עיקרי אירועי השבוע
- ב-17 בספטמבר 2018 נפגשו נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, ונשיא תורכיה, רג’פ טאיפ ארדואן, בעיר סוצ’י, שברוסיה. במוקד שיחותיהם עמדה ההתקפה המתוכננת של המשטר הסורי על ארגוני המורדים במרחב אדלב, שההכנות לה עמדו לקראת סיומן. ההסכם שהושג קבע, שבמרחב אדלב יוקם אזור מפורז, ברוחב של 20-15 ק”מ, שיחצוץ בין אזורי השליטה של צבא סוריה לבין אזורי השליטה של ארגוני המורדים. בהסכם נקבע כי האזור המפורז יוקם עד 15 באוקטובר 2018 וכי עד ל-10 באוקטובר יפונו ממנו כלי הנשק הכבדים של ארגוני המורדים.
- הסכם סוצ’י מהווה פריצת דרך במגעים בין רוסיה, תורכיה ואיראן להסדרת המצב באדלב, לאחר שבפסגת טהראן התגלעו מחלוקות ביניהן. המרוויחה העיקרית מההסכם הינה לכאורה תורכיה, שעלה בידה למנוע את ההתקפה שתוכננה על מרחב אדלב. אולם רווח זה, להערכתנו, הינו זמני באשר אפשרות התקיפה נותרה בעינה ודוברים מטעם המשטר בסורי הבהירו זאת היטב. בשטח, מכל מקום, אין התקדמות משמעותית לקראת יישום ההסכם. המטה לשחרור אלשאם ואף ארגוני המורדים שבחסות תורכית הבהירו, כי אין בדעתם להוציא כוחותיהם וכלי נשקם מהאזור המפורז ולהתיר כניסת כוחות שיטור רוסיים ותורכיים.
- ב-22 בספטמבר 2018 תקפו חמישה פעילים חמושים באהואז, שבדרום איראן, מצעד שערכו אנשי משמרות המהפכה האיראנים לציון יום השנה ה-38 למלחמת איראן-עיראק. לפחות 25 בני אדם נהרגו וכשישים נפצעו, רובם אנשי משמרות המהפכה. דאעש קיבל אחריות לביצוע הפיגוע. בעקבות זאת הגיבה איראן בירי טילים ובתקיפת כלי טיס בלתי מאוישים נגד יעדי דאעש במרחב אלבוכמאל.
- מעבר לרצון לנקמה, נועדה התקיפה להעברת מסר מרתיע לממשל ארה”ב ובעלי בריתו באזור. ההנהגה האיראנית ביקשה לבטא את נכונותה להגיב על כל פגיעה אפשרית בביטחונה הלאומי ואף לעשות שימוש ביכולות הטילים המתקדמות שברשותה במקרה של עימות צבאי עתידי. יוזכר, כי בחודש שעבר שיגרה איראן, באופן חריג, טילים בליסטיים לעבר מטה המפלגה הכורדית הדמוקרטית של איראן בצפון עיראק. גם אז הדגישו בכירים איראנים, כי שיגור הטילים נועד להעביר מסר לאויבי איראן לבל ינסו לממש כוונותיהם כלפיה.
ההסכם הרוסי-תורכי אודות אדלב
הסכם סוצ’י בין רוסיה לתורכיה
- ב-17 בספטמבר 2018 התקיימה פגישה בין נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, ועמיתו התורכי, רג’פ טאיפ ארדואן, בעיר סוצ’י שברוסיה.[1] אחד ממוקדי השיחה היה הסדר המצב באזור אי-ההסלמה באדלב. במסיבת עיתונאים שנערכה בעקבות הפגישה אמר נשיא רוסיה פוטין כי הדאגה המרכזית של רוסיה כיום היא האיום שמהווים הכוחות החמושים המרוכזים באזור אדלב על מחוז חלב ועל מתקנים צבאיים רוסים בסוריה (טרטוס וחמימים).
- פוטין מסר כי שני הצדדים החליטו על הקמת אזור מפורז ברוחב של 20-15 ק”מ לאורך קו המגע בין כוחות המשטר הסורי לבין כוחות האופוזיציה שיתבצע עד ל-15 באוקטובר 2018. מהלך זה יהיה מלווה בהוצאת “הכוחות החמושים הקיצוניים” (וביניהם כאלה המשתייכים למטה לשחרור אלשאם) מהאזור המפורז (שבמשתמע יוקם באזור שבשליטת ארגוני המורדים). בנוסף לכך, על פי הצעתו של נשיא תורכיה, עד ל-10 באוקטובר 2018 יפונו מהאזור המפורז נשק כבד, טנקים, משגרי רקטות, רובים ופצצות מרגמה של כל קבוצות האופוזיציה הנמצאות באזור. הפיקוח על האזור המפורז יתבצע על ידי קבוצות סיור ניידות תורכיות ועל ידי יחידות המשטרה הצבאית הרוסית. עד אז תעבה תורכיה את עמדות התצפית שלה באזור.
האזור המפורז ואזורי השליטה השונים: אזור השליטה של ארגוני המורדים ובהם המטה לשחרור אלשאם (ירוק); אזור השליטה של צבא סוריה והכוחות המסייעים לו (אדום); האזור המפורז, שעליו הוסכם בין רוסיה לתורכיה (צהוב וכתום); עמדות פיקוח של תורכיה ורוסיה (מסומנות על-פי דגל המדינה) (ח’טוה, 19 בספטמבר 2018).
- להערכתנו ההסכם הרוסי-תורכי מנע בשלב זה את פתיחת ההתקפה המתוכננת של משטר אסד על מרחב אדלב. אולם המדובר, להערכתנו, בפסק זמן בלבד שכן המשטר הסורי חותר להשליט מרותו על כל מרחב אדלב ולעקור מהשורש את ארגוני המורדים ובמרכזם המטה לשחרור אלשאם, הארגון הג’האדיסטי הדומיננטי במרחב. עדות לכך ניתן למצוא בהצהרתו של פיצל אלמקדאד, סגן שר החוץ הסורי, שהודיע לאחר חתימת ההסכם הרוסי-תורכי, כי חיילי צבא סוריה ינצחו באדלב וכי הם יגיעו לאזור באמצעות מלחמה או בדרכי שלום. בנוסף לכך, הוא ציין כי הריבונות הסורית תוחל על כל שטח סוריה (בטולאת אלג’יש אלסורי, 25 בספטמבר 2018). “מקור בכיר” במשרד החוץ הסורי מסר, כי ההסכם הינו זמני בלבד והוא מהווה חלק מההסכמים הקשורים לאזורים מופחתי המתיחות במסגרת תהליך אסטנה (סוכנות הידיעות הסורית, 18 בספטמבר 2018).
- שר החוץ הסורי, וליד אלמעלם, העניק ראיון בשולי העצרת הכללית של האו”ם שבו התייחס להסכם הרוסי-תורכי. בדבריו ציין כי “פעילי הטרור” שהגיעו לאלדב עשו זאת דרך תורכיה ולפיכך התורכים יודעים מהיכן הם הגיעו. לכן, לדבריו, עליהם לצאת מסוריה אל ארצות מוצאם דרך תורכיה. באשר ל”פעילי הטרור” הסורים ציין אלמעלם, כי הם יכולים לקבל חנינה, להשתתף בפיוס המקומי, למסור את נשקם ולשוב למקום ממנו באו. הוא ציין כי ממשלת סוריה מעדיפה שההסכם ייצא לפועל אך הדגיש כי יש לה זכות להשתמש גם “באמצעים אחרים” (RT Arabic, 30 בספטמבר 2018).
יישום ההסכם
המטה לשחרור אלשאם דחה את ההסכם אולם גם ארגוני מורדים נוספים מתייחסים אליו בחשדנות רבה ולתפקידה של רוסיה בגיבושו. נראה, כי עד כה טרם פינו ארגוני המורדים את כוחותיהם ואת כלי נשקם הכבדים מהאזור המפורז. צבא סוריה והכוחות התומכים בו שומרים על רמת כוננות גבוהה באזורים הגובלים עם מרחב אדלב ועד כה טרם אותרו סימנים לדילול הכוחות הסורים, שרוכזו באזור לקראת המתקפה הצפויה נגד אדלב. לפי שעה לא אותרו היערכות כוחות או סיורים של כוחות המשטרה הצבאית הרוסית, או כוחות תורכיים באזור החיץ, האמורה להתבצע עד 15 באוקטובר 2018.
- רג’פ טאיפ ארדואן, נשיא תורכיה, הודיע מספר ימים לאחר ההסכם, כי ארגוני המורדים הקיצוניים באדלב החלו לצאת מהאזור המפורז וכי במקומם יתפרסו כוחות של המשטרה הצבאית הרוסית והז’נדרמריה התורכית (מראסלון, 26 בספטמבר 2018). עם זאת, על-פי מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, מרבית ארגוני המורדים מסרבים לדרישה התורכית לפנות את הכלים משוריינים ואמצעי הלחימה הכבדים מעמדותיהם שבאזור המפורז.
- במרחב אדלב מתקיימת מאז הסכם סוצ’י הפסקת אש רופפת. מאז ההסכם אירעו מספר תקריות מקומיות בין ארגוני המורדים לבין צבא סוריה. כלי התקשורת של המשטר הסורי דיווחו כי צבא סוריה סיכל ניסיון של כוחות המורדים לתקוף את עמדותיו באזור העיירה אללטאמנה, השוכנת בחלקו הדרומי של האזור המפורז (66 ק”מ מדרום לאדלב), ואשר דווח כי היא נחשבת למעוז שפעילי המטה לשחרור אלשאם. צבא סוריה השיב בירי ארטילרי והרג ופצע לוחמים רבים של ארגוני המורדים (הטלוויזיה הסורית, 26 בספטמבר 2018; מרכז המעקב הסורי לזכויות האדם, 30 בספטמבר 2018). כמו כן דווח, כי צבא סוריה שיגר רקטות לעבר אזור ג’סר אלשע’ור, שבו שולטים ארגוני המורדים (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 30 בספטמבר 2018)[2].
המשך ההכנות הצבאיות והפעילות התודעתית של המטה לשחרור אלשאם
המטה לשחרור אלשאם, ארגון המורדים הג’יהדיסטי הדומיננטי במרחב אדלב, המשיך לקיים פעילות צבאית במסגרת היערכותו לקראת מערכה אפשרית, גם לאחר ההודעה על ההסכם הרוסי-תורכי. פעילות זאת לוותה בפעילות תודעתית בקרב האוכלוסייה, שמטרתה להכשיר את הלבבות ללחימה נגד המשטר הסורי.
- להלן עיקרי פעילותו של המטה לשחרור אלשאם:
- הקמת שלוש מסגרות צבאיות. היחידות שהוקמו הן: צבא אבו בכר אלצדיק, צבא עמר בן אלח’טאב וצבא עת’מאן בן עפאן והן הוקמו במסגרת רה-ארגון שכלל הקמת מסגרות צבאיות גדולות, באמצעות איחוד פלגים ויחידות צבא קטנות (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 30 בספטמבר 2018)
- הכשרת אנשי עזרה ראשונה: המטה לשחרור אלשאם החל בקמפיין להכשרת אלף אנשי עזרה ראשונה בג’בל אלזאויה, 21 ק”מ מדרום לאדלב. זאת בשל מיעוט צוותי רפואה באזור זה. מטרתה של ההכשרה הינה לאפשר טיפול ראשוני בנפגעים בעיקר נפגעי תקיפות צבא סוריה (אבאא’, 30 בספטמבר 2018).
- קמפיין תודעתי בשם “ספינת ההצלה”: הקמפיין התבצע בעיר אלדאנא, שמצפון לאדלב ומטרתו לעורר מודעות אסלאמית בקרב הנוער כדי להכשיר את הלבבות להמשך הלחימה במשטר הסורי (אבאא’, 27 בספטמבר 2018).
פעילי המטה לשחרור אלשאם, מסיירים באחד השווקים בעיר אלדאנא במסגרת הקמפיין התודעתי “ספינת ההצלה” (אבאא’, סוכנות הידיעות המזוהה עם המטה לשחרור אלשאם, 27 בספטמבר 2018).
תגובות להסכם מצד צבא סוריה החופשי
- “החזית הלאומית לשחרור” של צבא סוריה החופשי, שהינה בעלת אוריינטציה תורכית, פרסמה כרוז בו שיבחה את ההסכם שהושג בסוצ’י. לטענתה מנע ההסכם התקפה קרובה נגד האזורים שבשליטת ארגוני המורדים, שעלול היה לגרום ל”טרגדיה אנושית”. בנוסף לכך, הובעה הערכה רבה לתורכיה על “ניצחונה הדיפלומטי”, אשר הגן על עניינם של כוחות המורדים והפך אותם לחלק מהביטחון הלאומי התורכי. עם זאת, הובע בכרוז חוסר האמון כלפי רוסיה, שלטענתם אינה מכבדת הסכמים (חשבון הטוויטר של החזית הלאומית לשחרור [الجبهة الوطنية للتحرير@alwataniaTahrer], 22 בספטמבר 2018).
- מאוחר יותר הודיעה “החזית העממית לשחרור” של צבא סוריה החופשי, כי היא אינה מקבלת מספר סעיפים בהסכם, הגם שברכה עליו. על פי ההודעה היא אינה מקבלת את העיקרון לפיו כוחות רוסיים יוכלו להיכנס לאזור המפורז, מאחר שהיא חוששת כי בהמשך יוכנסו לשם כוחות סוריים (ערוץ האופוזיציה הסורי Syria TV , 1 באוקטובר 2018).
המערכה במרחב אלסוידאא’
למרות הצהרות אופטימיות חוזרות ונשנות של המשטר הסורי, צבא סוריה עדיין לא הצליח לסיים את כיבוש מובלעת דאעש באלסוידאא’. התרשמותנו היא, שצבא סוריה מתקדם בעצלתיים בשל הלחימה העיקשת שמנהלים פעילי דאעש במקום. לכך יש להוסיף את פני השטח הבזלתיים המקשים על ההתקדמות הסורית.
- כלי התקשורת של המשטר הסורי דיווחו, כי צבא סוריה והכוחות המסייעים לו התקדמו באזור אלצפא, מעוז דאעש. צבא סוריה משתלט בהדרגה על מנהרות ומערות המשמשות את דאעש ועל מקורות מים באזור (ערוץ אלאח’באריה, סוריה, 29 בספטמבר 2018). ב-30 בספטמבר 2018 דווח כי מטוסי חיל האוויר הסורי ביצעו תקיפה אווירית באזור אלצפא. בתקיפה נהרגו אחמד אלמטלק, מפקד בכיר של דאעש בדרום סוריה, וארבעה ממלוויו (אלמצדר ניוז, 30 בספטמבר 2018). מנגד, דווח כי עמיד (תת-אלוף) וליד מרעי אלכרדי, מפקד גדוד 412 בצבא השחרור הפלסטיני (המופעל ע”י סוריה) נהרג בעימותים עם דאעש (המכון הסורי למחקרים אסטרטגיים נורס, 25 בפברואר 2018).

מימין: טנק של צבא סוריה במהלך הלחימה באזור אלצפא (הטלוויזיה הסורית, 26 בספטמבר 2018). משמאל: ירי ארטילרי של צבא סוריה לעבר מטרות דאעש באזור אלצפא (ההסברה הקרבית המרכזית, 27 בספטמבר 2018).
מזרח סוריה
נמשכת ההתקפה של כוחות SDF נגד דאעש מצפון לאלבוכמאל
נמשכת ההתקפה של כוחות SDF, נגד מאחזי דאעש שמצפון לאלבוכמאל, שהחלה ב-10 בספטמבר 2018. דאעש מצידו ביצע כמה התקפות נגד, שבהן הפעיל מכוניות תופת. כמה עיירות נכבשו ע”י SDF אך במעוזים המרכזיים של דאעש עדיין נמשכת הלחימה.
- להלן זירות הלחימה העיקריות:
- העיירה אלבאע’וז פוקאני (ממזרח לאלבוכמאל): לאחר עשרה ימי לחימה הצליחו כוחות SDF ב-22 בספטמבר 2018 להשתלט על העיירה. ההשתלטות בוצעה בסיוע ארטילרי וסיוע אווירי של מטוסי הקואליציה (ענב בלדי, 17 בספטמבר 2018). פעילי דאעש ביצעו מתקפת נגד במהלכה נהרגו 25 פעילים (ספוטניק בערבית, 23 בספטמבר 2018).
- מתקפת נגד של דאעש על העיירה אלבאע’וז פוקאני: כוחות דאעש ביצעו ב-29 בספטמבר 2018 מתקפת נגד במהלכה פוצצו מחבלים מתאבדים שתי מכוניות תופת וארבעה מחבלים מתאבדים. דאעש קיבל אחריות על הפעלת המחבלים המתאבדים (מחוז ברכה של דאעש, 29 בספטמבר 2018). שני הצדדים המשיכו בחילופי אש ארטילרית וספגו הרוגים ופצועים (מרכז המעקב הסורי לזכויות האדם, 29 בספטמבר 2018).
- אלשג’לה (מצפון לאלבע’וז אלפוקאני): ב-25 בספטמבר 2018 כבשו כוחות SDF את העיירה אלשג’לה, שמצפון לאלבאע’וז פוקאני. דווח כי פעילי דאעש רבים נהרגו והשאר נמלטו. במקום, אותרה כמות גדולה של אמצעי לחימה ותחמושת. אנשי ההנדסה הקרבית של כוחות SDF סרקו את הכפר ונטרלו מוקשים (SDF Media Center, 25 בספטמבר 2018).
- אלסוסה (מצפון לאלשג’לה): בסוף ספטמבר 2018 התקיימו בעיירה אלסוסה קרבות בין דאעש ל-SDF , ככל הנראה ללא הכרעה. ב-26 בספטמבר 2018 תקפו פעילי דאעש עמדות של כוחות SDF באזור אלסוסה והרגו שמונה לוחמים. שלושה לוחמים נוספים נהרגו מפגיעת טיל נ”ט בכלי רכב שלהם (ראיון עם כתב פראת פוסט באתר אוריינט ניוז, 26 בספטמבר 2018).
- העיירות אלשעפה והג’ין: העיירות הללו מהוות מרכז הכובד של דאעש במרחב שמצפון לאלבוכמאל. כוחות SDF תקפו בסיוע ארטילרי של צבא סוריה יעדים באזור אלשעפה (חשבון הטוויטר דיר אלזור 24, 25 בספטמבר 2018). בכך הצטרף צבא סוריה למערכה נגד מובלעות דאעש שמצפון לאלבוכמאל, הגם שבאופן עקיף ומוגבל. באזור העיירה הג’ין, שבה מצויה כנראה ההנהגה האזורית של דאעש, נמשכו העימותים בין פעילי דאעש לכוחות SDF.

מימין: מוקדי הקרבות במרחב שמצפון לאלבוכמאל: אלבאע’וז פוקאני (1); אלשג’לה (2); אלסוסה (3); אלשעפה (4); הג’ין (5) (Wikimapia). משמאל: כלי רכב ודחפור של כוחות SDF הנוטלים חלק בלחימה מצפון לאלבוכמאל (SDF Media Center, 28 בספטמבר 2018).
חשיפת התארגנות דאעש באלרקה
- ב-29 בספטמבר 2018 חשפו אנשי כוחות ביטחון הפנים של כוחות SDF התארגנות חשאית של דאעש באלרקה (לשעבר “בירת” דאעש בסוריה). פעילי כוחות ביטחון הפנים פשטו על שתי דירות בעיר, הרגו שני פעילי דאעש ועצרו חמישה נוספים. בדירות אותרו רימוני-יד, אקדחים וחומרי נפץ. בסמוך להן נמצאה מכונית תופת וכן כמות גדולה של אמצעי לחימה ומוקשים שהוטמנו בקרקע. פעילי ההתארגנות תכננו לבצע פיגועי ראווה ברחבי אלרקה (רויטרס, 30 בספטמבר 2018).
עיקרי ההתפתחויות בעיראק
פעילות דאעש
- להלן פעולות שביצע דאעש בעיראק:
- פיצוץ עמוד מתח גבוה, כ-55 ק”מ ממערב לכרכוכ (עיראקי ניוז, 20 בספטמבר 2018). כוחות הביטחון העיראקים נטרלו מטען חבלה נוסף שהוצמד לעמוד מתח גבוה ממערב כרכוכ.
מטען חבלה, המורכב משתי פצצות מרגמה, שהוצמד לאחר מבסיסי עמוד מתח גבוה (חשבון הטוויטרTØM CΛT@TomtheBasedCat, 1 באוקטובר 2018).
- הצתת בתי משתפי פעולה עם המשטר העיראקי, מדרום לכרכוכ. פעילי דאעש הציתו את בתיהם של מוכתר ישוב וכן של אדם, שנטען כי שימש כסוכן של המשטר העיראקי (מחוז כרכוכ של דאעש, 1 באוקטובר 2018).
- פיצוץ שני מיניבוסים באמצעות מטעני חבלה באזור אלשעב, שבצפון בגדאד. אדם אחד נהרג וארבעה נפצעו (סוכנות הידיעות העיראקית, 1 באוקטובר 2018). עד כה דאעש לא קיבל אחריות לאירוע אך ניתן להעריך כי פעיליו אחראיים לביצועו.
- פיצוץ מטעני חבלה נגד כלי רכב של כוחות הביטחון העיראקים (30 בספטמבר 2018). הפיצוצים בוצעו מדרום מזרח לסאמראא’ (מצפון לבגדאד), ממערב לכרכוכ ומדרום למוצול.
פעילות כוחות הביטחון העיראקים
- בשבועיים האחרונים ניכרה פעילות סיכול אינטנסיבית של כוחות הביטחון העיראקים, בסיוע כוחות הקואליציה הבינלאומית. להלן עיקרי הפעילות (על פי דיווחי כלי התקשורת העיראקים):
- תקיפות אוויריות וקרקעיות נגד פעילי דאעש:
- שישה פעילי דאעש נהרגו בתקיפה אווירית ממערב לכרכוכ; שלושה פעילי דאעש נהרגו ע”י “הגיוס העממי” במחוז צלאח אלדין; כוחות הביטחון העיראקים, הרגו 15 פעילי דאעש בתוך מנהרה בקרבת גבול עיראק-סוריה. כלי טיס של חיל האוויר הרגו מספר פעילי דאעש במחוז צלאח אלדין; צבא עיראק הרג ארבעה פעילי דאעש במחוז מוצול; כוחות “הגיוס העממי” הרגו שלושה פעילי דאעש והשמידו שלושה אופנועים בקרבת גבול עיראק-סוריה. כוח משטרה עצר שמונה פעילי דאעש בחלקה המזרחי של מוצול. כוח המשטרה הפדרלית הרג 18 פעילי דאעש מדרום מערב לארבל.
- השמדת מנהרות: מטוסי קרב של כוחות הקואליציה הבינלאומית, שביצעו תקיפה אווירית, השמידו שלושה כלי רכב משוריינים ומנהרה של דאעש והרגו מספר פעילי הארגון באזור ראוה (שבקרבת גבול עיראק-סוריה), כ-80 ק”מ ממזרח לאלקאא’ם; כלי טיס של חיל האוויר העיראקי השמידו שש מנהרות, כ-200 ק”מ מצפון מערב לבגדאד במנהרות נמצאו עשרה מטעני חבלה; במסגרת מבצע שהתנהל באזורים המדבריים שבין מחוז אלאנבאר למחוזות צלאח אלדין ונינוא, השמיד צבא עיראק שש-עשרה מנהרות דאעש. פעילים ששהו בתוכן נהרגו ועשרות מטעני חבלה וחומרי נפץ נוטרלו.
- איתור מדים של אנשי כוחות הביטחון העיראקים: פעילי “הגיוס העממי” איתרו מדים של כוחות הביטחון העיראקיםבמקום מסתור של דאעש בהרי חמרין, שמצפון מזרח ומצפון מערב לבעקובה. המדים שימשו את פעילי דאעש בעת הצבת מחסומים מדומים, שבהם נחטפו ונרצחו בני אדם (אלסומריה ניוז, 25 בספטמבר 2018).
הוצאה להורג של סגן מנהיג דאעש
- בית משפט בבגדאד דן למוות בתלייה את אסמאעיל עלואן סלמאן אלעית’אוי, ששימש כעוזרו האישי של אבו בכר אלבגדאדי, מנהיג דאעש. אלעית’אוי, שנמלט לסוריה ומשם לתורכיה, נלכד במהלך מבצע מודיעיני שנערך בתיאום עם תורכיה. אסמאעיל אלעית’אוי שימש כעוזר אישי של מנהיג דאעש אבו בכר אלבע’דאדי. במסגרת תפקידו היה אחראי להעברת הכספים לחשבונות בנק של דאעש במדינות שונות. סוכני המודיעין העיראקי השתמשו באפליקציית טלגרם, שהייתה מותקנת על הטלפון הנייד שלו כדי לפתות את מפקדי הארגון לעבור מסוריה לעיראק (רויטרס, 10 במאי 2018)[3].
אסמאיל עלואן אלעית’אוי, אחד מחמישה מפקדים בכירים בדאעש, שנלכדו על-ידי צבא עיראק (אלעאלם, איראן, 11 במאי 2018).
חצי-האי סיני ומצרים
דיווח על חימוש בני השבטים בסיני במסגרת הלחימה נגד דאעש
- במסגרת הלחימה נגד דאעש החל צבא מצרים לחמש את בני השבטים בסיני תוך ניצול היתרון שלהם בהכרת השטח. בני השבטים מבצעים סיורים בעומק חצי-האי סיני ומספקים מודיעין. בנוסף לכך, הם מאיישים מחסומים (פוקס ניוז, 27 בספטמבר 2018).

מימין: ג’בל אלחלאל (Google Maps). משמאל: חמושים מקרב איחוד שבטי סיני על-גבי כלי רכב שטח (דף הפייסבוק של איחוד שבטי סיני, 27 בספטמבר 2018).
פעילות ג’האדיסטית במדינות אחרות
פיגוע באהואז שבאיראן בטקס לציון יום השנה למלחמת איראן-עיראק
- ב-22 בספטמבר 2018 בשעות הבוקר תקפו חמישה חמושים באמצעות נשק קל את בימת הכבוד ואת אנשי משמרות המהפכה האיראניים, שנטלו חלק במצעד צבאי לציון יום השנה ה-38 לתחילת מלחמת איראן-עיראק באהואז, שבדרום מערב איראן. לפחות 25 בני אדם נהרגו ושישים נפצעו, מרביתם אנשי משמרות המהפכה האיראניים.
- ארגונים בדלנים באהואז הזדרזו לקבל אחריות לביצוע הפיגוע. משרד הביטחון האיראני הודיע (24 בספטמבר 2018), כי מבצעי הפיגוע השתייכו לארגוני טרור הנתמכים על-ידי מדינות ערביות (תסנים, 25-22 בספטמבר 2018). בעקבות הודעת קבלת אחריות של דאעש, הגיבה איראן בירי טילים לעבר יעדי דאעש במרחב אלבוכמאל (ראו להלן).

מימין: אנשי צבא איראניים ואזרחים נמלטים מאזור הפיגוע (תסנים, 22 בספטמבר 2018). משמאל: גופות חיילים, שנהרגו בפיגוע (חשבון הטוויטר shabnamnezami@ShabnamNezami, 22 בספטמבר 2018).

מימין: איש משמרות המהפכה מסייע בפינוי אחד הפצועים (פארס ניוז, 22 בספטמבר 2018). משמאל: אנשי ביטחון איראניים, בימת הכבוד וחלק ממסלול המצעד הצבאי, זמן קצר לאחר הפיגוע (תסנים, 24 בספטמבר 2018).
- דאעש קיבל אחריות לפיגוע ופתח בקמפיין, שנועד למיצוי הרווחים התעמולתיים ממנו:
- בהודעה שפרסמה סוכנות אעמאק של דאעש נאמר כי פעילי הארגון תקפו אזור כינוס של כוחות איראניים באהואז, שבדרום מערב איראן. תחילה צוין כי נשיא איראן היה נוכח במקום. בו ביום פורסמה הודעת תיקון בה נאמר כי נשיא איראן לא היה נוכח (אעמאק, 22 בספטמבר 2018).
- בהודעה נוספת מטעם מחוז ח’ראסאן של דאעש צוין כי חולייה של פעילים תקפה מצעד של כוחות הבסיג’, צבא איראן ומשמרות המהפכה האיראניים בעיר אהואז. פעילי דאעש פתחו באש מנשק אוטומטי, הרגו למעלה מארבעים בני אדם ופצעו שישים. הודעת קבלת האחריות מסתיימת באיום: “אנו אומרים לשיעים, שהתחייבנו לכך שננקום את נקמתם של [המוסלמים] הסונים בעיראק, סוריה, תימן וח’ראסאן [אפגניסטאן ופקיסטאן]. בקרוב תקצרו את תוצאות עריצותכם. אנו נארוב לכם ומה שיגיע [אליכם] יהיה גרוע ומר יותר, בעזרת אללה” (מחוז ח’ראסאן של דאעש, 22 בספטמבר 2018).
- ב-23 בספטמבר 2018 פרסמה סוכנות אעמאק סרטון בו נראים שלושה ממבצעי הפיגוע בדרכם לביצוע הפיגוע. אחד הפעילים נראה כשהוא לבוש מדי צבא איראניים ומדבר בשבח הג’האד. הפעיל השני, דובר ערבית, חובש כובע מצחייה של משמרות המהפכה האיראניים ומציין כי הוא נענה לקריאת אללה. הפעיל השלישי, דובר פרסית, חובש גם הוא כובע מצחייה של משמרות המהפכה האיראניים אומר כי הוא מייחל לכך שבפיגוע זה יהיו הרוגים רבים מקרב משמרות המהפכה האיראניים ובקרב כוחות הביטחון והממשל האיראניים (אעמאק, 23 בספטמבר 2018).
- ב-26 בספטמבר 2018, פרסם מוסד ההסברה אלפרקאן של דאעש, קלטת שמע תחת הכותרת : “התקפה של המונותאיסטים על מצודת הפוליתאיסטים” [קרי, השיעים].בקלטת נשמע אבו אלחסן אלמהאג’ר דובר דאעש אלמהאג’ר שהתייחס לפיגוע באהואז וציין כי הוא לא יהיה האחרון. עוד ציין בדבריו, כי פיגוע זה, מדגים, את שבריריותו של הביטחון האיראני המשול לקורי עכביש. אלמהאג’ר איים כי “מה שיגיע [בהמשך] יהיה קשה ומר יותר” (SITE, 26 בספטמבר 2018).
התגובה האיראנית: פעולת נקם באמצעות נגד יעדי דאעש באזור אלבוכמאל
- מחלקת יחסי הציבור של משמרות המהפכה הודיעה ב-1 באוקטובר 2018 כי כוחות משמרות המהפכה תקפו “קבוצות חמושות” מזרחית לפרת (אזור אבוכמאל) באמצעות שישה טילים באליסטיים. התקיפה בוצעה בתגובה לאירועים באהואז. נמסר כי הטילים ששוגרו הם מסוג “ד’ואלפקאר”, שהטווח שלהם הינו עד 700 ק”מ; ומדגם “קיאם”, שהטווח שלהם הינו עד 800 ק”מ. על הטילים ששוגרו נכתב “מוות לארה”ב”, “מוות לישראל” ו”מוות לסעודיה”. מיד לאחר התקיפה שוגרו שבעה כלי טיס בלתי מאוישים צבאיים שתקפו מטרות טרור (תסנים, 1 באוקטובר 2018).

מימין: אזור אלבוכמאל שבו, לטענת האיראנים, ממוקמת המפקדה של מבצעי ההתקפה באהואז במרחב שמצפון לאלבוכמאל. משמאל: שיגור אחד מתוך ששת טילים בליסטיים של משמרות המהפכה מאיראן לעבר מפקדה באזור אלבוכמאל (תסנים, 1 באוקטובר 2018).
- דווח כי בתקיפה האיראנית נהרגו שמונה פעילי דאעש ו/או בני משפחותיהם (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 2 באוקטובר 2018).
את מתקפת הטילים ניתן לראות כמימוש האיומים שהשמיעו בכירים איראנים לנקום על הפיגוע. לצד הרצון לנקמה נועדה התגובה האיראנית גם להעברת מסר מרתיע לארה”ב, לסעודיה ולישראל על רקע הלחץ הגובר המופעל עליה מצד הממשל האמריקאי ובעלי בריתו באזור. ההנהגה האיראנית ביקשה לבטא את נכונותה להגיב על כל פגיעה אפשרית בביטחונה הלאומי ואף לעשות שימוש ביכולות הטילים המתקדמות שברשותה. יוזכר כי בחודש שעבר שיגרה איראן באופן חריג טילים בליסטיים לעבר מטה המפלגה הכורדית הדמוקרטית של איראן בצפון עיראק. גם אז הדגישו בכירים איראנים כי שיגור הטילים נועד גם להעביר מסר לאויבי איראן לבל ינסו לממש את כוונותיהם כלפיה.
פעילות סיכול ומנע
אפגניסטאן
- עשרים וששה פעילי דאעש, שתכננו לבצע פיגועים ביום העאשוראא’,נעצרו בקאבול. המעצרים בוצעו על-ידי מנהלת המודיעין האפגאני (www.khaama.com, 18 בספטמבר 2018). יום העאשוראא’ הינו יום אבל אותו מציינים השיעים לזכרו של האמאם חסין בן עלי שנהרג בקרב כרבלא (680 לספירה).
גרמניה
- משטרת גרמניה עצרה בברלין סורי ממוצא פלסטיני בן 21. העצור חשוד כי תכנן לבצע פיגוע כימי בישראל וגייס פעילים לארגון דאעש. על-פי אתר העיתון הגרמני בילד, שירות הביון הגרמני ((BND, קיבל לפני מספר חודשים מידע משירות ביון זר לגבי העצור, אשר הגיע לגרמניה מלוב ונכנס לתחומה באמצעות דרכון מזויף (Mail Online, 28 בספטמבר 2018).
הולנד
- ב-27 בספטמבר עצרה משטרת הולנד שבעה בני אדם, אשר תכננו לבצע פיגועי ראווה באירועים המוניים באירופה. נמסר כי מנהיג ההתארגנות הינו ממוצא עיראקי (וושינגטון פוסט, 28 בספטמבר 2018). זהות העצורים עדיין אינה ברורה.
[1] פגישה זו, בדומה לפגישות נוספות שהתקיימו לאחרונה, נערכה בהמשך לפסגה המדינית בטהראן (7 בספטמבר 2018) בין רוסיה, תורכיה ואיראן (המדינות הערבות לשמירה על הפסקת האש בסוריה).בפגישה בטהראן התגלעו חילוקי דעות בין שלוש המדינות. ↑
[2] ארגון דאעש והמפלגה האסלאמית התורכסטאנית בסוריה (הפעילים האויגורים, שמוצאם מסין) הודיעו כי הם השתלטו על אזור ג'סר אלשע'ור . אזור זה נמצא באזור המפורז שמדרום מערב לאדלב (ספוטניק, 29 בספטמבר 2018). ↑
[3] ראו מבט לג'האד העולמי מ-16 במאי 2018: "לכידת חמישה מפקדים בכירים של דאעש במבצע מודיעיני תורכי-אמריקאי-עיראקי)". ↑