- אירועי “צעדת השיבה” התקיימו השבוע בהשתתפות מספר קטן יחסית של מפגינים (כ-5,000 פלסטינים, כמחצית מהמספר בשבועות הקודמים). עוצמת האלימות שהופגנה הייתה נמוכה יחסית. גם בהיקף טרור ההצתות חלה ירידה. לנוכח זאת החליט שר הביטחון, אביגדור ליברמן, לפתוח את מעבר ארז שבצפון הרצועה, המשמש למעבר בני אדם.
- במסגרת שיחות ההסדרה הגיעה לקהיר משלחת פתח, שקיימה סבב שיחות קצר עם המצרים. בשיחות הללו שב והומחש תפקידה השלילי של הרשות הפלסטינית הקושרת את ההסדרה עם פיוס פנים-פלסטיני ואף מאיימת בנקיטת סנקציות נוספות נגד חמאס אם זו תגיע להסדרה עם ישראל ללא שיתוף הרשות. דובר חמאס הודיע, כי המשך השיחות במצרים נדחה בכמה ימים. על פי המצרים נועדה הדחיה לתת לבכירי פתח זמן לדון עם אבו מאזן בדברים שהוצגו לפניהם.
- ביהודה ושומרון בלטו הפרות סדר פלסטיניות בעת תפילה בקבר יוסף. הפרות אלו כללו ניסיון לפיגוע דריסה (?) והשלכת בקבוק תבערה לעבר כוח שאבטח את המתפללים. כמו כן הושלך מטען צינור לעבר עמדת צה”ל סמוך לאלבירה, ללא נפגעים. על פי דיווחי התקשורת הפלסטינית סיכלו מנגנוני הביטחון של הרשות הפעלת מטעם בכביש בו עוברים כוחות הביטחון הישראליים (דרומית לכביש 443, שבין מודיעין לירושלים).
“צעדת השיבה”
- ביום שישי 24 באוגוסט 2018 התקיימה “צעדת השיבה” ה-22 במספר (מאז 30 במרץ 2018) תחת הכותרת “הנאמנות לצוותי הרפואה והתקשורת”. ההיענות לצעדה הייתה נמוכה יחסית לשבועות הקודמים. על פי הערכות הגיעו כ-5,000 פלסטינים, כמחצית מהמספר בשבועות קודמים. המפגינים שהתאספו סמוך לגבול עם ישראל בחמישה מוקדים, יידו אבנים השליכו בקבוקי תבערה וחיבלו בגדר הביטחון.
ניסיונות לחבל בגדר הביטחון במזרח עזה במהלך צעדת השיבה (דף הפייסבוק של הרשות העליונה לצעדת השיבה הגדולה, 25 באוגוסט 2018)
- באירועים נכחו בכירי חמאס ביניהם בהם ח’ליל אלחיה , רוחי משתהא ופתחי חמאד. בדברים שנשא פתחי חמאד, אמר כי צעדות השיבה השיגו מספר מטרות ביניהן איחוד העם הפלסטיני והחזרת הסוגיה הפלסטינית לסדר היום הערבי, האסלאמי והבינלאומי (ערוץ אלאקצא, 25 באוגוסט 2018). אחמד בחר, סגן יו”ר המועצה המחוקקת, פנה לישראל באומרו, כי דמם של אנשי הצוותים הרפואיים והעיתונאים שנהרגו בצעדות לא נשפך לשווא והבטיח שהפלסטינים ימשיכו לתעד את האמת כדי לחשוף את “התרמית של ישראל” מול העולם (אלאקצא, 24 באוגוסט 2018). אסמאעיל רצ’ואן נשא דברי ברכה במחנה מזרחית לעיר עזה וקרא לציבור להשתתף גם בצעדת יום שישי הבא (ערוץ אלאקצא, 24 באוגוסט 2018).
- ד”ר אשרף אלקדרה, דובר משרד הבריאות בעזה, דיווח, כי במהלך צעדת השיבה נפצעו 189 בני אדם, 116 מהם טופלו בשטח (דף הפייסבוק של ד”ר אשרף אלקדרה, 24 באוגוסט 2018). נמסר כי בין הפצועים גם בנו של פתחי חמאד, בכיר חמאס שנפצע, במהלך האירועים, מזרחית למחנה הפליטים ג’באליא (חשבון הטוויטר פאל די אף, 24 באוגוסט 2018). ועדה משפטית פלסטינית השייכת לוועדה הלאומית לצעדת השיבה קראה לקהילה הבינלאומית לפעול כדי לתמוך ולספק הגנה בינלאומית למפגינים בצעדות השיבה מפני “התקיפות” הישראליות נגדם (צפא, 26 באוגוסט 2018).
- הועדה המארגנת ציינה כי הצעדות יימשכו עד להשגת המטרות וקראה לפלסטינים להשתתף באירועי יום שישי 31 באוגוסט שיערכו תחת הסיסמא “צעדותינו נמשכות” (ערוץ אלאקצא, 24 באוגוסט 2018).
ירי רקטות ופצצות מרגמה
- במהלך השבוע לא אותרו שיגורים של רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל.
ירי רקטות ופצצות מרגמה בסבבי ההסלמה האחרונים וביניהם[1]
המספרים בחודשים מאי יוני יולי 2018 משקפים מספר מינימאלי של רקטות ופצצות מרגמה. בשלב זה אין ביכולתנו להפריד בין ירי רקטות לירי פצצות מרגמה.
ירי רקטות ופצצות מרגמה בשנה האחרונה
ירי בחתך שנתי
טרור ההצתות
- ניכר כי חלה ירידה משמעותית בטרור ההצתות ובכמות השריפות הנגרמות כתוצאה משיגור עפיפונים ובלוני תבערה. במהלך ימי חג הקורבן המשיכה יחידת הבלונים על שם אלזוארי את פעילותה ופעילי היחידה העלו תמונות וסרטונים בהם תועדה הפרחה של עשרות בלוני תבערה לעבר ישראל (דף הפייסבוק של יחידת הבלונים, 21 באוגוסט 2018).
אירועים נוספים
- אלוף כמיל אבו רוכון, מתאם פעולות הממשלה בשטחים, חשף בעמוד הפייסבוק של המתאם כי האני אלמג’דלאוי, מבצע הירי לעבר כוחות צה”ל ב-20 באוגוסט 2018[2] שימש כאח בארגון הצרפתי רופאים ללא גבולות. בפוסט שהעלה אחיו לדף הפייסבוק שלו אמר כי האני אלמג’דלאוי לא השתייך לארגון כלשהו וכי הוא עבד בארגון רופאים ללא גבולות בשכר. עוד כתב כי רכש בכספו את כלי הנשק בו עשה שימוש (דף הפייסבוק בערבית של מתאם פעולות הממשלה בשטחים, 23 באוגוסט 2018). ישראל פנתה לארגון לקבלת הבהרות ונענתה, כי הנושא נמצא בבדיקה.
שיחות ההסדרה
- עם תום חג הקורבן חידשו הארגונים הפלסטינים את השיחות בקהיר בנושא ההסדרה והפיוס הפנים פלסטיני בתיווך מצרים. שלא כבסבבי השיחות הקודמים למצרים הגיעה גם משלחת פתח בראשות עזאם אלאחמד, אשר קיימה סבב שיחות קצר נפרד עם המצרים. במהלך שיחות המצרים עם נציגי חמאס והרשות הפלסטינית שבו ועלו האינטרסים המנוגדים של הצדדים בנושא ההסדרה. בכירי הרשות הפלסטינית אשר קושרים את ההסדרה עם תהליך פיוס פנים-פלסטיני אף איימו בנקיטת סנקציות נוספות נגד חמאס במידה וזו תגיע להסדרה עם ישראל ללא שיתוף הרשות.
- בראיון שהעניק צאא’ב עריקאת, מזכיר הועד הפועל של אש”ף, הבהיר, כי החתימה על הסכם בין חמאס לישראל היא בגדר “קו אדום” בין אם מדובר ברגיעה או בפרויקטים הומניטאריים. לדבריו יש לפעול בנושא ההסדרה באופן דומה לזה שבו התקבלו הבנות “צוק איתן” בשנת 2014 , אשר עליהן הוסכם במסגרת יוזמה מצרית ובהשתתפות משלחת שכללה נציגים מפתח, חמאס ושאר הארגונים. עריקאת איים כי אם תחתום חמאס על הסכם רגיעה, תסיר הרשות את אחריותה מהרצועה. עם זאת הדגיש, כי ידו של אבו מאזן מוגשת לפיוס (אלמיאדין, 25 באוגוסט 2018).
- על פי “מקורות מהימנים” הורה אבו מאזן לממשלת הפיוס לגבש תכנית להפסקת המימון לרצועה בעוד שעזאם אלאחמד חבר הועד המרכזי של פתח הודיע למודיעין הכללי המצרי שאבו מאזן מתכוון להטיל סנקציות חדשות אם יגיעו להסדרה עם ישראל ללא שיתוף הרשות. לדברי אותם מקורות הכוונה היא שמעבר להפסקת תשלום המשכורות ומימון משרדי הממשלה ברצועה תופסק גם פעילות רשות המטבע ובפועל ייסגרו כל הבנקים ברצועה והמסחר ישותק לחלוטין. כמו כן מתכוונת הרשות להפסיק את הסיוע הסוציאלי שניתן למעלה מ-80,000 משפחות, להקפיא את הסיוע הרפואי לחולים, לנתק את החשמל ולהפסיק לשלם עבור המים המסופקים מישראל לרצועה (אלאח’באר, 27 באוגוסט 2018).
- ב-26 באוגוסט 2018 העלה חסאם בדראן, דובר חמאס, ציוץ לחשבון הטוויטר שלו לפיו השיחות במצרים בנוגע לרגיעה ולפיוס נדחו במספר ימים (חשבון הטוויטר של חסאם בדראן, 26 באוגוסט 2018). על פי המצרים נועדה הדחיה לתת לבכירי פתח זמן לדון עם אבו מאזן בדברים שהוצגו בפניהם (פלסטין אליום, 27 באוגוסט 2018).

מימין: קריקטורה המותחת ביקורת על הרשות הפלסטינית וחמאס, הפועלות מול ישראל כל אחת ובנפרד כדי להגיע להסכם. בערבית נכתב (בנימה ביקורתית):: “ההסכם עם ישראל קל יותר !!” (דף הפייסבוק של אסמאעיל אלבזם, 25 באוגוסט 2018). משמאל: קריקטורה המבטאת את שברירות ההסדרה במידה ותושג (אלערבי אלג’דיד, לונדון, 22 באוגוסט 2018)
אירועים בשטח
- כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות סיכול ומנע ברחבי יהודה ושומרון, במסגרת זאת נעצרו חשודים בפעילות טרור, נתפסו כספים שנועדו למימון פעילות טרור ואמצעי לחימה תקינים ומאולתרים. להלן אירועים בולטים:
- בפעילות שביצעו כוחות הביטחון הישראליים להחרמת חומרי הסתה בעיר חברון הוחרמו מבית דפוס בעיר כרזות וחומרים נוספים המסיתים לביצוע פעולות טרור. בפעילות דומה בעיר שכם הוחרם ציוד ששימש להכנת חומרים מסיתים של חמאס. מספר פלסטינים בשכם נעצרו, כולל בעל בית דפוס, בחשד שניסו לפעול לשיקום תשתית חמאס בעיר (דובר צה”ל, 26 באוגוסט 2018).
- מטען צינור הושלך לעבר עמדת צה”ל סמוך לאלבירה. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (דף הפייסבוק צבע אדום, 26 באוגוסט 2018).
- כוחות הביטחון הישראליים, שאבטחו כניסת מתפללים לקבר יוסף (בעיר שכם), זיהו כלי רכב פלסטיני שהאיץ לעברם. הכוחות ביצוע ירי לעבר כלי הרכב. בזמן התפילות היו הפרות סדר רבות במהלכן הושלך בקבוק תבערה לעבר הכוח שאבטח את הציר בו נכנסו המתפללים (דף הפייסבוק צבע אדום, 27 באוגוסט 2018).
פיגועים משמעותיים שבוצעו ביהודה ושומרון בשנה האחרונה[3]
סיכול פיגוע על ידי הרשות הפלסטינית
- על פי כלי התקשורת הישראליים איתרו מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית מטען שהורכב משני בלוני גז שהוצמדו לחומר נפץ וכמות גדולה של מסמרים. המטען אותר בכביש בו עוברים כוחות הביטחון הישראליים המחבר בין הכפרים בית ליקיא ובית ענאן דרומית לכביש 443. המטען פורק על ידי מנגנון הביטחון הלאומי הפלסטיני . בגילוי המטען סוכל ככל הנראה פיגוע שהיה עלול לגרום לנפגעים רבים (ynet, 23 באוגוסט 2018).
המצב במעברים
מעבר ארז
- לאור השקט היחסי הנשמר ברצועת עזה בימים האחרונים והירידה במספר האירועים, החליט שר הביטחון אביגדור ליברמן, לאחר התייעצויות עם גורמי הביטחון הישראליים, לפתוח מחדש ב-27 באוגוסט 2018 את מעבר ארז בצפון רצועת עזה . המעבר, המשמש בעיקר למעבר בני אדם, נסגר לפני כשבוע על ידי שר הביטחון על רקע המתיחות ששררה באזור.
מעבר רפיח
- הנהלת מעבר רפיח הודיעה כי מצרים החליטה לפתוח את מעבר רפיח לכיוון אחד ב-27-26 באוגוסט 2018 כדי לאפשר לעולים לרגל לשוב לרצועת עזה (אלקדס, 24 באוגוסט 2018). נשיא מצרים הורה לראש ממשלת מצרים ומושל צפון סיני להקל על יציאתם וחזרתם של הפלסטינים במעבר רפיח (אתר Fateh Voice, 27 באוגוסט 2018).

יציאת נוסעים מהרצועה דרך מעבר רפיח (חשבון הטוויטר שהאב, 26 באוגוסט 2018)
הפעלת שירותים חיוניים
- לדברי מחמד ת’אבת, דובר חברת החשמל, במהלך ימי חג הקורבן היה שיפור ניכר באספקת החשמל לבתי המגורים מכיוון שבשל חופשות החג בחברות ובמפעלים התאפשרה אספקת חשמל רבה יותר לבתי מגורים (פלסטין אליום, 20 באוגוסט 2018).
- רוזמרי דיקרלו, תת מזכ”ל האו”ם לענייני חוץ, מסרה למועצת הביטחון של האו”ם כי אזל תקציב האו”ם לדלק המשמש את בתי החולים מתקני התפלת המים ותשתיות חיוניות נוספות ברצועת עזה. היא ביקשה לגייס סכום של 4.5 מיליון דולרים כדי להבטיח את המשך תפקוד השירותים החיוניים עד תום השנה הנוכחית. היא הביעה גם את דאגתה בנוגע למחסור בתרופות בסיסיות לאחר שכ-40% ממלאי התרופות אזל (דיילי צבאח, 23 באוגוסט 2018).
- פריד אבו עאד’רה, מנהל תכנית החינוך וההוראה בבתי ספר של אונר”א, הודיע, כי בהתאם להחלטת נציב אונר”א פייר קרינהבול, ערוכה הסוכנות לפתוח את שנת הלימודים כסדרה ובמועדה. זאת, למרות הגרעון הכלכלי של הסוכנות הנאמד בסכום של 270 מיליון דולר. לדבריו, בשנת הלימודים הקרובה ילמדו בבתי הספר של אונר”א ברצועה 281 אלף תלמידים. הוא גם הוסיף כי עד כה חולקו כ-90% מספרי הלימוד (מען, 28 באוגוסט 2018).
- ממשלת יפן הודיעה, כי תעביר לקראת סוף השבוע, סיוע כספי בסך 5.4 מיליון דולר לאונר”א. סיוע זה ישמש עבור מזון לפליטים ברצועת עזה (מען, 28 באוגוסט 2018).
תגובות נזעמות של הפלסטינים למהלכי הנשיא טראמפ
- בדברים שנשא נשיא ארה”ב דונלד טראמפ בעצרת בחירות במערב וירג’יניה התייחס לסוגיית הסכסוך הישראלי פלסטיני וציין, כי בעקבות ההכרה של ארה”ב בירושלים כבירת ישראל והעברת השגרירות האמריקאית לעיר, אשר הסירה את נושא ירושלים משולחן המשא ומתן, תצטרך ישראל לקבל על עצמה ויתורים מרחיקי לכת במהלך הדיונים עם הפלסטינים (פוקס ניוז, 21 באוגוסט 2018). ג’ון בולטון, היועץ האמריקאי לביטחון לאומי, אמר דברים דומים בעת ביקורו בישראל (רויטרס, 22 באוגוסט 2018).
- בכירים פלסטינים גינו את דברי נשיא ארה”ב ובולטון ובמיוחד דבריו בנוגע להסרת נושא ירושלים מעל סדר היום. בכירי חמאס קראו לרשות הפלסטינית לחזור בה מהכרה בישראל ולהפסיק את התיאום הביטחוני עמה (פאל אינפו, 22 באוגוסט 2018).
- להלן מספר התבטאויות:
- צאא’ב עריקאת, מזכיר הועד הפועל של אש”ף, טען, כי אין מחיר לירושלים ואין טעם במדינת פלסטין ללא מזרח ירושלים, הר הבית כנסיית הקבר, העיר העתיקה וחומותיה כבירתה. עריקאת ציין כי על טראמפ, בולטון ונתניהו להבין שללא חזרה לגבולות 1967 והכרה במזרח ירושלים כבירת פלסטין לא יהיה שלום (מען, 22 באוגוסט 2018)
- אסאמה אלקואסמי, דובר פתח, אמר כי נשיא ארה”ב טעה טעות מרה כאשר חשב שההנהגה הפלסטינית, בראשות אבו מאזן, יכולה לקבל חצאי פתרונות. הוא הדגיש כי לא יתקבל כל פתרון שלא יכלול הקמת מדינה הפלסטינית, שבירתה ירושלים (דניא אלוטן, 22 באוגוסט 2018) .
- אחמד אלתמימי, חבר הועד הפועל של אש”ף, אמר כי הצהרותיו של נשיא ארה”ב ממשיכות את המדיניות האמריקאית הנוטה לטובת ישראל ואת האשליה שארה”ב שרויה בה לפיה היא יכולה ליישם את “עסקת המאה” מבלי להכיר בירושלים כבירת פלסטין (ופא, 22 באוגוסט 2018).
- נביל שעת’, יועץ אבו מאזן לעניינים בינלאומיים, הדגיש, כי הפלסטינים לא יוותרו על ירושלים, על זכויות הפליטים ועל תשלום משכורות האסירים בעבור ממון. הוא הוסיף כי הפעלת לחץ מסוג זה לא תגרום לפלסטינים לקבל את התוכנית המשותפת של ארה”ב ושל ישראל (הטלוויזיה הפלסטינית, 25 באוגוסט 2018).
ימים ספורים לאחר הצהרת טראמפ בנושא ירושלים הודיע ממשל ארה”ב לקונגרס, כי לאחר בחינה של הנושא החליט הנשיא שלא להעביר סכום של כ-200 מיליון דולרים מהסיוע האזרחי (ESF) שהוקצה בשנה הנוכחית למיזמים ביהודה, שומרון ורצועת עזה. כספים אלה לדברי הממשל יועברו למטרות אחרות העונות על האינטרסים של ארה”ב (פוקס ניוז, 25 באוגוסט 2018). יצוין כי צעד זה נוסף למהלך, שנקטה ארה”ב בתחילת 2018, בו הודיעה על קיצוץ של 50% מהסיוע לסוכנות אונר”א.
- ההודעה התקבלה ברשות הפלסטינית בזעם רב. בכירים פלסטינים אמרו כי זהו צעד של סחטנות מצד נשיא ארה”ב המעיד על כך שהיא התנערה מפתרון שתי המדינות. חסאם זמלט, נציג אש”ף בארה”ב, הביע התנגדות לשימוש שעושה ארה”ב בסיוע ההומניטארי ובכספי הסיוע המועברים לרשות כנשק כאמצעי לסחטנות מדינית. הוא הדגיש, כי זוהי מחויבותה של ארה”ב לדאוג לפתרון שתי מדינות כשירושלים המזרחית היא בירת הפלסטינים (ופא, 25 באוגוסט 2018).
- להלן התבטאויות נוספות :
- המועצה הלאומית הפלסטינית פרסמה הודעת תגובה בה נאמר כי מדובר בהמשך מלחמת הסנקציות הכספיות שמוביל ממשל טראמפ נגד העם הפלסטיני והנהגתו כדי שאלה יקבלו את “עסקת המאה”. לדבריה ההודעה העם הפלסטיני והנהגתו דבקים בעקרונותיהם ובראשם “זכות השיבה”, הקמת מדינה פלסטינית עצמאית על “האדמות הכבושות” שבירתה ירושלים (מען, 25 באוגוסט 2018).
- לדברי צאא’ב עריקאת, ההחלטה מעידה על המשמעות האמתית של מדיניות הסיוע האמריקאית התערבות בענייני פנים של עמים אחרים והשפעה על חופש הבחירה הלאומי שלהם (ופא, 25 באוגוסט 2018). בראיון שהעניק צאא’ב עריקאת לערוץ אלמיאדין טען כי החלטת ארה”ב על הקיצוץ בכספי הסיוע היא ניסיון לסחוט את הפלסטינים כי ארה”ב וישראל מנסות לנצל את המצב ברצועה כדי לפגוע בהם (אלמיאדין, 25 באוגוסט 2018).
- יוסף אלמחמוד, דובר ממשלת הפיוס, אמר כי ממשל ארה”ב לא קיים את התחייבויותיו הכלכליות לפלסטינים כבר יותר משנה וכי ההודעה שארה”ב פרסמה בדבר קיצוץ כספי הסיוע אינה חדשה. הוא הוסיף כי ההודעה פורסמה כחלק ממדיניות ה”גנבה” והלחץ שמפעיל נשיא ארה”ב על ההנהגה הפלסטינית כדי לכפות עליה לקבל את “עסקת המאה” (ופא, 25 באוגוסט 2018).
הזירה הבינלאומית
- ריאצ’ מנצור, נציג הרשות הפלסטינית באו”ם, שלח שלוש אגרות למזכ”ל האו”ם, לנשיאה התורנית של מועצת הביטחון ולנשיא העצרת הכללית המתארות את ההתפתחויות האחרונות ב”פלסטין” ובמזרח ירושלים ואת פרטי האירועים ברצועת עזה. לדבריו כוללות האגרות גם את שמותיהם ומספרם של ההרוגים ואת מספר הפצועים מאז שהחלו “צעדות השיבה”. מנצור ציין כי יש לחייב את ישראל לפעול על פי החוק הבינלאומי והחלטות האו”ם כדי לעצור את “פשעיה”. הוא דרש מהאו”ם וממועצת הביטחון לשאת באחריות למצב הפלסטינים ולסיים את הכיבוש הישראלי (ופא, 25 באוגוסט 2018).
השתתפות נציגי הרשות בפורומים בינלאומיים
- עמאר חג’אזי, עוזר שר החוץ הפלסטיני ליחסים רב צדדיים, השתתף זו לראשונה כנציג “פלסטין” בוועידת האו”ם הרביעית של המדינות החברות בהסכם מסחר בנשק (The Arms Treaty). הועידה נערכה בטוקיו שביפן . חברותה של “פלסטין” בועדה נכנסה לתוקף במרץ 2018 (ופא, 21 באוגוסט 2018).
[1] הסטטיסטיקה אינה כוללת נפילת רקטות בשטח רצועת עזה. ↑
[2] ב-20 באוגוסט 2018 התקרב פלסטיני חמוש למרחק של כ-20-10 מ' מגדר הביטחון בצפון רצועת עזה ופתח באש מטווח קצר לעבר כוח צה"ל, שעסק בפעילות שגרתית סמוך לגדר. כוחות צה"ל השיבו באש לעבר היורה והוא נהרג . ↑
[3] “פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑