חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (28 באפריל – 4 במאי 2021)

זירת פיגוע הירי בצומת תפוח (דף הפייסבוק QUDSN, 2 במאי 2021)

זירת פיגוע הירי בצומת תפוח (דף הפייסבוק QUDSN, 2 במאי 2021)

פעילות ביטחונית נרחבת של צה

פעילות ביטחונית נרחבת של צה"ל בכפר עקרבא

הפגנת מחאה של החזית העממית לשחרור פלסטין בח'אן יונס (חשבון הטוויטר של PALINFO, 2 במאי 2021)

הפגנת מחאה של החזית העממית לשחרור פלסטין בח'אן יונס (חשבון הטוויטר של PALINFO, 2 במאי 2021)

הפגנת מחאה של חמאס בעזה לאחר תפילות יום השישי במסגדים (חשבון הטוויטר של PALINFO, 30 באפריל 2021).

הפגנת מחאה של חמאס בעזה לאחר תפילות יום השישי במסגדים (חשבון הטוויטר של PALINFO, 30 באפריל 2021).

עימותים אלימים עם כוחות ביטחון ישראליים במהלך הפגנת תמיכה בתושבי שיח' ג'ראח (אלחיאת אלג'דידה, 4 במאי 2021)

עימותים אלימים עם כוחות ביטחון ישראליים במהלך הפגנת תמיכה בתושבי שיח' ג'ראח (אלחיאת אלג'דידה, 4 במאי 2021)

  • פיגועים: השבוע בוצעו שלושה פיגועים/ניסיונות פיגועים ביהודה ושומרון. פיגוע ירי בו נפצעו שלושה בני אדם ושני פיגועי דקירה שסוכלו. נראה כי הגורמים להסלמה הם בעיקר האירועים במזרח ירושלים, כולל ניסיון לפנות תושבים משיח’ ג’ראח ודחיית הבחירות ברשות הפלסטינית. הארגונים הפלסטינים ובראשם חמאס קוראים להסלמה ומעודדים את תושבי יהודה, שומרון ומזרח ירושלים לבצע פיגועים נוספים. ברצועת עזה שרר שקט יחסי למעט שיגור כושל של שתי רקטות. ישראל הסירה את הגבלות הדיג ברצועה.
  • הבחירות: במהלך כינוס ההנהגה הפלסטינית הודיע אבו מאזן על דחיית הבחירות למועצה המחוקקת (שהיו אמורות להתקיים ב-22 במאי 2021). לדבריו, סיבת הדחייה היא סירובה של ישראל לאשר את עריכת הבחירות במזרח ירושלים.”מכיוון שאין כרגע ממשלה בישראל שתחליט על כך”. דחיית הבחירות גררה ביקורת חריפה בעיקר מצד חמאס שטענה כי הדחייה נעשתה משיקולים אחרים שאין להם קשר לנושא מזרח ירושלים.
  • מזרח ירושלים: נמשכו ההתבטאויות בנושא מזרח ירושלים ו”ניצחון” הפלסטינים שנאבקו להסיר את המחסומים מחןץ לשער שכם. העיסוק בנושא ירושלים כולל גם התייחסויות נרחבות לשכונת שיח’ ג’ראח במזרח ירושלים ולצו הפינוי שהוצא על ידי בית המשפט המחוזי למספר תושבי השכונה הערביים. ריאצ’ אלמאלכי, שר החוץ ברשות הפלסטינית, שלח אגרת בנושא לתובעת הכללית של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC) וביקש ממנה לנקוט עמדה פומבית בנושא. בכירי חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין קוראים להפעלה בתגובה של “ההתנגדות על כל דרכיה”.
  • הזירה הבינלאומית: פרלמנט האיחוד האירופאי אימץ החלטה המגנה את אונר”א בטענה להסתה לשנאה ואלימות בספרי הלימוד בבתי הספר שהיא מנהלת בשטחי הרשות הפלסטינית. הפרלמנט האירופי הוא בית המחוקקים הראשון שמגנה את אונר”א בנושא. ההחלטה התקבלה למרות פעילות לובי חזקה מצד אונר”א והרשות הפלסטינית, כולל הופעתו של מחמד אשתיה, ראש הממשלה ברשות הפלסטינית, בפני ועדת החוץ של הפרלמנט שבוע לפני ההצבעה.
  • ארגון Human Rights Watch פרסם דו”ח שהאשים את ישראל “במדיניות אפרטהייד ורדיפה נגד הפלסטינים והמיעוט הערבי בישראל” אשר משתווים, לדברי הדו”ח, ל”פשעים נגד האנושות”. ברשות הפלסטינית וחמאס ברכו על הדו”ח ורואים בו בעל ערך רב וכבסיס לפעילות עתידית מול בית הדין הפלילי הבינלאומי, מוסדות האו”ם ומדינות העולם.
  • קורונה: במהלך השבוע האחרון חלה ירידת משמעותית בהיקף התחלואה ביהודה ושומרון וברצועת עזה.
פיגועים
  • השבוע בוצעו (באופן חריג) שלושה פיגועים/ניסיונות לפיגועים ביהודה ושומרון. שניים מהם (פיגועי דקירה) סוכלו על ידי כוחות הביטחון. בפיגוע נוסף (פיגוע ירי) נפצעו שלושה בני אדם. נראה, כי הגורמים להסלמה הם בעיקר האירועים במזרח ירושלים, כולל ניסיון לפנות תושבים משיח’ ג’ראח, ודחיית הבחירות ברשות הפלסטינית. הארגונים הפלסטינים, ובראשם חמאס, איימו להסלים את האירועים ומעודדים את תושבי יהודה, שומרון ומזרח ירושלים לבצע פיגועים נוספים. מועד שהוזכר הוא 28 בחודש רמצ’אן ( 10 במאי, לילת אלקדר, המציין את המסע הלילי של הנביא מחמד לשמים, ויום ירושלים הישראלי). חמאס גם פרסמה הודעת הזדהות עם תושבי שכונת שיח’ ג’ראח במזרח ירושלים העומדים בפני צו פינוי. בהודעה מאיימת חמאס כי ישראל תישא בתוצאות הפינוי (אתר חמאס, 2 במאי 2021). דובר צה”ל מסר כי בעקבות הערכת מצב הוחלט לתגבר את אזור יהודה ומשומרון בכוחות לוחמים (דובר צה”ל, 2 במאי 02021).
פיגוע ירי בצומת תפוח (דרומית לשכם)
  • ב-2 במאי 2021 בשעות הערב בוצע ירי מכלי רכב חולף לעבר תחנת ההסעה בצומת תפוח. מכונית הגיעה מכיוון דרום לתחנת ההסעה בצומת, בה המתינו שישה בני אדם. המכונית עצרה ונורתה ממנה אש לעבר האזרחים שהמתינו במקום. כוחות צה”ל שאבטחו את המקום ירו לעבר המכונית אך היא הצליחה להימלט. שלושה תלמידי ישיבה כבני 19 נפצעו, אחד באורח אנוש, שני באורח קשה ושלישי באורח קל.
זירת פיגוע הירי בצומת תפוח (דף הפייסבוק QUDSN, 2 במאי 2021)      זירת פיגוע הירי בצומת תפוח (דף הפייסבוק QUDSN, 2 במאי 2021)
זירת פיגוע הירי בצומת תפוח (דף הפייסבוק QUDSN, 2 במאי 2021)
  • כוחות הביטחון עדיין מבצעים סריקות נרחבות במטרה לתפוס את מבצעי הפיגוע. במהלך הסריקות הושלכו לעבר כוחות צה”ל בקבוקי תבערה ויודו אבנים. צה”ל השיב באמצעים לפיזור הפגנות. בעת ביקור שערך הרמטכ”ל במקום הפיגוע אמר כי צה”ל תגבר כוחות והרחיב את הפעילות המבצעית שלו ביהודה ושומרון כחלק מהמוכנות להסלמה (דובר צה”ל, 3 במאי 2021).
  • בכלי התקשורת הפלסטינים דווח, כי ב-4 במאי 2021 החל משעות הבוקר פועלים כוחות צה”ל בכפר עקרבא (דרומית מזרחית לשכם). לטענתם, בשל הפעילות הביטחונית בכפר נאסר על התושבים לצאת מבתיהם. בנוסף דווח, כי הכניסות לכפר ביתא, הסמוך לצומת תפוח, נחסמו ע”י כוחות צה”ל ולא מתאפשרת כניסה למקום (דף הפייסבוק QUDSN, 4 במאי 2021).
 פעילות ביטחונית נרחבת של צה"ל בכפר עקרבא     כוחות צה"ל חוסמים את הכניסה לכפר ביתא, הסמוך לצומת תפוח (דף הפייסבוק QUDSN, 4 במאי 2021)
מימין : פעילות ביטחונית נרחבת של צה”ל בכפר עקרבא . משמאל : כוחות צה”ל חוסמים את הכניסה לכפר ביתא, הסמוך לצומת תפוח (דף הפייסבוק QUDSN, 4 במאי 2021)
תגובות לפיגוע
  • הפיגוע בצומת תפוח זכה לסיקור נרחב ועורר שיח ברשתות החברתיות הפלסטיניות. רוב הגולשים ברכו את מבצעי הפיגוע, חיזקו את ידיהם והביעו תקווה שלא ייתפסו. גולשים רבים שיבחו את העיר שכם ואת אנשיה וציינו ששכם מחדשת את הפיגועים שלה. פעילים ברשתות החברתיות פנו לתושבים הפלסטינים בקריאה למחוק את צילומי מצלמות האבטחה במקום הפיגוע בצומת תפוח ובדרום שכם כדי שכוחות צה”ל לא ישימו עליהם את ידם (שהאב, 2 במאי 2021). יממה לאחר ביצוע הפיגוע מצאו מנגנוני הביטחון הפלסטינים את המכונית בכפר עקרבא (דרומית מזרחית לשכם) לאחר שהוצתה על ידי תושבים מקומיים. אתרי חדשות פלסטינים פרסמו בהרחבה את תמונות המכונית השרופה (שבכה קדס, 3 במאי 2021).
  • סמוך למועד ביצוע הפיגוע, העלתה תנועת פתח בשכם פוסט בעמוד הפייסבוק שלה. אמנם הפיגוע לא הוזכר בפוסט אבל נאמר, כי “ההתנגדות לכיבוש היא זכות טבעית של העם הפלסטיני” וכי ישראל (“הכיבוש”) נושאת באחריות על מעשיה בירושלים. נראה שעיתוי העלאת הפוסט מטעם פתח בשכם מעיד על תמיכה בפיגוע. פוסט שני שהעלתה פתח קרא לכל מי שברשותו צילומי אבטחה מפיגוע הירי או מסלול ההמלטות של המחבלים למחוק את התמונות כדי להעלים ראיות שיוכלו לסייע לכוחות הביטחון הישראליים (דף הפייסבוק הרשמי של סניף תנועת פתח בשכם, 2 במאי 2021).
קריקטורות המשבחות את פיגוע הירי.  הפיגוע מוגש עם מאכלים מסורתיים של חודש רמצ'אן כנאפה  משכם וקטאיף (דף הפייסבוק של עלאא' אללקטה, 2 במאי 2021)     קריקטורות המשבחות את פיגוע הירי.  הפיגוע מוגש עם מאכלים מסורתיים של חודש רמצ'אן כנאפה  משכם וקטאיף (דף הפייסבוק של עלאא' אללקטה, 2 במאי 2021)
קריקטורות המשבחות את פיגוע הירי. הפיגוע מוגש עם מאכלים מסורתיים של חודש רמצ’אן כנאפה משכם וקטאיף (דף הפייסבוק של עלאא’ אללקטה, 2 במאי 2021)
  • בחמאס ובג’האד האסלאמי בפלסטין ברכו על הפיגוע המהווה, לטענתם, תגובה ברורה וישירה לתוקפנות נגד המקומות הקדושים במזרח ירושלים. בהודעה רשמית מטעמה קראה חמאס לציבור ביהודה שומרון ומזרח ירושלים להסלים את “ההתנגדות” לנוכח התוכניות של “קבוצות הר הבית” המתכוונות לעלות להר הבית ב-28 לחודש הרמצ’אן (בו חל גם יום ירושלים בישראל) (אתר חמאס באינטרנט, 2 במאי 2021).
  • חאזם קאסם, דובר חמאס, אמר כי “פעולת הגבורה” היא תגובה ברורה וישירה לתוקפנות של המתנחלים ושל הצבא הישראלי נגד המקומות הקדושים במזרח ירושלים (ראמאללה ניוז, 2 במאי 2021) עבד אללטיף אלקאנוע, דובר חמאס, אמר כי הם מברכים על הפעולה ההרואית שבוצעה דרומית לשכם וכי הפעולה היא “תגובה טבעית” לפשעי הכיבוש הציוני ומהווה תמיכה בעם הפלסטיני במזרח ירושלים והרחבה לגיטימית של ההתנגדות הפלסטינית בגדה המערבית (חשבון הטוויטר של עבד אללטיף אלקאנוע, 2 במאי 2021).
הודעת רשמית של חמאס המברכת על הפיגוע (אתר חמאס באינטרנט, 2 במאי 2021)
הודעת רשמית של חמאס המברכת על הפיגוע (אתר חמאס באינטרנט, 2 במאי 2021)
  • הג’האד האסלאמי בפלסטין ברך על הפיגוע בציינו כי המסר הא שירושלים מהווה “קו אדום” וכל פגיעה במקומות הקדושים תגרום לפיצוץ בפניה של ישראל. עוד, נאמר שהפעולה מהווה אינדיקציה ברורה לכך שההתנגדות בגדה מסוגלת להחזיר לעצמה את חיוניותה (סוא, 2 במאי 2021).
סיכול פיגוע דקירה בצומת גוש עציון
  • ב-2 במאי 2021 בשעות הבוקר הגיעה אישה פלסטינית כבת שישים לתחנת ההסעה בצומת גוש עציון והתקדמה לעבר החיילים שאבטחו את המקום, כשהיא אוחזת בידה חפץ חד. החיילים ביצעו נוהל מעצר חשוד ולאחר שלא נענתה הם ירו לעבר רגליה. הפלסטינית נפצעה והובלה לבית החולים. מאוחר יותר מתה מפצעיה. בכלי התקשורת הפלסטינים דווח כי מבצעת ניסיון הפיגוע היא רחאב אלחרוב, בת 60, ככל הנראה מחוסאן, מערבית לבית לחם. (חשבון הטוויטר של PALINFO, 2 במאי 2021). באתרי תקשורת פלסטיניים אחרים צוין, כי היא מהכפר נחאלין ובמקום אחר צוין, כי מהכפר ואדי פוקין.
רחאב אלחרוב  (דף הפייסבוק של חוסאן, 2 במאי 2021)
רחאב אלחרוב (דף הפייסבוק של חוסאן, 2 במאי 2021)
  • החזית העממית לשחרור פלסטין פרסמה הודעה בה הביעה צער על מותה. בהודעה גם צוינה חשיבות ההתנגדות המלאה והעצמת האנתיפאדה נגד ישראל (סוא, 2 במאי 2021). ח’צ’ר עדנאן, בכיר הג’האד האסלאמי בפלסטין, הביע אף הוא צער על מותה (אתר הג’האד האסלאמי בפלסטין, 2 במאי 2021).
סיכול פיגוע דקירה בצומת אפרת
  • ב-30 באפריל 2021 בשעות הבוקר הגיע פלסטיני מכיוון צומת בית לחם לצומת אפרת כשהוא אוחז בידו בקבוק זכוכית שבור. הוא התקדם לעבר שוטרים וחייל שעמדו בצומת ועסקו בהכוונת התנועה. שוטר שהבחין בו צעק לעברו אך הוא המשיך להתקדם. השוטר ירה בו, הוא נפצע ופונה לבית החולים. אבנים יודו לעבר האמבולנס הצבאי בו פונה הפלסטיני (הצלה ללא גבולות יו”ש, 30 באפריל 2021). כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו כי מבצע הפיגוע הוא מנצור עמרו מדורא (סמוך לחברון) (דף הפייסבוק של דורא, 30 באפריל 2021).
יידוי אבנים, השלכת בקבוקי תבערה ואירועים נוספים
  • במקביל, נמשכו אירועי יידוי האבנים והשלכת בקבוקי תבערה לעבר אזרחים וכלי רכב ישראליים הנעים בכבישים, אשר נראה שהתרבו בתקופה האחרונה . להלן אירועים בולטים:
    • 4 במאי 2021: בקבוק תברה הושלך לעבר עמדת צה”ל באזור חורסה סמוך לנגוהות (דרומית לחברון). הבקבוק התלקח. לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 4 במאי 2021).
    • 4 במאי 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב ואוטובוס באזור תורמוסעיא (צפונית מזרחית לראמאללה) לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי רכב (הצלה ללא גבולות יו”ש, 4 במאי 2021).
    • 3 במאי 2021: שני בקבוקי תבערה הושלכו לעבר אוטובוס צפונית לצומת אברהם חסנו דרומית מערבית לחברון (הצלה ללא גבולות יו”ש, 3 במאי 2021).
    • 3 במאי 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב סמוך לצומת זיף (דרום הר חברון). לא היו נפגעים. נגרם נזק לשמשת כלי הרכב (הצלה ללא גבולות יו”ש, 3 במאי 2021).
    • 3 במאי 2021 : אבנים יודו לעבר כלי רכב בצומת עזון (מזרחית לקלקליה). אדם נפצע מרסיסים ונוסעת נוספת לקתה בחרדה (הצלה ללא גבולות יו”ש, 3 במאי 2021).
    • 2 במאי 2021 : בשכונת שיח’ ג’ראח במזרח ירושלים היו הפרות סדר אלימות במסגרתן יודו אבנים והושלכו חפצים. אדם אחד נפגע בראשו. כוחות משטרה שהגיעו למקום עצרו שני חשודים. שוטרת נפגעה באורח קל (דוברות משטרת ירושלים, 2 במאי 2021).
    • 30 באפריל 2021: עשרות פלסטינים יידו אבנים, השליכו בקבוקי תבערה וירו זיקוקים לעבר מתחם קבר רחל. לוחמי משמר הגבול, שהיו במקום, פיזרו את המפגינים. במהלך הפעילות נעצרו שני פלסטינים, תושבי בית לחם, שהשליכו בקבוקי תבערה לעבר הכוחות (דוברות המשטרה, 1 במאי 2021).
    • 29 באפריל 2021 : עשרות פלסטינים בשכונת א-טור במזרח ירושלים השליכו אבנים וירו זיקוקים לעבר ניידת משטרה לוחמי משמר הגבול עצרו חשוד (דוברות המשטרה, 29 באפריל 2021).
    • 29 באפריל 2021 : אבנים יודו עבר אוטובוס בין קריית ארבע לבית ענון. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 29 באפריל 2021).
    • 29 באפריל 2021: אבנים יודו לעבר אוטובוס שהסיע חיילים בתקוע המערבית (צפונית מזרחית לחברון). לא היו נפגעים. נזק נגרם לשמשת האוטובוס (איחוד הצלה, 29 באפריל 2021).
    • 29 באפריל 2021 : אבנים יודו לעבר כלי רכב סמוך לגבעת אסף. לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי רכב (הצלה ללא גבולות יו”ש, 29 באפריל 2021),
    • 29 באפריל 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב דרומית לניל”י (דרום מערב שומרון). לא היו נפגעים. נזק נגרם לכלי רכב (הצלה ללא גבולות יו”ש, 29 באפריל 2021).
    • 29 באפריל 2021: שישה בקבוקי תעברה הושלכו לעבר מבנה במאחז עוז ציון (סמוך לבורקא, מזרחית לראמאללה). כוחות ביטחון שהגיעו למקום כיבו את השריפה וערכו סריקות לתפיסת משליכי בקבוקי התעברה. אדם אחד נפצע באורח קל. נזק נגרם למבנה (דובר צה”ל, 29 באפריל 2021).
    • 28 באפריל 2021: בקבוקי תבערה הושלכו לעבר כלי רכב ואוטובוס בכביש ירושלים-גוש עציון סמוך לצומת אלח’צ’ר. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 28 באפריל 2021).
    • 28 באפריל 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב ואוטובוס בחוארה, דרומית לשכם. לא היו נפגעים. נגדרם נזק לכלי רכב (הצלה ללא גבולות יו”ש, 28 באפריל 2021).
    • 27 באפריל 2021: אבנים יודו בכביש 446 סמוך לנעלין (מזרחית לראמאללה). שני בני אדם נפצעו באורח קל (הצלה ללא גבולות יו”ש, 27 באפריל 2021).
    • 27 באפריל 2021: בקבוקי תבערה הושלכו לעבר עמדת צה”ל בכביש גוש עציון- חברון סמוך לבית אומר (צפונית לחברון). לא היו נפגעים ולא דווח על נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 27 באפריל 2021).
פיגועים משמעותיים ביהודה ושומרון[1]

פיגועים משמעותיים ביהודה ושומרון

קריאות בשבח הזרוע הצבאית של חמאס בקרב מתפללי מסגד אלאקצא
  • השבוע צוין יום שישי השלישי של חודש רמצ’אן. מוסלמים רבים הגיעו להתפלל במסגד אלאקצא בירושלים. בסרטון שהופץ הרשתות החברתיות המתעד את התפילה נשמעו קריאות המתפללים, שהגיעו למקום, בשבחו של מחמד צ’יף (העומד בראש הזרוע הצבאית של חמאס) וקריאות לזרוע הצבאית של חמאס, גדודי עז אלדין אלקסאם, לתקוף את תל אביב (צפא, 30 באפריל 2021).
ירי רקטות לעבר ישראל
  • ב-28 באפריל 2021 שוגרו שתי רקטות מרצועת עזה לעבר ישראל. הרקטות נפלו בשטח הרצועה. באותו יום פרסמה הזרוע הצבאית של החזית העממית לשחרור פלסטין, גדודי אבו עלי מצטפא, הודעה בה קיבלה אחריות לשיגור רקטה לעבר ישראל. לא צוין באיזה אירוע מדובר (ערוץ הטלגרם של הזרוע הצבאית, 28 באפריל 2021).
ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך חודשי

ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך חודשי

ירי רקטות בחתך שנתי

ירי רקטות בחתך שנתי

הפרחת בלונים
  • הפלסטינים דיווחו על הפרחת מספר גדול של בלוני תבערה במזרח הרצועה לעבר יישובי עוטף עזה (PALDF, 29 באפריל 2021). בשטח ישראל לא אותרו בלונים.
מרחב הדיג ברצועה
  • בתגובה להודעת ישראל על סגירת המרחב הימי הודיעה המשטרה הימית של חמאס ברצועה כי מצדה הים אינו סגור לתנועת ספינות ולדיג (סוא, 27 באפריל 2021). בכלי התקשורת הפלסטינים דווח שכלי שיט של כוחות צה”ל ירה ב-28 באפריל 2021 לעבר ח’אן יונס ולעבר רפיח כדי למנוע מדייגים פלסטינים לצאת לדייג (חשבון הטוויטר של סוכנות שהאב, 28 באפריל 2021).
  • ב-29 באפריל 2021 הודיעה ישראל על פתיחתו מחדש של מרחב הדיג מול חופי עזה לאחר שסגרה אותו בעקבות שלושה לילות רצופים של שיגורי רקטות מהרצועה לעבר ישראל. מתאם פעולות הממשלה בשטחים ציין שהחזרת המדיניות האזרחית כלפי רצועת עזה לשגרה מותנית בהמשך השמירה על השקט והיציבות הביטחונית (דוברות מתאם פעולות הממשלה בשטחים, 29 באפריל 2021).
הגעת הסיוע הקטרי לרצועה
  • מחמד אלעמאדי, יו”ר הועדה הקטרית לשיקום הרצועה, מסר כי הסיוע הקטרי לחודש אפריל יגיע במהלך השבוע הבא וכי הוא יחולק לכ-170,000 משפחות נזקקות באמצעות סניפי בנק הדואר ברצועה. הוא הבטיח שהכספים יגיעו עוד לפני עיד אלפטר החל ב-13-12 במאי (פלסטין אליום, 3 במאי 2021).
  • אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, נועד עם מחמד בן עבד אלרחמן, שר החוץ של קטר השניים דנו בהתפתחויות הפוליטיות והמדיניות של הסוגיה הפלסטינית, כולל נושא דחיית הבחירות (פלסטין אליום, 29 באפריל 2021).
  • מחמוד אלזהאר, חבר הלשכה המדינית של חמאס, ערך ביקור בעמדה של הזרוע הצבאית של חמאס. במהלך הביקור אמר לפעילי הזרוע הצבאית, כי הם שוהים על חוף עזה אולם הם יגיעו לחוף חיפה ולחוף ראש הנקרה. ביקור אלזהאר תועד והועלה לרשתות החברתיות.
ביקור מחמוד אלזהאר, בעמדת הזרוע הצבאית של חמאס (חשבון הטוויטר של אמירה פואד, 2 במאי 2021)
ביקור מחמוד אלזהאר, בעמדת הזרוע הצבאית של חמאס (חשבון הטוויטר של אמירה פואד, 2 במאי 2021)
הודעה על דחיית הבחירות ברשות הפלסטינית
  • ב-29 באפריל 2021 במהלך כינוס ההנהגה הפלסטינית הודיע אבו מאזן על דחיית הבחירות ברשות הפלסטינית (שהיו אמורות להתקיים ב-22 במאי 2021). לדבריו, סיבת הדחייה היא סירובה של ישראל לאשר את עריכת הבחירות במזרח ירושלים. “מכיוון שאין כרגע ממשלה בישראל שתחליט על כך”. בדברים שנשא אבו מאזן הוא מתח ביקורת על מדינות אירופה שלא הצליחו לגרום לישראל לאפשר את הבחירות במזרח ירושלים ושב והדגיש שללא מזרח ירושלים “בירתנו הנצחית” לא תתקיימנה בחירות. יחד עם זאת, הדגיש אבו מאזן כי הם יפעלו להקים ממשלת אחדות לאומית שתהייה מחויבת להחלטות בינלאומיות ולחיזוק אש”ף (הטלוויזיה הפלסטינית, 29 באפריל 2021). נביל אבו רדינה, דובר אבו מאזן, ציין שההחלטה על דחיית הבחירות מהווה למעשה שמירה על העקרונות והאינטרסים הלאומיים ובראשם מזרח ירושלים שכן קיום הבחירות ללא מזרח ירושלים פירושו יישום “עסקת המאה” (רדיו קול פלסטין, 1 במאי 2021).
מימין: קריקטורה ביומון הלונדוני אלערבי אלג'דיד בעקבות החלטת אבו מאזן לדחות את הבחירות :"דחיית הבחירות (למועצה) המחוקקת הפלסטינית" (אלערבי אלג'דיד, 1 במאי 2021) משמאל: קריקטורה באלחיאת אלג'דידה, ביטאונה הרשמי של הרשות הפלסטינית, המאשים את ישראל בסיכול הבחירות הפלסטיניות במזרח ירושלים. בערבית נכתב : "הבחירות בירושלים" (אלחיאת אלג'דידה, 3 במאי 2021)
מימין: קריקטורה ביומון הלונדוני אלערבי אלג’דיד בעקבות החלטת אבו מאזן לדחות את הבחירות :”דחיית הבחירות (למועצה) המחוקקת הפלסטינית” (אלערבי אלג’דיד, 1 במאי 2021) משמאל: קריקטורה באלחיאת אלג’דידה, ביטאונה הרשמי של הרשות הפלסטינית, המאשים את ישראל בסיכול הבחירות הפלסטיניות במזרח ירושלים. בערבית נכתב : “הבחירות בירושלים” (אלחיאת אלג’דידה, 3 במאי 2021)
  • בעקבות הודעת אבו מאזן הודיעה ועדת הבחירות על הפסקת תהליך הבחירות החל מ-30 באפריל 2021 במסגרת זאת לא תתפרסמנה רשימות המועמדים הסופיים ותעמולת הבחירות לא תתחיל כמתוכנן. חברי הוועדה הביעו תקווה שיתאפשר להשלים את תהליך הבחירות מוקדם ככל האפשר (ופא, 30 באפריל 2021).
  • בפגישה שערך מחמד אשתיה, ראש הממשלה ברשות הפלסטינית, עם סוון קון וון בורגסדורף, נציג האיחוד האירופאי ברשות, מסר אשתיה כי הבחירות נדחו אך לא בוטלו וכי הרשות מבקשת מהאיחוד האירופאי להמשיך ללחוץ על ישראל כדי שתאפשר את עריכת הבחירות בירושלים (ופא, 2 במאי 2021).

תגובות לדחיית הבחירות

פתח
  • בדף הפייסבוק הרשמי של תנועת פתח האשימו את ישראל באחריות לדחיית הבחירות משום שהיא מנעה את קיומן במזרח ירושלים (דף הפייסבוק הרשמי של פתח, 29 באפריל 2021).
  • נאצר אלקדוה, חבר הוועד המרכזי של פתח לשעבר העומד בראש רשימת “החירות”, אמר כי הם מתייעצים עם מרואן אלברע’ות’י חבר הוועד המרכזי הכלוא בישראל בנוגע לצעד הבא שינקטו בעקבות הודעת אבו מאזן. אלקדוה קרא לקבוע מועד חדש לבחירות למועצה המחוקקת ולנשיאות עוד לפני תום השנה הנוכחית (דניא אלוטן, 1 במאי 2021).
חמאס
  • בחמאס, אשר נציגיה החרימו את הכינוס, מתחו ביקורת חריפה על ההחלטה, שנעשתה לדבריהם מתוך שיקולים אחרים שאין להם קשר לנושא מזרח ירושלים. בתגובה רשמית שפרסמה חמאס צוין כי הם קיבלו בצער רב את ההחלטה של פתח ושל הרשות לבטל את הבחירות וכי הם מטילים על שתיהן את האחריות המלאה על ההחלטה ועל ההשלכות שלה. עוד צוין בהודעה, כי תושבי מזרח ירושלים הוכיחו את יכולתם לכפות את קיום הבחירות על ישראל (אתר חמאס, 30 באפריל 2021).
  • “מקורות בחמאס” חשפו כי בחמאס פועלים עתה על כמה תרחישים להתמודדות עם החלטת אבו מאזן. התרחיש העיקרי הוא אי-מתן לגיטימציה להחלטתו ואחריה הסלמה בירושלים, הגדה וברצועה ולאחר מכן הרכבת חזית פלסטינית רחבה שתפעיל לחץ על אבו מאזן ותייצג את רוב העם הפלסטיני שמתנגד להחלטתו (אלאח’באר, 30 באפריל 2021).
  • בנאום שנשא אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי חמאס הבינה לכל אורך הדרך שממשלת ישראל הקיצונית התומכת ב”עסקת המאה” לא תאפשר את עריכת הבחירות במזרח ירושלים. הניה ציין שלמרות התנגדות ישראל הסכימו הארגונים למצוא דרכים עוקפות לערוך את הבחירות בירושלים. הניה גם ציין, כי הם אינם חולקים על פתח בנושא חשיבות עריכת הבחירות בירושלים. אולם, הם חולקים עליו ועל תפיסתו שיש להתנות את כל תהליך הבחירות בהסכמת ישראל (אלאקצא, 30 באפריל 2021).
  • ברחבי רצועת עזה התקיימו הפגנות מחאה על הדחייה, כולל בארבעה מוקדים סמוך לגדר הביטחון על גבול רצועת עזה ישראל. משיר אלמצרי, דובר המועצה המחוקקת, אמר במהלך הפגנה בעזה, כי העם הפלסטיני עומד כיום מול פרק בסדרת פרקים בקרבות פתוחים נגד ישראל (“האויב הציוני”) בירושלים. אלמצרי מסר כי חמאס מברכת את בני החורין אשר עומדים מול האויב בירושלים וציין כי ביתו של הכיבוש הינו חלש יותר מבית העכביש. הוא קרא לכפות את קיום הבחירות בירושלים וציין כי יש להפוך את יום הבחירות ליום מאבק לאומי נגד הכיבוש (אלאקצא, 30 באפריל 2021).
הג’האד האסלאמי בפלסטין
  • זיאד אלנח’לה, מזכ”ל הג’האד האסלאמי בפלסטין, (שלא היה אמור לקחת חלק בתהליך הבחירות), ציין בהודעה שפרסם, כי מה שקורה עכשיו מחזק את הטענה לפיה “הג’האד וההתנגדות נגד האויב הציוני” הם האמת האיתנה שכולם צריכים לעסוק בה. הוא קרא לכל הכוחות הפלסטינים לערוך בדחיפות פגישה כדי להסכים על תכנית לאומית למאבק בישראל במקום להצהיר הצהרות ולהפגין (אתר הג’האד האסלאמי בפלסטין, 30 באפריל 2021).
  • מחמד אלהנדי בכיר הג’האד האסלאמי בפלסטין, ציין כי הישיבה הייתה לפרוטוקול בלבד וכי ההחלטה על דחיית הבחירות התקבלה כבר מספר ימים קודם לכן. הוא ציין כי אם הייתה רצינות לגבי קיום הבחירות הם היו מתעמתים עם ישראל ולא ממתינים להסכמה שלה (פלסטין אליום, 29 באפריל 2021).
תגובות נוספות
  • החזית העממית לשחרור פלסטין ציינה בהודעה מטעמה, כי ההנהגה הפלסטינית לא צריכה להתנות את ההחלטה בנוגע לבחירות בהסכמת ישראל (“הכיבוש”) לערוך אותן בירושלים. במקום זאת הייתה צריכה ההנהגה הפלסטינית לפעול כדי לכפות את הבחירות בירושלים על ישראל, משום שאין צורך באישור מישראל כדי לקיים בחירות בירושלים או בכל מקום אחר(אלרסאלה.נט, 30 באפריל 2021).
  • בקרב הציבור הפלסטיני, אשר ברובו רצה את קיום הבחירות, ניכרו אכזבה ותרעומת. רבים סירבו להשלים עם ההחלטה של הרשות. כתבים ציינו, כי בציבור הפלסטיני הבינו שמלבד סוגיית מזרח ירושלים ישנה ברקע לדחייה סוגיה פוליטית פנימית הנוגעת למצבה של פתח בסקרים. הפרשן האני אלמצרי אמר כי דחיית הבחירות היא “טעות איומה” וכי מה שקרה דוחף לעבר הליכה לתרחישים רעים שיבואו לידי ביטוי בקיבוע הפיצול בין הגדה ורצועת עזה, ובחזרתה של ההסתה ההדדית בין פתח לחמאס. הפרשן סארי עראבי ציין כי כולם יצאו מובסים ממה שקרה מפני שעתה חוזרים לפילוג הפנים-פלסטיני (קדס אלאח’באריה, 1 במאי 2021),
המשך התייחסות לאירועים בירושלים
  • דוברים פלסטינים המשיכו להתייחס לאירועים בירושלים. בדברים שנשא אבו מאזן בכינוס ההנהגה הפלסטינית בראמאללה, אמר שישראל הביעה תמיכה ואף עודדה את המתנחלים שקראו במהלך המהומות מוות לערבים. הוא הביע תמיכתו “בהתנגדות העממית” ולא בשימוש בכוח הנשק שכן לדבריו, ההתנגדות העממית היא הדרך היחידה להפסקת “התוקפנות” כלפי העם הפלסטיני והיא אשר הובילה להסרת המחסומים בירושלים(הטלוויזיה הפלסטינית, 29 באפריל 2021).
  • בנאום שנשא אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, שיבח הניה את העם הפלסטיני “שעמד והגן על ירושלים ועל מסגד אלאקצא ולחם מערכה של גבורה בשער שכם”. הניה ציין שבני ירושלים השיבו את הסוגיה הפלסטינית למרכז הבמה והוכיחו שהעם הפלסטיני מסוגל להחזיר לעצמו את זכיותיו בכוח הזרוע ולשמור על המקומות הקדושים. הוא גם שיבח את תושבי הרצועה על הרקטות ששיגרו שהביעו תמיכה בתושבי ירושלים, בציינו שהעם בירושלים הוכיח שהמערכה על ירושלים היא המערכה של כולם. הניה קבע שב-28 לרמצ’אן (יום ירושלים) ישראל והמתנחלים מתכוונים להסתער על מסגד אלאקצא ועל ירושלים וקרא לישראל להפסיק לשחק באש ולהפסיק את תוקפנותה נגד נוכחות הפלסטינים בירושלים. הוא ציין שחמאס לא תשאיר את תושבי ירושלים לבדם ( אלאקצא, 30 באפריל 2021).
  • אסמאה חמדאן, אחראי יחסי החוץ בחמאס, אמר כי “ההתנגדות” שואפת ליצור משוואה חדשה מול ישראל לפיה אם ישראל תפגע בירושלים או במסגד אלאקצא היא תשגר רקטות לעומק המדינה. הוא הדגיש כי לא יהיה פתרון לסוגיית ירושלים ללא “התנגדות” וכי ירושלים לא תשוחרר אלא באמצעות “ההתנגדות”. לדבריו, ירושלים היא בבחינת “קו אדום” עבור כל הארגונים החברים בחמ”ל המשותף ברצועת עזה (אלמנאר, 27 באפריל 2021).
  • צאלח אלעארורי, סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, העביר מסר מיוחד לתושבי מזרח ירושלים באמצעות סרטון שפורסם ברשתות החברתיות. בסרטון ציין אלעארורי כי העם הפלסטיני לא יוותר על “ההתנגדות” וימשיך להיאבק עד להחזרת הזהות האסלאמית והנוצרית של ירושלים (חשבון הטוויטר של PALINFO, 28 באפריל 2021)
צאלח אלעארורי במסר מיוחד לתושבי מזרח ירושלים (חשבון הטוויטר של PALINFO, 28 באפריל 2021)
צאלח אלעארורי במסר מיוחד לתושבי מזרח ירושלים (חשבון הטוויטר של PALINFO, 28 באפריל 2021)
  • ערוץ אלאקצא המשיך לשדר סרטונים המתעדים את אירועי האלימות של הפלסטינים נגד היהודים בירושלים. באחד הסרטונים נכתב “ירושלים עולה באש בפני המתנחלים בלילות של גבורה והקרבה…” המעברון משבח את תושבי מזרח ירושלים ומציין כי הם יהפכו את יום הבחירות (22 במאי) לציון דרך בעימות. מעברון נוסף ששודר קורא לתושבים להתנגד “להתקפה של ישראל” בשכונת שיח’ ג’ראח ולעמוד מאוחדים כדי להפיל את מזימות המתנחלים, להדגיש לעולם כולו שהם לא יקבלו את גירוש תושבי ירושלים, וההשתלטות על בתיהם בכוח (אלאקצא, 3 במאי 2021).
שכונת שיח’ ג’ראח
  • העיסוק בנושא ירושלים כולל גם התייחסויות נרחבות לשכונת שיח’ ג’ראח במזרח ירושלים ולצו הפינוי שהוצא על ידי בית המשפט המחוזי למספר תושבי השכונה הערביים[2]. ריאצ’ אלמאלכי, שר החוץ ברשות הפלסטינית, שלח אגרת לתובעת הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC), אשר מסבירה את האירועים האחרונים בשיח’ ג’ראח ומבקשת ממנה לנקוט עמדה פומבית וברורה בנוגע “לפשע המתרחש בשכונה”. לדברי אלמאלכי הם עוקבים אחר המתרחש בתיאום מלא עם ירדן אשר סיפקה מסמכים התומכים בזכויות הפלסטינים בשכונה. אלמאלכי גם ערך סבב שיחות עם שרי חוץ בעולם והמזכירות הכללית של הליגה הערבית, דרש מהקהילה הבינלאומית לשאת באחריותה ולנקוט באמצעים הדרושים כדי להכריח את ישראל לציית לחוק הבינלאומי (ופא, 3 במאי 2021).
 עימותים אלימים עם כוחות ביטחון ישראליים במהלך הפגנת תמיכה בתושבי שיח' ג'ראח (אלחיאת אלג'דידה, 4 במאי 2021)     קריקטורה המתארת את השתלטות גורמים ישראליים על בתי פלסטינים בשכונת שיח' ג'ראח. האשטאג : #הצילו_שכונת_שיח'_ג'ראח (דף הפייסבוק של עלאא' אללקטה, 3 במאי 2021)
מימין: עימותים אלימים עם כוחות ביטחון ישראליים במהלך הפגנת תמיכה בתושבי שיח’ ג’ראח (אלחיאת אלג’דידה, 4 במאי 2021) משמאל: קריקטורה המתארת את השתלטות גורמים ישראליים על בתי פלסטינים בשכונת שיח’ ג’ראח. האשטאג : #הצילו_שכונת_שיח’_ג’ראח (דף הפייסבוק של עלאא’ אללקטה, 3 במאי 2021)
  • אסאמה אלקואסמי, דובר פתח, אמר כי פתח קוראת לאו”ם ולמועצת הביטחון לשאת באחריות החוקית והמוסרית מול “הטבח” ומול הגירוש של תושבי השכונה מבתיהם בכוח מזוין שביצעה ישראל (ופא, 2 במאי 2021). גם בכירי חמאס והג’האד האסלאמי פלסטין התייחסו. פוזי ברהום, דובר חמאס, אמר כי “הגירוש הקולקטיבי” שמבצעת ישראל בשכונה הוא תקיפה פומבית של הזהות הפלסטינית. הוא קרא לפלסטינים להגיע אל השכונה ולהתנגד לישראל. הוא גם פנה למדינות ערב בבקשה להגן על העם הפלסטיני ולתמוך בהתנגדותו (אתר חמאס, 2 במאי 2021).
  • אחמד מדלל, בכיר בג’האד האסלאמי בפלסטין, אמר כי “ההתנגדות” מוכנה תמיד להגיב על “פשעיה של ישראל” וכי ישנה דרישה פלסטינית להגיב לפשע המתרחש בשיח’ ג’ראח באמצעות אנתיפאדה בגדה ובירושלים ועל ידי הפעלת “ההתנגדות” בכל דרכיה (פלסטין אליום, 2 במאי 2021).
תגובות פלסטיניות לאירוע במירון
  • בעקבות האירוע בהר מירון שגבה חייהם של 45 בני אדם שלח אבו מאזן אגרת לנשיא ראובן ריבלין בה הביע צער על קורבנות האסון במהלך חגיגה דתית שהובילה לעשרות קורבנות ופצועים.
  • מנגד, גולשים פלסטינים רבים מיהודה ושומרון רצועת עזה והפזורה הפלסטינית הגיבו בנימה של קורת רוח. פלסטינים ערבים ותומכי BDS ברחבי העולם השיקו ברשתות החברתיות את ההאשטאג #הגשר המקודש, אשר שימש את הגולשים להעלאה של ביטויי שמחה על ההרוגים. רבים מהגולשים הזכירו כי מדובר במקום בו פגעו יהודים בפלסטינים בהיסטוריה של הסכסוך בהדגישם, כי מדובר במתנחלים או אף מתנחלים רוצחים. אחרים בחרו לציין שבין ההרוגים נמנה האחראי על רצח בני משפחת דואבשה בשכם להלן מספר תגובות:
    • “המשמעות היא שאללה נותן לנו את הזכות לשמוח על מותם של אוייבי אללה” (דף הפייסבוק של איה חסונה מרצועת עזה).
    • ציוץ בטוויטר של רצ’ואן אלאח’רס עיתונאי ופובליציסט מרצועת עזה המזוהה עם חמאס נושא את ההאשטאג #אלג’רמק (שמו הערבי של הר מירון). “הג’רמק שעליו חגגו המתנחלים הרוצחים הוא ההר הגבוה ביותר בפלסטין הוא נמצא בקרבת צפת כלת הגליל. הכיבוש גירש את תושביה בשנת 1948 וביצע בה ובכפרים הסמוכים לה מעשי טבח …”.
    • “דבר יפה קרה בהר מירון בצפון פלסטין לפני זמן קצר עם תמונות מהאירוע (חשבון הטוויטר של מחמד אבו גוש תושב טול כרם).
האיחוד האירופאי מגנה את ההסתה בספרי הלימוד בבתי הספר של אונר”א
  • פרלמנט האיחוד האירופאי אימץ ב-28 באפריל 2021 החלטה המגנה את אונר”א בטענה להסתה לשנאה ואלימות בספרי הלימוד בבתי הספר שהיא מנהלת בשטחי הרשות הפלסטינית[3]. ההחלטה מעלה חשש לגבי תכני שנאה ואלימות בתכני ספרי הלימוד בבתי הספר ועומדת על כך שהסיוע הכספי יותנה בהסרת החומרים הללו ובשקיפות מלאה של אונר”א ופרסום כל החומר הלימודי המיועד למורים ולתלמידים. עוד נאמר כי מימון האיחוד האירופאי יותנה בחומרי לימוד ותכנים לימודיים שיעמדו בסטנדרטים של אונסק”ו המחנכים לשלום, סובלנות, דו קיום ואי אלימות. יש לציין שהפרלמנט האירופי הוא בית המחוקקים הראשון שמגנה את אונר”א וכי ההחלטה התקבלה למרות פעילות לובי חזקה מצד אונר”א והרשות הפלסטינית כולל הופעתו של מחמד אשתיה, ראש הממשלה ברשות הפלסטינית, בפני ועדת החוץ של הפרלמנט שבוע לפני ההצבעה (i24, 28 באפריל 2021 ).
  • סלים זענון, יו”ר המועצה הלאומית הפלסטינית של אש”ף, קרא לפרלמנט האיחוד האירופי לחזור בו מהחלטתו. לדבריו, תכני הלימוד בבתי הספר של הרשות הפלסטינית הנלמדים גם בספרי הלימוד של אונר”א משקפים את הזהות הפלסטינית ומורשתה, ומחזקים את עקרונות וערכי האו”ם (ופא, 4 במאי 2021).
תגובות לדו”ח שפרסם Human Rights Watch
  • ארגון Human Rights Watch פרסם ב-27 באפריל 2021 דו”ח בן 213 עמודים שהאשים את ישראל במדיניות של אפרטהייד ורדיפה נגד הפלסטינים והמיעוט הערבי בישראל אשר משתווים, לדברי הדו”ח, לפשעים נגד האנושות. נכתב כי ממצא זה מבוסס על מדיניות ממשלת ישראל לשמר את ההשתלטות של יהודים ישראליים על הפלסטינים ועל הפרות בוטות שבוצעו נגד הפלסטינים החיים בשטחים הכבושים לרבות במזרח ירושלים. בדו”ח צוין שממצאי הפשעים נגד האנושות צריכים להניע את הקהילה הבינלאומית כדי להעריך מחדש את אופי הקשרים שלה עם ישראל ועם הפלסטינים ולאמץ גישה ממוקדת בזכויות אדם ובמתן דין וחשבון במקום תהליך השלום המעוכב (אתר Human Rights Watch, 28 באפריל 2021).
  • ברשות הפלסטינית וחמאס ברכו על הדו”ח והם מנסים למנף אותו לקידום מהלכים בזירה הבינלאומית בדגש על בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג. נביל אבו רדינה, דובר אבו מאזן, ציין שהדו”ח מוכיח את “הפשעים” של ישראל, בהם פשעים של הפרדה גזעית ודיכוי (ופא, 28 באפריל 2021). מחמד אשתיה ציין שהדו”ח מצטרף לחוות דעת משפטיות קודמות לפיהן יש למצות את הדין עם ישראל בגין פעולותיה. אשתיה קרא לתרגם את הדו”ח לצעדי ענישה בפועל נגד ישראל כגון ניתוק קשרים דיפלומטיים וביטול הסכמי מסחר ותרבות (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 27 באפריל 2021). מחמד אשתיה נועד עם המנהל האזורי של הארגון. אשתיה קרא לארגון ולארגוני או”ם נוספים לעקוב אחר הדו”ח (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 3 במאי 2021).
  • מחמד שלאלדה, שר המשפטים ברשות, ציין, כי הדו”ח הינו בעל ערך משפטי חשוב מאד ואפשר להסתמך עליו מול בית הדין הפליל הבינלאומי. (אלחיאת אלג’דידה, 28 באפריל 2021). עמר עוצ’אללה, ראש מחלקת ארגוני האו”ם במשרד החוץ הפלסטיני, אמר, כי ניתן לנצל את הדו”ח זה במספר מישורים : במישור המשפטי- להשתמש בו נגד ישראל ב-ICC, במישור מוסדות האו”ם- כגון במועצת זכויות האדם של האו”ם ואף לחדש את פעילותן של ועדות או”ם אשר עסקו בגדר הביטחון, במישור המדיני והדיפלומטי – להפעיל את מדינות העולם נגד ישראל בשל פעולותיה ומעשיה כדי שינקטו צעדי ענישה נגדה (אלחיאת אלג’דידה, 28 באפריל 2021).
 צילום מסך של הדו"ח (אתר HUMAN RIGHTS WATCH, 27 באפריל 2021).     קריקטורה בעקבות פרסום הדו"ח (אלקדס, 1 במאי 2021)
מימין : צילום מסך של הדו”ח (אתר HUMAN RIGHTS WATCH, 27 באפריל 2021). משמאל : קריקטורה בעקבות פרסום הדו”ח (אלקדס, 1 במאי 2021)
משכורות האסירים המשוחררים
  • קדרי אבו בכר, יו”ר הרשות לענייני אסירים משוחררים, מסר על דרכי התשלום של משכורות האסירים לחודש מאי 2021 ביהודה שומרון ורצועת עזה. לדבריו, ברצועת עזה ישולמו המשכורות דרך “מספר בנקאים מוסמכים” וביהודה ושומרון הן תשולמנה באמצעות משיכה מכספומטים (אמד, 2 במאי 2021).
הבנק הערבי סיים את הרבעון הראשון של שנת 2021 עם רווחים נאים
  • קבוצת הבנק הערבי, המאגדת בתוכה גם את בנק עמאן הערבי, פרסמה דו”ח המסכם את פעילותה ברבעון הראשון של שנת 2021. מהדו”ח עולה, כי בתקופה זו הגדיל הבנק את היקף הפיקדונות שלו העומד כיום על 62.5 מיליארד דולרים, ב-30% לעומת אשתקד. רווחי הבנק הסתכמו בכ-128 מיליון דולרים לעומת כ-148 מיליון דולר אשתקד. צביח אלמצרי, יו”ר מועצת המנהלים של הבנק הערבי, מסר, כי המאזן החיובי של הבנק מצביע על יכולתו להתמודד עם שינויים, לשמור על רווחים למרות אתגרי הקורונה הקשים של השנה החולפת (אלקדס, 2 במאי 2021).
  • למרות הנתונים החיוביים שפרסם הבנק הערבי, באלחיאת אלג’דידה פורסמו נתונים המסכמים את השפעת נגיף קורונה על הכלכלה הפלסטינית. עפ”י הנתונים (אלחיאת אלג’דידה, 2 במאי 2021) :
    • 90% מהמוסדות הכלכליים ביהודה ושומרון סגרו את שעריהם. ברצועה נסגרו 37% מהמוסדות הכלכליים.
    • חלה ירידה של 50% בהיקף המכירות במהלך שלושת החודשים הראשונים של הסגר.
    • 89% מהמוסדות הכלכליים התמודדו עם קשיי נזילות כספים.
    • 62% מהמוסדות הכלכליים התמודדו עם קשיים ביבוא חומרי גלם.
קריקטורה המתארת את מצבם הקשה של הפועלים הפלסטינים בצל מגפת הקורונה וניצולם ע"י אילי ההון. בערבית: "חג הפועלים בארצנו" (דף הפייסבוק של עלאא' אללקטה, 1 במאי 2021)
קריקטורה המתארת את מצבם הקשה של הפועלים הפלסטינים בצל מגפת הקורונה וניצולם ע”י אילי ההון. בערבית: “חג הפועלים בארצנו” (דף הפייסבוק של עלאא’ אללקטה, 1 במאי 2021)
רצועת עזה

ברצועת עזה חלה ירידה ניכרת בהיקף התחלואה אם כי באחוז הבדיקות החיוביות לא חל שינוי. במהלך השבוע האחרון נוספו 3,645 חולים חדשים (לעומת 6,245 חולים בשבוע שעבר). במהלך היממה האחרונה נוספו 484 חולים ונערכו 1,529 בדיקות. אחוז הבדיקות החיוביות עומד על 32% (כמו בשבוע שעבר). מספר החולים הפעילים ברצועה עומד עתה על 11,418 (לעומת 14,846 ב-27 באפריל 2021). 267 חולים מאושפזים בטיפול נמרץ, מהם 196 במצב קשה. השבוע נפטרו 52 בני אדם. מספר הנפטרים מהנגיף עומד עתה על 921. עד כה התחסנו 38 אלף איש מתך 120 אלף חיסונים שהגיעו לרצועה המספיקים ל-60 אלף איש (ח’בר פרס, 30 באפריל 2021).

מצב התחלואה
  • משרד הבריאות ברצועת עזה הודיע כי התגלו חולים הנושאית את הווריאנט הבריטי. עוד צוין כי קיים חשש מהווריאנט ההודי אך לפי שעה לא ניתן לבדוק האם הוא מצוי ברצועה או לא. להערכת משרד הבריאות 50% מתושבי הרצועה (למעלה ממיליון בני אדם) כבר נדבקו בקורונה (פלסטין אליום, 28 באפריל 2021). משרד הפנים ברצועה הודיע על הארכה של שבוע בהנחיות הנוכחיות שלאחריה תתבצע הערכת מצב חדשה (סוא, 28 באפריל 2021).
  • ד”ר מג’די צ’היר, מנכ”ל שירותי הרפואה המונעת במשרד הבריאות בעזה, ציין שלמרות שהם נוקטים בצעדים כדי למנוע את כניסת הווריאנט ההודי לרצועה, כניסתו אפשרית. הוא ציין שכל מי שחוזר לרצועה דרך מעבר רפיח מהודו ובנגלדאש נכנס למתקן בידוד ל- 14 יום (אתר QUDSN, 29 באפריל 2021). בראיון נוסף מסר, כי הם רואים את תוצאות צעדי המנע והיקף התחלואה שירד בעקבותיהם. אולם, הם חוששים מפני עלייה לקראת סוף רמצ’אן בשל הצפיפות (בשווקים לקראת החג) וביקורי המשפחות (ח’בר פרס, 30 באפריל 2021).
יהודה ושומרון

נמשכת הירידה בקצב ההדבקה והתחלואה. במהלך השבוע האחרון נוספו ביהודה ושומרון 1,778 חולים (לעומת 1,973 ב-20 באפריל 2021). במהלך היממה האחרונה נוספו 260 חולים, בוצעו 2,327 בדיקות, כ-11% מהן חיוביות. מספר החולים הפעילים עומד על .6,045 (לעומת 8,073 ב-27 באפריל 2021) . 129 חולים מאושפזים בטיפול נמרץ, 41 מהם מונשמים. השבוע נפטרו 43 חולים מקורונה ומניין הנפטרים עומד על 2,375. עד כה התחסנו ברשות כ-222 אלף בני אדם (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני,4 במאי 2021). אבו מאזן פרסם צו המאריך את מצב החירום בחודש נוסף (ופא, 3 במאי 2021).

התחלואה ביהודה ושומרון (על פי דיווחי הרשות הפלסטינית)

התחלואה ביהודה ושומרון (על פי דיווחי הרשות הפלסטינית)

מספר הנפטרים מסיבוכי הנגיף ביהודה ושומרון (על פי דיווחי הרשות הפלסטינית)

מספר הנפטרים מסיבוכי הנגיף ביהודה ושומרון (על פי דיווחי הרשות הפלסטינית)

חיסונים
  • מי אלכילה שרת הבריאות הודיעה כי 500,000 מנות חיסון רוסי מסוג “ספוטניק” עתידות להגיע למשרד הבריאות במחצית מאי (סוא, 3 במאי 2021). במקביל הודיע משרד הבריאות כי רמצ’אן קדירוף נשיא צ’צ’ניה העניק למשרד הבריאות 20,000 מנות חיסון רוסי (ופא, 30 באפריל 2021). אלכילה הודתה לנשיא צ’צ’ניה על תרומתו (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני, 30 באפריל 2021).
סיוע מאת נשיא צ'צניה (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני, 30 באפריל 2021)
סיוע מאת נשיא צ’צניה (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני, 30 באפריל 2021)
המצב בבתי החולים
  • מחריף המאבק של איגוד הרופאים בעקבות מה שכינו “עקשנותה של הממשלה הפלסטינית וסירובה לכל היוזמות ליישום ההסכם שנחתם עימה לפני שנה”. ב-27 באפריל 2021 נמסר כי החל מ-4 במאי 2021 יפסיקו הרופאים לקבל מקרים חדשים בבתי החולים הממשלתיים גם אם יהיו אלה מקרי חירום. כמו כן, הוחלט על סגירת מחלקות הטיפול הנמרץ בכל בתי החולים הממשלתיים. האיגוד קרא לתושבים לפנות לבתי החולים הפרטיים (אלרסאלה.נט, 27 באפריל, חשבון הטוויטר שבכה קדס, 1 במאי 2021).

[1] פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידי מרכז המידע כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה.
[2]
על ההחלטה הוגש ערעור לבג"ץ. החלטה בנושא אמורה להתקבל ב-6 במאי 2021. אם בבית המשפט העליון לא יתקבל הערעור יאלצו המשפחות לפנות את בתיהן.
[3]
תכנית הלימודים וספרי הלימוד בבתי הספר של אונר"א ביהודה, שומרון ורצועת עזה הם של הרשות הפלסטינית. ספרי הלימוד של הרשות מטמיעים בקרב התלמידים ערכי-יסוד של שנאה לישראל, אי-נכונות להשלים עם קיומה, ודבקות ב"זכות השיבה" .