מבט לג’האד העולמי (19-13 בפברואר 2020)

מליציות המסייעות לצבא סוריה בעיירה ביאנון, ממערב לחלב, לאחר שנכבשה מידי ארגוני המורדים (ערוץ היוטיוב UNews הלבנוני, 16 בפברואר 2020).

מליציות המסייעות לצבא סוריה בעיירה ביאנון, ממערב לחלב, לאחר שנכבשה מידי ארגוני המורדים (ערוץ היוטיוב UNews הלבנוני, 16 בפברואר 2020).

שיירת כלי רכב של צבא סוריה במרחב שממערב לחלב (סאנא, 16 בפברואר 2020).

שיירת כלי רכב של צבא סוריה במרחב שממערב לחלב (סאנא, 16 בפברואר 2020).

כוח צבא עיראק והגיוס העממי במהלך פעילות לאיתור

כוח צבא עיראק והגיוס העממי במהלך פעילות לאיתור "בתי הארחה" של דאעש ממזרח לח'אנקין (al-hashed.net, 15 בפברואר 2020).

פעיל דאעש במערב אפריקה, המכונה אבו עבדאללה אלברנאוי, מעלה בסרטון על נס את עיקרון אורך הרוח והלחימה ב
חידוש שבועת האמונים למנהיג דאעש החדש (טלגרם, 14 בפברואר 2020).

חידוש שבועת האמונים למנהיג דאעש החדש (טלגרם, 14 בפברואר 2020).

אימון גופני של המגויסים.

אימון גופני של המגויסים.

ירי בנשק קל (טלגרם, 16 בפברואר 2020).

ירי בנשק קל (טלגרם, 16 בפברואר 2020).

כניעה המונית של פעילי דאעש לכוחות הביטחון האפגאניים במחוז ננגרהאר (Afghanistan Times, 1 בדצמבר 2019)

כניעה המונית של פעילי דאעש לכוחות הביטחון האפגאניים במחוז ננגרהאר (Afghanistan Times, 1 בדצמבר 2019)

עיקרי האירועים
  • המערכה לכיבוש אדלב, שמנהל צבא סוריה בסיוע אווירי ובגיבוי מדיני של רוסיה, התמקדה השבוע בשכונות המערביות של חלב ובמרחב הכפרי שממערב ומצפון-מערב לעיר. השבוע כבש צבא סוריה עשרות כפרים באזורים הללו, ללא התנגדות משמעותית מצד המטה לשחרור אלשאם ושאר ארגוני המורדים. אבו מחמד אלג’ולאני, מפקד המטה לשחרור אלשאם, העניק ראיון שבו הטיל את האשמה על הפיקוד של ארגוני המורדים ועל היעדר התיאום ביניהם, אך הבטיח, כי המטה לשחרור אלשאם ובעלי בריתו ישובו וישחררו את האזורים שנכבשו ע”י צבא סוריה.
  • בעקבות הקרבות נמשכת בריחה של מאות אלפי עקורים מאזורי הקרבות, בעיקר לאזורים הסמוכים לגבול התורכי. השבוע דווח על בריחה של קרוב ל-150,000 עקורים. על פי דיווחי האו”ם מאז ה-1 בדצמבר 2019 נעקרו מבתיהם כ-900,000 תושבים, מרביתם נשים וילדים הנאלצים לישון תחת כיפת השמיים בטמפרטורות מקפיאות, מאחר שהמחנות עמוסים עד אפס מקום.
  • נשיא תורכיה ובכירים תורכים נוספים ממשיכים לאיים בהפעלת כוח נגד צבא סוריה, אם עד סוף פברואר 2020 לא ייסוג הצבא לאזור שבו היה ערוך בעת ועידת סוצ’י (2018). במישור הדיפלומטי, למרות שצבא סוריה ממשיך בהתקדמותו ולמרות הרטוריקה המתלהמת של נשיא תורכיה, נמשכים המגעים הדיפלומטיים בין רוסיה לתורכיה במגמה להגיע להסדר. עד כה לא הניבה ההידברות תוצאות ממשיות.
  • בעמק הפרת ובאזורים נוספים בסוריה נמשכה השבוע הפעילות האינטנסיבית של דאעש. בעיראק, לעומת זאת, התנהלה פעילות דאעש בעצימות נמוכה יחסית. בפעילות דאעש במחוזות שמחוץ ל”מדינות הליבה” בלטה הריגתו של קצין צבא מצרי בכיר (תא”ל), באמצעות הפעלת מטען חבלה ממערב לאלעריש. זהו הישג מורלי חשוב למחוז סיני של דאעש במערכה שהוא מנהל נגד כוחות הביטחון המצרים. באפגניסטאן קיבל מחוז ח’ראסאן של דאעש אחריות לפיגוע נגד הטאלבאן במחוז קונאר (צפונית למחוז ננגרהאר). זאת לאחר מספר חודשים ללא פעילות, בשל המכה הקשה שספג דאעש במחוז ננגרהאר (דרומית מערבית לקאבול).
מרחב אדלב
עיקרי תמונת המצב

כוחות צבא סוריה בסיוע רוסי מהאוויר, המשיכו השבוע בהתקפה במרחבי אדלב וחלב, תוך התמקדות בשכונות המערביות של חלב ובמרחב הכפרי שממערב ומצפון מערב לעיר. במהלך השבוע הצליחו כוחות המשטר לכבוש את השכונות המערביות של חלב ואת המרחב הכפרי שממערב ומצפון מערב לעיר. כוחות המטה לשחרור אלשאם, ושאר ארגוני המורדים, נסוגו במרבית המקרים ללא התנגדות משמעותית. כתוצאה מהקרבות נמשכה גם השבוע בריחה המונית של תושבים. תת-מזכ”ל האו”ם לעניינים הומניטריים ציין, כי מאז ה-1 בדצמבר 2019 נעקרו מבתיהם כ-900,000 תושבים, מרביתם נשים וילדים, הנאלצים לישון תחת כיפת השמיים בתנאים קשים, משום שמחנות העקורים מלאים.

האזורים במרחב אדלב, שנכבשו ע”י צבא סוריה (16 בפברואר 2020)

אדום: אזור בשליטת צבא סוריה. ירוק: אזור בשליטת המטה לשחרור אלשאם ושאר ארגוני המורדים. כחול: השטחים  ממערב ומצפון מערב לחלב, שנכבשו על-ידי צבא סוריה. צהוב: האזורים שבהם מתנהלת לחימה. סגול: אזור התקדמות צפוי של צבא סוריה (ח’טוה, 16 בפברואר 2020).
אדום: אזור בשליטת צבא סוריה. ירוק: אזור בשליטת המטה לשחרור אלשאם ושאר ארגוני המורדים. כחול: השטחים ממערב ומצפון מערב לחלב, שנכבשו על-ידי צבא סוריה. צהוב: האזורים שבהם מתנהלת לחימה. סגול: אזור התקדמות צפוי של צבא סוריה (ח’טוה, 16 בפברואר 2020).

האזורים במרחב אדלב, שנכבשו ע”י צבא סוריה (17 בפברואר 2020)

אדום: אזור בשליטת צבא סוריה. ירוק: אזור בשליטת המטה לשחרור אלשאם ושאר ארגוני המורדים. כחול: שטחים שנכבשו על-ידי צבא סוריה ב-17 בפברואר 2020. דגלי תורכיה: עמדות פיקוח תורכיות. צהוב: אזור בשליטת כוחות SDF (ח’טוה, 17 בפברואר 2020).
אדום: אזור בשליטת צבא סוריה. ירוק: אזור בשליטת המטה לשחרור אלשאם ושאר ארגוני המורדים. כחול: שטחים שנכבשו על-ידי צבא סוריה ב-17 בפברואר 2020. דגלי תורכיה: עמדות פיקוח תורכיות. צהוב: אזור בשליטת כוחות SDF (ח’טוה, 17 בפברואר 2020).

חזית חלב
  • במהלך השבוע השתלטו כוחות צבא סוריה על השכונות המערביות של חלב ובכלל זה שכונת ג’מעית אלזהראא’. כמו כן השתלט הצבא על עשרות ישובים באזור שממערב ומצפון מערב לעיר. במהלך התקדמותם נתקלו כוחות צבא סוריה בכמה גילויי התנגדות מצד פעילי המטה לשחרור אלשאם ושאר ארגוני המורדים. אולם דומה, כי במרבית המקומות נסוגו כוחות המורדים ללא לחימה משמעותית. המשטר הסורי טוען, כי במקומות שנכבשו התקבלו חיילי צבא סוריה בשמחה ע”י האוכלוסייה המקומית (סאנא, 16 בפברואר 2020).
  • ב-17 בפברואר 2020 המשיך צבא סוריה להתקדם. הוא כבש ישובים נוספים ממערב ומצפון מערב לחלב ובכלל זה העיירה ענג’ארה הנמצאת כעשרה ק”מ ממערב לחלב (ח’טוה, 17 בפברואר 2020). באחד מכלי התקשורת המקומיים דווח כי יום קודם לכן, ב-16 בפברואר 2020 שוגרו טילים הנושאים פצצות מצרר מספינות מלחמה רוסיות [במזרח הים התיכון] לעבר העיירה ענג’ארה (Edlib Media Center – EMC, 16 בפברואר 2020). אין בידינו אימות לכך.
הפלת מסוק סורי ע”י ארגון מורדים הפועל בחסות תורכית
  • ב-14 בפברואר 2020 הפילו פעילי החזית הלאומית לשחרור, ארגון מורדים הפועל בחסות תורכיה, מסוק של צבא סוריה. המסוק הופל במרחב האווירי שממערב לחלב. לטענת הארגון בוצעה, הפלת המסוק “כמענה להפעלת מסוקים ומטוסי קרב של צבא סוריה נגד אזרחי האזור” (חשבון הטוויטר של החזית הלאומית לשחרור, @alwataniaTahrer, 14 בפברואר 2020). צבא סוריה דיווח כי מסוק שלו הופל על ידי “טיל עוין” וכי אותרו שתי גופות, השייכות ככל הנראה לצוות המסוק (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 15 בפברואר 2020).

מסוק צבא סוריה עולה באש לאחר שנפגע מצפון מערב לחלב
 (Syria TV, המזוהה עם ארגוני המורדים, 14 בפברואר 2020).
מסוק צבא סוריה עולה באש לאחר שנפגע מצפון מערב לחלב
(Syria TV, המזוהה עם ארגוני המורדים, 14 בפברואר 2020).

מגעים דיפלומטיים בין רוסיה לתורכיה בצד איומים תורכיים
  • במקביל להתקדמות צבא סוריה, ולמרות הרטוריקה המתלהמת של נשיא תורכיה, נמשכו גם השבוע המגעים הדיפלומטים בין רוסיה לתורכיה. משלחת תורכית הגיעה השבוע למוסקבה וקיימה שיחות עם הרוסים במשך יומיים (אנדולו, 18 בפברואר 2020). בשלב זה לא הניבו השיחות באנקרה ובמוסקבה תוצאות מעשיות, שכן צבא סוריה ממשיך להתקדם ולקבוע עובדות בשטח.
  • במישור הפומבי איימה תורכיה, כי היא תפעיל כוח צבאי, אם עד סוף פברואר 2020 לא ייסוג צבא סוריה לגבולות שעליהם הוסכם בפגישת סוצ’י (2018)[1]. שר החוץ התורכי אמר, כי תורכיה רוצה לפתור את בעיית אדלב באמצעות ערוצים דיפלומטיים אולם אם לא יתאפשר הדבר היא תנקוט ב”צעדים הנחוצים”. נשיא תורכיה ארדואן איים, כי תורכיה תכה בצבא סוריה בכל מקום אם יפגע חייל תורכי נוסף (רויטרס, ספוטניק, 15 בפברואר 2020). במקביל דווח, כי כוח צבא תורכי נוסף, שכלל כשבעים טנקים, כלי רכב משוריינים ומשגרי רקטות נכנס לסוריה ועשה את דרכו לעומק מרחב אדלב (מרכז המעקב לזכויות אדם בסוריה, 18 בפברואר 2020).
ראיון עם מפקד המטה לשחרור אלשאם

ב-16 בפברואר 2020 פורסם ראיון עם אבו מחמד אלג’ולאני, מפקד המטה לשחרור אלשאם, הממלא תפקיד מרכזי בלחימה נגד הצבא הסורי. דברי אלג’ולאני, שהתאפיינו בנימה האפולוגטית שלהם, נועדו להסביר מדוע לא גילה המטה לשחרור אלשאם התנגדות משמעותית במהלך המערכה נגד צבא סוריה במרחב אדלב, ולהעלות את מוראל פעילי הארגון. אלג’ולאני ציין בהקשר לכך שארגוני המורדים שפעלו במרחב אדלב היו זקוקים לתיאום ופיקוד טובים יותר שיכוונו את מהלכיהם בשטח. לדבריו שיחות הפיוס באסטאנה ובסוצ’י היו “הולכת שולל ושקרים”, שנועדו רק כדי להפסיק את הלחימה באזור ולאפשר לכוחות הסורים לפעול במרחב אדלב באמצעות ארטילריה ומטוסי קרב.

אבו מחמד אלג'ולאני (מימין), מפקד המטה לשחרור אלשאם, במהלך הראיון שנערך עמו
(דף הפייסבוק Insight Media, 16 בפברואר 2020).
      אבו מחמד אלג'ולאני (מימין), מפקד המטה לשחרור אלשאם, במהלך הראיון שנערך עמו
(דף הפייסבוק Insight Media, 16 בפברואר 2020).
אבו מחמד אלג’ולאני (מימין), מפקד המטה לשחרור אלשאם, במהלך הראיון שנערך עמו
(דף הפייסבוק Insight Media, 16 בפברואר 2020).
  • עם זאת, הוסיף אבו מחמד אלג’ולאני, גילו ארגוני המורדים נחישות שהתבטאה, לדבריו, בלמעלה משלושים קרבות שהם ניהלו, בניסיון לפגוע בכוחות העילית של המשטר הסורי המסתייעים ברוסים. אלג’ולאני הודה, כי צבא סוריה הצליחו להתקדם באופן משמעותי, אולם הוסיף כי המטה לשחרור אלשאם ארגן היטב את השורות, יחד עם יתר ארגוני המורדים. לדבריו המטה לשחרור אלשאם והארגונים האחרים יפעלו לשחרור האזורים [שנכבשו ע”י צבא סוריה] בזה אחר זה (“התקדמות המהירה של המשטר הסורי תוביל לנסיגה מהירה”) (דף הפייסבוק Insight Media, המזוהה עם ארגוני המורדים, 16 בפברואר 2020).
בריחה המונית של תושבים מאזורי הקרבות
  • ב-14 בפברואר 2020 הודיע משרד דובר מזכ”ל האו”ם, כי 143,000 עקורים חדשים עזבו את בתיהם במרחב אדלב במהלך הימים האחרונים (12- 14 בפברואר 2020) (אתר האו”ם, פגישות והודעות לעיתונות, 14 בפברואר 2020).
  • ב-17 בפברואר 2020 הודיע מארק לאוקוק (Mark Lowcock), תת-מזכ”ל האו”ם לעניינים הומניטריים ומתאם סיוע חירום[2], כי המשבר בצפון מערב סוריה הגיע לשלב חמור חדש. הוא ציין, כי מאז ה-1 בדצמבר 2019[3] נעקרו מבתיהם כ-900,000 תושבים, מרביתם נשים וילדים. העקורים נאלצים לישון תחת כיפת השמיים בטמפרטורות מקפיאות מאחר שהמחנות עמוסים עד אפס מקום. לדבריו, תינוקות וילדים קטנים מתים מקור וקיים חשש ממשי להתפרצות מחלות (OCHA – UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, 17 בפברואר 2020).
כלי רכב בהם עקורים ממרחב אדלב. הכיתוב בערבית: "[משרד ההגנה הרוסי] מכחיש כי למעלה מ-70,000 אזרחים נעקרו מאדלב" (SY Plus, אתר סורי המזוהה עם ארגוני המורדים, 17 בפברואר 2020).     ילדים עקורים לנים בבית ספר בעיר כפרתח'ארים (כעשרה ק"מ ממזרח לגבול סוריה-תורכיה) (SY Plus, אתר סורי המזוהה עם ארגוני המורדים, 15 בפברואר 2020).
מימין: כלי רכב בהם עקורים ממרחב אדלב. הכיתוב בערבית: “[משרד ההגנה הרוסי] מכחיש כי למעלה מ-70,000 אזרחים נעקרו מאדלב” (SY Plus, אתר סורי המזוהה עם ארגוני המורדים, 17 בפברואר 2020). משמאל: ילדים עקורים לנים בבית ספר בעיר כפרתח’ארים (כעשרה ק”מ ממזרח לגבול סוריה-תורכיה) (SY Plus, אתר סורי המזוהה עם ארגוני המורדים, 15 בפברואר 2020).
עמק הפרת

גם השבוע נמשכה הפעילות האינטנסיבית של דאעש ברחבי סוריה בדגש על עמק הפרת. להלן פירוט הפיגועים בחתך אזורי, על פי הודעות קבלת האחריות של דאעש.

מרחב אלרקה
  • 16 בפברואר 2020: הופעל מטען, שהוטמן על-ידי פעילי דאעש בתחנת דלק של כוחות SDF כשלושה ק”מ מדרום לאלרקה. לתחנת הדלק נגרם נזק (טלגרם, 16 בפברואר 2020).
  • 16 בפברואר 2020: פעילי דאעש תקפו חנות לממכר אלכוהול באלרצאפה, ארבעים ק”מ מדרום מערב לאלרקה. בין פעילי דאעש לצבא סוריה התנהלו חילופי אש. חמישה חיילים נהרגו וכמה נפצעו. כמו כן, הוצתו חמש משאיות של צבא סוריה ונתפסו אמצעי לחימה ותחמושת (טלגרם, 16 בפברואר 2020).
מרחב אלמיאדין-אלבוכמאל
  • 18 בפברואר 2020: הופעל מטען נגד כלי רכב של כוחות SDF, 14 ק”מ מצפון לאלמיאדין. נוסעי כלי הרכב נהרגו או נפצעו (טלגרם, 18 בפברואר 2020).
  • 17 בפברואר 2020: בוצע ירי לעבר לוחם כוחות SDF, כעשרה ק”מ ממזרח לדיר אלזור. הלוחם נפצע (טלגרם, 17 בפברואר 2020).
  • 16 בפברואר 2020: בוצע ירי לעבר “סוכן” של הקואליציה הבינלאומית, כשלושים ק”מ מצפון לאלמיאדין. “הסוכן” נהרג (טלגרם, 16 בפברואר 2020).
  • 15 בפברואר 2020: רקטה שוגרה לעבר כלי רכב של כוחות SDF באלחואיג’, ארבעה ק”מ מצפון-מזרח לאלמיאדין. שני לוחמי SDF נהרגו ולוחם נוסף נפצע (טלגרם, 15 בפברואר 2020).
  • 14 בפברואר 2020: בוצע ירי לעבר לוחם כוחות SDF בד’יבאן, חמישה ק”מ ממזרח לאלמיאדין. הלוחם נהרג (טלגרם, 14 בפברואר 2020). כמו כן בוצע במקום ירי מקלעים לעבר כלי רכב של כוחות SDF. נוסעי כלי הרכב נהרגו או נפצעו (טלגרם, 14 בפברואר 2020).
  • 14 בפברואר 2020: הופעל מטען נגד כלי רכב של כוחות SDF באלטיאנה, עשרה ק”מ מדרום מזרח לאלמיאדין. חמישה נוסעי כלי הרכב נהרגו או נפצעו (טלגרם, 14 בפברואר 2020).
  • 14 בפברואר 2020: הופעלו מספר מטעני חבלה, שהוטמנו במפקדה של כוחות SDF באלחואיג’, ארבעה ק”מ מצפון מזרח לאלמיאדין. המפקדה הושמדה (טלגרם, 15 בפברואר 2020).
  • 10 בפברואר 2020: בוצע ירי לעבר כלי רכב של כוחות SDF על ציר שדה הנפט אלעמר, כעשרים ק”מ מצפון מזרח לאלמיאדין. נוסעי כלי הרכב נפצעו (טלגרם, 12 בפברואר 2020).
  • 10 בפברואר 2020: לוחם כוחות SDF נלקח בשבי כשלושים ק”מ מצפון-מערב לדיר אלזור. הלוחם נחקר והוצא להורג (טלגרם, 12 בפברואר 2020).
הזירה העיראקית
פעילות דאעש

סיכום פעילות דאעש בעיראק בשנתיים וחצי האחרונות

  • השבועון אלנבא’ של דאעש פרסם אינפוגרף שכותרתו “מלחמת התשה”, אשר סיכם כשנתיים וחצי של פעילות דאעש ברחבי עיראק (מ-21 בספטמבר 2017 עד 13 בפברואר 2020 ). על פי האינפוגרף, בוצעו בעיראק בתקופה זאת 3,196 התקפות שבהן נהרגו ונפצעו למעלה מ-10,600 בני אדם. בין ההרוגים 396 קצינים ומפקדים בצבא עיראק.
  • רוב הפיגועים היו במתווה של הפעלת מטעני חבלה (1,727 פעולות). דפוסי פעולה נוספים היו: ירי צלפים (450); פשיטות ועימותים (414); חיסולים אישיים (170 פעולות); פיגועי התאבדות או פיגועים שבוצעו ע”י מחבלים-מסתערים (96 פעולות) ופעולות אחרות (197 פעולות). על פי האינפוגרף מרכז הפעילות היה מחוז דיאלא, שבו התבצעו 780 פעולות, בהן נפגעו 1,744 בני-אדם. לאחריו מחוז כרכוכ, שבו התבצעו 727 פעולות, שבהן נפגעו 1,968 בני-אדם (טלגרם, 13 בפברואר 2020).
פעילות דאעש בשבוע שחלף
  • השבוע התנהלה פעילות דאעש ברחבי עיראק בהיקף נמוך יחסית. עיקר הפעילות היה במחוז דיאלא.

מחוז דיאלא

  • 17 בפברואר 2020: בוצע ירי צלפים לעבר מחנה של צבא עיראק, כשמונים ק”מ צפונית-מזרחית לבעקובה. חייל אחד נהרג וחייל נוסף נפצע (טלגרם, 18 בפברואר 2020).
  • 15 בפברואר 2020: פעילי דאעש תקפו מחסום של משטרת עיראק דרומית מזרחית לבעקובה. שני שוטרים נהרגו (אח’באר אלעראק, 15 בפברואר 2020).
  • 14 בפברואר 2020: פעילי דאעש לקחו בשבי לוחם הגיוס העממי כמאה ק”מ מצפון-מזרח לבעקובה. הלוחם הוצא להורג. באותו מקום נלקח בשבי שיעי שהוצא אף הוא להורג (טלגרם, 14 בפברואר 2020).
  • 14 בפברואר 2020: בוצע ירי צלפים לעבר מחנה של משטרת עיראק, כחמישה ק”מ מדרום לבעקובה. שלושה שוטרים נהרגו (טלגרם, 15 בפברואר 2020).
  • 12 בפברואר 2020: בוצע ירי לעבר אחד מבני העדה הכאכאא’ית (עדה מונותאיסטית עתיקה, שמאמיניה מרוכזים בצפון עיראק ומרביתם כורדים). הירי בוצע ממערב לח’אנקין, כמאה ק”מ מצפון-מזרח לבעקובה. אחד מבני העדה נהרג וכלי רכבו הוצת. כאשר הגיע כוח סיוע, בוצע לעברו ירי מקלעים וצלפים. לפחות עשרה מהם נהרגו או נפצעו (טלגרם, 13 בפברואר 2020).
  • 12 בפברואר 2020: הופעל מטען נגד כלי רכב של צבא עיראק מערבית לח’אנקין, כמאה ק”מ מצפון-מזרח לבעקובה. שני חיילים נפצעו (טלגרם, 13 בפברואר 2020).

מחוז כרכוכ

  • 16 בפברואר 2020: פעילי דאעש תקפו תחנת משטרה מדרום לעיר כרכוכ. שוטר אחד נהרג (טלגרם, 17 בפברואר 2020).
  • 14 בפברואר 2020: שתי רקטות גראד שוגרו לעבר כינוס של שיעים באזור אאמרלי, כ-150 ק”מ מצפון לבגדאד (טלגרם, 16 בפברואר 2020).
  • 11 בפברואר 2020: שלוש פצצות מרגמה שוגרו לעבר מטה המשטרה העיראקית מדרום לדאקוק, כשלושים ק”מ מדרום לכרכוכ (טלגרם, 12 בפברואר 2020). כמו כן שוגרו חמש פצצות מרגמה לעבר שכונה בה מתגוררים שיעים (טלגרם, 12 בפברואר 2020).

מחוז צלאח אלדין

  • 16 בפברואר 2020: פעילי דאעש הטמינו מטעני חבלה בביתו של “סוכן” של מנגנון הביטחון הלאומי, כשלושים ק”מ מצפון לבגדאד. הבית נהרס (טלגרם, 16 בפברואר 2020).

מחוז אלאנבאר

  • 17 בפברואר 2020: בוצע ירי מקלעים לעבר “סוכן” של מנגנון הביטחון הלאומי, מדרום מזרח לאלפוג’ה, חמישים ק”מ ממערב לבגדאד. ה”סוכן” נהרג (טלגרם, 18 בפברואר 2020).
פעילות סיכול ומנע של כוחות הביטחון העיראקים
  • גם השבוע נמשכה פעילות הסיכול והמנע של כוחות הביטחון העיראקיים במחוזות השונים. להלן עיקרי הפעילות בחלוקה למחוזות.

מחוז דיאלא

  • 15 בפברואר 2020: כוח של המנגנון העיראקי ללוחמה בטרור, שהונחת ממסוקים, פעל נגד ריכוז פעילי דאעש באזור הממוקם כשישים ק”מ מצפון-מזרח לבעקובה. עשרה פעילי דאעש נהרגו. כמו כן, הושמדו שני מחסני אמצעי לחימה ונתפסו שלוש חגורות נפץ (אלסומריה, 15 בפברואר 2020). סמוך לאותו מקום איתרו כוחות הגיוס העממי וצבא עיראק “בתי הארחה” של דאעש, שבהם נמצאו מטעני חבלה וחומרי נפץ (al-hashed.net, 15 בפברואר 2020).

מחוז אלאנבאר

  • 16 בפברואר 2020: כוחות המנגנון העיראקי ללוחמה בטרור לכדו שלושה “פעילי טרור”[במשתמע דאעש] באזור אלבע’דאדי, כעשרה ק”מ מדרום-מזרח לכרכוכ (דף הפייסבוק SecMedCell, השייך למשרד ראש ממשלת עיראק, 16 בפברואר 2020).

מחוז נינוא

  • 17 בפברואר 2020: צוותי המודיעין הצבאי העיראקי לכדו שלושה “פעילי טרור” [במשתמע דאעש], כ-15 ק”מ מדרום למוצול (אלסומריה, 17 בפברואר 2020).
  • 16 בפברואר 2020: משטרת מחוז נינוא לכדה שבעה פעילי דאעש, שהיו בעלי משרות במוסדות המדינה האסלאמית בעת שדאעש שלט במוצול (אלסומריה, 16 בפברואר 2020).
  • 15 בפברואר 2020: כוחות הביטחון העיראקים לכדו פעיל דאעש במערב מוצול, שהיה בעל משרה בתקופה בה דאעש שלט במוצול (אלסומריה, 15 בפברואר 2020).

מחוז צלאח אלדין

  • 16 בפברואר 2020: כוח של הגיוס העממי איתר והשמיד “בתי הארחה” של דאעש. כמו כן נתפסו מחסנים, שהכילו ציוד ומטעני חבלה, כ-140 ק”מ מצפון לבגדאד (al-hashed.net, 16 בפברואר 2020).
חצי-האי סיני
הריגת קצין מצרי בכיר באמצעות מטען חבלה ע”י דאעש
  • במוקד פעילות דאעש השבוע עמדה הריגת קצין מצרי בכיר באמצעות מטען חבלה. ב-12 בפברואר 2020 הודיע מחוז סיני של דאעש, כי פעיליו הפעילו מטען נגד כלי רכב של צבא מצרים כחמישים ק”מ ממערב לאלעריש, וכי באירוע נהרגו קצין בכיר ושלושה חיילים נוספים (טלגרם, 12 בפברואר 2020).
  • בתקשורת המצרית דווח, כי על פי מקורות מצריים רשמיים הקצין ההרוג הינו עמיד (תת-אלוף) מצטפא עבידו, אשר פיקד על חטיבה 134 של חיל הרגלים המצרי. זהו ככל הנראה, הקצין בעל הדרגה הגבוהה ביותר בצבא מצרים שנהרג בלחימה מול דאעש בחצי האי סיני (מצראוי, 12 בפברואר 2020; אליום אלסאבע, 13 בפברואר 2020). הפיגוע ארע באזור בא’ר אלעבד, הרחק ממוקדי הלחימה ברפיח, אלשיח’ זויד ואלעריש (אלערבי אלג’דיד, 13 בפברואר 2020).

הקצין שנהרג, עמיד (תת-אלוף) מצטפא עבידו 
(אליום אלסאבע, 13 בפברואר 2020).
הקצין שנהרג, עמיד (תת-אלוף) מצטפא עבידו
(אליום אלסאבע, 13 בפברואר 2020).

פעילות סיכול ומנע: בניית גדר ביטחון לאורך גבול מצרים עם רצועת עזה
  • מקורות שבטיים בצפון סיני מסרו, כי צבא מצרים החל ב-27 בינואר 2020 לבנות גדר חדשה בגבול רצועת עזה מאזור כרם שלום בדרום עד מעבר רפיח. הגדר, שאורכה בשלב הראשון יהיה שני קילומטרים נבנית מבטון מזויין, גובהה מעל הקרקע הוא כשישה מטרים ועומקה חמישה מטרים. תוואי הגדר מקביל לגדר האבן הישנה, שנבנתה בגבול הרצועה בינואר 2008, ובמרחק עשרה מטרים ממנה. מטרת בניית הגדר למנוע הסתננויות חמושים מהרצועה לחצי האי סיני ולנתק את המנהרות הפלסטיניות, שנותרו בגבול. המקורות העריכו, כי בניית הגדר תימשך עד אמצע 2020 (אלמוניטור, 14 בפברואר 2020).
  • עוד נמסר, כי לאחרונה הואצו עבודות בניית הגדר החדשה כשבמקביל נמשכת בנייה של מכשול ימי בין הגבול הימי של הרצועה לבין חצי האי סיני. עבודות הבנייה מאובטחות מחשש פגיעה מצד החמושים בסיני. דווח כי צוות הנדסי מצרי, שהגיע עם המשלחת הביטחונית המצרית לרצועת עזה ב-10 בפברואר 2020, נשאר באזור הגבול ושוהה בצד המצרי של מעבר רפיח. הצוות נכנס מדי יום לצד הפלסטיני של הגבול תחת אבטחה כבדה של מנגנוני הביטחון של חמאס (אלערבי אלג’דיד, 13 בפברואר 2020).
בניית גדר הביטחון לאורך גבול סיני עם רצועת עזה (אלערבי אלג'דיד, 13 בפברואר 2020)     בניית גדר הביטחון לאורך גבול סיני עם רצועת עזה (אלערבי אלג'דיד, 13 בפברואר 2020)
בניית גדר הביטחון לאורך גבול סיני עם רצועת עזה (אלערבי אלג’דיד, 13 בפברואר 2020)
פעילות סיכול ומנע
מעצר מפקד בכיר של דאעש במערב תורכיה
  • ב-18 בפברואר 2020 עצרו כוחות הביטחון התורכיים אזרח סורי המכונה אבו תקי אלשאמי. בתקשורת התורכית דווח, כי העצור הינו מפקד בדאעש, האחראי על פעילות המודיעין של הארגון. הוא היה בכיר בדאעש באזור אלמיאדין ואלבוכמאל ונראה לעיתים קרובות בסרטוני הוצאות להורג שעליהם פיקד. אבו תקי אלשאמי, נעצר במערב תורכיה (כ-110 ק”מ מדרום מזרח לאיסטנבול). יחד עמו נעצרו שלושה בני אדם נוספים הקשורים לדאעש (אנדולו, 18 בפברואר 2020).
פעילות מחוזות דאעש באפריקה ובאסיה
סרטון הסברה של מחוז מערב אפריקה של דאעש
  • מחוז מערב אפריקה של דאעש פרסם סרטון, שאורכו כ-19 דקות וכותרתו: “הרגו אותם בכל מקום אשר תיתקלו בהם”. הסרטון נועד להעלות את המוטיבציה של לוחמי דאעש במערב אפריקה תוך הדגשת חשיבות ההתמדה בדרך הג’האד למרות הקשיים. בסרטון מתועדות התקפות שביצעו פעילי הארגון נגד צבא ניגריה. הקריין בסרטון מציין, כי ממשלות מדינות אפריקה והכוחות הבינלאומיים הנלחמים בדאעש ממשיכים לספוג אבדות מידי הארגון. פעיל בארגון, המכונה אבו עבדאללה אלברנאוי, העלה על נס את עיקרון אורך הרוח באסלאם והלחימה ב”כופרים” במסגרת הג’האד. פעיל דאעש רעול פנים המופיע בסרטון ציין כי למרות הריגת אבו בכר אלבע’דאדי דרך הג’האד ממשיכה להתקיים והנקמה על מותו של אלבע’דאדי עוד תגיע (טלגרם, 14 בפברואר 2020).
ניגריה
  • 14 בפברואר 2020: פעילי דאעש תקפו מחנה של צבא ניגריה כתשעים ק”מ מצפון-מזרח למידוגורי, שבמדינת בורנו. בין הכוחות התנהלו חילופי-אש. מספר חיילים ניגרים נהרגו או נפצעו (טלגרם, 14 בפברואר 2020).
  • 16 בפברואר 2020: פעילי דאעש תקפו מחנה של צבא ניגריה במדינת יובה, שממערב למדינת בורנו. החיילים נמלטו. פעילי דאעש הציתו את המחנה וחיבלו בארבע רשתות תקשורת של ממשלת ניגריה (טלגרם, 17 בפברואר 2020).
סומליה
  • מחוז סומליה של דאעש פרסם תמונות שתיעדו אימונים של מחזור מגויסים חדש. האימונים כללו כושר גופני ואימוני ירי בנשק (רובי סער, אקדח, מקלע כבד, מרגמות). מסיימי מחזור האימונים אמורים להצטרף לשורות דאעש במחוז סומליה (טלגרם, 16 בפברואר 2020).

אימוני ירי במקלע כבד (טלגרם, 16 בפברואר 2020).
אימוני ירי במקלע כבד (טלגרם, 16 בפברואר 2020).

תימן
  • מרבית פיגועי דאעש בתימן כוונו לאחרונה נגד המורדים החות’ים ולא נגד פעילי שלוחות אלקאעדה בתימן כפי שהיה בעבר. להלן שתי הודעות קבלת אחריות של דאעש:
    • 12 בפברואר 2020: פעילי דאעש תקפו עמדות של החות’ים בשטחים הרריים בקיפה, שבצפון מערב מחוז אלביצ’אא (כמאה ק”מ מדרום מזרח לצנעאא’). בין הכוחות התנהלו חילופי אש. החות’ים נמלטו ופעילי דאעש השתלטו על העמדות שלהם. פעיל חות’י אחד נשבה בידי דאעש. כמו כן נתפסו נשק ותחמושת (טלגרם, 13 בפברואר 2020).
    • 13 בפברואר 2020: פעילי דאעש בלמו מתקפה של החות’ים בראס אלשעב (כמאה ק”מ מדרום מזרח לצנעאא’). בין הכוחות התנהלו חילופי אש. פעיל חות’י אחד נהרג ופעיל נוסף נפצע (טלגרם, 14 בפברואר 2020).
פקיסטאן
  • ב-13 בפברואר 2020 התנהלו חילופי אש בין פעילי דאעש וחיילי צבא פקיסטאן במחוז באג’ור (Bajaur), בקרבת הגבול עם אפגניסטאן. חייל אחד נהרג וקצין נפצע (טלגרם, 14 בפברואר 2020).
אפגניסטאן
  • השבוע חידש מחוז ח’ראסאן של דאעש את פעילותו לאחר כמה חודשים, שבהם שותקה הפעילות בעקבות המכה שספג מחוז ננגרהאר (דרומית מערבית לקאבול) מידי ממשלת אפגניסטאן בסיוע כוחות אמריקאים. ב-11 בפברואר 2020 השליכו פעילי דאעש רימוני-יד לעבר עמדה של תנועת הטאלבאן באזור מאנוקי, שבמחוז קונאר. שני פעילי טאלבאן נהרגו ושלישי נפצע (טלגרם, 12 בפברואר 2020). להערכתנו, יתכן והפיגוע מעיד על כך שלאחר המכה שספג דאעש בננגרהאר, העביר הארגון את פעיליו למחוז קונאר, שמצפון לו. פעילים אלו עלולים לחדש פעילותם, לאחר תקופת התארגנות מחדש.


מחוזות קונאר וננגרהאר (Google Maps)

[1] זוהי חזרה על איום שהשמיע נשיא תורכיה ארדואן ב-12 בפברואר 2020. ארדואן הצהיר כי תורכיה נחושה להדוף את הכוחות הסורים מעבר לעמדות הפיקוח התורכיות במרחב אדלב עד סוף פברואר 2020 (אלג'זירה, 12 בפברואר 2020).
[2] Under-Secretary for Humanitarian Affairs and Emergency Relief Coordinator.

[3]
בסוף נובמבר 2019 פתח צבא סוריה בnתקפה חדשה נגד ארגוני המורדים, תוך הפרה חד-צדדית של הפסקת אש (הרופפת) במרחב אדלב, שעליה הוכרז כשלושה חודשים קודם לכן.