בגבול רצועת עזה נמשך השקט על רקע מיקוד המאמצים ותשומת הלב של החמאס להתמודדות עם נגיף הקורונה. ביהודה ושומרון הרג כוח צה”ל פלסטיני, אשר יידה סלעים לעבר כלי רכב ישראלים. ההרוג הינו תושב נעלין. נמסר כי ברכבו נמצאו סלעים אותם יידה לעבר כלי רכב ישראלים במקומות נוספים. בכבישי יהודה ושומרון נמשכה ה”שגרה” של ידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה לעבר כלי רכב ישראלים (ובהם אוטובוסים) הנעים בכבישים.
- בשטחי הרשות הפלסטינית אותרה חולת קורונה נוספת, פלסטינית שהגיעה מארה”ב. מספר החולים עלה ל-60 מהם 58 ביהודה ושומרון ו-2 ברצועת עזה (ללא שינוי). עד כה החלימו 17 חולים בשטחי הרשות ונשלחו לבתיהם.
- ההסגר עליו הכריז ראש הממשלה הפלסטיני מחמד אשתיה נאכף ע”י שירותי הביטחון הפלסטינים. בשטחי הרשות דווח על רחובות ריקים, תנועה דלילה מאוד של אזרחים ובתי עסק סגורים. על אף אזהרות שהופנו לסוחרים התלוננו תושבים רבים על הפקעת מחירי מוצרי מזון בסיסיים ומסיכות. הרשות הודיעה, כי החנויות תישארנה פתוחות וכי אין מחסור במוצרים.
- התפתחויות הקשורות ליחסי הרשות הפלסטינית עם ישראל בעקבות התפשטות נגיף הקורונה:
- משרד האוצר הפלסטיני קיבל מישראל ב-22 במרץ 2020, 120 מיליון ₪ כתשלום עבור כספים שלגביהם התקיימו מו”מים והתחשבנויות מזה תקופה ארוכה. הפלסטינים דורשים לשחרר כ-650 מיליון ₪ נוספים מכספי הסילוקין שקוזזו ע”י ישראל. נמסר כי שר האוצר, משה כחלון, סרב להעביר כספים אלו.
- אבו מאזן, ובכירים פלסטינים נוספים, שבו ודרשו שישראל תשחרר את האסירים הביטחוניים, או לפחות את החולים, הסובלים ממחלות כרוניות ונערים עצורים. הפלסטינים פנו בשליחות אבו מאזן לצלב האדום הבינלאומי וארגון הבריאות העולמי והעלו דרישות אלו.
- על רקע הפרסומים בתקשורת הישראלית על היעדר סידורי לינה לפועלים הפלסטינים העובדים בארץ מחה בחריפות דובר הממשלה הפלסטינית על כך שהמעסיקים הישראלים של הפועלים הפלסטינים העובדים בישראל, אינם נותנים להם מקומות לינה ראויים. הוא גם טען, שמקומות העבודה הישראליים, הפכו ל”מדגרה למגיפת הקורונה” (טענה חסרת בסיס).
- ברצועת עזה מספר חולי הקורונה עודנו עומד על שניים. נמסר כי מצבם טוב והם מצויים במרכז הסגר. ממשל החמאס ברצועה ופעילי החמאס ממשיכים במגוון צעדי מנע: סגירת המעברים, חיטוי מוסדות ציבור, הוצאת 400 אסירים לחופשה, בניית חדרי הסגר (בניית 200 חדרים בצפון הרצועה כבר הושלמה), וחילופי מידע ותיאומים עם המצרים. עם זאת, עדיין נמנעת חמאס מהטל הסגר כולל על רצועת עזה.
לתשומת לב מיוחדת ראויות שתי התבטאויות, שלנוכח משבר הקורונה, הטילו על ישראל את האחריות לנעשה ברצועה: דובר משרד הבריאות ברצועה, ד”ר אשרף אלקדרה הטיל על ישראל את האחריות למצב הרפואי וההומניטרי ברצועה, וקרא גם לאו”מ לשאת באחריות (פלסטין און-ליין, 22 במרץ 2020); סגן יו”ר חמאס ברצועה, ח’ליל אלחיה הטיל על ישראל את האחריות, למקרה שהקורונה תתפשט ברצועה (אתר חמאס, 23 במרץ 2020). להערכתנו, האשמות מעין אלו עלולות לתת לגיטימציה למהלכי כוח נגד ישראל אם המצב ברצועה ייצא מכלל שליטה (מה שלא קרה עדיין)[1].
בחינת חלופות ל”צעדת השיבה” ב-30 במרץ 2020
- הרשות הלאומית העליונה לצעדות השיבה והמאבק בעסקת המאה ממשיכה לקיים דיונים אודות צעדת השיבה המתוכננת ב-30 במרץ 2020. בדיונים הללו נבחנות חלופות לצעדה, לנוכח התפשטות נגיף הקורונה. בין השאר נבחנה אפשרות ביצוע “פעילויות סמליות”, שתדגשנה את ההתנגדות ל”עסקת המאה” (למשל, הנפת דגלים שחורים בשטח ועל גגות בתים, פעולות הסברה בתקשורת האלקטרונית). בכיר בחמאס, מחמוד אלזהאר הדגיש, כי פעילויות אלו חייבות להתקיים “בתנאים תברואתיים מתאימים, ללא צפיפות, כדי לשמור על חיי התושבים” (אתר המועצה המחוקקת ברצועה, 16 במרץ 2020).
ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל
- במהלך השבוע לא אותרו נפילות רקטות ופצצות מרגמה בשטח ישראל.
ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך חודשי
ירי רקטות בחתך שנתי
פלסטיני הרוג בשל יידוי סלעים על כלי רכב ישראליים
- דובר צה”ל מסר, כי ב-22 במרץ 2020 בלילה סוכל ניסיון פיגוע סמוך לצומת נעלין (מערבית לראמאללה). כוחות צה״ל זיהו מספר חשודים שיידו סלעים לעבר כלי רכב ישראלים בכביש מהיר. חיילי צה”ל ירו לעבר החשודים, לאחר שיידו סלע והתכוננו לזרוק סלעים נוספים. הדובר הוסיף, כי אחד החשודים נהרג כתוצאה מהירי וחשוד נוסף נפצע ונמלט. כוחות צה”ל פתחו בסריקות במרחב (חשבון הטוויטר של צה”ל, 23 במרץ 2020). דווח, כי המחבל שנהרג נסע ברכב מלא סלעים אותם השליך לעבר כלי רכב חולפים (הצלה יו”ש, 22 במרץ 2020).
הסלע שפגע ברכב הישראלי
(חשבון הטוויטר של צה”ל, 23 במרץ 2020)
- בתקשורת הפלסטינית דווח, כי ההרוג הוא ספיאן נואף עבד אלחלים אלח’ואג’א, בן 31, מנעלין (ופא, 22 במרץ 2020; דף הפייסבוק Nilin.Ramallah.palestine, 23 במרץ 2020). דודו, ג’מאל אלח’ואג’א, טען כי ספיאן לא היה מבוקש, לא היה לו דבר ברכב והוא לא השליך אבנים, אלא בסך הכל נסע בכביש ראשי לקנות מצרכים (סוכנות וטן, 23 במרץ 2020).
מימין : ההרוג ספיאן נואף עבד אלחלים אלח’ואג’א (דף הפייסבוק של דודו של ההרוג, ג’מאל אלח’ואג’א, 23 במרץ 2020). משמאל : הפצוע בתקרית מחמוד בדר אלח’ואג’א (דף הפייסבוק Nilin.Ramallah.palestine, 23 במרץ 2020)
לכידת חוליית מחבלים שהניחה מטענים בחודשים האחרונים
- ב-18 במרץ 2020 לכדו כוחות הביטחון הישראליים חוליית מחבלים שהניחה מטענים סמוך למוצבים צה”ל בחודשים האחרונים בגזרת ראמאללה. ראש החולייה, היה אחראי להפרות סדר, יידוי אבנים ובקבוקי תבערה רבים בגזרת בנימין (חדשות ביטחון שדה, 18 במרץ 2020).
אירועים נוספים ביהודה ושומרון
- 23 במרץ 2020: מטען של צמיג בוער ובתוכו בלון גז הונח סמוך לנווה צוף (מערבית לראמאללה). לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 23 במרץ 2020).
- 23 במרץ 2020: אבנים יודו בין איתמר לחטמ”ר שומרון (דרומית מזרחית לשכם). לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 23 במרץ 2020).
- 22 במרץ 2020: אבנים יודו לעבר כלי רכב סמוך לצומת עזון (מזרחית לקלקיליה). לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 22 במרץ 2020).
- 22 במרץ 2020: אבנים יודו לעבר אוטובוס ישראלי בין יקיר לרבבה (מערבית מאריאל). נגרם נזק לשמשת האוטובוס, לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 22 במרץ 2020).
- 21 במרץ 2020: בקבוקי תבערה הושלכו לעבר כביש 55 בעזון (מזרחית לקלקיליה). לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 21 במרץ 2020).
- 20 במרץ 2020: בקבוקי תעברה הושלכו לעבר אוטובוס מזרחית לקלקיליה. לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 20 במרץ 2020).
- 19 במרץ 2020: אבנים יודו לעבר אוטובוס ישראלי בכביש גוש עציון סמוך לאלערוב (צפונית לחברון). נזק נגרם לשמשת האוטובוס, לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 19 במרץ 2020).
- 19 במרץ 2020: בקבוקי תבערה הושלכו מרכב חולף לעבר עמדת שמירה של צה”ל סמוך לגשר חלחול (המחבר בין חברון ומעבר תרקומיא). לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 19 במרץ 2020).
- 18 במרץ 2020: בקבוקי תבערה הושלכו לעבר גדר הביטחון של כרמי צור (דרום מערב גוש עציון). לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 18 במרץ 2020).
פיגועים משמעותיים ביהודה ושומרון[2]
מינוי נציב חדש לאונר”א
- אונר”א הודיעה ב-19 במרץ 2020 על מינויו של השוויצרי פיליפ לזריני (Philippe Lazzarini) לתפקיד הנציב הכללי של סוכנות אונר”א. בהודעת אונר”א נמסר כי ללזריני יותר מ-30 שנות ניסיון בסיוע הומניטרי ובתיאום בינלאומי באזורי סכסוך, ובכללם עזה ומזרח ירושלים, במסגרת האו”ם, הצלב האדום הבינלאומי והמגזר הפרטי. הוא הצטרף לאו”ם בשנת 2003 ובתפקידו האחרון שימש כסגן מתאם האו”ם ללבנון וכמתאם לעניינים המוניטריים ללבנון (אתר אונר”א, 19 במרץ 2020).
פיליפ לזריני
(אתר אונר”א, 19 במרץ 2020)
- פיליפ לזריני, הנציב הכללי של סוכנות אונר”א החליף בתפקיד את כריסטיאן סונדרס (Christian Saunders), ששימש כממונה הזמני על אונר”א מנובמבר 2019, לאחר שהחליף בתפקיד את הנציב הכללי הקודם, פייר קרנבול (Pierre Krähenbühl), שהתפטר לאחר שהוצא לחופשה מנהלתית על-ידי מזכ”ל האו”ם, בעקבות חקירה שנערכה נגדו.
[1] פרטים נוספים אודות התפשטות נגיף הקורונה ראו מסמך מרכז המידע מ-24 במרץ 2020: "המערכה הפלסטינית נגד התפשטות מגיפת הקורונה". ↑
[2] “פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑