- במהלך השבוע נמשכו אירועי יידוי האבנים והשלכת בקבוקי תבערה בעיקר לעבר כלי רכב פרטיים ואוטובוסים ישראליים הנעים בכבישים.
- ביקור נשיא המדינה, יצחק הרצוג, ביישוב היהודי בחברון והדברים שנשא במהלך הביקור המציינים את הזיקה ההיסטורית של העם היהודי לחברון ולמערת המכפלה עוררו תגובות נזעמות בקרב הפלסטינים אשר כינו את ביקור הנשיא “פלישה” ו”פרובוקציה ישראלית”. מחמד אשתיה, ציין שדברי הרצוג הם ניסיון נוסף לכפות עובדות מזויפות על העיר המוסלמית במסגרת הרצון לייהד אותה ולהשתלט עליה על חשבון תושביה המקוריים.
- דווח, כי בפעם הראשונה מאז מבצע “שומר החומות” (מאי 2021), הושג הסדר שיאפשר העברת כספים לתשלום משכורות פקידי חמאס ברצועה מתוך כספי המענק הקטרי.
- הפרלמנט הבריטי אישר את המהלך שהובילה שרת הפנים והכריז גם על הזרוע המדינית של חמאס כארגון טרור. פעילים בבריטניה המזוהים עם חמאס, ביניהם זאהר ביראוי וטארק חמוד מנהל מרכז אלעודה, מיהרו לציין כי חמאס לא פועלת בבריטניה וכי אין לפעיליה כל נוכחות במדינה. בכירי חמאס ברצועה ציינו כי יפעלו בנושא במישור הערבי, האסלאמי והבינלאומי.
- במהלך השבוע ערך אבו מאזן סבב ביקורים במספר מדינות שם נפגש עם ראשיהן במסגרת זאת ביקר ברוסיה וקטר, שם נפגש גם עם נשיא לבנון. כמו כן נפגש בלשכתו עם שר החוץ הירדני.
- נמשכה פעילות מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית במספר מוקדים ביהודה ושומרון שמטרתה המוצהרת היא להשיב לרשות את האחיזה לאחר התרופפות ממושכת. במסגרת הפעילות נעצרו במחנה הפליטים ג’נין שישה פעילי הג’האד האסלאמי בפלסטין, ביניהם אסירים משוחררים. פעילות המנגנונים גרמה לעימותים רבים בשטח ולביקורת נוקבת שנמתחה על הרשות הפלסטינית.
- ביהודה ושומרון נמשכת העלייה במספר החולים בקורונה. ברצועת עזה נמשכת הירידה בתחלואה. משרד הבריאות ברצועה נערך לקראת כניסת הזן החדש.
- אוסטרליה הודיעה על הוצאת חזבאללה מחוץ לחוק. בחזבאללה גינו את ההחלטה בטענה כי מדובר בכניעה משפילה לתכתיבים האמריקאים “והציונים” בנאום שנשא חסן נצראללה, מזכ”ל חזבאללה הוא התייחס בביטול להחלטה בציינו כי ניסיון זה ייכשל.
פעילות סיכול ומנע
- במהלך פעילות יזומה של כוחות המשטרה הישראליים בצומת תפוח עצרו השוטרים כלי רכב שעורר את חשדם. בחיפוש בכלי הרכב נמצאו שני כלי נשק מאולתרים מסוג קרלו. שלושה חשודים נעצרו לחקירה (דוברות המשטרה 28 בנובמבר 2021).

כלי הנשק שנתפסו במהלך הפעילות (הצלה ללא גבולות יו”ש, 29 בנובמבר 2021)
יידוי אבנים, השלכת בקבוקי תבערה ואירועים נוספים
- במהלך השבוע נמשכו, אירועי יידוי האבנים והשלכת בקבוקי תבערה בעיקר לעבר כלי רכב פרטיים ואוטובוסים ישראליים הנעים בכבישים. להלן אירועים בולטים:
- 29 בנובמבר 2021: אבנים יודו לעבר אוטובוסים בכביש עוקף חוסאן (מערבית לבית לחם). לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 29 בנובמבר 2021).
- 29 בנובמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב וניידת משטרה סמוך לבית אומר (צפונית לחברון). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 29 בנובמבר 2021).
- 29 בנובמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב צפונית לצומת ה-T (דרומית מזרחית לבית לחם). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 29 בנובמבר 2021).
- 29 בנובמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב בכביש גוש עציון-חברון בין בית אומר לאלערוב. לא היו נפגעים. נגרם נזק לשמשה (הצלה ללא גבולות יו”ש, 29 בנובמבר 2021).
- 27 בנובמבר 2021: אבנים יודו לעבר אוטובוס בין ענתות לחזמא (צפונית מזרחית לירושלים). נהג האוטובוס נפצע באורח קל . נזק נגרם לשמשה (הצלה ללא גבולות יו”ש, 27בנובמבר 2021).
- 26 בנובמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב בכביש גוש עציון-חברון לא היו נפגעים. נזק נגרם לשמשה (הצלה ללא גבולות יו”ש, 26 בנובמבר 2021).
- 26 בנובמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב בין עזון לצומת מעלה שומרון (מזרחית לקלקיליה). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 26 בנובמבר 2021).
- 25 בנובמבר 2021: בקבוקי תבערה הושלכו לעבר כלי רכב עוקף חוסאן. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 25 בנובמבר 2021).
- 25 בנובמבר 2021: אבנים יודו לעבר אוטובוס באזור דיר נט’אם (צפונית מערבית לרמאללה). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 25 בנובמבר 2021).
- 25 בנובמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב בכביש 60 באזור לבן אלשרקיה, צפונית מזרחית לראמאללה. לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 25 בנובמבר 2021).
- 25 בנובמבר 2021: יודו אבנים, הושלכו בקבוקי תבערה ושוגרו זיקוקים לעבר כלי רכב בין חומש לשבי שומרון סמוך לבורקא (צפונית מערבית לשכם). לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 25 בנובמבר 2021).
- 25 בנובמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב בין תפוח למגדלים (דרומית לשכם). אבן פגעה בשמשה קדמית של כלי רכב, אישה נפצעה באורח קל (הצלה ללא גבולות יו”ש, 25 בנובמבר 2021).
- 25 בנובמבר 2021: אבנים יודו לעבר אוטובוס וכוח צבאי באזור בריכות אלפוואר (דרומית מערבית לחברון). לא דווח על נפגעים או נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 25 בנובמבר 2021).
- 24 בנובמבר 2021: אבנים יודו לעבר אוטובוס באזור חוארה (דרומית לשכם). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 24 בנובמבר 2021).
- 24 בנובמבר 2021: אבנים יודו בין תפוח למגדלים. לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 24 בנובמבר 2021).
פיגועים משמעותיים ביהודה ושומרון[1]
תפילת יום השישי בהר הבית
- בתקשורת הפלסטינית דווח, כי ישראל איפשרה כניסתם של ארבעים אלף מתפללים לתפילת יום השישי בהר הבית (חשבון הטוויטר של חסן אצליח, 26 בנובמבר 2021). יצוין, כי בתקופה האחרונה הרבתה התקשורת הפלסטינית להאשים את ישראל כי היא מונעת הגעת מתפללים מוסלמים להר הבית לתפילות יום שישי, מציבה מחסומים ומעכבת כניסת מתפללים למקום.
ביקור הנשיא הרצוג במערת המכפלה בחברון
- נשיא המדינה, יצחק הרצוג, קיים את טקס הדלקת נר ראשון של חנוכה במערת המכפלה בארוע שהתקיים ביוזמת היישוב היהודי בחברון. בדברים שנשא במהלך הטקס ציין הנשיא את הזיקה ההיסטורית של העם היהודי לחברון ולמערת המכפלה (תקשורת ישראלית, 28 בנובמבר 2021).
- עם היוודע דבר ביקורו הצפוי של הרצוג בחברון קראו גורמים פלסטינים למתפללים להגיע בהמוניהם למערת המכפלה בחברון (בפועל עבר הביקור בשקט יחסי). חפט’י אבו סנינה ,הממונה על המסגד, אמר כי הגעת הנשיא הרצוג למערת המכפלה היא הפרה חמורה, תוקפנות בוטה ופרובוקציה נגד רגשותיהם של המוסלמים (ערוץ וטן, 29 בנובמבר 2021). משרד הווקף הפלסטיני כינה את הביקור “צעד פרובוקטיבי הפועל נגד רגשות המוסלמים והערבים והתקפה נגד המקומות הקדושים באסלאם” (דף הפייסבוק של משרד ההקדשים הפלסטיני, 28 בנובמבר 2021).

הזמנה לתפילה המונית במערת המכפלה במחאה על ביקור הרצוג
- מחמד אשתיה, ראש ממשלת הרשות, פרסם הודעה רשמית המגנה את “הפלישה הפרובוקטיבית” של הנשיא הישראלי יצחק הרצוג למערת המכפלה והזהיר מפני ההשלכות החמורות של הביקור. הוא קרא לאו”ם ולמוסדותיו לפעול במהירות כדי לעצור את חילול המקומות הקדושים האסלאמיים והנוצריים ובמיוחד מסגד אלאקצא, כנסיית הקבר ומערת המכפלה (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 28 בנובמבר 2021).
- משרד החוץ ברשות הפלסטינית פרסם הודעה בה נאמר כי הם מגנים את “הפלישה” של נשיא מדינת ישראל למערת המכפלה בתירוץ של הדלקת נר חנוכה. לדברי ההודעה, מדובר בתקדים מסוכן שמדגיש את ממדי המעורבות של הגורמים הרשמיים בישראל בפעילויות של ייהוד מערת המכפלה (ופא, 28 בנובמבר 2021). חסין אלשיח’, השר לעניינים אזרחיים ברשות, ציין כי הגעתו של נשיא מדינת ישראל לחברון היא בבחינת לגליזציה של ההתנחלויות והמתנחלים, הפרה של החוק הבינלאומי ופרובוקציה מדינית, מוסרית ודתית (חשבון הטוויטר של חסין אלשיח’, 28 בנובמבר 2021).
- אסמאעיל רצ’ואן, בכיר חמאס, קרא לתושבי הגדה וחברון להגיע למערת המכפלה כדי להתעמת ולהתנגד לטקס. רצ’ואן הדגיש, כי ישראל תישא בהשלכות של אירוע מתגרה זה. עוד קרא רצ’ואן להמונים להגיע להר הבית כדי להתנגד ל”ייהוד” שמתכוונת לבצע ישראל בהצבת חנוכייה ברחבת הכותל, שכן לדבריו מלבד מערת המכפלה גם הכותל ומסגד אלאקצא הם “נכסים אסלאמיים” QUDSN), 28 בנובמבר 2021). עבד אללטיף אלקאנוע, דובר חמאס, אמר כי ביקורו של הנשיא הרצוג מחייבת את “ההתנגדות” לפעול ביהודה ושומרון מיד (שהאב, 28 בנובמבר 2021).
- גם הג’האד האסלאמי בפלסטין גינו את הביקור. טארק עז אלדין, דובר הג’האד האסלאמי לענייני יהודה ושומרון, מסר כי מדובר בפעולה עוינת שמחייבת את כולם להתנגד לה. לדבריו ה”פלישה” מגיעה בהקשר של תכניות הייהוד שמכוונות נגד מערת המכפלה והעיר חברון. עוד ציין, כי הם מזכירים לישראל (“האויב הציוני”) ולעולם כולו שאנתיפאדת אלאקצא החלה בתגובה ל”פלישת” אריאל שרון למסגד אלאקצא בשנת 2000 וכי העם הפלסטיני לא יאפשר ניסיונות פגיעה במקומות הקדושים ללא התנגדות (אליאדין, 28 בנובמבר 2021).
גם הדברים שנשא הנשיא הרצוג במהלך הטקס עוררו ביקורת וגינוי. מחמד אשתיה, ציין שדברי הרצוג הם ניסיון לזייף את האמת בעניין העיר הערבית והאסלאמית ובמטרה לייהד אותה ולשלוט בה תוך הכפפת התושבים המקוריים של העיר לשלטון גזעני (אלע’ד, 28 בנובמבר 2021). יצוין שהיו שמתחו ביקורת על דברי אשתיה לאחר שכינה בהודעה את הרצוג הנשיא הישראלי ולא “נשיא הכיבוש”.

עימותים במרכז העיר חברון בין כוחות צה”ל לפלסטינים בעקבות ביקור נשיא המדינה הרצוג במערת המכפלה (חשבון הטוויטר של PALINFO, 28 בנובמבר 2021)
ירי רקטות לעבר ישראל
- במהלך השבוע לא אותרו שיגורי רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל.
ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך חודשי
ירי רקטות בחתך שנתי
פגישות עם יו”ר הוועדה הקטרית לשיקום הרצועה
- יחיא אלסנואר, ראש הלשכה המדינית של חמאס ברצועה, נועד עם מחמד אלעמאדי, ראש הוועדה הקטרית לשיקום הרצועה, ודן עימו בסוגיית שיקום הרצועה (חשבון הטלגרם של חמאס, 26 בנובמבר 2021). יומיים קודם לכן נפגש עמאדי עם תומאס וויט, מנהל אונר”א ברצועת עזה. נמסר כי השניים דנו בדרכי שיתוף הפעולה בין הצדדים. אלעמאדי הודה למנהל אונר”א על פעילות ארגונו ברצועה והדגיש את חשיבות המשך הסיוע של הקהילה הבינלאומית לאונר”א במטרה לשפר את המצב ההומניטארי של תושבי עזה (דף הפייסבוק של הוועדה הקטרית לשיקום הרצועה, 24 בנובמבר 2021).

פגישת אלעמאדי עם תומאס וויט, מנהל אונר”א ברצועה (דף הפייסבוק של הוועדה הקטרית לשיקום הרצועה, 24 בנובמבר 2021)
אפשרות לחידוש תשלום לפקידי חמאס
- דווח, מפי מקור דיפלומטי, כי בפעם הראשונה מאז מבצע “שומר החומות” (מאי 2021) הושלמו, בסיוע המצרים, התהליכים הטכניים שיאפשרו העברת כספים לתשלום משכורות פקידי חמאס ברצועה מתוך כספי המענק הקטרי. יוזכר, כי לאחר המבצע התנגדה ישראל להמשך העברת הכספים הקטריים לרצועת עזה במזומן. כעת הושג מתווה חדש לפיו התחייבה קטר להעביר את הסיוע באמצעות מימון רכישת דלק ממצרים לרצועה בשווי של עשרה מיליון דולרים. חמאס, שלא תשלם עבור הדלק, תוכל להעביר את הרווחים על מכירת הדלק לתשלום משכורות הפקידים (סוא, 29 בנובמבר 2021).
שביתה כללית חד-יומית בכל מתקני אונר”א
- על רקע המצב הכלכלי הקשה ואי-היענות מצד הנהלת הסוכנות לדרישות השכר ותנאי ההעסקה של העובדים, הכריזה התאחדות עובדי אונר”א ב-29 בנובמבר 2021 על שביתת אזהרה כללית חד- יומית בכל מתקני הסוכנות ברצועת עזה, יהודה ושומרון, ירדן, לבנון וסוריה (מען, 29 בנובמבר 2021). בשעות הערב של אותו יום הודיעה התאחדות עובדי אונר”א, כי לאחר פגישה נענה הארגון לדרישות העובדים ועל כן השביתה שתוכננה ל-2 בדצמבר 2021 מבוטלת (אלקדס, 30 בנובמבר 2021).

השביתה הכללית במתקני אונר”א ברצועה (חשבון הטוויטר של חסן אצליח, 29 בנובמבר 2021).
ביקור משלחת מהאיחוד האירופי ברצועה
- ב-24 בנובמבר 2021, נכנסה לרצועת עזה, דרך מעבר ארז, משלחת מהאיחוד האירופי המונה עשרים נציגים ושגרירים. במהלך הביקור, שנמשך 24 שעות, נפגשו חברי המשלחת עם גורמי ממשל בעזה ואנשי עסקים מקומיים, ביקרו במעבר כרם שלום ובמספר פרויקטים תשתיתיים הממומנים ע”י האיחוד האירופי (סוכנות אנטוליה, מען, 24, 25 בנובמבר 2021).

משלחת האיחוד האירופי מבקרת במעבר כרם שלום (ערוץ אלקדס אלערבי, 25 בנובמבר 2021)
המשך תגובות פלסטיניות להכרזה של בריטניה על הזרוע המדינית של חמאס כארגון טרור
- ב-26 בנובמבר 2021 אישר הפרלמנט הבריטי את המהלך שהובילה שרת הפנים בממשלת בריטניה להכריז גם על הזרוע המדינית של חמאס כעל ארגון טרור. בהודעה שפרסמה ממשלת בריטניה נאמר כי התמיכה בחמאס נחשבת מעתה כבלתי חוקית וחברות בחמאס או תמיכה בה עלולות להוביל לעונש של עד 14 שנות מאסר (אתר ממשלת בריטניה, 26 בנובמבר 2021).
- יום קודם להחלטה, התקיימה ברצועת עזה ועידה של הארגונים הפלסטינים להבעת התנגדות לכוונה הבריטית. במהלך הוועידה אמר זכריא אבו מעמר, חבר הלשכה המדינית של חמאס, כי חמאס החלה לנקוט סדרת צעדים מדיניים ומשפטיים, כולל בחו”ל, בתגובה להחלטה, המהווה מבחינתם, פשע נגד כל תנועות השחרור ברחבי העולם ונגד העם הפלסטיני (אלרסאלה, 25 בנובמבר 2021).

מסיבת עיתונאים של הארגונים הפלסטינים לאחר הועידה (Gaza Post, 20 בנובמבר 2021)
- פעילים הפועלים בבריטניה ואשר מזוהים עם חמאס ביניהם זאהר ביראוי וטארק חמוד, מנהל מרכז אלעודה בבריטניה, מיהרו לציין, כי חמאס לא פועלת בבריטניה וכי אין לפעיליה כל נוכחות במדינה. אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי המניעים להחלטת בריטניה הם תמיכה בישראל וניסיונות לפגוע בסולידריות הגוברת כלפי הסוגיה הפלסטינית והתנגדות העם הפלסטיני. טאהר אלנונו, דובר חמאס, ציין שהניה הנחה לפעול לגיוס תמיכה ערבית, אסלאמית ובינלאומית כדי לעמוד מול ההחלטה הבריטית בציינו, כי דווקא בשנים האחרונות השיגה חמאס הישגים בכל הקשור לתמיכה בינלאומית בה (אלאקצא, 27 בנובמבר 2021). ח’אלד אלקדומי, נציג חמאס בטהראן, נפגש עם חמישים נציגי ארגונים איראניים אשר ביקשו להביע תמיכה והזדהות עם חמאס (אתר חמאס, 28 בנובמבר 2021).

ח’אלד אלקדומי בפגישה עם הנציגים האיראניים (אתר חמאס, 28 בנובמבר 2021)
ראיון זיאד אלנח’אלה
- זיאד אלנח’אלה, מזכ”ל הג’האד האסלאמי בפלסטין, העניק ראיון לערוץ אלמיאדין, המזוהה עם חזבאללה. להלך מספר נושאים אליהם התייחס בראיון (אלמיאדין, 26 בנובמבר 2021):
- פעילות ישראל: שולל סבב לחימה קרוב עם ישראל אולם יחד עם זאת הוא אינו שולל אפשרות שישראל תבצע סיכול ממוקד נגד אחד מראשי הארגון ברצועה. פעולת חיסול של מפקד, לוחם או חבר בג’האד האסלאמי תיענה, לדבריו, בירי רקטות לעבר תל אביב (“זאת הבטחה אישית שלי ואנו מחויבים לה”).
- התעצמות ברצועה: הארגונים ברצועת עזה כבר הספיקו להשלים את המחסור שנגרם להם באמצעי לחימה מאז מבצע “שומר החומות” וסדנאות הייצור בעזה עובדות במלוא התפוקה.
- ביקורת על חמאס: מתח ביקורת על התנהלות חמאס בכל הקשור למתן אשרות כניסה לתושבי הרצועה לעבודה בישראל. לדבריו הם הופתעו מכך שחמאס מעניקה היתרי עבודה וציין, כי קיים חשש שתושבי הרצועה יהפכו מתומכי “ההתנגדות” למחפשי הקלות מישראל.
- המשא ומתן העקיף בין ישראל לארגונים בקהיר: ישראל העבירה למתווכים המצריים שורה של הקלות, מבלי שתדרוש בתמורה התחייבות לרגיעה. בין ההקלות ייזום פרויקטים במימון קטר, איחוד האמירויות וסעודיה והקמת עיר תיירות ובידור ייעודית לפלסטינים בצפון סיני. לדברי אלנח’אלה, הצעות אלה, כמו ההחלטה על הכנסת עשרות פועלים מהרצועה לעבודה בישראל, אינן אלא ניסיון לנטרל את “ההתנגדות” באמצעים כלכליים.
ביקורת על דברי נשיא תורכיה
- נשיא תורכיה, רג’יפ ארדואן, אמר במהלך מסיבת עיתונאים כי בכוונתו לשפר את היחסים עם ישראל ומצרים כפי שתורכיה שיפרה לאחרונה את היחסים עם איחוד האמירויות, מה שהביא להגעת השקעות למדינה (רויטרס, 29 בנובמבר 2021). דברי ארדואן עוררו ביקורת בג’האד האסלאמי בפלסטין. דאוד שהאב, בכיר בארגון, מסר כי בדברים אלה חזר בו ארדואן מדברים קודמים שאמר על ישראל וכי ברור שעל תורכיה הופעל לחץ למען הכרזה שכזו. שהאב ציין שההודעה תזעזע את העם התורכי התומך בסוגיה הפלסטינית (אלמיאדין, 30 בנובמבר 2021).
מותו של פעיל בכיר בחמאס
- חמאס הודיעה על מותו, מסיבוכי קורונה, של עבד אלסלאם בדר ציאם. בהודעה רשמית שפרסמה חמאס נמסר כי ציאם שימש כמנהל לשכתו של יחיא אלסנואר, ראש הלשכה המדינית של חמאס ברצועה, וכעוזרו ויד ימינו. כמו כן, הוזכר כי הוא מילא מספר תפקידים צבאיים והביא להישגים ביטחוניים (דניא אלוטן, 29 בנובמבר 2021).
מפגשים מדיניים של אבו מאזן
- במהלך השבוע ערך אבו מאזן סבב מפגשים מדיניים ביניהם:
- רוסיה: אבו מאזן נפגש בסוצ’י עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. בפגישה עדכן אבו מאזן את פוטין בהתפתחויות האחרונות הקשורות לסוגיה הפלסטינית ודן עמו על תיאום עמדות המשותפות בין הצדדים וחיזוק היחסים הבילטראליים (ופא, 23 בנובמבר 2021). פוטין הדגיש בפני אבו מאזן, שעמדתה של רוסיה בכל הקשור לסוגיה הפלסטינית לא השתנתה וכי יש לפתור את הסוגיה באמצעות החלטות קודמות שאימצה מועצת הביטחון של האו”ם (מען, 23 בנובמבר 2021).
- ירדן: אבו מאזן נועד בלשכתו בראמאללה עם אימן אלצפדי, שר החוץ של ירדן. אלצפדי ציין כי הגיע לראמאללה בהתאם לבקשת מלך ירדן עבדאללה כדי לתאם את העמדות בין הצדדים. בין הנושאים שנדונו בפגישה היו שמירה על הרגיעה ברצועה, מציאת אופק מדיני לתהליך שלום, סוגיית התמיכה והסיוע לאונר”א ונושא שיח’ ג’ראח (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 27 בנובמבר 2021).

מימין: אבו מאזן נפגש בסוצ’י עם נשיא רוסיה פוטין. משמאל: אבו מאזן נפגש עם שר החוץ הירדני (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 23, 27 בנובמבר 2021)
- קטר: אבו מאזן הגיע לדוחה בירת קטר לפגישה עם אמיר קטר תמים בן חמד. בפגישה דנו השניים בהתפתחויות האחרונות בסוגיה הפלסטינית בחיזוק היחסים הביליטראליים וב”הפרות” ישראל במקומות הקדושים לאסלאם ולנצרות. במהלך שהותו בקטר נועד אבו מאזן גם עם נשיא לבנון מישל עון (ופא, 29 בנובמבר 2021).
סיוע כספי לרשות
- מחמד אשתיה חתם על הסכם עם בנק הפיתוח הגרמני ועם תכנית הפיתוח של האו”ם במסגרתו תעניק גרמניה עשרה מיליון אירו לקידום מיזמים בשטחי הרשות. אשתיה ציין כי הפרויקטים יסייעו לכלכלת הרשות, לחיזוק התושבים ולהעניק להם שירות טוב יותר. כמו כן תסייע, לדבריו, “לסיים את הכיבוש ולהקים מדינה פלסטינית עצמאית” (דניא אלוטן, 23 בנובמבר 2021).
- ב-28 בנובמבר 2021, השתתף מחמד אשתיה בטקס חתימת הסכם סיוע כספי מיפן לרשות הפלסטינית בשווי של עשרה מיליון דולר. ההסכם נחתם בין שגריר יפן ברשות הפלסטינית לשר האוצר שכרי בשארה (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 28 בנובמבר 2021).
הרשות מתקשה לשלם חובות כספיים לחברות בנייה פלסטיניות
- התאחדות הקבלניים הפלסטיניים השביתה ב-29 בנובמבר 2021 ליום אחד את כל הפרויקטים והעבודות שהיא מבצעת עבור הרשות הפלסטינית כמחאה על החובות הכספיים שהרשות חייבת להם ואשר טרם שולמו. במסיבת עיתונאים משותפת שקיימו אחמד אלקאצ’י, יו”ר התאחדות הקבלנים ביהודה ושומרון, ועלאא’ אלאערג’, יו”ר התאחדות הקבלנים ברצועה, דווח, כי צעדי המחאה צפויים להתרחב במידה ודרישותיהם לא תיעננה. לדבריו, חייבת הרשות הפלסטינית לחברות בנייה פלסטיניות סכום של 700 מיליון ₪, 350 מיליון ₪ לחברות ביהודה ושומרון ו-350 מיליון ₪ לחברות בנייה ברצועת עזה (אלחיאת אלג’דידה, 30 בנובמבר 2021).
המשך פעילות מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית
- השבוע נמשכה פעילות מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית שמטרתה המוצהרת היא להשיב לרשות את האחיזה בשטח לאחר התרופפות ממושכת. במסגרת הפעילות נעצרו במחנה הפליטים ג’נין שישה פעילי הג’האד האסלאמי בפלסטין, ביניהם אסירים משוחררים. פעילות המנגנונים גרמה לעימותים רבים בין פעילי המנגנונים לבין התושבים, בעיקר במחנות הפליטים. דבר המעצרים זכה לדברי ביקורת רבים שהושמעו נגד מדיניות הרשות הפלסטינית. הג’האד האסלאמי בפלסטין מסר בהודעה לתקשורת, כי מנגנוני רשות חטפו קבוצה של אסירים משוחררים המשתייכים לארגון. רבים תקפו את הפעילות בטענה כי בפעילות המנגנונים מונעת הרשות פעילות “התנגדות” בג’נין הידועה כ”עיר ההתנגדות”. בתגובה לדברי הביקורת ציין אכרם רג’וב, מושל מחוז ג’נין, כי אין ויכוח על כך שג’נין היא “עיר ההתנגדות” וכי בני ג’נין לא ייכנעו לכיבוש. יחד עם זאת ציין שהצעדים הביטחוניים לא מכוונים נגדם אלא רק נגד “נשק הכאוס”, נשק של הבריונים והפורעים. לדבריו נשק “ההתנגדות” לא נמצא ברחובות ולא פוגע בחברה הפלסטינית (מען, 23 בנובמבר 2021).
פתיחה מחדש של ארמון השאם ביריחו
- מחמד אשתיה השתתף בטקס פתיחתו מחדש של האתר הארכיאולוגי ארמון השאם ביריחו. מטקס הפתיחה ציין אשתיה כי מדובר באתר היסטורי פלסטיני בעל ערך תרבותי ואסלאמי וכי פתיחתו תאפשר ביקור תיירים מרחבי העולם במקום. אשתיה הודה ליפן על המימון הכספי בסך 12 מיליון דולר לשיקום האתר (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 23 בנובמבר 2021).

אשתיה בטקס הפתיחה מחדש של האתר ביריחו (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 23 בנובמבר 2021)
ביקור שר הביטחון בני גנץ במרוקו
- בעקבות ביקור שר הביטחון בני גנץ במרוקו וההד התקשורתי לו זכה לאחר חתימה על הסכם ביטחוני למכירת אמצעי לחימה ישראליים לצבא מרוקו, פורסמו בתקשורת הפלסטינית קריקטורות בגנות הביקור בטענה שנרמול היחסים עם ישראל רק מעמיק את הפילוג בעולם הערבי. בקריקטורות הובלט נושא הפגיעה של ישראל בילדים פלסטיניים באמצעות אמצעי לחימה (דף הפייסבוק של עלאא’ אללקטה, 26 בנובמבר 2021). חמאס פרסמה הודעה רשמית בה קראה למרוקו לחזור בה מההסכם הצבאי-ביטחוני עם ישראל. לדבריה, הסכם זה לא יביא לחיזוק ריבונות מרוקו, כי אם להמשך שפיכת דם של פלסטינים (סוכנות אנטוליה, 28 בנובמבר 2021).

מימין : נרמול היחסים (עם ישראל) מעמיק את הפילוג (בעולם) הערבי (דף הפייסבוק של עלאא’ אללקטה, 26 בנובמבר 2021) משמאל : שר הביטחון הישראלי מגיע לרבאט (דף הפייסבוק של עלאא’ אללקטה, 24 בנובמבר 2021)
- לאור העלייה בתחלואת הקורונה וכדי למנוע את התפשטות הזן החדש באזור הוחלט שהחל מ-30 בנובמבר 2021 לא תתאפשר כניסה אל שטחי ישראל מיהודה שומרון ורצועת עזה לפלסטינים שאינם עומדים בהנחיות התו הירוק, דהיינו התחסנו בשלוש מנות חיסון, למעט מקרים הומניטריים (אתר תאם פעולות הממשלה בשטחים, 28 בנובמבר 2021).
יהודה ושומרון
- על פי נתוני משרד הבריאות ברשות הפלסטינית (נכון ל-29 בנובמבר 2021) נמשכת העלייה במספר החולים הפעילים העומד על 1,555 (לעומת 1,086 ב-22 בנובמבר 2021). 79 חולים מאושפזים בטיפול נמרץ מהם 42 מונשמים. מספר הנפטרים הוא 2,888. מספר המחוסנים 1,034,699 (חיסון מלא של שתי מנות, לעומת 1,024,151 ב-22 בנובמבר 2021) (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני, 29 בנובמבר 2021).
- לאור התפשטות זן הקורונה החדש כינסה מי אלכילה שרת הבריאות ברשות את הוועדה האפידמיולוגית העליונה כדי לבחון את תמונת מצב התחלואה ודרכי ההיערכות לזן החדש. הוועדה אמורה להגיש המלצות לממשלה (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני, 28 בנובמבר 2021). במקביל תגבר משרד הבריאות ברשות את מערך ההסברה במטרה לעודד תושבים לא מחוסנים להתחסן. משרד הבריאות קרא לתושבים לנקוט בכל אמצעי הזהירות כדי למנוע את התפרצות הנגיף. ברחבי ראמאללה פעלו ניידות לחיסון תושבים (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני, 28-29 בנובמבר 2021).

מימין: המוטציה החדשה של נגיף קורונה (אלקדס, 28 בנובמבר 2021). משמאל: ניסיונות חברות החיסונים העולמיות לפצח את המוטציה החדשה (דף הפייסבוק של עלאא’ אללקטה, 27 בנובמבר 2021)
רצועת עזה
- משרד הבריאות ברצועת עזה דיווח (נכון ל-30 בנובמבר 2021) על 1,433 חולים פעילים (לעומת 1,475 ב-23 בנובמבר 2021). מתוך 765 בדיקות שנעשו ביממה האחרונה דווח על 121 חולים חדשים
(כ- 16% חיוביים). סך כל הנפטרים ברצועה עומד על 1,647 (לעומת 1,635 ב-23 בנובמבר 2021). 59 חולים מאושפזים בבתי החולים מהם 36 חולים קשים. סה”כ מחוסנים ברצועה–507,263 (לעומת 498,349 ב-23 בנובמבר 2021) (דף הפייסבוק של משרד הבריאות בעזה, 30 בנובמבר 2021).
- קארן אנדרוז, שרת הפנים של אוסטלריה, הכריזה ב-24 בנובמבר 2021 שאוסטרליה הכניסה את הזרוע המדינית של חזבאללה לרשימת ארגוני הטרור. הזרוע הצבאית של הארגון הוצאה מחוץ לחוק באוסטרליה כבר בשנת 2003. משמעות ההכרזה היא שכל תמיכה פומבית, חשאית או פיננסית, בארגון מהווה עבירה פלילית. בכך מצטרפת אוסטרליה ללמעלה מעשרים מדינות ברחבי העולם אשר הכריזו על חזבאללה על זרועותיו השונות כארגון טרור (רויטרס, 24 בנובמבר 2021).למהלך זה חשיבות רבה בשל העובדה שבאוסטרליה, תחת המעטה “המדיני”, מתקיימת פעילות ענפה של חזבאללה הכוללת גיוס כספים מלבנונים המתגוררים באוסטרליה וכן קידום תמיכה בארגון וברעיונותיו.
- בחזבאללה גינו את החלטת ממשלת אוסטרליה. בהודעה שפרסם הארגון נאמר כי מדובר בכניעה משפילה לתכתיבים האמריקאים “והציונים” ובשירות האינטרסים הישראליים והמדיניות הישראלית של טרור הרג וטבח. עוד צוין כי ההחלטה הזאת, יחד עם החלטות הדומות הקודמות של חלק ממדינות המערב, מוטות נגד עמי האזור, הסוגיות הצודקות שלהם וזכויותיהם לשחרור וחירות והם לא ישפיעו על עמדת חזבאללה ועל זכותו להתנגד, להגן על שטחו ועמו ולתמוך בתנועות “התנגדות” נגד הכיבוש והתוקפנות הישראליים. בנאום שנשא חסן נצראללה, מזכ”ל חזבאללה, הוא התייחס בביטול להחלטה בציינו כי ניסיון זה ייכשל (אלמנאר, אלמיאדין, 24 בנובמבר 2021).
- חאזם קאסם, דובר חמאס, מסר כי חמאס מגנה את החלטת אוסטרליה ורואה בהחלטה כניעה לישראל (“האויב הציוני”) ותמיכה בתוקפנותה המתמשכת של ישראל. הוא ציין כי תנועות “ההתנגדות” ובראשן חמאס וחזבאללה תמשכנה להתנגד “לכיבוש האכזרי ” (ערוץ הטלגרם של חמאס, 25 בנובמבר 2021).
[1] "פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידי מרכז המידע כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑