עיקרי אירועי השבוע
- אפגניסטאן המשיכה השבוע להוות מוקד הפעילות של דאעש. אירוע מרכזי היה תקיפה שביצעו פעילי הארגון נגד מחנה של טאלבאן באזור מהמנד דרה שבמחוז ננגרהאר. במקביל, דיווחו אנשי טאלבאן על פעילי דאעש נוספים שהסגירו עצמם לידיהם, אם כי יתכן כי המידע שמפיץ טאלבאן אינו בהכרח נכון, והוא נועד לעודד את פעילי דאעש להסגיר עצמם.
- דו”ח מודיעין אמריקאי מעריך, כי דאעש נחוש להגביר את פעילותו בסוריה ובעיראק. על פי הדו”ח מזוהים סימנים להתאוששותו, במדינות אלה, מאז ספטמבר 2021.
- סוריה: נמשכת הירידה בפעילות דאעש. שני אירועים מרכזיים: סיכול תקיפה של פעילי דאעש נגד בית הכלא אלצאנעה שבאלחסכה המוחזק בידי הכוחות הכורדים ובמובלעת המורדים באדלב, לאחר מספר שבועות של עימותים, קיבל ארגון ג’נד אללה את תנאי ההסדר של המטה לשחרור אלשאם (המזוהה עם ארגון אלקאעדה) והסכים להתפרק מנשקו.
- עיראק: נמשכה פעילות דאעש אם כי ברמה יחסית נמוכה. רוב פיגועי הארגון התמקדו השבוע באזור דיאלא.
- אפריקה: מונה מפקד חדש למחוז מערב אפריקה של דאעש זאת לאחר ששני קודמיו נהרגו. היקף פעילות דאעש באפריקה היה השבוע נמוך יחסית רוב הפיגועים כוונו נגד כוחות הצבא ותושבים נוצרים.
- המלחמה על התודעה: המאמר הראשי באלנבא’, עסק השבוע בנושא הג’האד, במשמעותו כלחימה נגד “הכופרים” וכחובה אישית החלה על כל מוסלמי כפרט.
אפגניסטאן
- השבוע נמשכה פעילות דאעש באפגניסטאן נגד אנשי טאלבאן וגורמים המשתפים פעולה עמם. להלן עיקרי הפעילות (לרוב על פי הודעות קבלת אחריות של דאעש בערוץ הטלגרם):
- 7 בנובמבר 2021: הופעל מטען נגד כלי רכב של טאלבאן בג’לאלאבאד. שלושה נוסעי כלי הרכב נהרגו או נפצעו. גם יומיים קודם לכן (5 בנובמבר 2021) הופעל מטען נגד כלי רכב של טאלבאן, נוסעי כלי הרכב נהרגו או נפצעו.
- 4 בנובמבר 2021: בוצעה התנקשות בשני אנשי טאלבאן בג’לאלאבאד, השניים נהרגו.
- 4 בנובמבר 2021: בוצעה התנקשות באיש טאלבאן באזור כאמה, שבמחוז ננגרהאר. הוא נהרג ופעילי דאעש לקחו את כלי נשקו.
- 3 בנובמבר 2021: בוצעה תקיפה נגד מחנה של טאלבאן באזור מהמנד דרה שבמחוז ננגרהאר. שני אנשי טאלבאן נהרגו וארבעה נפצעו. נגרמו נזקים חומריים למחנה.
דאעש פרסם אינפוגרף המסכם את פעילותו באפגניסאטן
- באלנבא’, שבועון דאעש, פורסם אינפוגרף, המסכם את פעילות מחוז ח’ראסאן (אפגניסטאן ומעט מעבר לגבול פקיסטאן) בין 7 באוקטובר ל-2 בנובמבר 2021. על-פי האינפוגרף, ביצעו פעילי הארגון בתקופה הנדונה 43 התקפות, שבהם נפגעו 644 בני-אדם, רובם שיעים (501)[1]. כמו כן, נפגעו 137 אנשי טאלבאן, ביניהם שמונה מפקדים בכירים ושישה אנשי ממשל של ממשלות אפגניסטאן ופקיסטאן. שלוש מההתקפות היו במתווה של פיגועי התאבדות, 10 היו במתווה של פעלת מטעני חבלה, 18 התנקשויות, 3 התקפות הסתערות בנשק, 8 ירי לעבר כלי רכב ופעולה אחת של פגיעה בעמוד מתח גבוה (“לוחמה כלכלית”). באינפוגרף מופיע גם ציטוט מדבריו של אבו חמזה אלקרשי, דובר הארגון, כי הטענות שהארגון חוסל הן שקריות, שכן מחוז ח’ראסאן ממשיך להכות באויביו (אלנבא’, טלגרם, 4 בנובמבר 2021).

האינפוגרף, כפי שהופיע בשבועון אלנבא’ (שבועון אלנבא’, טלגרם, 4 בנובמבר 2021).
פעילי דאעש הסגירו עצמם לכוחות טאלבאן
- בכיר במודיעין האפגאני של ממשל טאלבאן מסר, כי 55 פעילי דאעש במחוז ננגרהאר הסגירו עצמם לידי כוחות הביטחון של טאלבאן (סוכנות אנטוליה, 6 בנובמבר 2021). קבוצה זו מצטרפת לכמה עשרות פעילי דאעש, שעל פי דיווחי טאלבאן, הסגירו עצמם בשבועיים האחרונים לידיהם. אפשר והמידע, שמקורו בטאלבאן, הוא מגמתי והוא נועד לעודד פעילי דאעש נוספים להסגיר עצמם לידי השלטונות.
דאעש פועל להגביר את פעילותו בסוריה ובעיראק
- על פי דו”ח שפרסמה לאחרונה סוכנות המודיעין של משרד ההגנה האמריקני (Defense Intelligence Agency), יש מקום לדאגה מחודשת לגבי קבוצות פעילי הטרור הנמצאות בסוריה ובעיראק. להערכת הדו”ח בסוריה ובעיראק מצויים כיום כ-10,000 פעילי דאעש. פעילים אלה מאורגנים בתאים חשאיים קטנים והם ניידים בין שתי המדינות. התאים הללו מבצעים ניסיונות התקוממות ברמה נמוכה, בדרגות הצלחה שונות. גורמי צבא ומודיעין בארה”ב מביעים חשש שדאעש עלול להשתלט מחדש על שטחים בשתי המדינות ומכך שמנהיגי הארגון יגבירו את השפעתם על פעילים ותומכי הארגון ברחבי העולם.
- על-פי הדו”ח, החל מספטמבר 2021, ניתן להבחין בעלייה מתונה בפעילות דאעש בסוריה ובעיראק במיוחד פעילות באזור המדבר הסורי נגד כוחות צבא סוריה ומיליציות המסייעות לו. חלק מהפעילויות מכוונות נגד תשתיות ודרכי אספקה ונגד אנשי מיליציות פרו-איראניות. עוד מציין הדו”ח, כי ישנן הוכחות לכך שדאעש העביר לאחרונה פעילים ממרכז סוריה לצפון-מזרח המדינה, שם הארגון פועל, להרחבת פעילותו (VOA, 5 בנובמבר 2021).
הזירה הסורית

מפת מחוזות סוריה (Freeworldmaps)
מרחב אדלב
- נמשכו חילופי האש הארטילריים בין צבא סוריה והכוחות המסייעים לו, לבין כוחות המורדים במובלעת המורדים באדלב (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם). מטוסים רוסיים המשיכו לבצע תקיפות במרחב המערבי של המובלעת. לא דווח על נפגעים (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 6 באוקטובר 2021).
המטה לשחרור אלשאם מבסס את מעמדו באזור אדלב
- לאחר מספר שבועות של עימותים אלימים, קיבל ארגון ג’נד אללה את תנאי ההסדר של המטה לשחרור אלשאם (המזוהה עם ארגון אלקאעדה) והסכים לפרק את אנשיו מנשקם. ההסדר התקבל בפגישה משותפת שהתקיימה בין נציגי הארגונים שבה השתתפו גם נציגי ארגונים ג’האדיים נוספים הפועלים בשטח, כולל ארגונים שמוצא פעיליהם ממזרח אירופה, תורכיה ואזרביג’אן (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 7 באוקטובר 2021).
מרחב דיר אלזור אלמיאדין[2]
- 7 בנובמבר 2021: בוצע ירי לעבר לוחם כוחות SDF מערבית לדיר אלזור. הלוחם נהרג.
- 4 בנובמבר 2021: בוצעה תקיפה ממארב של כלי רכב של הכוחות הכורדיים (SDF) בקרבת שדה הנפט אלציג’אן, סמוך לד’יבאן, כשלושה ק”מ ממזרח לאלמיאדין. שלושה לוחמי SDF נהרגו וכלי הרכב עלה באש. יום קודם לכן בוצע באזור ירי לעבר מי שמכונה על ידי דאעש “מרגל” של הכוחות הכורדיים.
מרחב אלחסכה
- השבוע התחדשו המהומות בכלא אלצאנעה שבאלחסכה, בו מוחזקים אסירי דאעש בידי כוחות הכורדים. זאת, על רקע ניסיון להעביר חלק מהאסירים לכלא אלשדאדי (www.sy-24.com, 7 בנובמבר 2021). ב-8 בנובמבר 2021 סיכלו הכוחות הכורדיים ניסיון של פעילי דאעש לפרוץ לבית הכלא. בעקבות מידע שהגיע לכוחות הכורדיים, לפיו מתכוונים פעילי דאעש לתקוף את בית הכלא, שוגרו למקום לוחמי עילית, שהסתייעו בכוח אווירי של מדינות הקואליציה הבינלאומית נגד דאעש בראשות ארצות-הברית. הכוחות איתרו את החוליה, שתכננה לבצע את הפריצה, באזור דיר אלזור. בחילופי-אש עם הכוחות הכורדיים נהרג אחד מחברי החוליה ושני נפצע. ארבעה פעילי דאעש נוספים נעצרו. לוחמי הכוח החרימו אמצעי לחימה רבים. מטוסי מדינות הקואליציה, שהשתתפו בפעילות, תקפו מהאוויר מכונית תופת (אתר כוחות ביטחון הפנים הכורדיים, 8 בנובמבר 2021).

מימין: ארבעת פעילי דאעש, שנעצרו. משמאל: אמצעי הלחימה שנתפסו במהלך הפעולה (אתר כוחות ביטחון הפנים הכורדיים, 8 בנובמבר 2021).
הזירה העיראקית

מחוזות עיראק (ויקיפדיה)
פיגועים בחלוקה למחוזות[3]
מחוז דיאלא
- 7 בנובמבר 2021: בוצעה תקיפה נגד שתי עמדות, ככל הנראה לא מאוישות, של צבא עיראק מצפון לג’לולאא’, כ-75 ק”מ צפונית-מזרחית לבעקובה. נגד כוח סיור, שהגיע למקום, הופעל מטען ואחד מכלי הרכב שלו הושבת. לא דווח על נפגעים.
- 7 בנובמבר 2021: בוצעה תקיפה נגד כלי רכב של צבא עיראק מצפון לאלעט’ים, כשישים ק”מ מצפון לבעקובה. קצין וחייל שנסעו בכלי הרכב נפצעו.
- 6 בנובמבר 2021: בוצעה תקיפה נגד עמדה של משטרת עיראק באזור אלוקף, כ-15 ק”מ צפונית מזרחית לבעקובה. שני שוטרים נפצעו .
- 4 בנובמבר 2021: הופעל מטען נגד כלי רכב של כוחות הגיוס השבטי באזור אלעט’ים. כלי הרכב הושמד ונוסעיו נהרגו או נפצעו. באירוע נוסף באותו יום הופעל מטען נגד כלי רכב של צבא עיראק. כלי הרכב הושבת ונוסעיו נפצעו.
- 3 בנובמבר 2021: הופעל מטען נגד כלי רכב של צבא עיראק באזור חמרין, כחמישים ק”מ צפונית-מערבית לבעקובה. כלי הרכב הושבת. לא נמסרו פרטים על נפגעים.
מחוז אלאנבאר
- 7 בנובמבר 2021: בוצעה תקיפה נגד עמדה של צבא עיראק סמוך להית, במערב עיראק. חייל אחד נהרג.
- 4 בנובמבר 2021: בוצעה תקיפה נגד כלי רכב של צבא עיראק מערבית לאלרטבה. כלי הרכב הושבת ונוסעיו נהרגו או נפצעו .
מחוז צלאח אלדין
- 5 בנובמבר 2021: שוגרו פצצות-מרגמה לעבר מטה של צבא עיראק מערבית לטוזח’ורמאטו, כמאה ק”מ צפונית-מזרחית לסאמראא’. לטענת דאעש, זוהו פגיעות וודאיות המקום.
מחוז כרכוכ
- 4 בנובמבר 2021: שוגרו פצצות-מרגמה לעבר ריכוז כוחות של משטרת עיראק על כביש כרכוכ-תכרית.
סיכול טרור בעיראק
מחוז אלאנבאר
- במהלך פעילות מבצעית במדבריות מחוז אלאנבאר, הרגו כוחות הביטחון העיראקיים שלושה פעילי דאעש. בין ההרוגים עמאר אלעיסאוי, שהיה אחראי על הכנת מכוניות תופת במחוז אלאנבאר. ידוע כי אלעיסאוי עמד מאחורי שיגור של לפחות מכונית תופת אחת שהייתה נהוגה בידי מחבל מתאבד (אלסומריה, 6 בנובמבר 2021).
מחוז נינוא
- כוחות הביטחון העיראקיים עצרו 24 בני משפחות של פעילי דאעש שניסו להסתנן מסוריה לעיראק. הם אותרו באמצעות מצלמה תרמית שהוצבה על הגבול (אלסומריה, 6 בנובמבר 2021).
חצי האי סיני
- שני חיילי צבא מצרים נהרגו ושניים נוספים נפצעו בתקיפה ממארב שביצעו פעילי מחוז סיני של דאעש נגד כוח של הצבא המצרי ממערב לאלעריש, שבצפון חצי האי (אלערבי אלג’דיד, 4 בנובמבר 2021).
סיכום פעילות דאעש במחוזות השונים
סיכום פעילות שבועי של דאעש
- מנתוני אינפוגרף, שפרסם דאעש, המסכם את פעילות הארגון ברחבי העולם בתקופה שבין 27 באוקטובר עד 2 בנובמבר 2021, עולה, כי פעילי הארגון ביצעו 46 התקפות במחוזות השונים באסיה ובאפריקה, לעומת 32, שביצעו בשבוע שקדם לכך. מספר ההתקפות הגדול ביותר בוצע על-ידי פעילי מחוז עיראק (16). בשאר המחוזות: ח’ראסאן (12); מערב אפריקה (11); מרכז אפריקה (4); סוריה (2); סומליה (1) בפיגועים נהרגו ונפצעו 163 בני אדם, לעומת 134 בני אדם בשבוע שקדם. מספר ההרוגים והפצועים הגדול ביותר היה במחוז ח’ראסאן (100). שאר ההרוגים והפצועים היו במחוזות הבאים: עיראק (25); מערב אפריקה (22); מרכז אפריקה (9); סומליה (5); סוריה (2) (שבועון אלנבא’, טלגרם, 4 בנובמבר 2021).

האינפוגרף המסכם את פעילות הפיגועים של דאעש
(שבועון אלנבא’, טלגרם, 4 בנובמבר 2021).
פיגועי דאעש בחודשים האחרונים (על פי נתוני דאעש)
אפריקה
מינוי מפקד חדש למחוז מערב אפריקה
השבוע עלתה ברשתות החברתיות ידיעה ראשונית לפיה מונה מפקד מחוז (ואלי) חדש למחוז מערב אפריקה של דאעש. לא פורסמו פרטים נוספים (חשבון הטוויטר HamZOo89022221@, 6 בנובמבר 2021). מאוחר יותר פורסמו דיווחים רשמיים ממקורות מקומיים וצבאיים, כי אכן מונה מפקד מחוז חדש על-ידי מועצת השורא של מחוז מערב אפריקה. המפקד הוא סאני שוואראם (Sani Shuwaram), בן 45 אשר הושבע לתפקיד על-ידי שופט המחוז, בטקס שהתקיים במחנה של הארגון באזור ימת צ’אד, שם ממוקם מטה המחוז (חשבון הטוויטר HamZOo89022221@, 6 בנובמבר 2021; thenationonlineng.net, 7 בנובמבר 2021). יוזכר כי, לאחרונה דווח על הריגתו של אבו מצעב אלברנאוי, המפקד הקודם ומספר ימים לאחר מכן דווח על הריגת מחליפו.

המפקד החדש של מחוז מערב אפריקה של דאעש
(pmnewsnigeria.com, 6 בנובמבר 2021).
ניגריה
פעילות דאעש[4]
- 8 בנובמבר 2021: בוצעה תקיפה נגד שיירת כלי רכב של צבא ניגריה על כביש נגמאדו-תמאסוקו, במדינת בורנו, בצפון-מזרח ניגריה. שלושה חיילים נהרגו וכמה נוספים נפצעו. פעילי דאעש העלו באש את אחד מכלי הרכב ולקחו שני רובים ותחמושת.
- 7-6 בנובמבר 2021: בוצעה תקיפה נגד סיור רגלי של צבא ניגריה על הכביש בין קטפילה ומרארבה, בצפון-מזרח ניגריה. חיילי הסיור נמלטו ופעילי דאעש לקחו אופנועים ואמצעי לחימה. יום לאחר מכן בוצעה תקיפה נוספת במקום נגד סיור של צבא ניגריה.
- 4 בנובמבר 2021: התנהלו חילופי אש בין כוח של צבא ניגריה במלאם פאטורי (Malam Fatori), באזור גבול ניגריה-ניז’ר בצפון-מזרח ניגריה. חיילי הכוח נמלטו מהמקום. יום קודם לכן היו באזור חילופי אש עם כוח סיור של צבא ניגריה. לפחות שלושה מחיילי הכוח נהרגו או נפצעו והשאר נמלטו מהמקום.
- 4 בנובמבר 2021: שוגרה פצצת-מרגמה לעבר בסיס צבא ניגריה בגונירי (Goniri), כ-45 ק”מ מדרום-מזרח לדמטורו (Damaturu), בצפון-מזרח ניגריה. לטענת דאעש, זוהו פגיעות וודאיות במקום.

תיעוד שיגור המרגמות (טלגרם, 6 בנובמבר 2021).
- 3 בנובמבר 2021: הועלה באש עמוד תקשורת במאמורי, במדינת בורנו, בצפון-מזרח המדינה.
- 3 בנובמבר 2021: בוצעה תקיפה נגד מחסום של צבא ניגריה בגג’יראם (Gajiram), דרומית-מזרחית למשולש הגבולות ניגריה-צ’אד-קמרון. נמסר שהחיילים נמלטו מהמקום.
- 2 בנובמבר 2021: שלושה שוטרים נחטפו במחסום שהציבו פעילי דאעש על הכביש המוביל לדמטורו.
הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו
- 8 בנובמבר 2021: בוצע ירי לעבר מחנה של צבא קונגו בקרוהמבה שבאזור בני (Beni), כחמישים ק”מ מערבית לגבול קונגו-אוגנדה. חייל המחנה נמלטו מהמקום, ופעילי דאעש השתלטו על אמצעי לחימה ותחמושת.

פעילי דאעש במחנה צבא קונגו בקרוהמבה (טלגרם, 8 בנובמבר 2021).
- 5 בנובמבר 2021: בוצעה תקיפה נגדמחנה של צבא קונגו באזור רוונזורי (Rwanzuri), במזרח קונגו, לא הרחק מהגבול עם אוגנדה. החיילים נמלטו מהמקום.
- 5 בנובמבר 2021: בוצעה תקיפה ממארב של שתי משאיות של תושבים על כביש בני (Beni)– איטורי (Ituri). במקום התנהלו חילופי-אש עם החיילים שליוו את המשאיות. החיילים ברחו, פעילי דאעש הרגו את הנוסעים והעלו את שתי המשאיות באש.

תיעוד תקיפת המשאיות (טלגרם, 6 בנובמבר 2021).
- 4 בנובמבר 2021: בוצעה תקיפה ממארב של שתי משאיות של תושבים על כביש בני– קסינדי (Kasundi), נוסעי המשאיות, ככל הנראה, נמלטו והמשאיות הועלו באש .
- 3 בנובמבר 2021: בוצעה תקיפה נגד מחנה של צבא קונגו באזור בני (Beni). חיילי המחנה נמלטו מהמקום ופעילי דאעש העלו את המחנה באש.
סומליה
- 6 בנובמבר 2021: הופעל מטען נגד מחסום שאויש על ידי שוטרי משטרת סומליה במוגדישו. שלושה שוטרים נפצעו, אחד מהם בדרגת קצין .
אסיה
פקיסטאן
- 7 בנובמבר 2021: מחוז ח’ראסאן של דאעש קיבל אחריות על התנקשות בחיי איש מודיעין של ממשלת פקיסטאן בפשאוור, הסמוכה לגבול עם אפגניסטאן (טלגרם, 7 בנובמבר 2021).
המלחמה על התודעה
- המאמר הראשי באלנבא’, שבועון דאעש, עסק השבוע, פעם נוספת, בנושא הג’האד, במשמעותו כלחימה נגד “הכופרים” וכחובה אישית החלה על כל מוסלמי כפרט (בניגוד לתפיסה המקובלת באסלאם האורתודוקסי, לפיה הג’האד כפעולת מלחמה הינו חובה החלה על כל הקהילה המוסלמית כקבוצה והיא אינה חלה על הפרט). כותב המאמר מציין שג’האד הוא הדבר הראוי ביותר לאחר האמונה באללה (זאת בניגוד לתפיסה המקובלת באסלאם האורתודוקסי, לפיה הג’האד חשוב הרבה פחות, והוא אף אינו נכלל בין חמש מצוות היסוד של האסלאם). לטענת כותב המאמר, ההג’רה (ההגעה לזירות קרבות הג’האד) והג’האד הם הדרכים הטובות ביותר לכפר על העוונות. עוד מציין הכותב, כי שום מוסלמי בן הדור הזה אינו יכול להיות פטור מביצוע ג’האד, גם אם עומדים בפניו קשיים רבים. שכן, כך פעלו דמויות המופת של האסלאם בדורות הראשונים. יש לשאוף לקיים את אותם ערכים גם בדור הזה (אלנבא’, טלגרם, 4 בנובמבר 2021).

נוסח המאמר המדבר בזכות הג’האד
(שבועון אלנבא’, טלגרם, 4 בנובמבר 2021).
[1] רוב הנפגעים השיעים היו בפיגועים שביצע דאעש נגד מסגדים שיעים בהם היו מתפללים רבים. ↑
[2] על פי הודעות קבלת אחריות של דאעש בערוץ הטלגרם. ↑
[3] רובם על פי הודעות קבלת האחריות של דאעש שפורסמו בטלגרם. ↑
[4] רובם על פי הודעות קבלת האחריות של דאעש שפורסמו בטלגרם.