בכירים איראניים וכלי תקשורת באיראן הביעו השלמה עם קריסת משטר אלאסד בסוריה, הביעו דאגה מההתפתחויות העתידיות במדינה ומניצול המצב על ידי ישראל, ומנהיג איראן אף ציין כי מדובר ב”תוכנית משותפת אמריקאית-ציונית”. עם זאת, הם הדגישו כי לנפילת המשטר הסורי לא תהיה השפעה שלילית משמעותית על ”חזית ההתנגדות”, ובכלל זה על חזבאללה. המיליציות הפרו-איראניות טענו כי מדובר במזימה שנועדה לפגוע בתמיכת “ציר ההתנגדות” ברצועת עזה.
דיווחים כי איראן כבר יצרה ערוצי קשר עם גורמים בקרב קבוצות הכוח שהשתלטו על המדינה, במאמץ להגן על נציגויות איראניות בסוריה ועל המקומות הקדושים לשיעה ולמנוע הידרדרות בין שתי המדינות.
איראן והמיליציות גינו בחריפות את תקיפות ישראל בסוריה ואת כניסת כוחות צה”ל לאזור החיץ ברמת הגולן בעקבות נפילת משטר אלאסד.
שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ’י, נועד עם בכירים בלשכה המדינית של חמאס ודן עמם במשא ומתן להפסקת אש ברצועת עזה.
החות’ים קיבלו אחריות על תקיפה עם ההתנגדות האסלאמית בעיראק באמצעות כטב”מים נגד מטרה בישראל, דובר צה”ל מסר שיורט טיל ששוגר מתימן לפני שחדר לשטח ישראל. כטב”ם ששיגרו החות’ים פגע בבניין ביבנה, לא היו נפגעים.
החות’ים קיבלו אחריות על תקיפה נגד שתי משחתות אמריקאיות ושלוש אוניות אספקה במפרץ עדן. פיקוד המרכז האמריקאי אישר שהמשחתות סיכלו תקיפה באמצעות כטב”מים וטיל שיוט.
איראן והמיליציות השיעיות לאחר המהפכה בסוריה
בכירים איראנים נמנעו מלגנות את המורדים שהפילו את משטרו של הנשיא בשאר אלאסד וטענו כי מדובר במזימה של “המשטר הציוני”. הם הביעו נכונות להמשיך את תמיכתם בסוריה, תוך הדגשת הצורך בשמירה על ריבונות סוריה ועל קיום דיאלוג פנימי שיביא להקמתו של שלטון רחב ומוסכם. הבכירים גם ניסו להפחית מחשיבות ההשלכות של המהפכה בסוריה על עתיד “ציר ההתנגדות”. להלן ההתבטאויות המרכזיות:
ב-11 בדצמבר 2024, התייחס לראשונה מנהיג איראן, עלי ח’אמנהאי, להפלת המשטר בסוריה. בנאום בטהראן, הוא ציין כי אין ספק שמה שקרה בסוריה הוא תוצאה של “תוכנית משותפת אמריקאית-ציונית”. לדבריו, ממשלה שכנה לסוריה [התייחסות מרומזת לתורכיה] מילאה תפקיד גלוי בעניין זה וממשיכה למלא אותו גם כעת, אך הגורם העיקרי למזימה והמתכנן המרכזי שלה הוא חדר הפיקוד של ארה”ב ו”המשטר הציוני”. עוד אמר ח’אמנהאי כי ככל שיופעל על “ההתנגדות” לחץ רב יותר וככל שנלחמים נגדה יותר, היא מתרחבת ומתחזקת יותר. בהתייחסו לטענה שאיראן נחלשת כתוצאה מהיחלשות “ההתנגדות”, אמר ח’אמנהאי כי איראן חזקה ועוצמתית ותהיה חזקה אף יותר (איסנ”א, 11 בדצמבר 2024).
מנהיג איראן ח’אמנהאי (SNN, 11 בדצמבר 2024)
נשיא איראן, מסעוד פ’זשכיאן, אמר בישיבת הממשלה כי אזרחי סוריה הם שצריכים להחליט על עתיד המדינה ועל המשטר הפוליטי שלה. הוא ציין כי יש לקיים דיאלוג בין הקבוצות השונות בחברה הסורית כדי להגיע להסכמות, והביע תקווה שהעימות הצבאי והאלימות יסתיימו בהקדם האפשרי. פ’זשכיאן הדגיש את חשיבות השמירה על אחדותה ולכידותה הטריטוריאלית של סוריה, הבטחת שלומם של כלל האזרחים וההגנה על המקומות הדתיים והנציגויות הדיפלומטיות במדינה. כמו כן, גינה נשיא איראן את הפרת ריבונותה של סוריה על ידי ישראל וקרא לכלל הגורמים בסוריה ולמדינות האזור להיזהר מפני ניצול המצב בסוריה בידי ”המשטר הציוני” למימוש שאיפות ההתפשטות שלו (אירנ”א, 8 בדצמבר 2024).
שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ’י, טען כי איראן היתה מודעת לתוכניות מאחורי הקלעים של ישראל וארה”ב לגרום לבעיות עבור ”ציר ההתנגדות” וכי שירותי המודיעין והביטחון באיראן ובסוריה היו מודעים לתנועות באדלב וכלל המידע הועבר לממשלת סוריה ולצבאה. הוא הודה כי חוסר יכולתו של צבא סוריה להתמודד עם המורדים ומהירות ההתפתחויות הפתיעו את איראן ואפילו את הנשיא אלאסד עצמו. עראקצ’י העלה על נס את תפקידה החשובה של סוריה ב”ציר ההתנגדות”, אך הדגיש כי תפקידה של איראן הוא לסייע לסוריה ולא להחליף את הצבא הסורי וכי הסיבה המרכזית להתקדמות המהירה של המורדים היא שהצבא הסורי לא גילה כל התנגדות. הוא ציין כי איראן המליצה לאורך השנים לאלאסד לפעול באופן שישפר את המוטיבציה של צבאו ואת קשריו עם העם הסורי, לקדם רפורמות בארצו ולפתוח בדיאלוג עם האופוזיציה. הוא הביע דאגה מכך שישראל תנצל את המצב בסוריה, והוסיף כי טבעי ש”ציר ההתנגדות” יושפע מהאירועים בסוריה. עם זאת, הוא הדגיש כי חזבאללה וה”ציר” כבר התגברו על אתגרים גדולים מזה וכי “הציר” ימשיך בדרכו. לדבריו, סוריה מילאה תפקיד חשוב ב”התנגדות”, אך אין משמעות הדבר ש”ההתנגדות” תיפסק ללא סוריה. בהתייחסו ליכולתה של איראן להמשיך ולתמוך בחזבאללה, על רקע ניתוק נתיבי אספקת אמצעי הלחימה דרך סוריה, אמר עראקצ’י כי חזבאללה יכול להבטיח את צרכיו בעצמו, כפי שהדבר קורה ברצועת עזה ובתימן, והוא יכול למצוא דרכים חדשות לספק את צרכיו. עראקצ’י אישר כי איראן נמצאת בקשר עם מספר קבוצות בתוך סוריה וכי קיבלה מספר מסרים כי ביטחון הנציגויות האיראניות בסוריה וביטחונם של האתרים הדתיים השיעיים יישמרו. לדבריו, יחסה של איראן כלפי שליטי סוריה החדשים יהיה תלוי בהתנהגותם וכי איראן תתאים את התנהגותה בהתאם לכך. הוא הוסיף כי מוקדם להעריך כיצד יתפתחו העניינים בסוריה ואם המצב יידרדר כפי שהיה בלוב או בסודאן (הטלוויזיה האיראנית, 8 בדצמבר 2024).
שר החוץ האיראני בריאיון (אתר רשות השידור האיראנית, 8 בדצמבר 2024)
משרד החוץ האיראני הדגיש את עמדתה העקרונית של איראן בנוגע לצורך לכבד את אחדותה, ריבונותה הלאומית ושלמותה הטריטוריאלית של סוריה. בהודעת המשרד נאמר כי קביעת הגורל וקבלת ההחלטות בנוגע לעתיד סוריה הן באחריות העם הסורי ללא התערבות הרסנית או כפייה זרה. עוד צוין כי כדי לממש זאת יש לסיים בהקדם האפשרי את העימותים הצבאיים, להימנע מפעולות טרור ולהתחיל בדיאלוג לאומי בהשתתפות כלל חלקי החברה הסורית לשם הקמת שלטון רחב, שייצג את כל העם הסורי. משרד החוץ האיראני הדגיש את הצורך בהבטחת ביטחונם של כלל האזרחים הסורים ואזרחי שאר המדינות, שמירת המקומות הדתיים הקדושים והמתחמים הדיפלומטיים. הוא הוסיף כי איראן תמשיך לסייע לסוריה כדי לכונן ביטחון ויציבות ותקיים לשם כך התייעצויות עם כלל הגורמים המשפיעים באזור (אתר משרד החוץ האיראני, 8 בדצמבר 2024).
שגריר איראן בסוריה, חסין אכברי, אמר כי פשעו של בשאר אלאסד היה נוכחותו ב”ציר ההתנגדות”. הוא ציין כי לא מן הנמנע שסוריה תהפוך לזירת קרב עבור כמה מדינות מוסלמיות, מדינות לא מוסלמיות ו”הציונים”, וכי העימותים במדינה יתפשטו בשל התערבות זרה. אכברי הוסיף כי כינון ממשלה מרכזית חזקה בסוריה אינו רצוי מבחינתן של חלק מהמדינות, וכי לנוכח מעמדה הגיאופוליטי של סוריה ושכנותה לישראל, מעורבותם של זרים במדינה עלולה להיות רבה יותר בהשוואה למדינות כדוגמת לוב. הוא הזהיר כי במקרה כזה לא ניתן לצפות לעתיד טוב עבור סוריה (איסנ”א, 8 בדצמבר 2024).
שגריר איראן בדמשק (איסנ”א, 8 בדצמבר 2024)
במאמר פרשנות בסוכנות הידיעות פארס נכתב כי נוכחות איראן במדינות האזור אינה רק צבאית אלא גם מוסרית ותרבותית וזו תישאר גם לאחר נפילת אלאסד. לפי המאמר, איראן קיימה אומנם חלק מהקשר שלה עם ”ציר ההתנגדות” וחזבאללה דרך סוריה, אך חזבאללה כבר אינו ארגון קטן וחלש כבעבר ויש לו היכולת להשתקם בכוחות עצמו. עוד צוין כי אף שהמצב הנוכחי ייאלץ את איראן להתמודד עם בעיות רבות יותר ולהשקיע מאמצים רבים יותר, הרי שפעילות ”חזית ההתנגדות” לא תיפסק. צוין כי שלטון אלאסד סיפק לאיראן הזדמנות לחיזוק ”חזית ההתנגדות”, אך סוריה מהווה רק חלק אחד מחזית זו, וכי יש לנצל הניסיון הזה כדי להמשיך את המלחמה בזירות אחרות שעדיין נותרו בתימן, בעיראק, ב”פלסטין”, בלבנון ובאיראן (סוכנות פארס, 8 בדצמבר 2024).
סוכנות הידיעות נור ניוז, המזוהה עם המועצה העליונה לביטחון לאומי, טענה אף היא כי ”חזית ההתנגדות” תמשיך להתקיים ולפעול גם לאחר קריסת משטר אלאסד. במאמר פרשנות נכתב כי ”ציר ההתנגדות” אינו תלוי באדם מסוים או בממשלה ספציפית, והוא נוצר על בסיס מחשבה ואמונה עמוקה המבוססת על תמיכה עממית, שאינה נעלמת בעקבות שינויים בהנהגת הממשלות. עוד צוין כי איראן כבר הוכיחה בעבר שיש לה יכולת להתאים עצמה לתנאים שונים וכי עליות ומורדות פוליטיות וביטחוניות באזור אינן יכולות להשפיע באופן מכריע על קידום יעדי ”ציר ההתנגדות”, שמתבסס על היכולת להפוך איומים להזדמנויות. לפי המאמר, נפילת משטר אלאסד עשויה אומנם להפוך לאתגר משמעותי עבור ”ציר ההתנגדות,” אך אין פירושה פגיעה חמורה במדיניותה האזורית של איראן או קץ תפקידו של ”ציר ההתנגדות”. איראן עיצבה את מדיניותה באזור על בסיס יעדים ארוכי טווח ויכולות ממשיות ופוטנציאליות, היא תמשיך למלא תפקיד יעיל באזור תוך ניצול כלל היכולות העומדות לרשותה ובהתבסס על ניסיון ואסטרטגיות מגוונים ו”ציר ההתנגדות” יישאר כוח משפיע בהתמודדות עם השפעתם של זרים ובהגנה על עצמאות האזור (נור ניוז, 10 בדצמבר 2024).
מפקד משמרות המהפכה, חסין סלאמי, הופיע בדיון סגור של המג’לס האיראני וסקר את ההתפתחויות האחרונות באזור ובסוריה. דובר ועדת המג’לס לביטחון לאומי ולמדיניות חוץ, אבראהים רצ’אאי, מסר כי סלאמי אמר כי עוצמת איראן לא נפגעה בעקבות ההתפתחויות בסוריה, וכי איראן שולטת על כל האינטרסים החיוניים של האויב וכי ”הפלת הציונים” לא ירדה מעל סדר היום (snn.ir, 10 בדצמבר 2024).
מפקד משמרות המהפכה במג’לס (snn.ir, 10 בדצמבר 2024)
“גורם איראני בכיר” מסר כי טהראן הקימה ערוצי קשר ישירים עם כמה קבוצות בהנהגת האופוזיציה הסורית. הוא ציין כי איראן פתוחה לדיאלוג ישיר עם ההנהגה החדשה בסוריה כדי למנוע מסלול עוין בין שתי המדינות וכי יש צורך בתקשורת עם מנהיגי האופוזיציה כדי לייצב את היחסים בין המדינות ולמנוע מתיחות נוספת באזור. “גורם איראני” נוסף אמר כי החשש המרכזי באיראן הוא שיורשו של אלאסד ירחיק את סוריה מהציר האיראני והיא שואפת למנוע תרחיש כזה (רויטרס, 9 בדצמבר 2024).
המיליציות הפרו-איראניות האשימו כי הפלת משטר אלאסד היא “מזימה ציונית” שנועדה לפגוע ב”ציר ההתנגדות” ובתמיכה ברצועת עזה:
מזכ”ל ארגון בדר, האדי אלעאמרי, טען כי נפילת המשטר הסורי היא “מזימה תורכית-ציונית בתמיכה אמריקאית” (שפק ניוז, 7 בדצמבר 2024).
מזכ”ל עצאא’ב אהל אלחק, קיס אלח’זעלי, הביע חשש מהמצב בסוריה בעקבות הפלת משטר אלאסד, ובמיוחד מפגיעה בשיעים והמקומות הקדושים להם. בדברים לרגל יום השנה השביעי לניצחון על דאעש, הוא קרא לנקוט באמצעי זהירות הנדרשים כדי להתמודד עם כל האפשרויות והתסריטים האפשריים שיכולים לקרות “למדינה אחות זו” (חשבון X של קיס אלח’זעלי, 10 בדצמבר 2024).
גדודי חזבאללה פרסמו הודעה, בה שיבחו את פעילות הצבא הסורי תחת משטר אלאסד וציינו כי זו “דוגמה לעמידות איתנה אגדית”, כאשר העריכו כי חולשת מפקדי הצבא גרמה לקריסתו. הגדודים האשימו כי חזית אלנצרה ודאעש לא ישתנו, על אף שהם מנסים להציג עצמם בתור אנושיים ומוסריים מול המצלמות, וכי “המדינות התומכות שלהם” (קרי, ישראל וארה”ב) הן שנושאות באחריות לכל תקיפה נגד השיעים או המקומות הקדושים. עוד צוין בהודעה כי הגדודים עוקבים אחרי ההתרחשויות בסוריה וכי הם מקווים שניתן יהיה להגיע להבנות על “עקרונות ההתנגדות” ועל הסוגיה הפלסטינית (ערוץ הטלגרם כאף, 10 בדצמבר 2024).
המועצה המדינית של תנועת האצילים (אלנג’באא’) מסרה כי האירועים בסוריה התרחשו בשל העיסוק של “ציר ההתנגדות” בסיוע לרצועת עזה. לטענת התנועה, ניהול “ההרס” בסוריה בוצע באמצעות חדר מבצעים שהוקם בתורכיה תחת פיקוד בריטי ובשותפות מודיעינית של נאט”ו ו”הישות הציונית”, וכי כעת חדר המבצעים מתכוון להרוס את עיראק מבפנים (ערוץ הטלגרם אלעמיד, 10 בדצמבר 2024).
מנהיג החות’ים, עבד אלמלכ אלחות’י, אמר כי הפעולות של ארגון היאת תחריר אלשאם בסוריה היו צריכות להיות מכוונות לתמיכה בעם הפלסטיני. הוא תהה מדוע אלו שפועלים תחת התואר “שחרור” (תחריר) ומי שתומכים בו לא פועלים לשחרר את “פלסטין”, והזהיר כי “כל סכסוך בעת הזו בין בני האומה האסלאמית וכל עימות שיוצת ביניהם יגבירו את חלוקתה ופיזורה, ירחיקו אותה מדאגה לעניין הפלסטיני וישרתו את האויב הישראלי” (אלמסירה, 6 בדצמבר 2024).
חבר הלשכה המדינית של החות’ים, מחמד אלבח’יתי, פרסם מספר הודעות בנוגע להתפתחויות בסוריה (חשבון X של מחמד אלבח’יתי, 5-8 בדצמבר 2024): “היום, האחים המוסלמים עומדים בשורה אחת עם אמריקה וישראל כדי להילחם בציר ההתנגדות שהקדיש עצמו להצלת עזה. אנחנו תוהים מה עמדתם הייתה אם הקרב שלנו מול האויב הציוני לא היה מתחיל בעזה, אלא היה מתחיל בלבנון או בסוריה או איראן? לא נותר היה להם שום דבר שאפשר לצפות לו מלבד להתנדב לשרת בצבא הישראלי כדי להילחם בנו”; “לאחר הצלחתם של האחים המוסלמים להגיע לשלטון סוריה, אנו חוזרים על המסרים שלנו. עזה עודנה מופקרת ויש לכם הזדמנות היסטורית למלא את חובתכם הג’האדית וכך גם לתורכיה. אנו מבטיחים לכם שאנו בתימן, באיראן, בעיראק ובלבנון נהיה לצדכם ונתגבר על כל חילוקי הדעות עמכם”.
סגן הדובר הצבאי של החות’ים, עבדאללה בן עאמר, סיפר כי החות’ים הציעו לבשאר אלאסד כמה פעמים, גם לפני תחילת “מבול אלאקצא” ב-7 באוקטובר 2023, לפתוח חזית נגד ישראל ברמת הגולן, עם השתתפות פעילה של לוחמים חות’ים, אולם בכל פעם הנשיא הסורי המודח דחה את הרעיון (ערוץ הטלגרם ALYEMENET, 8 בדצמבר 2024).
פינוי כוחות “ציר ההתנגדות” מסוריה
“שלושה גורמים איראניים” ציינו כי בשבוע האחרון ביקשה איראן מהיא’ת תחריר אלשאם, ארגון המורדים שהוביל את המהפכה בסוריה, לאפשר לכוחותיה מעבר בטוח אל מחוץ למדינה ולהגן על המקומות הקדושים לשיעה בסוריה. במקביל, העביר הארגון מסר לאיראן שבו הבהיר כי יגן על אתרי דת שיעיים ועל מיעוטים שיעיים וביקש מאיראן לא להילחם במורדים (ניו יורק טיימס, 7 בדצמבר 2024).
דובר משרד החוץ של איראן, אסמאעיל בקאא’י, גינה את הפריצה לשגרירות איראן בדמשק בעקבות השתלטות המורדים על העיר. הוא הדגיש כי השמירה על ביטחונם של המקומות והנציגויות הדיפלומטיות הוא עיקרון יסוד ביחסים הבינלאומיים ויש להקפיד על כך בכל מצב. הדובר ציין כי עובדי השגרירות, ובהם השגריר, בריאים ושלמים וכי ננקטו הצעדים הדרושים כדי להבטיח את ביטחונם (אתר משרד החוץ האיראני, 8 בדצמבר 2024).
השחתת השגרירות האיראנית בדמשק (ג’מאראן, 8 בדצמבר 2024)
דוברת ממשלת איראן, פאטמה מהג’ראני, עדכנה כי בימים האחרונים חזרו 4,000 אזרחים איראנים מסוריה לאיראן באמצעות עשר טיסות של חברת מאהאן אייר. מהג’ראני הוסיפה כי פינוי כל האיראנים שנמצאים בסוריה נמצא על סדר היום והעבודה תימשך עד פינוי האיראני האחרון (מהר, 10 בדצמבר 2024).
דווח כי הנציג החות’י בסוריה, עבד אלמלכ אלמורתצ’א, נמלט לעיראק מסוריה ב-7 בדצמבר 2024, וזאת כחלק מפינוי נרחב של הכוחות הפרו-איראניים מהמדינה. לטענת “מקורות” בתימן, אלמורתצ’א, הידוע גם בשם אבו טאלב ספיאן, ייצג את החות’ים בחודשים האחרונים בחדר המבצעים של “ציר ההתנגדות”, שקישר בין סוריה, עיראק וחזבאללה. “המקורות” מסרו כי אלמורתצ’א התכונן להצטרף לכוחות חזבאללה בדרום לבנון לפני שהפסקת האש בין ישראל ולבנון נכנסה לתוקף ב-27 בנובמבר 2024 (אלמצדר, 8 בדצמבר 2024).
גינויים לפעילות צה”ל בסוריה
דובר משרד החוץ האיראני בקאא’י גינה את התקיפות הישראליות בסוריה ואת ”כיבוש חלקים נוספים מהגולן הסורי”. הוא ציין כי תקיפות אלה מהוות הפרה בוטה של אמנת האו”ם והחוק הבינלאומי וכי ”הרחבת מעגל הכיבוש” מבטאת חוסר כבוד כלפי החוק הבינלאומי. בקאא’י מתח ביקורת על שתיקתן ואדישותן של מדינות המערב התומכות בישראל לנוכח פעילות ישראל, וקרא למועצת הביטחון של האו”ם להגיב באופן מיידי כדי להפסיק את ”תוקפנות המשטר הציוני” (אתר משרד החוץ האיראני, 9 בדצמבר 2024).
המועצה המדינית של תנועת האצילים טענה כי הפעילות הישראלית בסוריה נועדה להקים פדרציה באלסוידאא’ (הר הדרוזים), וזאת “כהכנה למשאל עם להתנתקות ולהתחברות לישראל” (ערוץ הטלגרם אלעמיד, 10 בדצמבר 2024).
הלשכה המדינית של החות’ים ציינה כי היא עוקבת בדאגה אחרי “התוקפנות הישראלית” נגד סוריה, הכוללת “כיבוש” מקומות וכפרים באלקניטרה ובהר החרמון והגברת התקיפות בדמשק. בלשכה המדינית האשימו כי “התוקפנות” נועדה ליצור מציאות חדשה בסוריה, והדגישו כי הם ניצבים לצד סוריה (חשבון X של אלמסירה, 8 בדצמבר 2024).
משרד החוץ של החות’ים גינה את “הכיבוש הציוני” של אדמות נוספות בגולן הסורי והאשים כי “הישות הציונית היא האויב האמיתי שאורב לאזור ולאומה הערבית והאסלאמית”. בהודעה הרשמית צוין כי החות’ים מדגישים את הצורך לשמור על ריבונותה, יציבותה, אחדותה ושלומה של סוריה ושל אדמותיה ואת הצורך לא להתערב בענייניה הפנימיים, ואת תמיכתם בזכותה של סוריה להגיב. עוד צוין כי ההתפתחויות בסוריה ו”התוקפנות הציונית” נגדה דורשות לא להטות את תשומת הלב “מפשעי רצח העם שהציונים מבצעים” ברצועת עזה (חשבון X של אלמסירה, 9 בדצמבר 2024).
מעורבות איראן בזירה הפלסטינית
שר החוץ האיראני עראקצ’י נועד במהלך ביקורו בדוחה עם ראש מועצת השורא של חמאס, מחמד אסמאעיל דרויש, ועם חלק מחברי הלשכה המדינית של התנועה. עראקצ’י אמר כי איראן תמשיך לתמוך בעם וב”התנגדות” ב”פלסטין” ובלבנון לנוכח הכיבוש והתוקפנות של ”המשטר הציוני”. בתום המפגש, אמר עראקצ’י כי המפגש היה טוב ומועיל וכי הצדדים דנו בהתפתחויות ברצועת עזה, בלבנון ובסוריה. הוא הוסיף כי שוחח עם נציגי חמאס בנוגע להפסקת האש ברצועת עזה והביע תקווה להתקדמות במשא ומתן, אך ציין כי קיימים מכשולים בדרך להפסקת אש (תסנים, 7 בדצמבר 2024).
פגישת שר החוץ האיראני עם חברי הלשכה המדינית של חמאס (מהר, 7 בדצמבר 2024)
פעילות המיליציות השיעיות
תקיפות משותפות של המיליציות בעיראק והחות’ים
ב-8 בדצמבר 2024, קיבל הדובר הצבאי של החות’ים, יחיא סריע, אחריות על תקיפה משותפת עם ההתנגדות האסלאמית בעיראק נגד “מטרה חיונית” בדרום ישראל באמצעות מספר כלי טיס בלתי מאוישים (כטב”מים). לטענת סריע, התקיפה השיגה את מטרתה בהצלחה. הוא הוסיף כי הכוחות התימניים ו”ההתנגדות” העיראקית ימשיכו להגיב לפשעי “האויב הישראלי” נגד “בני עמנו ברצועת עזה” (ערוץ הטלגרם של יחיא סריע, 8 בדצמבר 2024). יצוין כי לא פורסמה הודעה מקבילה על ידי ההתנגדות האסלאמית בעיראק. דובר צה”ל מסר כי חיל האוויר יירט טיל ששוגר מתימן לפני שחצה לשטח ישראל (דובר צה”ל, 8 בדצמבר 2024).
ב-5 בדצמבר 2024, התייחס מנהיג החות’ים עבד אלמלכ אלחות’י, לפעילות המשותפת של הכוחות החות’ים עם ההתנגדות האסלאמית בעיראק נגד ישראל. לדבריו, לפעולות המשותפות עם עיראק “תהיה השפעה חשובה נגד האויב והוא מודאג מאד” (אלמסירה, 6 בדצמבר 2024).
תימן
תקיפות החות’ים נגד ישראל
ב-7 בדצמבר 2024, הודיע דובר צה”ל כי חיל האוויר יירט טיל ששוגר מתימן לפני שחדר לשטח ישראל (דובר צה”ל, 7 בדצמבר 2024). יצוין כי החות’ים לא קיבלו אחריות על תקיפה כלשהי נגד ישראל באותו יום.
ב- 9 בדצמבר 2024, קיבל דובר הכוחות החות’ים, יחיא סריע, אחריות על תקיפה נגד “מטרה רגישה באזור יבנה באשדוד, מדרום לאזור יפו” באמצעות כטב”ם. לטענת סריע, התקיפה השיגה את מטרתה (חשבון X של יחיא סריע, 9 בדצמבר 2024). הכטב”ם פגע בקומות עליונות של בניין בן 15 קומות ביבנה וגרם לנזק רב, אולם לא היו נפגעים (תקשורת ישראלית, 9 בדצמבר 2024). דובר צה”ל אישר כי כטב”ם ששוגר מתימן פגע במבנה ביבנה. לפי ההודעה, הכטב”ם לא יורט משום שלא סווג ככלי טיס עוין (דובר צה”ל, 10-9 בדצמבר 2024).
פעילות צבאית נוספת של החות’ים
ב-10 בדצמבר 2024, קיבל הדובר הצבאי של החות’ים, יחיא סריע, על תקיפות נגד כוחות ימיים אמריקאיים: תקיפה נגד שלוש אוניות אספקה שעזבו את נמל ג’יבוטי, ולטענת סריע הן השתתפו קודם לכן “בתוקפנות נגד תימן”; תקיפה נגד שתי משחתות אמריקאיות במפרץ עדן שליוו אוניות אספקה. לפי סריע, התקיפות בוצעו באמצעות מספר טילים וכטב”מים והמבצע “השיג את יעדיו בהצלחה” (ערוץ הטלגרם של יחיא סריע, 10 בדצמבר 2024). פיקוד המרכז של צבא ארה”ב מסר כי המשחתות סטוקדיל ואוקיין הצליחו להדוף תקיפה שבוצעה באמצעות “מגוון של כלי נשק ששיגרו החות’ים”, בעת שליוו שלוש אוניות סוחר בבעלות אמריקאית שנשאו את דגל ארה”ב במפרץ עדן ב-10-9 בדצמבר 2024. לפי ההודעה, המשחתות “הביסו” מספר רב של כטב”מים וטיל שיוט נגד ספינות, וכי לא היו נפגעים או נזק בקרב כלי השיט האזרחיים או הצבאיים ואנשי הצוות (חשבון X של פיקוד המרכז האמריקאי, 10 בדצמבר 2024). שתי המשחתות סיכלו תקיפה משולבת דומה נגד שיירה של שלושה אוניות בבעלות אמריקאית במפרץ עדן ב-30 בנובמבר-1 בדצמבר 2024, אולם הפעם לא צוין אם מדובר באותם כלי שיט.