- גם השבוע נמשכו האירועים האלימים, שיוזמים הפלסטינים ובמרכזם חמאס, לאורך הגבול בין רצועת עזה לישראל. שיאם היה באירועי יום שישי ה-4 במאי 2018 כאשר עשרות מפגינים התפרצו לצדו הפלסטיני של מעבר כרם שלום, “עורק החיים” של תושבי רצועת עזה, ופגעו בציוד במצבורי הגז והדלק שבמקום.
- מארגני הצעדות נערכים לקראת אירועי יום שישי הקרוב ובו בזמן קוראים להתארגן לקראת שיאם של האירועים במחצית מאי: 14 במאי (העברת שגרירות ארה”ב לירושלים) ו-15 במאי (“יום הנכבה”). הכוונה היא לארגן התפרצות של המון רב (עשרות/מאות אלפים) לשטח ישראל. שתלווה באירועים אלימים, גם במחיר של אבדות רבות (שתעצמנה את התהודה הבינלאומית של האירוע).
- כלי התקשורת של חמאס שבים וקוראים לתושבי יהודה ושומרון להצטרף לצעדות ולהמציא טקטיקות לחימה חדשות נגד ההתנחלויות (דוגמת עפיפוני התבערה). בפועל, נמשך השקט היחסי ביהודה ושומרון ובקרב ערביי ישראל אך הדבר עלול להשתנות לנוכח מצבור האירועים במחצית חודש מאי.
“צעדת השיבה הגדולה”: הגברת האלימות ביום השישי החמישי להפגנות
- ביום שישי 4 במאי 2018 נמשכו מעשי האלימות במסגרת “צעדת השיבה הגדולה”, השישית מאז החלו ההפגנות האלימות ב-30 במרץ 2018. בהפגנות השתתפו כ-10,000 מפגינים (בדומה למספר המשתתפים בשבוע שעבר) בשישה מוקדים, סמוך לגדר הביטחון על גבול רצועת עזה ישראל[1]. בהפגנות נמשכו האירועים האלימים: הבערת צמיגים, יידוי אבנים, השלכת מטענים, ניסיונות חבלה בגדר הביטחון ושיגור עפיפוני תבערה לשטח ישראל (דובר צה”ל, 5 במאי 2018). במהלך ההפגנות נזרק רימון לעבר כוח צה”ל סמוך למעבר קרני (צפון רצועת עזה). כמו כן סוכלו שני ניסיונות לחבל בגדר הביטחון ולעבור לשטח ישראל. על פי דיווחי משרד הבריאות ברצועת עזה במהלך אירועי יום השישי לא היו הרוגים ונפצעו 1,143 בני אדם (להערכתנו בעיקר משאיפת עשן).
הבערת צמיגים ב”צעדת השיבה” מזרחית לג’באליא (אלג’זירה נט, 4 במאי 2018)
- שיאם של האירועים האלימים היה התפרצות עשרות מפגינים בצדו הפלסטיני של מעבר כרם שלום ופגיעה בציוד ובמצבורי הגז והדלק שבמקום. יצוין כי מעבר כרם שלום הינו “עורק חיים” חיוני דרכו עוברים סחורות, בנזין, סולר וגז המיועדים לתושבי רצועת עזה.
מפגינים פלסטינים פורצים לצדו הפלסטיני של מעבר כרם שלום ושורפים “עמדה ביטחונית” במקום (חשבון הטוויטר PALINFO, 4 במאי 2018)
- בלט באירועי יום שישי השימוש הנרחב בעפיפוני תבערה. זאת, לאחר שמארגני האירועים וחמאס בראשם הבינו את האפקט התודעתי שמייצרים העפיפונים והנזק החומרי הרב הנגרם לישראל כתוצאה מהשימוש בהם. טרם תחילת הפגנות יום שישי 4 במאי 2018 קראה חמאס למפגינים לעשות שימוש נרחב בעפיפונים. רשת קדס פרסמה בעמוד הפייסבוק שלה סרטון המציג קבוצה של צעירים המכונה “יחידת העפיפונים” (קדס, 4 במאי 2018)[2].
- זיאד אלנח’אלה, סגן מזכ”ל הג’האד האסלאמי בפלסטין, אמר כי הצעדות פתחו פתח ל“שיטות מאבק חדשות מול ישראל” שדרכן מביע העם הפלסטיני את התנגדותו ל”מצור” המוטל עליו (אלקדס, 5 במאי 2018). אחמד מדלל, בכיר הג’האד האסלאמי בפלסטין, שיבח את הצעירים הפלסטינים ברצועת עזה וקרא לקיום צעדות דומות ביהודה ושומרון ובשטח ישראל. מדלל גם קרא לפלסטינים ביהודה ושומרון “להסתער בהמוניהם על ההתנחלויות” ולהמציא נגדם טקטיקות לחימה חדשות, דוגמת העפיפונים ברצועת עזה (אלאקצא, 5 במאי 2018).
- מארגני “צעדת השיבה הגדולה” שבו וקראו לכל הפלסטינים ברצועת עזה, בגדה המערבית בירושלים, לערביי ישראל ותושבי מחנות הפליטים לקחת חלק בפעילויות ביום שישי הקרוב (“יום שישי של הכנה ואות אזהרה”). בנוסף לכך, הם קראו להתכונן לאירוע נרחב יותר ב-14 במאי (יום העברת שגרירות ארה”ב לירושלים) (דף הפייסבוק של צעדת השיבה הגדולה, 7 במאי 2018). עבד אללטיף אלקאנוע, דובר חמאס, אמר כי במחצית חודש מאי צפויה להתקיים צעדה גדולה וחסרת תקדים שהתהווה לדבריו “יום מכריע בהיסטוריה של העם הפלסטיני” (חשבון הטוויטר של עבד אללטיף אלקאנוע, 7 במאי 2018).
סיכול פיגועים ביהודה ושומרון
- ב-6 במאי 2018 עצרו כוחות הביטחון הישראליים במחסום קלנדיא פלסטינית בת 47 תושבת אלעיזריה. בחיפוש שנערך בתיקה נמצאה סכין. היא נעצרה והועברה לחקירה (דוברות המשטרה, 6 במאי 2018).
- ב-1 במאי 2018 עצרו לוחמי משמר הגבול שני נערים פלסטינים שהגיעו לבית המשפט הצבאי סאלם (צפון השומרון). השניים החביאו בבגדיהם שלושה מטעני צינור כמו כן נמצאו ברשותם מצתים. יצוין כי בשנה האחרונה אירוע מספר מקרים בהם הגיעו צעירים פלסטינים לבית המשפט הצבאי וברשותם נמצאו מטענים.
שלושת מטעני הצינור שנתפסו ברשותם של שני הפלסטינים (משטרת ישראל, 2 במאי 2018)
פיגועים משמעותיים שבוצעו בשנה האחרונה[3]
סיוע חמאס ליו”ר תא הסטודנטים של הארגון באוניברסיטת ביר זית
- ב-7 במרץ 2018 עצרו כוחות הביטחון הישראליים את עומר כסואני, בן 24, תושב בית איכסא (צפונית מערבית לירושלים), ששימש יו”ר אגודת הסטודנטים וראש תא הגוש האסלאמי (סיעת חמאס) באוניברסיטת ביר זית. כסואני נעצר בחשד למעורבות בפעילות טרור. מעצרו, שנעשה בשטח האוניברסיטה הביא לשורה של גינויים מצד הרשות הפלסטינית והארגונים הפלסטינים שקראו להתערבות בינלאומית.
- מחקירתו עלה, כי כסואני יצר קשר עם יאסין רביע, פעיל חמאס ברצועה, וכן עם פעילי חמאס בתורכיה וקיבל מהם כספים, שנועדו לקידום פעילות חמאס באוניברסיטה. כסואני קיבל סכום של 150,000 אירו אשר הוטמנו במספר מקומות מסתור ברחבי יהודה ושומרון. בכספים שהתקבלו נעשה שימוש לקידום פעילות חמאס (עיתונות ישראלית, 3 במאי 2018).
- יאסין רביע, עמו יצר כסואני קשר הוא יליד 1971. תושב הכפר אלמזרעה אלקבליה שבאזור ראמאללה (אתר חמאס באינטרנט, 7 במאי 2018). יאסין רביע הוא פעיל חמאס שנעצר בשנת 2005 ונידון לשני מאסרי עולם מצטברים ועוד עשרים שנים נוספות בכלא (ופא, 13 באפריל 2005). זאת, בגין גרימת מוות בכוונה; אימונים צבאיים; ניסיון רצח ; ירי לעבר בני אדם. רביע שוחרר במסגרת עסקת שליט וגורש לרצועת עזה. כיום הוא משמש כאחראי הגוש האסלאמי (סיעת חמאס) באוניברסיטאות יהודה ושומרון (אלרסאלה נט, 12 בנובמבר 2016).
מימין : עמר אלכסואני, שימש עד לאחרונה כיו”ר מועצת הסטודנטים מטעם חמאס באוניברסיטת ביר זית (דף הפייסבוק שהאב, 3 במאי 2018). משמאל : רביע יאסין, פעיל חמאס ששוחרר וגורש במסגרת עסקת שליט לעזה (אתר חמאס באינטרנט, 7 במאי 2018)
ירי רקטות [4]
- במהלך השבוע לא אותרו נפילות רקטות בשטח ישראל. עד כה לא לוו אירועי “צעדת השיבה הגדולה” בירי רקטות או פצצות מרגמה.
נפילות רקטות בשטח ישראל בחתך חודשי
נפילת רקטות בחתך שנתי
ניסיונות לחצות את הגדר והצתות
- במהלך השבוע נמשכו הפגנות יומיומיות של כמה מאות פלסטינים במוקדים שונים סמוך לגדר הביטחון. בחסות הפגנות אלו ניסו מספר פלסטינים לחצות את הגדר ולהגיע לשטח ישראל. כמו כן שוגרו לשטח ישראל מספר רב של עפיפוני תבערה ובלוני הליום שאליהם חוברו חומרי בערה. אלה גרמו לשריפות בשדות ובחורשות ביישובי עוטף עזה.
הצתות מכוונות
- ב-2 במאי 2018 פרצה שריפת ענק ביער בארי, הגדולה ביותר מאז החלה תופעת עפיפוני התבערה. מאות דונמים של יער עלו באש. הצתות נוספות של שדות חיטה גרמו לנזקים כבדים. צה”ל החל נוקט בתגובה חדשה מול שיגור עפיפוני התבערה. ב-6 במאי 2018 תקפו כלי טיס של חיל האוויר עמדות טרור של חמאס בצפון רצועת עזה סמוך לגדר הביטחון משם שילחו פלסטינים עצמים בוערים בניסיון להצית שטחים בישראל (דובר צה”ל, 6 במאי 2018).
- ב-7 במאי 2018 הפריחו פלסטינים מרצועת עזה מספר בלוני הליום אליהם חוברו חומרי בערה. הבלונים שנחתו בשטח ישראל גרמו לשריפות בכמה מוקדים במקביל ביניהם שדה חיטה סמוך לקיבוץ מפלסים, יער בארי ועוד. לדברי החקלאים באזור נגרם נזק כספי כבד (ynet , 7 במאי 2018).
ניסיונות לחצות את גדר הביטחון
- ב-6 במאי 2018 הגיעה חוליה המונה ארבעה פלסטינים לגדר הביטחון במטרה לחדור לשטח ישראל ולבצע פעילות טרור. החוליה הייתה תחת מעקב תצפיות צה”ל. לאחר שחברי החוליה הגיעו לגדר והחלו לפגוע בה הגיע כוח צה”ל למקום וירה לעברם. שלושה מחברי החוליה נהרגו. ברשות אחד הפלסטינים נתפס תיק שהכיל מצלמה, גרזן, מספרי חיתוך, מסכת חמצן, וכפפות ליד גופה נוספת נמצאו שני בקבוקי בנזין (עיתונות ישראלית, 6 במאי 2018).
- דובר משרד הבריאות ברצועה מסר, כי בתקרית, נהרגו בהאא’ עבד אלרחמן קדיח, בן 23 מעבסאן הגדולה, ומחמד ח’אלד אבו רידה, בן 20 מח’אן יונס (חשבון הטוויטר של אשרף אלקדרה, 6 במאי 2018). הלוויותיהם נערכו בח’אן יונס (סוכנות אנטוליה, 6 במאי 2018). גופותיהם נעטפו בדגלי חמאס ובהלוויות השתתפו פעילי הזרוע הצבאית של חמאס. הפוסטים האחרונים שהעלה מחמד אבו רידה לדף הפייסבוק שלו היו מילות פרידה מפעילי הזרוע הצבאית של חמאס שנהרגו בפיצוץ במרכז הרצועה ב-5 במאי 2018 )דף הפייסבוק של מחמד אבו רידה, 6 במאי 2018). מה שמעיד, כי אלה שניסו לחדור לשטח ישראל, היו פעילי חמאס.
תצלומים מהלווייתו של בהאא’ קדיח. גופתו עטופה בדגל חמאס ופעילי הזרוע הצבאית מלווים אותו (דף הפייסבוק של משפחת קדיח, 6 במאי 2018)
סיוע הרשות הפלסטינים לרצועת עזה
משרד האוצר של ממשלת ההסכמה הודיע, כי אבו מאזן הנחה לבצע הקלות בסנקציות, שהטיל על הרצועה. במסגרת זאת הורה אבו מאזן על העברת מחצית המשכורות עבור פקידי הרשות, העברת משכורות למשפחות השהידים והפצועים (מדובר ב-25 אלף משפחות); חלוקת קצבאות רווחה והמשך התשלום עבור חשמל ומים (אלקדס, 6 במאי 2018).
- בהתאם להוראות אבו מאזן הורה ג’ואד עודה, שר הבריאות בממשלת ההסכמה, לשלוח למחסני משרד הבריאות ברצועת עזה עשרים משאיות תרופות בשווי של שלושה מיליוני דולרים. המשאיות אמורות להגיע לרצועה בימים הקרובים (ופא, 7 במאי 2018).
חמאס הכחישה דיווחים כי היא מוכנה לנהל משא ומתן עקיף על הסכם הפסקת אש ארוכת טווח
- בעתון הארץ דווח, כי הנהגת חמאס ברצועת עזה העבירה בחודשים האחרונים מסרים לישראל בערוצים שונים לפיהם היא מוכנה לנהל משא ומתן עקיף על הפסקת אש ארוכת טווח (הדנה) ברצועת עזה. במסגרת העסקה מבקשת חמאס הקלות בסגר על רצועת עזה, מתן אישורים להקמת פרויקטים בתחום התשתיות ואפשר גם עסקה לחילופי גופות ושבויים (כתבה של עמוס הראל, הארץ, 7 במאי 2018). עבד אללטיף אלקאנוע, דובר חמאס, הכחיש את הדברים שהתפרסמו בכלי התקשורת הישראליים ואמר, כי שיח לגבי הסכם רגיעה אינו עומד עתה על הפרק (שהאב, 7 במאי 2018).
שישה פעילי הזרוע הצבאית של חמאס נהרגו
- ב-5 במאי 2018 אירע פיצוץ בבית באזור אלזואידה (דיר אל בלח, מרכז הרצועה). בפיצוץ נהרגו שישה פעילי הזרוע הצבאית של חמאס ושלושה פעילים נוספים נפצעו. נמסר, כי ההרוגים הם אנשי יחידת ההנדסה של הזרוע הצבאית של חמאס. על פי הדיווחים בין ההרוגים מפקד יחידת הקשר ומפקד יחידת ההנדסה בדיר אלבלח. איאד אלבזם, דובר משרד הפנים ברצועת עזה, אמר כי מנגנוני הביטחון פתחו בחקירת האירוע (אתר משרד הפנים ברצועת עזה, 6 במאי 2018).
- על נסיבות מותם של השישה התפרסמו ידיעות סותרות. ברשתות החברתיות נטען כי הם נהרגו בהתפוצצות מרכזיית טלפונים ממולכדת (חשבון הטוויטר של Mahmoud Al Tartouri מעזה, 5 במאי 2018; פראס, 5 במאי 2018). על פי גרסה נוספת הם נהרגו מפיצוץ שאירע בעת שעסקו בפירוק מתקן האזנה שהניחו סוכנים של ישראל במרכזייה של הזרוע הצבאית של חמאס (דף הפייסבוק של עבד אלקאדר אבו אסלאם מעזה, 5 במאי 2018; דף הפייסבוק Gaza 4 ALL, 5 במאי 2018).
- יום למחרת פרסמה הזרוע הצבאית של חמאס הודעה רשמית בה היא מטילה את האחריות למותם על ישראל. לדברי ההודעה פעילי הזרוע הצבאית נהרגו במסגרת “משימה ביטחונית חשובה בשטח” במהלכה עקבו אחר “מתקן ריגול טכנולוגי ממולכד שישראל שתלה ברצועה”. לדברי ההודעה בפעילותם הם הכשילו תכנית של מנגנוני המודיעין הישראליים . עוד נמסר בהודעה, כי “פירעון החשבון מתקרב באופן בלתי נמנע והתוצאות תהיינה כואבות עבור ישראל” (אתר גדודי עז אלדין אלקסאם, 6 במאי 2018).
כרזה שפרסמה הזרוע הצבאית של חמאס לזכרם של השישה ובה איום על ישראל (אתר גדודי עז אלדין אלקסאם, 6 במאי 2018)
- בהלוויית פעילי הזרוע הצבאית השתתפו בכירי חמאס. אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, אמר, כי חמאס ניצבת היום בנקודת ציון משמעותית בתולדות הג’האד, “ההתנגדות” והמאבק בישראל. לדבריו מנהלת “ההתנגדות הפלסטינית”, ובראשה הזרוע הצבאית של חמאס, “מלחמת מוחות” מתמשכת עם ישראל במספר חזיתות, ובהן החזית מזויינת, הביטחונית, המדינית והתקשורתית. הניה שיבח את ששת ההרוגים ואמר, כי הם נהרגו במהלך “פעילות ג’האד שנמשכה לאורך שנים” וכי היוו עמודי התווך של הפעילות המיוחדת של הזרוע הצבאית. עוד ציין, כי הם פעלו לסיכול מבצעים ביטחוניים ומודיעיניים של ישראל . הניה הדגיש בדבריו, כי העם הפלסטיני משקיע עתה את כל מאמציו בצעדות השיבה אך במקביל הוא ממשיך במערכה המודיעינית והצבאית מול ישראל (אלאקצא, 6 במאי 2018).
בכירי חמאס, ובראשם אסמאעיל הניה וח’ליל אלחיה, בהלוויית ההרוגים בדיר אלבלח (מימין: אתר חמאס, 6 במאי 2018; משמאל: אתר גדודי עז אלדין אלקסאם, 6 במאי 2018)
כרזה שפרסמה אמיה ג’חא בעקבות מותם של ששת פעילי חמאס: “עזה לא תשכח את דם ששת בניה” (חשבון הטוויטר של פלסטין אלא’ן, 6 במאי 2018)
כינוס המועצה הלאומית הפלסטינית
- כינוס המועצה הלאומית הפלסטינית הסתיים ב-4 במאי 2018. הכינוס, עסק בעיקר בעניינים ארגוניים פנימיים. בסוגיות מדיניות עסק בעיקר בנושא ארה”ב וישראל. יום הדיונים האחרון הוקדש לבחירות לוועד הפועל ולמועצה המרכזית וחיזוק סמכויותיה של המועצה המרכזית של אש”ף (ופא, 4 במאי 2018). במהלך הכינוס אושרר מינויו של אבו מאזן כנשיא הפלסטיני ויו”ר אש”ף. כמו כן נבחרו מחדש חברי הוועד הפועל של אש”ף מרביתם כיהנו בוועד הפועל בעבר. אחמד מג’דלאני, חבר הועד הפועל של אש”ף, מסר, כי הוחלט לצרף למועצה 103 חברים חדשים מתוכם 83 חברים שיחליפו חברי מועצה שנפטרו ועשרים חברים חדשים (ופא, 4 במאי 2018).
מימין: אבו מאזן בטקס נעילת כינוס המועצה הלאומית הפלסטינית בראמללה (ופא, 4 במאי 2018) משמאל: אבו מאזן בלשכתו עם חברי הועד הפועל הנבחרים (ופא, 4 במאי 2018)
- הודעת הסיכום שפורסמה בסיום הכינוס התמקדה בסוגיות הנוגעות למדיניות החוץ של הרשות הפלסטינית והיוותה אשרור למדיניות שהיא מנהלת כיום בזירה הבינלאומית בעיקר מול ישראל ומול ארה”ב. ההודעה הדגישה את המשך ניסיונות הרשות הפלסטינית לאיים על היחסים עם ישראל. בין היתר, הוחלט לדחות הצעות שאינן תואמות לעקרונות היסוד הפלסטינים למשא ומתן מדיני, לפעול לחיזוק מעמד הרשות בזירה הבינלאומית ולהעמיק את ההתנגדות למדיניות ישראל במישור המשפטי והבינלאומי. כמו כן הוחלט על השהיית ההכרה והקשרים עם ישראל לרבות הקשרים הכלכליים והביטחוניים.
- להלן פירוט כמה נושאים, שנכללו בהודעת הסיכום (ופא, 4 במאי 2018):
- יחסים עם ישראל: היחסים עם ישראל מושתתים על קיומו של מאבק ביניהן ויש לבחון מחדש את ההסכמים הסותרים זאת. יש לסרב לפתרונות זמניים למדינה בעלת גבולות זמניים, יש לסרב לפגיעה בסוגית ירושלים, הפליטים ההתנחלויות. על רקע התנערות ישראל ממחויבויותיה ומההסכמים שעליהם חתמה יש לעבור משלטון אוטונומי למדינה שבירתה מזרח ירושלים בגבולות 1967. על הועד הפועל להשהות את ההכרה בישראל עד שזו תכיר במדינת פלסטין בגבולות 1967 , תבטל את ההחלטה לספח את ירושלים ותפסיק את הבניה בהתנחלויות. יש לתמוך בתנועת BDS ולקרוא למדינות העולם להטיל סנקציות על ישראל.
- ארה”ב: יש לסרב להחלטת נשיא ארה”ב להכיר בירושלים כבירת ישראל ולפעול כדי להכשיל אותה. במקביל יש לסרב למדיניות טראמפ הכוללת הצעות לפתרון הסכסוך.
- החלטות במישור הבינלאומי: יש לחזק את המעמד הבינלאומי של “מדינת פלסטין” באמצעות השגת הכרה נוספת, במיוחד מצד המעצמות. יש להמשיך לפעול להשגת חברות מלאה באו”ם ולהגיש בקשות להצטרפות לארגונים בינלאומיים. יש לפנות לכל גורמים המשפטיים הבינלאומיים כדי להעמיד לדין את ישראל .
- “ההתנגדות העממית”: יש לברך על הקונצנזוס שהושג בזמן האחרון בדבר “ההתנגדות העממית” אך יחד עם זאת יש להבין כי אין המדובר בחלופה לשאר דרכי המאבק (רמז למאבק המזוין), שמאפשר המשפט הבינלאומי. “ההתנגדות העממית בדרכי שלום” הוכיחה את התועלת שבה וגייסה תמיכה בינלאומית אנתיפאדת ירושלים ו”צעדת השיבה הגדולה” היא חלק מההתנגדות הפלסטינית.
“שיעור בהיסטוריה” נאום אבו מאזן
- בנאום שנשא אבו מאזן במושב הפתיחה של המועצה הלאומית הפלסטינית הקדיש כעשרים דקות למה שכינה “שיעור בהיסטוריה”. חלק זה בנאום, הוקדש לשלילת הזיקה של היהודים לארץ ישראל. הוא היה רצוף אי-דיוקים, שיבושי שמות ותאריכים ונועד כדי להזים קיומו של עם יהודי, לשלול את הזיקה שלו לארץ ישראל ולחזק בכך (לשיטתו) את הלאומיות הפלסטינית. הנאום כלל אלמנטים אנטישמיים, בשרות הטיעונים הפוליטיים של אבו מאזן, דוגמת האמירה, כי באירופה שנאו את היהודים רק בשל הפעילות החברתית שלהם ועיסוקם בהלוואה בריבית ובבנקים[5].
- פרק זה בנאומו של אבו מאזן זכה לביקורת חריפה מצד בכירים בישראל ומצד ארה”ב, האיחוד האירופאי ומנהיגים מערביים רבים. על רקע דברי הביקורת, יומיים לאחר הנאום פורסמה התנצלות מטעם לשכת אבו מאזן בראמאללה. בדברי ההתנצלות נאמר כי אם אנשים חשו עלבון או פגיעה מנאומו, בפרט מקרב בני הדת היהודית, הוא מתנצל בפניהם ומדגיש, כי לא היה בכוונתו לעשות זאת, שכן הוא רוחש הכבוד לדת היהודית ולשאר הדתות המונותאיסטיות. עוד נאמר בהתנצלות אבו מאזן כי השואה הייתה “הפשע המתועב ביותר בהיסטוריה” וכי הם מגנים את האנטישמיות על כל צורותיה, ומדגישים את מחויבותם לפתרון שתי המדינות ולחיים זה לצד זה בשלום ובטחון (ופא, 4 במאי 2018). ההתנצלות לא כללה חלקים בנאום ששללו את קיומו של העם היהודי והקשר שלו לארץ ישראל[6].
קריאות פלסטיניות להחרים את טקס פתיחת שגרירות ארה”ב בירושלים
- צאא’ב עריקאת, מזכיר הועד הפועל של אש”ף, קרא לכל נציגי מדינות העולם וביניהם חברי הסגל הדיפלומטי, ארגוני חברה אזרחית ואנשי דת להחרים את טקס פתיחת שגרירות ארה”ב בירושלים. לדבריו השתתפות בטקס מקנה לגיטימיות להחלטה שאינה לגיטימית ואינה חוקית ומחזקת את השתיקה בנוגע למדיניות הסיפוח של ישראל. עוד ציין, כי השתתפות בטקס מהווה נטילת חלק ב”פשע” שמפר את זכותו של העם הפלסטיני וימנע השכנת שלום בין ישראל לפלסטינים (ופא, 7 במאי 2018).
ג’בריל רג’וב מגנה השתתפות קבוצות מבחריין ומאע”מ במרוץ האופניים ג’ירו איטליה בישראל
- ג’בריל רג’וב, ראש הוועד האולימפי הפלסטיני, גינה את השתתפותן של קבוצות מבחריין ומאע”מ במרוץ האופניים ג’ירו איטליה, שנערך בישראל. לדבריו השתתפות זאת מנוגדת לרצון הבינלאומי, לאמנה האולימפית ולהחלטות האו”ם אותם מפרה ישראל בהתנהלותה מול הגוף הספורטיבי הלאומי הפלסטיני. רג’וב קרא לוועדים האולימפיים בבחרין ובמאע”מ לנקוט עמדה ברורה נגד השתתפות זאת ואמר, כי ישלח אגרות מחאה וגינוי לוועדים אלה, לנשיא הועד האולימפי הערבי, לוועדים אולימפיים אסלאמיים ולמזכ”ל הליגה הערבית (ראיה, 5 במאי 2018).
[1] סיכום אירועי יום שישי ראו פרסום מרכז המידע מ-6 במאי 2018: "צעדת השיבה הגדולה: הפגנות 4 במאי 2018 וצפי להמשך" ↑
[2] על השימוש בעפיפונים ראו פרסום מרכז המידע מ-6 במאי 2018:" עפיפוני תבערה" –אמצעי חדש לגרימת נזקים לישראל במסגרת ההפגנות האלימות של "צעדת השיבה הגדולה". ↑
[3] “פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑
[4] הסטטיסטיקה אינה כוללת נפילת רקטות בשטח רצועת עזה או ירי פצצות מרגמה לעבר ישראל. ↑
[5] פירוט נאום אבו מאזן ראו פרסום מרכז המידע מ-3 במאי 2018: "שיעור בהיסטוריה" נוסח אבו מאזן: בפתיחת דיוני המועצה הלאומית הפלסטינית נשא אבו מאזן נאום גדוש בעיוותים היסטוריים ובניחוח אנטישמי. זאת, כדי לשלול את קיומו של עם יהודי ואת הקשר שלו לארץ ישראל ולבסס את הלאומיות הפלסטינית". ↑
[6] הודעת ההתנצלות פורסמה גם באתרים של סוכנות הידיעות הפלסטינית הרשמית ופא באנגלית ובצרפתית. עם זאת, אבו מאזן לא העלה עד כה את הודעת התנצלות לדף הפייסבוק הרשמי שלו . ↑