במוקד אירועי השבוע
- מנהיג איראן, עלי ח’אמנהאי, ניצל את נאומו המסורתי לרגל ראש השנה האיראנית (נורוז) כדי לשוב ולהצדיק את מעורבותה האזורית של איראן. ח’אמנהאי הדגיש, כי איראן אינה מתערבת בענייניהן הפנימיים של מדינות האזור וכי נוכחותה בסוריה ובעיראק מבוססת על בקשת ממשלותיהן החוקיות. הוא הוסיף, כי מעורבות איראן באזור סייעה להכשיל את תכניתה האזורית של ארה”ב, שנועדה להרחיק את תשומת לבם של עמי האזור מהמאבק בישראל.
- הביקורת הגוברת באיראן לנוכח הקשיים, שעיראק וסוריה מציבות בפני ביסוס השפעתה הכלכלית של טהראן, הגיעה גם לדרשות יום השישי. דרשן תפילות היום השישי במשהד הצהיר, כי לא ייתכן שאיראן לא תזכה לחלקה הראוי בשווקים בעיראק ובסוריה, לאחר שלוחמיה סייעו למדינות אלה להשתחרר מידי דאעש, ולעומת זאת מדינות שסייעו לדאעש, זוכות לחלק בכלכלות עיראק וסוריה.
- באיראן ממשיכים לעקוב בחשש אחר מגמת שיפור הקשרים בין עיראק לערב הסעודית על רקע ביקורו הצפוי של יורש העצר הסעודי בבגדאד. האתר השמרני משרק ניוז הזהיר, כי סעודיה וארה”ב פועלות להרחיב את השפעתן באזור השיעי בעיראק לקראת הבחירות הכלליות הצפויות במדינה במאי 2018. בתוך כך נפגש שגריר איראן בבגדאד, אירג’ מסג’די, לרגל ראש השנה האיראני ועל רקע הבחירות הצפויות בעיראק עם נציגי הקבוצות והמיליציות העיראקיות, ובהם שיח’ אכרם אלכעבי, מנהיג תנועת האצילים (אלנג’באא’), המיליציה השיעית העיראקית הפועלת בחסות משמרות המהפכה בעיראק ובסוריה.
- ההתקרבות בין איראן לחמאס: חבר הלשכה המדינית של חמאס, מוסא אבו מרזוק, אמר בראיון עיתונאי, כי היחסים בין חמאס ואיראן קרובים לרמתם טרם מלחמת האזרחים בסוריה, שהובילה למשבר ביחסים בין התנועה וטהראן. הוא ציין, כי לאף אחד אין זכות למתוח ביקורת על חמאס בנוגע לקשריה עם איראן בשעה שמשאביה כה מוגבלים.
כללי
- בנאומו השנתי המסורתי לרגל ראש השנה האיראנית (נורוז) התייחס מנהיג איראן, עלי ח’אמנהאי, לנוכחות איראן באזור. ח’אמנהאי דחה את הביקורת על הנוכחות, שאיראן מקיימת בסוריה ובעיראק, ואמר, כי נוכחותה מבוססת על בקשות מצד הממשלות החוקיות והעמים במדינות אלה. הוא הצהיר, כי איראן לא כפתה את נוכחותה על מדינות האזור וכי אין לה כוונה להתערב בענייניהן הפנימיים. “הן ביקשו סיוע, ואנחנו סייענו”, אמר ח’אמנהאי. עוד אמר מנהיג איראן, כי ארצו הכשילה את תכניתה של ארה”ב באזור, שנועדה להרחיק את תשומת לב עמי האזור מ”המשטר הציוני” באמצעות תמיכתה בקבוצות, כדוגמת דאעש (פארס, 21 במרץ 2018).
- דרשן תפילות יום השישי במשהד, איתאללה אחמד עלם אלהדא (Ahmad Alamolhoda), מתח ביקורת על כך שאיראן אינה משחקת תפקיד מרכזי יותר בשיקום כלכלות סוריה ועיראק. בדרשת יום השישי, שנשא ב-23 במרץ 2018, אמר איש הדת הבכיר, כי כואב לראות שכאשר עיראק וסוריה נזקקו לאיראן כדי להשתחרר מידי הטרוריסטים, הלוחמים האיראנים יצאו להגנתן, אך כעת, כאשר שתי מדינות אלה אמורות לשמש שווקים עבור איראן, איראן אינה זוכה לשום חלק, בעוד שלאלה שסייעו לדאעש, יש חלק בשווקים בסוריה ובעיראק (אילנ”א, 23 במרץ 2018).
- בחודשים האחרונים הביעו בכירים איראנים חוסר שביעות רצון לנוכח הקשיים בהם נתקלת איראן במאמציה להרחיב את השפעתה הכלכלית בסוריה ובעיראק. בנובמבר 2017 אמר סגן ראש לשכת המסחר של איראן, חסין סלאחורדי (Hossein Selahvarzi), כי סוריה מציבה מגבלות בפני יבוא סחורות מאיראן. הוא ציין, כי חרף הסכמים, שנחתמו בין שתי המדינות ועל אף קו אשראי בסך מיליארד דולרים, שאיראן העניקה למשטר הסורי, הטילה סוריה מגבלות על יבוא סחורות איראניות למדינה ומעדיפה לייבא סחורות מתורכיה (אילנ”א, 24 בנובמבר 2017). בדצמבר 2017 הצהיר ראש לשכת המסחר האיראנית-עיראקית, יחיא אלאסחאק (Yahya al-Eshaq), כי עיראק נוקטת מדיניות מפלה לרעה כלפי אנשי עסקים איראנים, המבקשים לייצא סחורות לעיראק, לעומת אנשי עסקים מתורכיה ומערב הסעודית (תסנים, 6 בדצמבר 2017).
המעורבות האיראנית בסוריה
- אמיר עבדאללהיאן (Amir Abdollahian), יועצו של יו”ר המג’לס לעניינים בינלאומיים, נפגש ב-19 במרץ 2018 עם שגריר סוריה בטהראן, עדנאן מחמוד ודן עמו בסוגיות פוליטיות ואזוריות. עבדאללהיאן אמר בפגישה, כי יש צורך להתמקד בפתרון מדיני למשבר בסוריה ובאזור, אך המאבק בטרור דורש עימות ולא משא ומתן. הוא טען, כי תמיכת ארה”ב וערב הסעודית ב”קבוצות הטרור ובחמושים” בע’וטה המזרחית מחלישה את התהליך המדיני. השגריר מחמוד הודה לעבדאללהיאן על התמיכה והסיוע, שאיראן מעניקה לסוריה, ופירט בפניו את תמונת המצב הצבאית והמדינית בסוריה (איסנ”א, 19 במרץ 2018).
המעורבות האיראנית בעיראק ובתימן
- באיראן ממשיכים לעקוב בחשש אחר השיפור הנמשך ביחסים בין עיראק לערב הסעודית, הגם שדוברים רשמיים ופרשנים איראנים מנסים להמעיט בחשיבות מגמה זו ומדגישים את זכותה של עיראק לנהל מדיניות חוץ עצמאית.
- האתר דיפלומטיה איראנית פרסם (20 במרץ 2018) מאמר פרשנות לקראת ביקורו הצפוי בקרוב של יורש העצר הסעודי, מוחמד בן-סלמאן, בעיראק. הפרשן לענייני המזרח התיכון, חמיד כאט’מי (Hamid Kazemi), טען במאמר, כי ביקור יורש העצר הסעודי מהווה ביטוי נוסף למאמציה הנמשכים של ערב הסעודית להעמיק את שיתוף הפעולה המדיני והכלכלי עם בגדאד כדי להחליש את איראן ואת השפעתה בעיראק. הוא ציין, עם זאת, כי אין לראות בביקור איום על מעמדה והשפעתה של איראן בעיראק, משום שחרף השיפור בקשריה עם עיראק, אין ביכולתה של סעודיה לשנות את המערך הפוליטי של עיראק ולהפוך את השיעים בעיראק לבעלי בריתה.
- שינוי מדיניות החוץ הסעודית כלפי עיראק, בניית אצטדיון כדורגל במימון סעודי בעיראק או ביקור של יורש העצר בבגדאד אינם יכולים לשנות את זהותם של אזרחי עיראק כל עוד סעודיה ממשיכה במדיניותה העוינת כלפי השיעים בתוך סעודיה, בבחרין ובתימן. רק שינוי אמיתי ועמוק ביחסה של סעודיה כלפי השיעים יכול לחולל שינוי ביחסם של השיעים בעיראק כלפי סעודיה. בתנאים הנוכחיים יישארו הקשרים בין עיראק לערב הסעודית מוגבלים לשיתוף פעולה כלכלי בלבד.
- בסיכום דבריו הדגיש הפרשן, כי עיראק היא מדינה עצמאית ויכולה לעצב את מדיניות החוץ שלה בהתאם לאינטרסים הלאומיים שלה. איראן אינה מונעת את שיפור הקשרים בין עיראק לסעודיה ואינה מתערבת בעניין זה חרף יחסיה האיתנים עם בגדאד וחילוקי הדעות החריפים שלה עם ריאד.
- גם האתר השמרני משרק ניוז (Mashregh News) התייחס למאמצי סעודיה להרחיב את השפעתה בעיראק. במאמר פרשנות, שפרסם האתר (23 במרץ 2018), נכתב, כי סעודיה וארה”ב פועלות להרחבת חדירתן גם לערים השיעיות הקדושות בעיראק. האתר הביא כדוגמא לכך את ביקורו חסר התקדים של שגריר ארה”ב בעיראק, במחוז כרבלאא’, לפני מספר חודשים, שנועד לקדם מעורבות אמריקאית בפרויקטים של פיתוח כלכלי במחוז. האמריקאים והסעודים מנסים, לטענת האתר, להעמיק את השפעתם באזורים השיעים גם כדי להשפיע על הבחירות הכלליות הצפויות בעיראק בחודש מאי 2018. לטענת משרק ניוז, גם ישראל חותרת להרחיב את נוכחותה בעיראק בתמיכת ארה”ב וערב הסעודית.
פגישת ח’אמנהאי-אל-עבאדי (אתר המנהיג, 21 ביוני 2017).
- בשנה האחרונה חל שיפור משמעותי ביחסים בין עיראק לסעודיה. שיפור זה ניכר הן בביקורים של בכירים סעודים, ובהם שר החוץ והרמטכ”ל, בבגדאד והן במאמצים סעודים להרחיב את פעילותן של חברות סעודיות בשיקומה הכלכלי של עיראק. בשנה שעברה נפתח לראשונה לאחר 27 שנים מעבר הגבול “ערער” בין עיראק וסעודיה. באיראן רואים את שיפור היחסים בין שתי המדינות כביטוי נוסף לכוונת סעודיה – בעידודה של ארה”ב – להעמיק את השפעתה בעיראק על חשבון מעמדה של איראן.
- שגריר איראן בעיראק, אירג’ מסג’די (Iraj Masjedi), נפגש בסוף חודש מרץ 2018 עם שיח’ אכרם אלכעבי, מנהיג המיליציה העיראקית השיעית “תנועת האצילים” (חרכת אלנג’באא’). בפגישה, שהתקיימה לרגל ראש השנה האיראנית, הביע מסג’די את הערכתו לתנועת האצילים ואמר, כי היא מהווה מקור לגאווה עבור העיראקים והאיראנים. בפגישה דנו השניים בהתפתחויות הביטחוניות באזור, בתוכניות ל”חיסול שרידי דאעש” בעיראק ובפעילות “קבוצות הטרור בסוריה” (אתר תנועת האצילים, 26 במרץ 2018). תנועת האצילים, שהוקמה בשנת 2013 ע”י אכרם אלכעבי, פועלת בחסות כוח קדס של משמרות המהפכה ומסתייעת בארגון חזבאללה עמו מקיים אלכעבי קשרים הדוקים רבי-שנים.
- בתוך כך הצהיר השגריר מסג’די, כי טהראן תכבד את בחירתו של העם העיראקי בבחירות הכלליות הצפויות בעיראק ב-12 במאי 2018 ותמשיך לתמוך בכל ממשלה, שתיבחר לאחר הבחירות. בכינוס בעיר נג’ף אמר מסג’די, כי איראן תומכת בבחירות חופשיות שיובילו לכינון ממשלה חזקה בעיראק (אירנ”א, 25 במרץ 2018).
- סעודיה הטילה על איראן את האחריות לשיגור שבעה טילים ב-25 במרץ 2018 על-ידי המורדים החות’ים בתימן לעבר שטחה. במכתב למועצת הביטחון של האו”ם קראה סעודיה לדרוש מאיראן דין וחשבון על אספקת הטילים הבליסטיים לחות’ים בתימן. דובר הקואליציה הסעודית, תרכי אלמאלכי (Turki al-Malki), הזהיר, כי סעודיה שומרת לעצמה את הזכות להגיב נגד איראן “בזמן ובמקום המתאימים”. במסיבת עיתונאים הציג הדובר חלקי טילים, ששוגרו לעבר סעודיה, וכן טילים שנתפסו בידי הקואליציה טרם הגעתם לתימן, כהוכחות למעורבות איראן באספקת טילים למורדים החות’ים (רויטרס, 26 במרץ; פארס, 27 במרץ 2018).
המעורבות האיראנית בזירה הפלסטינית
- חבר הלשכה המדינית של חמאס, מוסא אבו-מרזוק, אמר בריאיון לרשת הטלוויזיה אלחואר (al-Hiwar), כי הארגון ואיראן שיקמו את היחסים ביניהם לאחר שנים של מתיחות, שהתעוררה כתוצאה מחילוקי הדעות ביניהם סביב מלחמת האזרחים בסוריה. אבו-מרזוק הגדיר את היחסים בין איראן לחמאס כ”מצוינים” וציין, כי הם קרובים לרמתם טרם המשבר בסוריה. הוא הוסיף, כי איראן נענית בחיוב לפניות התנועה, הנידחות מצד מדינות אחרות, וכי לאף אחד אין זכות למתוח ביקורת על חמאס (בנוגע לקשריה עם איראן) בשעה שמשאביה כה מוגבלים (פארס, 17 במרץ 2018).