- ביהודה, שומרון ורצועת עזה נמשכו ההפגנות והפרות הסדר האלימות. למחאות נגד הצהרת טראמפ (וספיחיה) נוספו מחאות בשל החלטת ארה”ב לקצץ בכספים שהיא מעבירה לאונר”א. מרצועת עזה שוגרה רקטה, לראשונה מזה כארבעה שבועות.
- שני אירועים בשומרון ראויים לציון: מעצר פלסטיני לבוש מדים, שניסה לחדור לישוב איתמר וחשיפת זירת מטענים (11 מטענים) צפונית לטול כרם, ע”י סיור של המשטרה הפלסטינית. הרכבה והטמנה של המטענים הינה פעולה חריגה הדורשת עבודת צוות ומיומנות, מה שעשוי להעיד, להערכתנו, כי מאחורי הטמנתם עמדה התארגנות של אחד מארגוני הטרור הממוסדים.
- ברצועת עזה גוברת מצוקת האוכלוסייה : בבית החולים בבית ח’אנון הופסקו השירותים בשל מחסור בסולר להפעלת הגנרטורים. מאותה סיבה עלולים להפסק בימים הקרובים השירותים בשני בתי חולים נוספים. המחסור בסולר מאיים גם על עבודת העיריות בפרט בכל הנוגע להפעלת משאבות הביוב ולבארות המספקות מים לתושבים. לכל אלו נוספה אפשרות קיצוץ הסיוע של אונר”א. בעזה נערכו עצרות והפגנות מחאה והתקיימה שביתה של 13,000 פקידים.
פיגועים/ניסיונות לפיגועים
- 28 בינואר 2018 – כוחות הביטחון הישראליים עצרו את בסאם עבד אלעזיז אלחג’ מחמד, בן 42 מבית פוריכ (אזור שכם), שניסה לחדור לישוב איתמר (שומרון) כשהוא לבוש במדים (לא מדי צה”ל). הוא נעצר והובא לחקירה. פלסטיני נוסף שהיה עמו נמלט מהמקום. במקום נמצאו גם כמה בקבוקי תבערה מוכנים. בעקבות זאת נכנסו כוחות צה”ל לכפר בית פוריכ לאיתור הנמלט. במהלך פעילות הכוחות הושלכו לעברם בקבוקי תבערה וחפצים שונים. לא היו נפגעים (דף הפייסבוק צבע אדום, 28 בינואר 2018).
תצפית צה”ל באיתמר, שאיתרה את ניסיון החדירה והתריעה עליו (דובר צה”ל, 27 בינואר 2018).
- 27 בינואר 2018 – דווח על ביצוע ירי מכלי רכב חולף לעבר עמדת שמירה (פילבוקס) של צה”ל סמוך לג’בע (צפון השומרון). לא היו נפגעים. מבצעי הירי נמלטו (דף הפייסבוק צבע אדום, 78 בינואר 2018).
חשיפת זירת מטענים על ידי מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית
- ב- 26 בינואר 2018 מצא סיור של המשטרה הפלסטינית מספר חפציo חשודים שהיו מוסתרים בצד הכביש המחבר בין הכפרים אלעאר לעתיל, צפונית לטול כרם (ופא, פאל אינפו, 27 בינואר 2018). לאחר שחבלנים שהגיעו למקום בדקו את החפצים התברר, כי המדובר ב-11 מטענים במשקל של 30-20 ק”ג כל אחד שנחשפו, ככל הנראה, בשל הגשמים (ופא, 26 בינואר 2018; דף הפייסבוק של דובר המשטרה הפלסטינית בגדה, 27 בינואר 2018). לפי שעה לא ברור מי הטמין את המטענים ומי היה מטרת הפיגוע. בכביש עוברים כלי רכב אזרחיים פלסטינים אולם לעיתים גם כלי רכב צבאיים ישראליים.
- עדנאן אלצ’מירי, דובר מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית, אמר כי הדרך בה נמצאו המטענים משמשת את תושבי יהודה ושומרון. לדבריו, הודות לגשמים, שירדו בימים האחרונים התאפשר לגלות את המטענים ולמנוע פגיעה בתושבים הפלסטינים. הוא ציין כי לא ידוע מי הגורם שהטמין את המטענים ואמר כי נערכות חקירות בעניין (דף הפייסבוק של עדנאן אלצ’מירי, 26 בינואר 2017, דניא אלוטן, 28 בינואר 2018).
הרכבה והטמנה של המטענים היא פעולה חריגה הדורשת עבודת צוות ומיומנות, שאינן מצויות בידי רוב המחבלים המבצעים את פיגועי הטרור העממי. לפיכך מטענים אלו, שנמצאו עלולים, להערכתנו, להעיד על פעילות מאורגנת, שמאחוריה עומד אחד מארגוני הטרור הממוסדים.

מימין: מנגנוני הביטחון הפלסטינים מנטרלים זירת מטענים על כביש עלאר- עתיל (שהאב, 27 בינואר 2018).
משמאל: אחד ממטעני הנפץ (דף הפייסבוק של דובר המשטרה הפלסטינית, 27 בינואר 2018)
מעצר פלסטיני שניסה להפעיל מטען רב עוצמה נגד כוחות צה”ל
- משטרת ישראל עצרה פלסטיני תושב אלחאדר (סמוך לבית לחם) שהטמין מטען רב עוצמה בכביש עוקף חוסאן (אזור גוש עציון) בחודש יוני 2017. המטען זוהה, טרם התפוצץ, על ידי כוחות צה”ל שהזעיקו למקום חבלני משטרה. מאמצי חקירת האירוע הובילו את החוקרים אל החשוד, שהודה כי הניח את המטען במטרה לפגוע בחיילי צה”ל. נגד הפלסטיני הוגש כתב אישום (דף הפייסבוק צבע אדום, 28 בינואר 2018).
הפגנות, עימותים והפרות סדר
- במהלך השבוע נמשכו ההפגנות והפרות הסדר האלימות ביהודה, שומרון, ירושלים ורצועת עזה במחאה על הצהרת טראמפ המכירה בירושלים כבירת ישראל למחאות אלה נוספו מחאות בגין הלחצים שארה”ב מפעילה על אונר”א והחלטתה לקצץ בתקציב שהיא מעבירה לסוכנות והמצב הקשה, שנוצר בשל כך. ההפגנות והמחאות היו בעיקר במחנות הפליטים בהשתתפות ילדים ובני נוער תלמידי בתי הספר של אונר”א. בשכם סגרו מפגינים את משרדי אונר”א במחאה על הקיצוץ.

מימין: הפגנה במחנה הפליטים אלאמערי בראמאללה בהשתתפות תלמידי בתי הספר של אונר”א (דף הפייסבוק ענאתא מבאשר, 28 בינואר 2018).
משמאל: הפגנה במחנה הפליטים בלאטה בשכם (דף הפייסבוק של הוועדה העממית לשירותים מחנה בלאטה, 29 בינואר 2018)
- ראויה לציון הפגנה, שנערכה במחנה הפליטים אלעאידה בבית לחם ב-27 בינואר 2018 במהלכה נערך משפט ראווה לנשיא ארה”ב דונאלד טראמפ ולסגנו מייק פנס על “מדיניותם המוטה לטובת ישראל”. המפגינים נשאו בובות בדמותם של של טראמפ וסגנו פנס, תלו אותן ולאחר מכן העלו אותן באש (מען, PALINFO, 27 בינואר 2018). באירוע, נכחו, בין השאר, מחמד אלמצרי מזכיר פתח בבית לחם ומחמד אללחאם, חבר המועצה המהפכנית של פתח, אשר אף פרסם תמונות מהאירוע בדף הפייסבוק שלו (דף הפייסבוק של מחמד אללחאם, ערוץ אלע’ד ביוטיוב, 27 בינואר 2018). הפגנה נוספת נערכה מול הכניסה ללשכת המסחר הפלסטינית בבית לחם במחאה על ביקור משלחת אמריקאית במקום (מען, 29 בינואר 2018)

מימין : פעילים פלסטינים מפגינים בכניסה ללשכת המסחר הפלסטינית בבית לחם בעקבות ביקורה של משלחת אמריקאית במקום. הפעילים מניפים כרזות בגנות ארה”ב וישראל (מען, 29 בינואר 2018). משמאל : שוטרים פלסטינים חשים למקום לפזר את המפגינים (מען, 29 בינואר 2018)
- במקביל נמשכו אירועי יידויי האבנים והשלכת בקבוקי התבערה לעבר כוחות הביטחון ולעבר מטרות אזרחיות. בפעילות סיכול ומנע, שביצעו כוחות הביטחון הישראליים ברחבי יהודה ושומרון, נעצרו חשודים בפעילות טרור ונתפסו אמצעי לחימה . להלן אירועים בולטים:
- ב-28 בינואר 2018 – פלסטינים יידו אבנים לעבר כלי רכב סמוך לתקוע (אזור גוש עציון) . לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי רכב (דף הפייסבוק צבע אדום, 28 בינואר 2018).
- ב-27 בינואר 2018 – כוחות הביטחון הישראליים שעסקו בפעילות במזרח ירושלים הותקפו באבנים. לוחמת משמר הגבול נפצעה באורח קל (דף הפייסבוק צבע אדום, 27 בינואר 2018).
- ב- 27 בינואר 2018 – כוחות הביטחון הישראליים שפעלו בבית לחם ובחברון תפסו אמצעי לחימה, ביניהם מקלע מסוג מאג (דף הפייסבוק צבע אדום, 27 בינואר 2018).
- ב-27 בינואר 2018 – אבנים יודו לעבר כלי רכב שנסעו סמוך לכפר אלמועיר (בנימין). לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (דף הפייסבוק צבע אדום, 78 בינואר 2018).
- 26 בינואר 2018 – כלי רכב צבאי נתקע באזור מחנה הפליטים אלפואר (אזור חברון). בעקבות זאת החלה התקהלות של פלסטינים, אשר החלו לידות אבנים ולהשליך בקבוקי תבערה. לא היו נפגעים (דף הפייסבוק צבע אדום, 26 בינואר 2018).
פיגועים משמעותיים שבוצעו בשנה האחרונה[1]
ירי רקטות לעבר ישראל
- ב-30 בינואר 2018 אותרה נפילה של רקטה, ששוגרה מרצועת עזה בשטח המועצה האזורית שער הנגב. הרקטה התפוצצה בשטח פתוח. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. לפי שעה לא ידוע מי עמד מאחורי שיגור הרקטה.
נפילות רקטות בשטח ישראל בחתך חודשי
הערות
* הסטטיסטיקה אינה כוללת נפילת רקטות בשטח רצועת עזה או ירי פצצות מרגמה לעבר ישראל.
*שש מהרקטות שנפלו בחודש פברואר היו רקטות ששוגרו מחצי האי סיני לעבר ישראל, ככל הנראה על ידי פעילי מחוז סיני של דאעש. בחודש אפריל שוגרה רקטה אחת מחצי האי סיני שנפלה בשטח ישראל. הרקטה שוגרה על ידי פעילי מחוז סיני של דאעש. בחודש אוקטובר 2017 שוגרו שתי רקטות מצפון חצי האי סיני ע”י שלוחה של דאעש בסיני. הרקטות נפלו בשטח המועצה האזורית אשכול.
נפילת רקטות בחתך שנתי
עימותים עם כוחות צה”ל על גבול הרצועה
- בעימותים בסמוך לגדר המערכת במזרח הרצועה ב-26 בינואר 2018 נפצעו תשעה פלסטינים מירי כוחות צה”ל : שלושה במזרח ג’באליא, שלושה במזרח העיר עזה ושלושה במזרח ח’אן יונס (מען, 26 בינואר 2018; חשבון הטוויטר של דובר משרד הבריאות ברצועה, 26 בינואר 2018).
אספקת חשמל ומים
- הנהלת מעבר רפיח הודיעה, כי במהלך השבוע עברו במעבר משאיות דלק המיועדות לתחנת הכוח (קדס.נט, 24 בינואר 2018). דווח כי כיום עומדת אספקת החשמל על ארבע שעות אספקה לעומת 16-12 שעות הפסקה (חשבון הטוויטר אמאמה, 27 בינואר 2018). זאת, לאחר שהאספקה עמדה על שש שעות. צמצום השעות נובע ככל הנראה ממזג האוויר הקר ועלייה בביקוש לחשמל בעקבות זאת.
- מאזן ע’נים, יו”ר רשות המים הפלסטינית, אמר כי נעשים מאמצים ליישם את תכנית התפלה המרכזית שעתידה לפתור את משבר המים ברצועת עזה . לדבריו כדי ליישם את התוכנית דרוש סכום של 600 מיליון דולרים. לדבריו רשות המים מקווה להשיג 200 מיליון דולרים במהלך כינוס המדינות התורמות שיערך בבריסל בחודש מרץ הקרוב (קדס.נט, 27 בינואר 2018).
קשיים בהפעלת בתי החולים ברצועה
אשרף אלקדרה, דובר משרד הבריאות ברצועה, אמר, כי בשל מחסור בדלק להפעלת הגנרטורים המספקים חשמל לבתי החולים יופסקו בימים הקרובים השירותים בשני בתי חולים ברצועה, אחד מהם בית חולים המטפל בילדים (חשבון הטוויטר של אשרף אלקדרה, 28 בינואר 2018). ב-29 בינואר 2018 הודיע דובר משרד הבריאות על הפסקת מתן שירותים בבית החולים בבית ח’אנון בשל מחסור בדלק (חשבון בטוויטר של אשרף אלקדרה, 29 בינואר 2018). תת שר הבריאות ברצועה מסר כי 45% מהתרופות הבסיסיות בבתי החולים ברצועה אזלו (סוכנות אלראי שהוקמה בידי ממשלת חמאס, 29 בינואר 2018).
- פוזי ברהום, דובר חמאס, אמר כי התעלמות ממשלת ההסכמה מצרכי בתי החולים עלולה להמיט חורבן על הרצועה (אתר חמאס, 28 בינואר 2018). רופאי ופקידי בית החולים על שם יוסף אלנג’אר ברפיח מחו על התדרדרות המצב הרפואי (שהאב, 29 בינואר 2018).

בית החולים בבית ח’אנון שהפסיק את פעילותו בשל מחסור בדלק (דף הפייסבוק של בית החולים בית חאנון, 30 בינואר 2018)
- ראשי העיריות ברצועה מתלוננים גם הם על מחסור בסולר. ראש עיריית דיר אלבלח אמר כי המוסדות הבינלאמיים, המספקים סולר לעירייה שלו, מסרו כי יפסיקו את האספקה בתחילת חודש פברואר. לדבריו, ההחלטה כוללת את כל העיריות ברצועה, והדבר מאיים על עבודת העיריות, בפרט בכל הקשור למשאבות הביוב ולבארות המים המספקות מים לתושבים (אתר רדיו צות אלאקצא, 29 בינואר 2018; PALINFO, 29 בינואר 2018). גם ראש עיריית רפיח הזהיר, במהלך הפגנת מחאה על המצב הכלכלי של עובדי עיריית רפיח, מפני הפסקת שירותי העירייה בשל הפסקת אספקת הסולר (דף הפייסבוק של עיריית רפיח, 28 בינואר 2018).
מחאות על רקע המצב הכלכלי
- על רקע המצב המתדרדר השיקו בחמאס קמפיין ברשתות החברתיות תחת הסיסמא “הצילו את עזה” במסגרת הקמפיין צפויות להתקיים פעולות מחאה מצד גופים וגורמים שונים. ברחבי רצועת עזה ובעיקר במחנות הפליטים נערכו עצרות והפגנות מחאה (שהאב, 29 בינואר 2018).
- אונר”א ברצועת עזה פרסמה הודעה העוסקת בקיצוץ הסיוע הכלכלי ופרטה לוח זמנים של פעולות מחאה נגד מדיניות ארה”ב (קדס.נט, 27 בינואר 2018). ב-29 בינואר 2018 השביתו עובדי אונר”א את כל בתי הספר של הסוכנות ברצועה, וערכו תהלוכה המונית שהסתיימה בעצרת מול מטה אונסק”ו בעזה. אמיר אלמסחאל, יו”ר התאחדות העובדים באונר”א ברצועה, אמר בעצרת, כי הם לא יתירו לאיש לפגוע בזכויות העובדים (PALINFO, 29 בינואר 2018). עדנאן אבו חסנה, דובר אונר”א, ציין שהסוכנות זקוקה לסכום של 500 מיליון דולרים כדי להמשיך בסיוע שהיא מעניקה וכי הסוכנות מקווה שמדינות ערב יגבירו את תרומותיהן (חשבון הטוויטר פאל אינפו, 26 בינואר 2018).
- במחוז ח’אן יונס ארגנה חמאס תהלוכה בעיירה בני סהילא. משיר אלמצרי, חבר המועצה המחוקקת ובכיר חמאס, נשא דברים באירוע, בהם הדגיש כי לרשות הפלסטינים עומדת רק אופציית “ההתנגדות” כדי לשחרר את האדמה והמקומות הקדושים, וכי “ההתנגדות” עושה לילות כימים כדי להתכונן לחיסול ישראל. הוא קרא לבטל את ההכרה בישראל ולבטל את כל ההסכמים עמה, ובראשם הסכם אוסלו. כן קרא לרשות להפסיק את “פשע התיאום הביטחוני”, שכן לדבריו המשך התיאום הביטחוני מונע את התלקחות אנתיפאדת ירושלים (אתר תנועת חמאס, 26 בינואר 2018; PALINFO, 26 בינואר 2018).

עצרת חמאס במזרח מחוז ח’אן יונס . משמאל: משיר אלמצרי נושא דברים (אתר חמאס, 26 בינואר 2018)
חמאס דחתה את טענות ישראל לפיהן היא מקימה תשתית צבאית בדרום לבנון וברמת הגולן
- מוסא אבו מרזוק, חבר הלשכה המדינית של חמאס וראש המשרד לקשרים בינלאומיים ומדיניים, הגיב על הדיווחים הישראליים לפיהם בונה חמאס כוח ובסיס ברמת הגולן ותשתית צבאית בלבנון בהוראה ישירה של איראן. לדבריו ההאשמה לפיה חמאס מקבלת הוראות מאיראן ומציבה משגרי רקטות בגולן ותשתית בלבנון היא הסתה שכן נוכחות חמאס בלבנון היא נוכחות פוליטית וציבורית בקרב הפלסטינים במחנות.
- עוד ציין אבו מרזוק, כי מדיניות חמאס היא התנגדות לכיבוש מתוך שטחה של “פלסטין” וכי ישראל היא זו שרוצה להעביר את המערכה אל מחוץ לגבולות “פלסטין”. לדבריו ההוכחה הטובה ביותר לכך הם ניסיונות החיסול הישראליים נגד בכירי חמאס ופעיליה בחוץ, החל בח’אלד משעל, עבור בחיסולם של עז אלדין אלשיח’ ח’ליל בדמשק ושל מחמוד אלמבחוח בדובאי, וכלה בניסיון החיסול של פעיל חמאס בלבנון, מחמד חמדאן. אבו מרזוק הדגיש, כי זכותה של חמאס להגיב בעיתוי ובמקום המתאימים לה (אלקדס, 27 בינואר 2018).
מאבק חמאס נגד דאעש והארגונים הסלפים ברצועה
- בתגובה לסרטון שפרסם מחוז סיני של דאעש ב-3 בינואר 2018, התוקף את חמאס ומתעד פעילי חמאס שנמלטו מרצועת עזה והצטרפו לשורות דאעש פרסם מנגנון בטחון הפנים של חמאס ברצועה סרטון תחת הכותרת “דאעש [הינו] המשימה החדשה”.
- בסרטון מאשימה חמאס את מחוז סיני של דאעש כי הוא מטיל “מצור” על הרצועה מדרום ובכך עושה יד אחת עם ישראל. בסרטון שודרו הודאות מפי שני פעילי דאעש ששבו לרצועה מסיני. הראשון סיפר כיצד חילק דאעש את הסחורות שנכנסות לרצועת עזה דרך המנהרות לשלושה סוגים: סחורות אסורות, כגון סיגריות, סחורות כלליות וסחורות עבור הארגונים הצבאיים לרבות חמאס. בתחילה דאעש איפשר את מעבר הסחורות הכלליות, את הסחורות האסורות השמיד, ואת הסחורות הצבאיות החרים, אך בשלב מאוחר יותר מנע דאעש מעבר של כל הסחורות. פעיל שני סיפר, כי עבד במנגנון המשטרה האסלאמית של דאעש באזור רפיח המצרית, וכי במסגרת עבודתו הם מנעו מעבר סחורות ואמצעי לחימה לרצועה (חשבון הפייסבוק של מנגנון בטחון הפנים ברצועה, 25 בינואר 2018; סוכנות אנטוליה, 26 בינואר 2018; אלאיאם, 28 בינואר 2018).

תמונות מהסרטון.מימין: דאעש מכתר את רצועת עזה מדרום וישראל מכתרת אותה משאר הכיוונים. משמאל: אחד מפעילי דאעש, שנעצר ע”י חמאס מספר על פעילות דאעש לאורך הגבול עם רצועת עזה (חשבון הפייסבוק של מנגנון בטחון הפנים ברצועה, 25 בינואר 2018)
קלטת שמע של גורמים סלפים בעזה הקוראת לבצע פיגועים
- מוסד ההסברה אלראיה פרסם קלטת שמע מטעם התארגנות המכנה עצמה “צבא האומה הסלפי בירושלים”[2] בה דובר אדם המכונה שיח’ חד’יפה. בקלטת, תחת הכותרת “מסר לאנשינו בגדה ובפנים [ישראל] הכבוש”, מעודד שיח’ חד’יפה את תושבי יהודה ושומרון כמו גם את ערביי ישראל לבצע פיגועים נגד כוחות צבא ואזרחים ישראליים. לדבריו אין צורך באבנים אלא יש לעשות שימוש בסכינים, פגיונות, אקדחים ורובי צלפים. הוא קרא לפלסטינים לצאת ולבצע פיגועים בערים הכבושות והזכיר את תל אביב, חיפה, יפו וירושלים. לדבריו יש לבצע את הפיגועים הללו בכל מקום “בבתיהם, במקומות העבודה ובמקומות הבילוי שלהם” .
נאום אבו מאזן בועידת הפסגה של מדינות אפריקה
- אבו מאזן הגיע, בראש משלחת בכירי הרשות, לאדיס אבבה, בירת אתיופיה להשתתף בכינוס הפסגה האפריקאי. בדברים, שנשא אבו מאזן בפני באי הכינוס אמר, כי חשוב שכל מדינות אפריקה יתחייבו שלא לשלוח משלחות דיפלומטיות לירושלים ולא יכירו באף צעד בנוגע לירושלים ולסוגיה הפלסטינית המנוגד להחלטות מועצת הביטחון. לדבריו ישראל פוגעת “באכזריות” בירושלים והיא פועלת לשנות את אופייה הרוחני ואת מקומה ההיסטורי ופוגעת במקומות הקדושים לנוצרים ולמוסלמים. עוד ציין אבו מאזן בדבריו, כי החלטת טראמפ בנוגע לירושלים הפכה את ארה”ב לגורם מזוהה עם ישראל. הוא ציין כי קידום השלום דורש מכניזם חדש שיכלול צדדים רבים וייערך בחסות האו”ם. הוא קרא להקים ועדה בינלאומית בחסות האו”ם וקרא למדינות האיחוד האפריקאי לשגר נציגים לוועדה שתוקם (אלג’זירה, 28 בינואר 2018).
יחסי הרשות הפלסטינית וארה”ב
- מתיחות נוספת ביחסי ארה”ב והרשות הפלסטינית נרשמה לאחר, שנשיא ארה”ב דונלד טראמפ הצהיר בדאבוס כי מעצם ההכרה בירושלים כבירת ישראל הסירה ארה”ב את סוגית ירושלים מעל שולחן הדיונים. טראמפ, הוסיף, כי סירוב הפלסטינים להיפגש עם סגן הנשיא מייק פנס היה “לא מכבד” וכי הסיוע האמריקאי לפלסטינים ייעצר עד שלא ישבו לשולחן המשא ומתן. בתגובה אמר נביל אבו רדינה, דובר הנשיאות, כי אם ארה”ב לא תחזור בה מהחלטתה ביחס לירושלים לא יהיה לה תפקיד במשא ומתן לשלום. צאא’ב עריקאת, מזכ”ל הועד הפועל של אש”ף, אמר כי ההצהרה פוסלת את ארה”ב מלמלא תפקיד פעיל במאמצים להשגת שלום ומוציאה אותה מהקונצנזוס הבינלאומי. עריקאת כינה את האיומים בהפסקת הסיוע “סחטנות” ואמר כי הנשיא טראמפ יכול לקנות דברים רבים בכספו אולם לא את כבודם של הפלסטינים.
התבטאויות פעילים בכירים ברשות בעניין הפעילות הבינלאומית
- על רקע היחסים הגרועים בין הרשות הפלסטינית וארה”ב מגבירה הרשות את מאמציה מול האו”ם ומדינות אירופה. ריאצ’ אלמלאכי, שר החוץ בממשלת ההסכמה, הכריז על שנת 2018 כשנת ההכרה הבינלאומית בפלסטין. לדבריו מועצת הביטחון של האו”ם תדון בסוף חודש פברואר 2018 בנושא קבלת “מדינת ישראל” כחברה מלאה באו”ם, בסוגיית ההגנה הבינלאומית לעם הפלסטיני וביישום החלטות האו”ם הנוגעות להתנחלויות (דניא אלוטן, 29 בינואר 2018).
- להלן התבטאויות של בכירים נוספים ברשות ובאש”ף:
- בראיון שהעניק צאא’ב עריקאת, מזכיר הועד הפועל של אש”ף, אמר כי בכוונת הרשות הפלסטינית להגיש תביעה לבית הדין הבינלאומי בהאג (ICC) נגד הצהרת טראמפ המכירה בירושלים כבירת פלסטין. הוא לא ציין מתי תוגש התביעה אולם אמר שבידי הרשות הפלסטינית תכנית מקיפה שמטרתה להגיב על החלטת נשיא ארה”ב. הוא גם ציין כי הרשות הפלסטינית תנסה להצטרף לסוכנויות בינלאומיות מקצועיות ותפנה למועצת הביטחון של האו”ם בבקשה להתקבל כחברה מלאה. הוא הדגיש בדבריו כי הם לא יוותרו גם אם ארה”ב תטיל וטו על ההחלטה .
- צאא’ב עריקאת חזר על כך שהם אינם רואים בארה”ב כמתווכת בתהליך השלום אך אינם רוצים להחליף את ארה”ב באיחוד האירופאי משום שלדעתם האיחוד הוא בן בריתה של ארה”ב. על כן הם מעוניינים במתווך מהאו”ם שדבק בלגיטימיות הבינלאומית. עריקאת גם קרא לכל מדינות ערב לנתק את יחסיהן עם ארה”ב. זאת, על בסיס החלטות ערביות ואסלאמיות המחייבות לנתק את היחסים עם כל מדינה שתכיר בירושלים כבירת ישראל ותעביר אליה את שגרירותה (אנטוליה, 29 בינואר 2018).
- תיסיר ג’ראדאת, סגן שר החוץ בממשלת ההסכמה, אמר כי מספר מדינות אירופאיות בוחנות ברצינות את האפשרות להכיר ב”מדינת פלסטין”. לדבריו הוא מנהל דיון בנושא עם לוקסמבורג, אירלנד, פורטוגל ובלגיה וציין כי סלובניה עומדת להחליט בקרוב מאד על הכרתה בפלסטין[3]. הוא ציין כי במקביל מתנהלים גם מגעים עם מדינות גדולות כמו צרפת, בריטניה וספרד. כמו כן אמר, שלאחרונה עלתה אפשרות שהאיחוד האירופאי יקבל החלטה להכרה קולקטיבית בפלסטין במסגרתה תוכל כל מדינה לקבל את ההחלטה במועד המתאים לה (דניא אלוטן, 24 בינואר 2018).
ממצאי סקר דעת קהל מעידים על ירידה באמון בתהליך השלום
- מכון הסקרים בראשות ח’ליל שקאקי פרסם ב-25 בינואר 2018 את תוצאות הסקר הפלסטיני-ישראלי החצי שנתי המתמקד בעיקר היבטים של התהליך המדיני. הסקר התקיים במהלך דצמבר 2017 וענו עליו 1,270 נשאלים מיהודה, שומרון ורצועת עזה. הסקר בוחן בעיקר את השפעות הכרזת טראמפ לפיה מכירה ארה”ב בירושלים כבירת ישראל. בהשוואה לסקר הקודם, שנערך ביוני 2017, מצביעים ממצאי הסקר הנוכחי על ירידה באמון הציבור הפלסטיני בתהליך השלום ועל עליה במספר התומכים במאבק המזוין .
- להלן כמה ממצאים העולים מהסקר (אתר מכון PSR, 25 בינואר 2018):
- תמיכה בפתרון שתי המדינות: 48% בקרב תושבי יהודה ושומרון תומכים (מספר הדומה ביוני 2017) ברצועת עזה תומכים בפתרון שתי המדינות 44% לעומת 61% שתמכו בו ביוני 2017. בקרב תומכי פתח 67% תומכים בפתרון שתי מדינות כאשר בקרב תומכי חמאס נרשמה תמיכה של 30% בלבד.
- מידת המעשיות של פתרון שתי המדינות: 60% מהפלסטינים (62% במיהודה ושומרון ו-56% ברצועה) סבורים, כי פתרון שתי המדינות אינו מעשי עוד (לעומת 52% בסקר המשותף הקודם), ואילו 37% סבורים כי הוא עדיין מעשי. ברם, 75% מהפלסטינים אינם צופים הקמת מדינה פלסטינית בחמש השנים הקרובות.
- האם ההתנחלויות הפכו את פתרון שתי המדינות ללא מעשי ? בתשובה לשאלה האם התרחבות תופעת ההתנחלויות הפכה את פתרון שתי המדינות לבלתי אפשרי ליישום – 62% מהנשאלים ביהודה ושומרון ו-65% ברצועה סבורים שכן.
- בחירה בתהליך השלום כאופציה מועדפת: 26% הצביעו בעד לעומת 45% שחייבו זאת בסקר שנערך ביוני 2017.
- בחירה במאבק המזוין כאופציה: 38% בחרו באופציית המאבק המזוין לעומת 21% בלבד ביוני 2017.

הפגנה שארגן חזבאללה נגד החלטת טראמפ בנושא ירושלים סמוך לגבול ישראל- לבנון (חשבון טוויטר PALINFO, 28 בינואר 2018)
[1] "פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑
[2] צבא האומה הסלפי בירושלים היא התארגנות סלפית ג'האדיסטית ברצועת עזה בראשה עומד אסמאעיל חמיד המכונה אבו חפץ אלמקדסי. אלמקדסי נעצר בעבר מספר פעמים על ידי חמאס. פעילי ההתארגנות שיגרו מספר פעמים רקטות לעבר ישראל . פעילי הארגון משתפים פעולה עם ארגוני הג'האד בחצי האי סיני . ↑
[3] לאחר ששר החוץ של סלובניה אמר כי הפרלמנט עומד להצביע על החלטה להכיר בפלסטין, הודיע הנשיא, כי סלובניה חוזרת בה מההכרה בפלסטין זאת, לדבריו, לאחר שהנסיבות השתנו באופן שפוגע באמון בין שני הצדדים (STA סוכנות הידיעות הסלובני, 26 בינואר 2018). ↑