תקיפה נוספת המיוחסת לישראל כנגד יעדים באזור דמשק ובשדה התעופה אלקציר שממערב לחמץ. ערוץ אלערביה דיווח, כי התקיפה כוונה לסוללת הגנה אווירית איראנית ולבסיסים של היחידה האווירית של חזבאללה העוסקת בפיתוח מל”טים בלבנון.
אתר אופוזיציה סורי דיווח, כי משמרות המהפכה העלו באופן משמעותי את שכרם של לוחמים ואזרחים המשרתים במיליציות הפרו-איראניות במזרח סוריה. זאת, על רקע תחרות גוברת בין איראן לבין רוסיה וקבוצות מקומיות על גיוס כוח אדם מקומי באזור. בדיווח סורי נוסף נמסר, כי משלחות של חברי מיליציות פרו-איראניות ואנשי דת שיעים פעלו לאחרונה לפתיחת כביש בין מסגד אלסידה זינב שבדרום דמשק לכמה עיירות באזור במאמץ להרחיב את פעילות התיירות והנדל”ן באזור.
אתר חדשות לבנוני דיווח מפי גורם איראני בכיר, כי איראן מוכנה לספק דלק ללבנון ואף הכינה חוזה הממתין לחתימת ממשלת לבנון, אך זו נמנעת מלאשרו בשל הסנקציות האמריקאיות.
מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, אסמאעיל קאא’ני, הצהיר בטקס בטהראן, כי מצבה של ישראל קשה וכי לא רחוק היום שבו הפלסטינים יסלקו את ישראל מפלסטין. הוא ציין, כי מדי יום מתבצעות בין ארבעים לחמישים פעולות נגד ישראל בגדה המערבית לבדה וכי “המשטר הציוני” נתון בלחץ כבד.
המעורבות האיראנית בסוריה ובלבנון
בליל ה-19 בדצמבר מסר צבא סוריה, כי חיל האוויר הישראלי שיגר טילים מצפון מזרח הכנרת לעבר כמה עמדות באזור דמשק. על פי ההודעה הסורית, בתקיפה נפצעו שני חיילים ונזק נגרם לתשתיות. ערוץ אלערביה הסעודי דיווח (20 בדצמבר 2022), כי התקיפה הישראלית כוונה לסוללת הגנה אווירית איראנית שהוצבה לאחרונה באזור נמל התעופה הבינלאומי של דמשק. על פי הדיווח, התקיפה התרחשה זמן קצר לאחר נחיתת מטוס מטען איראני בנמל התעופה של דמשק. ב-22 בדצמבר 2022 דיווח ערוץ אלערביה, כי ישראל תקפה בסיסים של היחידה האווירית של חזבאללה (יחידה 127) בשדה התעופה אלקציר. על פי הדיווח, שדה התעופה הפך למרכז מחקר ופיתוח עבור מל”טים איראנים. מקורות אופוזיציה סורים דיווחו, כי בין היעדים שהותקפו היה מחסן בנמל התעופה הצבאי באזור עקרבא, ששימש את המיליציות הפרו-איראניות לאחסון אמצעי לחימה מתקדמים ומל”טים, וכן יעד באזור נג’הא בכביש המוביל לכפר אלבחדליה (עין אלפראת, 20 בדצמבר 2022).
אתר אופוזיציה סורי דיווח, כי משמרות המהפכה העלו באופן משמעותי את שכרם החודשי של לוחמים ואזרחים מקומיים המשרתים במיליציות הפרו-איראניות במחוז דיר אלזור. לפי דיווח זה, הועלה שכרם של מתנדבים אזרחים המשרתים במיליציות במאה אלף לירות סוריות לסכום של 490 אלף לירות, בעוד ששכרם של אנשי צבא המשרתים במיליציות הועלה בחמישים אלף לירות לסכום של 350 אלף לירות. הסיבה העיקרית להעלאת השכר היא התחרות הגוברת בין איראן ורוסיה על גיוס כוח אדם במחוז וכן פעילותן של קבוצות מקומיות המנסות לגייס כוח אדם מקומי, בהן מיליציית חסאם אלקאטרג’י הפרו-רוסית ומיליציית מחמד חמשו המקורבת לדיביזיה 4 של צבא סוריה (דיר אלזור 24, 16 בדצמבר 2022).
אתר אופוזיציה סורי דיווח, כי משלחות של חברי מיליציות פרו-איראניות ואנשי דת שיעים ביקרו בשבועות האחרונים באזור העיירות בבילה, ילדא ובית סחם שבדרום דמשק. על פי דיווח זה, נועדו הביקורים לדון בפתיחת כביש בין מסגד אלסידה זינב לעיירה בבילה, שנסגר לפני כעשור בעקבות פרוץ מלחמת האזרחים והשתלטות האופוזיציה על שלוש העיירות. חברי המשלחות נפגשו עם ראשי המועצות המקומיות של שלוש העיירות ועם נכבדים נוספים באזור כדי לדון בפתיחת הכביש לטובת תושבי האזור, פעילות מסחרית ותיירות דתית. עוד נמסר בדיווח, כי סוחרים העובדים עם איראן פועלים לרכישת נדל”ן בסמוך לכביש בין בבילה למסגד אלסידה זינב כדי להרחיב את פעילות התיירות והנדל”ן, לרבות הקמת בתי מלון ובנייני מגורים, שישמשו את עולי הרגל הזרים המגיעים לאזור (עין אלפראת, 21 בדצמבר 2022).
שגריר איראן בסוריה, מהדי סבחאני (Mehdi Sobhani), נפגש ב-18 בדצמבר 2022 עם שר החוץ הסורי, פיצל מקדאד (Faisal Mekdad). לפי הודעת השגרירות האיראנית, השניים דנו ביחסים בין שתי המדינות (איסנ”א, 19 בדצמבר 2022). בתוך כך, דיווח האתר Middle East News (18 בדצמבר) מפי מקור במשרד החוץ האיראני, כי השגריר סבחאני יסיים בקרוב את שליחותו בדמשק ובמקומו ימונה חסין אכברי (Hossein Akbari) כשגרירה החדש של איראן בסוריה. אכברי שימש כשגריר איראן בלוב ונחשב מומחה לענייני העולם הערבי.
השר הסורי לסחר פנים ולהגנת הצרכן, עמר נד’יר סאלם (Amr Nazir Salem), נפגש ב-25 בדצמבר2022 עם משלחת מאגודת הידידות איראן-סוריה ודן עימה בשיתוף הפעולה המסחרי בין שתי המדינות ובהקמת פרויקטים להשקעה בשיתוף המשרד למסחר פנים ואגודת הידידות. שני הצדדים הסכימו על יצירת מנגנונים בתחילת השנה הבאה לצורך השלמת הצעדים הדרושים לביצוע פרויקטים להשקעה. זאת, במטרה להרחיב את שיתוף הפעולה בין המדינות בתחומי הכלכלה, המסחר וההשקעות. קודם לכן, נפגש ראש ממשלת סוריה, חסין ערנוס (Hussein Arnous), עם חסן אח’תרי (Hassan Akhtari), יו”ר אגודת הידידות איראן-סוריה, ודן עימו בדרכים להרחבת הקשרים בין המדינות בתחומי הכלכלה, המסחר, התרבות והחברה כדי להתמודד עם האתגרים הניצבים בפני שתי המדינות והסנקציות הכלכליות נגדן (אירנ”א, 25 בדצמבר 2022).
משלחת תקשורת סורית בראשות סגן שר המידע וראש קרן הקולנוע הסורי, אחמד צ’וא (Ahmed Dhawa) נפגשה בטהראן עם שר התרבות וההכוונה האסלאמית של איראן, מחמד מהדי אסמאעילי (Mohammad Mehdi Esmaili), ודנה עימו בהרחבת שיתוף הפעולה בין שתי המדינות בתחומי התקשורת. שר ההכוונה האיראני הדגיש את חשיבות שיתוף הפעולה בין המדינות, במיוחד לנוכח המתקפה המנוהלת, לדבריו, מצד התקשורת המערבית כנגד איראן וסוריה. כמו כן, נפגשו חברי המשלחת עם סגן שר התרבות האיראני לענייני קולנוע, מחמד ח’זאעי (Mohammad Khazaei), ודנו עימו בשיתוף פעולה בייצור משותף של סרטים וסדרות (סאנ”א, 24 בדצמבר 2022).
אתר החדשות הלבנוני אלנשרה דיווח (19 בדצמבר 2022) מפי גורם איראני בכיר, כי איראן מוכנה לספק דלק ללבנון ואף הכינה חוזה הממתין לחתימת ממשלת לבנון, אך זו נמנעת מלאשר אותו בשל הסנקציות האמריקאיות. על פי דיווח זה, נערכה איראן לשליחת 600 אלף טון דלק ללבנון באמצעות ממשלת בירות והסוגייה טופלה על ידי שגריר איראן בלבנון. עוד מסר המקור, כי איראן אינה מתערבת בבחירות לנשיאות בלבנון משום שיש לה בעלי ברית במדינה, בהם חזבאללה ותנועת אמל, המכירים את המצב טוב יותר ממנה ומקבלים את ההחלטות בנושא זה בעצמם.
המעורבות האיראנית בעיראק
מנהל מועדון התיירות והרכב האיראני, מחמד חסין צופי (Mohammad Hossein Soufi), נפגש ב-18 בדצמבר 2022 עם שגריר עיראק בטהראן, נאצר עבד אלמחסן עבדאללה (Nasser Abdul Mohsen Abdullah), ודן עימו בדרכים להפחית את עלויות הנסיעות ברכב בין איראן ועיראק ובחיזוק שיתוף הפעולה ביניהן בתחום התחבורה היבשתית. שגריר עיראק אמר בפגישה, כי ארצו מוכנה לפעול להפחתת הוצאות עולי הרגל ולהקלת תנועת הנוסעים בין המדינות. הפגישה נועדה לקדם צעדים לעידוד התיירות והעלייה לרגל בין איראן ועיראק (איסנ”א, 20 בדצמבר 2022).
שגריר איראן בבגדאד, מחמד כאט’ם אל-י צאדק (Mohammad Kazem Al-e Sadegh), ונספח התרבות האיראני בבגדאד, חג’ת אלאסלאם ע’לאם-רזא אבאד’רי (Hojjat-ul-Islam Gholamreza Abazari), נפגשו ב-21 בדצמבר 2022 עם נשיא עיראק, עבד אללטיף רשיד (Abdul Latif Rashid). במהלך הפגישה העניקו הנציגים האיראנים לנשיא עיראק עותק של ספר בן שני כרכים, הכולל ריאיונות עם בכירים פוליטיים ודתיים, אנשי תרבות, מומחים ופרשנים עיראקים בנוגע למפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, ובכיר המיליציות השיעיות הפרו-איראניות, אבו-מהדי אלמהנדס, שחוסלו בראשית ינואר 2020 בידי ארצות הברית (אירנ”א, 21 בדצמבר 2022).
המעורבות האיראנית בזירה הפלסטינית
מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, אסמאעיל קאא’ני, אמר בטקס לזכרו של שגריר איראן לשעבר בתימן, חסן אירלו (Hassan Irlou), כי מצבה של ישראל קשה וכי לא רחוק היום שבו הפלסטינים יסלקו את הישראלים מפלסטין בבושה. קאא’ני ציין, כי מדי יום מתבצעות בין ארבעים לחמישים פעולות נגד ישראל בגדה המערבית לבדה וכי “המשטר הציוני” הפך חסר אונים ונמצא תחת לחץ כבד. הוא הוסיף שככל שישראל וארצות הברית יגבירו את הלחץ על איראן, כך הן יעמדו בפני לחץ כפול (תסנים, 20 בדצמבר 2022).