- ברצועת עזה מתחולל תהליך הסלמה, הראשון מסוגו מאז מבצע “צוק איתן” (2014). תחילתו לפני כחודשיים עם תחילת “צעדות השיבה”, שכללו התפרעויות המונים בקרבת גדר הגבול, ניסיונות לחדירה המונית לשטח ישראל ועלייה מכוונת במפלס האלימות והטרור (אירועי ירי, הנחת מטענים לאורך הגדר, חדירות מחבלים לשטח ישראל, שיגור עפיפוני תבערה ורחפני נפץ, ירי ועוד).
- בבוקר 29 במאי 2018, החל שלב חדש (במקביל להמשך דפוס האירועים הקודם), כאשר לפחות 27 פצצות מרגמה שוגרו לעבר מספר מוקדים ביישובי עוטף עזה. זהו הירי המאסיבי ביותר מאז מבצע “צוק איתן” והראשון מאז תחילת “צעדות השיבה”. רוב פצצות המרגמה יורטו על ידי מערכת “כיפת ברזל”. פצצות המרגמה שוגרו בזמן הסעות תלמידים לבתי הספר ואחת נפלה בשטח גן ילדים. יתכן והירי בוצע על ידי הג’האד האסלאמי בפלסטין, בעקבות הריגת שלושה פעילי הזרוע הצבאית של הארגון בעת התקפת צה”ל נגד נקודת תצפית של הארגון (27 במאי 2018). בתגובה תקפו כלי טיס של חיל האוויר למעלה משלושים יעדים ברחבי הרצועה (דובר צה”ל, 29 במאי 2018). בצהרי 29 במאי 2018 בעת תקיפת צה”ל ברצועה נורה מטח רקטות לעבר אשקלון ויישובי הנגב המערבי. ירי הרקטות עדיין נמשך (עדכני ל-1630).
- בינתיים נמשכות הפעולות התודעתיות המאורגנות על ידי חמאס. ביום שישי הקרוב (1 ביוני 2018), צפויה להתקיים צעדה נוספת תחת הסיסמא “מעזה לחיפה, דם אחד וגורל משותף”. כמו כן יצאה ב-19 במאי 2018 ספינה מרצועת עזה (“ספינת החירות”), שיעדה כנראה קפריסין. בנוסף לכך מתכוננת להיכנס לרצועה ב-2 ביוני 2018, דרך מעבר רפיח, שיירת אספקה במסגרת שיירות “מיילים של חיוכים”. השיירה נושאת עמה סיוע הומניטארי ופעיליה הינם תומכי חמאס ממדינות שונות בעולם.
ירי מטח פצצות מרגמה לעבר יישובי עוטף עזה
- ב-29 במאי 2018 החל מ-0700 שוגרו שלושה מטחים של לפחות 27 פצצות מרגמה לעבר מספר מוקדים במועצות האזוריות אשכול, שער הנגב ושדות הנגב. רוב פצצות המרגמה יורטו על ידי מערכת כיפת ברזל (דובר צה”ל, 29 במאי 2018). מטח פצצות המרגמה נורה בזמן הסעות התלמידים לבתי הספר. אחת מפצצות המרגמה נפלה סמוך לגן ילדים בישוב במועצה האזורית אשכול. לא היו ילדים בגן בזמן הנפילה. זהו ירי פצצות המרגמה המאסיבי ביותר מאז מבצע “צוק איתן” (2014). במקביל דווח על ירי מנשק קל לעבר כוח צה”ל סמוך לגדר הגבול. אדם אחד נפצע מרסיסים. כמו כן נגרם נזק למבנים. ערב קודם לכן הופעלה אזעקה במרחב עוטף עזה בשל ירי מקלעים מרצועת עזה.
- בתגובה לירי תקפו כלי טיס של חיל האוויר יעדים של חמאס ושל הג’האד האסלאמי בפלסטין בדרום ובמרכז רצועת עזה. לדברי דובר צה”ל הותקפו יותר משלושים יעדים. על פי דיווחים פלסטינים בין היעדים שהותקפו מוצב של הכוח הימי של חמאס סמוך למחנה הפליטים נציראת ומוצב נוסף בח’אן יונס. כמו כן הותקף מוצב של הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין בדיר אלבלח(שהאב, 29 במאי 2018).
- מטח נוסף שוגר בשעות הצהרים, בעת תקיפות צה”ל ברצועת עזה. הירי בוצע לעבר יישובי עוטף עזה, שדרות ואשקלון. תושבים דיווחו על מספר יירוטים של מערכת “כיפת ברזל”.

מימין: שרידי פצצת מרגמה, ששוגרה מהרצועה (דף הפייסבוק שהאב, 29 במאי 2018). משמאל: חצר הגן באחד הישובים במועצה האזורית אשכול לאחר שנפלה בה פצצת מרגמה (חשבון הטוויטר של הזרוע הצבאית של חמאס, 29 במאי 2018)
- דאוד שהאב, דובר הג’האד האסלאמי בפלסטין, אמר כי הירי הוא “תגובה מבורכת” של “ההתנגדות” . עוד אמר כי דם העם הפלסטיני אינו זול וישראל אינה יכולה לעשות בו כרצונה (דף הפייסבוק של דאוד שהאב, 29 במאי 2018). בהודעה שפרסמה חמאס נאמר כי מה שביצעה “ההתנגדות” היא במסגרת “הזכות הטבעית” להגן על העם הפלסטיני ולהגיב על “פשעי ההרג של ישראל”.
חייל צה”ל נהרג בעת פעילות מעצרים סמוך לראמאללה
- ב-24 במאי 2018 לפנות בוקר הגיע כוח מיחידת דובדבן של צה”ל לעצור פעילי טרור במחנה הפליטים אלעמרי סמוך לראמאללה, שהיו מעורבים בביצוע פיגועי ירי בתקופה האחרונה. במהלך הפעילות התפרעו מספר פלסטינים והשליכו חפצים לעבר הלוחמים. אחד הפלסטינים השליך לוח שיש כבד מקומה שלישית של בנין. לוח השיש פגע בראשו של חייל צה”ל שהיה בכוחות החיפוי. החייל נפצע באורח אנוש ונפטר יומיים לאחר מכן בבית החולים (דובר צה”ל, 24, 26 במאי 2018).
- חסאם בדראן, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר בתגובה להריגתו של החייל, כי הפעולה מוכיחה שרוח “ההתנגדות” נפוצה בגדה למרות “הדיכוי הביטחוני”. בדראן קרא לכל הצעירים בגדה להיאבק תמיד עם כוחות צה”ל (אתר חמאס, 27 במאי 2018).
- במסגרת הניסיונות לאתר את המעורבים בהשלכת לוח השיש שגרם למותו של חייל צה”ל, בבוקר 28 במאי 2018 כיתרו הכוחות בית במחנה הפליטים אלעמרי. כתוצאה מכך פרצו עימותים בין פלסטינים לבין כוחות הביטחון הישראליים. 13 פלסטינים נפצעו בעימותים. כמה פלסטינים נעצרו. הפלסטיני שגרם למותו של החייל טרם נעצר (ynet, 28 במאי 2018)
- להלן אירועים בולטים נוספים ביהודה ושומרון:
- בליל 28-27 במאי 2018 מטען מאולתר התפוצץ סמוך לעמדת צה”ל בכניסה לעיר שכם. המטען נוטרל על ידי כוחות הביטחון הישראליים (דובר צה”ל, 28 במאי 2018).
- 27 במאי 2018 – בשעות הערב עצרו כוחות הביטחון הישראליים סמוך לצומת ביית ענון (צפונית מזרחית לחברון) כלי רכב שעורר את חשדם. ברשות הנהג נמצאו מספר בקבוקי תבערה . הנהג נעצר לאחר שהודה, כי התכוון לבצע פיגוע (דובר צה”ל, 27 במאי 2018).
- 27 במאי 2018 – אישה לבושה שחורים צעדה על פסי הרכבת סמוך לבית חנינא לכיוון פסגת זאב. לאחר שעוררה חשד קראו לעברה שוטרים לעצור. לאחר שלא נענתה לקריאותיהם ירו הכוחות באוויר ולאחר מכן משלא עצרה נורתה ברגליה . בחיפוש על גופה לא נמצא דבר והיא הועברה לטיפול (דוברות המשטרה, 27 במאי 2018).
- 25 במאי 2018 – במהלך תפילות יום השישי השני לחודש רמצ’אן בהר הבית הניפו מספר פלסטינים דגלי חמאס. משטרת ישראל עצרה שישה פלסטינים (דף הפייסבוק צבע אדום, 27 במאי 2018).
פיגועים משמעותיים שבוצעו בשנה האחרונה[1]
אירועי יום שישי 25 במאי 2018
- כ-5,000 פלסטינים השתתפו בהפגנות בגבול הרצועה בחמישה מוקדים עיקריים. זוהי כמות משתתפים הנמוכה ביותר מאז החלו צעדות השיבה ב-30 במרץ 2018. במהלך ההפגנות הוצתו צמיגים יודו אבנים, נעשו ניסיונות לחבל בגדר הביטחון ואף לפגוע בחיילי צה”ל באמצעות השלכת מטעני צינור ורסס. כמו כן בוצע ניסיון חדירה לשטח ישראל ושוגרו עפיפוני תבערה שגרמו להצתה של שדות[2]. כוחות צה”ל עשו שימוש באמצעים לפיזור הפגנות ובירי בהתאם להוראות הפתיחה באש (דובר צה”ל, 26 במאי 2018).

אירועי יום שישי במזרח הרצועה (חשבון הטוויטר של PALINFO, 26 במאי 2018)
נערים פלסטינים מחבלים בגדר הביטחון באזור ח’זאעה, מזרחית לח’אן יונס (חשבון הטוויטר של PALINFO, 26 במאי 2018)חמאס נוהגת לשלוח נערים מטעמה לחבל בגדר[3]

השתתפות ילדים בעימותים בח’זאעה, מזרחית לח’אן יונס (דף הפייסבוק של העיתונאית מרים אבו דקה, 26 במאי 2018)
פיגועים בחסות ההפגנות ולאחריהן
- בחסות ההפגנות ולאחריהן אירועי מספר מקרים של ניסיונות לחצות את גדר הביטחון לשטח ישראל:
- 28 במאי 2018 – שלושה פלסטינים זוהו כשהם מנסים לחצות את גדר הביטחון בצפון רצועת עזה. כוחות צה”ל עצרו שניים מהם, השלישי נמלט. במהלך המרדף אחריהם נפתחה אש לעבר הכוחות. ברשות העצורים נמצאו סכינים, מספרי חיתוך וחומר בערה. לא היו נפגעים. בתגובה ביצעו טנקים של צה”ל ירי לעבר עמדת תצפית סמוכה. על פי דיווחי הפלסטינים הותקפו עמדות תצפית של “ההתנגדות” ועמדה של כוח הריסון בצפון בית לאהיא (חשבון הטוויטר של הזרוע הצבאית של חמאס, דובר משרד הבריאות ברצועה דיווח (28 במאי 2018), כי אדם אחד נהרג ואחר נפצע. הזרוע הצבאית של חמאס מסרה כי ההרוג הוא מחמד מסעוד אחמד אלרצ’יע, פעיל הזרוע הצבאית של חמאס, בן 31, מבית לאהיא (אתר הזרוע הצבאית של חמאס, 28 במאי 2018).
- ב-28 במאי 2018 שוגר עפיפון תבערה לעבר נחל עז (אחד ממאות עפיפונים ששוגרו) . העפיפון גרם לשריפה גדולה.
- ב-26 במאי 2018 הונח מטען סמוך לגדר הביטחון בדרום רצועת עזה. המטען שהוסתר מתחת למספרי חיתוך תיל, נוטרל על ידי כוח צה”ל. לא היו נפגעים. בתגובה ירו כוחות צה”ל ב- 27 במאי 2018 מספר פגזי טנק לעבר עמדת תצפית בדרום רצועת עזה הצופה לעבר האזור בו הונח המטען (דובר צה”ל, 27 במאי 2018). לפי גורמים פלסטינים הותקפה נקודת תצפית של הג’האד האסלאמי בפלסטין בדרום מזרח ח’אן יונס (חשבון הטוויטר שבכה קדס, 27 במאי 2018). הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין הודיעה על מותם של שלושה מפעיליה. גורמים בכירים בארגון הבטיחו להגיב על מותם של השלושה. בהודעה, שפרסמה הזרוע הצבאית, צוין כי הם לא ישאירו את מותם ללא תגובה וכי הם אף מסוגלים “לשנות את המשוואה” (אתר הזרוע הצבאית, 27 במאי 2018).
- ב-24 במאי 2018 ארבעה פלסטינים חדרו לשטח ישראל. הארבעה שהו בשטח זמן קצר ביותר. הם הציתו באמצעות בקבוק תבערה עמדת צה”ל לא מאוישת. כמו כן הם השאירו אחריהם אוהל עליו הכיתוב “צעדת השיבה חוזרים לאדמות פלסטין” (דובר צה”ל, 26 במאי 2018). כוחות צה”ל ירו לעברם אך הם הצליחו לשוב לרצועה. בתגובה לניסיון החדירה תקפו בליל 27-26 במאי 2018 כלי טיס של חיל האוויר מספר יעדי חמאס בדרום הרצועה.
נפגעים
- דובר משרד הבריאות ברצועה הודיע כי באירועי יום שישי 25 במאי נפצעו 109 פלסטינים, וביניהם שבעה ילדים וארבע נשים (דף הפייסבוק של דובר משרד הבריאות ברצועה, 25 במאי 2018; מען, 25 במאי 2018). כמו כן נמסר על מותם מפצעיהם של עוד חמישה פצועים שנפגעו באירועי יום שישי קודמים. הדבר מעלה את המספר הכולל של ההרוגים ב”צעדות השיבה” מאז 30 במרץ 2018 ל-117.
- מקורות רפואיים מסרו כי ארבעה פצועים הפלסטינים מרצועת עזה הוצאו לטיפול רפואי במצרים (אלמצרי אליום, 24 במאי 2018). כשלושים פצועים שנפצעו באירועים האחרונים הועברו לטיפול בירדן (אלקדס, 23 במאי 2018). ראש ממשלת מרוקו פנה לאסמאעיל הניה ודיווח לו, כי כהיענות לבקשתו החליט מלך מרוקו לשגר בית חולים שדה לרצועת עזה לטיפול בפצועי צעדות השיבה (אתר חמאס, 28 במאי 2018).
התבטאויות בכירים
- בכירי חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין נטלו חלק בהפגנות יום שישי ואף נשאו דברים בפני המפגינים. בין הפעילים אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, יחיא אלסנואר, חבר הלשכה המדינית של חמאס ברצועה, פתחי חמאד, חבר הלשכה המדינית, משיר אלמצרי, דובר סיעת חמאס במועצה המחוקקת, ח’אלד אלבטש, בכיר הג’האד האסלאמי בפלסטין ועוד.
- לדברי פתחי חמאד, חבר הלשכה המדינית של חמאס, העם הפלסטיני ממשיך להתקהל במסגרת “צעדות השיבה” באזור הגבול “במספרים גדלים והולכים מיום שישי ליום שישי” (אלאקצא, 25 במאי 2018). ח’אלד אלבטש, בכיר הג’האד האסלאמי בפלסטין, שיבח, במסגרת מפגש עם בני נוער במחנה צעדת השיבה מזרחית לעזה, את יחידת הצמיגים, יחידת נטרול הגז, את הנשים הפלסטיניות ואת החבורות החותכות את גדר הביטחון ואת יחידת העפיפונים ויחידות הקלע ואת כל אלה הפועלים למען “זכות השיבה”. הוא שיבח במיוחד את אלה החותכים את הגדר על כושר ההמצאה שהם מגלים. לדבריו צעדת השיבה לא הסתיימה אלא זוהי תחילתה של תקופה חדשה שבה יישובי עוטף עזה ימשיכו להיות עדים לנסיגה ובריחה של תושבים ולעימות המוני של הפלסטינים עם ישראל (אלאקצא, 23 במאי 2018).
ניסיונות להרגיע את המצב
- על רקע הידיעות אודות אפשרות להסדרה בין חמאס לישראל אמר ח’ליל אלחיה, חבר הלשכה המדינית של חמאס כי חמאס מוכנה לבחון כל הצעה העשויה להביא להסרת המצור מעל רצועת עזה. הוא אישר בדבריו, כי התקיימו גישושים מאחורי הקלעים אך ציין, כי עדיין לא הועברה הצעה מסודרת לחמאס. ח’ליל אלחיה הכחיש את הידיעות כי במסגרת ההסדרה יועלה גם נושא עסקת שבויים ונעדרים (אלרסאלה.נט, 25 במאי 2018). משלחת רוסית הגיעה לרצועת עזה ב-23 במאי 2018 זו הפעם השנייה מאז תחילת 2018. מטרת הביקור להיפגש עם נציגי חמאס ונציגי ארגונים נוספים במגמה להביא לרגיעת המצב ברצועה (אלרסאלה.נט, 24 במאי 2018).
צפי להמשך
- הרשות העליונה לצעדת השיבה הודיעה כי הפגנות יום השישי הבאות ב-1 ביוני 2018 יתקיימו תחת הכותרת “מעזה לחיפה, דם אחד וגורל משותף” (סוא, 25 במאי 2018).
פוסט המציין את סיסמת הפעילויות הצפויות ב-1 ביוני ברקע הסיסמא תמונה מהפגנת התמיכה בעזה שנערכה בחיפה ומתלווה לה ההאשטאג #זעם_עם_עזה (דף הפייסבוק “צעדת השיבה הגדולה”, 26 במאי 2018)
ירי רקטות[4]
- במהלך השבוע לא אותרו נפילות רקטות בשטח ישראל. מטח של לפחות 27 פצצות מרגמה שוגר לעבר יישובי עוטף עזה בבוקר 29 במאי 2018. אדם אחד נפצע מרסיסים. בשעות הצהרים שוגר מטח נוסף.
נפילות רקטות בשטח ישראל בחתך חודשי
נפילת רקטות בחתך שנתי
הצתת עמדה של צה”ל ותגובת ישראל
- בתגובה להצתת עמדת צה”ל בשטח ישראל ב-22 במאי 2018 על ידי מספר פלסטינים שחצו את הגדר ובתגובה להמשך ניסיונות לשיגור רחפנים ועפיפונים לצרכי טרור והבערת שטחים, ביצעו בליל 22-23 במאי 2018 כלי טיס של חיל האוויר תקיפה נגד תשתית טרור תת קרקעית של חמאס בג’באליא שבצפון רצועת עזה. כמו כן הותקפו שתי מטרות טרור של הכוח הימי של חמאס בנמל עזה (דובר צה”ל, 23 במאי 2018).
- על פי גורמים ברצועת עזה הותקפו שתי ספינות של הכוח הימי בנמל הדייגים מערבית לעיר עזה (דף הטוויטר Freedom Flotilla, 24 במאי 2018).

שתי הספינות, שהותקפו בנמל עזה (דף הטוויטר Freedom Flotilla, 24 במאי 2018).
שיגור רחפן נפץ לשטח ישראל
- גורמים בצה”ל חשפו ,כי מבדיקה שערכו כוחות צה”ל, של רחפן ששוגר לשטח ישראל לפני כשבוע אשר נחת סמוך לגדר הביטחון בצפון רצועת עזה, עלה כי הוא הכיל חומר נפץ. המטען על גבי הרחפן לא התפוצץ (ynet, 28 במאי 2018).
ישראל מקימה מכשול ימי בגבול הרצועה
- אתרי החדשות המזוהים עם חמאס דיווחו ב-27 במאי 2018 באופן אינפורמטיבי, תוך ציטוט כלי התקשורת הישראליים, על תחילת העבודות שמבצעת ישראל להקמת מכשול ימי בצפון הרצועה. האתרים לא שכחו להזכיר, כי הזרוע הצבאית של חמאס ביצעה ביולי 2014 פעולת קומנדו, שבמהלכה תקפו ארבעה מפעיליה את בסיס צה”ל בזיקים דרומית לאשקלון (PALINFO, 27 במאי 2018; סוכנות שהאב, 27 במאי 2018).

העבודות להקמת מכשול ימי (דף הפייסבוק של סוכנות שהאב, 27 במאי 2018)
מעבר רפיח
- שלטונות מצרים התירו להשאיר את מעבר רפיח פתוח במשך חודש רמצ’אן בעיקר כדי לסייע לפלסטינים להעביר פצועים מצעדות השיבה מרצועת עזה לבתי חולים במצרים. ממשלת הפיוס הלאומי הכריזה כי שווי הסיוע שנכנס לרצועת עזה דרך מעבר רפיח מאז שנפתח במהלך חודש רמצ’אן מוערך ב-199 אלף דולרים. הציוד שהועברו כלל חבילות מזון ומצרכי יסוד, תרופות וציוד רפואי חומרי בנין, בנזין,סולר ועוד כמו כן עברו במעבר מאז נפתח כמה אלפי נוסעים (מסא, 25 במאי 2018).
הכנסת סיוע הומניטארי ממצרים לרצועה דרך מעבר רפיח (דאר אלמעארף ביוטיוב, 26 במאי 2018)
סיוע תורכי לתושבי הרצועה
- רג’ב אקדאע’, סגן ראש ממשלת תורכיה, אמר בראיון לערוץ CNN התורכי, כי במסגרת קמפיין הסיוע לפלסטין גויס בתורכיה סכום של כחצי מיליון לירות תורכיות (כ-220 אלף דולר). לדבריו, תורכיה מעבירה סיוע לפלסטינים באמצעות סוכנות TIKA ומוסד AFAD (העוסק במתן סיוע במקרי חירום ואסונות), הוקף וארגון הסהר האדום (אנטוליה, 23 במאי 2018).
- במסגרת הסיוע דיווחה סוכנות TIKA על חלוקת מזון למשפחות נזקקות ברצועה לרגל חודש רמצ’אן. במסגרת זאת מתבצעת על ידי הסוכנות חלוקה יומית של 1,000 מנות אוכל לשבירת הצום . כמו כן חולקו 20 אלף חבילות מזון (חשבון הטוויטר של TIKA PALESTINE, 22 ו-27 במאי 2018). מוסד AFAD העביר סיוע כספי בסך 1.2 מיליון דולר לנציג ארגון הבריאות העולמי בעזה במטרה לתת מענה לצרכים הרפואיים ברצועה. העברת הכספים נערכה בטקס חגיגי בבניין הקונסוליה התורכית בירושלים (מען, 28 במאי 2018).

חבילות המזון שמחלקת סוכנות TIKA ברצועת עזה (חשבון הטוויטר של TIKA PALESTINE, חשבון הטוויטר PALINFO, 27 במאי 2018)
מופעים תודעתיים במקביל לצעדות השיבה
המשט לרצועת עזה
- ארבעת ספינות המשט הגיעו ב-27 במאי 2018 לנמל Wilhelmshafen בגרמניה (חשבון הטוויטר של Charlie Anderson, חבר צוות הספינה אלעודה, 27 במאי 2018). משם צפויות הספינות להגיע בתחילת יוני לנמל אמסטרדם (דף הפייסבוק של הוועדה הבינ”ל לשבירת המצור מעל עזה, 24 במאי 2018), ולברייטון שבאנגליה ב-5 ביוני (דף הפייסבוק של “קואליציית צי החירות”, 22 במאי 2018) [5].
ארבעת ספינות המשט (דף הפייסבוק Ship to Gaza-Sweden, 25 במאי 2018)
יציאת “ספינת החירות” מנמל עזה
- הרשות הלאומית העליונה לצעדת השיבה והסרת המצור כינסה מסיבת עיתונאים בנמל עזה. צלאח עבד אלעאטי, מתאם הועדה המשפטית של “צעדת השיבה” הכריז על יציאתה של “ספינת החירות” מנמל עזה ב-29 במאי 2018 (סמוך לציון יום השנה לאירועי “המרמרה). על סיפון הספינה, שהפלגתה אמורה להוות חלק מקמפיין צעדות השיבה וכמחאה על “המצור” על רצועת עזה אמורים להיות סטודנטים, חולים ובוגרי אוניברסיטה. יעד ההפלגה הוא ככל הנראה קפריסין. אסמעיל רצ’ואן בכיר חמאס אמר כי מטרת ההפלגה היא להעביר את מסר העם הפלסטיני, הנתון ב”מצור”, לרחבי העולם (אלאקצא, 28 במאי 2018).
מפה של קו שייט בין נמל עזה לנמל לימסול שהוכנה על ידי ידי “הרשות העליונה של צעדת השיבה ושבירת המצור” (דף הפייסבוק “צעדת השיבה הגדולה”, 29 במאי 2018)
- בטקס יציאת הספינה, שנערך בנמל אמר ח’אלד אלבטש, מתאם הרשות ובכיר בג’האד האסלאמי, כי הכתובת הראשית למצור ולסבל היא ישראל, וכי המשט מהווה מסר לקהילה הבינלאומית שהגיעה העת לשבור את “המצור” המוטל על הרצועה. הוא קרא לקהילה הבינלאומית להגן על הספינות ועל המשתתפים במשט, ופנה לישראל: לא נאפשר לך, להמשיך לתקוף את בני העם הפלסטיני ללא תגובה יהא המחיר אשר יהא (אלרסאלה.נט, 29 במאי 2018).

המשט יוצא לדרכו (חשבון הטוויטר של הערוץ התורכי TRT בערבית, 29 במאי 2018)
שיירת “מיילים של חיוכים”
- עצאם יוסף[6], מתאם שיירות “מיילים של חיוכים”, מסר כי שיירה מספר 34 במסגרת “מיילים של חיוכים” תיכנס לרצועה ב-2 ביוני 2018 דרך מעבר רפיח ותשהה בה שבוע. לדבריו, בשיירה ייטלו חלק פעילים מבריטניה, בלגיה, גרמניה, אלג’יריה, ירדן, אינדונזיה וכווית ומספר מוסדות צדקה. השיירה תביא לרצועה כ-18 אלף חבילות מזון תרופות וציוד רפואי. כמו כן ישלמו חברי המשלחת חובותיהם של מספר גדול של פלסטינים שנכלאו בשל אי פירעון חובותיהם, תבקר את פצועי “צעדת השיבה” בבתי החולים או בבתיהם ותעניק להם שירותים רפואיים, ותשקם מספר בתים (קדס פרס, 27 במאי 2018).
[1] ”פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑
[2] בתגובה להצתת אלפי דונמים של שדות באזור עוטף עזה הודיעו חקלאים מהישובים הסמוכים לגדר הביטחון כי יגישו תביעה לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג בגין פשע מלחמה, נגד חמאס ומנהיגיו אסמאעיל הניה ויחיא אלסנואר (ynet, 27 במאי 2018). ↑
[3] ראו פרסום מרכז המידע מ-27 במאי 2018: "חמאס שולחת נערים המזוהים עמה אל מותם במסגרת "צעדת השיבה הגדולה": המקרה של נער בן 16 בשם סעדי אבו צלאח, המזוהה עם חמאס, שמצא מותו בעת שקבוצת נערים ניסתה לחתוך את הגדר באירועי 14 במאי 2018" ↑
[4] הסטטיסטיקה אינה כוללת נפילת רקטות בשטח רצועת עזה או ירי פצצות מרגמה לעבר ישראל. ↑
[5] ראו פרסום מרכז המידע: "המשט לרצועת עזה תמונת מצב עדכנית ל-24 במאי 2018" ↑
[6] ד”ר עצאם צלאח מצטפא יוסף (אבו יוסף), הינו הדמות הדומיננטית בקרן אינטרפאל, מהדמויות הבולטות במערכת הפיננסית במערב המסייעת לחמאס, ומי שייסד את קואליציית הצדקה ושימש כמנהל הביצועי שלה (קואליציית הצדקה- ארגון בן של עשרות קרנות אסלאמיות ברחבי העולם המנתבים כספים למוסדות חמאס). בשנים האחרונות הוא התלווה לשיירות "מיילים של חיוכים" לרצועה ועמד בראשם (כמתאם הכללי של השיירות). ↑