חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (29-24 באוקטובר 2018)

מפגינים פלסטינים ב

מפגינים פלסטינים ב"צעדת השיבה" במזרח ג'באליא

שרידי רקטה שנמצאה בשטח בית ספר במועצה האזורית שער הנגב (ביטחון שער הנגב, 28 באוקטובר 2018)

שרידי רקטה שנמצאה בשטח בית ספר במועצה האזורית שער הנגב (ביטחון שער הנגב, 28 באוקטובר 2018)

מנתצר אלבאז (חשבון הטוויטר של פלסטין און ליין, 25 באוקטובר 2018)

מנתצר אלבאז (חשבון הטוויטר של פלסטין און ליין, 25 באוקטובר 2018)

אחמד בחר, סגן יו

אחמד בחר, סגן יו"ר המועצה המחוקקת מטעם חמאס, מקיים מסיבת עיתונאים בעזה יחד עם הארגונים הפלסטינים, בה הוא מביע התנגדות לכינוס המועצה המרכזית בראמאללה (AlarabyTV, 28 באוקטובר 2018)

אבו מאזן נושא נאום עם פתיחת הכינוס ה-30 של המועצה המרכזית של אש

אבו מאזן נושא נאום עם פתיחת הכינוס ה-30 של המועצה המרכזית של אש"פ בראמאללה (דף הפיייסבוק של אבו מאזן, 28 באוקטובר 2018)

מסיבת העיתונאים בה הוצגו הספרים הישראליים (דף הפייסבוק של משרד החינוך הפלסטיני, 25 באוקטובר 2018).

מסיבת העיתונאים בה הוצגו הספרים הישראליים (דף הפייסבוק של משרד החינוך הפלסטיני, 25 באוקטובר 2018).

  • אירועי “צעדת השיבה” ב-26 באוקטובר 2018 היו אלימים במיוחד ובמהלכן אותר מספר חריג של השלכות רימונים ומטענים לעבר כוחות צה”ל. כמו כן נעשו שני ניסיונות של מפגינים לחצות את הגדר. במהלך אירועים אלו נהרגו שבעה פלסטינים.
  • הג’האד האסלאמי בפלסטין, בעילה של הגנה על המפגינים, שיגר לעבר יישובי עוטף עזה כארבעים רקטות ופצצות מרגמה. חלקן של הרקטות יורטו וחלקן נפלו בשטחים פתוחים. הג’האד האסלאמי פרסם הודעה חד-צדדית על הפסקת אש (על-פי התקשורת הערבית סירבה חמאס לפרסם הודעה משותפת מטעם החמ”ל של כל הארגונים). מהלכים אלו בוצעו ללא תיאום עם חמאס בין השאר, בכוונה לאתגר את חמאס ולהמחיש את חשיבותו הרבה של הג’האד האסלאמי בפלסטין בעידן של זיאד אלנח’אלה, מנהיגו החדש.
  • ב-28 באוקטובר 2018 תקף כלי טיס של חיל האוויר שלושה פלסטינים שהתקרבו אל גדר הביטחון. דובר משרד הבריאות הפלסטיני הודיע, כי מדובר בשלושה נערים בני 14-13 . בתחקיר ראשוני שערך צה”ל עלה כי תצפית צה”ל זיהתה את השלושה מתקרבים בזחילה בחסות החשיכה לאזור הגדר כשחפץ חשוד בידם . הם הניחו את החפץ על הקרקע ואז הותקפו מהאוויר (ynet, 29 באוקטובר 2018). התופעה של שיגור ילדים ונערים לקרבת גדר הביטחון על ידי חמאס (וגורמים נוספים) למילוי משימות המסכנות את מבצעיהן, מוכרת היטב במהלך “צעדות השיבה”.
אירועי “צעדת השיבה”[1]
  • הצעדה ה-31 במספר (מאז 30 במרץ 2018), נערכה ביום שישי 26 באוקטובר 2018. בצעדה השתתפו כ-16,000 מפגינים (זאת לעומת כ-10,000 בשבוע שעבר), שהתכנסו במספר מוקדים לאורך גדר הגבול עם ישראל. כמידי שישי המפגינים שרפו צמיגים וידו אבנים. השבוע הייתה ההפגנה אלימה במיוחד במהלכה אותר מספר חריג של אירועי השלכות רימונים ומטענים לעבר כוחות צה”ל. כמו כן אותרו שני אירועים במהלכם ניסו מפגינים לחצות את גדר הביטחון (דובר צה”ל, 26 באוקטובר 2018).
 מפגינים פלסטינים ב"צעדת השיבה" במזרח ג'באליא.     פלסטינים מחבלים בגדר הביטחון במזרח ג'באליא (חשבון הטוויטר PALINFO, 26 באוקטובר 2018)
מימין: מפגינים פלסטינים ב”צעדת השיבה” במזרח ג’באליא. משמאל: פלסטינים מחבלים בגדר הביטחון במזרח ג’באליא (חשבון הטוויטר PALINFO, 26 באוקטובר 2018)
  • במהלך האירועים תקפו מסוקי קרב וכלי טיס של חיל האוויר שלוש עמדות של חמאס בצפון רצועת עזה (דובר צה”ל, 26 באוקטובר 2018). על פי כלי התקשורת הפלסטינים תקף מסוק ישראלי עמדות תצפית של “ההתנגדות” באזור אלבריג’ שבמרכז רצועת עזה (שבכה קדס, 26 באוקטובר 2018). ועמדה של מנגנון הריסון מזרחית לעיר עזה (שבכה, קדס, 26 באוקטובר 2018).
  • אשרף אלקדרה, דובר משרד הבריאות הפלסטיני ברצועת עזה , מסר כי באירועי צעדת השיבה ב-26 באוקטובר 2018 נהרגו ארבעה פלסטינים ונפצעו 232 נוספים. ב-27 וב-28 באוקטובר 2018 הוא מסר על מותם של שני פלסטינים נוספים, שנפגעו במהלך הצעדה (דף הפייסבוק של ד”ר אשרף אלקדרה, 27 ו-28 באוקטובר 2018). מפגין נוסף מת מפצעי יום לאחר מכן.
ירי רקטות ופצצות מרגמה
  • לאחר “צעדת השיבה” בשעות הערב, בסביבות 2230 החל ירי מאסיבי של רקטות לעבר ישראל. היה זה ירי הרקטות הכבד ביותר מאז אוגוסט 2018. במהלך ליל 26 ועד ל- 27 באוקטובר 2018 בשעות הצהרים שוגרו לעבר ישראל כארבעים רקטות ופצצות מרגמה. הירי בוצע לעבר שדרות, יישובי המועצה האזורית שער הנגב, חוף אשקלון ואשכול. מערכת כיפת ברזל יירטה כ-15 רקטות, כל הרקטות שכוונו לעבר שטחי בנויים בשטח ישראל. שאר הרקטות נפלו בשטחים פתוחים ולא יורטו (דובר צה”ל, 28 באוקטובר 2018). שתיים מהרקטות נפלו בשטח רצועת עזה.
  • כתוצאה מירי הרקטות ופצצות המרגמה לקו שבעה בני אדם בחרדה. כמה בני אדם נוספים נפצעו בעת ריצה למרחבים מוגנים. כמו כן נגרם נזק קל לרכוש ב-28 באוקטובר 2018 נמצא נפל של אחת הרקטות בחצר בית ספר תיכון במועצה אזורית שער הנגב (ynet, 28 באוקטובר 2018).
  • על ירי הרקטות קיבלה אחריות הזרוע הצבאית של ג’האד האסלאמי בפלסטין במסגרת מה שכינתה “נקמת אוקטובר” (אתר פלוגות ירושלים, 27 באוקטובר 2018). הירי בוצע ללא תיאום עם חמאס: מקורות חשפו לעיתון אלשרק אלאוסט, כי הג’האד האסלאמי בפלסטין ניסה לקדם פרסום הודעת קבלת האחריות לירי הרקטות מטעם החמ”ל המשותף של כלל הארגונים הפלסטינים ברצועה, אולם חמאס התנגדה לכך. צלאח ברדאויל, חבר הלשכה המדינית של חמאס, מתח ביקורת על הג’האד האלסאמי בהצהירו, כי אין לפעול לבד כאשר מקיימים מגעים [אודות הפסקת האש] עם האויב (אלשרק אלאוסט, 28 באוקטובר 2018).
  • יצוין, כי מספר ימים קודם לכן ב-25 באוקטובר 2018, פחות מיממה לאחר ההחלטה לחזור ולהכניס את הדלק במימון קטר לרצועה, שוגרה רקטה לעבר הנגב המערבי. הרקטה נפלה בשטח פתוח. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. בתגובה תקפו מטוסי קרב של חיל האוויר שמונה יעדי טרור בשלושה מתחמים של חמאס בצפון ובדרום הרצועה. בין האתרים שהותקפו מחנה אימונים ואתר לייצור ואחסון אמצעי לחימה (דובר צה”ל, 25 באוקטובר 2018). על פי הערכות גורמי ביטחון ישראליים הרקטה לא שוגרה על ידי פעילי חמאס.
ירי רקטות ופצצות מרגמה בסבבי ההסלמה האחרונים וביניהם[2]

ירי רקטות ופצצות מרגמה בסבבי ההסלמה האחרונים וביניהם

ירי רקטות ופצצות מרגמה בשנה האחרונה

ירי רקטות ופצצות מרגמה בשנה האחרונה

ירי בחתך שנתי

ירי בחתך שנתי

אירועים נוספים

פעילות צה”ל בקרבת גדר הביטחון

  • ב-28 באוקטובר 2018 תקף כלי טיס של חיל האוויר שלושה פלסטינים מזרחית לח’אן יונס (דרום רצועת עזה). השלושה התקרבו לגדר הביטחון ניסו לחבל בה ולהניח מטען (דובר צה”ל, 28 באוקטובר 2018). דובר משרד הבריאות ברצועה מסר כי ההרוגים הם שלושה נערים מוואדי סלקא שבמזרח ח’אן יונס: ח’אלד בסאם מחמוד אבו סעיד, בן 14; עבד אלחמיד מחמד עבד אלעזיז אבו ט’אהר, בן 13; מחמד אבראהים עבדאללה אלסטרי, בן 13. (דף הפייסבוק של ד”ר אשרף אלקדרה, 28 באוקטובר 2018). בתחקיר ראשוני של האירוע עולה, כי תצפית צה”ל זיהתה את השלושה מתקרבים בזחילה בחסות החשיכה לאזור הגדר כשחפץ חשוד בידם. הם הניחו את החפץ על הקרקע צמוד לגדר ואז הותקפו מהאוויר (ynet, 28 באוקטובר 2018).
  • הריגתם של שלושת הילדים באזור הגדר עוררה תגובות נזעמות:
    • הג’האד האסלאמי בפלסטין פרסם בתגובה הודעה בה הדגיש כי “ההתנגדות” תגיב על “הפשע” הזה באופן ובדרך שיעלו בקנה אחד עם היקפו ועם והזעם הרב שהוא עורר. בהודעה מודגש, כי גרסת ישראל לאירוע היא היא שקר וכזב, וכי לילדים לא היה כל קשר לפעילות צבאית כלשהי (אתר הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי, 29 באוקטובר 2018).
    • סאמי אבו זהרי, דובר חמאס, כתב בחשבון הטוויטר שלו, כי הרג שלושת הילדים הוא חלק מהטרור הישראלי, והינו “מסר לכל אלה שמקבלים את הציונים הרוצחים שלא ללכלך את ידיהם בידיהם של רוצחי הילדים” (PALINFO, 29 באוקטובר 2018).
    • בהודעה שפרסמה החזית העממית לשחרור פלסטין נאמר, כי הרג הילדים, למרות כל האמצעים הטכנולוגיים שבידי ישראל, מוכיח כי “הטבח” בוצע בדם קר בניסיון לכפות משוואה חדשה באמצעותה ישראל מנסה לשבור את כוח הרצון של הפלסטינים ולחסל את “צעדות השיבה”. עוד נכתב בהודעה כי “הכיבוש ישלם במוקדם או במאוחר את מחיר פשעיו נגד עמנו” (אתר החזית העממית, 29 באוקטובר 2018).
    • מחמד דחלאן, בכיר פתח המודח, פרסם בדף הפייסבוק שלו גינוי להריגתם של שלושת הילדים אולם בד בבד מתח ביקורת על הכוחות הלאומיים והאסלאמיים ברצועה אשר באחריותם לדאוג לכך שילדים לא יורשו להתקרב אל אזורי הסכנה בגדר (דף הפייסבוק של מחמד דחלאן, 29 באוקטובר 2018).
זת אבל עם תמונות שלושת הילדים ההרוגים (לא ברור מטעם מי פורסמה) (חשבון הטוויטר PALINFO, 29 באוקטובר 2018).    מחמד דחלאן מעביר מסר ביקורתי ביקורתי כלפי הכוחות הלאומיים והאסלאמיים ברצועה בהצביעו על אחריותם לדאוג שילדים לא יורשו להתקרב אל אזורי הסכנה בגדר (דף הפייסבוק של מחמד דחלאן, 29 באוקטובר 2018)
מימן: כרזת אבל עם תמונות שלושת הילדים ההרוגים (לא ברור מטעם מי פורסמה) (חשבון הטוויטר PALINFO, 29 באוקטובר 2018). משמאל: מחמד דחלאן מעביר מסר ביקורתי ביקורתי כלפי הכוחות הלאומיים והאסלאמיים ברצועה בהצביעו על אחריותם לדאוג שילדים לא יורשו להתקרב אל אזורי הסכנה בגדר (דף הפייסבוק של מחמד דחלאן, 29 באוקטובר 2018)

נהרג, בן 17, פעיל “יחידת הבלבול הלילית”

  • במהלך השבוע המשיכו פעילי “יחידת הבלבול הלילי” לפעול בשעות הלילה לאורך גדר הביטחון במטרה להטריד את חיילי צה”ל הפועלים בקרבת הגדר. ב-25 באוקטובר 2018 החלו לפעול עשרות חברי היחידה במזרח רצועת עזה הפעילות כללה הבערת צמיגים, השמעת שירים וקולות צופרי אזעקה באמצעות רמקולים ושימוש בפנסי לייזר כדי להטריד את החיילים העומדים בקרבת הגדר (פלסטין אליום, 25 באוקטובר 2018).
  • דובר משרד הבריאות ברצועה מסר על מותו של מנתצר מחמד אסמאעיל אלבאז, בן 17, לאחר שנפצע במזרח אלבריג’ ב-23 באוקטובר 2018 בשעות הערב (דף הפייסבוק של ד”ר אשרף אלקדרה, 23 באוקטובר 2018) על-פי דיווחים אחרים הוא נפצע בעימותים סמוך לגדר הביטחון במזרח דיר אלבלח (אלמשרק ניוז, 23 באוקטובר 2018; אלקדס, 23 באוקטובר 2018). אחיו של מנצר, איאד מחמד אלבאז אבו משיר, שהינו פעיל במנגנון המשטרה הצבאית ברצועת עזה, פרסם בדף הפייסבוק שלו כי מנתצר, היה פעיל חמאס ופעל במסגרת “יחידת הבלבול הלילית” ו”יחידת הפריצה”. הוא נפצע שלוש פעמים ב”צעדות השיבה” (דף הפייסבוק של איאד אלבאז אבו אלמשיר, 23 ו-24 באוקטובר 2018). בכירי חמאס, ובראשם אסמאעיל הניה, הגיעו לביקורי תנחומים.

מנתצר אלבאז (חשבון הטוויטר של פלסטין און ליין, 25 באוקטובר 2018)
מנתצר אלבאז (חשבון הטוויטר של פלסטין און ליין, 25 באוקטובר 2018)

סיכול ניסיון חטיפת חייל על יד קבוצת פלסטינים שהצליחה לחדור לישראל

  • על פי ממצאי תחקיר שערך צה”ל לגבי אירוע חדירה שהיה במהלך אירועי “צעדת השיבה” ב-12 באוקטובר 2018 עולה, כי באירוע שהוגדר כחמור ביותר מאז תחילת “צעדות השיבה”, כמעט ונחטף חייל צה”ל. מהתחקיר עולה, כי במהלך אירועי “צעדת השיבה” הצליחה קבוצה של כ-25 פלסטינים לחדור, בחסות עשן צמיגים ומכונת עשן מאולתרת, לשטח ישראל לאחר שפרצו באמצעות פיצוץ מטען את גדר הביטחון. הפריצה התבצעה במרחק של כמה עשרות מטרים מעמדה של צה”ל, אשר אוישה על ידי צלפים . שלושה מהפלסטינים רצו לעבר העמדה ושניים מהם ניסו לטפס עליה. השניים נורו על ידי חיילי צה”ל ונהרגו. השלישי, שהיה עמם, נשאר בשטח. כאשר התקרב אליו אחד מלוחמי צה”ל הוא שלף סכין, הסתער על הלוחם וניסה לגנוב את כלי נשקו. הלוחם נאבק עמו, הצליח להשתחרר ממנו ירה בו והרג אותו (כתבה של ניר דבורי, חברת החדשות, 26 באוקטובר 2018).
אירועים נוספים בשטח
  • ברחבי יהודה ושומרון נמשכו אירועי יידוי האבנים לעבר כלי רכב ישראליים. כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות סיכול ומנע. במסגרת זאת נעצרו חשודים בפעילות טרור ואמצעי לחימה, תקניים ומאולתרים. להלן מספר אירועים בולטים:
    • 28 באוקטובר 2018: מטען צינור מאולתר נזרק מכיוון הכפר עזון (בין שכם לקלקיליה) לעבר כוחות צה”ל. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (דבר צה”ל, 28 באוקטובר 2018).
    • ב-26 באוקטובר 2018: מאות פלסטינים יידו אבנים וירו זיקוקים לעבר לוחמי משמר הגבול וכוחות צה”ל באזור חרבת נעלין בשומרון. הכוחות הגיבו באמצעים לפיזור הפגנות ובירי. במהלך הפעילות נורה פלסטיני ומאוחר יותר נקבע מותו. שלושה לוחמי משמר הגבול נפצעו באורח קל (דף הפייסבוק צבע אדום, 26 באוקטובר 2018).
    • 26 באוקטובר 2018: נמשכים החיפושים אחר המחבל שביצע את פיגוע הירי באזור התעשייה בברקן. במסגרת זאת עצרו כוחות הביטחון הישראליים מספר חשודים שהובאו לחקירה (דף הפייסבוק צבע אדום, 26 באוקטובר 2018).
פיגועים משמעותיים שבוצעו ביהודה ושומרון[3]

פיגועים משמעותיים שבוצעו ביהודה ושומרון

אספקת חשמל לרצועה
  • ב -23 באוקטובר 20018 הורה שר הביטחון אביגדור ליברמן לחדש את העברת הדלק הקטרי לרצועה. על פי הודעת שר הביטחון ההחלטה התקבלה בהתאם להמלצת גורמי ביטחון . שר הביטחון הבהיר כי נושא המשך אספקת הדלק מקטר יבחן בהתאם לאירועים (הארץ, 23 באוקטובר 2018).
  • לאור זאת הודיעה רשות האנרגיה ברצועה על הפעלת הטורבינה השנייה בתחנת הכוח בעזה. ב-28 באוקטובר 2018 היא הודיעה על הפעלתה של הטורבינה השלישית ובישרה, כי בעקבות זאת תהיה אספקת חשמל ברצועה במשך שמונה שעות ולאחר מכן הפסקת חשמל למשך שמונה שעות (אתר רשות האנרגיה ברצועה, 25 ו-28 באוקטובר; מען, 28 באוקטובר 2018).
ראיון זיאד אלנח’אלה בעקבות ירי הרקטות
  • בראיון שהעניק זיאד אלנח’אלה, המזכ”ל הנבחר של הג’האד האסלאמי בפלסטין[4] לאחר ירי הרקטות ניכר ניסיונו לפייס את חמאס. הוא הבהיר, כי שיגור הרקטות לא נשא מסרים כלשהם ולא בוצע מתוך כעס על המצרים או על חמאס אלא במסגרת המאבק המתמשך עם ישראל, שלובש לדבריו צורות שונות. אלנח’אלה ציין ,כי הג’האד האסלאמי מחויב, כשאר ארגוני “ההתנגדות”, להגיב על “פשעי הכיבוש”, על התקפותיו החוזרות ונשנות נגד “צעדות השיבה” ועל הרג המפגינים “חסרי המגן בדם קר”. בתשובה לשאלה האם שיגור הרקטות יתחדש אם ישראל תשוב לפגוע במפגינים בגבול עזה אמר אלנח’אלה, כי הם מקווים שישראל (“הכיבוש”) לא תעשה כן, אולם אם יקרה הדבר, אזי כל כוחות “ההתנגדות”, ובראשם חמאס, יגיבו על כך.
  • אלנח’אלה הכחיש כי שיגור הרקטות היה בשל התעלמותה של המצרים מהג’האד האסלאמי, כפי שדווח במספר אמצעי תקשורת, ואמר כי מטרת פרסומים אלה היא לפגוע בלגיטימיות של “ההתנגדות” ובדרכה. לדבריו, חמאס היא זו שנושאת באחריות לעזה, וטבעי שהיא תעקוב ותעמוד בראש השיחות בנושא הרצועה. הוא הדגיש כי הקשר שלהם עם מצרים טוב וכי הם לא מתחרים עם חמאס במשא ומתן בנושא ההרגעה. כמו כן ההוא הכחיש את הטענות לפיהן שיגור הרקטות בוצע בהנחיית איראן וסוריה בציינו, כי ישראל מנסה תמיד ליטול מהעם הפלסטיני את הלגיטימיות שלו “להתנגדות” באמצעות טענות הכזב הללו והזכיר, כי העם הפלסטיני עסק בהתנגדות זמן רב לפני שאיראן החלה לתמוך בו (אלקדס, 29 באוקטובר 2018).
כינוס המועצה המרכזית של אש”ף
  • בראמאללה התכנסה המועצה המרכזית של אש”ף. לדברי מחמד צביח, מזכיר המועצה, מטרת הכינוס היא לאשר את תכנית העבודה שגובשה בהתייעצות עם הנהגת המועצה הלאומית הפלסטינית וחברי הועד הפועל של אש”ף(הטלוויזיה הפלסטינית, 27 באוקטובר 2018). במקביל לכינוס המועצה המרכזית בראמאללה, קיימו הארגונים הפלסטינים בעזה, בראשם חמאס וג’האד אסלאמי בפלסטין, כנס פוליטי “עממי” בו הביעו את התנגדותם הנחרצת לכינוס המועצה המרכזית בראמאללה ונגד הכוונה לפזר את המועצה המחוקקת הפלסטינית, בטענה כי זהו צעד בלתי חוקי (AlarabyTV, 28 באוקטובר 2018).
  • בנאום שנשא אבו מאזן, יו”ר הרשות הפלסטינית, בסיום היום הראשון של הכינוס הוא ציין כי זוהי תקופה הקשה ביותר בחיי העם הפלסטיני אשר עומד בפני החלטות חשובות וקשות ביותר. להלן עיקרי הדברים שאמר (הטלוויזיה הפלסטינית, 28 באוקטובר )2018:
  • החרמת דיוני המועצה : חלק נכבד מנאומו הקדיש אבו מאזן לאותם ארגונים שהחרימו את הכינוס . אבו מאזן מתח עליהם ביקורת חריפה על כך שהם אינם מביעים את דעתם בסוגיות מרכזיות וקרא להם לפנות את מקומם במועצה המרכזית ובמועצה הלאומית הפלסטינית לטובת אלה היכולים לדבריו לשאת באחריות ומעוניינים בכך.
  • תהליך השלום : אבו מאזן קרא לסרב לרעיון של בירה בירושלים או של ירושלים כבירת שתי המדינות. וציין כי יש לראות כבירת פלסטין את כל שטחה של מזרח ירושלים, שנכבשה בשנת 1967. הוא ציין כי ההנהגה הפלסטינית מתנגדת למדינה ברצועת עזה או מדינה בגבולות זמניים .
  • ארה”ב: אבו מאזן ציין כי הוא הודיע מעל בימת העצרת הכללית של האו”ם כי הוא מתנגד ל”עסקת המאה” (תכנית השלום האמריקאית). הוא ציין כי האמריקאים כבר “בלעו” את ירושלים כאשר העבירו אליה את השגרירות, חיסלו את סוגיית הפליטים כאשר עצרו את הסיוע לאונר”א וטענו (“בשיא חוצפתם”) כי ישנם רק 40,000 פליטים. לדבריו מספר הפליטים כיום עומד על הוא שישה מיליון . במהלך הנאום גידף אבו מאזן (פעם נוספת) את הנשיא טראמפ באומרו “יחרב ביתך”
  • סיוע כספי למשפחות שהידים ואסירים: לדברי אבו מאזן עשרות אלפי שהידים נהרגו למען הסוגיה הפלסטינית ומצויים אסירים, פצועים ואלפי נכים פלסטינים בכל מקום. אבו מאזן הדגיש (שוב), כי למרות לחצים המופעלים על הרשות הפלסטינית, משכורות השהידים והאסירים הן “קו אדום” והן מקודשות. “גם אם יישאר בידנו גרוש אחד הוא עבור משפחות השהידים ולא החיים“.

אבו מאזן נושא נאום עם פתיחת הכינוס ה-30 של המועצה המרכזית של אש"פ בראמאללה (דף הפיייסבוק של אבו מאזן, 28 באוקטובר 2018)
אבו מאזן נושא נאום עם פתיחת הכינוס ה-30 של המועצה המרכזית של אש”פ בראמאללה (דף הפיייסבוק של אבו מאזן, 28 באוקטובר 2018)

גינוי הרשות הפלסטינית וחמאס להרג 11 יהודים בבית הכנסת בפיטסבורג
  • בעקבות רצח מתפללי בית הכנסת בפיטסבורג, פרסם משרד החוץ והמהגרים של הרשות הפלסטינית הודעה בה גינה את פעולת הטרור שהתרחשה בבית הכנסת וגרמה למותם של מספר אזרחים אמריקאים ומספר שוטרים. עוד נמסר בהודעה כי המשרד מגנה ביצוע פעולות כאלה במקומות פולחן וכי סוג כזה של טרור הוא המסוכן ביותר שכן הוא מתרחש בקרב הקהילה (ופא, 28 באוקטובר 2018).
  • באסם נעים, בכיר חמאס, אמר כי נודע לחמאס בצער רב על התקיפה “הטרוריסטית הפחדנית” במוסד היהודי בפיטסבורג שהובילה למותם של 11 בני אדם ופציעתם של רבים נוספים. הוא הוסיף כי הפלסטינים, קורבנות הכיבוש הישראלי, מבינים היטב את משמעות הטרור ומהן השלכותיו. הוא מסר את תמיכתו למשפחות איחל החלמה מהירה לפצועים והדגיש כי לטרור אין דת ואין לאום (אלקדס, 28 באוקטובר 2018).
קריאה לפלסטינים שלא לקחת חלק בבחירות המקומיות בירושלים
  • צאא’ב עריקאת, מזכיר הוועד הפועל של אש”ף, קרא לפלסטינים שלא לקחת חלק בבחירות המוניציפליות האמורות להתקיים ב-30 באוקטובר 2018 בירושלים. לדבריו, מזרח ירושלים היא בירת מדינת פלסטין וההחלטה על סיפוחה היא החלטה “עושקת ובטלה”. הוא ציין כי הבחירות המקומיות אינן עוסקות בשירותים, אלא זהו נושא מדיני ועל כן ההשתתפות בהן היא טעות ועל כל פלסטיני לסרב לקחת בהן חלק (סוכנות הידיעות הצרפתית, 28 באוקטובר 2018).
המשך המאבק על תכנית הלימודים הפלסטינית במזרח ירושלים
  • צברי צידם, שר החינוך וההשכלה הגבוהה ברשות הפלסטינית, ועדנאן אלחסיני, השר לענייני ירושלים, הכריזו במסיבת עיתונאים שנערכה במשרד החינוך בראמאללה על השקת קמפיין לאומי נגד מדיניות ישראל היוצאת נגד החינוך הפלסטיני בירושלים. מסיבת העיתונאים נשאה את הכותרת “עדויות לזיוף הישראלי בתוכנית הלימודים הפלסטינית, למלחמה נגד החינוך הפלסטיני בירושלים ולהסתה נגד תכנית הלימודים הלאומית”.
  • לדברי צידם נושא הפגיעה של ישראל בחינוך בירושלים יהיה על סדר היום של המועצה המרכזית, ויינקטו צעדים כדי להכליל את הפגיעות הללו ואת ניסיונות ה”ישראליזציה” של החינוך בירושלים במסגרת תיק פלסטין שיימסר לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC). הוא קרא לכל הפלסטינים, ובפרט בירושלים, להכריז על חרם כולל על תכנית הלימודים הישראלית, כולל בבתי הספר של העירייה, בהתאם לפסק ההלכה בנושא זה ועמדותיהם של מקורות הסמכות הנוצריים, ובהתאם להודעות ועדי ההורים המתנגדים ל”ישראליזציה” של החינוך.
  • לדברי צידם ישראל הדפיסה לאחרונה עותקים מסולפים של ספרי תכנית הלימודים הפלסטינית והפיצה אותם בבתי הספר שבפיקוח עיריית ירושלים במטרה לרוקן את תכנית הלימודים הפלסטינית מתוכנה. מופתי ירושלים שב והדגיש את האיסור ללמד את תכנית הלימודים הישראלית בבתי הספר בירושלים. במסיבת העיתונאים גם הוצגו דוגמאות של ספרי לימוד פלסטיניים ש”סולפו” בידי ישראל (אתר משרד החינוך הפלסטיני, 25 באוקטובר 2018).
 מסיבת העיתונאים בה הוצגו הספרים הישראליים (דף הפייסבוק של משרד החינוך הפלסטיני, 25 באוקטובר 2018).    סט שהעלה צברי צידם בדף הפייסבוק שלו בו הוא מביע תמיכה מלאה במכתב איגוד ועד הורי התלמידים במזרח ירושלים נגד ספרי לימוד שישראל הפיצה בבתי הספר במקום ספרי הלימוד של הרשות הפלסטינית (דף הפייסבוק של צברי צידם, 26 באוקטובר 2018)
מימין: מסיבת העיתונאים בה הוצגו הספרים הישראליים (דף הפייסבוק של משרד החינוך הפלסטיני, 25 באוקטובר 2018). משמאל: פוסט שהעלה צברי צידם בדף הפייסבוק שלו בו הוא מביע תמיכה מלאה במכתב איגוד ועד הורי התלמידים במזרח ירושלים נגד ספרי לימוד שישראל הפיצה בבתי הספר במקום ספרי הלימוד של הרשות הפלסטינית (דף הפייסבוק של צברי צידם, 26 באוקטובר 2018)

[1] להרחבה ראו פרסום מרכז המידע מ- 28 באוקטובר 2018: "סיכום האירועים בגבול רצועת עזה"
[2]
הסטטיסטיקה אינה כוללת נפילת רקטות בשטח רצועת עזה.
[3]
פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה.
[4]
להרחבה אודות זיאד אלנח'אלה ראו פרסום מרכז המידע מ-28 באוקטובר 2018: "קווים לדמותו של זיאד אלנח'אלה, המנהיג החדש של הג'האד האסלמי בפלסטין"