עיקרי אירועי השבוע
- מחוזות דאעש באסיה ובאפריקה המשיכו בפעילותם השגרתית. השבוע בלטו:
- סוריה: פעילי דאעש הציבו מארב לכוח מחטיבת אלקדס, שביצע סריקות במרחב המדברי שממערב לדיר אלזור. דווח על נפגעים רבים. חטיבת אלקדס הינה כוח מסייע לצבא הסורי, שהוקם במהלך מלחמת האזרחים, משרתים בה בעיקר פלסטינים ורמת כשירותה גבוהה יחסית.
- עיראק: זהו השבוע השני שחלה ירידה בהיקף פעילות דאעש ועלייה בהיקף הסיכול של כוחות הביטחון העיראקים. השבוע, ביצע דאעש ניסיון התנקשות נוסף בחייו של קצין משטרה בכיר בדרגת תא”ל. הקצין ניצל. בחודשיים האחרונים ניכר מאמץ של דאעש לפגוע בקצינים עיראקים בכירים. עד כה הצליח דאעש להרוג שלושה קציני צבא בדרגת אל”מ וקצין בדרגת תא”ל מכוחות הגיוס העממי.
- צפון סיני: בצפון סיני נמשכה פעילות אינטנסיבית של דאעש נגד כוחות הביטחון המצרים. גם לאחר שצבא מצרים השיב לידו את השליטה במרחב אלראבעה נמשכת פעילות דאעש נגד הכוחות המצרים שבאזור (בעיקר הפעלת מטעני חבלה). חזרתם של תושבי הכפרים לבתיהם התבצעה עד כה בצורה חלקית בלבד.
פעילות דאעש ברחבי העולם
סיכום פעילות שבועי של דאעש
- ב-10 בספטמבר 2020 פרסם דאעש אינפוגרף תחת הכותרת “קציר הלוחמים”, אשר סיכם את פעילות הארגון בתקופה שבין 9-3 בספטמבר 2020. על פי האינפוגרף ביצעו בתקופה זו פעילי דאעש 33 התקפות ברחבי העולם, לעומת 82 התקפות שביצעו בשבוע שקדם לכך (קרי: ירידה של כ-60% בהיקף הפיגועים). 14 התקפות בוצעו בעיראק, רובן (6) במחוז כרכוכ. כמו-כן, בוצעו התקפות במחוזות השונים באפריקה ובאסיה: סוריה (10); מערב אפריקה (4); מרכז אפריקה (1); ח’ראסאן (קרי, אפגניסטאן) (1); פקיסטאן (1); סומליה (1) ותוניסיה (1) (שבועון אלנבא’, טלגרם, 10 בספטמבר 2020).
- בהתקפות הללו נהרגו ונפצעו למעלה מ-103 בני אדם, לעומת 204 התקפות שביצעו בשבוע שקדם לכך (קרי, ירידה של כ-50% בהיקף הנפגעים). מספר ההרוגים והפצועים הגדול ביותר (47) היה בעיראק. שאר ההרוגים והפצועים היו במחוזות מרכז אפריקה, בעיקר מוזמביק (20), מערב אפריקה (17), סוריה (12), סומליה (3), תוניסיה (2), ח’ראסאן, קרי- אפגניסטאן (1) ופקיסטאן (1) (טלגרם, 10 בספטמבר 2020).
הזירה הסורית
מרחב אדלב
במרחב אדלב נמשכו גם השבוע חילופי אש ארטילריים בין צבא סוריה לבין ארגוני המורדים ובמרכזם המטה לשחרור אלשאם. בדומה לשבועות הקודמים התמקדו התקריות בג’בל אלזאויה ובאזורים שמדרום ומדרום מערב לאדלב. דווח על מספר תקיפות של כלי טיס רוסיים, בעיקר נגד יעדים של המטה לשחרור אלשאם.
סיום קורס של המטה לשחרור אלשאם
- המטה לשחרור אלשאם הודיע על סיום קורס הכשרת מפעילי RPG ומקלענים (אבאא’, 10 בספטמבר 2019). נראה כי לפחות עשרים פעילים סיימו את הכשרתם כמקלענים ולפחות חמישה הוכשרו כמפעילי RPG.
הריגת מפקד ב”ארגון שומרי הדת” באדלב
- ב-14 בספטמבר 2020 תקף כלי טיס בלתי מאויש של כוחות הקואליציה הבינלאומית כלי רכב בחלק הדרומי של אדלב. בכלי הרכב נסע מפקד בארגון “שומרי הדת”, (המזוהה עם אלקאעדה, בעל אזרחות תוניסאית. המפקד נהרג בתקיפה (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 14 בספטמבר 2020).

כלי הרכב בו נסע המפקד, שנהרג בסיכול הממוקד
(חשבון הטוויטר QalaatM@QalaatM, 14 בספטמבר 2020).
פעילות דאעש במחוז סוריה[1]
מרחב דיר אלזור-אלמיאדין-אלבוכמאל
- 13 בספטמבר 2020: בוצע ירי מקלעים לעבר לוחם SDF, כ-45 ק”מ מדרום לאלמיאדין. הלוחם נהרג.
- 13 בספטמבר 2020: הופעל מטען נגד כלי רכב של SDF, כשלושים ק”מ מדרום-מזרח לאלמיאדין. שני לוחמים נהרגו ונוסף נפצע.
המרחב המדברי (אלבאדיה)[2]
- 12 בספטמבר 2020: פעילי דאעש ביצעו ירי ממארב ושיגרו טילי נ”ט לעבר שיירה של חטיבת אלקדס הפלסטינית בעת שכוח מהחטיבה ביצע סריקות במרחב המדברי, שממערב לדיר אלזור. הייתה זו ההתקפה העזה ביותר של דאעש מאז איבד הארגון את השליטה על דיר אלזור. רבים מלוחמי חטיבת אלקדס נהרגו או נפצעו. כמו כן, הושמדו 11 כלי רכב (ח’טוה, 12 בספטמבר 2020). עד כה לא אותרה הודעת קבלת אחריות של דאעש להתקפה אך מקורות באופוזיציה הסורית ייחסו אותה לדאעש.
- חטיבת אלקדס הינה כוח בו משרתים בעיקר פלסטינים, בעל רמת כשירות גבוהה יחסית, שהוקם ע”י המשטר הסורי במהלך מלחמת האזרחים (2013). כוח זה הופעל תחילה למשימות הגנתיות במחנות הפליטים הפלסטינים בצפון סוריה ובהמשך ביצע משימות התקפיות נגד ארגוני המורדים ונגד פעילי המדינה האסלאמית בצפון סוריה ובמזרחה[3].

סמל חטיבת אלקדס על מדי חיילי החטיבה על רקע דגל סוריה (אלכות’ר, 9 בספטמבר 2017).
- בתקשורת הסורית דווח, כי בעקבות התקפת דאעש נערכו כוחות צבא סוריים בסיוע כוח צבאי רוסי באזור אלשולא, כשלושים ק”מ מדרום מערב לדיר אלזור (13 בספטמבר 2020). הכוחות הציבו מחסומים על הציר הראשי. נמסר כי חטיבת אלקדס הונחתה להישאר באזור אלשולא ולהגן על עצמה מפני התקפות דאעש (בלדי, אתר חדשות סורי המזוהה עם ארגוני המורדים, 15 בספטמבר 2020).

אלשולא (מימין: Bing Satellite. משמאל: Google Maps).
עמק הפרת
- 11 בספטמבר 2020: בוצע ירי אקדח לעבר “סוכן” של SDF, כ-35 ק”מ מצפון-מערב לדיר אלזור. “הסוכן” נהרג.
- 10 בספטמבר 2020: הופעל מטען נגד כלי רכב של SDF, כחמישה ק”מ ממזרח לאלמיאדין.
- 10 בספטמבר 2020: הושלכו רימוני-יד לעבר ביתו של ראש עירייה מטעם SDF בעיירה ד’יבאן, כחמישה ק”מ ממזרח לאלמיאדין.
מרחב אלחסכה
- 13 בספטמבר 2020: בוצע ירי מקלעים לעבר מחסום של כוחות SDF על הציר המוביל אלהול (כ-35 ק”מ ממזרח לאלחסכה). שני לוחמים נהרגו.
- 12 בספטמבר 2020: בוצע ירי מקלעים לעבר כלי רכב של כוחות SDF מצפון-מזרח לדיר אלזור. שני לוחמים נהרגו.
- 10 בספטמבר 2020: בוצע ירי מקלעים לעבר לוחם SDF, כשמונים ק”מ מדרום לאלחסכה (כחמישים ק”מ ממערב לגבול סוריה-עיראק). הלוחם נהרג.
הזירה העיראקית

המחוזות בעיראק
(ויקיפדיה).
התקפות דאעש במחוזות השונים[4]
מחוז דיאלא
ניסיון התנקשות בחיי קצין בכיר במשטרת עיראק
- ב-10 בספטמבר 2020 הופעל מטען עלוקה נגד כלי רכב של עמיד (תא”ל) קחטאן אבראהים עלי, קצין בכיר במטה משטרת דיאלא במרכז נפת בעקובה, כ-35 ק”מ מצפון-מזרח לבגדאד. על פי התקשורת העיראקית הקצין ניצל מניסיון ההתנקשות. דאעש קיבל אחריות לניסיון ההתנקשות. על פי הודעת דאעש הופעל מטען עלוקה נגד כלי רכבו של עמיד קחטאן אבראהים עלי, במרכז העיר בעקובה. לטענת דאעש הקצין נפצע באורח קשה (טלגרם, 10 בספטמבר 2020).
- בחודשיים האחרונים ניכר מאמץ של דאעש לפגוע בקצינים עיראקים בכירים. עד כה הצליח דאעש להרוג שלושה קציני צבא עיראקים בדרגת אל”מ וקצין בכיר בדרגת תא”ל מהגיוס העממי.
פעילות נוספת של דאעש במחוז דיאלא
- 12 בספטמבר 2020: בוצע ירי מקלעים לעבר חיילי צבא עיראק, כשבעים ק”מ מצפון לבעקובה. חייל אחד נהרג ושני חיילים נפצעו.
- 8 בספטמבר 2020: הופעל מטען נגד כלי רכב של צבא עיראק, כחמישה ק”מ מדרום לבעקובה. נוסעי כלי הרכב נהרגו או נפצעו.
מחוז נינוא
- 11 בספטמבר 2020: הופעל מטען חבלה נגד כלי רכב של הגיוס השבטי, כשישים ק”מ מדרום למוצול. לוחם אחד נהרג ושניים נוספים נפצעו.
- 11 בספטמבר 2020: הופעל מטען נגד כלי רכב של מח’תאר בכפר הנמצא כ-35 ק”מ מדרום למוצול. המח’תאר נפצע.
מחוז אלאנבאר
פיצוץ מכונית תופת נגד שיירה של צבא עיראק
- ב-12 בספטמבר 2020 הופעלה מכונית תופת חונה נגד שיירה של צבא עיראק, ממערב לאלרטבה, שבמערב מחוז אלאנבאר. על פי דיווחי דאעש, עשרים חיילי צבא עיראק נהרגו או נפצעו. על-פי סוכנות אעמאק, שניים מההרוגים או הפצועים הינם קצינים. כמו כן, הושמדו לטענת הארגון חמישה כלי רכב (טלגרם, 12 בספטמבר 2020).
- מנגד, הודיע נאצר אלע’נאם, מפקד מבצעי אלאנבאר, כי כוח של צבא עיראק השמיד מכונית תופת של דאעש, שעמדה לפגוע בכוחות הביטחון העיראקיים (NRT, אתר חדשות וטלוויזיה כורדי-עיראקי, 12 בספטמבר 2020).
פיגועים נוספים של דאעש במחוז אלאנבאר
- 12 בספטמבר 2020: הופעל מטען חבלה נגד כלי רכב של צבא עיראק, , כשבעים ק”מ ממערב לאלרטבה, במערב מחוז אלאנבאר. קצין ושלושה חיילים נהרגו וחיילים נוספים נפצעו.
מחוז צלאח אלדין
- 13 בספטמבר 2020: הופעל מטען נגד סיור רגלי של צבא עיראק, כשלושים ק”מ מצפון לבגדאד. מספר חיילים נפצעו.
- 8 בספטמבר 2020: פעילי דאעש פרצו לביתו של סוכן של הביטחון הלאומי העיראקי, כשלושים ק”מ מצפון לבגדאד. “הסוכן” נורה למוות באש מקלעים.
מחוז כרכוכ
- 8 בספטמבר 2020: הופעל מטען חבלה נגד ריכוז כוחות של משטרת עיראק, כ-35 ק”מ מדרום-מערב לכרכוכ. מספר שוטרים ובהם קצין נהרגו או נפצעו.
מחוז ארביל
- 12 בספטמבר 2020: הופעל מטען חבלה נגד כלי רכב של צבא עיראק, כשישים ק”מ מדרום-מערב לארביל. שלושה חיילים נהרגו.
פעילות סיכול ומנע של כוחות הביטחון העיראקיים
מחוז נינוא
- 12 בספטמבר 2020: משטרת נינוא הודיעה כי היא לכדה חמישה פעילי דאעש מדרום למוצול. אחד מהם פעל בזמנו במסגרת אלחסבה (משטרת המוסר של דאעש). פעיל נוסף פעל במסגרת מנגנון הביטחון של הארגון. שלושת הנותרים שימשו כלוחמים כשהעיר מוצול הייתה נתונה לשליטת דאעש (אלסומריה, 12 בספטמבר 2020).
- 12 בספטמבר 2020: צבא עיראק איתר מחסן נשק של דאעש, שהכיל מטעני חבלה, פסי דריכה ופצצות מרגמה, כ-95 ק”מ ממערב למוצול (דף הפייסבוק של משרד ההגנה העיראקי, 12 בספטמבר 2020).

מטעני חבלה ופצצות מרגמה של דאעש, שאותרו ממערב למוצול
(דף הפייסבוק של משרד ההגנה העיראקי, 12 בספטמבר 2020).
- 11 בספטמבר 2020: כוח של משטרת נינוא לכד ששה פעילי דאעש בחלק המזרחי של מוצול (אלסומריה, 11 בספטמבר 2020).
מחוז כרכוכ
לכידת איש הסברה של סוכנות אעמאק של דאעש
- ב-13 בספטמבר 2020 לכדה משטרת עיראק במרכז מחוז כרכוכ פעיל דאעש שהיה מבוקש. הפעיל שימש איש הסברה במחוז כרכוכ של דאעש והפיק במסגרת תפקידו סרטונים שתעדו את פיגועי דאעש והעביר אותם לסוכנות אעמאק של הארגון. העצור מסר כי אביו ושניים מאחיו הוצאו להורג על-ידי פעילי דאעש בשל סכסוכים כספיים (אלסומריה, 13 בספטמבר 2020).
פעולות סיכול ומנע נוספת במחוז כרכוכ
- 13 בספטמבר 2020: כלי טיס של מדינות הקואליציה הבינלאומית ביצעו תקיפה, כשלושים ק”מ מדרום לכרכוכ. שני פעילי דאעש נהרגו. כמו כן, הושמדו מקום מסתור ואופנוע (אלסומריה, 13 בספטמבר 2020).
מחוז צלאח אלדין
- 11 בספטמבר 2020: כוחות הביטחון העיראקים הציבו מארב לאנשי דאעש, כעשרים ק”מ מדרום-מזרח לסאמראא’. ארבעה מפקדים בדאעש, בהם שניים שלבשו חגורות נפץ, נהרגו (אלסומריה, 11 בספטמבר 2020).
- 10 בספטמבר 2020: לוחמי היחידה ללוחמה בטרור לכדו מפקד בדאעש, באזור אלשראקט, כעשרים ק”מ דרומית למוצול (אלסומריה, 10 בספטמבר 2020).
חצי האי סיני
דאעש ממשיך עדיין בפעילות גרילה באזור הכפר אלראבעה, גם לאחר שצבא מצרים השיב לידו את השליטה במרחב. השבוע דווח על הפעלת מטעני חבלה בקרבת הכפר קאטיה ובבא’ר אלעבד. חזרתם של תושבי הכפרים לבתיהם התבצעה עד כה בצורה חלקית בלבד.
הפעלת מטעני חבלה במרחב בא’ר אלעבד-אלראבעה
- 13 בספטמבר 2020: הופעל מטען חבלה נגד כלי רכב של צבא מצרים מדרום לכפר אלראבעה. נוסעי כלי הרכב נהרגו או נפצעו (טלגרם, 14 בספטמבר 2020).
- 12 בספטמבר 2020: הופעל מטען חבלה נגד כוח של צבא מצרים בבא’ר אלעבד. קצין בדרגת נקיב (סרן) נפצע (דף הפייסבוק שאהד סינאא’ אלרסמיה, 12 בספטמבר 2020). עד כה לא קיבל שום ארגון אחריות לביצוע הפיגוע, אך ככל הנראה המדובר בדאעש.
- 9 בספטמבר 2020: הופעל מטען חבלה נגד כלי רכב של צבא מצרים בקרבת כפר קאטיה, שממערב לבא’ר אלעבד. קצין ושלושה חיילים נהרגו ונוספים נפצעו (דף הפייסבוק שאהד סינאא’ אלרסמיה, 9 בספטמבר 2020).
הרס מבנים ותשתיות בכפר אלג’נאין
- אחד מתושבי כפר אלג’נאין, שבאזור ראבעה, אשר נכנס לכפר, מסר כי בכפר שורר הרס מוחלט וכי עד כה חזרו התושבים רק לחלק קטן של הכפר. לדבריו חלק מהמבנים התמוטטו ואחרים נפגעו באופן חלקי, העצים התייבשו בשל מחסור במים והחשמל מנותק. במהלך שהייתו בכפר נשמעו הדי התפוצצויות בשל תקיפות אוויריות באזור שמסביב לכפר (דף הפייסבוק שאהד סינאא’ אלרסמיה, 11 בספטמבר 2020).
מרחב רפיח
- ב-14 בספטמבר 2020 ביצע דאעש פעילות אינטנסיבית באזור הכפר אלופאק, שמדרום לרפיח שכללה ירי צלפים לעבר חייל מצרי (שנהרג); ירי לעבר כלי רכב של צבא מצרים (שני נוסעיו נהרגו או נפצעו); והפעלת מטענים נגד טנק וכלי רכב (צוות הטנק ונוסעי דחפור נהרגו או נפצעו) (טלגרם, 15 בספטמבר 2020).
נפילת מזל”ט של צבא מצרים בעיר רפיח
- ב-11 בספטמבר 2020 פרסם דאעש תמונה בה נראים חלקי כלי טיס בלתי מאויש של צבא מצרים, שנפל ברפיח (טלגרם, 11 בספטמבר 2020).
מרחב אלשיח’ זויד
- 14 בספטמבר 2020: בוצע ירי לעבר שני כלי רכב של צבא מצרים ממערב לאלשיח’ זויד. נוסעי שני כלי הרכב נהרגו או נפצעו (טלגרם, 15 בספטמבר 2020).
- 14 בספטמבר 2020: בוצע ירי צלפים לעבר חייל בצבא מצרים ממערב לאלשיח’ זויד. החייל נהרג (טלגרם, 15 בספטמבר 2020).
פעילות דאעש ברחבי העולם[5]
אפריקה
ניגריה
- 13 בספטמבר 2020: מארב של דאעש פתח בירי מקלעים לעבר שיירת כלי רכב של צבא ניגריה בקרבת גבול ניגריה-ניז’ר. מספר חיילים נהרגו וחיילים נוספים נפצעו. כמו כן, נתפסו אמצעי לחימה ותחמושת.
- 11 בספטמבר 2020: פעילי דאעש הציבו מארב וביצעו ירי מקלעים לעבר צבא ניגריה כחמישים ק”מ ממערב למשולש הגבולות ניגריה-צ’אד-קמרון. מספר חיילים נהרגו או נפצעו.
- 11 בספטמבר 2020: פעילי דאעש הציבו מחסום, כעשרים ק”מ דרומית לגבול ניגריה-ניז’ר. שני כלי רכב של הצלב האדום הבינלאומי הועלו באש.
- 9 בספטמבר 2020: פעילי דאעש תקפו מפקדה של צבא ניגריה בעיר באגא (Baga), כ-25 ק”מ מדרום-מערב לגבול ניגריה – צ’אד. מספר חיילים נהרגו או נפצעו.
- 8 בספטמבר 2020: פעילי דאעש הציבו מארב לחיילי צבא ניגריה מצפון-מערב למידוגורי, בירת מדינת בורנו (צפון מזרח ניגריה). מספר חיילים נהרגו וחיילים אחרים נפצעו.
אסיה
פקיסטאן
- 12 בספטמבר 2020: פעילי דאעש תקפו מפקדה של צבא פקיסטאן במחוז באג’ור (Bajaur), כ-180 ק”מ מצפון-מערב לאסלאמאבאד (בקרבת הגבול עם אפגניסטאן). מספר חיילים נהרגו או נפצעו (טלגרם, 13 בספטמבר 2020).
- 11 בספטמבר 2020: פעיל דאעש ביצע ירי אקדח לעבר שיעי בעיר פשוואר, כארבעים ק”מ ממזרח לגבול פקיסטאן-אפגניסטאן. השיעי נהרג (טלגרם, 12 בספטמבר 2020).
אינדונזיה
כללי
חוקרי התנועות הרדיקליות ו. אריאנטי ואחמד סייפול ריג’אל (V. Arianti and Ahmad Saiful Rijal), ניתחו במאמרם האחרון את הפעילות החינוכית, שמתבצעת ע”י תומכי דאעש באינדונזיה, במיוחד באי ג’אווה. אינדונזיה היא המדינה המוסלמית הגדולה בעולם המונה כ-270 מיליון בני-אדם, כ-90% מהם מוסלמים. פעילות חינוכית זו הנמצאת בתהליך גידול, נועדה ליצור דור צעיר מיליטנטי התומך בדאעש.[6]
- תומכי המדינה האסלאמית פועלים להכשרת דור צעיר מיליטנטי חדש של תומכי דאעש באינדונזיה,[7] המקבלים את השכלתם בבתי הספר ביתיים (home-based, קרי: בתי הספר מקומיים או המבוססים על לימוד פרטי בבית). תופעה זו ניכרת במיוחד באי ג’אווה (Java). בתי ספר אלה מהווים, מבחינה המערכת החינוכית באינדונזיה, “פנימיות [פרטיות]”, שאינן כפופות לחוקי המדינה, ומכאן שלא מוטל עליהן פיקוח.

האי ג’אווה (Google Maps).
אימוץ תכנים סלפים נוקשים בבתי הספר
- בתי הספר אלה מציעים כיתות ללימוד דת עם תכנית לימודים סלפית הנאמנה לאורח החיים ולערכים של האסלאם בשנותיו הראשונות. תוכנית הלימודים כוללת לימוד הקוראן בעל פה. כמו כן נלמדים נושאי ליבה ובהם השפה הערבית, נוכח חשיבותה להבנת הקוראן, החדית’[8] והתוחיד (מונותאיזם אסלאמי), הנלמד באופן חסר-פשרות.
- תומכי דאעש, המנהלים את בתי הספר הללו, אימצו עקרונות סלפים רדיקליים, שהבולט בהם הוא התכפיר, קרי- הכרזה על מוסלמי אחר ככופר/נוטש דת האסלאם. בעקרון זה נעשה שימוש כדי לתת לדאעש לגיטימציה להרוג מוסלמים ולא מוסלמים כאחד. להורי התלמידים נמסר שלימוד עיקרון זה עדיף על לימוד מתמטיקה, אנגלית או אזרחות. באופן זה דאעש נוטע את זרעי היריבות כלפי “אויבי האסלאם”[9].
מאפייני בתי הספר של תומכי דאעש
- בבתי הספר הפרטיים הללו, המהווים מקור משיכה להורים, מתחנך דור צעיר מיליטנטי של תומכי דאעש באינדונזיה. בין הורים תומכי-דאעש וכאלה שאינם תומכים בו, אך מאמינים, שבתי הספר הללו מציעים את לימוד ערכי “האסלאם האמיתי”. ילדי תומכי דאעש, הן כאלו שנעצרו והן כאלו שנהרגו, נתמכים כלכלית ע”י גופי-צדקה תומכי דאעש, כדי שיוכלו ללמוד, לרוב בצפיפות, בבתי הספר הללו. החינוך שהתלמידים מקבלים בבתי-ספר אלה נועד להרחיק מהם את הסכנות הטמונות בחינוך המנוגד לשריעה (החוק האסלאמי), ובראש ובראשונה להרחיקם מ”סכנות” הדמוקרטיה. מאחר שמנהלי בתי הספר הללו אינן מעורבים בביצוע מעשי טרור, גורמי אכיפת החוק באינדונזיה אינם יכולים לעצור אותם ומספרם גדל והולך.
הדרך להאט את צמיחת בני הדור הצעיר המיליטנטי של תומכי דאעש
- מספר בתי הספר הפרטיים/הפנימיות עתיד לגדול, נוכח כוונתם של המנהלים המקומיים להקים בתי ספר נוספים כאלה ברחבי המדינה. לפיכך, מוטל על ממשלת אינדונזיה וארגוני החברה האזרחית להאט את צמיחתם של מיליטנטים צעירים אלה. עליהם לוודא שבניהם של פעילי דאעש שנעצרו ופעילי דאעש שנהרגו אינם לומדים בבתי הספר הללו. מהלך שכזה יסייע לבלימת התפשטות הרדיקליות בתוך משפחות תומכי דאעש. בנוסף לכך, יש להקים במסגרת הקהילה מערכת בתי ספר, שיעניקו השכלה מתאימה עבור אותם הורים, שמעוניינים בחינוך דתי לילדיהם.
אפגניסטאן
- 15 בספטמבר 2020: הופעל מטען נגד כלי רכב של הביטחון הלאומי האפגאני בעיר ג’לאלאבאד. ארבעה אנשי ביטחון נהרגו ואיש ביטחון נוסף נפצע (טלגרם, 15 בספטמבר 2020).
- 13 בספטמבר 2020: בוצע ירי לעבר איש הביטחון הלאומי האפגאני בעיר ג’לאלאבאד. איש הביטחון נהרג (טלגרם, 15 בספטמבר 2020).
המלחמה על התודעה
- בגיליון האחרון של אלנבא’, שבועון דאעש, פורסם מאמר ראשי אודות יום השנה לאירועי 11 בספטמבר 2001. על-פי המאמר, המדובר באירועים “מבורכים”, אשר מהווים קו פרשת המים במלחמת “הצלבנים” נגד המוסלמים. אירוע זה סימל ניצחון של המוסלמים, שהגיע לשיאו עם הקמת הח’ליפות האסלאמית של דאעש.
- על פי המאמר, המנהיגים ה”כופרים” ניצלו את מלחמת המערב נגד לוחמי הג’האד, כדי לחזק את כוחם תוך דיכוי לוחמי הג’האד ותומכיהם. חלק ממנהיגי אלקאעדה גרמו להרג מוסלמים כדי שבסופו של דבר יעלו לשלטון שליטים מקומיים הדבקים בדמוקרטיה, ולפיכך הפסיק אלקאעדה לפעול במסגרת הג’האד. לעומת זאת הקמת הח’ליפות האסלאמית של דאעש הייתה המימוש האמיתי של מטרת לוחמי הג’האד מאז 11 בספטמבר 2001. המאמר מציין, כי לוחמי הג’האד (קרי, פעילי דאעש) ממשיכים עדיין להיאבק על קיומה של הח’ליפות עד שהאסלאם ישלוט בעולם (שבועון אלנבא’, טלגרם, 10 בספטמבר 2020).

המאמר באלנבא’ (שבועון אלנבא’, טלגרם, 10 בספטמבר 2020).
[1] על פי הודעות קבלת האחריות של דאעש שפורסמו בטלגרם. ↑
[2] ראו מאמר אודות התרחבות פעילות דאעש במרחב המדברי שבמרכז סוריה (אלבאדיה), מבט לג'האד העולמי (9-3 בספטמבר 2020). ↑
[3] ראו פרסום מרכז המידע מ-12 במרץ 2018: "כוחות צבא, מיליציות וארגונים פלסטינים המופעלים ע"י המשטר הסורי במלחמת האזרחים". ↑
[4] על פי הודעות קבלת האחריות של דאעש שפורסמו בטלגרם. ↑
[5] על פי הודעות קבלת האחריות של דאעש שפורסמו בטלגרם. ↑
[6] V. Arianti and Ahmad Saiful Rijal, Pro-Islamic State Home-Based Schooling in Indonesia – Analysis. Eurasiareview, 30 August 2020:https://www.eurasiareview.com/30082020-pro-islamic-state-home-based-schooling-in-indonesia-analysis. שני מחברי המאמר הניתוחי הנדון הם עמיתי-מחקר-נספחים (Associate Research Fellows) במרכז הבינלאומי לחקר אלימות פוליטית וטרור (International Centre for Political Violence and Terrorism, ICPTVR) –ביה"ס שבאוניברסיטה הטכנולוגית בנאניאנג שבסינגפור (Nanyang Technological University, NTU),. ↑
[7] פרטים על רעיון חינוך דור צעיר של לוחמים מיליטנטים (Ashbal al-Khilafah; lion Cubs), בכלל, וע"י דאעש בפרט, ראו: Lion Cubs. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Lion_Cubs ↑
[8] מסורת המוסלמית הכוללת פרטים על חיי הנביא מחמד. ↑
[9] אחת ההגדרות של שולל/נוטש האסלאם קובעת, כי כל מי שאינו מנדה את הפוליתאיסטים [המאמינים ביותר מאל אחד], או שיש לו ספק לגבי אי-אמונתם/כפירתם, או המאשר את תוקף הדוקטרינה שלהם – נחשב נוטש של האסלאם בעיני כלל המוסלמים. ↑