חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (25-19 בדצמבר 2018)

משתתפי צעדת השיבה במזרח רפיח.

משתתפי צעדת השיבה במזרח רפיח.

אחמד בחר נואם במזרח אלבריג' (דף הפייסבוק של המועצה המחוקקת ברצועה, 21 בדצמבר 2018).

אחמד בחר נואם במזרח אלבריג' (דף הפייסבוק של המועצה המחוקקת ברצועה, 21 בדצמבר 2018).

מסיבת העיתונאים (חשבון הטוויטר של העיתונאי חסן אצליח, 22 בדצמבר 2018).

מסיבת העיתונאים (חשבון הטוויטר של העיתונאי חסן אצליח, 22 בדצמבר 2018).

פעילות המשט השבועי בצפון הרצועה (דף הפייסבוק של

פעילות המשט השבועי בצפון הרצועה (דף הפייסבוק של "הרשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה", 24 בדצמבר 2018).

פגישת משלחת חמאס עם שר החוץ האיראני ט'ריף (דף הפייסבוק של סיעת

פגישת משלחת חמאס עם שר החוץ האיראני ט'ריף (דף הפייסבוק של סיעת "השינוי והרפורמה", 23 בדצמבר 2018).

אבו מאזן נושא נאום בכינוס ההנהגה הפלסטינית במקאטעה בראמאללה (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 22 בדצמבר 2018).

אבו מאזן נושא נאום בכינוס ההנהגה הפלסטינית במקאטעה בראמאללה (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 22 בדצמבר 2018).

פגישת אלמאלכי לברוב (דף הפייסבוק של משרד החוץ הפלסטיני, 21 בדצמבר 2018).

פגישת אלמאלכי לברוב (דף הפייסבוק של משרד החוץ הפלסטיני, 21 בדצמבר 2018).

  • ב”צעדות השיבה” ביום שישי האחרון עלה רף האלימות יחסית לשבועות הקודמים, המפגינים יידו אבנים, הבעירו צמיגים, השליכו רימונים ומטענים לעבר צה”ל וניסו מספר פעמים לחתוך את גדר הביטחון. כתוצאה ממעשי האלימות נהרגו ארבעה פלסטינים.
  • בעקבות זאת שיגרו חמאס ושאר אירגוני הטרור איומים מפורשים כלפי ישראל. על פי ההודעה שפרסם חדר המבצעים המשותף של הארגונים יהווה יום השישי הקרוב (28 בדצמבר 2018) “מבחן מכריע” עבור ישראל. אם לפלסטינים יהיו נפגעים במהלך ההפגנות הם יגיבו בחריפות, הודעתם מעידה כי למרות שבשבועות הקודמים ירד רף האלימות פוטנציאל ההסלמה שריר וקיים.
  • לאחר ההסלמה ביהודה ושומרון בשבוע שעבר (ארבעה פיגועי ירי, דקירה ודריסה) חלה השבוע ירידה בהיקף הפיגועים וב”איכותם”. חלק מהסיבות לכך הינן, להערכתנו, פעילות הסיכול והמנע האינטנסיבית של כוחות הביטחון הישראלים.
  • בישיבת הנהגת הרשות הפלסטינית הודיע אבו מאזן, כי בית הדין לחוקה ברשות הפלסטינית פרסם החלטה בדבר פיזור המועצה המחוקקת ועריכת בחירות חדשות תוך שישה חודשים. מהלך זה מהווה פגיעה בחמאס באשר יו”ר “המועצה המחוקקת”, שהינו איש חמאס, אמור למלא זמנית את מקומו של אבו מאזן במקרה של מוות או נבצרות. מעבר לכך “המועצה המחוקקת” אינה מתפקדת וההחלטה שהתקבלה אינה חוקית (חוק היסוד של הרשות אינו מתיר לאבו מאזן לפזר את “המועצה המחוקקת”).
“צעדת השיבה” (21 בדצמבר 2018)

“צעדת השיבה” ביום שישי 21 בדצמבר 2018 (ה-39 במספר) עמדה בסימן “הנאמנות לגיבורי ההתנגדות בגדה”. בצעדה השתתפו כ-8,000 מפגינים פלסטינים, שהתקהלו בחמשת המוקדים ה”מסורתיים” לאורך גבול ישראל רצועת עזה. רף האלימות במהלך הצעדה עלה יחסית לשבועות הקודמים: המפגינים יידו אבנים, הבעירו צמיגים, השליכו רימונים ומטענים לעבר כוחות צה”ל . כמו כן נרשמו מספר ניסיונות לחתוך את גדר הביטחון.

  • כבכל שבוע נכחו באירועים בכירי חמאס ביניהם פתחי חמאד, חבר הלשכה המדינית של חמאס, חמד בחר, סגן יו”ר המועצה המחוקקת ח’ליל אלחיה, חבר הלשכה המדינית של חמאס, ועוד. בדברים שנשאו המשיכו להדגיש, כי הצעדות תמשכנה “עד להשגת מטרותיהן”.
 פתחי חמאד נואם במזרח ג'באליא.   אחמד בחר נואם במזרח אלבריג' (דף הפייסבוק של המועצה המחוקקת ברצועה, 21 בדצמבר 2018).
מימין: פתחי חמאד נואם במזרח ג’באליא. משמאל: אחמד בחר נואם במזרח אלבריג’ (דף הפייסבוק של המועצה המחוקקת ברצועה, 21 בדצמבר 2018).
  • לאור העלייה ברף האלימות מנין ההרוגים בצעדה היה גבוה יחסית לשבועות האחרונים. דובר משרד הבריאות ברצועת עזה דיווח, כי באירועי “צעדת השיבה” נהרגו שלושה מפגינים ונפצעו ארבעים (חשבון הטוויטר של אשרף אלקדרה, 21 בדצמבר 2018). ב-22 בדצמבר 2018 נמסר, כי אחד הפצועים מת מפצעיו (דף הפייסבוק של ד”ר אשרף אלקדרה, 22 בדצמבר 2018), כך שמספר ההרוגים עלה לארבעה. שניים מההרוגים היו פעילי פתח.
  • על רקע מותם של ארבעת המפגינים שיגרו הזרועות הצבאיות של ארגוני הטרור ברצועת עזה איומים מרומזים לתגובה נגד ישראל. חדר המבצעים המשותף של הזרועות הצבאיות, בראשות חמאס, התכנס לדון בנושא. לאחר הישיבה התפרסמה הודעה לפיה יום שישי הקרוב (28 בדצמבר 2018) יהווה “מבחן מכריע בנוגע להתנהגות הכיבוש וכוונותיו”. עוד נמסר בהודעה, כי לחדר המבצעים תגובות מוכנות שאופיין, תזמונן וצורתן ייקבעו בהתאם להתפתחויות בשטח. אם יהיו נפגעים רבים במהלך ההפגנות הם יגיבו בחריפות נגד ישראל (אתר הזרוע הצבאית של חמאס, 23 בדצמבר 2018).
  • בכירי חמאס התייחסו גם הם לרף האלימות הגבוה שהופגן השבוע ולהרוגים, שנגרמו כתוצאה ממנו:
    • אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, בנאום שנשא באחת מהלוויות ההרוגים, אמר כי חמאס פנתה למתווכים בנושא ההסדרה כדי שיטפלו בכל הקשור ל”צעדים התוקפניים” של ישראל (פאל אינפו, 22 בדצמבר 2018).
    • פוזי ברהום, דובר חמאס, גינה את פעולותיה של ישראל נגד “המפגינים בדרכי שלום” במסגרת הצעדה ואמר, כי פעולות אלה מהוות פגיעה בזכויות אדם והפרה של החוק הבינלאומי. לדבריו פעילות ישראל היא הוכחה לכך שהיא מתחמקת מהבנות ההרגעה ומהסרת “המצור”. ברהום קרא לפנות למתווכים ולקהילה הבינלאומית כדי לאלץ את ישראל להפסיק את “פשעיה” נגד העם הפלסטיני (אתר חמאס, 21 בדצמבר 2018).
    • עצאם חמאד, האחראי על ועדת הקשרים הבינלאומיים ב”רשות הלאומית העליונה של צעדת השיבה”, הצהיר כי הרג המפגינים הלא-אלימים מהווה הפרה חמורה של ההבנות שהושגו עם מצרים להרגעת המצב ברצועה. לדבריו הרשות הייתה מחויבת לשקט ושמרה על האופי הלא-אלים של הצעדות, אולם ישראל (“הכיבוש”) הגבירה את ההרג וגרמה לפגיעות חמורות בקרב המפגינים הלא-אלימים. חמאד הזהיר כי המשך הסחבת מצד ישראל בהסרת “המצור” יגרום לפיצוץ בעזה (סוכנות אנטוליה, 22 בדצמבר 2018).

מסיבת העיתונאים (חשבון הטוויטר של העיתונאי חסן אצליח, 22 בדצמבר 2018).
מסיבת העיתונאים (חשבון הטוויטר של העיתונאי חסן אצליח, 22 בדצמבר 2018).

  • הג’האד האסלאמי בפלסטין פרסם הודעה לפיה הרג המפגינים הלא-אלימים מהווה הסלמה חמורה, שכן רוב הפגיעות אירעו במרחק רב מגד הביטחון, והדבר מעיד על “הכוונות התוקפניות של הכיבוש”. בהודעה מודגש כי “הטרור הציוני” רק יגרום לפלסטינים ו”להתנגדות” להגביר את העמידה האיתנה ולהמשיך בהתנגדות. (האתר הרשמי של הג’האד האסלאמי, 21 בדצמבר 2018).
משט מחאה
  • ב-24 בדצמבר 2018 בשעות אחר הצהרים התקיים המשט ה-21. במשט השתתפו 25 סירות, והוא התקיים תחת הסיסמא “דמנו- מפת השחרור” (צפא, 24 בדצמבר 2018). במקביל התקיימה הפגנה בחוף סמוך לגבול ישראל רצועת עזה. שתי הפגנות נוספות (לא מתוכננות) התקיימו במזרח העיר עזה. ד”ר אשרף אלקדרה, דובר משרד הבריאות בעזה, מסר כי 14 פלסטינים נפצעו בעת שהשתתפו בפעילויות בצפון הרצועה (דף הפייסבוק של ד”ר אשרף אלקדרה, 24 בדצמבר 2018).
  • טרם המשט קראה הרשות העליונה לצעדת השיבה הגדולה והסרת המצור, שביקשה לשלוט על האירועים, שלא לקיים פעילויות במחנה השיבה מזרחית לעזה. היא הדגישה, כי כל הפעילויות ייערכו בגבול הימי בצפון מערב הרצועה (פלסטין אליום, 23 בדצמבר 2018). למרות הקריאה התכנסו עשרות פלסטינים במזרח העיר עזה (מוצב מלכה) והבעירו צמיגים (שהאב, 24 בדצמבר 2018). במהלך האירועים הזהירו דוברים מטעם הרשות העליונה לצעדת השיבה את ישראל, כי אם תמשיך לבצע את “פשעיה” כל האפשרויות יהיו פתוחות בפני “ההתנגדות” (אלאקצא, 24 בדצמבר 2018).
הבערת צמיגים במזרח העיר עזה (דף הפייסבוק של "יחידת הצמיגים – אזור אלזיתון", 24 בדצמבר 2018).    הבערת צמיגים במזרח העיר עזה (דף הפייסבוק של "יחידת הצמיגים – אזור אלזיתון", 24 בדצמבר 2018).
הבערת צמיגים במזרח העיר עזה (דף הפייסבוק של “יחידת הצמיגים – אזור אלזיתון”, 24 בדצמבר 2018).
  • השבוע לא בוצע ירי רקטות או פצצות מרגמה לעבר ישראל.
ירי רקטות ופצצות מרגמה בסבבי ההסלמה ובתקופה שביניהם[1]

ירי רקטות ופצצות מרגמה בסבבי ההסלמה ובתקופה שביניהם

ירי רקטות ופצצות מרגמה בשנה האחרונה

ירי רקטות ופצצות מרגמה בשנה האחרונה

ירי בחתך רב שנתי

ירי בחתך רב שנתי

פיגועים
  • ב-20 בדצמבר 2018 בוצע ירי לעבר צומת עפרה (צפונית מזרחית לראמאללה) מכיוון עין יברוד. בסריקות שביצעו כוחות הביטחון הישראליים נמצאו קליעים סמוך לתחנת ההסעה במקום. בעקבות אירוע הירי הוגברה הכוננות באזור. כוח צה”ל ביצע ירי לעבר מכונית, שהגיעה מכיוון גבעת אסף, אשר לא שעתה לקריאות לעצור. כתוצאה מהירי נהרג תושב מזרח ירושלים ואדם נוסף נפצע. ממצאים ראשוניים העלו, כי הנהג לא ניסה לדרוס את חיילי צה”ל. בכלי הרכב לא נמצאו אמצעי לחימה. המשטרה הצבאית פתחה בחקירת האירוע.
אירועים נוספים
  • כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות סיכול ומנע. ברחבי יהודה ושומרון נמשכו אירועי יידוי אבנים לעבר כלי רכב ישראליים. לא היו נפגעים אך נזק נגרם לכלי רכב רבים. להלן מספר אירועים:
    • 23 בדצמבר 2018 – אבנים יודו לעבר כלי רכב באזור דיר נזאם סמוך לנווה צוף (צפונית מערבית לראמאללה). לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי הרכב (הצלה ללא גבולות יו”ש, 23 בדצמבר 2018).
    • 21 בדצמבר 2018 – פלסטיני חשוד נעצר לאחר שיידה אבנים לעבר כביש סמוך לכפר מריחה, בין מבוא דותן לחרמש (מערבית לג’נין). ברשות החשוד נמצאה סכין והוא הועבר לחקירה (דובר צה”ל, 21 בדצמבר 2018).
    • 21 בדצמבר 2018 – בעקבות הפיגועים בצומת עפרה ובגבעת אסף בהם נהרגו שני חיילי צה”ל ונפצעו תשעה בני אדם פעלו כוחות הביטחון הישראליים במרחב כפר כובר (אזור אלבירה) ממנו יצאו המחבלים. במסגרת הפעילות ביצעו כוחות הביטחון מיפוי הנדסי של בתי המחבלים לקראת הריסתם (דובר צה”ל, 21 בדצמבר 2018).
פיגועים משמעותיים שבוצעו ביהודה ושומרון[2]

פיגועים משמעותיים שבוצעו ביהודה ושומרון

סיוע כלכלי לרצועה
  • סוכנות אונר”א הודיעה כי סין סיפקה לסוכנות סיוע כלכלי בגובה של 2,350,000 דולרים לשנת 2018 (ופא, 21 בדצמבר 2018).
  • יוסף אבראהים, תת-השר לפיתוח חברתי ברצועה הודיע, כי ב-24 בדצמבר 2018 יועבר סיוע כלכלי מתוך הסיוע שהעבירה קטר ל-5,000 פצועים ומשפחות הרוגים מ”צעדות השיבה”. כמו כן יועבר סכום של 100$ ל-50,000 משפחות עניות ברצועה. לדברי תת השר מועד העברת הכספים למשפחות יפורסם “לאחר שיינקטו כל הצעדים הדרושים לכך” (פלסטין אליום, 23 בדצמבר 2018).
הודעה על הפסקת שידורי ערוץ אלאקצא
  • ערוץ הטלוויזיה אלאקצא בבעלות וניהול חמאס הודיע על הפסקת שידוריו החל מ-20 בדצמבר 2018 בשל קשיים כלכליים אליהם נקלע הערוץ (אמד, 19 בדצמבר 2018). למרות זאת המשיך הערוץ לשדר כרגיל זאת לאחר שאסמאעיל הניה ראש הלשכה המדינית של חמאס הודיע, כי קיבל החלטה לפיה ימשיך הערוץ לשדר (שהאב, 20 בדצמבר 2018). הערוץ פרסם הודעה כי המשיך בשידור לאחר שבעקבות מאמצי תורמים נפתרו חלק מהבעיות הכלכליות אליהן נקלע הערוץ. יוזכר כי בנין ערוץ אלאקצא נהרס בעקבות תקיפה מהאוויר של חיל האוויר הישראלי במהלך סבב ההסלמה האחרון ברצועת עזה (13-11 בנובמבר 2018).
איראן חמאס
  • גורמי ממשל איראניים בכירים נפגשו עם משלחת סיעת חמאס במועצה המחוקקת הפלסטינית בראשות מחמוד אלזהאר המבקרת בימים אלה באיראן. בפגישה שערכה המשלחת עם עלי לריג’אני, יו”ר המג’לס, הצהיר לריג’אני, כי על כל העולם להסב את תשומת ליבו ל”פשעיה” של ישראל בכלל וברצועת עזה בפרט. בפגישה שערכו עם עלי אכבר וילאיתי, יועץ מנהיג איראן לעניינים בינלאומיים, אמר כי “התנגדות” איתנה היא הדרך היחידה להיחלץ מ”מזימותיה” של ישראל. בפגישה שערכו חברי המשלחת עם מחמד ג’ואד ט’ריף, שר החוץ האיראני, הביע ט’ריף את צערו על פירוק “המועצה המחוקקת” והדגיש כי צעד זה מנוגד לעקרונות הדמוקרטיה והוא משחק לידי ישראל (ראו להלן).
פגישת משלחת חמאס עם עלי לאריג'אני (אירנה בערבית, 22 בדצמבר 2018) .     פגישת משלחת חמאס עם שר החוץ האיראני ט'ריף (דף הפייסבוק של סיעת "השינוי והרפורמה", 23 בדצמבר 2018).
מימין: פגישת משלחת חמאס עם עלי לאריג’אני (אירנה בערבית, 22 בדצמבר 2018) . משמאל: פגישת משלחת חמאס עם שר החוץ האיראני ט’ריף (דף הפייסבוק של סיעת “השינוי והרפורמה”, 23 בדצמבר 2018).
פגישת נצראללה עם מזכ”ל הג’האד האסלאמי זיאד נח’אלה
  • מזכ”ל חזבאללה, חסן נצראללה, נועד ב-20 בדצמבר 2018, עם משלחת הנהגת הג’האד האסלאמי, בפלסטין בראשות זיאד נח’אלה, המזכ”ל ובהשתתפות חברי הלשכה המדינית של התנועה. נצראללה בירך את האורחים על בחירת ההנהגה החדשה של הארגון. שני הצדדים הדגישו את ה”קשר הג’האדי של אחים” הקיים בין “תנועות ההתנגדות” (קרי, ארגוני הטרור) בלבנון ובפלסטין, ובפרט בין הג’האד האסלאמי לחזבאללה. כן נדונו האתגרים וההזדמנויות לתוכנית “ההתנגדות” ו”לציר ההתנגדות” (אתר יחסי הציבור של חזבאללה, 20 בדצמבר 2018).
הודעת אבו מאזן על פירוק המועצה המחוקקת ומשמעותה
  • בישיבת הנהגת הרשות הפלסטינית הודיע אבו מאזן, כי בית הדין לחוקה ברשות הפלסטינית פרסם החלטה בדבר פיזור המועצה המחוקקת ועריכת בחירות חדשות למועצה תוך שישה חודשים. לדברי אבו מאזן צעד זה הינו ראשון בתהליך יישום החלטות המועצה הלאומית הפלסטינית והמועצה המרכזית של אש”ף (הטלוויזיה הפלסטינית, 22 בדצמבר 2018).
  • המהלך של אבו מאזן מהווה פגיעה בחמאס באשר עזיז דויכ, איש חמאס ויו”ר המועצה המחוקקת, אמור למלא זמנית את מקומו במקרה של פטירתו או נבצרות מצדו (עד לבחירות כלליות לתפקיד יו”ר הרשות). מעבר לכך מדובר במהלך סמלי מכיוון שהמועצה המחוקקת אינה מתפקדת מאז השתלטות חמאס על הרצועה ביוני 2007. בנוסף לכך החלטה זאת אינה חוקית מכיוון שחוק היסוד של הרשות הפלסטינית אינו מתיר לאבו מאזן לפזר את המועצה המחוקקת.
  • בתגובה להחלטת אבו מאזן אמר צאא’ב עריקאת, יו”ר הועד הפועל של אש”ף, כי ההחלטה על פיזור המועצה המחוקקת עולה בקנה אחד עם החלטת המועצה המרכזית והועד הפועל להפוך את הרשות הפלסטינית למדינה. לדברי עריקאת במסגרת המעבר יהפוך אבו מאזן לנשיא מדינת פלסטין והוועד הפועל יהפוך לממשלה ויתקיימו בחירות למועצה המכוננת של המדינה (הטלוויזיה הפלסטינית, 24 בדצמבר 2018).
  • בקרב בכירי חמאס זכתה הודעת אבו מאזן לביקורת חריפה. יחיא מוסא, חבר המועצה המחוקקת, אמר כי אין ערך להחלטתו של אבו מאזן מכיוון שהמועצה היא “אדון לעצמה” . הוא ציין, כי המועצה תמשיך לבצע את תפקידה ברצועת עזה אך בשל החלטת אבו מאזן היא תפסיק לפעול בגדה (חשבון הטוויטר שבכה קדס, 22 בדצמבר 2018). להלן כמה תגובות נוספות:
  • חסאם בדראן, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי חמאס תגבש עמדה סופית ורשמית בנוגע להחלטתו של אבו מאזן. לדבריו על פי חוקי המערכת הפוליטית הפלסטינית לאיש אין סמכות לפזר את המועצה המחוקקת וניתן לפרק את המועצה רק באמצעות בחירות (ערוץ אלאקצא, 22 בדצמבר 2018).
  • משיר אלמצרי, דובר סיעת חמאס ב”מועצה המחוקקת”, הכריז בתגובה, כי כהונתו של אבו מאזן הגיעה לקיצה (אלמיאדין, 22 בדצמבר 2018).
  •  ב-24 בדצמבר 2018, נפגש אבו מאזן בלשכתו בראמאללה עם יו”ר ועדת הבחירות המרכזית הפלסטינית, ד”ר חנא נאצר, ודן עמו בהחלטת בית הדין החוקתי של הרשות לקיים בחירות למועצה המחוקקת. נאצר עדכן, כי ועדת הבחירות המרכזית מוכנה לקיים את הבחירות בכל עת שיבקשו ממנה בהתאם לצו נשיאותי שיוציא אבו מאזן (דף הפייסבוק של ועדת הבחירות המרכזית הפלסטינית, 24 בדצמבר 2018).

אבו מאזן בלשכתו עם יו"ר ועדת הבחירות המרכזית הפלסטינית (דף הפייסבוק של ועדת הבחירות המרכזית הפלסטינית, 24 בדצמבר 2018)
אבו מאזן בלשכתו עם יו”ר ועדת הבחירות המרכזית הפלסטינית 
(דף הפייסבוק של ועדת הבחירות המרכזית הפלסטינית, 24 בדצמבר 2018)

נאום אבו מאזן בישיבת ההנהגה הפלסטינית
  • בישיבת ההנהגה נשא אבו מאזן נאום המפרט את מתווה הפעילות של המועצה המרכזית של אש”ף. לדבריו תפעל המועצה בשלושה מישורים עיקריים (הטלוויזיה הפלסטינית, 22 בדצמבר 2018):
    • פעילות מול ארה”ב: אבו מאזן הדגיש, כי הם מסרבים לדיאלוג או משא ומתן עם ממשל ארה”ב זאת לאחר שהממשל, לדבריו, זנח את התחייבויותיו. בתגובה לכך תפעל הרשות הפלסטינית באופן אינטנסיבי להצטרף לארגונים בינלאומיים רבים, בריתות ואמנות בינלאומיות כולל כאלה שארה”ב ביקשה מהרשות הפלסטינית שלא להצטרף אליהם. בהקשר זה ציין אבו מאזן, כי למרות שהוטל וטו על בקשת הרשות לקבלת חברות מלאה באו”ם, במהלך 2019 היא תמשיך להגיש בקשה מידי חודש בחודשו. בדבריו התגאה, כי הם הצליחו לטרפד העברת הצעת החלטה של ארה”ב באו”ם המגדירה את חמאס כארגון טרור באמצעות “תחבולה משפטית” שבה דרשו להתנות את קבלת ההחלטה ברוב של שני שלישים.
    • פעילות מול ישראל: אבו מאזן גינה את העברת הכספים לחמאס על ידי ישראל וטען כי הכספים הועברו אישית ע”י ראש ממשלת ישראל כדי לשמר את שלטונה ברצועה ולחבל בגדה ובכך לטרפד את הפיוס. לדברי אבו מאזן תערך בחינה מחודשת של כל ההסכמים שנחתמו בין אש”ף לבין ישראל ובראשם “פרוטוקול פריס” הדן ביחסים הכלכליים בין השתיים[3].
    • דבריו של אבו מאזן ובעיקר אלה הקשורים לפירוק המועצה המחוקקת זכו לתגובות חיוביות מצד בכירי פתח והרשות ולגינוי מצד בכירי חמאס. עזאם אלאחמד, דובר פתח, הדגיש כי פתח תומכת בהחלטתו של אבו מאזן לפנות למועצת הביטחון של האו”ם מידי חודש כדי לבקש חברות מלאה במועצה. באשר ל”פרוטוקול פריז” דובר פתח, ציין כי בעבר הם נועדו עם אביגדור ליברמן שר הביטחון בנושא וביקשו ממנו להודיע למדינת ישראל כי הם מעוניינים לחזור לשולחן הדיונים בנושא. ליברמן סירב ואמר, כי יעביר את הנושא לממשלה אולם שבוע לאחר מכן הוא התפטר מתפקידו (הטלוויזיה הפלסטינית, 22 בדצמבר 2018). עבאס זכי חבר הועד המרכזי של פתח ציין כי פירוק המועצה המחוקקת מהווה הזדמנות לסגת מהסכמי אוסלו (אלמיאדין, 23 בדצמבר 2018).
פגישת ריאצ’ אלמאלכי עם שר החוץ הרוסי
  • ריאצ’ אלמאלכי, השר לענייני חוץ והגירה ברשות הפלסטינית, נועד עם סרגיי לברוב שר החוץ הרוסי. במהלך מסיבת עיתונאים שערכו השניים הצהיר ריאצ’ אלמאלכי כי מתקיים תיאום מתמשך בין רוסיה לבין הרשות הפלסטינית שמטרתו לחזק את היחסים בין הצדדים ולהגביר את הפעילות הפוליטית האזורית והבינלאומית. לדבריו שיתוף הפעולה התפתח גם בכיוון הכלכלי. כמו כן דנו השניים בתהליך השלום עם ישראל ותפקידה של רוסיה בתהליך (אלג’זירה, 21 בדצמבר 2018).
יחסי הרשות הפלסטינית עם איראן
  • בראיון שהעניק עבאס זכי, חבר הועד המרכזי של פתח, לערוץ אלמיאדין אמר כי הפלסטינים מודים לאיראן על תמיכתה בעם הפלסטיני והדגיש כי איראן תומכת בסוגיה הפלסטינית ולא בפלג מסוים (ערוץ אלמיאדין, 23 בדצמבר 2018). ברשות הפלסטינית מיהרו להכחיש את דבריו. “מקור רשמי” ציין כי הצהרותיו של עבאס זכי אינן נכונות ואינן מביעות את עמדתה של ההנהגה הפלסטינית אלא מביעות את עמדותיו של עבאס זכי בלבד (ופא, 24 בדצמבר 2018).
סקר דעת קהל בקרב הציבור הפלסטיני
  • מכון הסקרים בראשות ד”ר ח’ליל שקאקי פרסם ב-18 בדצמבר 2018 ניתוח ראשוני של הסקר הרבעוני שנערך בין התאריכים 16-12 בדצמבר 2018. הסקר נערך בקרב 1,270 נשאלים ביהודה, שומרון ורצועת עזה. ממצאי הסקר מעידים על התחזקות מה של חמאס בקרב הציבור הפלסטיני ביהודה שומרון ורצועת עזה ועל אי-שינוי במעמדה של פתח קרב הציבור. כך למשל שיעור המשיבים ביהודה ושומרון כי יצביעו עבור חמאס בבחירות עלה ל-29% (לעומת 21% במשאל שנערך בספטמבר 2018), שיעור התומכים בפתח נותר דומה לזה שהיה ( 39% לעומת 38% בספטמבר). שיעור הקריאה להתפטרות אבו מאזן נשארו גם הם דומים: 55% ביהודה ושומרון ו-77% ברצועת עזה (PCPSR, 18 בדצמבר 2018).
פעילות צה”ל
  • נמשכת פעילות כוחות צה”ל במסגרת מבצע “מגן צפוני” לאיתור מנהרות חזבאללה. ב-21 בדצמבר 2018 הודיע צה”ל על תחילת השלב שני של המבצע הכולל נטרול והשמדה של המנהרות שנחשפו שנועד להוציא את המנהרות מכלל שימוש ולמנוע מחזבאללה לעשות בהן שימוש. לדברי צה”ל מבוצע שלב הנטרול בכמה שיטות ואמצעים בהתאם למאפייני כל מנהרה. תהליך הנטרול נעשה משטח ישראל אך הוא יוציא את המנהרות מכלל שימוש גם בצד הלבנוני. ב-21 בדצמבר 2018 הושמדה, באמצעות פיצוץ, מנהרת הטרור שנחפרה בכפר רמיה וחצתה את גבול ישראל סמוך למושב זרעית (דובר צה”ל, 21 בדצמבר 2018).
פעילות צה"ל סמוך לכפר כלא (אתר בנת ג'ביל, 25 בדצמבר 2018). כוחות צה"ל מגביהים את גדר ביטחון מול העיירה עדיסה (במקטע שבין משגב למטולה) (חשבון הטוויטר של עלי שעיב, 23 בדצמבר 2018)    פעילות צה"ל סמוך לכפר כלא (אתר בנת ג'ביל, 25 בדצמבר 2018). כוחות צה"ל מגביהים את גדר ביטחון מול העיירה עדיסה (במקטע שבין משגב למטולה) (חשבון הטוויטר של עלי שעיב, 23 בדצמבר 2018)
פעילות צה”ל סמוך לכפר כלא (אתר בנת ג’ביל, 25 בדצמבר 2018). כוחות צה”ל מגביהים את גדר ביטחון מול העיירה עדיסה (במקטע שבין משגב למטולה) (חשבון הטוויטר של עלי שעיב, 23 בדצמבר 2018)
דיון בנושא מבצע צה”ל במועצת הביטחון של האו”ם
  • ב-19 בדצמבר 2018 התקיים כינוס מיוחד של מועצת הביטחון של האו”ם בנושא מבצע “מגן צפוני”. הישיבה הסתיימה מבלי שהועלתה הצעת החלטה כלשהי להצבעה. כמו כן לא פורסמה הודעה משותפת מטעם המדינות חברות המועצה. במהלך הדיון התייצבו מספר מדינות (בעיקר ארה”ב) לצד ישראל ואף הדגישו את הצורך בשיפור האפקטיביות של פעילות יוניפי”ל. מדינות נוספות הגדירו את בניית המנהרות כהפרה אך טענו, כי גם ישראל מפרה באופן שגרתי את ההחלטה. במהלך הישיבה הודגש הצורך בהמשך פעילות יוניפי”ל וכן הצורך בקיום חקירה עצמאית ומקיפה של יוניפי”ל בשילוב צבא לבנון מצדו הצפוני של הגבול.
  • ז’אן פייר לה קרואה, תת מזכ”ל האו”ם לענייני שמירת שלום, סקר את ההתפתחויות האחרונות במבצע “מגן צפוני” ואמר כי יוניפי”ל אימת את קיומן של המנהרות על ידי יוניפי”ל, שבנייתן מהווה הפרה של החלטה 1701. הוא הפנה קריאה לרשויות לבנון לטפל במהירות במנהרות ולנטרל אותן יחד עם כוחות האו”ם. אמאל מדללי, שגרירת לבנון באו”ם, טענה כי פעולות ישראל גורמות לדאגה בקרב העם הלבנוני וכי פעולותיה של ישראל בשנים האחרונות ערערו את ביטחונה של לבנון. היא אישרה את מחויבות לבנון להחלטה 1701 והציגה אירועים בהם חדרה ישראל לשטחה האווירי של לבנון (אתר האו”ם, 19 בדצמבר 2018).
חזבאללה
  • התקשורת הלבנונית וחזבאללה ממשיכים לקיים “פרופיל נמוך” תקשורתי בעיסוקם בפעילות צה”ל למעט דיווחים אינפורמטיביים. בדברים שנשא נעים קאסם, סגן מזכ”ל חזבאללה, במהלך עצרת לציון יום השנה השלישי למותו של סמיר קנטאר, אמר כי ישראל חודרת למרחב האווירי של לבנון וכי בחודש האחרון מספר החדירות הגיע ל-150. הוא תהה היכן מועצת הביטחון והיכן ארה”ב והיכן הצדק עליו כולם מדברים. לדבריו לישראל מותר לעשות הכל שכן ארה”ב והמעצמות לצידה אך “ההתנגדות” לא תאפשר זאת. הוא ציין כי הפתרון היחיד מול ישראל הוא ההתנגדות (אלנשרה, 20 בדצמבר 2018).

[1] הסטטיסטיקה כוללת שיגורי רקטות ופצצות מרגמה על פי הערכות דובר צה"ל.
[2]
פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה.
[3]
פרוטוקול פריס" הוא הסכם מסגרת שלפיו נקבעו היחסים הכלכליים בין ישראל לרשות הפלסטינית. הפרוטוקול נחתם במאי 1994 והיווה חלק מהסכם אוסלו שנחתם מספר שבועות לאחר מכן. בתקופה האחרונה מאיימת הרשות לבטל את ההסכם.