- השבוע השתתפו בהפגנות יום שישי ברצועת עזה למעלה מ-9,000 מפגינים, מספר גבוה יותר מהשבועות הקודמים (בהם השתתפו כ-6,000 מפגינים). גם השבוע התאפיינו ההפגנות ברף אלימות גבוה יחסית, שהתבטא בהשלכת רימונים, מטענים ובקבוקי תבערה לעבר חיילי צה”ל. כמו כן נעשו ניסיונות לחבל בגדר הביטחון ולחצות אותה לשטח ישראל.
פעילות אלימה של צעירים פלסטינים בקרבת הגדר במהלך צעדת השיבה בצפון רצועת עזה
(דף הפייסבוק של צאצאי אלנאצר, התארגנות המזוהה עם וועדות ההתנגדות העממית, 21 בספטמבר 2019)
דרום ישראל
- ביהודה ושומרון סוכל פיגוע דקירה על ידי פלסטינית במעבר קלנדיא . ברשות הפלסטינית ובחמאס תארו את מותה כ”הוצאה להורג”. דובר חמאס שב וקרא להתקוממות בגדה המערבית ולהתנגדות ל”מחסומי המוות”. בתקשורת הישראלית דווח, כי מנגנוני הביטחון הפלסטינים סיכלו ניסיון לייצר רקטות לא מתוחכמות אותן ניסו פעילי ג’האד אסלאמי בפלסטין להרכיב על סמך הדרכה שקיבלו מאיראן.
- בבתי הכלא הישראלים נמשכת שביתת אסירים פלסטינים בדרישה להסרת החסמים לקליטת שיחות טלפון סלולארי. ברחבי יהודה ושומרון התקיימו גילויי הזדהות עם השובתים אף כי הללו לא צברו תמיכה ציבורית רחבה.
צעדת השיבה
- ביום שישי 20 בספטמבר 2019 התקיימה צעדת שיבה ה-74במספר. הצעדה התקיימה תחת הסיסמא: “מחנות הפליטים בלבנון” לציון אירועי הטבח בצברא ושתילא. בהפגנות השתתפו למעלה מ- 9,000 מפגינים, מספר רב יחסית ממספר המפגינים בשבועות הקודמים (שעמד על כ-6,000 מפגינים). ההפגנות התאפיינו ברף אלימות גבוה במהלכן הובערו צמיגים, הושלכו רימונים, מטענים ובקבוקי תבערה לעבר כוחות צה”ל. כמו כן נעשו ניסיונות לחבל בגדר הביטחון ואף לחצות אותה לשטח ישראל. אחד המטענים התפוצץ סמוך לכלי רכב של צה”ל. לא היו נפגעים. דובר משרד הבריאות ברצועה מסר, כי הצוותים הרפואיים טיפלו ב-74 פצועים (חשבון הטוויטר של ד”ר אשרף אלקדרה, 20 בספטמבר 2019).
רימוני יד מאולתרים שהושלכו במהלך הצעדה על ידי פעילי ההתארגנות אחפאד אלנאצר, המשתייכת לארגון ועדות ההתנגדות, בצפון הרצועה (דף הפייסבוק אלשבאב אלת’אא’ר אחפאד אלנאצר, 20 בספטמבר 2019)
- בצעדה השתתפו בכירי חמאס ביניהם ח’ליל אלחיה ואסמאעיל רצ’ואן, שקיים במהלכה מסיבת עיתונאים (אלאקצא, 20 בספטמבר 2019). רוב הדוברים במהלך אירועי הצעדה התייחסו בדבריהם למחנות הפליטים בלבנון, טבח צברא ושתילא ו”זכות השיבה” של הפליטים הפלסטינים. במסיבת העיתונאים המסכמת הודיעה הרשות העליונה לצעדות השיבה, כי נעשים מאמצים להעביר את צעדות השיבה לזירות נוספות (יהודה ושומרון). הרשות הודיעה, כי מחאות יום שישי הבא 27 בספטמבר 2019 יהיו תחת הסיסמא “אנתיפאדת אלאקצא והאסירים” (אלאקצא, 20 בספטמבר 2019).
הפרחת בלונים
- ב- 18 בספטמבר 2019 פרסמה יחידת בני אלזוארי סרטון המתעד שיגור בלוני תבערה לעבר ישראל בתגובה למותה של המחבלת במעבר קלנדיא על ידי כוחות צה”ל (ראו להלן). (דף הפייסבוק של בני אלזוארי מזרח ח’אן יונס, 18 בספטמבר 2019). בפועל, לא אותרו בלוני תבערה/נפץ בשטח ישראל.

תיעוד שיגור בלוני תבערה לשטח ישראל ע”י יחידת בני אלזוארי
(דף הפייסבוק של יחידת בני אלזוארי במזרח ח’אן יונס, 18 בספטמבר 2019)
ירי רקטות מרצועת עזה לעבר ישראל
- ב-18 בספטמבר 2019 בוצע ירי כושל של רקטה לעבר שטח ישראל (דובר צה”ל, 18 בספטמבר 2019). הרקטה הפעילה אזעקת צבע אדום בישראל. ככל הנראה היה זה שיגור מאזור רפיח והרקטה נפלה על בית במזרח רפיח. משרד הבריאות ברצועת עזה דיווח על שבעה פצועים בדרגות שונות כתוצאה מנפילת הרקטה. לא ידועה זהות מבצעי הירי.
ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך חודשי
ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך רב שנתי
ניסיון פיגוע דקירה במעבר קלנדיא
- ב-18 בספטמבר 2019 הגיעה פלסטינית למחסום קלנדיא ברגל ופנתה למסלול המיועד לכלי רכב. אנשי כוחות הביטחון שהבחינו בה וחשדו בה פתחו לעבר בנוהל מעצר חשוד וקראו לה לעצור. היא לא נענתה לקריאותיהם ושלפה סכין שהייתה ברשותה. אנשי כוחות הביטחון ירו לעברה ופצעו אותה (דוברות המשטרה, 18 בספטמבר 2019). הפלסטינית פונתה לבית החולים ונפטרה מאוחר יותר מפצעיה. משרד הבריאות ברשות דיווח, כי על פי מידע שקיבל מהקישור האזרחי הפלסטיני, ההרוגה היא נאיפה מחמד כעאבנה, בת 50, מהכפר רמון , צפונית-מזרחית לראמאללה (ופא, 22 בספטמבר 2019).
- ברשות הפלסטינית ובחמאס תארו את מותה כ”הוצאה להורג”. לדברי חמאס מותה משקף את “המדיניות הסדיסטית של ישראל” (אתר חמאס, 18 בספטמבר 2019). חאזם קאסם, דובר חמאס, ציין כי הריגתה תגביר את להבות האנתיפאדה והמהפכה בגדה המערבית (חשבון הטוויטר של חאזם קאסם, 18 בספטמבר 2019). מקור בכיר בג’האד האסלאמי בפלסטין קרא להתנגד ל”מחסומי המוות” ומסר כי זוהי זכותו של העם הפלסטיני להתנגד לכיבוש ולהיאבק בחייליו באותם מחסומים (פלסטין אליום, 19 בספטמבר 2019).
סיכול ייצור רקטות
- ערוץ 12 חשף, כי מנגנוני הביטחון הפלסטינים סיכלו ניסיון של פעילי הג’האד האסלאמי בפלסטין לייצר רקטות ביהודה ושומרון. המדובר ברקטות לא מתוחכמות אותם ניסו הפעילים להרכיב על סמך הדרכה שקיבלו מאיראן. לדברי מנגנוני הביטחון הפלסטינים הועבר המידע (בנוגע לסיכול) לכוחות הביטחון הישראליים (ערוץ 12 23 בספטמבר 2019).
סיכול אמצעי לחימה במעבר תרקומיא
- בודקים ביטחוניים של משרד הביטחון במעבר תרקומיא (צפונית מערבית לחברון) סיכלו ניסיון הברחה של אמצעי לחימה וציוד להקמת מחרטה לייצור אמצעי לחימה. כלי רכב ישראלי ובו שני נוסעים הגיע לצד הישראלי של המחסום. לאחר שעורר את חשד הבודקים נערך חיפוש בכלי הרכב . במהלך החיפוש נמצאו בתי הדק וקפיצים לנשק, משתיקי קול, קליעים מסוגים שונים, מקדחות מחרטות ועוד.

ציוד שנתפס בכלי הרכב במעבר תרקומיא (חשבון הטוויטר של משרד הביטחון, 19 בספטמבר 2019)
אירועים בשטח
- ברחבי יהודה ושומרון נמשכו אירועי יידויי האבנים והשלכת בקבוקי התבערה לעבר כוחות הביטחון ולעבר מטרות אזרחיות (בעיקר כלי רכב). בפעילות סיכול ומנע, שביצעו כוחות הביטחון הישראליים ברחבי יהודה ושומרון, נעצרו חשודים בפעילות טרור. כמו כן נתפסו אמצעי לחימה תקניים ומאולתרים וכספים המיועדים למימון פעולות טרור.להלן מספר אירועים בולטים נוספים :
- 23 בספטמבר 2019 – במהלך סריקות שביצעו לוחמי צה”ל ביריחו נתפסו כספים בשווי של כמה עשרות אלפי שקלים שיועדו למימון טרור (דובר צה”ל, 22 בספטמבר 2019).
- 22 בספטמבר 2019 – אבנים הושלכו סמוך לבית רומנו בחברון. אדם אחד נפצע (איחוד הצלה, 22 בספטמבר 2019).
- 22 בספטמבר 2019 – אבנים יודו לעבר שלוש רכבות באזור שועפט שבצפון ירושלים. נגרם נזק לשמשות ולדלת אחת הרכבות. שוטרים שביצעו סריקות עצרו שני חשודים בני 14 (דוברות משטרת ירושלים, 22 בספטמבר 2019).
- 21 בספטמבר 2019– שלושה בקבוקי תבערה הושלכו לעבר כלי רכב בגשר המנהרות בכביש ירושלים-גוש עציון. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 21 בספטמבר 2019).
- 21 בספטמבר 2019 – כוחות הביטחון הישראלים זיהו פלסטיני שעורר את חשדם סמוך לבית פוריק (דרומית מזרחית לשכם). לאחר בדיקה נמצאו ברשות הפלסטיני סכין וגז מדמיע (דובר צה”ל, 21 בספטמבר 2019).
- 20 בספטמבר 2019 – אבנים יודו לעבר כלי רכב אזרחיים סמוך לכפר עזון (מזרחית לקלקיליה). קצין צה”ל נפגע באורח בינוני מאחת האבנים. כמו כן נגרם נזק למספר מכוניות (דובר צה”ל, 21 בספטמבר 2019).

מימין: האבן שהושלכה לעבר כלי הרכב. משמאל: הנזק שנגרם לשמשת כלי הרכב (ידיעות מהשטח, 20 בספטמבר 2019)
- 19 בספטמבר 2019 – אבנים יודו לעבר כלי רכב בכביש גוש עציון-חברון לא היו נפגעים. נגרם נזק לשמשת כלי הרכב (הצלה ללא גבולות יו”ש, 19 בספטמבר 2019).
- 17 בספטמבר 2019- לוחמי צה”ל זיהו שני פלסטינים שעוררו את חשדם סמוך למעיין עין בובין סמוך לישוב דולב צפונית מערבית לירושלים (במקום בוצע פיגוע לפני כחודש בו נהרגה נערה) . ברשות הפלסטינים נמצאה סכין (דובר צה”ל, 17 בספטמבר 2019).
פיגועים משמעותיים שבוצעו ביהודה ושומרון[2]
העברת כספים מקטר
- ב-23 בספטמבר 2019 נכנס לרצועת עזה, בראש משלחת, ח’אלד אלחרדאן סגן יו”ר הוועדה הקטרית לשיקום הרצועה. אלחרדאן הגיע לפקח על תשלום פעימה נוספת של המענק הקטרי (אמד, 23 בספטמבר 2019).
דרישה לייבוא צמיגים ממצרים
- משלחת סוחרים מרצועת עזה העוסקים בייבוא צמיגים, נועדה עם צלאח אלדין אבו שרח’, סגן שר התחבורה ברצועת עזה, ודרשה ממנו לבחון אפשרות לייבא צמיגים לרצועה ממצרים. אבו שרח’ הדגיש את הצורך לבחון את הדרכים לייבוא צמיגים לרצועה ממצרים עפ”י תקן מאושר (מען, 22 בספטמבר 2019). יצוין כי ישראל אוסרת על הכנסת צמיגים משטחה לרצועת עזה מכיוון שהם מועלים באש על ידי המפגינים בצעדות השיבה .

מימין: סוחרי צמיגים נפגשים עם סגן שר התחבורה בעזה (מען, 22 בספטמבר 2019). משמאל: הבערת צמיגים במהלך צעדת השיבה האחרונה במזרח ח’אן יונס (חשבון הטוויטר פלסטין לייב, 20 בספטמבר 2019)
יוזמת ארגונים ברצועה להביא לפיוס פנים-פלסטיני
- בפגישה שהתקיימה בין יחיא אלסנואר, ראש הלשכה המדינית של חמאס ברצועה ובכירים נוספים, לבין ראשי הארגונים הפלסטינים הציגו ראשי הארגונים לאלסנואר מסמך שגובש על ידי שמונה ארגונים ביניהם הג’האד האסלאמי בפלסטין, החזית העממית לשחור פלסטין והחזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין שמטרתו להשיג פיוס פנים-פלסטיני. אלסנאור הביע הערכתו למהלך וציין כי חמאס תמסור את עמדתה בנושא בימים הקרובים. נראה, כי המסמך הועבר גם לאבו מאזן, עבאס כמאל, ראש המודיעין הכללי המצרי, ולאחמד אבו אלע’יט, יו”ר הליגה הערבית (פלסטין אליום, אלאסתקלאל, 19 בספטמבר 2019). ב-23 בספטמבר 2019 ערכו הארגונים מסיבת עיתונאים בה הציגו רשמית את יוזמת הפיוס ופרטו את סעיפיה (פלסטין אליום, 23 בספטמבר 2019).
- בחמאס ובפתח הודיעו כי הם מברכים על כל מאמץ להביא לפיוס. לדברי ח’צ’ר חביב, בכיר הג’האד האסלאמי בפלסטין, מתכוונים הארגונים הפלסטינים להפעיל לחץ כדי שיוזמת הפיוס שלהם תתקבל. לדבריו הם ינסו לערוך כנס בו תוצג התוכנית ולהעלות את היוזמה גם בשיחות עם המצרים (פאל טודי, 20 בספטמבר 2019). טלאל אלט’ריפה, חבר הלשכה המדינית של החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין, אמר כי כדי לקדם את המהלך ולהרחיב את מעגל התומכים בתוכנית יאורגנו מחאות הפגנות וכנסים (פלסטין אליום, 22 בספטמבר 2019). עם זאת, דומה כי התגובות “החיוביות” של חמאס ופתח בזכות הפיוס הן מן הפה לחוץ ובפועל נמשך הקיפאון בטיפול בסוגיה זו.
התבטאויות זיאד נח’אלה
- בכנס שערך הג’האד האסלאמי בפלסטין בעזה לציון יום השנה ה-26 לחתימת הסכמי אוסלו נאם זיאד נח’אלה מזכ”ל הג’האד האסלאמי בפלסטין, באמצעות וידאו קונפרנס. נח’אלה הביע בדבריו את התנגדותו לחתימה על הסכם אוסלו ואת התנגדותו לכל מי שקידם אותו. בהתייחסו ל”עסקת המאה” הגדיר אותה נח’אלה כ”נכבה חדשה לעם הפלסטיני” וציין, כי באמצעותה החליטו ישראל וארה”ב לקבור רשמית את הסכמי אוסלו. נח’אלה קרא לפלסטינים להתאחד ולהילחם יחד נגד ישראל להגן בכל כוחן על “ההתנגדות” ברצועה ומחוצה לה (פאל טודיי, 17 בספטמבר 2019).

מימין: הכנס שערך הג’האד האסלאמי בעזה (פלסטין און ליין, 17 בספטמבר 2019). משמאל: זיאד אלנח’אלה נואם בכנס (אתר ערוץ פאלטודיי, 17 בספטמבר 2019)
מות בכיר חמאס בתורכיה
- ב-19 בספטמבר הודיעה חמאס על מותו של “האח הצדיק והמנהיג לוחם הג’האד, ד”ר ג’האד סוילם (אבו עבד אלרחמן)”, אשר מת ב-18 בספטמבר 2019 “לאחר שהקדיש את חייו לשירות העם הפלסטיני ברצועת עזה, הגדה, ירושלים והפזורה, והותיר טביעות אצבע ברורות בתחום פעילות הצדקה למען פלסטין” (אתר חמאס, 19 בספטמבר 2019). ראש הלשכה המדינית של חמאס לשעבר, ח’אלד משעל, נשא דברים מדוחה שבקטר בסוכת האבלים שנפתחה לזכרו.

מימין: הודעת האבל של חמאס (אתר חמאס, 19 בספטמבר 2019). משמאל: ג’האד סוילם (אתר חמאס, 19 בספטמבר 2019 )
- סוילם נולד בכוית בשנת 1968 למשפחה שמוצאה מהכפר שקבה בראמאללה. לאחר מלחמת המפרץ עברה המשפחה להתגורר בירדן. סוילם נסע להודו ושם השלים את לימודיו האקדמאיים וקיבל תואר דוקטור במנהל. הוא עבד במשך מספר שנים בארגון הצדקה ועדת המוסלמים באפריקה (Africa Muslims Committee) בכווית. מאוחר יותר עבר לעבוד בארגון המועדון העולמי לנוער אסלאמי (WAMY) בסעודיה כמנכ”ל תכנית קואליציית הצדקה. הוא עבד בארגון עד סגירת משרדו בג’דה בשנת 2015. לאחר מכן עבר לאיסטנבול, שם המשיך לפעול לסיוע לפלסטינים בשטחים ומחוצה להם (אלמג’תמע, 19 בספטמבר 2019). הודעת האבל הרשמית שפורסמה מטעם חמאס יכולה אולי להעיד כי סוילם היה משולב בצורה כלשהי במערכת הכספית של חמאס הפועלת מתורכיה[3].
פעולות להתנתקות כלכלית מישראל
- ברשות הפלסטינית ממשיכים לפרסם דיווחים על פעילות המתבצעת להתנתקות הכלכלית מישראל. במסיבת עיתונאים שקיים מחמד אשתיה, ראש הממשלה הפלסטיני, הציג שלושה צעדים עיקריים שעל העם הפלסטיני לנקוט כדי להתנתק מהכלכלה הישראלית: הגברת התוצרת המקומית ; הגדלת היבוא הישיר מחו”ל וצמצום השימוש בסחורה ישראלית (ופא, 19 בספטמבר 2019).
- בנאום שנשא מחמד אשתיה בפתיחת מרכז לאומי לאבחון מחלות בראמאללה אמר כי פתיחת המרכז היא חלק מתהליך ההתנתקות מישראל והתחזקות בתי החולים הפלסטינים. בפגישה שערך מחמד אשתיה עם אנשי עסקים מהמגזר הפרטי הפלסטיני אמר כי אחד מצעדי ההתנתקות הכלכלית מישראל הוא גיוון מקורות אספקת האנרגיה. לדבריו עיראק קידמה בברכה מכירת נפט לפלסטינים במחירים נמוכים יותר ממחירי השווקים העולמיים של הנפט הגולמי (סוכנות אנטוליה, 19 בספטמבר 2019; אלאקתצאדי, 19 בספטמבר 2019). ח’אלד אלעסילי, שר הכלכלה הלאומית ברשות הפלסטינית, אמר כי מתקיימות שיחות עם מדינות שונות ובמיוחד עם מדינות ערביות כדי להגדיל את היצוא הפלסטיני ולהתגבר על מכשולים טכניים המקשים על מוצרים פלסטינים להגיע לשווקים (ופא, 15 בספטמבר 2019). להערכתנו האפקטיביות של המהלכים הללו מוטלת בספק באשר הכלכלה הפלסטינית נותרה עדיין קשורה בטבורה לישראל.
מחמד אשתיה עם שרת הבריאות מי אלכילה בטקס חנוכת מרכז רפואי חדש בראמאללה (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 22 בספטמבר 2019)
קיצוץ באספקת החשמל ליהודה ושומרון
- חברת החשמל בישראל החליטה להגביל את אספקת החשמל ליהודה ושומרון בשל חוב שצברה הרשות הפלסטינית העומד על סכום של 1.7 מיליארד שקלים. במכתב ששלחה חברת החשמל לראש הממשלה, שר האוצר והאנרגיה ומתאם פעולות הממשלה בשטחים הודיעה, כי בשל החוב בכוונתה להפעיל את נוהל הניתוק (תקשורת ישראלית, 22 בספטמבר 2019). הרשות הפלסטינית גינתה את הקיצוצים באספקת החשמל. ט’אפר מלחם, ראש רשות האנרגיה, אמר כי הקיצוץ משקף מדיניות שיטתית מצד ממשלת ישראל ללחוץ על יו”ר הרשות והממשלה הפלסטינית לקבל את התנאים שהוכתבו על ידי הצד הישראלי. במקביל קרא מלחם לחברות חלוקת החשמל ברשות הפלסטינית להסדיר את חובותיהן כדי למנוע הפסקות חשמל נוספות.
קריקטורה שפורסמה ברצועת עזה המגנה את כוונת ישראל לקצץ באספקת החשמל ביהודה ושומרון (דף הפייסבוק של אסמאעיל אלבזם, 22 בספטמבר 2019)
כינוס המדינות התורמות של אונר”א
- סאמי משעשע, דובר אונר”א, אמר כי למרות לחצי ארה”ב וישראל פגישת המדינות התורמות בניו יורק תערך במועדה ב-26 בספטמבר 2019 . לדבריו בפגישה ידונו המדינות התורמות בדרכי מימון הסוכנות וכן תינתן למדינות שטרם קבעו את סכום הסיוע שלהן להגיע לידי החלטה. הוא הביע תקוה שיותר מדינות יחליטו על הענקת סיוע לאונר”א וכי הנציב הכללי של אור”א פייר קרנבול יערוך פגישות כדי לעודד תרומות של מדינות ערב (דניא אלוטן, 19 בספטמבר 2019). לדברי מג’די אלח’אלדי, יועץ אבו מאזן לעניינים דיפלומטיים, הכינוס הקרוב של המדינות התורמות יעסוק בבחינת הפעילות הכלכלית ובשאלה כיצד המדינות התורמות יכולות להמשיך לסייע. לדבריו בכינוס יהיו נוכחים מטעם הרשות הפלסטינית מחמד אשתיה, ראש הממשלה , ושכרי בשאר, שר האוצר (דניא אלוטן, 21 בספטמבר 2019).
- לקראת הכנס פרסם ב-19 בספטמבר 2019 הבנק העולמי דו”ח על הכלכלה הפלסטינית. הדו”ח מתריע מפני קשיי נזילות של הרשות הפלסטינית, דבר המאיים על הכלכלה הפלסטינית. על פי הדו”ח, בשל הירידה בהעברת כספי סיוע ואי-ההסכמה בנושא העברת כספי הסילוקין מישראל, תעמוד בשנת 2019 הרשות הפלסטינית בפני פער מימון שיכול לעלות על סכום של 1.8 מיליארד דולרים. הכלכלן הפלסטיני טארק אלחאג’ אמר כי הנתון שציין הבנק העולמי מתייחס רק לשנה זו. לטענתו, המצב קשה הרבה יותר מכיוון שבמשך שנים הרשות הפלסטינית לא שילמה חובות שנצברו העומדים עתה על סכום של שישה מיליארד דולרים (מען, 21 בספטמבר 2019).
ביקור אבו מאזן בנורבגיה
- משלחת בכירי הרשות הפלסטינית, בראשות אבו מאזן, ערכה ביקור בן שלושה ימים בנורבגיה. במהלך הביקור התייחס ריאצ’ אלמלאכי, שר החוץ והמהגרים ברשות הפלסטינית, לבחירות בישראל ואמר לעיתונאים כי הרשות הפלסטינית מכבדת את הבחירות הדמוקרטיות שנערכו בישראל ואת תוצאותיהן ומוכנה לנהל מגעים עם כל ראש ממשלה ישראלי כדי לחדש את המשא ומתן (אלקדס, 18 בספטמבר 2019). מנורבגיה המשיך אבו מאזן לניו יורק כדי לקחת חלק בדיוני העצרת הכללית של האו”ם. אבו מאזן צפוי לנאום בפני העצרת ב-27 בספטמבר 2019. בשולי העצרת מתכנן אבו מאזן להיוועד עם כחמישים מנהיגים ממדינות שונות. דווח כי הפגישות תתמקדנה בנושאים מדיניים וכלכליים (הטלוויזיה הפלסטינית, 23 בספטמבר 2019).
שביתת האסירים
- נמשכת שביתת אסירים פלסטינים בבתי הכלא בישראל. סה”כ שובתים 109 אסירים מהם 106 בשל אי- הסרת החסמים לקליטת שיחות טלפון סלולארי. ברחבי יהודה, שומרון ורצועת עזה נמשכו גילויי ההזדהות עם שובתי הרעב אם כי נראה שהאירוע אינו צובר תמיכה רבה בציבור בדומה לאירועים קודמים. לדברי חאזם קאסם, דובר חמאס, מנהלים הארגונים הפלסטינים שיחות עם גורמים שונים, במיוחד עם מצרים, כדי להפעיל לחץ על ישראל שתתחייב להסכם שנחתם עם האסירים (אלאקצא, 19 בספטמבר 2019).
- פוזי ברהום, דובר חמאס, הטיל על ממשלת ישראל ועל שירות בתי הסוהר את האחריות להשלכות המשך “ההפרות וההסלמה נגד האסירים” וההתנערות מההבנות שהושגו עם הנהגת האסירים (אתר חמאס, 17 בספטמבר 2019). במסיבת עיתונאים שנערכה ברצועת עזה קראו הכוחות הלאומיים והאסלאמיים לישראל לעמוד בהסכמים שנחתמו עם האסירים הפלסטינים בחסות מצרים וקראו למצרים לחייב את ישראל להסיר את מכשירי השיבוש המותקנים בבתי הכלא. הם הזהירו את ישראל מהתוצאות המשך נוכחותם של מכשירי השיבוש (אמד, 19 בספטמבר 2019).
סקר דעת קהל פלסטיני
- מכון הסקרים PSR בראמאללה בראשות ד”ר ח’ליל שקאקי פרסם סקר דעת קהל פלסטיני שנערך בין התאריכים 14-11 בספטמבר 2019 ביהודה ושומרון ורצועת עזה, וכלל 1,270 משתתפים. מהסקר עלו מספר ממצאים בולטים [4] (אתר PSR, 22 בספטמבר 2019) :
- 60% מהנשאלים דורשים מאבו מאזן להתפטר מתפקידו.
- 61% סבורים, כי החלטת אבו מאזן להפסיק את ההסכמים עם ישראל אינה התשובה ההולמת להריסת בתים ע”י ישראל. לדעתם של 76% מדובר בתרגיל תקשורתי של אבו מאזן.
- על רקע ביקור משלחת חמאס לאחרונה באיראן, סבורים 48% מהציבור ברצועה ו-36% מהציבור ביהודה ושומרון כי איראן הינה ידידה ובת ברית.
- 50% תומכים בחזרה לאנתיפאדה מזויינת.
- 62% תומכים ב”התנגדות עממית בדרכי שלום”.
- 61% תומכים בפיגוע האחרון שהיה מערבית לראמאללה (בעין דני/ בובין).
החזרת גופות מחבלים לרשות הפלסטינית
- ב-20 בספטמבר 2019 השיבה ישראל לפלסטינים את גופותיהם של שני מחבלים: נסים מכאפח אבו רומי מאלעיזריה[5], בן 14, שנורה למוות בעת שביצע פיגוע דקירה בשער השלשלת ב-15 באוגוסט 2019; ועמר יונס מסניריא, שמת ב-27 באפריל 2019, שבוע לאחר שנורה ונפצע בעת שניסה לבצע פיגוע דקירה בצומת תפוח (ופא, 20 בספטמבר 2019).

מימין: הלווייתו של אבו רומי באלעיזריה. על ראשו סרט של החזית הדמוקרטית, ובהלוויה נכחו חמושים מהחזית הדמוקרטית משמאל: אחיו של נסים אבו רומי בעת הלווייתו (חשבון הטוויטר של מחמד קארוט אדכידכ , צלם עיתונות מירושלים, 20 בספטמבר 2019)
- לעמר יונס ערכה הלוויה צבאית בכפר סניריא שבדרום קלקיליה. פעילי מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית נשאו את גופתו. בהלוויה השתתפו מושל מחוז קלקיליה, לואא’ ראפע רואג’בה, ויו”ר הרשות לענייני האסירים והאסירים המשוחררים, קדרי אבו בכר (ופא, 20 בספטמבר 2019).

פעילי מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית נושאים את הגופה על-רקע מסדר כבוד (דף הפייסבוק של משרד מושל קלקיליה Qalqilia Governorate)), 21 בספטמבר 2019)
[1] בשל חגי תשרי יחולו שינויים במועדי פרסום הדו"חות השבועיים הבאים. אנו מאחלים לכל קוראינו שנה טובה. ↑
[2] “פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑
[3] ראו בהקשר פרסום מרכז המידע מ-19 בספטמבר 2019: "מידע שפרסמו לאחרונה משרד המדינה ומשרד האוצר האמריקאי, במסגרת צו נשיאותי שנועד לשפר את יכולתו של ארה"ב להילחם בטרור, חושף את מרכזיותה של תורכיה כמדינת בסיס ממנה מנהלת חמאס את ענייניה הכספיים, כולל מימון התארגנויות טרור ביהודה ושומרון" ↑
[4] יצוין, כי במרבית הנושאים בסקר לא הייתה חלוקה במדדים בין עזה ליהודה ושומרון, כפי שנעשה בסקרים קודמים. ↑
[5] על האדרתו של אבו רומי ראו פרסום מרכז המידע מ-18 בספטמבר 2019: "האדרת שהיד שביצע לאחרונה פיגוע דקירה, בטקס הוקרה שנתי לבוגרי בתי ספר תיכוניים ואוניברסיטאות בעיירה עיזריה, מזרחית לירושלים ↑