במוקד אירועי השבוע
- מקורות באופוזיציה הסורית דיווחו כי לפחות שבעה בני אדם נהרגו בתקיפה, שיוחסה לישראל באזור אלשיח’ נג’אר שבצפון מערב חלב בלילה שבין 28-27 במרץ 2019. עפ”י דיווחים אלה, יעד התקיפה היה מחסני נשק איראנים בין אזור התעשייה של העיר לשדה התעופה. בתקשורת האיראנית לא נמסר על הרוגים איראנים או על קשר איראני כלשהו ליעדי התקיפה.
- בכירים איראנים גינו את החלטת הנשיא טראמפ להכיר בריבונות ישראל ברמת הגולן ותיארו אותה כהפרה בוטה של החוק הבינלאומי.
- במישור הכלכלי: ממשלת סוריה אישרה את ההסכם, שנחתם בין משרד החשמל הסורי לענקית האנרגיה והתשתיות האיראנית מפנא להקמת תחנת כוח לייצור חשמל בלאד’קיה. בטהראן ובבגדאד הוחלט לממש את ההסכמות, שהושגו במהלך ביקור הנשיא רוחאני בעיראק, ולבטל את הצורך בתשלום עבור ויזות בין שתי המדינות.
- סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, צאלח אלעארורי, הצהיר בריאיון עיתונאי, כי חמאס נחושה להדק את הקשרים עם איראן, שתוצאותיהם המעשיות ניכרות, לדבריו, בשטח.
המעורבות האיראנית בסוריה ובלבנון
- מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם דיווח (28 במרץ 2019), כי לפחות שבעה בני אדם נהרגו בתקיפה, שיוחסה לישראל באזור אלשיח’ נג’אר בצפון מערב העיר חלב בלילה שבין ה-27 ל-28 במרץ 2019. על-פי מרכז המעקב, נהרגו בתקיפה אזרח איראני אחד ושישה עיראקים חברי המיליציות הפרו-איראניות. סוכנות הידיעות הסורית (סאנא) דיווחה, לעומת זאת, כי בתקיפה נגרמו נזקים בלבד. גם בתקשורת האיראנית לא נמסר על הרוגים איראנים בתקיפה. גורמי אופוזיציה סוריים דיווחו, כי יעד התקיפה היה מחסני נשק איראנים בין אזור התעשייה של העיר לשדה התעופה.
התקיפה המיוחסת לישראל בחלב (תסנים, 28 במרץ 2019).
- איראן גינתה את החלטת הנשיא טראמפ להכיר בריבונות ישראל ברמת הגולן. נשיא איראן, חסן רוחאני, אמר, כי אף אחד לא יכול היה לדמיין, שמישהו בארה”ב יבוא ויעניק שטח השייך למדינה אחת למדינה כובשת. הוא ציין, כי הדבר היה מקובל בתקופת הקולוניאליזם, אך אין לכך תקדים במאה הנוכחית (אירנ”א, 26 במרץ 2019).
- יו”ר המג’לס, עלי לאריג’אני, גינה, אף הוא, את החלטת הנשיא טראמפ ואמר, כי היא מנוגד לחוק הבינלאומי, להחלטות הבינלאומיות ולעקרונות האנושיים. הוא ציין, כי תמיכת הבית הלבן בישראל היא הסיבה המרכזית לאירועים טראגיים, כדוגמת מתקפת הטרור האחרונה בניו-זילנד (מהר, 25 במרץ 2019).
- מקורות סורים דיווחו, כי ועדת השרים לענייני כלכלה בממשלת סוריה אישרה הסכם, שנחתם בין משרד החשמל הסורי לענקית האנרגיה והתשתיות האיראנית מפנא (MAPNA) להקמת תחנת כוח לייצור חשמל בהספק של 526 מגה-וואט לחופי הים בלאד’קיה (sensyria.com, 30 במרץ 2019). ההסכם להקמת התחנה נחתם במהלך ביקור, שקיים שר החשמל הסורי, מחמד זהיר ח’רבוטלי (Muhammad Zuhair Kharboutli), בטהראן בסוף ספטמבר 2018. ח’רבוטלי הצהיר, כי פרויקט תחנת הכוח הוא חשוב ואסטרטגי למערכת החשמל בסוריה, בעיקר באזור החוף, וכי השלמת הפרויקט צפויה בתוך שלוש שנים (סאנ”א, 28 בספטמבר 2018).
- מזכ”ל חזבאללה, חסן נצראללה, התייחס בריאיון עיתונאי (אלמנאר, 26 במרץ 2019) לביקור מזכיר המדינה האמריקאי, מייק פומפאו, בבירות ב-22 במרץ 2019, שבו הצהיר כי חזבאללה מסכן את לבנון וגינה את תמיכת מפקד כוח קדס, קאסם סלימאני, בארגון. נצראללה אמר, כי לאיראן ולסלימאני חלק גדול בשמירה על ביטחונו ושלומו של העם הלבנוני. הוא ציין, כי סלימאני עמד לצד חזבאללה וכי הארגון נלחם באמצעות הנשק האיראני נגד ארגוני הטרור ושחרר את לבנון מ”הכיבוש הציוני” הנתמך על-ידי ארה”ב.
המעורבות האיראנית בעיראק
- נשיא איראן, חסן רוחאני, וראש ממשלת עיראק עאדל עבד אלמהדי, שוחחו ב-27 במרץ 2019 בטלפון וסיכמו להאיץ את המאמצים לממש את ההסכמים, שהושגו בין שתי המדינות במהלך ביקור הנשיא רוחאני בבגדאד בחודש שעבר. הנשיא רוחאני הגדיר בשיחתו עם ראש ממשלת עיראק את היחסים בין שתי המדינות כ”אסטרטגיים והיסטוריים”. הוא הדגיש, כי מערכת היחסים בין איראן ועיראק משרתת את שתי המדינות ואינה פוגעת באף מדינה באזור (פארס, 27 במרץ 2019).
- בתוך כך הודיע דובר משרד החוץ האיראני, בהראם קאסמי (Bahram Qasemi), כי איראן ועיראק החליטו סופית לממש את ההסכמות, שהושגו במהלך ביקור רוחאני בבגדאד, בנוגע לביטול התשלום לוויזה עבור אזרחי שתי המדינות המבקשים להיכנס לעיראק ולאיראן. ביטול התשלום נכנס לתוקף ב-1 באפריל, 2019 (איסנ”א, 28 במרץ 2019). ביטול התשלום עבור ויזות צפוי להקל על עולי רגל וסוחרים איראנים המבקשים לבקר בעיראק מסיבות דתיות או כלכליות.
המעורבות האיראנית בזירה הפלסטינית
- סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, צאלח אלעארורי, אמר בריאיון לערוץ אלמיאדין הלבנוני (30 במרץ 2019), כי חמאס נחושה להדק את קשריה עם איראן ולחזקם. הוא ציין, כי עמדותיה של איראן כלפי העניין הפלסטיני ידועות ולא השתנו מאז המהפכה האסלאמית וכי תוצאותיו המעשיות של הקשר בין איראן לחמאס ניכרות בשטח וניתן להרחיבו עוד יותר בעתיד.