- במוקד אירועי השבוע עמד סבב הסלמה נוסף, שהחל בעקבות ירי רקטה ע”י חמאס (לטענתה בטעות), שפגע בבית במושב משמרת שבשרון (שבעה פצועים). צה”ל הגיב בתקיפת עשרות יעדים בצפון ובמרכז הרצועה ובהם גם יעדים ערכיים. חמאס הגיבה בירי פצצות מרגמה ושיגור רקטות לעבר יישובי עוטף עזה. הסבב הופסק יתכן בעקבות לחצים מצריים שהובילו להפסקת אש חד-צדדית של חמאס ושאר ארגוני הטרור.
- שיגור הרקטה וסבב ההסלמה שבעקבותיו היו שיאו של שבוע במהלכו הופגן רף אלימות גבוה במיוחד ברצועת עזה. לאורך כל השבוע פעלו באופן אינטנסיבי מידי לילה יחידות ההטרדה הליליות שהשליכו מטעני נפץ לעבר חיילי צה”ל. כמו כן הופרחו בלוני נפץ רבים, שחלקם נחתו בשטח ישראל. גם ב”צעדת השיבה” (22 במרץ), בה השתתפו כ-9,500 פלסטינים, הופגן רף אלימות גבוה במיוחד. כוחות צה”ל הגיבו למעשי האלימות בירי ארטילרי ובתקיפות כלי טיס. המועד הקרוב בו עלולה לעלות עוצמת האלימות הינו יום שבת הקרוב 30 במרץ 2019, יום השנה ל”צעדות השיבה” ו”יום האדמה” (עשרה ימים לפני מועד הבחירות בישראל ).
- ביהודה ושומרון נמשכה השגרה של יידוי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה לעבר כלי רכב ישראליים. בכלא קציעות דקרו אסירי חמאס שני סוהרים ופצעו אותם באורח בינוני וקל (24 במרץ 2019). יום למחרת בוצע ניסיון דקירה נוסף. הרשות הפלסטינית, חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין גינו את מה שכינו “ההסלמה הישראלית נגד האסירים הפלסטינים” והטילו על ישראל את האחריות לשלומם.
ירי רקטות לעבר ישראל
- ב-25 במרץ 2019 בשעות הבוקר המוקדמות זוהה שיגור רקטה מרצועת עזה לעבר ישראל. אזעקה הופעלה באזור השרון ובמועצה המקומית עמק חפר. הרקטה נפלה במושב משמרת בשרון על בית בישוב. שבעה בני אדם נפצעו, ביניהם שני ילדים. נזק רב נגרם לבית. הייתה זו אזעקה ראשונה באזור השרון מאז מבצע “צוק איתן (יולי אוגוסט 2014). הרקטה שוגרה ככל הנראה מרפיח, מרחק של כ-120 ק”מ מהמקום בו נפלה.
- שיגור הרקטה הביא לתגובה ישראלית חריפה ברצועת עזה שכללה תקיפת כמה עשרות יעדים של חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין ברצועת עזה (ובהם יעדים ערכיים). בתגובה שוגרו לשטח ישראל למעלה כשבעים רקטות ופצצות מרגמה. לא היו נפגעים. בית אחד נפגע בעיר שדרות [1].
ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך חודשי
ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך רב שנתי
- שיגור הרקטה היה שיאו של שבוע סוער ומתוח במיוחד על גבול רצועת עזה שבמהלכו התקיימו אירועי “צעדת השיבה”, שהיו אלימים במיוחד. במהלך כל השבוע פעלו יחידות ההטרדה הלילית לאורך הגבול והופרחו בלוני נפץ רבים, שחלקם נחתו בשטח ישראל.
צעדת השיבה
- ב-22 במרץ 2019 נערכה צעדת השיבה ה-51 במספר בסימן “הצעדות הן בחירתנו”. בצעדה השתתפו כ-9,500 פלסטינים, שהתכנסו בחמשת המוקדים “המסורתיים”. הצעדה נערכה לאחר שבשבוע שעבר בוטל האירוע בעקבות המתיחות הביטחונית. במהלך הצעדה הופגן רף אלימות גבוה, שכלל השלכ מטעני נפץ כוחות צה”ל. קבוצה של פלסטינים חתכה את הגדר מזרחית לעיר עזה (פאל אינפו, 22 במרץ 2019).
- בשונה מהשבועות האחרונים בכירי ארגונים רבים השתתפו באירועים כולל אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, שהיה נוכח במחנה השיבה “מלכה” (אלמיאדין, 22 במרץ 2019). בדברים שנשא אסמאעיל הניה אמר כי העם הפלסטיני ימשיך להשתתף בצעדות עד שהן תשגנה את מטרותיהן. בפנותו לישראל אמר כי אם היא לא תקיים את דרישות הפלסטינים יהיו הדברים העתידים לבוא חמורים יותר ועל כל הגורמים יהיה לשאת באחריות (ערוץ אלאקצא, 22 במרץ 2019).

אסמאעיל הניה במהלך אירועי “צעדת השיבה” ה-51 במזרח העיר עזה (דף הפייסבוק של “הרשות הלאומית העליונה לצעדת השיבה”, 22 במרץ 2019)

מימין: ח’אלד אלבטש, יו”ר הרשות הלאומית העליונה לצעדת השיבה ואסמאעיל רצ’ואן, בכיר חמאס, במהלך אירועי “צעדת השיבה”. משמאל: ח’ליל אלחיה, בכיר חמאס, במהלך אירועי “צעדת השיבה” (דף הפייסבוק של “הרשות הלאומית העליונה לצעדת השיבה”, 22 במרץ 2019).
- אחמד בחר, יו”ר המועצה המחוקקת מטעם חמאס, שהיה באזור רפיח, אמר כי העם הפלסטיני ימשיך בצעדות עד שישיגו את מטרותיהם עוד ציין, כי הפלסטינים לא יוותרו על “זכות השיבה” (ערוץ אלאקצא, 22 במרץ 2019). סאמי אבו זהרי, דובר חמאס, ציין כי ההשתתפות הנרחבת בצעדה היא מסר לאומה שהרצועה תמשיך לתמוך בפרויקט “ההתנגדות” (חשבון הטוויטר של סאמי אבו זהרי, 22 במרץ 2019).
- דובר משרד הבריאות אשרף אלקדרה מסר, כי במהלך הפעילויות נהרגו שני פלסטינים ו-62 נפצעו (חשבון הטוויטר של אשרף אלקדרה, 22 במרץ 2019). מצעב אלברים, דובר הג’האד האסלאי בפלסטין, הטיל את האחריות לפגיעה במפגיני “צעדות השיבה” על ישראל (פלסטין אליום, 22 במרץ 2019).
פעילות יחידות ההטרדה הלילית
- יחידות ההטרדה הלילית הודיעו, כי על רקע הפגיעה במפגיני הצעדה הן תסלמנה את פעילותן. לדבריהם הם יחלו בפעולות בכל יום בשעה 1900 . הפעולות תמשכנה עד שעות הבוקר. עוד ציינו כי מספר בלוני הנפץ שישוגרו לעבר ישראל במהלך שעות היום יוכפל. צוין, כי הפעולות האלו הן חלק מתוכנית להסלים את מעשיהן במטרה להפוך את חייהם של אזרחי עוטף עזה ושל חיילי צה”ל לגהנום. זאת, כדי לשלוח מסר להנהגת ישראל לפיו או שיסירו את “המצור” המוטל על הרצועה או שאזרחי עוטף עזה יאלצו לעזוב (את הישובים) (סוא, 23 במרץ 2019).
- ואכן בימים שלאחר צעדת השיבה פעלו יחידות ההטרדה הלילית באופן אינטנסיבי במשך לילות רצופים. באירועים השתתפו כמה מאות פלסטינים שהתפרסו במספר מוקדים. במסגרת הפעילות הציתו הפלסטינים צמיגים, השליכו רימוני הלם לעבר כוחות צה”ל כמו כן השליכו מטענים רבים לעבר גדר הביטחון. כתוצאה מהשלכת אחד מטענים הופעלה אזעקת צבע אדום במועצה האזורית אשכול (דובר צה”ל 24 במרץ 2019).
מטענים שהושלכו ע”י יחידות ההטרדה הלילית ברצועה לעבר ישראל. על הדף המצורף נכתב בערבית : “ההטרדה הלילית. קבוצות דינמו הגבולות 19 במרץ 2019 יחידת (?) אלזוארי. קבוצות הדינמו”
- כוחות צה”ל הגיבו לפעילות הלילית בירי ארטילריה ובתקיפות כלי טיס מהאוויר :
- 24 במרץ 2019 כלי טיס של חיל האוויר תקף שתי עמדות תצפית של חמאס בדרום רצועת עזה (דובר צה”ל, 24 במרץ 2019). בשעות הערב תקף טנק של צה”ל עמדה של חמאס בצפון רצועת עזה (דובר צה”ל, 24 במרץ 2019). כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו על הרוג מירי כוחות צה”ל (פאל אינפו, 24 במרץ 2019).
- 21 במרץ 2019 דווח כי כוחות ארטילריה של צה”ל תקפו קבוצת פלסטינים, שהשתתפו בפעילויות ההטרדה הלילית מזרחית לבית חאנון, בצפון רצועת עזה עדי ראיה מסרו על פצוע באורח קשה (אמד, 21 במרץ 2019). כמו כן דווח כי כלי טיס בלתי מאויש שיגר טיל לעבר עמדה השייכת לכוח הריסון במזרח רפיח (חשבון הטוויטר שהאב, 21 במרץ 2019). דובר משרד הבריאות דיווח על לפחות שבעה פצועים כתוצאה מהתקיפה במזרח רפיח (חשבון הטוויטר של אשרף אלקדרה, 21 במרץ 2019).
- 19 במרץ 2019 כלי טיס לא מאוישים של חיל האוויר תקפו ריכוז של מפגינים פלסטינים בצפון רצועת עזה (אנטוליה, 19 במרץ 2019).
שיגור בלוני נפץ
- במקביל גברו במהלך השבוע גם שיגורי הבלונים, בעיקר בלוני נפץ, לעבר שטח ישראל. מספר מטעני נפץ שהיו מחוברים לבלונים התפוצצו. צה”ל הגיב בירי לעבר חוליות משגרי הבלונים. להלן אירועים בולטים במהלך השבוע :
- 25 במרץ 2019 צרור בלונים אליהם הוצמד חפץ חשוד אותר בשדה חקלאי במועצה האזורית אשכול. חבלן הוזמן למקום (דוברות מועצה אזורית אשכול, 25 במרץ 2019).
- 24 במרץ 2019 בלון תבערה נפל בשטח פתוח מחוץ לישוב במועצה האזורית אשכול. אדם נפצע בידיו ככל הנראה לאחר שהרים את מטען נפץ שהיה מחובר לבלון (דוברות המועצה האזורית אשכול, 24 במרץ 2019). מוקדם יותר זיהה תושב באזור המועצה האזורית מרחבים בלוני תבערה באוויר וכמה דקות לאחר מכן פרצה שריפה.
- 23 במרץ 2019 במשך כל היום הפריחו הפלסטינים צרורות בלונים לעבר ישראל. בתגובה תקף כלי טיס של חיל האוויר חולייה שהפריחה בלוני נפץ בדרום רצועת עזה (דובר צה”ל, 23 במרץ 2019). הפלסטינים דיווחו על תקיפת קבוצת מפריחי בלונים סמוך למחנה הפלטים אלבוריג’ (פאל אינפו, 23 במרץ 2019). משרד הבריאות דיווח על שלושה פלסטינים שנפצעו (חשבון הטוויטר שהאב, 23 במרץ 2019).
- 21 במרץ 2019 בשעות הערב נשמע פיצוץ בישוב במועצה האזורית אשכול. בשעות בוקר אותרו שרידי בלון שהתפוצץ בחצר בית באחד הישובים. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (דוברות אשכול, 22 במרץ 2019). באותו יום נשמע פיצוץ באחד מיישובי המועצה האזורית שער הנגב. מקור הפיצוץ התגלה בצינור גומי שנישא על ידי צרור בלונים . הצינור התנתק, נפל והתפוצץ (דוברות מועצה אזורית שער הנגב, 21 במרץ 2019).
- 20 במרץ 2019 מקורות מקומיים דיווחו כי כלי טיס בלתי מאוישים ישראלים שיגרו טיל אחד לפחות לעבר קבוצת צעירים פלסטינים מזרחית למחנה הפליטים אלבוריג’ בזמן שניסו לשגר בלוני תבערה. לא היו נפגעים (אמד, 20 במרץ 2019).
- 19 במרץ 2019 כלי טיס של חיל האוויר תקף חולייה שניסתה להפריח בלוני תבערה מצפון הרצועה לשטח ישראל (דובר צה”ל, 19 במרץ 2019).

מימין: חומר נפץ שהוכן ע”י פעילי יחידת “בני אלזוארי ברפיח”. משמאל: הפרחת של בלוני נפץ אל עבר שטח ישראל מאזור מזרח מחנה מע’אזי (מרכז הרצועה) (דף הפייסבוק של יחידת “בני אלזוארי ברצועת עזה”, 24 במרץ 2019)
אירועי המשט
- ב-19 במרץ 2019 בשעות אחר הצהרים התקיימו אירועי המשט ה-26. באירועים השתתפו כעשרה כלי שיט שיצאו מעזה לעבר הגבול הימי בין ישראל לרצועת עזה. במקביל התנהלו הפגנות ברצועת החוף בהשתתפות כאלף מפגינים אשר הבעירו צמיגים, השליכו מטענים ואף ניסו לחבל בגדר הביטחון. נמסר כי 29 פלסטינים נפצעו במהלך האירועים (מען, 19 במרץ 2019). אירועי המשט שהיו אמורים להתקיים ב-26 במרץ בוטלו (בעקבות סבב ההסלמה).
הכנות לצעדת 30 במרץ
- למרות המתיחות בדרום נמשכות ההכנות לקראת האירועים המתוכננים לשבת 30 במרץ 2019 לציון “יום האדמה” ומלאת שנה “צעדות השיבה”. הארגונים פרסמו הודעה רשמית בה קראו להשתתפות נרחבת בפעילויות יום האדמה בחמשת “מחנות השיבה”. כמו כן הם קראו לפלסטינים בגדה, בירושלים ובשטחי ישראל לציין את יום האדמה ולהפוך אותו ליום של עימותים עם כוחות צה”ל (פלסטין אליום, 23 במרץ 2019).
כרזה בדף הפייסבוק של “הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה” לקראת “צעדת המיליון של האדמה והשיבה” (דף הפייסבוק של “הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה”, 24 במרץ 2019)
- בסיום “צעדת השיבה” הקריא ח’אלד אלבטש, חבר הלשכה המדינית של הג’האד האסלאמי בפלסטין וחבר הנהגת הרשות הלאומית לצעדות השיבה, הודעה מטעם הרשות. בעת הקראת ההודעה עמד אסמאעיל הניה לצדו. בהודעה נמסר, כי לצעדה הבאה ב-30 במרץ יגיעו “מיליוני פלסטינים”. הוא הזהיר את ישראל ואמר כי אם ישראל תמשיך לפגוע בעם הפלסטיני היא תישא בהשלכות לכך . סהיל אלהנדי, חבר הלשכה המדינית של חמאס, התייחס לצעדה ב-30 במרץ ואמר, כי נערכות הכנות רבות מצד הרשות הלאומית לצעדות השיבה. לדבריו מאות אלפי פלסטינים צפויים להשתתף באירועים ברצועה. בגדה, בשטח ישראל ובמחנות הפליטים בפזורה. אלהנדי גם הזהיר כי החמ”ל המשותף של הארגונים יגיב בעוצמה רבה אם במהלך האירועים תפגע ישראל במשתתפים (סוא, 22 במרץ 2019).
- מחמד אלחראזין בכיר בג’האד האסלאמי בפלסטין וחבר הרשות הלאומית העליונה לצעדת השיבה, אמר כי ב-30 במרץ בשעות הצהרים יתקיימו פעילויות שונות בחמשת מחנות השיבה במזרח הרצועה. לדבריו בשבוע הקרוב יהיה סיקור תקשורתי נרחב במגוון אמצעי תקשורת ויחל קמפיין אינטרנטי ברשתות החברתיות לקראת האירועים (פלסטין אליום, 23 במרץ 2019).
פיגוע ירי בבית אל
- ב-25 במרץ 2019 בשעות הערב (במהלך סבב ההסלמה ברצועת עזה) בוצע ירי לעבר הישוב בית אל (צפונית לירושלים) מכיוון הכפר דורא . כתוצאה מהירי נפצע ילד באורח קל בידו. כוחות הביטחון הישראליים החלו לסרוק את האזור (דובר צה”ל, 25 במרץ 2019).
פיגוע דקירה בבית הכלא
ב- 24 במרץ 2019 במהלך העברת אסירים ביטחוניים, פעילי חמאס, בכלא קציעות מאגף לאגף התנפלו שני אסירים על קצינים בשירות בתי הסוהר באמצעות דוקרנים מאולתרים. אחד הקצינים נפגע בצווארו והוגדר כפצוע באורח בינוני הקצין השני נדקר בידו ומצבו הוגדר קל. במהלך ניסיון ההשתלטות על האסירים נפצעו 11 אסירים, שלושה מהם באורח קשה. יום למחרת בוצע ניסיון דקירה נוסף של אסיר.
- בעקבות האירועים קראו הפלסטינים לקיום עצרות הזדהות עם האסירים במספר מוקדים ביניהם ראמאללה ושכם (שהאב, 25 במרץ 2019). לשכת אבו מאזן גינתה את “ההסלמה הישראלית נגד האסירים” והטילה על ישראל את האחריות לחייהם (ופא, 25 במרץ 2019). ריאצ’ אלמלכי, שר החוץ והמהגרים בממשלת המעבר הפלסטינית, אמר כי מתקיימת “התארגנות דיפלומטית” מול מוסדות בינלאומיים שנועדה לחשוף את ההסלמה הישראלית נגד האסירים הפלסטינים. לדבריו עבור אבו מאזן מהווה נושא האסירים בבחינת “קו אדום” (ופא, 25 במרץ 2019). חמאס פרסמה הודעה בה כינתה את מעשיהם של האסירים “מעשי גבורה” וגינתה את פעילות ישראל נגדם (שהאב, 25 במרץ 2019). הג’האד האסלאמי בפלסטין פרסם הודעה בה הטיל על ישראל את האחריות לשלום האסירים (פלסטין אליום, 25 במרץ 2019).
אירועים בשטח
- ביהודה ושומרון נמשכו אירועי יידויי האבנים והשלכת בקבוקי התבערה לעבר כוחות הביטחון ולעבר מטרות אזרחיות. בפעילות סיכול ומנע, שביצעו כוחות הביטחון הישראליים ברחבי יהודה ושומרון, נעצרו חשודים בפעילות טרור, נתפסו אמצעי לחימה תקניים ומאלתרים וכספים שנועדו למימון פעולות טרור. להלן אירועים בולטים:
- 25 במרץ 2019 – במהלך סריקות שביצעו כוחות הביטחון הישראליים בבית פג’ר ובאבו דיס תפסו הכוחות כלי נשק מייצור עצמי וכלי נשק תקניים (דובר צה”ל, 26 במרץ 2019).
- 24 במרץ 2019 – ארבעה בקבוקי תבערה הושלכו לעבר כלי רכב בכביש גוש עציון חברון סמוך למחנה הפליטים אלערוב. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות, 24 במרץ 2019).
- 24 במרץ 2019 – במהלך סריקות שביצעו כוחות הביטחון הישראליים בעיר חברון תפסו הלוחמים כספים בשווי של עשרות אלפי שקלים, שהיו מיועדים למימון פעולות טרור (דובר צה”ל, 24 במרץ 2019).
- 22 במרץ 2019 – אבנים יודו לעבר אמבולנס באזור חברון. לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי הרכב (הצלה ללא גבולות יו”ש, 22 במרץ 2019).
- 21 במרץ 2019 – בקבוק תעברה הושלך לעבר כלי רכב בין איתמר לאלון מורה סמוך לבית פוריכ (דרומית מזרחית לשכם). לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי הרכב (הצלה ללא גבולות יו”ש, 21 במרץ 2019).
- 21 במרץ 2019 – אבנים יודו לעבר כוח צה”ל בכביש גוש עציון, בין בית אומר לעין ערוב. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 21 במרץ 2019).
- 20 במרץ 2019 – אבנים יודו לעבר עמדת צה”ל בצומת אפרת (דרומית לירושלים). כוח צה”ל הגיב באש . לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות 20 במרץ 2019).
- 20 במרץ 2019 – אבנים יודו לעבר אוטובוס סמוך למעלה עמוס (דרומית מזרחית לירושלים) . נהג האוטובוס נפצע באורח קל (הצלה ללא גבולות יו”ש, 20 במרץ 2019).
- 20 במרץ 2019 –כוחות צה”ל ירו לעבר כלי רכב בכניסה לבית לחם , פלסטיני שהיה בכלי הרכב, נהרג . נסיבות הריגתו בבדיקה (דובר צה”ל, 20 במרץ 2019). כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו כי ההרוג הוא אחמד ג’מאל מנצארה. כמו כן דווח על שלושה פצועים נוספים, אחד מהם באורח קשה (פאל די אף, 20 במרץ 2019). הרשות הפלסטינית ערכה להרוג הלוויה צבאית, גופתו נעטפה בדגלי פלסטין ופתח (ופא, 21 במרץ 2019). משרד החוץ והמהגרים אמר כי “פשע” הריגת מנאצרה בידי צה”ל מהווה מבחן לבתי המשפט הבינלאומיים וליכולתם לבצע את תפקידם (ופא, 21 במרץ 2019).

מימין : הלוויה צבאית לאחמד ג’מאל מנאצרה גופתו נישאת על כתפי פעילי מנגנון הביטחון הלאומי של הרשות הפלסטינית (ופא, 21 במרץ 2019). משמאל : כרזת אבל מטעם אקלים פתח בבית לחם/ אזור ואדי פוכין המבכה את מות “השהיד הגיבור” (ופא, 21 במרץ 2019)
- 19 במרץ 2019 – שני פלסטינים נהרגו מאש כוחות הביטחון הישראליים בעת שהשליכו אבנים לעבר הכוחות סמוך לקבר יוסף בשכם (דובר צה”ל, 21 במרץ 2019).
פיגועים משמעותיים שבוצעו ביהודה ושומרון[2]
נהרג מבצע הפיגוע באריאל
- ב-19 במרץ 2019 נהרג עמר אבו לילא, מבצע הפיגוע באריאל לאחר שכוחות הביטחון הישראלים כיתרו את הבית בו הסתתר בכפר עבוין באזור ראמאללה (פלסטין אליום, 20 במרץ 2019). אמין אבו לילא, אביו של המחבל פרסם בדף הפייסבוק שלו פוסט בו שיבח וברך את בנו (חשבון הטוויטר PALINFO, 20 במרץ 2019).

דירת המסתור של עמר אבו לילא בכפר עבוין (ופא, 20 במרץ 2019)

מימין : הודעת אבל מטעם תנועת השביבה של פתח על מות “בנה השהיד הגיבור” עמר אבו לילא (דף הפייסבוק הרשמי של פתח, 20 במרץ 2019). משמאל : אמין אבו לילא, בפוסט שפרסם אביו בדף הפייסבוק שלו בו ברך את בנו על השהאדה (חשבון הטוויטר PALINFO, 20 במרץ 2019)
- המועצה הלאומית הפלסטינית הביעה צער על מותו של אבו לילא. היא קראה לאו”ם ליישם את החלטת העצרת הכללית אשר התקבלה ביוני 2018 בנוגע להגנה על העם הפלסטיני מפני תוקפנות ישראל (ופא, 20 במרץ 2019). ב-23 במרץ 2019, הגיע מחמוד אלעאלול, חבר הוועד המרכזי של פתח, לנחם את המשפחה בסוכת האבלים שנפתחה לזכרו בכפרו אלזאויה. במהלך דברים שאמר במקום, ציין, כי בפתח גאים בשהיד עמר אבו לילא (דף הפייסבוק הרשמי של הפתח, 23 במרץ 2019).

מימין : דף הפייסבוק הרשמי של פתח פרסם פוסט המאדיראת המחבל עמר אבו לילא: “השהיד הגיבור עמר אבו לילא” (דף הפייסבוק הרשמי של הפתח, 20 במרץ 2019). משמאל: בכיר פתח מחמוד אלעאלול, נושא דברים בסוכת האבלים (דף הפייסבוק הרשמי של הפתח, 23 במרץ 2019)
- גם ברצועת עזה נפתחה סוכת אבלים לזכרו (שהאב, 20 במרץ 2019). חמאס פרסמה הודעה המגנה את הריגתו. לדברי ההודעה הפיגוע “בלבל את מערכת הביטחון הישראלית” מכיוון שהוא מהווה דוגמא למתנגדים הנמצאים בגדה (אתר חמאס, 20 במרץ 2019). במחנה הפליטים ג’באליא התקיימה צעדה לזכרו במהלכה הונפו תמונתו ודגלי חמאס. חאזם קאסם, דובר חמאס, אמר כי ה”כיבוש” לקח בכוח את חירותו וכי הגדה המערבית תגרש את “הכיבוש” מכל השטחים הפלסטינים הוא ציין כי הגדה היא מרכז הכוח של “ההתנגדות” (חשבון הטוויטר של חאזם קאסם, 19 במרץ 2019). אסמאעיל רצ’ואן, בכיר חמאס, בירך את מבצע הפיגוע באריאל והאשים את מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית בשיתוף פעולה עם ישראל שהובילו להריגתו . לדבריו ללא שיתוף פעולה זה היו מתבצעים עוד פיגועים רבים נוספים (אלג’זירה, 20 במרץ 2019).
המצב ההומניטארי ברצועה
- באתר אלרסאלה נט של חמאס פורסם דו”ח תחת הכותרת “במספרים – המצב הכלכלי וההומניטארי ברצועה”. על פי הדו”ח, במהלך שנת 2018 חלה עלייה בשיעור העוני והאבטלה ברצועת עזה. נכון לשנת 2018 עומד מספר המובטלים ברצועה על 300,000 איש, רובם בגילאי 29-20 שסיימו לא מכבר את לימודיהם, 68% מהמשפחות סובלות ממחסור במזון. יותר ממיליון אזרחים מקבלים סיוע מאונר”א וממוסדות צדקה בינלאומיים הפועלים ברצועה (אלאסאלה.נט, 24 במרץ 2019).
הנצחת מחבלים פלסטינים
קריאת רחוב על שמו של מבצע הפיגוע באריאל
- עיריית ברוקין (מערבית לסלפית) החליטה לקרוא לרחוב הראשי בכפר, בו עבר אבו לילא בדרכו לביצוע הפיגוע בצומת אריאל, על שמו כאות הערכה ל”גבורתו”. בתגובה להחלטה נרשמו תגובות סיפוק, הידד והערכה של גולשים בדף הפייסבוק של העירייה, כגון : “כל הכבוד וההערכה”, “מהלך מכובד, כל הכבוד”, “כבוד והערכה לכל תושבי ברוקין” (דף הפייסבוק של עיריית ברוקין, 23 במרץ 2019). גם פתח פרסמה בדף הפייסבוק הרשמי שלה את החלטת עיריית ברוקין (דף הפייסבוק הרשמי של הפתח, 23 במרץ 2019).

מימין : החלטת עיריית ברוקין (דף הפייסבוק של עיריית ברוקין, 23 במרץ 2019). משמאל: דף הפייסבוק הרשמי של פתח מפרסם את החלטת עיריית ברוקין (דף הפייסבוק הרשמי של הפתח, 23 במרץ 2019)
- ב-26 במרץ 2019 חנכו תושבים בכפר עבוין (גזרת ראמאללה) רחוב על שם עמר אבו לילא (חשבון הטוויטר QUDSN, 26 במרץ 2019). יצוין כי ב-20 במרץ 2019 איתרו כוחות הביטחון הישראליים את אבו לילא מסתתר בבית בכפר עבוין.
בנייה במחדש של בית המחבל שביצע את הפיגוע בברקן
- דף הפייסבוק הרשמי של פתח פרסם תמונות המתעדת את בנייתו מחדש של בית המחבל אשרף אלנעאלוה (אשר ביצע את פיגוע הירי באזור תעשיה ברקן בו נהרגו שני ישראלים), בטול כרם (דף הפייסבוק הרשמי של פתח, 23 במרץ 2019). מעיון בתמונות, עולה, כי מדובר בבנייה של בית חדש בסמוך לבית הקודם שנהרס ע”י כוחות צה”ל לפני מספר חודשים.

דף הפייסבוק של פתח מציג תמונות המתעדות את בנייתו של בית המחבל אשרף אלנעאלוה בטול כרם (דף הפייסבוק הרשמי של הפתח, 23 במרץ 2019)
סקר דעת קהל פלסטיני
- מכון הסקרים הפלסטיני PSR בראשות ח’ליל שקאקי פרסם תוצאות סקר דעת קהל פלסטיני שנערך בין התאריכים 16-13 במרץ 2019 ברצועת עזה, וביהודה ושומרון וכלל 1,270 משתתפים. להלן עיקר התוצאות (אתר PSR, 20 במרץ 2019) :
- לגב השאלה למי היו הנשאלים מצביעים לתפקיד יו”ר הרשות במידה והיו נערכות בחירות, 51% השיבו לאבו מאזן לעומת 41% לאסמאעיל הניה (זאת בניגוד לסקר הקודם שנערך לפני שלושה חודשים בו הניה גבר על אבו מאזן).
- לו היו נערכות בחירות למועצה המחוקקת, סיעת פתח הייתה גוברת על סיעת חמאס, 39% לעומת 32%.
- 34% מרוצים מתפקודו של אבו מאזן לעומת 62% שאינם מרוצים.
- 60% רוצים שאבו מאזן יתפטר מתפקידו לעומת 35% שרוצים שימשיך.
- 69% חוששים מהפסקת תשלום המשכורות לעובדי הרשות, לאחר שזו מתנגדת לקבל את כספי הסילוקין ישראל לאחר קיזוז.
- 54% אחוזים חוששים מקריסת הרשות בשל הפסקת תשלום משכורות עובדי הרשות, לעומת 40% שלא חוששים מכך.
- 37% מצדדים במשא ומתן לשלום עם ישראל, לעומת 36% המצדדים במאבק מזוין, ו-22% תומכים ב”התנגדות עממית בדרכי שלום”.
[1] פירוט ראו פרסום נפרד של מרכז המידע אודות סבב הסלמה. ↑
[2] ”פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑