מפקד כוחות משמרות המהפכה בסוריה, ג’ואד ע’פארי, סיים את שליחותו בסוריה וערך ביקור פרידה מלוחמי המיליציות השיעיות במזרח המדינה. על רקע סיום תפקידו של הבכיר האיראני בסוריה, דיווח ערוץ “אלערביה” הסעודי, כי ע’פארי הועבר מתפקידו בעקבות התערבות מצד בכירים במשטר הסורי, ובראשם הנשיא אסד, שלא היו מרוצים מפעילותו. דיווח זה, שמהימנותו אינה ברורה, הוכחש על-ידי דובר משרד החוץ האיראני, שכינה אותו “דיווח כזב” וטען שהמפקד האיראני אף קיבל מדליה משר ההגנה הסורי כאות הוקרה לרגל סיום שליחותו.
בעקבות ביקור ראש הארגון האיראני לעלייה לרגל בדמשק, סיכמו איראן וסוריה על חידוש עלייתם לרגל של אזרחים איראנים למקומות הקדושים לשיעה בסוריה, שהופסקה בעקבות התפרצות הקורונה.
בכירים איראנים גינו את ניסיון ההתנקשות בראש ממשלת עיראק, מצטפא אלכאט’מי, בליל ה-7 בנובמבר והכחישו כל מעורבות איראנית באירוע. התקשורת האיראנית אף רמזה למעורבות ארצות הברית במתקפה על ביתו של אלכאט’מי בניסיון להפיל את האשמה על המיליציות השיעיות, לערער את היציבות בעיראק ולהצדיק את המשך הנוכחות הצבאית האמריקאית במדינה ואת פירוק המיליציות מנשקן. בעקבות ניסיון ההתנקשות הכושל, הגיע מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, אסמאעיל קאא’ני, לביקור פתע בעיראק, במהלכו נפגש עם ראש הממשלה אלכאט’מי, עם בכירים בממשל העיראקי ועם ראשי המיליציות השיעיות.
סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס ברצועת עזה הצהיר, כי חמאס גאה בקשריו עם איראן ואינו מסתיר קשרים אלה. בריאיון לרשת אלג’זירה אמר בכיר חמאס, כי איראן מספקת לחמאס סיוע בכל התחומים.
נמשכים המגעים בין איראן לממשלת הטאלבאן בקאבול: שליחו המיוחד של נשיא איראן הגיע במחצית נובמבר לביקור בקאבול לצורך פגישות עם בכירי ממשלת הטאלבאן ושגריר איראן בקאבול נפגש עם שרי ההשכלה הגבוהה, המודיעין והתרבות בממשלה האפגאנית הזמנית ודן עימם בחיזוק שיתוף הפעולה בין שתי המדינות. בתוך כך, דיווחה סוכנות הידיעות הרוסית “ספוטניק”, כי אחמד מסעוד, מנהיג חזית ההתנגדות הלאומית של אפגניסטאן הפועלת נגד הטאלבאן, קיים לאחרונה ביקור באיראן, שבמהלכו קיים פגישות בלתי-רשמיות עם בכירים איראנים.
המעורבות האיראנית בסוריה
מקורות באופוזיציה הסורית דיווחו, כי אחמד מדני (Ahmad Madani), המכונה ג’ואד ע’פארי (Javad Ghafari), מפקד כוחות משמרות המהפכה בסוריה, סיים לאחרונה את שליחותו במדינה וקיים ביקור פרידה מלוחמי המיליציות הפרו-איראניות הפועלות במזרח המדינה ומנכבדים מקומיים באזור טרם שובו לאיראן. על-פי חלק מהדיווחים, סיים ע’פארי את תפקידו בשל סיבות רפואיות (@dyaakaddorr, 6 בנובמבר; @ammar_sakkar, 7 בנובמבר).
ערוץ “אלערביה” הסעודי דיווח (10 בנובמבר), כי ע’פארי הועבר מתפקידו בעקבות התערבות מצד נשיא סוריה, בשאר אלאסד, ובכירים במשטר הסורי, שלא היו מרוצים מפעילותו, שנתפסה כהפרה בוטה של הריבונות הסורית. על-פי דיווח זה, שמהימנותו אינה ברורה, הואשם ע’פארי במעורבות בהברחת סחורות, שפגעו בשוק הסורי, ובניצול המשאבים הטבעיים של סוריה לטובת האינטרסים האישיים שלו. כמו כן, הואשם הבכיר האיראני בכך שהציב כוחות ואמצעי לחימה איראנים באזורים, שבהם אסר המשטר הסורי על נוכחות איראנית, ושיזם פעילויות נגד ארצות הברית וישראל, שעלולות היו לסבך את סוריה במלחמה אזורית בלתי רצויה.
דובר משרד החוץ האיראני, סעיד ח’טיבזאדה (Saeed Khatibzadeh), הכחיש במסיבת העיתונאים השבועית שלו את הדיווח על הדחתו לכאורה של מפקד הכוחות האיראנים בסוריה ואמר, כי מדובר בדיווח כזב. הוא ציין, כי “מפקד צוות היועצים האיראנים בסוריה” אף קיבל מדליה משר ההגנה הסורי לרגל סיום שליחותו וכי לאיראן יחסים נרחבים ואסטרטגים עם סוריה בכל התחומים (פארס, 15 בנובמבר).
משלחת בראשות ראש ארגון העלייה לרגל האיראני, עלי-רזא רשידיאן (Alireza Rashidian), הגיעה ב-9 בנובמבר לביקור בסוריה. במהלך הביקור נפגשה המשלחת עם שרי הפנים, התיירות וההקדשים בסוריה. ערב ביקור המשלחת אמר רשידיאן, כי במהלך ביקורה בדמשק תדון המשלחת בחידוש עלייתם לרגל של אזרחים איראנים למקומות הקדושים לשיעה בסוריה, שהופסקה בעקבות התפרצות הקורונה (אירנ”א, 7 בנובמבר). במהלך הביקור סיכמו שתי המדינות, כי בשלב ראשון יותר ל-100 אלף עולי רגל איראנים בשנה לנסוע לסוריה. במקביל, יוכלו תיירים סורים לבקר באיראן ולשהות בה עד 90 יום ללא צורך בוויזה (איסנ”א, 12 בנובמבר).
שר ההשכלה הגבוהה הסורי, בסאם אבראהים, הגיע ב-8 בנובמבר לביקור בטהראן בהזמנת שר המדע והטכנולוגיה האיראני, מחמד-עלי זלפיגל (Mohammad-Ali Zolfigol) לשם חתימה על מזכר הבנה אסטרטגי בתחומי המדע והטכנולוגיה בין שתי המדינות. במהלך ביקורו בן היומיים ביקר השר הסורי בכמה אוניברסיטאות ומרכזי מחקר ובחן אפשרויות להרחבת שיתוף הפעולה בין אוניברסיטאות ומוסדות להשכלה גבוהה בשתי המדינות (אילנ”א, 7 בנובמבר).
המעורבות האיראנית בעיראק
איראן גינתה את ניסיון ההתנקשות בראש ממשלת עיראק, מצטפא אלכאט’מי, בליל ה-7 בנובמבר. אלכאט’מי ניצל מניסיון התנקשות באמצעות מל”טים ממולכדים מתוצרת איראנית, ששוגרו לעבר ביתו באזור המאובטח בבגדאד. בציוץ בחשבון הטוויטר שלו (7 בנובמבר), כינה מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי, עלי שמח’אני (Ali Shamkhani), את ניסיון ההתנקשות “הסתה חדשה”, שאת עקבותיה יש לחפש ב”מכוני מחקר זרים”, שבתמיכתם בקבוצות טרוריסטיות ובכיבוש עיראק הביאו רק חוסר ביטחון, מחלוקות וחוסר יציבות לעם העיראקי. דובר משרד החוץ האיראני, סעיד ח’טיבזאדה (Saeed Khatibzadeh), גינה, אף הוא, את ניסיון ההתנקשות והדגיש את תמיכת ארצו בביטחון וביציבות בעיראק (פארס, 7 בנובמבר). בעקבות ניסיון ההתנקשות, שוחח שר החוץ האיראני, אמיר עבדאללהיאן (Amir Abdollahian), עם שר החוץ העיראקי, פואד חסין (Fuad Hussein), והעביר באמצעותו איחולי בריאות לכאט’מי מטעם נשיא איראן, אבראהים ראיסי. עבדאללהיאן גינה את ניסיון ההתנקשות והדגיש, כי הוא מנוגד ליציבות ולביטחון בעיראק, וכי הוא בוצע על-ידי שוחרי רעתה (איסנ”א, 7 בנובמבר).
התקשורת האיראנית רמזה למעורבות ארצות הברית בביצוע המתקפה על ביתו של אלכאט’מי כדי להפיל את האשמה על המיליציות השיעיות, לערער את היציבות בעיראק ולהצדיק את המשך נוכחותה במדינה ואת פירוק המיליציות מנשקן. במאמר פרשנות, שהתפרסם באתר “נור ניוז” (Nour news, 7 בנובמבר), המזוהה עם המועצה העליונה לביטחון לאומי, נכתב, כי האירועים, שהתרחשו בעיראק מאז הבחירות הפרלמנטריות, ובהם ההפגנות האלימות בין תומכי המיליציות הפרו-איראניות לכוחות הביטחון והמתקפה על ביתו של ראש ממשלת עיראק, הינם “חשודים”. ערעור היציבות והביטחון בעיראק מנוגד, לטענת האתר, לאינטרסים של “קבוצות ההתנגדות” [המיליציות השיעיות הפרו-איראניות]. זאת ועוד, ניסיון ההתנקשות לכאורה בראש ממשלת עיראק התרחש זמן קצר לאחר קבלת ההחלטה על הקמת ועדת חקירה לבחינת העימותים האלימים שפרצו בבגדאד, ועלול להביא להתעלמות מדרישות המפגינים. גם העובדה שמערכת ההגנה האווירית האמריקאית, המוצבת בשגרירות ארצות הברית בבגדאד ואמורה להגן על האזור המאובטח בבירה מפני תקיפות אוויריות, לא הופעלה בזמן תקיפת המל”ט הממולכד, מעוררת חשדות רבים. בסיכומו של דבר, לא ניתן להתעלם מכך ש”כובשי עיראק” [הכוחות האמריקאים] גייסו את כלל האמצעים הפוליטיים, הביטחוניים והצבאיים העומדים לרשותם כדי לערער את הביטחון והיציבות בעיראק על מנת להצדיק את המשך נוכחותם במדינה.
מקורות עיראקים דיווחו, כי מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, אסמאעיל קאא’ני, הגיע ב-8 בנובמבר לביקור פתע בבגדאד בעקבות ניסיון ההתנקשות בחיי ראש הממשלה אלכאט’מי. על-פי הדיווח, נפגש קאא’ני עם מפקדי המיליציות השיעיות (שפק ניוז, 8 בנובמבר). העיתון “בגדאד אליום” דיווח (8 בנובמבר), כי טרם פגישותיו עם ראשי המיליציות נפגש קאא’ני עם ראש הממשלה אלכאט’מי, גינה את ניסיון ההתנקשות והדגיש, כי לאיראן לא היה כל קשר לניסיון זה.
ערוץ הטלוויזיה האיראנית בשפה הערבית “אלעאלם” דיווח (10 בנובמבר), כי במהלך ביקורו בעיראק נפגש קאא’ני גם עם יו”ר הפרלמנט העיראקי, מחמד אלחלבוסי (Mohammed al-Halbousi), ועם כמה מנהיגים פוליטיים סונים. כמו כן, ביקר קאא’ני בחבל כורדיסטאן ונפגש עם בכירים כורדים. הדיווח ציטט את שגריר איראן בבגדאד, אירג’ מסג’די (Iraj Masjedi), שאמר, כי קאא’ני קרא לכל הגורמים בעיראק לפעול להרגעת המצב והדגיש, שיש לכבד את התוצאות הסופיות של הבחירות הפרלמנטריות.
שגריר איראן בבגדאד, אירג’ מסג’די, נפגש ב-4 בנובמבר עם ראש ממשלת עיראק לשעבר ויו”ר קואליציית “מדינת החוק”, נורי אלמאלכי, ודן עימו בהתפתחויות בעיראק ובאזור. השניים דנו בתוצאות הבחירות הפרלמנטריות, שנערכו בחודש שעבר בעיראק, ובהפגנות המחאה, שפרצו בעקבותיהן לאור טענות המיליציות השיעיות הפרו-איראניות לזיוף התוצאות. אלמאלכי הדגיש בפגישה את הצורך בהקמת ממשלה חדשה בהקדם האפשרי וקרא להרחבת הקשרים בין איראן לעיראק. השגריר מסג’די בירך את ראש ממשלת עיראק לשעבר על הישגי מפלגתו בבחירות, לאחר שזכתה ב-35 מושבים (פארס, 4 בנובמבר). בתוך כך, העימותים הקשים, שפרצו בבגדאד ב-5 בנובמבר בין תומכי המיליציות הפרו-איראניות לכוחות הביטחון, לא זכו לסיקור נרחב בתקשורת האיראנית או לתגובות רשמיות מצד בכירים איראנים.
המעורבות האיראנית בזירה הפלסטינית
סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס ברצועת עזה, ח’ליל אלחיה (Khalil al-Hayya), הצהיר, כי חמאס גאה בקשריו עם איראן. בריאיון לרשת אלג’זירה (8 בנובמבר) אמר אלחיה, כי חמאס אינו מסתיר קשרים אלה ומקדם בברכה כל סיוע לפלסטין ולירושלים. הוא הוסיף, כי איראן מספקת לחמאס סיוע בכל התחומים וכי סיוע מתמשך זה מסייע לכוחה וליכולותיה של “ההתנגדות” בפלסטין.
המעורבות האיראנית באפגניסטאן
שליחו המיוחד של נשיא איראן לענייני אפגניסטאן, חסן כאט’מי-קמי (Hassan Kazemi-Qomi), הגיע ב-15 בנובמבר לביקור בקאבול לצורך פגישות עם בכירי ממשלת הטאלבאן. במהלך ביקורו בקאבול דן השליח האיראני עם בכירי הממשל בסוגיות שונות, בהן ההתפתחויות באפגניסטאן ובאזור, הפליטים האפגאנים באיראן, הסיוע ההומניטרי מאיראן לאפגניסטאן ושיתוף פעולה כלכלי (פארס, 15 בנובמבר).
שגריר איראן באפגניסטאן, בהאדר אמיניאן (Bahadar Aminian), נפגש ב-4 בנובמבר עם שר ההשכלה הגבוהה בממשלת הטאלבאן, עבד אלבאקי חקאני (Abdul Baqi Haqqani). בפגישה סוכם, כי משלחת מטעם הטאלבאן תצא לטהראן כדי לבחון את הבעיות הניצבות בפני מהגרים אפגאנים המתגוררים באיראן ומבקשים ללמוד במוסדות להשכלה גבוהה. כמו כן, תדון המשלחת בשיתוף פעולה בין שתי המדינות בתחום ההשכלה הגבוהה. במקביל, נפגש השגריר האיראני בקאבול עם שרי המודיעין והתרבות בממשלה האפגאנית הזמנית ודן עימם בחיזוק קשרי התרבות ושיתוף הפעולה בתחומי התקשורת והתיירות (פארס, 4 בנובמבר).
סוכנות הידיעות הרוסית “ספוטניק” דיווחה (5 בנובמבר), כי אחמד מסעוד, מנהיג חזית ההתנגדות הלאומית של אפגניסטאן הנלחמת נגד הטאלבאן, קיים לאחרונה ביקור בן מספר ימים באיראן. על-פי דיווח זה, נפגש מסעוד בעיר משהד עם אסמאעיל ח’אן, מבכירי כוחות ההתנגדות לטאלבאן במחוז הראת שבמערב אפגניסטאן, והעביר לו מסר מנשיא טאג’יקיסטאן, אמומלי רחמון, בנוגע להקמת ממשלה, שתכלול את נציגי כלל הכוחות האפגאנים המתנגדים לטאלבאן. אתר חדשות איראני (modara.ir, 7 בנובמבר), דיווח, אף הוא, על ביקור מסעוד במשהד. על-פי דיווח זה, במהלך ביקורו באיראן, שנמשך עשרה ימים, קיים מסעוד פגישות סגורות ובלתי-רשמיות עם בכירים איראנים.
יו”ר לשכת המסחר המשותפת לאיראן ולאפגניסטאן בהראת הודיע על חידוש יצוא הנפט, הגז והדלק מאיראן לאפגניסטאן החל ממחצית נובמבר. סוכנות הידיעות “אירנא” דיווחה (8 בנובמבר), כי ממאי 2020 ועד מאי 2021 ייצאה איראן 400,000 טון דלק לאפגניסטאן. במקביל, הודיע דובר חברת החשמל האפגאנית על חתימת הסכם עם איראן לרכישת 100 מגה וואט חשמל מאיראן כדי לספק מענה למצוקת החשמל במחוזות הראת (Herat), פראה (Farah) ונימרוז (Nimruz) שבמערב אפגניסטאן (פארס, 11 בנובמבר).