- פיגועים: במהלך השבוע בוצעו פיגוע דריסה, סמוך למבוא דותן ושני פיגועי ירי. כל הפיגועים כוונו נגד כוחות הביטחון הישראליים. לא היו נפגעים. נראה כי מאז הפיגוע בחומש (16 בדצמבר2021), גברה האלימות ביהודה שומרון, התרבו עימותים בין פלסטינים לבין כוחות ביטחון ישראליים, כמו גם חיכוכים בין פלסטינים לבין מתיישבים יהודים. אירוע נוסף שהעלה את המתיחות היה תאונת דרכים ליד סנג’ל (צפונית לראמאללה), בה נהרגה פלסטינית. לטענת הפלסטינים היא נדרסה בכוונה על ידי מתיישב יהודי. גורמים פלסטינים מאשימים את ממשלת ישראל בתמיכה והגנה על המתיישבים. ברחבי יהודה ושומרון ניכרה השבוע עלייה במספר אירועי יידוי האבנים והשלכת בקבוקי תבערה.
- מנגד, ברצועת עזה נמשך השקט היחסי לצד המשך איומי חמאס ושאר הארגונים ברצועה, כי פניהם להסלמה הדרגתית עם ישראל, בשל ה”סחבת” הננקטת במתן ההקלות ובתהליך שיקום הרצועה. לאיומי ההסלמה של חמאס נוספו השבוע איומים על רקע “יחסה של ישראל כלפי האסירים”. דוברי חמאס איימו, כי על רקע זה עלול המצב להתדרדר לכדי עימות צבאי חדש עם ישראל.
- דווח, כי משימתה של המשלחת הביטחונית המצרית שביקרה ברצועת עזה הייתה קשה ומסובכת לאור הדרישה שהעבירה ישראל לארגונים הפלסטינים לחדול מפעילות ההסלמה ביהודה ושומרון ודרישתה להשבת החיילים והאזרחים המוחזקים ברצועת עזה לפני התקדמות בסוגית ההקלות. “מקורות בארגונים הפלסטינים” דיווחו שהארגונים הודיעו לחברי המשלחת שהם דוחים את כל הדרישות הישראליות. גורמים בעזה עדכנו, שהארגונים הסכימו שתוכנית ההסלמה ההדרגתית תצא לפועל, עד מחצית ינואר 2022 .
- ב-26 בדצמבר 2021 הודיע חמ”ל הארגונים המשותף, בראשות חמאס, על פתיחת תרגיל משותף של הזרועות הצבאיות של הארגונים (שטרם הסתיים). פרשנים מציינים כי מעבר לתרגול הצבאי נועד התרגיל להעביר מסר לישראל כי הארגונים מוכנים לעימות חדש מולה.
- ג’ייק סאליבן, היועץ לביטחון לאומי בממשל ארה”ב, נפגש עם אבו מאזן. בפגישה הדגיש סאליבן את הצורך להימנע מצעדים העלולים להצית מתחים בשטח וציין את רצונה של ארה”ב בחיזוק הדיאלוג עם הרשות הפלסטינית והעמקת הקשרים עם העם הפלסטיני.
- הרשות הפלסטינית, חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין גינו בחריפות רבה את דברי ח”כ מנצור עבאס, כי ישראל היא מדינה יהודית ותישאר כזו.
- ביהודה, שומרון ורצועת עזה, חלה ירידה במספר החולים בקורונה. בשטחי הרשות הפלסטינית 35 חולים בווריאנט החדש אומיקרון. ברצועת עזה התגלה השבוע החולה הראשון.
פיגועים/ניסיונות לפיגועים
פיגוע דריסה
- ב-21 בדצמבר 2021 בוצע ניסיון פיגוע דריסה. פלסטיני האיץ את כלי רכבו סמוך לעמדה צבאית הממוקמת ליד הישוב מבוא דותן (צפון שומרון). הלוחמים ירו לעבר נהג המכונית והוא התנגש בג’יפ צבאי שעמד סמוך לעמדה. שני כלי הרכב עלו באש. לא היו נפגעים לכוחותינו. מבצע הפיגוע נהרג וגופתו נמצאה בכלי הרכב שעלה באש (דובר צה”ל, 21 בדצמבר 2021).
- בתקשורת הפלסטינית דווח, כי מבצע הפיגוע הוא עבד אלעזיז חכמת מוסא, בן 22 ממרכה, דרומית לג’נין (ARAB48, 21 בדצמבר 2021). מוסא היה רווק ועבד כפועל בניין בישראל (פלסטין אליום, 22 בדצמבר 2021). משלחת בכירי ג’האד אסלאמי, אשר כללה את טארק קעדאן והשיח’ ח’צ’ר עדנאן, הגיעה לנחם את משפחתו בכפר מרכה (פלסטין אליום, 22 בדצמבר 2021).

מימין: עבד אלעזיז מוסא (חשבון הטוויטר של PALINFO, 21 בדצמבר 2021). משמאל: זירת פיגוע הדריסה. כלי הרכב עולה באש (דף הפייסבוק של צפא, 21 בדצמבר 2021)
- ראש הממשלה הפלסטיני מחמד אשתיה פרסם פוסט בדף הפייסבוק שלו בו הוא ניחם את משפחתו של עבד אלעזיז מוסא. הוא האשים את ישראל בהריגתו בעת שנהג בכלי רכב בקרבת אחד המחסומים הצבאיים. הוא גם ציין שפעולה זו מהווה ביטוי לעדכון מדיניות הפתיחה באש עליו הודיעו רשויות צה”ל לפני מספר ימים (מען, 22 בדצמבר 2021) [1]. חמאס שיבחה את הפיגוע ואת מבצעו. חאזם קאסם, דובר חמאס, ציין כי הוא חלק “מההתנגדות” של ג’נין בה הצעירים מתקוממים ומגיבים נגד “פשעי הכיבוש” במיוחד נגד האסירות והאסירים (ערוץ הטלגרם סבק24, 21 בדצמבר 2021). עבד אלחכים חניני, בכיר חמאס, מסר, כי “פיגוע הגבורה בג’נין” מבטא את נחישות הפלסטינים ללכת בדרך ההגנה על האסירים והאסירות (אלג’זירה נט, 21 בדצמבר 2021).

הפוסט שפרסם מחמד אשתיה (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 22 בדצמבר 2021)
פיגועי ירי
- במהלך השבוע בוצעו שני ניסיונות ירי לעבר כוחות ביטחון ישראליים. לא היו נפגעים:
- 22 בדצמבר 2021 כוח צה”ל נכנס לפאתי אלבירה לאור זיהוי חשודים שהתקרבו לישוב פסגות. במהלך הסריקות אחר החשודים, בוצע ירי לעבר הכוח מכלי רכב חולף. הלוחמים השיבו באש ופגעו ביורה. לא היו נפגעים לכוחותינו. בהמשך התפתחו עימותים בין כוחות הביטחון לבין כמה עשרות פלסטינים שהגיעו למקום (דובר צה”ל, 24 בדצמבר 2021). ההרוג הוא מחמד עיסא עבאס, בן 26, ממחנה הפליטים אלאמערי, סמוך לראמאללה (מען, 22 בדצמבר 2021). חמאס פרסמה הודעת אבל רשמית על מותו. גם פתח פרסמה הודעה דומה. מחמד אשתיה פרסם פוסט בו מסר תנחומיו למשפחה והזהיר מפני הוראות הפתיחה באש החדשות של צה”ל (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 22 בדצמבר 2021).בהלווייתו שנערכה במחנה הפליטים השתתפו עשרות רעולי פנים חמושים, אשר ביצעו ירי חי באוויר. מצחו של עבאס עוטר בסרט צהוב של פתח וגופתו נעטפה בדגל פלסטין ובדגל צהוב של פתח (פלסטין אליום, 22 בדצמבר 2021).
מימין :פוסט שפרסם מחמד אשתיה (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 22 בדצמבר 2021). משמאל : עשרות רעולי פנים חמושים בהלווייה (פלסטין אליום, 22 בדצמבר 2021)
- 25 בדצמבר 2021 בוצע ירי מכלי רכב חולף לעבר עמדת צה”ל בכניסה לשכם. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. כלי הרכב נמלט מהמקום. בסריקות שביצעו כוחות ביטחון ישראליים אחר היורים נמצאו עשרות תרמילים (דובר צה”ל, 25 בדצמבר 2021).
סיכול פיגוע
- ב-23 בדצמבר 2021, בשעות הבוקר, הגיע פלסטיני בכלי רכבו למחסום אלג’יב (סמוך לגבעת זאב). במהלך בדיקה שערך לו לוחם משמר הגבול הוא יצא מכלי הרכב והחל להתקדם לעבר שוטר שהיה בעמדה. הוא הוציא סכין והמשיך להתקדם לעבר השוטרים. השוטרים דרכו את נשקם והוא השליך את הסכין ונעצר (דוברות המשטרה, 23 בדצמבר 2021).
מדיניות הפיגועים של חמאס
- מאמר באלאח’באר הלבנוני טוען, כי חמאס החליטה לאחרונה לפתוח בגל פעולות נרחב נגד ישראל והמתנחלים ביהודה ושומרון כדי להמשיך להיאבק בישראל מחוץ לזירת הרצועה הכפופה להבנות הרגיעה. בכתבה נטען שישראל בתגובה מנסה לשנות תפיסה ולהתמודד עם “ההתנגדות” כמקשה אחת כלומר לא לעשות הפרדה בין יהודה ושומרון ורצועת עזה. הוכחה לכך, על פי הכתבה, היא האיום שהשמיעה ישראל לחסל את צאלח אלעארורי בתורכיה בתגובה להסלמה הנוכחית (אלאח’באר, 24 בדצמבר 2021).

קריקטורה הקוראת להרחבת המאבק המזוין בשנת 2022 גם לשטחי יהודה ושומרון. בערבית : עזה (לצד הרובה של שנת 2021). עזה, גדה (לצד הרובים של שנת 2022) (דף הפייסבוק של עלאא’ אללקטה, 27 בדצמבר 2021)
חיכוכים בין פלסטינים למתיישבים יהודים
- מאז הפיגוע בחומש נרשמה עלייה ברמת החיכוך בין מתיישבים יהודים לבין פלסטינים. במהלך השבוע היו מספר אירועים אלימים: ב-23 בדצמבר 2021 נכנסו מספר מתיישבים לכפר ברקה (צפון השומרון), הסמוך לחומש ויידו אבנים לעבר בתים בכפר, במהלך עימותים אלימים של עשרות פלסטינים עם כוחות ביטחון ישראליים סמוך לכפר ברקה נפצע לוחם צה”ל. ב-25 בדצמבר 2021 מאות פלסטינים השתתפו בעימותים אלימים בברקה בעקבות קריאות שעלו ברשתות החברתיות לפעול נגד תהלוכה של מתיישבים שנערכה בחומש. במהלך העימותים יודו אבנים ובקבוקי תבערה לעבר כוחות ביטחון ישראליים. חייל צה”ל נפצע. מדיווחי הסהר האדום הפלסטיני עלה, כי באירועים נפצעו למעלה ממאתיים פלסטינים, רובם באורח קל.

מימין : עימותים אלימים בכפר ברקה (אלערבי אלג’דיד, 23 בדצמבר, חשבון הטוויטר של חסן אצליח, 25 בדצמבר 2021)

קריקטורות פלסטיניות בעקבות העימותים בכפר ברקה. מימין : “ברקה”. משמאל : “הגדה מתקוממת” (דף הפייסבוק של קריקטורות פלסטיניות, 26 בדצמבר 2021)
- על רקע האירועים האלימים, פרסמה לשכת הנשיאות הפלסטינית הצהרה בה האשימה את ממשלת ישראל ב”טרור המתנחלים” והזהירה מפני התלקחות השטח. היא קראה לקהילה הבינלאומית להתערב בנושא ( ניו פרס, 23 בדצמבר 2021). מחמד אשתיה, ראש ממשלת הרשות, אמר כי זהו “פשע” המתווסף לטרור המדינה המאורגן של ישראל ונועד להטיל מורא על בעלי הקרקע המקוריים בכפרים ובעיירות באמצעות טרור המתנחלים, תוך הגנה וסיוע של צה”ל (“חיילי הכיבוש”) (ופא, 24 בדצמבר 2021). מחמוד אלעאלול, סגן יו”ר פתח, אמר כי הכפר ברקה נתון תחת תוקפנות מאורגנת של מתנחלים וכי אבו מאזן והנהגת פתח החליטו שיש להפעיל “התנגדות עממית” כדי לעמוד מול תוקפנות המתנחלים נגד התושבים, רכושם ואדמותיהם. הוא שיבח את ההתלכדות של תושבי ברקה ואמר כי זוהי הוכחה לאחדות השורות הפלסטינית (QUDSN, 25 בדצמבר 2021). לדברי חסין אלשיח’, השר לעניינים אזרחיים ברשות, ההסלמה בפעולות “הטרור המאורגן אשר מבצעים המתנחלים” בתמיכה והגנה של ממשלת ישראל באה בעקבות החלטה רשמית של ישראל לשים לה למטרה את העם הפלסטיני (ופא, 27 בדצמבר 2021).
תאונת דרכים בה נהרגה פלסטינית עוררה עימותים ותגובות
- אירוע נוסף שהגביר את המתיחות היה תאונת דרכים שהתרחשה ליד סנג’ל (צפונית לראמאללה), ב-24 בדצמבר 2021, בה נהרגה ע’דיר מסאלמה, בת 63, מסנג’ל. לטענת הפלסטינים היא נדרסה בכוונה על ידי מתיישב יהודי. מתאם פעולות הממשלה בשטחים פרסם בתגובה להאשמה הודעה בה הבהיר כי מדובר בתאונת דרכים שבה פגע כלי רכב ישראלי בהולכת רגל פלסטינית. הנהג הפוגע הסגיר עצמו ומשטרת ישראל מתחקרת את האירוע (אתר מתאם פעולות הממשלה, 24 בדצמבר 2021).
- כל הארגונים הפלסטינים פרסמו הודעות גינוי. הם כינו את מסאלמה “שהידה” וקראו להפעיל את “ההתנגדות”, על כל מרכיביה, ביהודה שומרון ומזרח ירושלים כדי לעמוד מול “מתקפות המתנחלים” בציינם שהמשך “ההתנגדות” ובכלל זאת ההתנגדות החמושה היא התגובה המעשית והאמתית. בפוסט שפרסם מחמד אשתיה הוא הביע תנחומים על מותה וגינה את “אלימות המתנחלים” בחסות כוחות צה”ל נגד תושבי הכפרים קריות, סבסטיה וברקה (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 24 בדצמבר 2021). חאזם קאסם, דובר חמאס, אמר שההסלמה ב”פשעי המתנחלים” וספציפית בכפר ברקה (צפונית לשכם) והדריסה של מסאלמה לא יעברו ללא תגובה מרתיעה (אתר חמאס, 24 בדצמבר 2021).

הפוסט שפרסם מחמד אשתיה עם תמונת מסאלמה
(דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 24 בדצמבר 2021)
- בראיון שהעניק ריאצ’ אלמאלכי, שר החוץ ברשות הפלסטינית, הוא ציין שההנהגה הפלסטינית שלחה מסרים לכל מדינות העולם לפיהם עליהן לכפות על ישראל להפסיק את “פשעיה” בטרם יהיה מאוחר מידי. הוא אף איים שאם מדינות העולם לא תעשינה זאת, ינקוט הוועד המרכזי של פתח בצעדים “שאין מהם דרך חזרה” (ופא, 27 בדצמבר 2021).
יידוי אבנים, השלכת בקבוקי תבערה ואירועים נוספים
- במהלך השבוע ניכרה עלייה בהיקף אירועי יידוי האבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ברוב האירועים נפגעו כלי רכב פרטיים ואוטובוסים ישראליים הנעים בכבישים. להלן אירועים בולטים:
- 28 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב בכביש גוש עציון-חברון סמוך לחלחול. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 28 בדצמבר 2021).
- 28 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב סמוך לשקבא (צפונית מערבית לרמאללה). לא היו נפגעים נגרם נזק לכלי רכב צבאי (הצלה ללא גבולות יו”ש, 28 בדצמבר 2021).
- 27 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב בכביש המחבר בין קריית ארבע לחברון. לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי רכב (הצלה ללא גבולות יו”ש, 27 בדצמבר 2021).
- 27 בדצמבר 2021: בקבוק תבערה הושלך בכביש ירושלים- גוש עציון בין צומת אלח’צ’ר למחסום המנהרות (מערבית לבית לחם). לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 27 בדצמבר 2021).
- 27 בדצמבר 2021: צמיגים הוצתו בציר בין בית עוא לנגוהות בהר חברון. לא דווח על נפגעים או נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 27 בדצמבר 2021).
- 27 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב בכביש גוש עציון- חברון בין בית אומר לכרמי צור. לא דווח על נפגעים או נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 27 בדצמבר 2021).
- 27 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב סמוך ללבן אלשרקיה (צפונית מזרחית לראמאללה). לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. גם יום קודם לכן יודו אבנים באזור. נזק נגרם לכלי רכב (הצלה ללא גבולות יו”ש, 27 בדצמבר 2021).
- 27 בדצמבר 2021: בקבוק תבערה הושלך בכביש ירושלים גוש עציון סמוך למחסום המנהרות. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 27 בדצמבר 2021).
- 26 בדצמבר 2021: בקבוקי תבערה הושלכו לעבר מבנה בסילוואן (מזרח ירושלים). לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. כוחות המשטרה שהוזעקו למקום עצרו שלושה חשודים תושבי סילוואן (דוברות המשטרה, 26 בדצמבר 2021).
- 26 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב בין אריאל לתפוח. לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 26 בדצמבר 2021).
- 26 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב באזור תקוע הערבית. לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 26 בדצמבר 2021).
- 26 בדצמבר 2021: אבנים יודו בכביש בין קריית ארבע לחברון. לא היו נפגעים. נגרם נזק לשמשה (הצלה ללא גבולות יו”ש, 26 בדצמבר 2021).
- 26 בדצמבר 2021: בקבוק תבערה הושלך לעבר עמדת צה”ל בגשר חלחול סמוך לכביש חוצה יהודה (צפונית לחברון). לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 26 בדצמבר 2021).
- 26 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר אוטובוס בין יקיר לרבבה. לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 26 בדצמבר 2021).
- 26 בדצמבר 2021: בקבוק תבערה הושלך לעבר אוטובוס בחוארה (דרומית לשכם). לא היו נפגעים. נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 26 בדצמבר 2021).
- 26 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב באזור סנג’ל. לא היו נפגעים. נגרם נזק לשמשה (הצלה ללא גבולות יו”ש, 26 בדצמבר 2021).
- 26 בדצמבר 2021: בקבוקי תבערה הושלכו לעבר גדר הישוב בית אל. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 26 בדצמבר 2021).
- 25 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר אוטובוס באזור חזמא (צפונית מזרחית לירושלים). לא היו נפגעים. נגרם נזק לשמשה (הצלה ללא גבולות יו”ש, 25 בדצמבר 2021).
- 25 בדצמבר 2021: מטען מאולתר ושלושה צמיגים בוערים שבתוכם מכלי התזה של צבע הונחו בין עקרבה למגדלים (דרומית לשכם). לא היו נפגעים ולא דווח על נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 25 בדצמבר 2021).
- 25 בדצמבר 2021: כעשרים בקבוקי תבערה הושלכו לעבר בתי מתיישבים יהודים בכפר השילוח (מזרחית לירושלים). אין נפגעים ולא דווח על נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 25 בדצמבר 2021).
- 25 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר עמדת צה”ל בחברון לא היו נפגעים ולא דווח על נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 25 בדצמבר 2021).
- 23 בדצמבר 2021: בקבוק תבערה הושלך לעבר אוטובוס בכביש גוש עציון חברון סמוך לצומת כרמי צור. הבקבוק התלקח על האוטובוס. לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 23 בדצמבר 2021).
- 23 בדצמבר 2021: כוחות המשטרה שפעלו בשכונת אלטור שבמזרח ירושלים, עצרו חשוד תושב השכונה בזמן שיידה אבנים והוא הועבר לחקירה (דוברות המשטרה, 23 בדצמבר 2021).
- 22 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב בכביש גוש עציון-חברון בין בית הברכה לאלערוב (צפונית לחברון). לא היו נפגעים ולא דווח על נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 22 בדצמבר 2021).
- 22 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר אוטובוס באזור בריכות אלפואר (דרומית מערבית לחברון). לא היו נפגעים ולא דווח על נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 22 בדצמבר 2021).
פיגועים משמעותיים ביהודה ושומרון[2]
ירי רקטות לעבר ישראל
- במהלך השבוע לא אותרו שיגורי רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל.
ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך חודשי
ירי רקטות בחתך שנתי
סיוע קטרי להגדלת ייצור החשמל
- מחמד אלעמאדי, יו”ר הועדה הקטרית לשיקום הרצועה, דיווח, כי נחתם מזכר הבנות עם רשות האנרגיה וחברת החשמל ברצועת עזה בנוגע להפעלת תחנת הכוח המספקת חשמל לרצועה. ההסכם כולל רכישה ואספקה של גז להפעלת תחנת הכוח. על פי ההסכם, תממן הוועדה הקטרית את הנחת צינור הגז לרצועת עזה, בעלות מוערכת של כשישים מיליון דולרים. לדבריו, השימוש בגז יעלה את ייצור החשמל ל-500 מגה ואט (צפא, 26 בדצמבר 2021).
הסכמי ההרגעה והאולטימטום של חמאס
- אלשרק אלאוסט דיווח כי משימתה של המשלחת הביטחונית המצרית שביקרה ברצועת עזה (19 בדצמבר 2021), הייתה קשה ומסובכת לאור הדרישה שהעבירה ישראל לארגונים הפלסטינים לחדול מפעילות ההסלמה ביהודה ושומרון ודרישתה להשבת החיילים והאזרחים המוחזקים ברצועת עזה לפני התקדמות בסוגית ההקלות. “מקורות בארגונים הפלסטינים” דיווחו שהארגונים הודיעו לחברי המשלחת שהם דוחים את כל הדרישות הישראליות וכי סבלנותם אוזלת לאור אי-ההתקדמות והם מתנגדים לדרישת ישראל בעניין יהודה ושומרון כל עוד ישראל לא מתחייבת להפסיק את ההסלמה מצדה ומבצעת הקלות כלפי רצועת עזה (אלשרק אלאוסט, 21 בדצמבר 2021).
- זאת ועוד, על פי אלרסאלה, העבירה הנהגת חמאס, באמצעות המתווך המצרי, אזהרה בדבר אפשרות חידוש העימות בכל רגע. גורמים בחמאס הבהירו, כי הם ביקשו להגיע לפתרון כולל אשר מעבר למענקים כספיים יכלול גם הסרת ההגבלות על תנועת סחורות ובני אדם ופרויקטים אסטרטגיים. צוין כי יחיא אלסנאור ראש הלשכה המדינית של חמאס ברצועה, נתן לישראל שהות עד סוף השנה (אלרסאלה, 21 בדצמבר 2021). מאוחר יותר ציינו גורמים בעזה כי הארגונים ברצועת עזה הסכימו שתוכנית ההסלמה ההדרגתית תצא לפועל, אם המתווכים לא יצליחו לגרום לישראל ליישם את הרגיעה הנוכחית, עד מחצית ינואר 2022 הארגונים ציינו כי מדובר בדחייה של האולטימטום הקודם (אלערבי אלג’דיד, 26 בדצמבר 2021).
- על רקע איומי חמאס, דיווח אלערבי אלג’דיד, כי ישראל הודיעה למתווך המצרי על נכונות להוסיף 5,000 היתרי עבודה בישראל לתושבי הרצועה ובכך יעלה מספר בעלי ההיתר ל- 15,000 . על פי המצרים, צעד זה נעשה לאחר שגורמים בממשלת ישראל הודיעו למצרים על כוונת ישראל ליישם מספר דרישות של חמאס ברצועת עזה כדי להפיג את המתיחות ולשמור על השקט. כמו כן נמסר שישראל מוכנה לקיים ישיבת תיאום בנוגע לתחילת עבודות הבנייה והשיקום (אלערבי אלג’דיד, 27 בדצמבר 2021).
סוגיית האסירים
- במסגרת איומי ההסלמה של חמאס שולבו גם איומים בשל מה שבחמאס מכנים “יחסה של ישראל כלפי האסירים”. דוברי חמאס איימו, כי על רקע זה עלול המצב להתדרדר לכדי עימות צבאי חדש עם ישראל. לשכת ההסברה של האסירים פרסמה כי קיים מתח רב בבתי הסוהר בהם שוהים אסירים ביטחוניים וכי לא ידוע מה מצבו של יוסף אלמבחוח האסיר שדקר סוהר בכלא נפחא (20 בדצמבר 2021), והם חוששים לחייו (אלראי, 21 בדצמבר 2021). מאוחר יותר הודיעה הנהגת חמאס בבתי הכלא על צפי לתחילת שביתת רעב של קבוצת אסירים בהם מנהיגים בכלא על רקע החיכוכים האחרונים בבתי הכלא (אלערביה, 26 בדצמבר 2021) .
- צאלח אלעארורי, סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס והאחראי על תיק יהודה ושומרון, התייחס למתיחות בין ישראל לחמאס בצל סוגית מצב האסירים והאסירות בבתי הכלא. על פי אלעארורי העבירה חמאס לישראל, באמצעות המתווכים המצרים, מסר חריף לפיו לחץ על האסירות והאסירים יוביל לפיצוץ המצב שכן נושא האסירים הוא בבחינת “קו אדום” ואחת הסוגיות הרגישות והקדושות של העם הפלסטיני (אלאקצא, 23 בדצמבר 2021).
- בהפגנה שנערכה בג’באליא מול ביתו של יוסף אלמבחוח, האסיר שדקר סוהר בכלא נפחא, אמר עבד אללטיף אלקאנוע, דובר חמאס, כי חמאס מוכנה לכפות משוואה חדשה על ישראל כדי להגן על האסירות והאסירים כפי שכפתה את “משוואת שיח’ ג’ראח” במאי 2021. הוא אישר שחמאס שלחה מסר לישראל, באמצעות המתווך המצרי, בו הזהירה מפני המשך “ההתעללות ותקיפת אסירים” בתוך בתי הכלא (סוא, 21 בדצמבר 2021).
- חסאם בדראן, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי האסירות הן בבחינת “קו אדום” וכי ישראל לא יכולה להעלות על הדעת לבודד אותן מבלי שתהיה לכך תגובה. עוד ציין כי מעשהו של האסיר אלמבחוח ופיגוע הדריסה בג’נין, היו מסר לישראל מתוך הכלא ומחוצה לו לפיו תקיפת אסירות לא תישאר ללא מענה (אלאקצא, 23 בדצמבר 2021).
תגובות לאיום ישראל להתנקש בחיי צאלח אלעארורי
- בתגובה על דיווח באלערבי אלג’דיד לפיו ישראל מאיימת להתנקש בבכיר חמאס צאלח אלעארורי, אמר אסמאעיל רצ’ואן, בכיר חמאס, כי בכירי “ההתנגדות” הם שהידים בפוטנציה ואיומיה של ישראל לא מפחידים את חמאס. רצ’ואן ציין כי על ישראל לחשוב היטב (“אלף פעמים”), לפני שהיא מבצעת מעשה טיפשי כמו התנקשות בחייו של אלעארורי מכיוון שהיה וישראל תתנקש בבכיר כלשהו הרי שכל שטח ישראל יהיה בטווח של רקטות חמאס וישראל תשלם מחיר יקר (צות אלקדס, 23 בדצמבר 2021). צאלח אלעארורי התייחס לנושא בראיון שהעניק ואמר כי ישמח למות כשהיד (אלאקצא, 23 בדצמבר 2021).
תרגיל צבאי של חמ”ל הארגונים
ב-26 בדצמבר 2021 הודיע חמ”ל הארגונים המשותף, בראשות חמאס, על פתיחת תרגיל “המשענת האיתנה 2″. מטרת התרגיל (שטרם הסתיים), היא להציג את שיתוף הפעולה הצבאי בין הזרועות הצבאיות של הארגונים, לתרגל טקטיקות צבאיות ושיתוף ידע וניסיון בין הארגונים השונים במטרה להיות מתואמים לפעול יחד (אלרסאלה, 26 בדצמבר 2021). פרשנים מציינים כי מעבר לתרגול הצבאי נועד התרגיל להעביר מסר לישראל כי הארגונים מוכנים לעימות חדש מול ישראל לנוכח מה שתואר כ”התגברות התוקפנות הישראלית במזרח ירושלים ביהודה ושומרון ונגד האסירים בבתי הכלא”. יצוין כי קדם לתרגיל המשותף תרגיל שביצעה הזרוע הצבאית של חמאס.

תמונות ראשונות מהתרגיל המשותף של הארגונים הפלסטיניים (אתר גדודי עז אלדין אלקסאם, 28 בדצמבר 2021)

תרחיש המדמה הסתערות על טנק ישראלי (צפא, 27 בדצמבר 2021)
הזמנה למפגש הארגונים באלג’יריה
- אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי הם קיבלו את הזמנת אלג’יריה לערוך בתחומה כינוס של הארגונים הפלסטינים בכל מועד שיקבע, ומוכנים להשתתף בו ללא תנאים מוקדמים. עם זאת, לדבריו, בכינוס זה יהיה על הארגונים להסכים על עריכת בחירות לנשיאות, למועצה המחוקקת ולמועצה הלאומית הפלסטינית, על הקמת הנהגה משותפת ועל תכנית מאבק משותף (אלשרוק, 23 בדצמבר 2021).
תוצאות סקר בקרב תושבי רצועת עזה
- מכון המחקר אטלס ברצועת עזה[3] פרסם תוצאות סקר שערך בקרב 1,000 תושבי הרצועה בין 8-5 בדצמבר 2021. להלן מספר ממצאים העולים מהסקר, שנערך במלאת חצי שנה למבצע “שומר החומות” (אתר מכון אטלס, 23 בדצמבר 2021):
- 59.5% מרוצים מההבנות סביב הרגיעה ומההקלות שניתנו לאחרונה . 39.9% אינם מרוצים.
- 45.4% אמרו כי הם סבורים שהרשות אחראית על המשברים המתמשכים ברצועה. 25.5% מטילים את האחריות על חמאס, 15.8% סבורים שישראל אחראית 7.7% סבורים שמצרים אחראית.
- לגבי השאלה מי ראוי להנהיג את הרשות הפלסטינית לאחר אבו מאזן 33.5% תומכים באסמעיל הניה, 22.4% במרואן אלברע’ות’י 12.9% במחמד דחלאן ו-8.6% בח’אלד משעל.

עבד אלרחמן שהאב מקריא במסיבת עיתונאים את תוצאות הסקר (יוטיוב, 23 בדצמבר 2021)
מפגשים דיפלומטיים
- ג’ייק סאליבן, היועץ לביטחון לאומי בממשל ארה”ב, ערך ביקור בישראל וברשות הפלסטינית. בפגישה שערך עם אבו מאזן הדגיש סאליבן את הצורך להימנע מצעדים העלולים להצית מתחים בשטח. הוא ציין את רצונה של ארה”ב בחיזוק הדיאלוג עם הרשות הפלסטינית והעמקת הקשרים עם העם הפלסטיני. סאליבן הדגיש את מחויבות נשיא ארה”ב לפתרון שתי המדינות וקרא לנקיטת צעדים בוני אמון והגברת היציבות והביטחון (The White House, 22 בדצמבר 2021). אבו מאזן קרא לסיים את הכיבוש בשטחים ולעצור את הבנייה בהתנחלויות ותקיפות המתנחלים נגד פלסטינים. הוא גם קרא למנוע את גירוש פלסטינים משכונות ירושלים ולהפסיק לקזז מכספי הסילוקין (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 24 בדצמבר 2021).
-
אבו מאזן נועד עם הלאל אלפראיה, שר הפנים הירדני בלשכתו בראמאללה. בפגישה דנו השניים בהתפתחויות האחרונות וביחסים הביליטראליים. שר הפנים מסר כי ירדן תמשיך לתמוך בפלסטינים (סוא, 24 בדצמבר 2021).

מימין: אבו מאזן נפגש עם היועץ לביטחון לאומי של ארה”ב, ג’ק סאליבאן (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 22 בדצמבר 2021). משמאל: אבו מאזן נפגש עם שר הפנים הירדני, מאזן אלפראיה (ופא, 24 בדצמבר 2021)
- אימן אלצפדי, שר החוץ הירדני, סאמח שכרי, שר החוץ המצרי, ריאצ’ אלמאלכי, שר החוץ ברשות וחסין אלשיח’, השר לעניינים אזרחיים ברשות ערכו פגישה בקהיר. נמסר שבפגישה השתתפו גם ראשי שירותי המודיעין של המדינות ושל הרשות. בפגישה דנו המשתתפים בדרכים לחיזוק הקשרים בהתפתחויות האחרונות ובתהליך השלום (פטרה, 27 בדצמבר 2021).
תגובות להתבטאות מנצור עבאס
- בנאום שנשא בוועידת ישראל לעסקים (21 בדצמבר 2021), הכריז מנצור עבאס, יו”ר סיעת רע”ם, כי מדינת ישראל נולדה על ידי העם היהודי כמדינה יהודית ותמשיך להיות כזו, והשאלה היא כיצד משלבים בה את החברה הערבית והאזרח הערבי (גלובס, 21 בדצמבר 2021). דבריו של עבאס עוררו זעם רב מצד הפלסטינים. בתגובה רשמית שפרסמה לשכת אבו מאזן צוין כי מנצור עבאס אינו משקף בהצהרותיו את העם הפלסטיני וכי דבריו מהווים “תרגום מתועב” לחוק הלאום הישראלי. עוד צוין כי דברי מנצור עבאס עולים בקנה אחד עם קריאותיהם של קיצונים בישראל לעקירת פלסטינים, לפגיעה במסגד אלאקצא ובהיסטוריה של הפלסטינים. לשכת אבו מאזן, הביעה צער שמנצור עבאס הפך להיות חלק מהזרם שמחזק את “האימפריאליזם הציוני” (ופא, 22 בדצמבר 2021).
- חמאס פרסמה הודעת גינוי רשמית בציינה שדבריו מהווים נטייה בוטה לטובת הנראטיב הציוני, הם מהווים אשרור לחוק הלאום הישראלי ועומדים בניגוד לעמדה הלאומית הפלסטינית (אתר חמאס, 22 בדצמבר 2021). בג’האד האסלאמי בפלסטין ציינו, כי דבריו הם התנערות מהזהות הערבית והאסלאמית והזדהותו עם “הימין הציוני והממשלה הפאשיסטית הקיצונית”, ואינם מייצגים את העמדה הלאומית של הפלסטינים. הם קראו להחרים אותו מכיוון שדבריו מהווים איום על זהותו, עקרונותיו והאינטרסים של העם הפלסטיני (פלסטין אליום, 23 בדצמבר 2021).

גינוי דברי מנצור עבאס
(אלחיית אלג’דידה, 26 בדצמבר 2021)
צעדי העצירים המנהליים
- המוסדות הפלסטינים העוסקים באסירים לרבות הרשות לאסירים משוחררים באש”ף הודיעו כי העצורים המנהליים החליטו להחרים את בתי המשפט בישראל העוסקים במעצר מנהלי החל מחודש ינואר 2022 זאת במטרה להתעמת עם מדיניות המעצרים המנהליים של ישראל. ארגוני האסירים הפלסטינים קראו לציבור ולכלי התקשורת לתמוך במהלך וציינו כי קיימת אפשרות שהעצורים יפתחו בשביתת רעב קבוצתית אם לא תעננה דרישותיהם (אלאיאם, 21 בדצמבר 2021).
אשתיה באירועי חג המולד בבית לחם
- ב– 24 בדצמבר 2021 השתתף מחמד אשתיה בטקס קבלת פנים בבית לחם לציון חג המולד ונשא נאום בשמו של אבו מאזן. בנאום ברך את הנוצרים וציין כי בפני הרשות הפלסטינית מספר אתגרים שהמרכזי שבהם סילוק “הכיבוש” (הישראלי) והקמת מדינה פלסטינית שבירתה מזרח ירושלים ושיבת הפליטים (ופא, 24 בדצמבר 2021).
השקת יריד ההייטק הפלסטיני אקספוטק בראמאללה
- ב-15 בדצמבר 2021, הושק אקספוטק 2021, יריד ההייטק הפלסטיני הנערך זו השנה ה-19 ברציפות בראמאללה ובעזה במקביל. טקס ההשקה נערך בראשות מחמד אשתיה ובהשתתפות שרים ואנשי עסקים פלסטיניים. אשתיה הדגיש בנאומו את חשיבות ההשקעה באזרח ובדור הצעיר ושילוב הטכנולוגיה במגוון תחומים, כגון תעשיה, בריאות וחקלאות. לדברי אשתיה בתחום הטכנולוגיה והתקשורת קיימות 700 חברות פלסטיניות המהוות רק 3% מהכלכלה הפלסטינית. מידי שנה מסיימים רק 2,300 בוגרים את לימודי מדעי הטכנולוגיה. לדבריו, לחברות אלה פוטנציאל אדיר במיוחד בצל מגפת הקורונה, אשר פתחה אופקים חדשים (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 15 בדצמבר 2021).

ראש הממשלה הפלסטיני מחמד אשתיה בטקס השקת יריד אקספוטק 2021 בראמאללה (ופא, 15 בדצמבר 2021)
יהודה ושומרון
- על פי נתוני משרד הבריאות (27 בדצמבר 2021) חלה ירידה קלה במספר החולים והוא עומד עתה על 2,199 (לעומת ,346 2 ב-20 בדצמבר 2021.53 ( חולים מאושפזים בטיפול נמרץ מהם 14 מונשמים. מספר הנפטרים הוא 2,950. סה”כ מחוסנים 1,132,149 (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני, 27 בדצמבר 2021).
- ד”ר כמאל אלשח’רה, דובר משרד הבריאות הפלסטיני, עדכן כי מספר חולי הקורונה בזן האומיקרון עומד על 35 איש. 90% מהם חזרו מחו”ל (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני, 27 בדצמבר 2021).
רצועת עזה
- משרד הבריאות בעזה דיווח (נכון ל-28 בדצמבר 2021), כי ברצועה 1,620 חולים פעילים (לעומת 1,733 חולים פעילים ב-21 בדצמבר 2021). מתוך 1,294 בדיקות שנעשו ביממה האחרונה דווח על 107 חולים חדשים (כ- 8% חיוביים). סך כל הנפטרים ברצועה עומד על 1,696 (לעומת 1,679 ב-21 בדצמבר 2021). 66 חולים מאושפזים בבתי החולים ברצועה מהם 43 חולים קשים. סה”כ מחוסנים ברצועה–539,340 (לעומת 530,728 ב-21 בדצמבר 2021) (דף הפייסבוק של משרד הבריאות בעזה, 28 בדצמבר 2021).
- במסיבת עיתונאים שערך משרד הבריאות ברצועה דווח על איתור מקרה ראשון שנדבק בזן אומיקרון ברצועה. משרד הבריאות הזהיר מפני התפשטות מהירה של הנגיף (שהאב, 26 בדצמבר 2021). בכירי המשרד האשימו את ישראל במניעת הכנסת תרופות וציוד רפואי למאבק בנגיף קורונה. הם קראו לסוכנויות האו”ם ולארגונים בינלאומיים להפעיל לחץ על ישראל כדי שזו תכניס את הציוד הרפואי הנדרש לעזה (דף הפייסבוק של משרד הבריאות בעזה, 26 בדצמבר 2021).

מסיבת עיתונאים בעקבות איתור חולה אומיקרון ראשון
(דף הפייסבוק של משרד הבריאות בעזה, 26 בדצמבר 2021)
[1] לאחרונה התפרסם בתקשורת הישראלית, כי צה"ל עדכון את מדיניות הפתיחה באש ביהודה ושומרון. על פי ההוראות החדשות יוכלו חיילי צה"ל לירות לעבר מיידי אבנים ומשליכי בקבוקי תבערה גם לאחר המעשה כשהם נמלטים. אולם, הירי חייב להיעשות מיד וסמוך לתקרית (תקשורת ישראלית, 19 בדצמבר 2021). ↑
[2] ”פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידי מרכז המידע כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑
[3] מרכז אטלס ללימודים ומחקרים נוסד בשנת 2012 ע"י אסירים משוחררים הבקיאים בנושא הישראלי. המרכז עוקב אחר פרסומים ומחקרים שונים בתקשורת הישראלית, ומתרגם אותם לעברית. בראש המרכז עומד עבד אלרחמן שהאב (אתר מרכז אטלס ללימודים ומחקרים, 26 בדצמבר 2021). המרכז מזוהה עם הג'האד האסלאמי בפלסטין.