- מאז הפסקת האש שהושגה בתום סבב ההסלמה הרביעי (20 ביולי 2018) מתאפיין המצב בשטח ברגיעה יחסית. אחד מביטוייה הינו ירידה משמעותית בהיקף ההצתות, שהובילה לפתיחתו מחדש של מעבר כרם שלום לפעילות חלקית (24 ביולי, החל משעות הצהרים). עם זאת המתיחות הביטחונית בגבול הרצועה, שמקורה במדיניות האלימות המבוקרת של חמאס צפויה להימשך, משום שגורמי היסוד שהובילו אליה לא נעלמו. מבחן אפשרי לכוונות חמאס עשוי להיות יום שישי הקרוב (27 ביולי 2018) במהלך הצעדה לעבר גדר הגבול.
סבב הסלמה נוסף ברצועת עזה
- ביום חמישי, 19 ביולי 2018, ביצע צה”ל ירי לעבר חוליית מפריחי בלוני הצתה, סמוך לעמדת תצפית של חמאס במזרח רפיח (בדרום רצועת עזה). כתוצאה מהירי נהרג פעיל הזרוע הצבאית של חמאס (אתר הזרוע הצבאית של חמאס, 19 ביולי 2018) ושלושה בני אדם נוספים נפצעו (דף הפייסבוק של דובר משרד הבריאות ברצועה, 19 ביולי 2018).
- ביום שישי 20 ביולי 2018, בחסות אירועי “צעדת השיבה” על גבול רצועת עזה, בוצע ירי צלפים בדרום הרצועה לעבר סיור של חיילי צה”ל. מהירי נהרג חייל צה”ל. האירועים הללו הובילו לסבב הסלמה נוסף (רביעי במספר) .
- התקרית, שבה נהרג חייל צה”ל, הוגדרה על ידי צה”ל כתקרית “החמורה ביותר” מאז תום מבצע “צוק איתן”, הביאה לחלופי אש, שכתוצאה מהם נהרגו שלושה פעילי הזרוע הצבאית של חמאס. מיד לאחר מכן החלה התקפה אווירית רחבת היקף של כלי טיס של חיל האוויר ברצועת עזה (למעלה משישים תקיפות, שכוונו בעיקר נגד תשתיות ומערכות פיקוד ושליטה של חמאס). במהלך התקיפות זוהו שלושה שיגורים של פצצות מרגמה מרצועת עזה. שניים מהם יורטו על ידי מערכת “כיפת ברזל”.
מימין: עמדת תצפית במזרח ח’אן יונס שהותקפה על ידי צה”ל (דף הפייסבוק “פלסטין לייב”, 22 ביולי 2018). משמאל: פלסטינים מתגודדים סביב עמדת התצפית שהותקפה (דף הפייסבוק של לשכת ההסברה של החזית העממית ברצועה, 21 ביולי 2018)
- בעקבות התקיפה המאסיבית של צה”ל התקיימו מגעים בין חמאס לבין מצרים וניקולאי מלאדנוב (שליח האו”ם למזרח התיכון), מגעים אלו הביאו להסכמה של חמאס להפסקת אש. בשעה 01:00 פרסם פוזי ברהום, דובר חמאס, הודעה לקונית לפיה הושגה רגיעה בין ישראל לבין הארגונים הפלסטינים ברצועת עזה [1].
- גורמי חמאס מועטים (בעיקר דוברים) התייחסו לסבב ההסלמה. בדבריהם הדגישו את חוסר הרצון לדרדר את המצב אך יחד עם זאת המשיכו להדגיש את הרצון לשמר את המשוואה של “תקיפה תחת תקיפה” אליה נוסף המרכיב “צליפה תחת צליפה”.
אירועים ברצועת עזה
- ב-19 ביולי 2018 שוגרו שתי פצצות מרגמה לעבר כוחות הביטחון הישראליים שעסקו בפעילות מבצעית סמוך לגבול בדרום רצועת עזה. לא היו נפגעים (דובר צה”ל, 19 ביולי 2018).
ירי רקטות ופצצות מרגמה בסבבי ההסלמה האחרונים וביניהם[2]
המספרים בחודשים מאי יוני יולי 2018 משקפים מספר מינימאלי של רקטות ופצצות מרגמה. בשלב זה אין ביכולתנו להפריד בין ירי רקטות לירי פצצות מרגמה.
ירי רקטות ופצצות מרגמה בשנה האחרונה
ירי בחתך שנתי
* מספר משוער של רקטות ופצצות מרגמה, ששוגרו במהלך שלושת סבבי הסלמה.
“טרור ההצתות”
- מאז הפסקת האש ביום שישי ניכרת ירידה בהיקף ההצתות. ב-23 ביולי 2018 דיווחו הכבאים על שריפה אחת בלבד באזור עוטף עזה . השריפה לא נגרמה מבלון או עפיפון הצתה. יחד עם זאת ישראל ממשיכה להגיב בחריפות נגד חוליות משגרי בלוני התבערה ברצועת עזה . במסגרת ביצעו כלי טיס של צה”ל מספר תקיפות:
- ב-19 ביולי 2018: כלי טיס תקף חולית משגרי בלוני תבערה בסמוך לעמדת חמאס בדרום רצועת עזה (דובר צה”ל, 19 ביולי 2018). בתקיפה נהרג פעיל הזרוע הצבאית של חמאס (שגרם לסבב ההסלמה האחרון).
- ב-22 ביולי 2018 : כלי טיס ביצע תקיפה נגד חוליה, ששיגרה בלוני תבערה בצפון רצועת עזה (דובר צה”ל, 22 ביולי 2018). כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו על טיל ששוגר לעבר קבוצת צעירים במזרח מחנה הפליטים ג’באליא על שני פלסטינים שנפצעו באורח בינוני וקל (חשבון הטוויטר של אשרף אלקדרה, 22 ביולי 2018).
- 23 ביולי 2018 :כלי טיס של חיל האוויר תקף חוליית פלסטינים ששיגרו בלוני תבערה בצפון רצועת עזה . לא נמסר על נפגעים. כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו על תקיפה של קבוצת פלסטינים סמוך לבית הקברות במזרח מחנה הפליטים ג’באליא (חשבון הטוויטר אמאמה, 23 ביולי 2018).
- 24 ביולי 2018 : צה”ל ביצע תקיפת אזהרה נגד חוליית מפריחי בלונים בצפון רצועת עזה. לא היו נפגעים (ynet, 24 ביולי 2018).
מימין: בלון ששוגר מעזה ונפל בשדרות יתכן והמדובר בבלון נפץ (דף הפייסבוק QUDSN, 23 ביולי 2018). משמאל: כוורות דבורים שנשרפו בעקבות בלוני תבערה ששוגרו מעזה (חשבון הטוויטר PALINFO, 18 ביולי 2018).
- ב-20 ביולי 2018 הוזעקו חבלני משטרת ישראל לבית בשכונת גילה שבדרום ירושלים. בחצר הבית נמצא בלון אליו נקשר בד ספוג בחומר דליק (דוברות המשטרה, 20 ביולי 2018). הבלון לא גרם לנזק. זו הפעם הראשונה בה מאותר שימוש בבלוני תבערה באזור ירושלים.
“צעדת השיבה”( יום שישי, 20 ביולי 2018 )
- צעדת יום שישי 20 ביולי 2018 התקיימה תחת הסיסמא “המזימה נגד זכויות הפליטים לא תעבור”. באירועים השתתפו כמה אלפי פלסטינים. עם תחילת האירועים החלה הצתת צמיגים בקרבת הגבול (חשבון הטוויטר אמאמה, 20 ביולי 2018). אסמאעיל הניה ובכירי חמאס נוספים השתתפו באירועים, הניה שהה במחנה השיבה מזרחית לעיר עזה (שהאב, 20 ביולי 2018). במהלך ההפגנות הגיעו מאות פלסטינים לאזור מעבר קרני (מצדו הפלסטיני) והחלו לשבור ולהרוס את התשתיות במקום. כוח צה”ל שהגיע למקום ביצע ירי לעברם והם התפזרו (דף הפייסבוק צבע אדום, 20 ביולי 2018).
- דובר משרד הבריאות בעזה מסר, כי באירועי “צעדת השיבה” ב-22 ביולי 2018 נהרגו ארבעה פלסטינים ו-120 נפצעו פציעות שונות ונפגעו משאיפת גז מדמיע, חמישים מהם פונו לבתי החולים (דף הפייסבוק של דובר משרד הבריאות ברצועה, 20 ביולי 2018). שלושה מההרוגים הם פעילי הזרוע הצבאית של חמאס, אחד נהרג במהלך הפרות סדר סמוך לגדר הביטחון במזרח העיר עזה. הרשות הלאומית העליונה לצעדת השיבה ברכה את ההרוגים וציינה כי יום שישי הבא (27 ביולי 2018) יקרא “הילדים השהידים” (חשבון הטוויטר אמאמה, 20 ביולי 2018).
- בחמאס ובשאר הארגונים קראו להמשך הצעדות ואף להרחבתן:
- פוזי ברהום, מסר כי ההשתתפות ההמונית בצעדות למרות התקיפות וההסלמה מצד ישראל מדגישה, כי העם הפלסטיני לא יישבר וכי הוא דבק בזכויותיו וברצונו להסיר את המצור מעל רצועת עזה ללא התחשבות בהקרבה (חשבון הטוויטר פאל אינפו, 20 ביולי 2018).
- ח’אלד אלעסכר בכיר חמאס אמר שאין לחמאס בעיה להקריב שהידים בדרך להשגת מטרתם שהינה שחרור אדמתם (אלאקצא, 20 ביולי 2018).
- ח’ליל אלחיה, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי “ההתנגדות” תישאר חמושה באופן גלוי וכי הצעדות תמשכנה עד שיושגו מטרות העם הפלסטיני (אלסאעה אלת’אמנה, 20 ביולי 2018) .
אירועים בשטח
- ב-22 ביולי 2018 במהלך פעילות כוחות הביטחון הישראליים למעצר חשודים במחנה הפליטים דהישה בבית לחם עצרו הכוחות שני חשודים בפעילות טרור ונחשפה מחרטה לייצור אמצעי לחימה. במהלך הפעילות יידו פלסטינים אבנים והשליכו מטענים ובקבוקי תבערה לעבר הכוחות אשר השיבו באמצעים לפיזור הפגנות ובירי באש חיה. בעימותים נהרג פלסטיני. צה”ל בודק את נסיבות מותו (דובר צה”ל, 22 ביולי 2018). בתקשורת הפלסטינית דווח, כי הפלסטיני שנהרג הוא ארכאן ת’אי’ר מזהר, בן 15, ממחנה הפליטים אלדהישיה. גופתו נעטפה בדגל החזית העממית לשחרור פלסטין ונישאה על כתפיהם של פעילי הארגון רעולי פנים (דף הפייסבוק QUDSN, 23 ביולי 2018). גם חמאס דיווחו על מותו (חשבון הטוויטר שהאב, 23 ביולי 2018).
פיגועים משמעותיים שבוצעו בשנה האחרונה[3]
המצב המעברים
- לאחר שמעבר כרם שלום היה סגור בשל ההסלמה ברצועת עזה, נפתח המעבר לפעילות חלקית ב-24 ביולי 2018 על פי החלטת שר הביטחון אביגדור ליברמן. במסגרת זאת תתאפשר הכנסה של דלק וגז לרצועת עזה כמו גם מזון ותרופות. פעילות המעבר תבחן בימים הקרובים בהתאם לפעולות הטרור בגבול רצועת עזה (וואלה, 24 ביולי 2018).
- לאחר שנסגר בשל “תקלה טכנית”, במקביל לסגירת מעבר כרם שלום, חזר ב-18 ביולי 2018 מעבר רפיח לפעול (לאחר שהיה סגור במשך יומיים). שלטונות מצרים הודיעו כי המעבר ייסגר ב-23 ביולי 2018 לרגל חגיגות יום השנה למהפכה במצרים וכי המעבר יפתח מחדש ב-24 ביולי 2018 (אליום אלסאבע, 22 ביולי 2018).
המצב ההומניטארי
- רשות האנרגיה ברצועה (הנשלטת ע”י חמאס) הודיעה על הפסקת עבודתה של תחנת הכוח ב-23 ביולי 2018 בשל מחסור בסולר הדרוש להפעלתה, עקב סגירת מעבר כרם שלום. קו חשמל בהספק 12 מגה ואט, שמספק חשמל מישראל לעיר עזה, לא פועל מזה מספר ימים. זאת בנוסף לקווי החשמל ממצרים שלא פועלים מזה חמישה חודשים. בעקבות זאת, אספקת החשמל ברצועה עומדת על 108 מגה ואט, המגיעים מתשעה קווי חשמל מישראל. חברת החשמל ברצועה מסרה כי היא עושה מאמצים לספק ארבע שעות חשמל ביום, ולאחר מכן הפסקה של כ-18 שעות (מען, 23 ביולי 2018; אתר ערוץ אלע’ד, 23 ביולי 2018).
- ג’יימי מקדולדריק, מתאם האו”ם לעניינים הומניטאריים בשטחים הפלסטינים, מסר, כי אספקת הדלק של האו”ם למקרי חירום עבור מתקנים חיוניים ברצועת עזה אוזלת במהירות. הוא קרא לישראל להסיר את המגבלות שהטילה על הכנסת דלק ופנה לתורמים בבקשה לספק מימון מידי. לדבריו אם לא תועבר בקרוב אספקת דלק קיים חשש לחיי אדם ברצועה (אתר משרד האו”ם לתיאום עניינים הומניטאריים, 22 ביולי 2018).
ניסיונות שיקום
- גורמים הקשורים לתוכנית הפיתוח של האו”ם (UNDP) מסרו כי האו”ם פועל בדחיפות ליצור מקומות עבודה חדשים ברצועה. במסגרת זאת גובשה תכנית ליצירת 2,500 משרות חדשות לתושבי הרצועה בתוך שנה. התוכנית תסייע באופן ישיר ל-2,979 תושבים, 40% מהם נשים, והיא תמומן על ידי הבנק האסלאמי לפיתוח (מיליון דולרים), הרשות השוויצרית לפיתוח (1.2 מיליון דולרים) ו-UNDP (300 אלף דולרים) (צפא, 18 ביולי 2018).
מאמצים מצריים להשגת פיוס פנים-פלסטיני
- אסמאעיל הניה, מנהיג חמאס, הודיע לעבאס כאמל, ראש המודיעין הכללי המצרי, כי חמאס מקבלת הצעה המצרית אשר הוצגה לבכירי חמאס במהלך ביקורם בקהיר ב-13-12 ביולי 2018 (אתר חמאס, 19 ביולי 2018). בעקבות זאת דווח, כי לאחר ששני הצדדים יביעו הסכמה לסעיפי המסמך מתכוונת מצרים להזמין בימים הקרובים את נציגי פתח וחמאס כדי לדון בהסכם פיוס (אלחיאת, 21 ביולי 2018).
- על פי הדיווחים שהודלפו לעיתונות, מדובר בהסכם הדרגתי הכולל ארבעה שלבים שכל אחד מהם מוגבל בזמן (אנטוליה, 19 ביולי 2018):
- שלב ראשון, שיארך כשבוע– הסרת הסנקציות מרצועת עזה. שלב זה יכלול החזרת משכורות הפקידים, העברת תקציבים למשרדי הממשלה ואספקת דלק לתחנת הכוח ללא גביית מיסים מצד הרשות הפלסטינית.
- שלב שני, שיארך כשלושה שבועות– מדיניות משכורות מוסכמת לפקידים. שלב זה יכלול העברת המיסים לרשות הפלסטינית ע”י חמאס בניכוי כספי משכורות הפקידים. כמו כן יוסרו המחסומים במעברי הגבול בין רצועת עזה מצרים וישראל .
- שלב שלישי, בין שלושה שבועות לחודש–דיונים בסוגיות ביטחוניות: יערכו פגישות של וועדות ביטחוניות בגדה וברצועה תחת פיקוח מצרי כדי לדון בענייני הביטחון .
- שלב רביעי , שלושה ימים– תתקיים פגישה בקהיר לקביעת מנגנונים לביצוע הסכם 2011 .
- אסמאעיל רצ’ואן, בכיר חמאס, פנה לרשות הפלסטינית בבקשה להסכים למסמך המצרי כפי שחמאס עשתה כדי לסיים את הפילוג הפנים הפלסטיני (ערוץ אלאקצא, 23 ביולי 2018). חסאם בדראן, דובר חמאס, קרא לפתח להיענות בחיוב לכל הנוגע לפיוס הפנים-פלסטיני (אתר חמאס, 23 ביולי 2018).
פניית הרשות הפלסטינית לבית הדין הבינלאומי
- עיסא קראקע ראש הרשות לענייני אסירים ואסירים משוחררים דיווח, כי הרשות הפלסטינית החלה בתהליך הגשת פנייה לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC), שתעסוק בתיקים הקשורים ל”פגיעת ישראל בזכויות האסירים הפלסטינים”. לדבריו החליט אבו מאזן לבקש סיוע מבית הדין בנוגע למעמד המשפטי של האסירים והגדרתם כ”אסירי חופש” וכ”מנהלי מאבק חוקיים” (הטלוויזיה הפלסטינית, 18 ביולי 2018).
האדרת מחבלים על ידי אבו מאזן והצהרה בדבר המשך התשלומים למשפחות
- אבו מאזן קיים בלשכתו בראמאללה טקס הוקרה לבני משפחות אסירים משוחררים ואסירים פלסטינים שנפטרו בבתי הכלא בישראל. במהלך הטקס חילק אבו מאזן לבני המשפחות תעודות ומגני הוקרה. בדברים שנשא במהלך הטקס הדגיש אבו מאזן, כי אין בכוונת הרשות לקצץ אוו למנוע את קצבאות משפחות השהידים, האסירים, והאסירים המשוחררים בציינו: ” גם אם תישאר לנו אגורה אחת אנו נשלם אותה למשפחות השהידים והאסירים” (ופא, 23 ביולי 2018).
אבו מאזן מעניק תעודות ומגני הוקרה לבני משפחות האסירים (ופא, 23 ביולי 2018)
תגובות פלסטיניות לחוק הלאום
- ב-19 ביולי 2018, בתום דיון ממושך ודחיית כל ההסתייגויות, אישרה מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית ברוב של 62 תומכים את הצעת חוק יסוד: ישראל- מדינת הלאום של העם היהודי. החוק קובע כי מדינת ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי והוא מעגן בחוק יסוד את מעמדם של הסמל, הדגל והמנון המדינה, לוח השנה העברי, חגי ישראל ואת השפה העברית כשפת המדינה ( אתר הכנסת, 19 ביולי 2018).
- הפלסטינים רבים הגיבו בזעם לאישור החוק אותו כינו “גזעני” ומפר את החוק הבינלאומי. חלקם אף אמרו כי החוק הופך את הסכסוך באזור לסכסוך דתי. להלן מספר תגובות:
- אבו מאזן גינה את חוק הלאום וציין כי הוא מעיד על מדיניותה הגזענית של ישראל ועל כך שהיא מפרה את החוק הבינלאומי. לדבריו ירושלים היא בירת פלסטין ולא יהיה שלום או ביטחון ולא יציבות לאף אחד בלעדיה (ופא, 19 ביולי 2018).
- משרד החוץ הפלסטיני גינה את החוק וציין כי הוא מוכיח באופן רשמי שישראל היא “מדינת אפרטהייד” לדברי המשרד מהווה החוק הפרה ברורה של החוקים הבינלאומיים ובאמצעותו ישראל שולחת מסר ברור לכל העולם שישראל אינה מעוניינת לפתור את הסכסוך הישראלי פלסטיני על בסיס פתרון שתי המדינות (ופא, 19 ביולי 2018).
- צאא’ב עריקאת, מזכיר הועד הפועל של אש”ף, גינה את החלטת הכנסת והדגיש כי ישראל מנסה להעביר “חוקי אפרטהייד” ולהשליט משטר גזעני (ופא, 19 ביולי 2018). בהתבטאות נוספת כינה עריקאת את חוק הלאום ” גזעני ומפלה” . הוא הדגיש כי החוק יהפוך את המאבק הפלסטיני ממאבק מדיני למאבק דתי . עוד ציין כי החוק מעניק לגיטימציה להתנחלויות ול”טיהור אתני”. עריקאת אמר כי בעקבות החוק הם יפנו לעצרת הכללית של האו”ם בבקשה לבחון מחדש את מעמדה של ישראל בארגון (אלג’זירה, 23 ביולי 2018).
- פוזי ברהום, דובר חמאס, אמר כי חוק הלאום נותן לגיטימציה לגזענות של ישראל ומסכן את הפלסטינים ואת זכותם לגור בארצם. הוא גינה את התמיכה שמעניקה ארה”ב לישראל וציין שמדיניות ישראל מוכיחה שעל הפלסטינים להתאחד כדי לגבש אסטרטגיה לאומית ולהילחם עבור מטרותיהם המשותפות (אתר חמאס, 19 ביולי 2018).
- אסמאעיל רצ’ואן, בכיר חמאס אמר כי האזור לא יירגע במיוחד לאחר חקיקת חוק הלאום משום שהחוק הופך את המאבק ממאבק מדיני למאבק דתי. הוא קרא לכל הארגונים הפלסטינים להסלים את “אנתיפאדת ירושלים” ולהמשיך ב”צעדות השיבה” (ערוץ אלאקצא, 23 ביולי 2018).
קריקטורה של עלאא’ אללקטה מעזה בעקבות אישור חוק הלאום בישראל: “הכנסת מאשרת את חוק המדינה היהודית” (דף הפייסבוק של עלאא’ אללקטה, 20 ביולי 2018)
מחאה פלסטינית על עליית יהודים להר הבית
- בעקבות עליית מאות יהודים בתשעה באב לתפילה בהר הבית רבו קריאות המחאה הפלסטיניות . יוסף אלמחמוד, דובר ממשלת ההסכמה, כינה את האירוע “יום שחור בתולדות פלסטין בו פלשו מתנחלים להר הבית בחסות ממשלת הכיבוש” (ופא, 22 ביולי 2018). יוסף אדעיס, השר לענייני דת ברשות הפלסטינית, קרא להגן על מסגד אלאקצא מפני “פלישות המתנחלים” ודרש מהמוסלמים ברחבי העולם לפעול מידית כדי למנוע את הפלישות ולהגן על זכויות המוסלמים (ערוץ אלע’ד, 22 ביולי 2018).
חמושים בטקס של החזית הדמוקרטית באבו דיס
- החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין חנכה באבו דיס אנדרטה וכיכר לזכרו של מחמד ח’לף מחמוד לאפי, פעיל החזית, שנהרג ב-21 ביולי 2017 באבו דיס בעימותים עם צה”ל. באירוע נשא דברים תיסיר ח’אלד, חבר הוועד הפועל של אש”ף (דף הפייסבוק QUDSN, 21 ביולי 2018; דף הפייסבוק של ההסברה המרכזית של החזית הדמוקרטית, 23 ביולי 2018). בטקס נראו פעילים חמושים לבושי מדים.
המשט לרצועת עזה
- הספינה “אלעודה” החלה ב-21 ביולי 2018 בערב בהפלגתה מנמל פאלרמו לעבר רצועת עזה. למחרת הפליגו גם הספינות “אלחריה” ו”פלסטין” מפאלרמו לעזה. על סיפון הספינות כארבעים פעילים (דף הפייסבוק של קואליציית צי החירות, 22 ו-23 ביולי 2018). הספינה הרביעית, Mairead, לא המשיכה בהפלגה בשל בעיות הקשורות באנשי צוות (דף הפייסבוק Ship to Gaza-Sweden, 23 ביולי 2018). לספינה “חריה” הצטרף עיתונאי בריטי, Richard Sudan, שהינו כתב הערוץ האיראני בשפה האנגלית Press TV (דף הפייסבוק של ערוץ Press TV UK, 22 ביולי 2018)[4].
מימין: הספינה אלעודה יוצאת ב-21 ביולי 2018 מפאלרמו לכיוון עזה (חשבון הטוויטר של זאהר ביראוי, 21 ביולי 2018). משמאל: כתב הערוץ האיראני בשפה האנגלית Press TV, אשר הצטרף לספינה אלחריה (ערוץ ה- youtubeשל Press TV, 22 ביולי 2018)
[1] להרחבה ראו פרסום מרכז המידע מ-22 ביולי 2018: "סבב הסלמה רביעי בין ישראל לחמאס בסיומו הודיעה חמאס על הסכמתה להפסקת אש". ↑
[2] הסטטיסטיקה אינה כוללת נפילת רקטות בשטח רצועת עזה . ↑
[3] “פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑
[4] להרחבה ראו פרסומי מרכז המידע למודיעין ולטרור מ-23 ו-24 ביולי 2018. ↑