בדרום רצועת עזה וחטף את ד”ר מרואן אלהמץ, המשמש כמנהל בתי החולים בעזה ובכיר במערכת הבריאות המקומית. נטען כי החטיפה אירעה סמוך לבית החולים השדה של הצלב האדום, וכי נהג האמבולנס שליווה את הצוות הרפואי נפצע. משרד הבריאות של חמאס ברצועת עזה האשים מדובר ב”פעולה פלילית שמטרתה להשתיק את קולם של החולים, הרעבים והמעונים בעזה” (ערוץ הטלגרם אלראצד, אלע’זאוי, 21 ביולי 2025). “מקור” טען כי המעצר בוצע על ידי כוח מטעם המיליציה של יאסר אבו שבאב, שזוכה לתמיכת ישראל, וכי לאחר מכן הועבר אלהמץ לידי כוחות צה”ל (דף הפייסבוק של ערבי21, 21 ביולי 2025).
- דובר צה”ל בערבית פרסם תמונה שנמצאה במנהרה מתחת לבית החולים האירופי בח’אן יונס, בה נראה עז אלדין אלחדאד, מפקד חטיבת העיר עזה בגדודי עז אלדין אלקסאם שנחשב כעת למפקד הזרוע הצבאית של חמאס, כשהוא מחופש ונראה שונה לעומת המראה המוכר שלו. בהודעה נאמר כי אלחדאד מסתתר כמו פחדן מתחת לקרקע, בזמן שעמו סובל (דובר צה”ל בשפה הערבית, 17 ביולי 2025). ערוץ אלציאד, השייך ליחידת החץ של חמאס, דחה את הטענות ומסר כי אין כל היגיון בכך שקרב שמתנהל בעיר עזה יופעל ממנהרות בעיר אחרת. בערוץ הובע אמון מלא באלחדאד ובכוחותיו ונטען כי מסריו של דובר צה”ל בערבית הם “סרטים שרופים״. (ערוץ הטלגרם אלציאד, 17 ביולי 2025). “ביטחון ההתנגדות” של חמאס טען כי הצילום של “מפקד בכיר בהתנגדות” הוא מפוברק והוכן בעזרת בינה מלאכותית (ערוץ הטלגרם אלחארס, 17 ביולי 2025).

כרוז עם תמונתו של אלחדאד כפי שהופץ על ידי צה”ל מהאוויר בשוק במחנה הפליטים אלנֻצַירַאת
(ערוץ הטלגרם אלפתחאוי, 17 ביולי 2025)
שיגורי רקטות
- בשבוע האחרון, יירט חיל האוויר שלוש רקטות ששוגרו לעבר יישובי עוטף עזה. לא היו נפגעים (דובר צה”ל, 22-15 ביולי 2025). הזרועות הצבאיות של הגא”פ ושל החזית העממית לשחרור פלסטין קיבלו אחריות על השיגורים (ערוץ הטלגרם של פלוגות ירושלים, 17 ביולי 2025; ערוץ הטלגרם של גדודי אבו עלי מצטפא, 18 ביולי 2025).
- נמשך בדוחא המשא ומתן העקיף בין משלחות ישראל וחמאס, בתיווך ארה”ב, קטר ומצרים, בניסיון לגבש הסכמה על הפסקת אש של שישים יום במלחמה ברצועת עזה ושחרור חלק מ-50 החטופים החיים והמתים שמוחזקים בידי חמאס וארגוני טרור נוספים ברצועת עזה. לאורך השבוע, פורסמו דיווחים סותרים על התקדמות לעבר השגת הסכם לצד מכשולים חדשים שהתגלעו בשיחות, אולם עדיין לא נמסר על פריצת דרך משמעותית (אלשרק אלאוסט, 20 ביולי 2025). להלן הדיווחים הבולטים:
- “מקור פלסטיני בכיר המעורה במהלך המשא ומתן” הכחיש שחמאס אישרה את מפות הנסיגה הישראלית החדשות שנמסרו ב-16 ביולי 2025. לדבריו, אף שחמאס קיבלה את המפות המעודכנות דרך המתווך האמריקאי, הפסקת אש, טרם הושגה פריצת דרך של ממש. “המקור” טען כי ההדלפות בכלי התקשורת, בעיקר המצריים, הן חלק מאסטרטגיית לחץ תקשורתית שמטרתה לעודד הסכמה, גם אם בפועל טרם גובשה כזו. עוד הבהיר כי כל הסכמה בנושא מפת הנסיגה דורשת את אישור הוועדות הטכניות של חמאס, הנתמכות בהערכות הזרוע הצבאית. חמאס, לדבריו, ממשיכה לבחון את ההצעה בזהירות ואינה ממהרת לפרסמה לציבור (אולטרה פלסטין, 17 ביולי 2025). בהמשך לכך, מסר “מקור פלסטיני המעורה במהלך המשא ומתן״ כי לפי המפות החדשות, צה”ל ימשיך לשלוט על שטחים נרחבים ברצועת עזה, ובכללם רוב העיר בית חאנון, מחצית מרפיח, העיירות ח’זאעה ועבסאן במחוז ח’אן יונס, וחלקים נרחבים משכונת אלשג’אעיה בעיר עזה. הוא הוסיף כי התנועה החלה לבחון את ההצעה במסגרות ההנהגה שלה, ומקיימת התייעצויות עם הפלגים הפלסטיניים כיצד להתייחס אליה (סוכנות אנטוליה, 19 ביולי 2025).
- “מקורות בחמאס” מסרו כי סוגיית מפות הפריסה של צה”ל ברצועה במהלך שישים ימי הפסקת האש היא אחת מנקודות המחלוקת המרכזיות, בנוסף לסוגיית האסירים הפלסטיניים ו”השבויים” הישראליים. לדבריהם, המפות שהועברו על די המתווכות שונות ממפות שישראל הציגה לפני כן, ומראות את נסיגת כוחות צה”ל מציר מורג, ומאפשרות לכוחות הישראליים לשלוט בקרוב לעשרים אחוזים משטח הרצועה. “המקורות” אמרו כי המשלחת הפלסטינית תגיב בחיוב למפות, אך תדרוש שינויים בכמה מיקומי פריסה, וכל זאת תלוי בתגובה הישראלית. “המקורות” הוסיפו כי אם סוגיית המפות תיפתר, יעברו לסוגיית “המפתחות” לחילופי “השבויים”. הם ציינו כי גם סעיף הסיוע ההומניטרי טרם הוכרע סופית והאשימו את ישראל כי עמדתה המשתנה לגבי ההצעה המונחת על השולחן מונעת הסכם סופי, בעוד שהמשלחת הפלסטינית “מגיבה בחיוב” לכל מה שמוצע לה (אלשרק אלאוסט, 19 ביולי 2025).
- “מקור פלסטיני יודע דבר” אמר כי שלוש סוגיות עיקריות עדיין מונעות הגעה להסכם: הבטחת כניסה של סיוע הומניטרי לרצועת עזה בצורה חופשית ומכובדת ובכמויות מספיקות; סוגיית מפות הנסיגה הישראלית; הבטחת המשך הפסקת האש לאחר תום תקופת שישים הימים, אולם לדבריו עדיין אין מנגנון ברור שיבטיח שהתוקפנות לא תחודש. “המקור” הדגיש כי סוגיות אלו הן מרכזיות במשא ומתן ומחייבות פתרונות שיבטיחו את הזכויות הפלסטיניות המינימליות, במיוחד אלה הקשורות לריבונות, כבוד האוכלוסייה והפסקה קבועה של התוקפנות (אלרסאלה.נט, 19 ביולי 2025; ערוץ הטלגרם של שהאב, 19 ביולי 2025).
- בכיר בחמאס אמר בהצהרה לערוץ “פלסטין אליום”, כי הדיבורים של ישראל והממשל האמריקני בדבר התקדמות במשא ומתן אינן מבוססות על קרקע המציאות. לדבריו, אין דבר חדש ראוי לציון בשיחות הנמשכות בדוחה, שנמשכות למרות הקיפאון. הוא הוסיף כי עיקשותה של ישראל בנושאים המרכזיים, ובראשם מפות הנסיגה, נותרה המכשול העיקרי להשגת פריצת דרך כלשהי במשא ומתן, והדגיש כי התנועה דבקה בעמדותיה האיתנות בנושאים אלה (אתר ערוץ “פלסטין אליום”, 20 ביולי 2025).
- “מקורות פלסטיניים” מסרו כי בכירי חמאס בדוחה נוטים לתמוך בהפסקת האש המוצעת, אלא שבשלב זה הם ממתינים לתגובת האגף הצבאי של התנועה, שעדיין לא שלח תגובה ברורה (דף הפייסבוק של אלערביה פלסטין , 21 ביולי 2025).
- בחמאס המשיכו לטעון כי הם הפגינו “גמישות” והסכימו לכל ההצעות שהוצגו בפניהם והטילו על ישראל את האחריות לעיכוב בהגעה להסכם. להלן ההתבטאויות הבולטות:
- חבר הלשכה המדינית של חמאס, באסם נעים, אמר בתגובה לפתיחת ציר “מגן עוז” כי המהלך מבטא את כוונות “הכיבוש” להישאר ברצועה לטווח הארוך, לא לסגת ולא לסיים את המלחמה. עוד טען כי ישראל משתתפת במשא ומתן רק לצורכי תעמולה פנימית ולהפחתת לחץ בינלאומי (אלרסאלה, 16 ביולי 2025).
- דובר הזרוע הצבאית של חמאס, אבו עבידה, טען בנאום מצולם ראשון מאז מרץ 2025 כי התנועה שמרה ככל שניתן על חיי “השבויים” והביעה תקווה שהמשא ומתן הבלתי-ישיר יוביל לעסקה כוללת, שתביא לסיום המלחמה, נסיגת הכוחות הישראלים והכנסת סיוע לתושבי הרצועה. הוא הדגיש כי “ההתנגדות” הציעה שוב ושוב עסקה כוללת שבה ישוחררו כל “השבויים”, אך ראש הממשלה נתניהו דחה את ההצעות, והזהיר כי אם ישראל תמשיך להתחמק גם בסבב הנוכחי, היא לא תוכל עוד לצפות לחזרה לנוסחה של עסקאות חלקיות ולמתווה של שחרור עשרת “השבויים” (אלג’זירה, 18 ביולי 2025).
- תנועת חמאס מסרה כי העדיפות הראשונה במגעים עם המתווכות היא לסיים את הסבל החמור ברצועה”. בהודעה נאמר כי הם “מבינים את היקף הסחיטה של הכיבוש נגד עמנו לגזול בכוח עמדות שלא הצליח לכפות בשולחן המשא ומתן”. בחמאס ציינו כי הם ממשיכים להתייעץ עם הפלגים הפלסטיניים כדי להגיע להסכם שיעצור את “התוקפנות ורצח העם” (ערוץ הטלגרם של חמאס, 21 ביולי 2025).
- בכיר חמאס, טאהר אלנונו, ציין כי יש “מאמצים אינטנסיביים” כדי להגיע להסכם שיסיים את המלחמה. הוא הדגיש כי התנועה הסכימה ליוזמות האחרונות וכי היא תמשיך לפעול “בצורה חיובית ובמהירות הנדרשת” והאשים את “הכיבוש” בעיכוב בכל פעם שמושגת התקדמות. בהתייחסו לסוגיית הנסיגה הישראלית, הוא טען כי עמדת “הכיבוש” עדיין לא התקבלה והדבר מעכב את ההתקדמות. הוא הוסיף כי התנועה אינה מבקשת לשלוח נשק או טנקים לתוך הרצועה, אלא קוראת להכנסת מזון (אלג’זירה, 22 ביולי 2025).
המצב ההומניטרי ברצועת עזה
- על רקע המאמצים לקדם הסכם על הפסקת אש, חמאס ואמצעי התקשורת המזוהים עמה הדהדו בעוצמה גוברת את נרטיב “ההרעבה” ברצועת עזה: משרד הבריאות של חמאס טען כי מספרים חסרי תקדים של אזרחים מורעבים בכל הגילאים מגיעים לחדרי המיון במצב של תשישות קיצונית והזהיר מפני מוות המוני צפוי של מאות בני אדם. כמו כן, נטען כי 101 מקרי מוות (80 ילדים ו-21 מבוגרים) נרשמו עקב רעב ותת-תזונה מאז תחילת המלחמה, בהם 33 מקרים בתוך 48 שעות בין 22-20 ביולי 2025 (ערוץ הטלגרם של משרד הבריאות של חמאס ברצועת עזה, 22-18 ביולי 2025); בכלי תקשורת המזוהים עם חמאס פורסמו דיווחים וכתבות על השימוש ב”נשק ההרעבה” לצד צילומים של תושבים, בדגש על ילדים, שלכאורה סובלים ומתים מתת-תזונה (שהאב, 20 ביולי 2025).

נרטיב הרעב ברצועה והתעלמות העולם (ערוץ הטלגרם של מרכז התקשורת הפלסטיני, 19 ביולי 2025)
- במקביל, קידמו בחמאס את נרטיב “המחסור בדלקים”, ונטען כי כל שירותי האמבולנס בעזה שותקו לחלוטין בשל המחסור הנובע מהמשך הלחימה וסגירת המעברים על ידי ישראל (ערוץ הלוויין עאודה, 21 ביולי 2025). בית החולים שהדאא’ אלאקצא הזהיר כי יפסיק את פעילותו בטענה שהדלק אזל לחלוטין (סוכנות שהאב, 21 ביולי 2025).
- ב-15 ביולי 2025, נמסר על תחילת ביצוע פרויקט הומניטרי, במסגרת מבצע “האביר האציל 3” של מאע”מ, לאספקת מים מותפלים באמצעות צינור באורך 6.7 ק”מ, שיקשר בין תחנת ההתפלה שהקימה מאע”מ בצד המצרי לאזור אלמואצי שבדרום רצועת עזה. צוין כי מטרת הפרויקט היא לספק 15 ליטר של מים מותפלים ביום לאדם בקרב 600 אלף העקורים שנמצאים באזור (סוכנות הידיעות של מאע”מ, 15 ביולי 2025).
- ב-16 ביולי 2025, החלה בנמל ח’ליפה (KIZAD) שבאבו ט’בי העמסתה של אוניית הסיוע ההומניטרית “ח’ליפה” מספר 8, במסגרת מבצע “האביר האציל 3”. האונייה צפויה להפליג לנמל אלעריש שבמצרים, כהכנה להכנסת הסיוע לרצועת עזה. נמסר כי האונייה נושאת מגוון רחב של מוצרי מזון, חבילות מזון מוכנות, ציוד להפעלת מטבחים ציבוריים ומאפיות שדה, בנוסף לציוד מחסה, בגדים, מזרנים וחבילות היגיינה ייעודיות למשפחות ולילדים. כמו כן, האונייה נושאת בית חולים שדה שלם הכולל רכבי אמבולנס, תרופות וציוד רפואי חיוני, וכן מכלי מים לשתייה (סוכנות הידיעות של מאע”מ, 16 ביולי 2025).

חלק מהסיוע ההומניטרי שהועמס על האונייה (סוכנות הידיעות של מאע”מ, 16 ביולי 2025)
תקריות במרכזי חלוקת הסיוע ההומניטרי
- ב-16 ביולי 2025, דיווח משרד הבריאות של חמאס ברצועת עזה כי 21 אזרחים נהרגו ליד מרכז אמריקאי לחלוקת סיוע מדרום לח’אן יונס. נטען כי 15 מהקורבנות מתו בשל שאיפת גז שנורה לעבר הקהל והיתר נהרגו במנוסה (ערוץ הטלגרם של משרד הבריאות של חמאס ברצועה, 16 ביולי 2025). בהודעת הקרן ההומניטרית לעזה (GHF) נאמר כי מספר ההרוגים עמד על עשרים בני אדם, כאשר 19 מהם נרמסו למוות ואחד נדקר, וזאת כתוצאה מהתקהלות כאוטית ואלימה שפרצה ביוזמת פעילים חמושים המזוהים עם חמאס. לפי ההודעה, לראשונה מאז תחילת פעולת הקרן בסוף מאי 2025, נצפו כלי נשק רבים בין ההמונים, ואף היה איום בנשק על אחד העובדים האמריקאים. בקרן האשימו “גורמים מתסיסים” שהפיצו הודעות כזב על פתיחת אתרי סיוע, מה שגרם לזרימת המונים לאתרים סגורים ועורר אנרכיה מסוכנת (חשבון X של הקרן ההומניטרית, 16 ביולי 2025).

אקדח “שנמצא בשימוש חמאס”, אשר התגלה באזור התקרית (חשבון X של הקרן ההומניטרית, 16 ביולי 2025)
- ב-20 ביולי 2025, טען משרד הבריאות של חמאס כי לפחות 67 בני אדם נהרגו ויותר מ-150 נפצעו בצפון הרצועה בזמן שהמתינו לכניסת משאיות הסיוע ההומניטרי מול מעבר ״זיקים״ (ערוץ הטלגרם של משרד הבריאות ברצועה, 20 ביולי 2025). בהמשך טענו “מקורות רפואיים” כי באירוע היו 86 הרוגים ו-650 פצועים (צפא, 20 ביולי 2025). בתגובה, מסר דובר צה”ל כי זוהתה התקהלות של אלפי תושבים בצפון רצועת עזה, וכי כוחות צה”ל במרחב ביצעו ירי הרחקה לצורך הסרת איום מידי שנשקף לכוחות צה”ל במרחב. הוא הוסיף כי פרטי האירוע נחקרים, אולם מבדיקה ראשונית עולה כי מספר הנפגעים המדווחים לא עולה בקנה אחד עם המידע הקיים. עוד הודגש כי צה”ל מייחס חשיבות עליונה להעברת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה ופועל לאפשר ולהקל על העברת הסיוע בתיאום עם הקהילה הבינלאומית ואינו פועל במכוון נגד משאיות סיוע הומניטרי (דובר צה”ל ותקשורת ישראלית, 20 ביולי 2025). כמו כן, דובר צה”ל בשפה הערבית פרסם תיעוד, בו נראו חיילי צה”ל עומדים בנקודת חלוקת סיוע הומניטרי, מבלי לירות ירייה אחת, בעוד אזרחים פלסטינים מקבלים את הסיוע בשמחה ואף קוראים דברי ברכה לעבר החיילים. דובר צה”ל הדגיש כי לא מדובר ב”רעב או בטבח יזום”, אלא בתעמולה שקרית שמפיצה חמאס (דובר צה”ל בשפה הערבית, 20 ביולי 2025).
משילות חמאס
- ב-18 ביולי 2025, דווח כי עשרות אזרחים הסתערו על מחסן גדול הנמצא סמוך למסגד עת’מאן קשקאר בשכונת אלזיתון שבעיר עזה, ואשר הכיל כמויות גדולות של מוצרי מזון, כולל שימורי בשר, שקי עדשים, קרטוני שמן חמניות ושמיכות. לפי הדיווח, הבוזזים לקחו את כל תכולת המחסן (דף הפייסבוק של הפעיל המאם ע’זאוי, 18 ביולי 2025). ברשתות החברתיות הביעו תמיכה נלהבת בפריצה למחסן, כאשר המסרים המרכזיים היו: “שיעשו את זה לכל המחסנים, שיפסיקו להחביא ולמכור ביוקר; “כל הכבוד למי שלקח”; “לבריאות למי שלקח, למה להחביא מהעם”; “די לאלה שהרעיבו את העם והחביאו מזון, שיעופו לעזאזל”; “שילכו עכשיו על כל שאר המחסנים (דף הפייסבוק של הפעיל המאם ע’זאוי, 18 ביולי 2025).
- “מקור מיוחד” טען כי יאסר אבו שבאב, שעומד בראש מיליציית “הכוחות העממיים” שזוכה לתמיכה ישראלית, וסגנו ע’סאן עזיז אלדהיני, רצחו את הקולונל עמאד אבו ח’תלה, ששימש אחראי ההכשרות במיליציה, אחרי שהוא הביע כוונה להסגיר את עצמו לזרוע הצבאית של חמאס יחד עם 15 לוחמים נוספים מהמיליציה. לפי “המקור” אבו ח’תלה, שחשש לעתידו בשל השיחות על הפסקת אש קרובה ברצועה, עדכן את אבו שבאב ואלדהיני כי בכוונתו להסגיר עצמו, וכי אף קיבל תמיכה ממשפחתו למהלך. בדיווח נטען כי בשיחתו האחרונה עם אנשי חמאס, אף חשף אבו ח’תלה כי ישראל הודיעה להם שאם תהיה נסיגה של כוחו צה”ל מרפיח, חברי המיליציה יאלצו להתמודד לבדם מול חמאס, אך יקבלו הגנה. עוד נטען כי אבו שבאב ואלדהיני טענו כי אבו ח’תלה מת משבץ מוחי, וכי קברו את גופתו בלילה, ללא נוכחות רפואית וללא דיווח למשפחתו או אפשרות לבצע נתיחה (ערוץ הטלגרם אמסכ עמיל, 18 ביולי 2025).
- “מקור ביטחוני בכיר בהתנגדות הפלסטינית” מסר כי יש להם “רשימה שחורה של מחרחרי המלחמה, הכנופיות המאורגנות וסוכני הכיבוש” ברצועת עזה, וציין כי אלו המופיעים ברשימה נמצאים תחת מעקב וכי ייערכו להם “משפטים מהפכניים” ברגע שייווצרו הנסיבות המתאימות ולאחר מכן הם יבואו על עונשם. “המקור” הוסיף כי הם יפעלו לפרסום הרשימה אם אנשים אלה “לא יחזרו לשורות בני העם ויביעו חרטה על פשעיהם”. עוד איים כי הם “ייחשפו במוקדם או במאוחר לצדק של ההתנגדות ולחרבה” (אתר אלג’זירה, 20 ביולי 2025).
- כוח “ראדע” (הרתעה) של ביטחון “ההתנגדות” ברצועת עזה הודיע כי כמה מאנשיו נהרגו בתקיפה ישראלית על המכללה האוניברסיטאית למדעים שימושיים בח’אן יונס, בעת שרדפו אחר חשודים ואבטחו אתר חיוני מפני ניסיונות חדירה וחבלה (ערוץ הטלגרם של כוח “ראדע”, 21 ביולי 2025).
- לאחר שסוחרים העלו את מחיר הקמח ליותר מ-130 שקלים לקילוגרם, את מחיר האורז ל-120 שקלים, את מחיר הסוכר ליותר מ-250 שקלים לקילוגרם ואת מחיר הסולר ליותר מ-100 שקלים לליטר, בנוסף להעלאת מחיריהם של מוצרי יסוד אחרים, ב-18-17 ביולי 2025, התקיימו באזורים נרחבים ברצועת עזה הפגנות נרחבות נגד העלאות המחירים של מוצרי היסוד, כאשר בין השאר מחיר הקמח הגיע ליותר מ-130 שקלים לק”ג ומחיר האורז הגיע ל-120 שקלים. המפגינים סגרו דוכני סוחרים וחנויות בשכונות נצר ואלשיח’ רצ’ואן במערב העיר עזה, מנעו מהסוחרים למכור במחירים שהוכרזו, וקראו להם להפחית אותם באופן מידי. כמו כן, התקיימו הפגנות דומות במזרח העיר עזה, ובשכונת אלדרג’, אלרמאל ואלשאטי, וכן במרכז הרצועה. המפגינים גם דרשו להטיל עונשים על סוחרים ומוכרים שמנצלים את המצב ומעלים מחירים ואוגרים סחורות (אלשרק אלאוסט, 18 ביולי 2025; אלאיאם, 19 ביולי 2025).
- הפעיל הפלסטיני הגולה, חמזה אלמצרי, פרסם עדות קשה המתארת את התנהלות כוחות הביטחון של חמאס כלפי עקורים ברצועת עזה. לדבריו, פלסטינים המגיעים לאזורי חלוקת המזון ברחבי הרצועה, בניסיון להשיג סיוע הומניטרי בסיסי, נתקלים באנשי יחידת “סהם” (חץ) או כוחות “ביטחון חמאס” שעוצרים אותם, מכים באכזריות, מחרימים את רכושם, ולעיתים גם את בגדיהם (ערוץ הטלגרם של הפעיל חמזה אלמצרי, 21 ביולי 2025).
פעילות בינלאומית “לשבירת המצור” מעל רצועת עזה
- מועצת שבטי חצי האי סיני קראה לנקיטת פעולה דחופה לנוכח “המצור והרעב” ברצועת עזה, תוך גינוי ל”פשע” שלטענתם מבצעת ישראל בתמיכת הקהילה הבינלאומית ובשתיקה ערבית. המועצה דרשה מנשיא מצרים אלסיסי לפתוח מיידית את מעבר רפיח להכנסת סיוע, הצהירה על נכונותם של שבטי חצי האי סיני להשתתף באבטחת שיירות הומניטריות, וקראה לתושבי סיני ולכלל העם המצרי להתארגן למחאה עממית בדרכי שלום תחת הסיסמאות “פתחו את רפיח” ו”עזה גוועת ברעב”. לדבריהם, רצועת עזה היא אחריות מוסרית ישירה של תושבי חצי האי סיני, והם מסרבים לעמוד מנגד (ערוץ הטלגרם בית לאהיא והצפון, מבאשר, 19 ביולי 2025).
- ב-20 ביולי 2025, יצאה הספינה “חנט’לה” של “קואליציית צי החירות” מנמל גליפולי באיטליה לעבר רצועת עזה, לאחר שנאלצה לעגון בנמל במשך חמישה ימים בשל בעיות טכניות, כאשר נטען כי מדובר ב”ניסיונות חבלה” שניסו לשבש את ההפלגה. על הספינה נמצאים עשרים פעילים, בהם חברת הפרלמנט הצרפתי גבריאל קתאלה, חברת הפרלמנט האירופי מצרפת אמה פורו, ושבעה אזרחים אמריקאים (אתר קואליציית צי החירות, 20 ביולי 2025). מוסדות ועמותות פלסטיניות הפועלים באירופה פרסמו גינוי חריף כלפי מה שתיארו כ”התקפה מאורגנת והסתה שיטתית” מצד ישראל נגד הספינה וצוות הפעילים שעל סיפונה. בהודעה נטען כי התגלה “חומר כימי דליק ומסוכן” בתוך הספינה, אשר גרם לפציעות בקרב אנשי הצוות ונראה כ”ניסיון חבלה מכוון”. הארגונים טענו כי מדובר ב”פשע מלחמה” שנועד להרתיע ולשתק את רוחם של פעילי זכויות האדם ותומכי העם הפלסטיני ברחבי העולם (ערוץ הטלגרם ראצד אלע’זאוי, 21 ביולי 2025).
- קבוצת אישים בולטים מעולם הפוליטיקה, החברה והאקדמיה ברצועת עזה הודיעה על השקת “מסמך הצלה לאומי פלסטיני”, שמטרתו לאחד את השורות הפלסטיניות ולהתמודד עם האתגרים הגורליים של הסוגיה הלאומית. בין השאר, היוזמה קוראת להקמת גוף אזרחי-ביצועי בפיקוח ערבי בראשות מצרים שינהל את חיי היום-יום ברצועת עזה עד להשגת אחדות פוליטית כוללת; הקמת מנגנון ביטחוני משותף, ויצירת שיתוף פעולה ביטחוני בין הרשות הפלסטינית, מצרים והוועדה הערבית לניהול הביטחון, המעברים והסדר הציבורי; שילוב כלל הכוחות החמושים למסגרת ביטחונית אחת חוקית תחת פיקוח הרשות והוועדה הערבית; החרמת כל הנשק שאינו במסגרת מנגנון הביטחון החדש, תוך איסור מוחלט להחזקתו; העברת ניהול המשא ומתן עם ישראל והיחסים עם הקהילה הבינלאומית לאש”ף ולרשות הפלסטינית, בפיקוח ועדה משותפת; התחייבות לכך שעתיד הרצועה לאחר המלחמה יהיה מוכרע בידי הפלסטינים בלבד; עריכת בחירות דמוקרטיות לנשיאות, לפרלמנט ולמוסדות אש”ף בפיקוח בינלאומי ובהסכמה רחבה; הקמת גוף שיפוטי זמני להעמדה לדין של גורמים שאחראים למלחמה או לאנרכיה, עד לשיקום מערכת המשפט. הוועדה המפקחת מסרה את המסמך ליו”ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, להנהגת אש”ף ולכל הפלגים והגופים הפלסטיניים במטרה שיאמצו אותו כדי להביא ליציאה מהמשבר. עוד נמסר כי בקרוב תכנס הוועדה מסיבת עיתונאים ברצועה, בה תפרט את תוכנית הפעולה ליישום המסמך, מתוך תקווה לסיים את הפילוג הפנימי ולהסיר את העילות להמשך המלחמה. הוועדה גם קראה לציבור הפלסטיני לתמוך ביוזמה ולהצטרף אליה (ופא, 15 ביולי 2025).
- שר החוץ המצרי, בדר עבד אלעאטי, הדגיש את עמדת ארצו הדוחה כל תכנית ל”עקירה בכפייה” של תושבי רצועת עזה, והדגיש כי מצרים “מתנגדת בבירור לכל ניסיון לכפות מציאות גיאוגרפית חדשה בכוח או באמצעות רעב”. הוא הציג את תכנית קהיר ליום שאחרי המלחמה, אשר כוללת הקמת ועדה חוץ-סיעתית שתנהל את הרצועה למשך שישה חודשים ותכין את הקרקע להעברת האחריות לרשות הפלסטינית. כמו כן, הוועדה תטפל בעניינים ביטחוניים ומנהליים, ותפעל ליציבות יחסית לקראת שלב השיקום. עבד אלעאטי הוסיף כי מצרים ממתינה להפסקת אש כדי לקבוע מועד לוועידה בינלאומית לשיקום הרצועה (אלאח’באר, 21 ביולי 2025).
פיגועים
- השבוע לא היו פיגועים.
פעילות סיכול ומנע
- בשבוע האחרון, המשיכו כוחות הביטחון הישראליים במבצע הנרחב לסיכול טרור בצפון השומרון, בנוסף לפעילות השוטפת באזורים נוספים ברחבי יהודה ושומרון. במהלך הפעילות, הכוחות עצרו עשרות מבוקשים, כולל חוליות טרור מקבאטיה ומבית לחם שתכננו פיגועים, תפסו אמצעי לחימה ומטענים והחרימו כספים ששימשו למימון טרור. כמו כן, הכוחות הרסו את בתיהם של שני מחבלים שביצעו פיגוע ירי שבו נהרגו שלושה ישראלים בפנדק בינואר 2025 ושל מחבל שביצע פיגוע ירי שבו נהרג אזרח ישראלי באוגוסט 2024 (דובר צה”ל, 22-15 ביולי 2025).
פעילות מדינית
- יו”ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, שוחח עם האפיפיור ליאו ה-14 בנוגע ל”החמרה במצב ההומניטרי בשטחים הפלסטיניים”, ובמיוחד ברצועת עזה. נמסר כי אבו מאזן הדגיש כי מדובר ב”מלחמת השמדה”, הכוללת הרג, רעב והרס, והביע צער על הריסת כנסיית “המשפחה הקדושה” בעזה. הוא שב על הדרישות הפלסטיניות להפסקת אש, שחרור “בני ערובה”, הכנסת סיוע הומניטרי, העברת אחריות מלאה על רצועת עזה לידי הרשות הפלסטינית ושחרור כספים פלסטיניים שהוקפאו על ידי ישראל. כמו כן, קרא לאפיפיור לפנות למנהיגי העולם להפסקת “ההרג, הרעב ואלימות המתנחלים”, וגינה את “פשעי המתנחלים” בכפר טייבה, שם הוצתה כנסייה. כמו כן, אבו מאזן שיבח את עמדות הוותיקן ואת מוכנותו לקלוט ילדים פצועים מרצועת עזה לטיפול, והזמין את האפיפיור לביקור. צוין כי האפיפיור הביע תמיכה בהפסקת המלחמה, הדגיש את חשיבות החוק הבינלאומי והבטיח להמשיך להתפלל למען השלום (ופא, 21 ביולי 2025).
- שרת החוץ ברשות הפלסטינית, פארסין שאהין, השתתפה בפורום השרים החמישי של האיחוד האירופי והמדינות השכנות שנערך בבריסל ונפגשה עם שרי החוץ של ספרד, ליטא, סלובניה, קרואטיה וסגן שר החוץ של אירלנד. נמסר כי היא דנה עימם בין השאר בצורך בהטלת סנקציות על ישראל, הגברת הסיוע הכלכלי והמדיני לרשות הפלסטינית, נקיטת צעדים ממשיים להגעה להפסקת אש ועצירת “ההפרות הישראליות”. בנאומה בכינוס, האשימה שאהין כי ישראל מבצעת “פשעים חמורים כולל רצח, טיהור אתני ופשעי אפרטהייד, תוך הפרה בוטה של המשפט הבינלאומי”, וקראה להתנות את המשך הסכם השותפות של האיחוד עם ישראל עם עמידתה בהתחייבויות החוקיות. היא הזהירה מפני מדיניות “ייהוד השטח”, הריסת מוסדות פלסטיניים, עיקול כספי מסים, והפיכת יהודה ושומרון, כולל מזרח ירושלים, לישות מנותקת ומסופחת בפועל. בנוסף, קראה שאהין להכרה מיידית ב”מדינת פלסטין”, להשתתפות משמעותית בכנס בינלאומי ליישום פתרון שתי המדינות שמארגנות צרפת וסעודיה, ולגיבוש מפת דרכים המבוססת על צדק, כבוד ושלטון החוק. לדבריה, שתיקת הקהילה הבינלאומית נחשבת לתמיכה ב”פשעים”, ויש להפעיל כלים מדיניים ומשפטיים כדי לסיים את “הכיבוש” ולכונן מדינה פלסטינית ריבונית (ופא, 16 ביולי 2025).
- יו”ר המועצה הלאומית הפלסטינית, רוחי פתוח, גינה את העברת הסמכות על מתחם מערת המכפלה בעיר חברון ממועצת העיר לרשות הדתית של קריית ארבע, וכינה זאת “פשע” במסגרת “מדיניות ישראלית שיטתית לייהוד המקומות הקדושים”. הוא הדגיש כי מדובר ב”הפרה חמורה” של המשפט הבינלאומי, אמנות האג וז’נבה, והחלטות אונסק”ו הקובעות כי האתר הוא הקדש אסלאמי טהור. פתוח טען שמדובר בצעד נוסף במדיניות של “טיהור אתני” שמובילה “ממשלה ישראלית קיצונית, המבקשת לכפות ריבונות יהודית על אתרים אסלאמיים ברחבי השטחים”, והזהיר כי הפרות אלה עלולות להצית מלחמה דתית אזורית (ופא, 16 ביולי 2025).
- המועצה הלאומית הפלסטינית בירכה על תוצאות ועידת החירום הבינלאומית של שרי קבוצת האג שנערכה בבוגוטה, בירת קולומביה, בהשתתפות נרחבת של יותר משלושים מדינות. בהודעה שפרסם יו”ר המועצה, רוחי פתוח, הודגש ערכו של הקונצנזוס המוסרי, הפוליטי והמשפטי שגובש בוועידה, על רקע “התוקפנות הישראלית” הגוברת נגד העם הפלסטיני ברצועת עזה וביהודה ושומרון. המועצה שיבחה את הקריאות המעשיות שנכללו בהצהרה ובהן אמברגו נשק על ישראל, השעיית קשרים דיפלומטיים וכלכליים, והפסקת העברת אספקה צבאית, וקראה למדינות נוספות להצטרף למגמה זו (ופא, 18 ביולי 2025).
החלטת אבו מאזן על קיום בחירות
- יו”ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, פרסם החלטה בדבר קיום בחירות למועצה לאומית (מל”פ) חדשה לפני סוף שנת 2025. בהחלטה נכתב כי לאחר בחינת חוק היסוד של אש”ף ותקנון הבחירות למועצה הלאומית הפלסטינית, ולטובת האינטרס הציבורי, הוועד הפועל של אש”ף החליט בישיבתו שנערכה בראמאללה ב-17 ביולי 2025 לקיים בחירות למועצה לאומית חדשה, בהתאם לתקנון הבחירות, כאשר מועדן ייקבע בהחלטת יו”ר הוועד הפועל. צוין כי המועצה הלאומית הפלסטינית תורכב מ-350 חברים, כאשר שני שלישים מהם ייצגו את “המולדת”, והשליש הנוסף ייצג את הפלסטינים בחו”ל. הודגש כי אחד מתנאי החברות הוא מחויבות לתוכנית אש”ף, התחייבויותיו הבינלאומיות וההחלטות הלגיטימיות הבינלאומיות (ופא, 19 ביולי 2025). בהודעה שפרסמה חמאס בשם “ברית הכוחות הפלסטיניים” נאמר כי החלטת אבו מאזן היא “צעד חד-צדדי שאינו משקף את ההסכמה הלאומית”. עוד צוין כי הבחירות למועצה הלאומית הפלסטינית צריכות להיות חלק מדיאלוג לאומי מקיף שיכלול את כל הפלגים בזירה (ערוץ הטלגרם של חמאס, 21 ביולי 2025).
פעילות מנגנוני הביטחון הפלסטיניים
- דווח כי מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית עצרו בראמאללה מספר פעילים שהיו מעורבים בהפגנת תמיכה ברצועת עזה והתנגדות ל”מדיניות ההרעבה” של ישראל. כמו כן, מנגנוני הביטחון בשכם פיזרו ומנעו קיום הפגנה בכיכר אלשהדאא’ ובעקבות זאת הפעילים נאלצו להפגין בעיר העתיקה (ערוץ הטלגרם של קדס ניוז, 20-19 ביולי 2025; אלג’זירה.נט, 19 ביולי 2025).
- דווח כי מנגנון המודיעין הכללי וכוח מיוחד של המשמר הנשיאותי עצרו את המבוקש סלימאן אלשאמי ממחנה הפליטים ג’נין יחד עם חמישה מבוקשים נוספים, בעת ששהו בצריף בין העיירות אלזבאבדה ומסליה, דרומית לג’נין. במהלך פעולת המעצר, אלשאמי פתח באש לעבר כוחות הביטחון הפלסטיניים וניסה לקפוץ מחלון, אולם נפל וסבל משברים. נמסר כי אלשאמי היה מבוקש על תקיפות נגד כוחות הביטחון של הרשות הפלסטינית, כולל חילופי אש שגרמו לפציעתם של פעילים במנגנוני הביטחון והטמנת מטעני חבלה (סוכנות הידיעות יאפא, 21 ביולי 2025). דווח כי בפשיטה נתפסו שלושה רובי M16 ותחמושת רבה, דגלים של חמאס ושל “צעירי הנקמה והשחרור” (שבאב אלת’אר ואלתחריר) ושני טלפונים ממולכדים (חשבון X של זאהר אבו חסין, 21 ביולי 2025).
- מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית הודיעו על מעצר של שלושה חברי קבוצת “התנגדות” בעיר שכם ועל החרמת עשרות מטענים שנועדו לעימותים עם כוחות “הכיבוש” (סוכנות קדס, 22 ביולי 2025). גולשים מזוהי פתח מסרו כי העצורים משתייכים להתארגנות של דאעש בשם “ג’נד אללה”. ברשותם נמצאו אמצעי לחימה וציוד רב, ובהם שתי חגורות נפץ מוכנות, מטען מוכן לפיצוץ בגודל עשרה ק”ג ועליו הכיתוב “ג’נד אללה”, 25 מטענים מוכנים מלאי באבק שריפה, נשק קרלו ותחמושת (חשבון X של וסאם אלכרמי, 22 ביולי 2025; דף הפייסבוק של עאצף נאג’ד, 22 ביולי 2025).

הציוד שנתפס ברשות החוליה בשכם
(מימין ובמרכז: סוכנות קדס, 22 ביולי 2025. משמאל: חשבון X של וסאם אלכרמי, 22 ביולי 2025)
הגירה פלסטינית מיהודה ושומרון
- האו”ם הזהיר כי לאחרונה ניכרת מגמה של הגירה המונית של צעירים פלסטינים מיהודה ושומרון, הגבוהה ביותר מאז תחילת “הכיבוש הישראלי” ב-1967. נטען כי המגמה עלולה להסלים עד ל”טיהור אתני” (דף הפייסבוק של אלשרק אלאוסט, 16 ביולי 2025).
[1] לקראת הפעילות, פרסם דובר צה"ל בערבית, אביחי אדרעי, הודעת פינוי לתושבי דרום-מערב דיר אלבלח ולעקורים באזורים אלה. הוא ציין כי כוחות צה"ל לא פעלו באזורים הללו בעבר (חשבון X של דובר צה"ל בערבית, 20 ביולי 2025).
