עיקרי אירועי השבוע
- להלן תמונת המצב בסוריה, כשברקע הצהרת הנשיא טראמפ על הוצאת החיילים האמריקאים:
- במובלעות שבשליטת דאעש, בגדה המזרחית של הפרת, נמשכת לחימה קשה בין כוחות SDF בתמיכה אווירית של ארה”ב ומדינות הקואליציה) לבין דאעש. העיר הג’ין, מעוז דאעש, עדיין לא טוהרה ונמשכים בה קרבות קשים. מוקד לחימה נוסף היה בעיירה אלשאעפה, שמצפון לאלבוכמאל. דווח כי כוחות SDF כבשו כמחצית משטחה של העיירה וכי הקרבות עדיין נמשכים.
- הכוחות הכורדים החלו לפנות את העיר מנבג’, ככל הנראה במסגרת הסכם הוצאת כוחותיהם מהמרחב שממערב לפרת. עד כה לא נכנס כוח חלופי לעיר. יתכן, שלמנבג’ ייכנס כוח סורי, שינהל את העיר בשיתוף פעולה עם הכורדים. אפשרות אחרת היא, שכוח מצבא תורכי וארגוני מורדים, שבחסות תורכיה ייכנסו לעיר. בינתיים החל כוח משטרה רוסי לבצע סיורים, ככל הנראה, באחד הצירים המובילים למנבג’ וייתכן גם בפרבריה.
- במרחב אדלב נמשכות תקריות בין צבא סוריה לבין ארגוני המורדים הג’האדיסטים, אף כי בעצימות נמוכה. זאת, להערכתנו משום שעיקר תשומת ליבו של המשטר הסורי מופנית (לעת עתה) לעבר העיר מנבג’ והמובלעת הכורדית ממערב לפרת. במקביל מבסס המטה לשחרור אלשאם את הדומיננטיות שלו במרחב אדלב באמצעות השתלטות על שטחים בהם פועלים ארגוני מורדים שבחסות תורכיה.
- בדרום סוריה התחדשו עימותים מקומיים בין צבא סוריה לבין פעילי דאעש באזור אלצפא (מצפון מזרח לסוידאא’). זאת, לאחר שהמשטר הסורי הודיע לפני קרוב לחודשיים שצבא סוריה השתלט על מובלעות דאעש באלצפא ובכך הסתיים טיהור דרום סוריה מהטרור.
- בעוד ארה”ב החלה להוציא חיילים מסוריה דוברים וכלי תקשורת אמריקאים המשיכו להעביר מסרים לבעלות בריתה של ארה”ב, שנועדו לתת מענה לחששותיהם. המסרים, בעיקר אלו שהושמעו ע”י ג’ון בולטון היועץ הלבטחון לאומי של ארה”ב, היו: הוצאת החיילים האמריקאים תתבצע בהדרגה ובאופן מבוקר; ארה”ב תבטיח, שדאעש יובס טרם יציאתה מסוריה; ארה”ב דורשת מתורכיה מחויבות שלא לפגוע בכורדים בעלות בריתה; ארה”ב תמשיך לפעול מעיראק לאחר הוצאת חייליה מסוריה; ארה”ב שוקלת עמדתה לגבי הכוח האמריקאי המצוי בתנף, שחשיבותו רבה באשר הוא מונע מאיראן להשיג שליטה על הנתיב היבשתי איראן-עיראק-סוריה-תורכיה.
- מסרים אלו, ובמרכזם הדרישה מתורכיה שלא לפגוע בכורדים, עוררו את חששות התורכים. המשטר התורכי חושש ממחויבויות אמריקאיות אפשריות כלפי הכורדים באשר הוא רואה בנסיגה האמריקאית מנוף להעמקת השפעתו בצפון סוריה תוך פגיעה בכוח הצבאי שהקימו הכורדים במהלך מלחמת האזרחים. קונקרטית עומד עתה על הפרק המאבק על ההשפעה בעיר מנבג’, שממנה החלו להתפנות הכוחות הכורדים, ועל כל המרחב שממערב לפרת בצפון סוריה.
הודעת הנשיא טראמפ על הוצאת החיילים האמריקאים מסוריה (השלמה)
בעוד כלי התקשורת הערביים מדווחים על פינוי חיילים אמריקאים לעיראק, המשיכו דוברים אמריקאים, כאלה שהזדהו בשמם וכאלה שלא, להעביר מסרים מרגיעים. מסרים אלו כוונו להבהיר לבעלות בריתה של ארה”ב בסוריה (הכורדים) ובאזור (ישראל, מדינות ערביות פרו-מערביות), כי אינטרסים חיוניים שלהם לא ייפגעו בשל הנסיגה האמריקאית.
- להלן כמה התבטאויות בולטות:
- ג’ון בולטון, היועץ לביטחון לאומי של ארה”ב המבקר בישראל, חזר על מחויבות הממשל האמריקאי לביטחון ישראל גם לנוכח הנסיגה מסוריה. לדבריו, ארה”ב תיסוג באופן שיבטיח שדאעש יובס. היא גם תוודא שביטחון ישראל וביטחון “ידידים אחרים באזור” יובטח, וכן ביטחון מי שנלחם לצד ארה”ב נגד דאעש (קרי, הכורדים) (הארץ, 7 בינואר 2019).
- ג’ון בולטון התבטא גם כי ארה”ב לא תוציא כוחותיה מצפון סוריה עד אשר תורכיה לא תעניק “מחויבות איתנה” שלא לפגוע בכורדים, בעלי בריתה של ארה”ב. לדבריו, אמר הנשיא טראמפ לנשיא תורכיה ארדואן כי הנסיגה תלויה בערבויות, שתורכיה תגן הלוחמים הכורדים, אשר סיפקו לארה”ב תמיכה מוצקה במערכה נגד דאעש (NBC, The Wall Street Journal, 6 בינואר 2019).
- “בכירים אמריקאים” מסרו ליומון The Wall Street Journal (6 בינואר 2019) כי תורכיה ביקשה מארה”ב סיוע צבאי משמעותי, שיתבטא, בין השאר, בתקיפות אוויריות ובלוגיסטיקה. זאת כדי לאפשר לכוחות התורכיים לקבל את האחריות המירבית על הלחימה נגד דאעש בסוריה. עוד נמסר כי הבקשות התורכיות הן כה נרחבות, עד כי ארה”ב עלולה להעמיק את מעורבותה בסוריה במקום לצמצם אותה. הבכירים הבהירו, כי הם אינם מאמינים שלצבא תורכיה יש יכולת לוגיסטית להעביר את כוחותיו למרכז עמק הפרת כדי להלחם באלפי פעילי דאעש הפועלים שם.
- ג’ון בולטון ציין גם, כי הבסיס האמריקאי בתנף הינו בעל חשיבות אסטרטגית משום שהוא מונע מאיראן להשיג שליטה על הנתיב היבשתי איראן-עיראק-סוריה-לבנון. על פי דיווחי NBC לא ברור האם לארה”ב יש לגיטימציה שתאפשר לה להשאיר כוחותיה בתנף, אולם לדעת בולטון החוקה האמריקאית מאפשרת זאת בהעניקה לנשיא ארה”ב סמכות מלאה להגן על האינטרסים של ארה”ב ובעלות בריתה ברחבי העולם. פקיד ממשל בכיר התבטא בהקשר לכך, כי ארה”ב מבקשת לשמוע את עמדות ישראל וירדן באשר לחשיבותו של בסיס תנף, לפני שתחליט על מהלכיה הבאים (NBC, ירושלים, 6 בינואר 2019).
תגובת תורכיה
- מסרים אלו, שבהם הוזכרה מחויבות ארה”ב להגן על בעלי בריתה הכורדים, עוררו את כעסם של התורכים. נשיא תורכיה ארדואן, במאמר דעה בניו-יורק טיימס (7 בינואר 2019), הציג חלופה אסטרטגית משלו באשר למקומה של תורכיה בצפון סוריה בעידן, שלאחר יציאת החיילים האמריקאים:
- ארדואן קרא לארה”ב לתכנן בקפידה את יציאתה מסוריה ולשתף פעולה עם בעלות הברית המתאימות (“the right partners”) כדי להגן על אינטרסיה. הוא התייחס לכוחות הכורדים (Y.P.G) כאל טרוריסטים, המהווים הזרוע הסורית של ארגון ה-P.K.K שארה”ב ותורכיה רואות בו ארגון טרור.
- ארדואן ציין, כי תורכיה תפקח על כך, שבשטחים הנשלטים ע”י הכורדים או דאעש תועבר השליטה לידי “מועצות עממיות נבחרות” (“popularly elected councils”) כל זאת תוך שיתוף פעולה מצידה של תורכיה עם ידידיה ובעלות בריתה [הערה: בהגדרת הכוחות הכורדים כטרוריסטים, ובהעדר האבחנה בינם לבין דאעש, שולח ארדואן מסר מאיים באשר לכוונותיה של תורכיה לאחר הוצאת החיילים האמריקאים].
- התורכים דחו בכעס (“angrily dismissed”) את דרישתו של ג’ון בולטון במהלך ביקורו בתורכיה, שתורכיה תגן על הכורדים, בעלי הברית של ארה”ב. הנשיא ארדואן, שסרב להיפגש עם בולטון התבטא, כי בלתי אפשרי עבור תורכיה “לבלוע” מסר זה. במקום הפגישה עם ארדואן נפגשו בולטון ומשלחת אמריקאית עם יועץ הנשיא אבראהים קלין. נמסר כי התנאי התורכי המרכזי לתמיכה בנסיגה האמריקאית היה, שבכך תסתיים תמיכת ארה”ב ב-G.P.Y (רויטרס, ניו-יורק טיימס, 9 בינואר 2019).
אזורי השליטה בסוריה (תחילת ינואר 2019)
האתר ח’טוה, המזוהה עם האופוזיציה בסוריה, פרסם ב-6 בינואר 2019 מפה של אזורי השליטה בסוריה. מפה זאת תואמת את תמונת המצב שבידינו, שעיקרה: המשטר הסורי שולט על מרבית המדינה; הכורדים (עדיין עם נוכחות חיילים אמריקאים) שולטים על צפון מזרח סוריה (ממזרח לפרת), להוציא מובלעת ממערב לפרת באזור מנבג’ (ממנה הם מוציאים עתה את כוחותיהם); תורכיה וארגוני המורדים שבחסותה שולטים על האזור שמדרום לגבול הסורי-תורכי בצפון מערב סוריה; המטה לשחרור אלשאם הינו הארגון הדומיננטי במרחב אדלב אך פועלים שם גם ארגוני מורדים בחסות תורכית; ארה”ב וארגוני המורדים שבחסותה שולטים במובלעת אלתנף, בסמוך למשולש הגבולות סוריה-ירדן-עיראק; דאעש שולט (עדיין?) במורד עמק הפרת (במובלעת שמצפון לאלבוכמאל). בשטח המדברי שממערב למורד הפרת ובמובלעת קטנה שנותרה באזור אלצפה, מצפון מזרח לאלסוידאא’.
מפת אזורי השליטה בסוריה על פי האתר ח’טוה (עדכני ל-6 בינואר 2019): המשטר הסורי והכוחות המסייעים לו (אדום); הכוחות הכורדים (צהוב); כוחות המורדים (ירוק); ארה”ב והקואליציה (סגול); דאעש (חום) (ח’טוה, 6 בינואר 2019).
מרחב אדלב
תקריות במרחב אדלב
- גם השבוע נמשכו התקריות בין צבא סוריה לארגונים הג’האדיסטים, אף כי בעצימות נמוכה. עיקרי התקריות:
- צבא סוריה ביצע ירי ארטילרי לעבר יעדי “המפלגה האסלאמית התורכמנית” (הפעילים הסינים- אויגורים שבסוריה), כתשעה ק”מ ממערב לג’סר אלשע’ור. כמו כן ביצע צבא סוריה ירי ארטילרי לעבר “ארגוני הטרור” במרחב הכפרי שמדרום לאדלב (סאנא, 4 בינואר 2019).
- ב-2 בינואר 2018מ ביצע חדר המבצעים “עורר את המאמינים” (המזוהה עם אלקאעדה) ירי לעבר עמדות שצבא סוריה, כ- 22 ק”מ מדרום לג’סר אלשע’ור (חדר המבצעים “עורר את המאמינים”, 2 בינואר 2019).
- המטה לשחרור אלשאם דיווח, כי כוחות צבא סוריה בחיפוי אווירי ניסו להתקדם לעבר עמדותיו באזורי אדלב וחלב. בתגובה ביצע המטה לשחרור אלשאם ירי ארטילרי לעבר יעדים של הצבא ולעבר המרכז למחקרים מדעיים ממערב לחלב[2] (אבאא’, 5 בינואר 2019).
המטה לשחרור אלשאם מבסס שליטתו במרחב אדלב על חשבון ארגוני מורדים שבחסות תורכיה
- המטה לשחרור אלשאם, הארגון הדומיננטי במרחב אדלב, ביצע מהלכים צבאיים לביסוס שליטתו במרחב אדלב על חשבון ארגוני המורדים הנהנים מסיוע תורכיה. בתחילת ינואר 2019 תקף המטה לשחרור אלשאם שטחים שממערב לחלב (מצפון מזרח לאדלב) הנמצאים בשליטת תנועת נור אלדין אלזנכי (המשתייכת ל”חזית הלאומית לשחרור” שבחסות תורכיה). במהלך הקרבות השתלט המטה לשחרור אלשאם על העיר דראת עזה, שמצפון מערב לחלב ועל שטחים נוספים. המשטר הסורי מסר, כי תנועת נור אלדין זכרי הודיעה על התפרקותה בעקבות תבוסתה למטה לשחרור אלשאם (הטלוויזיה הסורית, 2 בינואר 2019; רוסיה היום, 4 בינואר 2019). בתקשורת המזוהה עם המשטר הסורי דווח כי מטוסים רוסיים ביצעו מספר תקיפות באזורים שנכבשו ע”י פעילי המטה לשחרור אלשאם (בטולאת טלג’יש אלסורי, 5 בינואר 2018).
מזרח סוריה
המערכה לכיבוש מובלעת דאעש
קרבות באלשאעפה
- ב-5 וב-6 בינואר 2019 תקפו כוחות SDF את פעילי דאעש בעיירה אלשאעפה, העיירה הגדולה ביותר שנותרה בשליטת דאעש (כ-11 ק”מ מצפון לאלבוכמאל). דווח כי כוחות SDF כבשו כמחצית משטחה של העיירה (מרכז המעקב לזכויות אדם, 5 בינואר 2019; ערוץ אלאא’ן, 6 בינואר 2019; חשבון הטוויטר דיר אלזור 24, 6 בינואר 2019). דאעש, ככלל, שומר על שתיקה תקשורתית, לנוכח התפוררות המובלעת שבשליטתו, למעט דיווח על הריגת שני לוחמי SDF בירי צלפים (אעמאק, 6 בינואר 2019).
פעיל דאעש יורה מתותח נ”מ, לעבר כוחות SDF בפרברי אלשאעפה (אעמאק, 7 בינואר 2019).
נמשכים הקרבות בעיר הג’ין ובסביבתה
- נראה כי למרות ההודעות SDF על כיבוש העיר הג’ין, העיר עדיין לא נכבשה. כוחות SDF הודיעו כי פעילי דאעש ביצעו התקפה נגד כוחותיהם בהג’ין לאחר שהללו השתלטו על מנהרה והרגו מספר פעילי דאעש (SDF Press, 5 בינואר 2019). כוחות SDF הודיעו כי איתרו מחסן נשק של דאעש בהג’ין בו נמצאו כמויות גדולות של אמצעי לחימה ותחמושת (SDF Press, 6 בינואר 2019). ב-7 בינואר 2019 הודיעו כוחות SDF כי הם ביצעו התקפה נרחבת נגד עמדות דאעש בעיר הג’ין ובסביבתה. כמו כן ביצעו מטוסי הקואליציה תקיפות אוויריות נגד עמדות וצירי תנועה של דאעש (SDF Press, 7 בינואר 2019).

מחסן תחמושת של דאעש, שאותר על-ידי כוחות SDF בעיר הג’ין (SDF Press, 6 בינואר 2019).
צפון סוריה
יציאת הכוחות הכורדים ממנבג’
משרד ההגנה הסורי הודיע כי ב-1 בינואר 2019 יצאה מהעיר מנבג’ שיירה הכוללת למעלה משלושים כלי רכב של “היחידות הקרביות הכורדיות” בהודעה צויין, כי למעלה מ-400 לוחמים כורדים יצאו ממנבג’. כחלק מהסכם, שהושג עם המשטר הסורי, להשבת החיים למסלולם. שיירת כלי הרכב חצתה לעבר הגדה המזרחית של נהר הפרת, כ-25 ק”מ מצפון מזרח למנבג’ (דף הפייסבוק של משרד ההגנה הסורי, 2 בינואר 2019). בשלב זה לא ברור מי יחליף את השליטה הכורדית על מנבג’. בינתיים כוח משטרה רוסי החל לבצע סיורים בדרך המובילה למנבג’ ויתכן שגם בפרברי העיר (רוסיה אליום, 8 בינואר 2019).
- בשלב זה נראה, כי עדיין לא הסתיים הפינוי וכח אחר לא נכנס למנבג’ במקום הכוחות הכורדים. האפשרויות העומדות על הפרק הן שבתום פינוי מנבג’ יכנס צבא סוריה או שיכנסו כוחות תורכיים וארגוני המורדים, שבחסות תורכיה (מהלך לו מתנגד המשטר הסורי). רידור ח’ליל, בכיר ב-SDF , הצהיר כי נמשך המשא ומתן עם ממשלת סוריה, כדי לגבש מתכונת לניהול [משותף של] העיר מנבג’. הסדר שכזה, לדבריו, עשוי להיות דגם ליתר האזורים שממזרח לפרת (רודאו, 5 בינואר 2019). מנגד, מקורות תורכיים טענו כי קיבלו “אור ירוק” מסוריה להתקדמות צבא תורכיה לעבר העיר (Syria TV, 3 בינואר 2019; אלחדת’, 6 בינואר 2019).

מימין: מחסום עם חייל SDF במרכז העיר מנבג’. משמאל: כוח שיטור כורדי במרכז העיר מנבג’ (Syria TV , 3 בינואר 2019).
- ב-8 בינואר 2019 הודיע דובר המשטרה הצבאית הרוסית בסוריה, יוסופ ממטוב (Yusup Mamatov), כי “יחידות המשטרה הצבאית הרוסית החלו היום לבצע סיורים באזורים הבטוחים בשכונות מנבג’ ופרבריה”. בתמונה שפורסמה, נראה כלי רכב של המשטרה הצבאית הרוסית, הנושא את דגל רוסיה מפטרל ככל הנראה בציר המוביל לכניסה לעיר (בטולאת אלג’יש אלסורי, 8 בינואר 2019).
דאעש חידש פעילותו במובלעת שמצפון מזרח לאלסוידדא’
בכלי תקשורת סוריים וערביים נמסר כי לאחרונה חידש דאעש את פעילותו בחלק הדרומי של מובלעת צפא, שמצפון מזרח לסוידאא’. זאת, לאחר שהמשטר הסורי הודיע לפני קרוב חודשיים שמובלעת צפא טוהרה מפעילי דאעש[3]. פעילי דאעש מנצלים את תוואי השטח הקשה ומסתתרים במערות שבאזור (אלסוידאא’ 24, 5 בינואר 2019).
- דווח כי ב-1 בינואר 2019 התנהלו באזור צפא קרבות בין צבא סוריה לבין חוליות של דאעש. בעימותים הללו נהרגו שלושה פעילי דאעש וחייל צבא סוריה. ב-7 בינואר 2018 איתרו חיילי צבא סוריה פעיל דאעש חמוש והרגו אותו. כמו כן הם חשפו מקום מסתור של דאעש שהכיל נשק קל ותחמושת (אלסוידאא’ 24, ערוץ אוריינט, 7 בינואר 2019).
פיגוע התאבדות באלרקה, “עיר הבירה” של דאעש לשעבר
- דאעש הודיע כי מחבל חגור חגורת נפץ, המכונה אבו עבדאללה הסורי, פוצץ עצמו בקרב ריכוז כוחות SDF , במרכז העיר אלרקה (“עיר הבירה”, של דאעש לשעבר). דאעש קיבל אחריות לביצוע הפיגוע ומסר כי כתוצאה ממנו נהרגו ונפצעו 17 אנשי SDF (שבכת שמוח’, 7 בינואר 2019). מנגד, SDF מסרו גירסא שונה לפיה סיכלו כוחותיו ניסיון הסתננות של חוליית דאעש לתוך העיר. אנשי החוליה עשו שימוש במנהרה ישנה. התנהלו חלופי אש בין לוחמיSDF לפעילי דאעש, שאחד מהם פוצץ את עצמו. המחבל המתאבד נהרג ושני לוחמי SDF נפצעו (SDF Press, 7 בינואר 2019).
עיקרי ההתפתחויות בעיראק
פעולות טרור וגרילה של דאעש
גם השבוע המשיך דאעש בפעילות אינטנסיבית נגד יעדים המזוהים עם המשטר העיראקי. פעילותו מתמקדת באזורים, שבהם מתגוררת אוכלוסייה סונית או אוכלוסייה מעורבת. פעילות דאעש התמקדה השבוע במחוז כרכוכ אולם הוא פעל גם במחוזות נוספים (נינוא, דיאלא, אלאנבאר ולאורך החדקל).
- להלן עיקרי (על פי הודעות קבלת אחריות של דאעש):
- מחוז כרכוכ:
- בית מסתור השייך לפעיל ב”גיוס העממי” ממערב לכרכוכ הועלה באש (אעמאק, 1 בינואר 2019).
- פיצוץ כלי רכב של “הגיוס השבטי”, ממערב לכרכוכ (שבכת שמוח’, 1 בינואר 2019).
- הריגת שוטר באמצעות ירי מנשק קל , מדרום מערב לכרכוכ (שבכת שמוח’, 3 בינואר 2019).
- הפעלת מטען נגד כלי רכב של “הגיוס העממי” (אעמאק, 6 בינואר 2019).
- פיצוץ ביתו של מפקד ב”גיוס השבטי” (אעמאק 6 בינואר 2019).
- פיצוץ בארות מים וגנרטורים המשמשים את משטרת עיראק ו”הגיוס השבטי” (אעמאק, 6 בינואר 2019).
- הריגת שני שוטרים שעסקו באבטחת מתקני נפט (אעמאק, 6 בינואר 2019).
- ירי מרגמות לעבר מקום כינוס של “הגיוס השבטי” (אעמאק, 6 בינואר 2019).
- מחוז דיאלא:
- הריסת מפעל השייך לשיעי באזור ח’אנאקין (שבכת שמוח’, 1 בינואר 2019).
- פיצוץ כלי רכב של צבא עיראק באמצעות מטען חבלה. הריגת שני חיילים עיראקים ופציעת ארבעה (שבכת שמוח’, 1 בינואר 2019).
- מחוז דג’לה (החידקל):
- הריגת פעיל “הגיוס השבטי” באזור אלשרקאט ופציעת כמה פעילים (שבכת שמוח’, 1 בינואר 2019).
- הריגת פעיל “הגיוס השבטי” ופציעת פעיל נוסף באמצעות פיצוץ מטען חבלה, דרומית מזרחית לעיר מוצול (שבכת שמוח’, 1 בינואר 2019).
- מחוז אלאנבאר:
- הריגת שלושה חיילים עיראקים באמצעות פיצוץ מטען חבלה נגד כלי רכב בו נסעו באזור אלרטבה (שבכת שמוח’, 1 בינואר 2019).
- ירי פצצות מרגמה לעבר עמדה של צבא עיראק באזור אלקאא’ם (3 בינואר 2019).
- מחוז נינוא:
- הריגת שלושה אנשי מודיעין עיראקים מצפון-מערב למוצול (שבכת שמוח’ 3 בינואר 2019).
- מחוז צלאח אלדין:
- הוצאה להורג של שלושה אנשי “הגיוס השבטי” (מחוז עיראק-צלאח אלדין, 8 בינואר 2019).
- מחוז כרכוכ:
פעילות כוחות הביטחון העיראקים
- להלן עיקרי הפעולות, שביצעו כוחות הביטחון העיראקים (על פי כלי התקשורת העיראקים):
- השמדת ארבע מנהרות, עשר מרגמות ותשעה מטעני חבלה במקומות שונים במחוז נינוא (אלסומריה, 7 בינואר 2019).
- מעצר שלושה פעילי דאעש בעיר מוצול (אלסומריה, 7 בינואר 2019).
- חיל האוויר העיראקי הרס תשעה מעוזי דאעש במחוז דיאלא. בתקיפות הושמדו מנהרות, אופנועים, כלי רכב וציוד נוסף (אלסומריה, 5 בינואר 2019).
פעילות ארגון “שומרי הדת” בעיראק
- בתקשורת הערבית דווח כי ארגון “שומרי הדת” המזוהה עם אלקאעדה (שבסיסו במרחב אדלב), מנסה להעתיק את פעילותו גם לעיראק. פעילי הארגון מנסים להתבסס באזורים המוסלמים (והמעורבים) ששוחררו מידי דאעש. במהלך השנה שחלפה הוא ניסה לפעול באזורי כרכוכ, אלאנבאר, מוצול וצאלח אלדין. הארגון החל לצרף לשורותיו מפקדים עיראקים שעזבו את דאעש או חמושים שפרשו מאלקאעדה. עוד נמסר כי הארגון משתף פעולה עם הצבא הנקשבנדי הפועל בצפון מחוז צאלח אלדין[4] (אלערביה, euroabia.com, 2, 3 בינואר 2019)
- “מקור צבאי” במחוז נינוא מסר לאחרונה, כי כוח של המודיעין הצבאי עצר מפקדים בכירים בארגון “שומרי הדת”, שתכננו לערער את הביטחון במחוז. עוד מסר אותו מקור כי במהלך מבצע לילי בגבולות המחוז הצליח כוח צבא עיראק להרוג ולעצור עשרות מחבלים, מהארגון, שניסו לחצות את הגבול מסוריה לעיראק (אלע’ד פרס, 31 בדצמבר 2018).
מצרים וחצי-האי סיני
פעילות דאעש בצפון סיני
- “מקורות שבטיים” מסרו, כי לפחות שני חיילים מצרים נהרגו בעקבות הפעלת מטען חבלה במהלך סיור, שערכו בדרום העיר רפיח. כמו כן פוצץ דחפור צבאי בדרום אלשיח’ זויד ונהגו נפצע (אלערבי אלג’דיד, 7 בינואר 2019).
הנשיא אלסיסי אישר בראיון ל-CBS, כי מצרים מקיימת שיתוף פעולה ביטחוני עם ישראל בלחימה נגד הטרור בסיני
- בראיון לערוץ הטלוויזיה האמריקאי CBS חשף נשיא מצרים אלסיסי, זו לראשונה, כי צבא מצרים מקיים שיתוף פעולה עם ישראל בלחימה נגד פעילי הטרור באזור צפון סיני. משנשאל אלסיסי בראיון האם שיתוף הפעולה בין מצרים לישראל בסיני הינו שיתוף הפעולה העמוק ביותר והקרוב ביותר (שהיה למצרים) השיב הנשיא “That is correct. The Air Force sometimes needs to cross the Israeli side. And that’s why we have a wide range of coordination with the Israelis.” (CBS, 5 בינואר 2019)[5].
- התקשורת המצרית נמנעה מלהגיב על דבריו (החריגים) של אלסיסי. יוצא דופן היה מאמר תמיכה, שהתפרסם ביומון המצרי אלופד מאת הפובליציסט מג’די סרחאן (5 בינואר 2019). המאמר ציין, כי קיים תיאום בין מצרים וישראל בכל הקשור למלחמה, שמנהלת מצרים נגד “כנופיות הטרור בסיני”. על פי המאמר המבצעים הצבאיים, שמנהלים הכוחות המזויינים המצרים, לא היו זוכים להצלחות אלמלא היה קיים תיאום המבוסס על ההסכמים האסטרטגיים והביטחוניים, שנחתמו עם ישראל.
- המאמר מוסיף ומציין, כי ההסכמים עם ישראל והתיאום אפשרו לכוחות המצריים להתפרס באזורים נרחבים בצפון סיני כדי שהכוחות המצריים יוכלו להתמודד עם ארגוני הטרור באמצעות נשק כבד, כוחות שריון ותקיפות אוויריות. הדבר לא היה מתאפשר אלמלא ההסכם עם ישראל, שאם לא כן הייתה זו בבחינת הפרה של הסכם השלום והכרזת מלחמה, שאף אחד אינו רוצה בה. כותב המאמר תהה: איזה נזק ייגרם להנהגה המצרית או יבזה אותה, אם היא תדבר כעת על קיומו של תיאום ביטחוני או צבאי עם הצד הישראלי בהקשר של הלחימה נגד הטרור בסיני? זוהי מציאות ידועה ומוצהרת ואלו המגנים את ההודעה הרשמית אודות התאום הזה סוחרים בביטחון המולדת.
איום תומכי דאעש על חיי נשיא מצרים
- מוסד הסברה המזוהה עם דאעש[6] פרסם ב-5 בינואר 2019 כרזת איום על חיי נשיא מצרים. בכרזה נכתב כי אלסיסי מבוקש ע”י המדינה האסלאמית (דאעש). אלסיסי מכונה “מנהיג הכפירה במצרים – לוחם נגד דתו של אללה”. הכרזה קוראת להרוג את “הסוטים מהאסלאם במצרים” ומופיע בה פסוק מהקוראן העוסק בעונשים של אלה הסוטים מדרכו של אללה (טלגרם, 5 בינואר 2019).
כרזת האיום של דאעש על נשיא מצרים, עבד אלפתאח אלסיסי (טלגרם, 5 בינואר 2019).
דיווח דאעש על הישגיו בסיני בדצמבר 2018
- סוכנות מאת’ה של דאעש פרסמה אינפוגרף המפרט את הישגי מחוז סיני בדצמבר 2018. על פי האינפוגרף הרגו פעילי מחוז סיני יותר מארבעים בני אדם מקרב אויבי הארגון בין ההרוגים שני “מרגלים” ושישה בני אדם, שנפגעו מירי צלפים. דרך הפעולה נפוצה ביותר, על פי האינפוגרף, הייתה הנחת מטעני חבלה (18). פעולות דאעש גרמו להשמדת 11 דחפורים, טנק וכלי רכב של כוחות הביטחון המצרים (טלגרם, 4 בינואר 2019).
פעולות ג’האדיסטיות במדינות נוספות
סיכום פיגועי דאעש במחזות השונים
- שבועון אלנבא’ של דאעש פרסם בגיליונו האחרון (3 בינואר 2019) אינפוגרף ובו פירוט הפיגועים, שבוצעו בין ה-27 בדצמבר 2018 ל-2 בינואר 2019. מחוזות הארגון ביצעו 72 תקיפות, שבהם נהרגו ונפצעו 302 בני אדם. המספר הגדול ביותר של הנפגעים היה במערב אפריקה ולאחריה סוריה ועיראק. אנשים בודדים נהרגו ונפצעו בסיני, תימן, ח’ראסאן (אפגאניסטאן/פקיסטאן) וסומליה. האינפוגרף התפרסם תחת הכותרת “קציר הלוחמים” והוא מבוסס על הסרטונים העיתיים של מוסד אלחיאת של דאעש (שבכת שמוח’, 3 בינואר 2019).
שני פעילי טרור פוצצו את עצמם במהלך חילופי אש עם כוח ביטחוני בעיר ג’למה שבתוניסיה
- משרד הפנים התוניסאי הודיע כי כוח בטחוני פרץ לדירה בה התגוררו פעילי טרור בעיר ג’למה ( כ-180 ק”מ מדרום לבירה תוניס), בין הכוח לבין פעילי הטרור התנהלו חילופי אש עזים שבמהלכם פוצצו שני הפעילים חגורות נפץ שנשאו על גופם. איש ביטחון סעודי נפצע באורח קל. משרד הפנים של תוניסיה הטיל את האחריות על דאעש (אלג’זירה, 3 בינואר 2019). עד כה לא אותרה קבלת אחריות של דאעש לאירוע
[1] “החזית הלאומית לשחרור" הינה מסגרת-על שהוקמה ע"י תורכיה על בסיס צבא סוריה החופשי וארגוני מורדים אסלאמיים. ההכרזה על הקמת מסגרת זו התבצעה באנקרה לאחר פגישת מפקדי הארגונים השונים, טרם תחילת הסבב העשירי של שיחות אסטנה (ענב בלדי, 5 באוגוסט 2018). ↑
[2] המדובר ב-Scientific Studies and Research Center המוכר בשם הצרפתי Center D'Etudes et de Recherches Scientifiques (CERS). המרכז עוסק, בין השאר, במחקר, פיתוח וייצור של טילי קרקע-קרקע, נשק כימי, ביולוגי וגרעיני (ויקיפדיה). ↑
[3] ב-19 בינואר 2018 הודיע המטכ"ל הסורי כי הושגה שליטה מלאה על מובלעות דאעש באזור אלצפא ובכך השלים צבא סוריה את כל טיהור דרום סוריה מהטרור (סאנא, 20 בנובמבר 2018). ↑
[4] הצבא הנקשבנדי הינו ארגון המורכב מפעילי מסדר הנקשבנדיה, שהינו אחד הגדולים ביותר באסלאם. הארגון הוקם ב-2003 ע"י עזת אלדורי, סגנו של צדאם חוסין, כדי להילחם נגד הכוחות האמריקאים ונגד ממשלת עיראק. הארגון פועל בצפון עיראק ויש לו תומכים גם באזורים הכורדים (ויקיפדיה). ↑
[5] אלסיסי נשאל גם מדוע עדיין לא חוסלו פעילי הטרור בסיני למרות הסיוע הצבאי בשווי של יותר ממיליארד דולרים שמעניקה ארה"ב למצרים מידי שנה. אלסיסי השיב בשאלה מדוע ארה"ב לא חיסלה את פעילי הטרור באפגניסטאן במשך 17 שנים והוציאה על כך טריליון דולרים. ↑
[6] הכרזה הופקה ע"י מוסד הסברה לא מוכר, המופעל כנראה ע"י תומך/תומכי ארגון בשם "מוסד קונסטנטינופול" (שמה של איסטנבול לפני הכיבוש המוסלמי). ↑