עיקרי אירועי השבוע
- בסוריה נמשכה הלחימה בזירות השונות כשברקע קונגרס הדיאלוג הסורי הלאומי בסוצ’י שברוסיה והמערכה הצבאית שמנהלת תורכיה בעפרין (המתבצעת, עד כה, ללא הפרעה מצד רוסיה או ארה”ב).
- במרחב שדה התעופה אבו אלצ’הור נמשכו התנגשויות בין הכוחות הסורים לבין פעילי המטה לשחרור אלשאם ודאעש (בנפרד). הכוחות הסורים חותרים לטהר את המרחב שממזרח לכביש חמאה-חלב כהכנה לכיבוש העיר אדלב וסביבותיה, אזורי הליבה של המטה לשחרור אלשאם וארגוני מורדים נוספים.
- במזרח סוריה ממשיך דאעש לנהל מלחמות גרילה נגד כוחות SDF, שבדומיננטיות כורדית, ממזרח לפרת, צפונית לאלבוכמאל. דוברים אמריקאים הבהירו, כי ארה”ב תמשיך לסייע ל-SDF כל עוד נלחמים הכוחות נגד דאעש, אך (במשתמע) תימנע מלסייע לכוחות הכורדים שבעפרין.
- באפגניסטאן נמשכת פעילות טרור וגרילה אינטנסיבית של מחוז ח’ראסאן של דאעש וכן של הטאליבן. השבוע ביצעה קבוצה של חמישה מחבלים מתאבדים פיגוע שכוון נגד האקדמיה הצבאית במערב הבירה קאבול (11 חיילים הרוגים ו-16 פצועים). יומיים קודם לכן, פוצץ מחבל מתאבד של הטאליבן אמבולנס ממולכד סמוך לבניין משרד הפנים הישן בקאבול (לפחות 100 הרוגים ו-235 פצועים).
מעורבות רוסיה וארה”ב
רוסיה
קונגרס הדיאלוג הסורי הלאומי בסוצ’י
- ב-30 בינואר 2018 התקיים בעיר סוצ’י שברוסיהקונגרס הדיאלוג הסורי הלאומי (the Congress of Syrian National dialogue) בחסות רוסיה, איראן ותורכיה. בקונגרס השתתפו למעלה מ-1,500 נציגים שייצגו את המשטר הסורי ואת גורמי האופוזיציה. על פי משרד החוץ הרוסי פתיחת הקונגרס נדחתה ביום בשל עיכוב בהגעת כמה מהמשתתפים והמשקיפים (חשבון הטוויטר של משרד החוץ הרוסי, RIA, 30 בינואר 2018; RT, 29 בינואר 2018). ארה”ב ומדינות מערביות נוספות לא השתתפו בכינוס.
קונגרס הדיאלוג הלאומי הסורי בעיר סוצ’י
(חשבון הטוויטר של משרד החוץ הרוסי, 30 בינואר 2018).
ארה”ב
- נמשכת הפעילות הצבאית התורכית בצפון סוריה נגד הכוח הכורדי (YPG) באזור עפרין שבצפון סוריה (מבצע “עלה זית”). בשיחת טלפון, שערך נשיא ארה”ב דונלד טראמפ עם נשיא תורכיה, רג’פ טאיפ ארדואן הביע טראמפ חשש מהגברת האלימות באזור עפרין. הוא הזהיר את ארדואן מפני פגיעה בכוחות האמריקאים ופגיעה ביחסים בין שתי המדינות. הוא דחק בו להגביל את הפעולות הצבאיות ולהימנע מפגיעה באזרחים. טראמפ חזר וציין , כי על שתי המדינות להתמקד במטרה המשותפת, שהיא הבסת דאעש (אתר הבית הלבן, 24 בינואר 2018).
- להלן התבטאויות נוספות של בכירים אמריקאים בעניין הפעילות התורכית והמערכה נגד דאעש:
- דנה וואיט, דוברת מזכיר ההגנה של ארה”ב, הגדירה את הפעילות התורכית בצפון סוריה כ”הסחת דעת”. לדבריה על תורכיה וארה”ב להתמקד במטרתן המשותפת, שהינה הבסת דאעש (אתר משרד ההגנה, 25 בינואר 2018).
- הת’ר נאוורט, דוברת מחלקת המדינה של ארה”ב, בתשובה לשאלה, ציינה כי ארה”ב סיפקה נשק לכוחותSDF כדי שיכבשו את אלרקה מידי דאעש וכי הכוחות הצליחו במשימה זו. היא הדגישה, כי כלי הנשק שסיפקה ארה”ב נועדו למשימה זו בלבד. עוד ציינה כי ארה”ב לא תסכים שיעשה שימוש בכל כלי נשק וציוד, שהוענקו על ידי מדינות הקואליציה למטרה אחרת, מלבד להביס את דאעש. לדבריה אם ארה”ב תזהה קבוצה או יחידים המפרים הסכם זה, הם יפסיקו לתמוך בהם (אתר מחלקת ההגנה האמריקאי, 25 בינואר 2018).
- תום בוסרט (Tom Bossert), היועץ לביטחון המולדת של נשיא ארה”ב, אמר כי ארה”ב הייתה מעדיפה שבמקום הלחימה בעפרין תתמקד תורכיה “ביעדים אסטרטגיים ארוכי טווח” כגון סיום המלחמה בסוריה. הוא הזהיר, כי במידה וכוחות תורכיים יתעמתו עם ארגונים-שלוחים של ארה”ב בסוריה, אשר יש להם תפקיד חשוב בהבסת דאעש (קרי, SDF), וכל שכן אם ייפגעו יועצים אמריקאים באזור העימות, תהיינה לכך השלכות חמורות. הוא ציין כי ארה”ב מכירה בחששות הביטחוניות של תורכיה מהימצאות כוחות כורדיים בגבולה אך הדגיש, כי הוא מקווה שתורכיה תתמקד בבעיה האמתית באזור, שהיא ייצוב המצב בכל שטחה של סוריה (AP, ABC News, 25 בינואר 2018).
- “פקיד בכיר” בממשל ארה”ב חזר על עמדת ארה”ב, לפיה היא תמשיך לשתף פעולה עם כוחות SDF כדי להבטיח שהמדינה האסלאמית תעלם לחלוטין מסוריה. הוא גם חזר על מחויבות ארה”ב לתורכיה להחזיר את הנשק הכבד, שארה”ב סיפקה לכוחות YPG (הכוחות הכורדים) (Herrriyet Daily News, 24 בינואר 2018).
- “מקור דיפלומטי” מסר, כי בשולי פסגת שרי החוץ בפריז הציע רקס טילרסון, מזכיר המדינה של ארה”ב לעמיתו התורכי מבלוט צ’אבושאוע’לו להקים רצועת ביטחון באורך של 30 ק”מ באזור עפרין שתהווה פתרון לחששות הביטחוניים של תורכיה (אנטוליה, 25 בינואר 2018). בתגובה אמר שר החוץ התורכי, כי תחילה על ארה”ב לשקם את האמון בין המדינות לפני שהן תוכלנה להתחיל לדון על הקמת אזור בטוח לאורך הגבול התורכי עם סוריה (רויטרס, 25 בינואר 2018).
להערכתנו, ההתבטאויות נשיא ארה”ב ודוברים אמריקאים בכירים נוספים, משקפות את מדיניותה הנוכחית של ארה”ב בסוריה. ביסודה עומדים המשך הנוכחות האמריקאית בסוריה בשל המערכה נגד דאעש (שבראיית ארה”ב עדיין לא הסתיימה), תוך הקפדה שלא להיגרר לעימותים נוספים שאינם קשורים למערכה זאת. ביטוי למדיניות זאת הינו שיתוף הפעולה האמריקאי עם כוחות SDF הנלחמים נגד דאעש אך (במשתמע) הימנעות מלתת גיבוי לכוחות הכורדים שבעפרין (YPG), הנלחמים נגד תורכיה וצבא סוריה החופשי. המדיניות האמריקאית מאפשרת איפא את המערכה התורכית בעפרין אך מציבה שני “קוים אדומים” בפני תורכיה: הימנעות מעימות עם כוחות SDF, שבמזרח סוריה, והקפדה שלא לפגוע באמריקאים המצויים בסוריה.
עיקרי ההתפתחויות בסוריה
המערכה לכיבוש אזור אדלב
גם לאחר כיבוש שדה התעופה אבו אלצ’הור נמשכו עימותים במרחב שדה התעופה. צבא סוריה, בסיוע אווירי רוסי וסורי, תקף יעדי מורדים באזור שדה התעופה והעיירה אבו אלצ’הור. הכוחות הסורים השתלטו על כמה מוקדים במרחב שדה התעופה אך האזור עדיין לא טוהר מכוחות המורדים.
- במהלך העימותים נמסר על עשרות הרוגים בקרב פעילי המטה לשחרור אלשאם (מראסלון, 28 בינואר 2018). דווח כי בתקיפות האוויריות באזור נהרגו ארבעה מפקדים מקומיים בכירים של המטה לשחרור אלשאם. על פי גירסא אחת ביצעו את התקיפה מטוסי קרב רוסים. מנגד מקורות סורים, המצטטים את ארגוני המורדים, טענו כי התקיפה בוצעה על ידי מטוסי קרב סוריים וכי נהרגו בה חמישה פעילי המטה לשחרור אלשאם. בין ההרוגים הוזכרו: אבו מצעב הסורי, שהיה סגן המפקד האזורי; אבו עבידה אלאקצא ואבו עבדאללה תרמאנין (בטולאת אלג’יש אלסורי, 28 בינואר 2018). מנגד, המטה לשחרור אלשאם הודיע, כי לצבא סוריה היו למעלה מעשרה הרוגים בהתקפה שביצעו פעילי המטה לשחרור אלשאם בגבעה שולטת ממערב לעיירה אבו אלצ’הור (אבאא’, 29 בינואר 2018).
- במקביל נמשכו העימותים בין הכוחות הסורים לבין פעילי דאעש באזור סנג’אר (כ-18 ק”מ מדרום מערב לשדה התעופה אבו אלצ’הור). נמסר כי שבעה חיילי צבא סוריה נהרגו, חלקם מפגיעת טיל נ”ט, ששוגר לעברם על ידי פעילי דאעש. גם פעילי דאעש ספגו מספר הרוגים בעימותים הללו (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 27 בינואר 2018).
נמשכות ההתנגשויות באזור אלבוכמאל
- באזור שמצפון לאלבוכמאל נמשכו העימותים בין פעילי דאעש לבין כוחות SDF המסתייעים בתקיפות מהאוויר של הקואליציה. בתקיפת מטוסי הקואליציה באזור הג’ין (כ-25 ק”מ מצפון לאלבוכמאל) נהרגו כמה מפקדי דאעש, חלקם בעלי אזרחויות זרות וערביות. בין ההרוגים הוזכר אבו אלעבאס אלסמאמראא’י, אמיר מועצת השורא ונציגו של מנהיג הארגון אבו בכר אלבע’דאדי (חשבון הטלגרם פראת פוסט, 23 בינואר 2018). בידיעות נוספות נמסר על מותו של עצאם אלראי, ששימש כסגנו של אבו בכר אלבע’דאדי (דף הפייסבוק דיר אלזור 24, 28 בינואר 2018).
- בקרב כוחות SDF (הפועלים מצפון לאלבוכמאל), שרובם כורדים, שוררת דאגה מהפעילות הצבאית של תורכיה בצפון סוריה במרחב עפרין במסגרת מבצע “ענף הזית”. על פי מספר דיווחים עזבו כמה עשרות כלי רכב השייכים לכוחות SDF את אזור שדה הנפט אלעמר ונעו לכיוון צפון מערב סוריה, במטרה לסייע לכוח הכורדי הנלחם שם נגד תורכיה ובני חסותה. לפי שעה אין אימות למידע זה. נצרין אלעבדאללה אחת המפקדות בכוחות SDF, אמרה שבמידה שהנהגת ארה”ב תיטוש אותם, ייסוגו כוחות SDF באופן מוחלט מאזור דיר אלזור ויעברו לאזור החזית בעפרין (ערוץ היוטיוב פראת פוסט, 26 בינואר 2018).
מתיחות בין פעילי דאעש למטה לשחרור אלשאם במחנה הפליטים אלירמוך
- נמשכת המתיחות בין פעילי דאעש לבין פעילי המטה לשחרור אלשאם במחנה הפליטים אלירמוכ, שמדרום לדמשק. דווח כי פעילי דאעש נערכו במספר מקומות במחנה מחשש לתקיפה (ח’טוה, 28 בינואר 2018). נמסר כי לאחרונה נחתם הסכם בין המטה לשחרור אלשאם לבין כוחות המשטר הסורי לפיו פעילים חמושים של המטה לשחרור אלשאם במחנה הפליטים אלירמוכ יעברו לאזור אדלב . לפי שעה מכחישים פעילי המטה לשחרור אלשאם את המידע (ח’טוה, 28 בינואר 2018).
עיקרי ההתפתחויות בעיראק
המשך העימותים בין דאעש לכוחות הביטחון העיראקיים
- כוחות הביטחון העיראקיים המשיכו בפעילות הצבאית נגד מוקדים והתארגנויות חשאיות של פעילי דאעש באזורים שונים ברחבי עיראק. דאעש מצדו המשיך בניסיונות לבצע פעולות טרור וגרילה. להלן כמה אירועים בולטים:
- מחוז דיאלא: “מקור בטחוני עיראקי” מסר, כי בפעילות משותפת של כוחות הביטחון העיראקיים, הושמדו ארבעה בסיסים של דאעש מצפון מזרח לבעקובה (סוכנות הידיעות העיראקית, 27 בינואר 2018). מקור ביטחוני דיווח על תפיסת מחבלת מתאבדת, שנשאה על גופה חגורת נפץ מצפון מזרח לבעקובה. נמסר כי המחבלת התכוונה לפוצץ עצמה בקרבת בתי עסק (סוכנות הידיעות העיראקית, 27 בינואר 2018).
- מחוז צלאח אלדין: כוחות הביטחון העיראקיים עצרו בצפון מחוז צלאח אלדין שלושה חשודים בהשתייכות לדאעש. העצורים הודו בקיומה של רשת, שפעלה לביצוע פעולות טרור כגון חטיפות ומעשי רצח באזור העיר תכרית (סוכנות הידיעות העיראקית, 27 בינואר 2018).
- מחוז אלאנבאר: כוחות הביטחון העיראקים והשבטים המסייעים להם, ממשיכים לטהר את מדבר אלאנבאר מכיסי נוכחות של פעילי דאעש. דווח כי כוח מדיביזיה 1 של צבא עיראק, שביצע פעילות באזור שמדרום לאלרטבה, איתר והשמיד עמדה של דאעש והחרים כלי רכב שטח נושא מקלע (אלסומריה ניוז, 27 בינואר 2018).
מצרים וחצי-האי סיני
הפעילות הביטחונית של צבא מצרים ופעילות דאעש
- כוחות הביטחון המצריים המשיכו בפעילות לאיתור בסיסי דאעש בחצי-האי סיני. במסגרת זאת פעלו הכוחות בצפון ובמרכז חצי-האי בסיוע כלי טיס של חיל האוויר. צבא מצרים דיווח, כי במהלך פעילות כוחותיו בצפון חצי האי סיני, נעצרו מספר פעילי טרור. כמו כן אותרו והושמדו מספר מבנים בהם אוחסנו מטעני חבלה ונתפסה כמות גדולה אופנועים, רכבי שטח, אספקה וציוד רפואי. דווח גם, כי הכוחות המצרים איתרו פתח מנהרה בצפון סיני באזור הגובל ברצועת עזה (דף הפייסבוק הרשמי של דובר צבא מצרים, 26 בינואר 2018).

מימין: מטעני חבלה, שאותרו בצפון סיני על-ידי צבא מצרים. משמאל: כלי רכב של דאעש עולים באש (דף הפייסבוק הרשמי של דובר צבא מצרים, 26 בינואר 2018).
משאית שנעצרה על-ידי צבא מצרים באחד המעברים למרכז סיני. במשאית נמצאו כמויות גדולות של חלקי חילוף לאופנועים המשמשים את פעילי דאעש (דף הפייסבוק הרשמי של דובר צבא מצרים, 27 בינואר 2018).
התנהלות דאעש והג’האדיסטים במחוזות השונים
- קבוצה אויגורית ג’האדיסטית בשם “גדוד הזרים של תורכיסטאן” (כתיבאת ע’ורבאא’ אלתורכיסטאן), שהוקמה לפני כשנה בסוריה, הודיעה על הקמה של יחידת משנה פלסטינית בשם “פלוגת הזרים של פלסטין” (סראית ע’ורבאא’ פלסטין)[1]. מנהיג היחידה מכונה אבו מחמד הפלסטיני. תמונות על פעילות היחידה התפרסמו בחשבון טלגרם, שנפתח במיוחד עבור היחידה הפלסטינית. בתמונות נראים פלסטינים מהפלוגה נלחמים נגד הכוחות הסורים סמוך לאבו אלצ’הור במחוז אדלב (אזור בו מתנהלים קרבות במסגרת המערכה שמנהל צבא הסורי לכיבוש אדלב)[2] (The Long War Journal, 25 בינואר 2018).
לוגו של היחידה הפלסטינית המסופחת לקבוצת האויגורים (The Long War Journal, 25 בינואר 2018).

תיעוד פעילות הפלוגה הפלסטינית המשתייכת לגדוד האויגורי (The Long War Journal, 25 בינואר 2018).
פעילות סיכול ומנע
תורכיה
- כוחות הביטחון בתורכיה דיווחו כי במהלך מבצע לוחמה בטרור של המשטרה האזורית נעצרו 13 בני אדם החשודים בהשתייכות לדאעש בדרום מזרח המדינה. כל העצורים הינם בעלי אזרחות זרה: שבעה מאלג’יר, שני סורים, שני עיראקים, הולנדי, בריטי ומצרי (אנטוליה, 24 בינואר 2018). משרד הפנים התורכי מסר על מעצר 28 פעילי דאעש בתורכיה בין 29-22 בינואר 2018 (דיילי סבח, 29 בינואר 2018).
איראן
- מחלקת יחסי הציבור של בסיס כוחות היבשה של משמרות המהפכה האיראניים הודיעה על היתקלות בין כוח של משמרות המהפיכה לבין קבוצה של פעילי דאעש, שהגיעה מעיראק (סוכנות הידיעות האיראנית, 27 בינואר 2018). מחמד באכבור, מפקד כוחות היבשה של משמרות המהפכה האיראניים, דיווח כי במהלך עימות בין הכוח איראני לבין פעילי דאעש נעצרו 16 פעילים, כמה פעילים נהרגו ושניים הצליחו להימלט. בעימותים נהרגו שלושה חיילי משמרות המהפכה (תסנים, 27 בינואר 2018).
עמיד (תת-אלוף) מחמד באכבור (Muhammad Bakabour). מפקד כוחות
היבשה של משמרות המהפכה האיראנים (סוכנות הידיעות האיראנית, 27 בינואר 2018).
- על פי עלי שהיד, בכיר בכוחות כוחות ביטחון הפנים הכורדים, מדובר בקבוצה, שחדרה לאיראן מחבל כורדסטאן שבעיראק. לדבריו כל חברי החוליה הינם כורדים-איראנים. החדירה בוצעה מאזור הר במו (Bemu), שבמחוז חלבג’ה (ראו מפה). אותו בכיר ציין כי כוחות הביטחון הכורדים עקבו מזה מספר ימים אחר תנועות הקבוצה ואף איתרו מקומות מחבוא שלה בהם נמצאו אמצעי לחימה, חומרי נפץ ומזון (אלסומריה ניוז, 27 בינואר 2018).
לוב
- בראיון שהעניק סאמח שכרי, שר החוץ המצרי, הוא ציין, כי התפשטות ארגוני הטרור באפריקה מטרידה את כל מדינות אפריקה . לדבריו עוברים לוחמים זרים של ארגוני הטרור מזירות הלחימה בסוריה ובעיראק למדינות רבות באפריקה דרך לוב. מעברם מהווה סיכון למדינות האפריקאיות השונות. הוא הוסיף, שמשרד החוץ המצרי פועל לחיזוק שיתוף הפעולה הביטחוני ולחלופי מידע בין המדינות במטרה להיאבק בארגוני הטרור (ערוץ ONTV, 27 בינואר 2018).
סעודיה
- בתקשורת הסעודית דווח, כי שירותי הביטחון של סעודה חשפו התארגנות, שמנתה חמישה סעודים שגויסו ע”י דאעש. חברי ההתארגנות התכוונו להתנקש בחיי בכיר במשרד הפנים ובחיי קצין ביטחון, לתקוף בית כלא ולתקוף מקום תפילה שיעי. הדיון הראשון בעניינם התקיים בבית המשפט בריאד ב-28 בינואר 2018. על פי כתב האישום מפקד ההתארגנות נשבע אמונים למנהיג דאעש אלבע’דאדי. הוא עמד בקשר עם האדי אלשיבאני, פעיל דאעש בסעודיה העצור בידי כוחות הביטחון. אלשיבאני מואשם בהקמת ארבע התארגנויות של דאעש בסעודיה, בתיאום עם מפקדי דאעש מחוץ לסעודיה (עכאט’, 29 בינואר 2018).
אפגניסטאן
- ב-30 בינואר 2018 דיווחה מנהלת הביטחון הלאומי של אפגניסטאן כי היא חשפה התארגנות של דאעש בקאבול. ברשות חברי ההתארגנות נמצאו כמויות גדולות של אמצעי לחימה, משגרי נ”ט וחגורות נפץ. חברי ההתארגנות היו קשורים לפיגוע ההתאבדות נגד בסיס האקדמיה הצבאית (ראו להלן). חברי ההתארגנות תכננו לבצע שלושה פיגועים גדולים בחלקים שונים של קאבול בשבועיים הקרובים (אפגניסטאן טיימס, 30 בינואר 2018).
פעילות דאעש במדינות נוספות
פיגוע התאבדות של הטליבאן בקאבול
- ב-27 בינואר 2018 פוצץ עצמו מחבל מתאבד של הטליבאן באמצעות אמבולנס ליד בניין משרד הפנים הישן בקאבול הבירה. בדיווחים ראשוניים נמסר על לפחות מאה הרוגים ו- 235 פצועים. כמו כן נגרם נזק לעשרות חנויות וכלי רכב. התוקף נהג באמבולנס שהיה מלא בחומרי נפץ. הוא עבר את המחסום הראשון עם האמבולנס הממולכד לאחר שאמר שהוא מוביל חולה לבית החולים (הגרדיאן, 27 בינואר 2018). סמוך למחסום השני בכניסה למבנה הוא פוצץ עצמו עם כלי הרכב. ברשתות החברתיות פורסמה הודעה בה מקבל הטאליבאן אחריות לביצוע הפיגוע. דובר הטאליבן פרסם בחשבון הטוויטר שלו תמונה של הפיצוץ.
זירת הפיגוע ליד בבניין משרד הפנים הישן בקאבול (pajhwok, 27 בינואר 2018).
פיגוע התאבדות של דאעש בקאבול
- ב-29 בינואר 2018 תקפו חמישה מחבלים עמדת ביקורת סמוך לאקדמיה הצבאית על-שם מרשל פהים במערב הבירה קאבול (Marshal Fahim Military Academy). זוהי אחת האקדמיות הצבאיות המרכזיות באפגניסטאן. בתקיפה, שנמשכה כשעתיים, שני מחבלים פוצצו את עצמם באמצעות אפודי הנפץ שלבשו. מחבל נוסף נתפס. 11 חיילים נהרגו ו-16 נפצעו בתקיפה (הגרדיאן, אפגניסטאן טיימס, 29 בינואר 2018).
פעיל דאעש שנלכד, אחד מתוך החוליה שביצעה את פיגוע ההתאבדות ב-29 בינואר 2018.
התמונה פורסמה על-ידי מנהלת הביטחון הלאומי של אפגניסטאן (NDS) (חשבון הטוויטר Lina Rozbih@LinaRozbih, 29 בינואר 2018).
- מחוז ח’ראסאן של דאעש קיבל אחריות לפיגוע. בצילום שבוצע לפני היציאה לפעולה נראים חמשת המחבלים (הנראים בצילום צעירים[3]) נושאים על גופם חגורות נפץ, חמושים בנשק קל ומימינם מטעני חבלה ורקטות מסוגים שונים (מחוז ח’ראסאן של דאעש, כפי שפורסם בחשבון הטוויטר טרור מוניטור, 30 בינואר 2018).
פעילות תודעתית: הסתה לפיגועים
אלקאעדה בחצי האי ערב קורא לביצוע פיגועים נגד האמריקאים, מדינות המערב והיהודים
- אלמלאחם, מוסד ההסברה של אלקאעדה בחצי האי ערב, פרסם (22 בינואר 2018) קלטת חוזי באורך של כ-18 דקות בה הופיע שיח’ ח’אלד בן עמר באטרפי, דובר אלקאעדה בחצי האי ערב. להלן עיקרי דבריו:
- הדובר התייחס להכרזת נשיא ארה”ב בעניין ירושלים ואמר, כי זוהי “הכרזת מלחמה יהודית צלבנית חדשה”. הוא הוסיף כי אין להתפלא על כך שכן הן ארה”ב והן ישראל ראו תמיד בירושלים את בירת ישראל.
- ההכרזה האחרונה של ארה”ב מהווה אות קלון על מצחם של השליטים הערביים והמוסלמים, אשר מקיימים יחסי נורמליזציה עם ישראל ובראשם סעודיה, מצרים, ירדן ומאע”מ. לדבריו קיימת מחויבות של המוסלמים כלפי ירושלים ומסגד אלאקצא. הוא קרא לבצע ג’האד למען אללה, שאינו מכיר בגבולות, במדינות וב”אזרחויות מלאכותיות”, המבדילות בין המוסלמים.
- הדובר קרא לתנועות האסלאמיות ולוחמי הג’האד להתייצב כאיש אחד בפני היהודים והאמריקאים ולהתנפל עליהם בכל מקום. הדובר ציין, כי הנטל העיקרי מוטל על המוסלמים בארה”ב ובמדינות המערב, אשר רואים עד כמה קל לפגוע באינטרסים של היהודים ושל האמריקאים.
בפנותו לפלסטינים אמר הדובר, כי עליהם להרוג כל יהודי באמצעות דריסה, דקירה או באמצעות נשק וכי אפשר גם לשרוף את בתיהם, כל אחד כפי יכולתו. הדובר הדגיש כי הג’האד נגד היהודים והאמריקאים הוא חובה דתית. הוא גם ציטט את דברי אסאמה בן לאדן בנושא וכן פסוקים מהקוראן, הקוראים להרוג יהודים.
ח’אלד בן עמר באטרפי. משמאלו נראית הכתובית: “מסגד אלאקצא, בין ההפרות של
היהודים לבין גבורת הפדאין (לוחמים המוכנים להקריב את עצמם)”.
(חשבון הטוויטר بن الماجد عوض محمد@AwdMohmmed, 24 בינואר 2018).
[1] פרוש המילה ע'ורבאא' הינו זרים. אולם למילה זאת יש פירוש נוסף, המופיע בחדית' (אימרה המיוחסת לנביא מחמד) שמשמעותו נטע זר. המדובר בחדית' לפיו האסלאם החל דרכו כנטע זר והיה נחלת מיעוט בקרב מאמינים מעטים, שחיו בקרב רוב עוין. החדית' קובע: "אשרי אלה החיים כנטע זר (ע'ורבאא')". השימוש במונח זה בעידן המודרני נועד לעודד מוסלמים, אשר חיים כמיעוט ונמצאים במצוקה, משום שבסופו של דבר הם יתגברו על מתנגדיהם כפי שהיה בראשית האסלאם. ↑
[2] נראה, כי "גדוד הזרים של תורכיסטאן" קשור למטה לשחרור אלשאם (ג'בהת אלנצרה לשעבר), הארגון הדומיננטי באזור אדלב. ↑
[3] יוזכר כי גם הפיגוע נגד מרכז האימונים של מנהלת הביטחון הלאומי של אפגניסטאן בקאבול בוצע ע"י פעילים צעירים מאוד (ראו מבט לג'האד העולמי, 20 בדצמבר 2017). יתכן שהשימוש במחבלים צעירים נובע מהצלחות דאעש לגייס לשורותיו צעירים מאפגניסטאן ו/או יכולתם של הצעירים להיטמע טוב יותר באוכלוסייה ולהתקרב ליעד. ↑