- הזירה הדרומית: כוחות צה”ל המשיכו בפעילות נרחבת בצפון רצועת עזה, תוך התמקדות במחנה הפליטים ג’באליא ובבית לאהיה, לצד המשך הפעילות במרכז הרצועה ובדרומה. חמישה לוחמי צה”ל נהרגו.
- סוגיית החטופים והסכם הפסקת האש: קטר הודיעה כי היא משהה זמנית את השתתפותה בתיווך להשגת הסכם. בכירים בחמאס הכחישו את הדיווחים כי קטר הורתה להנהגת התנועה לעזוב את דוחה לאחר לחץ אמריקאי בשל חוסר ההתקדמות במו”מ.
- המצב ההומניטרי ברצועת עזה: צה”ל הודיע על פתיחת מעבר כיסופים להכנסת סיוע הומניטרי ועל הרחבת המרחב ההומניטרי.
- “היום שאחרי”: אין התקדמות בשיחות בין חמאס לבין פתח על הקמת ועדה לניהול רצועת עזה.
- משילות חמאס: פורסם תיעוד של עינויים של פלסטינים שבוצעו על ידי אנשי חמאס ברצועת עזה. תושבים פלסטינים מחו נגד מחירי הסחורות הגבוהים, אילצו סוחרים לסגור את עסקיהם, האשימו אותם בהעלאת מחירים מכוונת, והתלוננו על היעדר פיקוח, חולשת המשטרה והמשך הלחימה.
- ישראל, יהודה ושומרון: שני ישראלים נפצעו בפיגוע דריסה ודקירה ליד היישוב שילה. כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות לסיכול טרור ברחבי יהודה ושומרון, כולל בתקיפות מהאוויר.
- הרשות הפלסטינית: יו”ר הרשות, אבו מאזן, שוחח עם נשיא ארה”ב הנבחר טראמפ והביע נכונות לעבוד עימו כדי להשיג שלום. בפסגה הערבית-אסלאמית בסעודיה, נועד אבו מאזן עם מלך ירדן ויורש העצר הסעודי, נאם בפני באי הפסגה, וקרא למדינות הערביות והמוסלמיות להפעיל לחץ לביטול חברותה של ישראל באו”ם ולבחון את יחסיהן עם ישראל.
פעילות כוחות צה”ל ברצועה
- במהלך השבוע האחרון התמקדה פעילות צה”ל בצפון רצועת עזה, במקביל להמשך הפעילות באזור רפיח שבדרום הרצועה ובאזור “מסדרון נצרים” במרכז הרצועה. כוחות צה”ל פגעו בעשרות פעילי טרור מהאוויר ומהקרקע, חלקם פעלו באזורים אזרחיים. כמו כן, הכוחות איתרו והשמידו כמויות גדולות של אמצעי לחימה (אמל”ח) ותשתיות טרור נוספות. במהלך השבוע, נהרגו חמישה לוחמי צה”ל בלחימה בצפון הרצועה (דובר צה”ל, 12-5 בנובמבר 2024).
- צפון רצועת עזה: נמשכה פעילות כוחות צה”ל במחנה הפליטים ג’באליא ובבית לאהיא. הכוחות סיכלו עשרות פעילי טרור, תפסו כמויות גדולות של אמל”ח והשמידו תשתיות טרור. במסגרת הפעילות בבית לאהיא, בוצע פינוי מאובטח של אזרחים ממוקדי הלחימה (דובר צה”ל, 12-5 בנובמבר 2024).
- עדי ראייה פלסטינים דיווחו על הרס נרחב בשכונות תל אלזעתר, משרוע בית לאהיא וג’באליא, שלטענתם כבר אינן מתאימות עוד למגורים. במקביל, דווח כי כוחות צה”ל פועלים ליצור הפרדה גיאוגרפית בין צפון רצועת עזה לעיר עזה, תוך הריסת אלפי מבנים ומתקנים לאורך נתיב באורך שבעה קילומטרים (אלאיאם, 10 בנובמבר 2024). דווח גם כי כוחות צה”ל כיתרו את בתי הספר בבית חאנון, שמשמשים כמרכזי מקלט לתושבים, והורו ל-130 המשפחות הפלסטיניות במרכזי המקלט ולפלסטינים בבתים הסמוכים לעזוב ולנוע דרומה דרך ציר צלאח אלדין (ופא, 12 בנובמבר 2024; PALINFO, 12 בנובמבר 2024).
- רשויות חמאס ברצועת עזה המשיכו להאשים את ישראל בפגיעה מכוונת בשירותי ההצלה והבריאות בצפון הרצועה: מנכ”ל לשכת ההסברה הממשלתית של חמאס, אסמאעיל ת’ואבתה, טען כי כלל בתי החולים בצפון הרצועה יצאו מכלל כשירות (אלג’זירה, 10 בנובמבר 2024); דובר מנגנון ההגנה האזרחית של חמאס, מחמוד בצל, האשים כי “הכיבוש” משבש את פעילות צוותי ההצלה וכי יש עשרות תושבים שלא ניתן לחלץ (סוכנות צפא, 10 בנובמבר 2024).
- דרום הרצועה: כוחות צה”ל המשיכו בפעילות באזור רפיח, במהלכה סיכלו פעילי טרור, איתרו אמל”ח והשמידו תשתיות טרור. בשכונת אלשאבורה, התגלה מחסן אמל”ח בסמוך למסגד ולבית חולים, ובתוכו אותרו עמדות תצפית, רחפנים, חלקי ייצור של מטעני חבלה ועשרות פצצות מרגמה (דובר צה”ל, 12-5 בנובמבר 2024). כמו כן, במהלך פעילות בדרום הרצועה בשבועות האחרונים, אותרו והושמדו שני מנהרות התקפיות באורך של יותר משני קילומטרים שכללו עשרים פתחי יציאה. הכוחות סיכלו מספר פעילי טרור שיצאו מהמנהרות, בהם שניים שהשתתפו במתקפת ה-7 באוקטובר 2023 (דובר צה”ל, 7 בנובמבר 2024).
אמל”ח שאותר בסמוך למסגד ולבית חולים (דובר צה”ל, 11 בנובמבר 2024)
- “מקורות פלסטיניים” מסרו כי בשבועות האחרונים הייתה עלייה משמעותית וחסרת תקדים בפעולות ההרס ברפיח, במיוחד בשכונות אלג’נינה, אלבראזיל ואלסלאם (במזרח העיר), וכן התרחבה הפעילות לכיוון שכונת אלתנור ולמקומות נוספים בסמוך למעבר רפיח. בהקשר זה, דווח כי הוקם אזור חיץ בציר פילדלפי, באורך של 13 ק”מ וברוחב של כקילומטר, וכי נהרסו כל השכונות הנכללות בשטח זה. על פי הדיווח, אזור זה מהווה כארבעים אחוז מכלל שטחה של רפיח, ומחצית מתושבי רפיח איבדו את בתיהם (אלאיאם, 10 בנובמבר 2024).
- העיר עזה: כלי תקשורת פלסטיניים דיווחו על תקיפה אווירית נגד בית הספר שחיבר במחנה הפליטים אלשאטי במערב עזה. “מקורות פלסטיניים” דיווחו כי בית הספר שימש כמקלט לפליטים, וכי בתקיפה נהרגו 12 פלסטינים ונפצעו 35 נוספים (ערוץ אלאקצא וסוכנות קדס, 7 בנובמבר 2024). דווח גם על תקיפה נגד בית הספר אלרמאל בשכונת אלנצר במערב עזה, שמשמש מקלט לעקורים, וכי שישה פלסטינים נהרגו (ערוץ הטלגרם של סוכנות צפא, 7 בנובמבר 2024).[1]
סיכול פעילי טרור
- ב-9 בנובמבר 2024, נהרג מחמד אבו סח’יל, מחזיק תיק המבצעים של הג’יהאד האסלאמי בפלסטין (הגא”פ) ברצועת עזה, בתקיפה אווירית נגד מתחם ששימש בעבר כבית ספר פהד אלצבאח בצפון רצועת עזה (ערוץ הטלגרם של דובר צה”ל, 10 בנובמבר 2024). כלי תקשורת פלסטיניים דיווחו כי בוצעה תקיפה נגד בית הספר “הד אחמד אלצבאח, מזרחית לעיר עזה, וכי חמישה בני אדם נהרגו (ערוץ הטלגרם אלרסאלה, 9 בנובמבר 2024) .
תעודת הזהות” של אבו סח’יל (דובר צה”ל, 9 בנובמבר 2024)
איתור תחמושת בשיירה הומניטרית
- ב-10 בנובמבר 2024, עצרו כוחות צה”ל שיירה מתואמת של סיוע הומניטרי מטעם הקהילה הבינלאומית לאחר שזוהתה תנועה בלתי שגרתית. במהלך הבידוק, אותר שק עם תחמושת שמיועדת לנשק חם. בעקבות זאת, נעצרו המעורבים ואנשי השיירה והועברו לחקירה. בצה”ל ציינו כי מדובר בשיירה פנימית שהועברה בין צפון הרצועה לדרומה ולא דרך המעברים להכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה (דובר צה”ל, 11 בנובמבר 2024).
תחמושת שאיתרו כוחות צה”ל בעת הבידוק הביטחוני בציר ההומניטרי (דובר צה”ל, 11 בנובמבר 2024)
שיגור רקטות
- ב-7 בנובמבר 2024, יורטה רקטה ששוגרה מרצועת עזה לכיוון נתיב העשרה בעוטף עזה. לא היו נפגעים (דובר צה”ל, 7 בנובמבר 2024). הזרוע הצבאית של החזית הדמוקרטית קיבלה אחריות של שיגור מטח רקטות בשיתוף עם גדודי עבד אלקאדר אלחסיני (ערוץ הטלגרם של ההסברה המרכזית בחזית הדמוקרטית, 7 בנובמבר 2024).
- “מקורות פלסטיניים רמי דרג” מסרו כי מספר מדינות ערביות, המקורבות לחמאס, העבירו “אזהרות והתראות” להנהגת התנועה כי הסוגייה הפלסטינית ניצבת בפני עתיד “קשה ומסוכן יותר” בעקבות בחירת דונלד טראמפ לנשיאות ארה”ב. לדברי “המקורות”, המדינות הפצירו בחמאס להסכים ל”יוזמות הערביות” להפסקת אש ברצועת עזה, ולו באופן זמני, כדי לא להמשיך את המלחמה הממושכת והמדממת (ראי אליום, 8 בנובמבר 2024).
- דווח כי קטר הורתה לחמאס לסגור את משרדי התנועה בדוחה ולעזוב את המדינה, לאחר 12 שנה שבהם בכירי התנועה התארחו בקטר, וזאת בעקבות בקשה בארה”ב. לדברי “גורם בכיר” בממשל האמריקאי, ההוראה באה לאחר שחמאס דחתה הצעות חוזרות ונשנות לשחרור החטופים (רויטרס, 8 בנובמבר). דובר משרד החוץ הקטרי, מאג’ד בן מחמד אלאנצארי, אמר כי הדיווחים “אינם מדויקים” וציין כי המטרה העיקרית של נוכחות חמאס במדינה היא הפעלת ערוץ תקשורת בין הצדדים שגם הוביל בעבר להפסקות אש ולחילופי “השבויים” בנובמבר 2023. במקביל, אלאנצארי מסר כי קטר עדכנה את הצדדים המעורבים במו”מ כי אם לא יושג הסכם, היא תקפיא את מעורבותה בתיווך ותחדש אותה רק כאשר יהיו “שותפים בעלי הרצינות הדרושה”. הוא הדגיש כי קטר לא תקבל “סחטנות ושימוש בתהליך המו”מ כהצדקה להמשך המלחמה” ותמשיך לתמוך בפלסטינים (חשבון X של משרד החוץ הקטרי, 9 בנובמבר 2024). להלן תגובות בולטות של בכירים בחמאס לפרסומים:
- חבר הלשכה המדינית של חמאס, שמתגורר בדוחה, הכחיש את הדיווח על הדרישה לעזוב את קטר. הוא ציין כי התנועה לא מתייחסת לדיווחים שמקורם תמיד בתקשורת של “האויב”, שלדבריו מבקשת לתקוע טריז, ליצור סכסוכים, ולהשפיע על המורל של “ההתנגדות”. הוא הדגיש כי חמאס איתנה בעמדתה, שלא תשתנה על ידי לחץ, התנקשויות או גירוש (קדס פרס, 9 בנובמבר 2024).
- “גורם בכיר” בחמאס מסר כי התנועה עודכנה על קיומה של בקשה אמריקאית, ועל הלחץ הגובר בנוגע לסילוק הנהגת החמאס מקטר, אך ממשלת קטר לא ביקשה דבר ממנהיגי התנועה. הוא הוסיף כי עניין זה חזר על עצמו מספר פעמים בעבר, ונראה כי מדובר בסוג של לחץ אמריקאי על מנת לאלץ את התנועה לוותר במו”מ להפסקת אש ברצועת עזה (אלשרק אלאוסט, 9 בנובמבר 2024).
- בכיר חמאס, מחמוד מרדאוי, אמר כי כל הדיווחים בעניין קטר והלשכה המדינית של חמאס הם “מלחמת תעמולה” וניסיון לפגוע במורל של “ההתנגדות”. הוא הדגיש כי חמאס עושה הכל כדי להפסיק את “רצח העם, ההרעבה והעקירה”, אך ישראל חזרה בה מההסכם מ-2 ביולי 2024, לאחר שסוכם עליו עם המתווכים בידיעתה, למרות שההסכם מהווה הזדמנות לסיים את המלחמה ועונה על כל האתגרים שלה (סוכנות קדס, 9 בנובמבר 2024).
- “מקורות בחמאס” מסרו כי האיום האמריקאי לגרש את הנהגת התנועה מקטר אינו רציני ומהווה ניסיון מצד ממשל ביידן ללחוץ על חמאס להסכים לתנאי ישראל לפני כניסת טראמפ לבית הלבן. “המקורות” הוסיפו כי הנהגת חמאס לא קיבלה דרישה רשמית לעזוב את קטר, והוסיפו כי קיימות תכניות חלופיות במקרה שהתנועה תידרש לעזוב, וביניהן מעבר לתורכיה, איראן או לבנון (אלשרק, 9 בנובמבר 2024).
- “מקורות פלסטיניים” מסרו כי חמאס מתכוונת לבחור בסגן ראש הלשכה המדינית ברצועת עזה, ח’ליל אלחיה, לתפקיד ראש הלשכה המדינית שלה במקומו של יחיא אלסנואר שנהרג ב-16 באוקטובר 2024. אלחיה עומד בראש צוות המו”מ על הפסקת האש ומוביל את השיחות מול פתח בנוגע לעתיד רצועת עזה. עוד נמסר כי הנהגת חמאס רואה חשיבות בכך שראש הלשכה יגיע מתוך רצועת עזה כדי לבטא נאמנות להמונים ברצועה. לפי הדיווח, הבחירה עשויה להתבצע בכל רגע, אך ללא הודעה רשמית על כך ( אלשרק אלאוסט, 9 בנובמבר 2024).
נפגעים פלסטינים
- משרד הבריאות ברצועת עזה (הנשלט ע”י חמאס) עדכן כי מאז תחילת המלחמה נהרגו 43,603 פלסטינים ונפצעו 102,929 נוספים (דף הפיסבוק של משרד הבריאות בעזה, 12 בנובמבר 2024, נכון לשעה 14:00).
המצב ההומניטרי ברצועת עזה
- ב-12 בנובמבר 2024, נפתח מעבר כיסופים לצורך העברת סיוע הומניטרי לרצועת עזה. המעבר היה סגור מאז פינוי רצועת עזה בהתנתקות ב-2005 ונפתח בהתאם להנחיית הדרג המדיני לצורך הרחבת נתיבי הסיוע לרצועה (דובר צה”ל, 12 בנובמבר 2024). כמו כן, צה”ל הודיע על הרחבת האזור ההומניטרי ברצועת עזה. המרחב כולל בתי חולים שדה שהוקמו החל מפרוץ המלחמה, מתחמי אוהלים, ציוד למחסות ואספקה של מזון, מים, תרופות וציוד רפואי שהוכנסו בתיאום על ידי הקהילה הבינלאומית, בתיאום עם מתאם פעולות הממשלה בשטחים (דובר צה”ל, 11 בנובמבר 2024).
מפת המרחב ההומניטרי המורחב (דובר צה”ל, 11 בנובמבר 2024)
- שר הבריאות של הרשות הפלסטינית, מאג’ד אבו רמצ’אן, הודיע על סיום המבצע לחיסון ילדים נגד נגיף הפוליו במחוז עזה. הוא ציין כי בסך הכול חוסנו 105,558 ילדים בעיר עזה, וכי מספר הילדים שחוסנו בכל סבב החיסון השני ברצועת עזה הגיע ל-556,774 ילדים מתחת לגיל 10, כיסוי של 94% מכלל הילדים ברצועה. רמצ’אן הדגיש כי ילדים במחוז צפון עזה לא קיבלו את המנה השנייה של החיסון בשל החרפת “התוקפנות” מצד ישראל (ופא, 5 בנובמבר 2024).
- שר הבריאות הפלסטיני אבו רמצ’אן בירך על הצלחת הסבב השלישי של מבצע התרמות הדם “דמנו הוא אחד”, במסגרתו תרמו תושבי יהודה ושומרון כ-800 מנות דם לתמיכה בתושבי רצועת עזה. הקמפיין כלל את כל בנקי הדם בבתי החולים הממשלתיים, בנוסף לבנק הדם המרכזי בראמאללה וניידת בנק הדם. השר אבו רמצ’אן ציין כי הקמפיין משקף את הרוח הלאומית הכנה בקרב העם הפלסטיני ומסר כי “כל טיפת דם שנתרמת על ידי עמנו מייצגת תקווה חדשה לריפוי ולחיים עבור עמנו, ומגלמת את אחדות הדם והשייכות למולדתנו האחת, פלסטין (רשת אלחריה, 11 בנובמבר 2024).
- דווח כי בית החולים שהדאא’ אלאקצא בדיר אלבלח חנך, בתמיכת ארגון SKT התורכי, את מחלקת המיון הפנימי, במטרה להעניק מענה לצרכים הרפואיים במחוז ולתמוך בעקורים מרצועת עזה. מנהל בית החולים, ד”ר ראיד חסין, הדגיש את מחויבות בית החולים להמשך שיפור השירותים הרפואיים, חרף האתגרים הגדולים (ערוץ הטלגרם של אסאמה אלכחלות, 8 בנובמבר 2024).
- “מקור בחמאס” טען כי התנועה הציעה לתנועת פתח לנהל באופן מלא את רצועת עזה, כולל את תחום המעברים והביטחון. עוד ציין “המקור” כי חמאס לא קיבלה תגובה מפתח בנוגע למה שהוצג לה בפגישה בין הפלגים בקהיר בתחילת נובמבר 2024. במקביל, נמסר מתנועת פתח כי עדיין מוקדם להעריך אם הדיונים הצליחו וכי תתקיים פגישה נוספת בין הצדדים (אלערביה, 10 בנובמבר 2024).
- מזכיר הוועדה המרכזית של פתח, ג’בריל רג’וב, ציין כי הוא תומך בהקמת ממשלת הסכמה לאומית שתתמקד באחדות פנימית ובחזון מדיני מאוחד על בסיס עקרונות שמוכרים בזירה הבינלאומית. רג’וב הדגיש את הצורך בדיאלוג פנימי ובניית שותפות בין פתח לחמאס, שתוביל לכינון מדינה פלסטינית בגבולות 1967 עם ירושלים כבירתה. רג’וב טען כי אויבי הפלסטינים מנצלים את הפילוג הפנימי, ולכן האיחוד חשוב כדי להשיג לגיטימציה בינלאומית. בנוסף, הוא קרא לשיתוף פעולה אסטרטגי עם מדינות ערביות, ובמיוחד מצרים וירדן, ושיבח את עמדת סעודיה כתמיכה במאבק הפלסטיני (אלקדס, 7 בנובמבר 2024).
- יועץ יו”ר הרשות הפלסטינית לענייני דת, מחמוד אלהבאש, ציין כי לרשות הפלסטינית יש סמכות חוקית על רצועת עזה, אולם “כמה אישים” הציגו חזון של הצורך בהקמת ועדה קהילתית שתסייע לממשלה בפעולתה וביישום סמכויותיה. לדבריו, בשיחות בין פתח וחמאס עדיין לא סוכמו כל הפרטים לגבי הוועדה, אולם חבריה לא יהיו נציגים של הפלגים, אלא ייבחרו כנציגים לאומיים על ידי יו”ר הרשות, אבו מאזן. אלהבאש הוסיף כי רק לאחר סיום “התוקפנות” הישראלית יהיה קל יותר לדון ולסכם על פרטי הוועדה (אלשאהד, 10 בנובמבר 2024).
תיעוד עינויים של חמאס נגד תושבים פלסטינים
- דובר צה”ל פרסם סרטונים שנתפסו על ידי כוחות צה”ל ברצועת עזה, ובהם תיעוד של עינויים קשים שהפעילו אנשי חמאס נגד תושבים פלסטינים ברצועת עזה בשנים 2020-2018. בסרטונים, שהתגלו במחשבים בבסיס צבאי של חמאס במחנה הפליטים ג’באליא, נראו אסירים כפותים בתנוחות מכאיבות, כששק על ראשיהם, וכשהם נתונים למכות אכזריות. עינויים קשים ומכות וחשמל. האסירים הפלסטינים עונו לאחר שנחשדו בשיתוף פעולה עם ישראל, הביעו ביקורת על חמאס או היו חברי הקהילה הגאה (דובר צה”ל, 9 בנובמבר 2024).
תיעוד של חקירות אכזריות של אזרחים עזתיים על ידי חמאס (דובר צה”ל, 10 בנובמבר 2024)
מחאה נגד מחירי הסחורות
- בעקבות קריאות ברשתות החברתיות, יצאו תושבים פלסטינים רבים ברצועת עזה למחאה נגד מחירי הסחורות הגבוהים, תוך שהם אילצו בעלי שווקים ודוכנים לסגור את עסקיהם במקומות שונים ברחבי הרצועה, בהם שווקים בעיר עזה, במחנה הפליטים אלנציראת, בדיר אלבלח ובאלמואסי בח’אן יונס (סוכנות הידיעות הסינית, 6 בנובמבר 2024; BBC בערבית, 8 בנובמבר 2024(. תושבים האשימו את הסוחרים בהעלאת מחירים מכוונת, לנוכח היעדר פיקוח, חולשת המשטרה והמשך הלחימה. לעומתם, אחד הסוחרים טען כי הסיבה למחירים הגבוהים נעוצה בכך שהסוחרים נאלצים לשלם כ-5,000 דולר אמריקאי כפרוטקשן לשודדי דרכים חמושים, כדי להבטיח את הגעת המשאיות שלהם למחסנים ומשם לשווקים (סוכנות הידיעות הסינית, 6 בנובמבר 2024).
- החזית העממית לשחרור פלסטין (חז”ע) הזהירה “סוחרי מלחמה” שמנצלים את המצב להעמקת סבלם של הפלסטינים. בהצהרה רשמית, חז”ע הדגישה את תמיכתה במחאה עממית שקטה, וקראה להקמת הנהגה לאומית מאוחדת שתתמודד עם משבר המחירים ותסייע לאזרחים. הארגון גם הבהיר כי לא יהסס לנקוט צעדים נגד מי שמנצל את המשבר לרווח אישי ( ערוץ הטלגרם של החזית העממית לשחרור פלסטין, 8 בנובמבר 2024).
פיגועים
- פיגוע דריסה ודקירה בכניסה ליישוב שילה: ב-6 בנובמבר 2024, דרס נהג מכונית פלסטיני שני ישראלים בכניסה ליישוב שילה, מצפון לראמאללה, ולאחר מכן ניסה לדקור אותם ופצע אותם באורח קל. תושב חמוש ירה במפגע והרג אותו (תקשורת ישראלית, 6 בנובמבר 2024). המפגע זוהה כחארת’ עבדאללה ג’בארה מהכפר דיר אלג’צון (סוכנות קדס, 6 בנובמבר 2024).
חארת’ עבדאללה ג’בארה (ערוץ הטלגרם של החמאס, 6 בנובמבר 2024)
פעילות סיכול ומנע
- כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות לסיכול טרור ברחבי יהודה ושומרון. הכוחות עצרו עשרות מבוקשים וחשודים בפעילות טרור, איתרו אמצעי לחימה וכספים למימון פעולות טרור וסיכלו ניסיונות להבריח כלי נשק מגבול ירדן. בפעילות בבקעת הירדן, התגלתה תשתית תת-קרקעית ללא פתחי יציאה (דובר צה”ל, 12-5 בנובמבר 2024). להלן ההתפתחויות העיקריות:
- ב-7 בנובמבר 2024, הסתיימו שלושה ימי פעילות סיכול של כוחות הביטחון הישראליים בג׳נין, טולכרם, מחנה הפליטים נור שמס, קבאטיה וכפרים נוספים. במהלך הפעילות, נהרגו שבעה פעילי טרור בתקיפות מהאוויר ובהיתקלויות פנים אל פנים, והושמדו שתי מעבדות מטענים ועשרות מטענים שהוטמנו בצירים במטרה לפגוע בכוחות הביטחון. כמו כן, נעצרו מבוקשים והוחרמו כלי נשק (דובר צה”ל, 7 בנובמבר 2024). לפחות שישה פעילי טרור נהרגו בקבאטיה, בהם שני פעילים של פלוגות ירושלים של הגא”פ ושני פעילים של גדודי חללי אלאקצא (ערוץ הטלגרם של פלוגות ירושלים באיו”ש, 8 בנובמבר 2024; ערוץ הטלגרם של גדודי חללי אלאקצא, 6 ו-8 בנובמבר 2024). גדודי עז אלדין אלקסאם הודיעו על מותו של אחד מפעיליהם במחנה הפליטים טולכרם (ערוץ אלאקצא, 7 בנובמבר 2024). כמו כן, דווח כי עבדאללה מחמד אלסעדי, קצין בדרגת עמיד במודיעין הכללי הפלסטיני, נהרג בג’נין (ופא, 6 בנובמבר 2024; אלערבי אלג’דיד, 7 בנובמבר 2024).
- ב-9 בנובמבר 2024, סיימו כוחות הביטחון הישראליים מבצע לסיכול טרור באלעקבה שבצפון בקעת הירדן. במהלך הפעילות, סיכלו הכוחות פעיל טרור שירה לעברם. כמו כן, נעצרו מספר מבוקשים והוחרמו אמצעי לחימה (דובר צה”ל, 9 בנובמבר 2024). “מקורות פלסטינים” מסרו כי ההרוג אדהם זאיד אלמצרי, תושב אלעקבה (ערוץ הטלגרם של המרכז הפלסטיני לתקשורת, 9 בנובמבר 2024).
נשק מסוג קרלו שאותר והוחרם על ידי הכוחות (דובר צה”ל, 9 בנובמבר 2024)
-
- ב-11 בנובמבר 2024, במהלך פעילות של כוחות הביטחון בעיירה אלחד’ר, מערבית לבית לחם, פרץ כלי רכב פלסטיני את אחד המחסומים וגרם לפציעתם של שני לוחמי צה”ל. כוחות הביטחון פתחו במרדף אחרי כלי הרכב שנמלט מהמקום ועצרו שני פלסטינים בחשד שביצעו את הדריסה (דובר צה”ל, 12-11 בנובמבר 2024). דווח כי לאחר האירוע, התבקשו בעלי החנויות בעיירה אלח’דר וסביבותיה למחוק את רישומי המצלמות כדי להקשות על כוחות הביטחון ללכוד את התוקפים (ערוץ הטלגרם אלדהישה אלחדת’ אלאחתיאטיה, 11 בנובמבר 2024).
- ב-9 בנובמבר 2024, דווח כי האסיר המשוחרר, טארק זידאן, מת מפצעיו אחרי שנפצע בפיצוץ מטען חבלה ליד ביתו, יום קודם לכן (ערוץ הטלגרם של סוכנות הידיעות חברון, 9 בנובמבר 2024). גדודי עז אלדין אלקסאם, הזרוע הצבאית של חמאס, פרסמו הודעת אבל על מותו של “המפקד והמהנדס הצבאי” טארק ע’אנם זידאן, שלטענתם נהרג בסיכול ישראלי בטולכרם (ערוץ הטלגרם של חמאס, 12 בנובמבר 2024).
סיכול ניסיונות פיגוע של אזרחים ישראלים
- פרקליטות המדינה הגישה כתב אישום נגד שני קטינים תושבי המשולש, הנאשמים בקשירת קשר לביצוע פעולות טרור. על פי כתב האישום, אחד הקטינים שגויס באוגוסט 2023 לחוליית הטרור וקיבל הדרכה בנושא חומרי נפץ, הצטייד בחומרים כימיים וניסה להכין מטענים. הוא גייס קטין נוסף והשניים צפו בתכני הדרכה ברשת החברתית טיקטוק והצטיידו בציוד צבאי הכולל אפודים ומכשירי קשר (דוברת מחוז ירושלים של משרד המשפטים, 7 בנובמבר 2024).
- תושב הנגב כבן 17, שאביו פלסטיני מיהודה ושומרון במקור, נעצר בחשד לביצוע עבירות ביטחון וכוונה לבצע פיגוע בהשראת ארגוני טרור. בחקירה התברר כי החשוד הקטין הזדהה עם חמאס והביע את תמיכתו בתנועה. כמו כן, הוא הביע את כוונותיו לבצע פיגוע ואף ביצע פעולות הכנה לקראת הוצאתו לפועל (דוברות שב”כ ודוברות משטרת ישראל, 10 בנובמבר 2024).
פעילות מנגנוני הרשות הפלסטינית
- במהלך השבוע האחרון, פעלו מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית לאיתור, פירוק והשמדה של מטעני נפץ שהונחו על ידי “ההתנגדות” באזור טובאס וטולכרם במטרה לפגוע בכוחות הביטחון הישראליים (ערוץ הטלגרם @A7rartoubas, 9-5 בנובמבר 2024; ערוץ הטלגרם @a7rartullkarm, 10 בנובמבר 2024).
- פורסם כרוז ביקורת נגד פעילות המנגנונים הפלסטיניים בצפון השומרון. בכרוז נאמר: “בעוד שעמנו בעזה מושמד בידי הכיבוש, מנגנוני הרשות הפלסטינית מתאמצים לשמור על ביטחונו בכך שהם ממשיכים לרדוף את ההתנגדות בגדה, לפרק מטעני נפץ וטילים, ולהחרים נשק בטובאס ובראמאללה” (ערוץ הטלגרם של מֻחַ’יָּם אַלְפַארִעַה–טֻובּאס ,5 בנובמבר 2024).
- מושל מחוז טולכרם, מצטפא טקאטקה, סייר במחנות הפליטים טולכרם ונור שמס כדי לעקוב אחרי התקדמות פעולות השיקום של התשתיות במחנות, שנהרסו בפעילות צה”ל. לביקור המושל התלוו ראשי מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית במחוז וראשי המשרדים והמוסדות הממשלתיים בטולכרם (דף הפיסבוק של מושל מחוז טולכרם, 10 בנובמבר 2024). בהודעה מטעם גדוד מחנה טולכרם של הגא”פ צוין כי חילופי הדברים והתחממות האווירה שנרשמו במהלך הביקור נבעו מאי הבנה, והוסיף כי היה צריך לתאם עמו וליידע אותו שמנגנוני הביטחון באים למחנה כדי שהמידע יועבר לכל פעילי הגדוד. בהודעה צוין כי כולם יודעים שיש תיאום קבוע בין הגדוד למנגנוני הביטחון בכל עניין שהוא לטובת המחנה והתושבים, וכי בעבר היה תיאום לשם הגעת המנגנונים למחנה כדי לפרק מטענים שצה”ל הציב, והם התקבלו בחיוך ובאירוח חם (ערוץ הטלגרם @a7rartullkarm, 10 בנובמבר 2024).
פעילות מדינית של אבו מאזן
- ב-7 בנובמבר 2024, נועד יו”ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, בראמאללה עם שר החוץ הצרפתי, ז’אן-נואל בארו, בליווי ראש הממשלה, מחמד מצטפא. במהלך הפגישה, שב אבו מאזן על דרישתו ליישום החלטת מועצת הביטחון 2735 להפסקת אש מיידית ברצועת עזה, הכנסת סיוע הומניטרי, נסיגה ישראלית ושיקום הרצועה. הוא גם הביע דאגה מההחלטה הישראלית לאסור על פעילות אונר”א והודה לברו על תמיכת צרפת בפלסטינים ועל הכרתה במדינה פלסטינית (ופא, 7 בנובמבר 2024), בתום הפגישה, ביקר ברו בעיירה אלבירה, שבה לטענת הפלסטינים מתיישבים ישראלים שרפו כעשרים כלי רכב, ימים אחדים קודם לכן (ופא, 7 בנובמבר 2024).
- ב-8 בנובמבר 2024, התקיימה שיחת טלפון בין אבו מאזן לבין נשיא ארה”ב הנבחר, דונלד טראמפ. נמסר שאבו מאזן בירך את טראמפ על ניצחונו ואיחל לו הצלחה בכהונתו החדשה, תוך שהוא מביע את נכונותו לעבוד עם טראמפ כדי להשיג שלום צודק וכולל המבוסס על הלגיטימיות הבינלאומית. עוד דווח כי טראמפ אישר שיפעל לסיום המלחמה והביע נכונות לעבוד עם אבו מאזן ועם גורמים הנוגעים בדבר באזור ובעולם כדי לכונן שלום (ופא, 8 בנובמבר 2024).
- בהקשר זה, “גורם בראמאללה” טען כי אבו מאזן החליט לפתוח “דף חדש” ביחסים עם טראמפ, בעזרת סעודיה. צוין כי אבו מאזן לא יחדש את המחלוקת בנוגע לירושלים ותוכנית השלום, אשר הציג טראמפ בקדנציה הקודמת שלו (ערוץ הטלגרם של סוכנות הידיעות מג’הר אלנצר, 7 בנובמבר 2024). לפי דיווח נוסף, אבו מאזן פעל בחודשים האחרונים לשקם את מערכת היחסים שלו עם טראמפ באמצעותם של מסעד בולס, איש עסקים לבנוני-אמריקאי שבנו נשוי לבתו של טראמפ, ושל בשארה בהבה, פלסטיני-אמריקאי שתומך בטראמפ. לפי בהבה, אבו מאזן נפגש עם בולס בשולי עצרת האו”ם בניו יורק בספטמבר 2024 ואמר לו כי הוא מעוניין לקדם שלום עם ישראל על בסיס פתרון שתי המדינות וכי מדינה פלסטינית עתידית לא תהיה מעורבת בעימות כלשהו עם ישראל. כמו כן, בולס ובהבה סייעו להעביר מכתב מאבו מאזן, בו הוא גינה את ניסיון ההתנקשות בטראמפ ביולי 2024 (ניו יורק טיימס, 10 בנובמבר 2024).
- ב-10 בנובמבר 2024, הגיע אבו מאזן לריאצ’, בירת סעודיה, בראש משלחת פלסטינית בכירה כדי להשתתף בפסגה הערבית-אסלאמית המשותפת. במהלך ביקורו, נועד אבו מאזן עם מלך ירדן עבדאללה השני, ועם יורש העצר הסעודי, מחמד בן סלמאן, ודן עמם בהתפתחויות האחרונות בזירה הפלסטינית ובדרכים לסיום “הכיבוש הישראלי”, לצד שימור המעמד ההיסטורי והמשפטי של המקומות הקדושים לאסלאם ולנצרות. כמו כן, הצדדים דנו בתיאום משותף להתמודדות עם “אתגרים נוכחיים ועתידיים”, כאשר אבו מאזן הדגיש את הצורך בהפסקת “התוקפנות” נגד רצועת עזה, נסיגת כוחות צה”ל והכנסת סיוע הומניטרי לרצועה, לצד שמירה על נוכחות אונר”א (ופא, 11-10 בנובמבר 2024). ב-11 בנובמבר 2024, נשא אבו מאזן נאום בפני הפסגה הערבית-אסלאמית. להלן עיקריו (ופא, 11 בנובמבר 2024):
- הצהיר כי “פשעי הכיבוש” מחייבים את כל הצדדים לפעול למימוש החלטה 2735 של מועצת הביטחון של האו”ם להפסקת “התוקפנות” ברצועת עזה והכנסת הסיוע ההומניטרי. התנגד לניסיונות להפריד את רצועת עזה משטחי יהודה ושומרון ודרש להחזיר את הריבונות הפלסטינית על הרצועה. ציין כי הרשות הפלסטינית פועלת להקים את המנגנונים ודרכי העבודה הנחוצים לניהול רצועת עזה תחת שלטון “מדינת פלסטין” ואש”ף.
- קרא למדינות הערביות והמוסלמיות ללחוץ על מועצת הביטחון של האו”ם ועל העצרת הכללית לבטל את חברותה של ישראל אם לא תעמוד בהתחייבויות הבינלאומיות שלה, ולהטיל עליה סנקציות אם לא תיישם את החלטת העצרת הכללית לסיים את “הכיבוש” בתוך שנה. גם קרא למדינות הערביות לבחון מחדש את יחסיהן עם ישראל ולא לקדם נורמליזציה עמה כל עוד היא מבצעת “פשעי רצח עם, כולל פגיעתה באונר”א”.
- הדגיש את הצורך לקדם חברות מלאה של “פלסטין” באו”ם ולתמוך בקואליציה הבינלאומית שהקימה סעודיה כדי להביא להקמת מדינה פלסטינית.
פגישת אבו מאזן ויורש העצר הסעודי (ופא, 11 בנובמבר 2024)
פעילות דיפלומטית נוספת
- ראש ממשלת הרשות הפלסטינית, מחמד מצטפא, נפגש עם שר החוץ המצרי, בדר עבד אלעאטי. מצטפא סקר את “פשעי המלחמה והטיהור האתני” שמבצעת ישראל, והציג את מאמצי הממשלה לסייע לאזרחים הפלסטינים. השר המצרי הביע את תמיכתה של מצרים בעניין הפלסטיני והתחייב להמשך שיתוף הפעולה להפסקת ההסלמה וגיוס תמיכה בינלאומית (ופא, 10 בנובמבר 2024).
- בפגישה שקיים מחמד מצטפא בראמאללה עם סיגריד קאך, רכזת ענייני סיוע ושיקום רצועת עזה מטעם האו”ם, הוא דרש מהאו”ם לפעול באופן יותר יעיל כדי לעצור את “הפשעים הישראליים ברצועת עזה”, והאשים כי ישראל מבצעת “ענישה קולקטיבית כלפי שני מיליון פלסטינים, תוך מניעת כניסת שיירות סיוע ותרופות”. מצטפא הדגיש את אכזבת העם הפלסטיני מהכישלון הבינלאומי לעצור את המלחמה, וציין כי הצהרות והגינויים אינם מספיקים כדי להתמודד עם “פשעי הטיהור האתני” ברצועת עזה. כמו כן, הוא קרא לנקוט עמדה בינלאומית נגד “תקיפות הכוחות הישראליים והמתנחלים” בערים, בכפרים, בעיירות, ובמחנות הפליטים ביהודה ושומרון (ופא, 7 בנובמבר 2024)
- בריאיון עיתונאי, אמר מצטפא כי יש לאחד את רצועת עזה עם יהודה ושומרון ולאחד את כל המוסדות וההחלטות הפוליטיות לקראת “התגלמותה של מדינה עצמאית אחת”. הוא קרא להמשך מאמצי הפסקת אש והפציר בקהילה הבינלאומית לשכנע את ישראל לעצור את המלחמה ברצועת עזה. לטענתו, התקיימו שיחות עם מספר מדינות – הוא ציין את יפן, קוריאה הדרומית, ניו זילנד, אוסטרליה, צרפת, לוקסמבורג, בלגיה, גרמניה ובריטניה – כדי שיכירו במדינת “פלסטין”. רבות מהמדינות הללו מוכנות להכיר ב’מדינת פלסטין’, אך הן מעדיפות שההחלטה להכיר בה תהיה קולקטיבית” (אלשרק אלאוסט, 11 בנובמבר 2024).
- השגריר הפלסטיני בבריטניה, חסאם זמלט, נועד עם שר החוץ הבריטי, דיוויד לאמי, ועם שר המדינה לענייני המזרח התיכון וצפון אפריקה, האמיש פלקונר, במשרד החוץ בלונדון. נמסר כי הצדדים דנו בצורך הדחוף לכפות הפסקת אש כוללת ומיידית ברצועת עזה. זמלט קרא לממשלת בריטניה, בהיותה הנשיאה התורנית של מועצת הביטחון, לפעול להחלטה המאשרת את חברותה המלאה של “פלסטין” באו”ם, וקוראת להקמתה של המדינה הפלסטינית עם ירושלים כבירתה. הנציג הפלסטיני גם קרא לבריטניה לנקוט עמדה ברורה לגבי “ההתנחלויות הישראליות הבלתי חוקיות” ותטיל סנקציות על ייבוא המוצרים שלהן, בנוסף להטלת אמברגו נשק מקיף על ייצוא אמצעי לחימה בריטיים לישראל (ופא, 9 בנובמבר 2024).
20 שנה למותו של יאסר ערפאת
- בנאום שנשא יו”ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, לציון עשרים שנה למותו של היו”ר הקודם, יאסר ערפאת, הוא הדגיש את עמידת העם הפלסטיני מול “הטיהור האתני” ברצועת עזה וביהודה ושומרון. הוא טען כי תושבי רצועת עזה נמצאים בעיצומה של “נכבה שניה” והבהיר כי לא יאפשר את יישום “תוכנית העקירה” ברצועה. כמו כן, אבו מאזן חזר על דבקותו באופציית השלום מול ישראל, אולם ציין כי היא תושג רק עם סיום הכיבוש, הקמת מדינה פלסטינית בגבולות 1967 שבירתה מזרח ירושלים, ומציאת פתרון לבעיית הפליטים. אבו מאזן גם קרא לקהילה הבינלאומית להתערב ולסייע לעם הפלסטיני, והבטיח להמשיך לפעול לאחדות תחת אש”ף (ופא, 10 בנובמבר 2024).
[1] יוזכר כי התופעה של שימוש בתשתיות אזרחיות כדוגמת בתי ספר ובתי חולים ואחרים לצרכי טרור אופיינית לפעילות ארגוני הטרור ברצועה בדגש על חמאס, וארגוני הטרור מנצלים אירועים אלה לצרכי תעמולה והסתה תוך הפרזה בהיקף הנפגעים, טענות על אזרחים רבים שנפגעו לכאורה והסתרה ברוב המקרים של זהות המחבלים שהותקפו.