כללי
לאחרונה נפגש אבו מאזן בלשכתו עם אמו ואחיו של כרים יונס, ערבי ישראלי, שיחד עם בן דודו (מאהר יונס) חטף ורצח באכזריות חייל ישראלי (השניים מרצים מאסרי עולם בישראל). קדמו לפגישה ביטויי הוקרה נוספים שהוענקו לשניים מטעם פתח והרשות הפלסטינית: טקס לכבודם בחסות אבו מאזן שנערך בראמאללה, מינוי כרים יונס כחבר בוועד המרכזי של פתח, חנוכת כיכר ורחוב בטול כרם על שם מאהר יונס וחנוכת רחוב ראשי בג’נין על שם כרים יונס. ביטויי הוקרה כאלו, המתקיימים בחסות אבו מאזן והרשות, הינם תופעה מוכרת (למשל פגישת אבו מאזן במרץ 2018 עם מחבל שרצח ישראלי ברחוב הגיא בירושלים והשתחרר מהכלא).
- הרשות הפלסטינית ופתח רואים במחבלים הכלואים בישראל ובמחבלים שנהרגו בפיגועים (שהידים) גיבורים לאומיים, והופכים אותם למודל לחיקוי, גם כאשר המדובר במחבלים שביצעו מעשי רצח המוניים (למשל, מבצעי פיגוע כביש החוף או מבצעי הטבח באולימפיאדה במינכן[1]). לפיכך, מרבים הרשות הפלסטינית ופתח בביטויי הוקרה סמליים למחבלים הכלואים בישראל, מטפחים את פולחן השהידים ומעניקים סיוע כספי נדיב לאסירים ולבני משפחות שהידים. הרשות הפלסטינית ממשיכה להעניק סיוע כספי ומורלי למחבלים שהיו מעורבים בפיגועים ולבני משפחות שהידים, למרות הלחצים שמופעלים עליה ע”י ממשל טראמפ וע”י מדינת ישראל.
ביטויי הוקרה לשני ערבים ישראלים שחטפו ורצחו חייל ישראלי
פגישת משפחתו של כרים יונס עם אבו מאזן (נובמבר 2018)
- ב-18 בנובמבר 2018 נפגש אבו מאזן בלשכתו בראמאללה עם אימו ואחיו של כרים יונס, ערבי ישראלי, שחטף ורצח באכזריות את החייל אברהם ברומברג ז”ל ונדון למאסר עולם. הפגישה, שנועדה להביע הוקרה למשפחת הרוצח, נערכה בסמיכות זמנים למועד בו נרצח אברהם ברומברג (הוא נורה בראשו ב-26 בנובמבר 1980 ומת מפצעיו ב-1 בדצמבר). בפגישה עם משפחת הרוצח הדגיש אבו מאזן, כי סוגיית האסירים הפלסטינים נמצאת בראש סדר העדיפויות של ההנהגה הפלסטינית המשקיעה את כל המאמצים כדי לפעול למען שחרורם. במפגש נכחו בכירי הפתח חסין אלשיח’, מחמד אלמדני, מחמד אשתיה וצאא’ב עריקאת (ופא, 18 בנובמבר 2018).
אבו מאזן מבליט בפוסט שפורסם בדף הפייסבוק הרשמי שלו את המפגש עם משפחת המחבל כרים יונס בלשכתו בראמאללה. לפוסט צורף גם סרטון קצר של המפגש (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 18 בנובמבר 2018)
- כרים יונס ובן דודו מאהר יונס הינם ערבים ישראלים מהכפר עארה שבמשולש, אשר חטפו ורצחו באכזריות את סמל אברהם ברומברג ז”ל בנובמבר 1980 בהוראת קרוב משפחתם סאמי יונס (מהכפר ערערה שבמשולש). השניים לקחו טרמפ את החייל כאשר היה בדרכו מבסיסו ברמת הגולן לביתו בזיכרון יעקב. באזור ואדי ערה הם ירו בראשו של אברהם ברומברג, שדדו את נשקו והשליכו אותו בשטח פתוח כשהוא פצוע קשה. הוא נמצא ע”י עובדי חברת החשמל, הועבר לבית החולים, שם מת מפצעיו. השנים נעצרו בינואר 1983. בית הדין הצבאי גזר על שניהם גזר דין מוות אך בהמשך המתיק את עונשם למאסר עולם. בשנת 2012 נקצב עונשם והוא עומד עתה על ארבעים שנות מאסר. על סאמי יונס, ששלח את השניים לבצע את הרצח נגזר מאסר עולם, אך הוא שוחרר במסגרת “עסקת שליט” (נפטר בשנת 2015). כרים יונס הפך ל”זקן האסירים הפלסטינים” השוהים בבתי הכלא בישראל וזכה לביטויי הוקרה רבים מפתח ומהרשות הפלסטינית.
מימין : החייל אברהם ברומברג ז”ל (עמותת חיל הטכנולוגיה והאחזקה, 20 בנובמבר 2018). משמאל : כרזה ובה צילום של כרים יונס, אחד מרוצחיו של החייל אברהם ברומברג ז”ל. למעלה מימין נראה סמל פתח (הבלוג של השאם סאקאללה, 5 בינואר 2017)
טקס הוקרה בראמאללה לכרים ומאהר יונס בחסות אבו מאזן (ינואר 2018)
- הפגישה שהתקיימה לאחרונה בין אבו מאזן לבין בני משפחתו של כרים יונס מהווה ביטוי נוסף לאירועים ולטקסים, שנערכו מטעם הרשות הפלסטינית והפתח, שנועדו להאדיר את דמותם של כרים ומאהר יונס. ב-14 בינואר 2018 נערך לשניים טקס הוקרה בראמאללה. הטקס, שנערך בחסות אבו מאזן, התקיים לציון תחילת השנה ה-36 לריצוי עונשם. מחמוד אלעאלול, סגן יו”ר פתח, ייצג את אבו מאזן בטקס. כמו כן השתתפו בטקס ג’מאל מחיסן, רוחי פתוח, חאג’ אסמאעיל ג’בר, עבאס זכי ודלאל סלאמה, חברי הוועד המרכזי של פתח; עיסא קראקע יו”ר הרשות לענייני האסירים והאסירים המשוחררים (דאז); לילא ע’נאם מושלת מחוז ראמאללה ואלבירה וקדורה פארס, מנהל מועדון האסיר הפלסטיני.
- במהלך הטקס בראמאללה הודלקו 36 נרות לציון 36 שנות שהותם של השניים בכלא. מחמוד אלעאלול שנאם בשם אבו מאזן, לילא ע’נאם, עיסא קראקע וקדורה פארס ודוברים נוספים הדגישו בדבריהם, כי “כרים יונס ומאהר יונס מהווים סמל ודוגמה למאבק הפלסטיני ומקור גאווה לכל הפלסטינים”. לילא ע’נאם הדגישה כי על כולם לעמוד לצדם ולסייע לקרוביהם עד לשחרורם (ופא, 14 בינואר 2018; אתר הרשות לענייני האסירים והאסירים המשוחררים, 14 בינואר 2018)[2].
מינוי האסיר כרים יונס כחבר בוועד המרכזי של פתח (מאי 2017)
- במאי 2017 החליטה המועצה המהפכנית של פתח למנות את כרים יונס לחבר הוועד המרכזי של פתח, הגוף העליון בתנועה. עם מינויו אמר עלי אבו דיאכ, שר המשפטים בממשלת הרשות, כי החלטת פתח, ובראשה אבו מאזן, למנות את זקן האסירים כרים יונס לוועד המרכזי של היא תגובה לקמפיין הישראלי שנועד “להדביק אשמת טרור באסירים, בשהידים ובמאבק הפלסטיני” (אלחיאת אלג’דידה, 28 במאי 2017 , על פי PMW). עיסא קראקע, יו”ר הרשות לענייני האסירים והאסירים המשוחררים, בירך על המינוי בציינו, כי הוא מהווה הצהרה שהאסירים הפלסטינים “אינם מחבלים ואינם פושעים” אלא “אסירי חירות ולוחמים” (הטלוויזיה הפלסטינית, 28 במאי 2017 על פי PMW).
חנוכת כיכר ורחוב בטול כרם על שם מאהר יונס (מאי 2017)
- עצאם אבו בכר, מושל מחוז טול כרם, חנך ב-11 במאי 2017 בטקס רשמי כיכר ורחוב בטול כרם על שם האסיר מאהר יונס. בטקס השתתפו אימו של מאהר יונס, אימו של כרים יונס, בני משפחותיהם מהכפר עארה, ראש עיריית טול כרם פריד אבו עקל, ואנשי פתח מטול כרם.
- מושל המחוז עצאם אבו בכר אמר בטקס, כי חנוכת הכיכר באה כאות הוקרה למאהר יונס הכלוא בישראל מעל ל-35 שנים. הוא הודה לעיריית טול כרם ולכל הגורמים במחוז על “המעשה הלאומי” של עמידה לצד האסירים. לדבריו הם עומדים באופן קבוע לצד הלוחמים שלהם ועוד יהיו טקסים מעין אלו במחזורות נוספים (מען, ערוץ היוטיוב של טלביזיה אלפג’ר בטול כרם, 11 במאי 2017; מען, 11 במאי 2017).
מושל מחוז טול כרם עצאם אבו בכר משתתף בטקס חנוכת כיכר ורחוב בטול כרם על שם האסיר מאהר יונס (ערוץ היוטיוב של טלביזיה אלפג’ר בטול כרם, 11 במאי 2017)
חנוכת רחוב ראשי בג’נין על שם כרים יונס (מאי 2017)
- ב-2 במאי 2017 חנכה הרשות הפלסטינית רחוב ראשי בג’נין על שמו של כרים יונס, “זקן האסירים” הפלסטינים הכלואים בישראל. האירוע התקיים במהלך עצרת מרכזית של הפתח בעיר בחסות מושל מחוז ג’נין אבראהים רמ’צאן, תנועת פתח ועיריית ג’נין. בטקס קרא אבראהים רמצ’אן ברכה בשמו של אבו מאזן (אלאיאם, 2 במאי 2017, על פי PMW; אלחיאת אלג’דידה, 19 במאי 2017).
מימין: אבראהים רמצ’אן, מושל מחוז ג’נין, יושב לצד אמו של המחבל כרים יונס בטקס חנוכת הכיכר בג’נין. שניהם אוחזים בכרזה שעליה מופיעות דמויותיהם של כרים ואבו מאזן מימין ומשמאל דמותו של יאסר ערפאת (בכרה נט, 18 במאי 2017) משמאל: עצרת מרכזית של הפתח בג’נין במהלכה נחנך רחוב ראשי בעיר על שם כרים יונס (פתח מדיה, 2 במאי 2017)
פגישת אבו מאזן עם מחבל שרצח ישראלי ברחוב הגיא בירושלים ושוחרר לאחר ריצוי עונשו (מרץ 2018)
- ב-14 במרץ 2018, אירח אבו מאזן בטקס חגיגי בלשכתו בראמאללה, את רג’אא’י עבד אלכרים חדאד, מחבל מהפתח, שסיים לרצות עשרים שנות מאסר (בשל פיגוע ירי, שבו השתתף בשנת 1997 ברחוב הגיא בעיר העתיקה בירושלים). בפגישה, שזכתה לסיקור נרחב בתקשורת הפלסטינית, בירך אבו מאזן את המחבל על שחרורו והדגיש, כי סוגיית האסירים הפלסטינים הכלואים בישראל עומדת בראש סדרי העדיפויות של ההנהגה הפלסטינית. בפיגוע הירי שביצע רג’אא’י חדאד (20 בנובמבר 1997) נהרג גבריאל הירשברג ז”ל בעת שעשה את דרכו יחד עם חברו לישיבת עטרת כוהנים. לעבר השניים נפתחה אש מנשק אוטומטי מאזור שער שכם. גבריאל נהרג במקום וחברו נפצע באורח קשה.
מימין: גבריאל הירשברג ז”ל, שנהרג בפיגוע ברחוב הגיא שבירושלים העתיקה ב-20 בנובמבר 1997 (האתר להנצחת אזרחים חללי פעולות איבה, 21 במרץ 2018). משמאל: הרוצח, פעיל פתח. רג’אא’י חדאד, מקבל חיבוק מאבו מאזן בטקס שנערך לכבוד שחרורו בלשכת אבו מאזן בראמאללה (ופא, 14 במרץ 2018).
- בטקס שנערך בלשכת אבו מאזן השתתפו בכירים בלשכת אבו מאזן, בפתח, ובאש”ף: טייב עבד אלרחים, מזכ”ל משרד יו”ר הרשות; צאלח ראפת, חבר הוועד הפועל של אש”ף; אנתצאר אבו עמארה, ראש לשכת אבו מאזן; עדנאן ע’ית’, חבר המועצה המהפכנית של פתח; מעתצם תים, מנהל מחלקת ירושלים בלשכת אבו מאזן; ונאצר קוס, מנהל מועדון האסיר בירושלים. אבו מאזן בירך את רג’אא’י חדאד על שחרורו והדגיש, כי סוגיית האסירים הפלסטינים הכלואים בישראל עומדת בראש סדרי העדיפויות של ההנהגה הפלסטינית (ופא, 14 במרץ 2018) . הטקס זכה לתהודה בתקשורת הפלסטינית ואבו מאזן אף העלה פוסט בדף הפייסבוק שלו, שתיעד את קבלת הפנים.
- לאחר הפגישה עם אבו מאזן בראמאללה נערך באלראם (שמצפון לירושלים) טקס קבלת פנים למחבל המשוחרר בחסות תנועת פתח. בטקס, שהשתתף בו קהל רב ואשר סוקר בהרחבה באמצעי התקשורת של פתח והרשות הפלסטינית, היה נוכח ד”ר גמ’אל מחיסן, חבר הוועד המרכזי של פתח המשמש גם כאחראי משרד הגיוס והארגון של פתח ביהודה ושומרון (דף הפייסבוק של הטלוויזיה הפלסטינית, 17 במרץ 2018). בראיון שהעניק מחיסן לטלוויזיה הפלסטינית, שסיקרה את האירוע בהרחבה אמר, כי הוא שמח להשתתף בקבלת הפנים ל”אביר איש פתח”, אשר ריצה עשרים שנים בכלא הישראלי בהגנה על עמו וחירותם.
מימין: שלט מטעם פתח בו נכתב: “תנועת פתח, אזור ירושלים, אזור העיר העתיקה, מקדמת בברכות חמות את האסיר המשוחרר רג’אא’י עבד אלכרים יוסף חדאד לרגל שחרורו מכלא הכיבוש” (דף הפייסבוק של הטלוויזיה הפלסטינית, 17 במרץ 2018). משמאל: ד”ר ג’מאל מחיסן, חבר הוועד המרכזי של פתח, המשמש גם כאחראי משרד הגיוס והארגון של פתח ביהודה ושומרון, בטקס קבלת הפנים באלראם (דף הפייסבוק של הטלוויזיה הפלסטינית, 17 במרץ 2018)
[1] ראו פרסום מרכז המידע מה-11 בנובמבר 2018: "לגיטימציה לטרור ע"י פתח והרשות הפלסטינית: האדרת רצח הספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן". ↑
[2] פירוט ראו פרסום מרכז המידע מה-18 בינואר 2018: "בחסות אבו מאזן התקיים טקס הוקרה למחבלים בעלי אזרחות ישראלית הכלואים באשמת רצח חייל ישראלי, אחד מהם "זקן האסירים", שמונה כחבר הועד המרכזי של פתח". ↑