כללי
- פאדי אבו שחידם, פעיל חמאס, שפעל כנראה לבדו, ביצע (21 נובמבר 2021) פיגוע ירי סמוך להר הבית, שכתוצאה ממנו נהרג אזרח ישראלי ונפצעו ארבעה. חמאס מיהרה לשבח את מבצע הפיגוע והיא אף הודיעה רשמית כי הוא היה פעיל בכיר בשורותיה. גם על מבצע פיגוע הדקירה בירושלים ב-17 בנובמבר 2021, צעיר בן 16 תושב עיסאויה שבמזרח ירושלים, פרשה חמאס חסותה. עם זאת חמאס לא קיבלה אחריות רשמית על ביצוע הפיגועים. במקביל, דיווחו כוחות הביטחון הישראליים על חשיפת תשתית נרחבת של פעילי חמאס במספר מוקדים ביהודה שומרון שהתכוונו לבצע פיגועים, כולל פיגועי תופת במימון והכוונה של פעילי חמאס “בחוץ”.
- אירועים אלה ואירועים קודמים, מעידים על עניינה הרב של חמאס בחדירה ליהודה, שומרון וירושלים. לאחרונה ובעיקר מאז מבצע “שומר החומות” שהחל בשיגור רקטות של חמאס לעבר ירושלים, בולט העניין המיוחד שמגלה חמאס בירושלים והניסיון שלה למצב עצמה כמי שמגנה על ירושלים ועל מסגד אלאקצא. למערכה זו מגויס גם מחמד צ’יף, בכיר הזרוע הצבאית ברצועה, שבשמו קוראים ראשי חמאס לבצע פיגועים. מאמצי התנועה באים לידי ביטוי במספר פיגועים שבוצעו בחודשים האחרונים בירושלים על ידי מפגעים בודדים עליהם פרשה חמאס חסות כמו גם בנוכחות גדלה והולכת של דגלי חמאס במהלך הפגנות, כולל במזרח ירושלים וקריאות עידוד למחמד צ’יף, ראש הזרוע הצבאית של חמאס, הנשמעות במהלך ההפגנות.

כרזת תמיכה בחמאס ובמחמד צ’יף בהר הבית (דף הפייסבוק של QUDSN, 20 ביולי 2021)
- הרשות הפלסטינית מצדה מנסה להתמודד עם המצב באמצעות ניסיונות להגביר את הפיקוח על פעילות גורמי חמאס. כך למשל אכרם אלרג’וב, מושל מחוז ג’נין, הודיע ב-21 בנובמבר 2021 כי הרשות פתחה במבצע ביטחוני בג’נין, הכולל מעצר מבוקשים (אלרסאלה נט, 21 בנובמבר 2021). הרשות הפלסטינית גם מנעה מפעילי חמאס להפגין בחגיגות לשחרור אסירים, פעילי הזרוע הצבאית של חמאס.
- נסיונותיה של חמאס לעודד את הפיגועים ביהודה ושומרון ולערער את המצב הביטחוני בשטח (ובה בעת לשמור על שקט יחסי ורגיעה ברצועת עזה ולנסות לקדם את תהליך ההסדרה) נועדו לפגוע בישראל מחד גיסא ולחזק את מעמד חמאס במערכת הפלסטינית תוך קריאת תגר על הרשות הפלסטינית ופגיעה ביכולת המשילות שלה מאידך גיסא. מאמצי חמאס להפעיל התארגנויות טרור ביהודה ושומרון הם תופעה מתמשכת. רובן סוכלו בשלב מוקדם ע”י ישראל, לעתים בסיוע הרשות הפלסטינית, אך במספר פעמים הן הצליחו להוציא לפועל פיגועים קטלניים. חמאס גם פועלת במישור ההסברתי והיא מסיתה, באמצעות התקשורת המקומית והערבית, נגד ישראל וקוראת לתושבי יהודה שומרון ומזרח ירושלים לבצע פיגועים.
- יצוין כי בהפעלת התארגנויות הטרור ביהודה ושומרון בולט חלקם של פעילי טרור משוחררי “עסקת שליט”, שגורשו, לאחר שחרורם, לרצועת עזה או למדינות באזור, ובהן תורכיה. פעילים אלו ממלאים תפקיד חשוב בהפעלת התארגנויות הטרור ביהודה ושומרון, הכוונתן והמימון שלהן. זאת, בנוסף לכמה ממשוחררי “עסקת שליט”, ששוחררו לבתיהם ביהודה ושומרון, ואשר חזרו להיות מעורבים בפיגועי טרור.
פיגוע הירי בעיר העתיקה
- דוגמא לדרך שבה פועלת חמאס לעידוד פיגועים ביהודה ושומרון היא תגובתה לפיגוע הירי שבוצע סמוך להר הבית על ידי מחבל פעיל חמאס, שפעל ככל הנראה כמפגע בודד. כאמור, כלי התקשורת של חמאס לא פסקו להלל ולשבח את מבצע הפיגוע ולהדגיש את היותו פעיל בכיר בחמאס. יחד עם זאת לא קיבלה חמאס אחריות ישירה לביצוע הפיגוע.
פרטי הפיגוע
- ב-21 בנובמבר 2021, בשעות הבוקר, בוצע פיגוע ירי סמוך להר הבית במזרח ירושלים. בפיגוע נהרג אזרח ישראלי, ארבעה בני אדם נפצעו אזרח נפצע באורח קשה ואחר באורח בינוני, שני שוטרים נפצעו באורח קל. המחבל הגיע לאזור שער השלשלת כשהוא חמוש ברובה וירה לכל עבר. כוחות משטרה שהיו במקום ביצעו ירי לעבר המחבל והרגו אותו. לצד גופתו נמצאה סכין (דוברות משטרת ישראל, 21 בנובמבר 2021).

מימין: הרובה בו בוצע פיגוע הירי. משמאל: הסכין שנמצאה לצד המחבל בזירה (דוברות המשטרה, 21 בנובמבר 2021)
פרטים אודות מבצע הפיגוע
- בתקשורת הפלסטינית דווח, כי המחבל הוא פאדי מחמוד אבו שח’ידם, בן 42 נשוי ואב לחמישה ילדים, ממחנה הפליטים שעפאט. אבו שח’ידם הוא בעל תואר שני בהלכה אסלאמית ולמד לתואר שלישי. הוא נמנה עם נכבדי משפחת אבו שח’ידם מחברון (ערבי 21, 21 בנובמבר 2021). אבו שח’ידם שימש כמורה לאסלאם בבית הספר אלרשידיה במזרח ירושלים וכדרשן במספר מסגדים במזרח ירושלים (אלרסאלה נט, 21 בנובמבר 2021). אבו שח’ידם היה ידוע באלאקצא כמי שמתנגד לעליית יהודים להר הבית וכמסית לעימותים עם כוחות הביטחון. בתקשורת הישראלית נמסר כי הוא היה מוכר למערכת הביטחון כפעיל חמאס באזור מחנה הפליטים שעפאט, אך לא נעצר בעבר (Ynet, 21 בנובמבר 2021).

מימין: המחבל דקות ספורות לפני ביצוע הפיגוע. משמאל: תמונה של המחבל על רקע כיפת הסלע
(חשבון הטוויטר של חסן אצליח, 21 בנובמבר 2021)
- בתקשורת הפלסטינית פורסמה צוואתו של אבו שח’ידם, כתובה בכתב ידו על נייר מחברת. הצוואה, שנחתמה ב-20 בנובמבר 2021, יום לפני ביצוע הפיגוע, מיועדת לעמיתיו לפעילות האסלאמית, תלמידיו ולבני משפחתו. בצוואתו הוא מציין כי הדרך הטובה ביותר להגן על אלאקצא היא להקריב דם למענו. הוא מוסיף כי מהרגע שדרכו רגליו לראשונה במסגד אלאקצא, הוא חלם לקרב את פגישתו עם האל כשהיד, וכי שנות חייו האחרונות הוקדשו להכנה לקראת הרגע הזה, מבחינה דתית ומבחינה צבאית. הוא פונה לבני משפחתו ומבקש מהם סליחה בציינו שהוא מצפה מהם להמשיך את דרכו . הוא חותם את הצוואה במילים: אחיכם האוהב, השהיד החי ברצון אללה, פאדי מחמוד אבו שח’ידם (צפא, 22 בנובמבר 2021).

חלק מצוואת המחבל המחבל פאדי אבו שח’ידם (צפא, 22 בנובמבר 2021)
- בראיון שהעניקה איה אבו שח’ידם, בתו, ציינה, כי הם גאים (בפיגוע) שביצע אביה וכי הם ילכו בדרכו (אלג’זירה, 23 בנובמבר 2021). עבוד אבו שח’ידם, בנו של המחבל, כתב בדף הפייסבוק של: “השבח לאל נהיית שהיד. חיית כארי ומתת מות קדושים כארי. מתת כפי שרצית. השבח לאל בן של שהיד” (אתר נבצ’, 21 בנובמבר 2021).

בתו של המחבל בראיון בערוץ אלג’זירה (אלג’זירה, 23 בנובמבר 2021)
תגובות פלסטיניות
- הפלסטינים שיבחו את הפעולה ובמחנה הפליטים שועפאט בו התגורר המחבל נערכה תהלוכה של תושבים, חלקם בעלי תעודות זהות כחולות, מול ביתו של המחבל. בתהלוכה נראו דגלי חמאס רבים ונשמעו קריאות תמיכה בחמאס ובמחמד צ’יף, ראש הזרוע הצבאית של חמאס. הארגונים הכריזו על יום אבל, ברחובות חולקו דברי מתיקה. בנו פרסם פוסט, מיד לאחר האירוע, בו שיבח את היותו של אביו שהיד כפי רצה (חשבון הטוויטר של בנו, 22 בנובמבר 2021).

מימין: תהלוכה של חמאס במחנה הפליטים שעפאט (חשבון הטוויטר של PALINFO, 23 בנובמבר 2021).
משמאל: דגלי חמאס והודעת אבל רשמית מטעם חמאס נתלו על ביתו של אבו שח’ידם (חשבון הטוויטר של PALINFO, 21 בנובמבר 2021)

פעילי הגוש האסלאמי (סיעת הסטודנטים של חמאס) מחלקים בבית ספר בעזה מיני מתיקה (אתר NPA, 21 בנובמבר 2021)
- עבדאללה ציאם, סגן מושל מחוז ירושלים ברשות הפלסטינית, האשים את ישראל והטיל עליה את האחריות לפיגוע בירושלים. לדבריו, פעולות ישראל במזרח ירושלים ובהר הבית הן אלה שגרמו למצב הקשה ממנו סובלים ערביי מזרח ירושלים (ערוץ אלממלכה, 21 בנובמבר 2021). תנועת פתח ציינה, כי הפיגוע הוא “תגובה טבעית” להפרות היומיומיות של ישראל בהר הבית ולפעולות הפרובוקטיביות מצד המתנחלים המבקרים בהר והתפילות אותן הם נושאים במקום (אח’באר אליום, 21 בנובמבר 2021).
- חמאס פרסמה הודעה רשמית בה הכריזה על מותו של השיח’ פאדי מחמוד אבו שח’ידם, בכיר חמאס במחנה הפליטים שעפאט, שביצע פעולת גבורה בה הרג ופצע את חיילי האויב. הפיגוע הוצג כתגובה ל”פשעי ישראל (“הכיבוש”) באלאקצא בשיח’ ג’ראח וסלואן (אתר חמאס, 21 בנובמבר 2021). אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, ערך שיחת טלפון עם משפחתו של המחבל ושיבח אותו על מעשהו. הניה ציין כי הוא וחמאס כולה גאים באנשי “ההתנגדות” וכי אבו שח’ידם הגן על אלאקצא (טלגרם SerajSat, 22 בנובמבר 2021). עבד אללטיף אלקאנוע, דובר חמאס, שיבח את “פעולת הגבורה” בציינו כי זוהי “תגובה טבעית להסלמת פשעי הכיבוש בירושלים הכבושה ושכונותיה”.
- מחמד חמאדה, דובר חמאס במזרח ירושלים, ציין כי הפעולה היא בבחינת מסר לישראל ותגובה על הניסיונות לחלל את מסגד את אלאקצא ולייהד אותו, וטען, כי פעולתו של אבו שח’ידם היא “סנונית ראשונה” בשורה של פיגועים שילכו ויתעצמו (אתר חדשות שהאב, 21 בנובמבר 2021). בראיון שהעניק מחמד חמאדה, לערוץ התשיעי, המשדר מתורכיה, הוא בירך על הפיגוע בהדגישו, כי “ההתנגדות” לישראל תימשך ותגבר. כאשר נשאל האם הפיגוע שביצע פאדי אבו שח’ידם היה פיגוע יחיד אותו יזם באופן אישי או פיגוע מתוכנן השיב חמאדה, כי אבו שח’ידם יזם את הפיגוע בעצמו וכי הוא לא תוכנן על ידי חמאס (הערוץ התשיעי, תורכיה, 23 בנובמבר 2021).

מחמד חמאדה בראיון לערוץ התשיעי (הערוץ התשיעי, תורכיה, 23 בנובמבר 2021)
- השיח’ חסן יוסף, בכיר חמאס ביהודה ושומרון, הגיע לביקור בסוכת האבלים שפתחה המשפחה במחנה הפליטים שעפאט. הוא שיבח אותו על “הפיגוע העצום” שביצע, ובירך אותו בשמו ובשם חמאס. הוא ציין שאבו שח’ידם היה דורש (במסגדים), מחנך, והקריב עצמו למען האל (דף הפייסבוק חדשות מחנה הפליטים שעפאט, 23 בנובמבר 2021).

שיח’ חסן יוסף, בביקור התנחומים (דף הפייסבוק חדשות מחנה הפליטים שעפאט, 23 בנובמבר 2021)
- זיאד אלנח’אלה, מזכ”ל הג’האד האסלאמי, התקשר גם הוא למשפחתו של פאדי אבו שח’ידם ומסר להם כי הפעולה שביצע מהווה “נקודת מפנה בהיסטוריה של ההתנגדות הפלסטינית“. לדבריו, מטרת הפיגוע הייתה להגן על מסגד אלאקצא ועל קדושת העיר ירושלים (אתר פלוגות ירושלים, 22 בנובמבר 2021). טארק עז אלדין, דובר הג’האד האסלאמי, בירך גם הוא על הפיגוע וציין כי הוא “תגובה טבעית להמשך פשעיה של ישראל.” עוד ציין הדובר שישראל לא תהנה מביטחון כל עוד היא הורסת את בתיהם של הפלסטינים וממשיכה במעשיה (טלגרם לשכת ההסברה של תנועת הג’האד האסלאמי, 17 בנובמבר 2021)

מימין: האדרת המחבל פאדי אבו שח’ידם. בערבית נכתב: “זוהי הדרך” (דף הפייסבוק של קריקטורות פלסטיניות, 21 בנובמבר 2021). משמאל : כרזה המביעה שמחה על פיגוע הירי בירושלים (דף הפייסבוק של קריקטורות פלסטיניות, 21 בנובמבר 2021)
- מספר ימים קודם לפיגוע ב-17 בנובמבר 2021, אחר הצהריים, הגיע מחבל לרחוב הגיא בעיר העתיקה ודקר שני לוחמי מג”ב באמצעות סכין. המפגע עמר אבראהים אבו עצב, בן 16 תלמיד כיתה י”א בית ספר מאלעיסאויה, שבמזרח ירושלים. אביו נעצר בעבר ע”י ישראל (אתר QUDSN, 17 בנובמבר 2021). למרות שנראה כי הוא פעל לבדו ועל דעת עצמו, ולמרות שהיה בן 16, מיהרה חמאס לפרסם הודעת אבל רשמית המבכה את “מות בנה השהיד” (חריה פרס, 17 בנובמבר 2021).

חמאס מפרסם הודעת אבל רשמית המבכה את “מות בנה השהיד” עמר אבו עצב (חריה פרס, 17 בנובמבר 2021)
חשיפת תשתית חמאס
- כיממה לאחר ביצוע הפיגוע על ידי מחבל פעיל חמאס נמסר כי כוחות הביטחון הישראליים חשפו בחודשים האחרונים התארגנות נרחבת של חמאס ביהודה ושומרון. לדברי גורמים בשירות הביטחון הכללי מדובר בסיכול של תשתית טרור מסוכנת שתכננה שורה של פיגועים קשים (דובר צה”ל, שירות הביטחון הכללי, 22 בנובמבר 2021).
- ההתארגנות שהוכוונה על ידי פעילי חמאס בחו”ל התכוונה לבצע פיגועי טרור ביהודה, שומרון ובירושלים כמו גם פיגוע תופת בשטח ישראל. במסגרת פעילות הסיכול של ההתארגנות פעלו כוחות הביטחון הישראליים בשבועות האחרונים במספר מוקדים ביהודה ושומרון ועצרו למעלה מחמישים פלסטינים פעילי חמאס, שהיו מעורבים בהקמת התשתית. ברשות העצורים נמצאו אמצעי לחימה, וציוד להכנת מטעני נפץ (בין השאר נתפסה כמות חומרי נפץ המספיקה להרכבה של 4-3 חגורות נפץ). כמו כן נתפסו כספים.
- הפעילות מומנה ונוהלה על ידי בכירי חמאס בראשם צאלח אלערורי, סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס וראש מרחב הגדה[1], הפועל מחו”ל במטרה לעודד פעילות טרור ביהודה שומרון וירושלים. לצדו של אלעארורי פעלו מספר פעילים נוספים ביניהם זכריא נג’יב, תושב מזרח ירושלים לשעבר, שהיה מחוטפיו של נחשון וקסמן ושוחרר במסגרת עסקת שליט .
- לתשתית הטרור גויסו פעילים מאזורים שונים ביהודה ושומרון ביניהם ראמאללה חברון וג’נין. אחד הפעילים המרכזיים בהקמת התשתית הוא חג’אזי קואסמה, פעיל חמאס מחברון, אשר נעצר בעבר מספר פעמים בשל חברותו בחמאס ותכנון פיגועים. חג’אזי הוא קרוב משפחתו של מחמוד קואסמה אשר גורש במסגרת עסקת שליט לרצועת עזה והוא פועל לארגן פעילות פיגועים ביהודה ושומרון. חג’אזי פעל לגיוס פעילים ביהודה ושומרון. כדי לקדם את הפעילות נפגש חג’אזי עם בכירי חמאס בחו”ל וקיבל מהם הנחיות. לידי חג’אזי הועברו מאות אלפי שקלים למימון הפעילות. כמו כן הוצע לו על ידי צאלח אלעארורי סכום של כמיליון דולרים באם יבצע פיגוע חטיפה.
- פעיל נוסף בתשתית הוא חמזה זהראן, בן 40 מבידו סמוך לראמאללה. חמזה נעצר בעבר מספר פעמים בשל פעילות במסגרת חמאס ותכנון ביצוע פיגועים. חמזה גייס לתשתית גם את אחיו אחמד זהראן ובני משפחה נוספים. הם פעלו להשגת אמצעי לחימה וייצור חומרי נפץ ומימנו את הפעילות באמצעות הכספים שקיבלו מפעילי חמאס בחו”ל. אחמד זהראן ושני פעילים נוספים נהרגו ב-26 בספטמבר 2021 במהלך פעילות כוחות הביטחון בכפר בידו לסיכול התשתית. פעילים נוספים בתשתית היו מחמד אבו אלחסן מבורקין ועבד אלע’אני ח’דור מבית סירא שעסקו בייצור חומרי נפץ.
- אין זו הפעם הראשונה בה נחשפת תשתית של חמאס ביהודה ושומרון המוכוונת על ידי פעילי חמאס ברצועה וב”חוץ”. הצורך המבצעי של חמאס להשתמש בשטחן של מדינות ערביות/מוסלמיות כמפקדות מקומיות להפעלת התארגנויות טרור ביהודה ושומרון התעורר לאחר סילוק מפקדת חמאס מדמשק, בעקבות מלחמת האזרחים. הוא קיבל דחיפה נוספת לנוכח מאמצי חמאס לאחר מבצע “צוק איתן” וביתר שאת לאחר מבצע “שומר החומות”, להגביר את המעורבות המבצעית שלה ביהודה שומרון ומזרח ירושלים.
- במהלך חקירת פעילי טרור בעבר ע”י שרותי הביטחון הישראלים שבו והוזכרו תורכיה, קטר, ירדן ומלזיה (לצד רצועת עזה) כמדינות שבהן מתבצעים איתור, גיוס, הכוונה, מימון ואימון של פעילי טרור ביהודה ושומרון. בעבר הוזכרה גם סעודיה כמקום מפגש, שנוצל למטרות איתור, גיוס והעברת כספים ליהודה ושומרון תוך ניצול יציאתם של מוסלמים רבים לקיום מצוות העלייה לרגל. לעיתים מעורבת בהפעלת התארגנויות הטרור ביהודה ושומרון יותר ממדינה אחת משקולי נוחות מבצעית (מפעילים השוהים במדינות מרוחקות מעדיפים להיפגש עם המופעלים ב”מדינות תווך” הקרובות לישראל כגון תורכיה וירדן).
[1] צאלח אלעארורי, יליד הכפר אלעארורה שבאזור ראמאללה, היה ממקימי הזרוע הצבאית של חמאס ביהודה ושומרון בשנות התשעים. הוא ריצה בכלא הישראלי תקופות מאסר שונות, שוחרר לאחר 18 שנים וגורש מישראל. הוא עבר לסוריה, נבחר כחבר הלשכה המדינית של חמאס, ועבר להתגורר בתורכיה לאחר שגורשה הנהגת חמאס מדמשק בתחילת מלחמת האזרחים. בשנת 2015 הוגדר צאלח אלעארורי כטרוריסט ע"י ארה"ב אולם הדבר לא מנע משלטונות תורכיה להמשיך ולהעלים עין מפעילותו הצבאית. בנובמבר 2018 הציעה מחלקת המדינה האמריקאית פרס כספי של עד חמישה מיליוני דולרים למי שיביא מידע שיוביל לתפיסתו. אלעארורי משמש כיום בסגן ראש הלשכה המדינית של חמאס ואחראי על פעילות חמאס ביהודה ושומרון. ↑