- במוקד אירועי השבוע עמדו שלושה פיגועי טרור עממי (“התנגדות עממית”). אחד מהם פיגוע דקירה בצומת תפוח (כ-11 ק”מ דרומית לשכם) ושני פיגועי דריסה (סמוך לגשר אלנבי ובמחסום בצומת עטרות). נמשכות ההפגנות והפרות הסדר הממשיכות להתאפיין בהיענות דלה של הציבור הפלסטיני לקחת בהן חלק.
- תנועת פתח הפיצה כרוזים הקוראים “להסלים את ההתנגדות העממית” ו”להפוך את חיי המתנחלים לגיהנום” הכרוזים קוראים להפגנות, שביתת מסחר כללית (שהתקיימה ב-23 בינואר 2018) ומיקוד מאמץ בשיבוש צירי התנועה לישובים ישראליים ביהודה ושומרון. ברקע עומדים ביקורו של מייק פנס, סגן נשיא ארה”ב, והתמיכה של אבו מאזן והמועצה המרכזית של אש”ף ב”התנגדות העממית” (הטרור העממי).
- אבו מאזן נשא השבוע שני נאומים: האחד בטון חריף, בפני באי ועידת אלאזהאר לתמיכה בירושלים בקהיר, שבו הדגיש את הקשר ההיסטורי והדתי של הפלסטינים לאדמת פלסטין ולירושלים. הנאום השני, מרוכך, במהלך מסיבת עיתונאים בבריסל בה ציין, כי העם הפלסטיני מעוניין במשא ומתן ובשלום. הוא ביקש מהאיחוד האירופאי להכיר במדינת פלסטין ובמוסדותיה בהדגישו שהכרה זו לא תפגע במאמצים למשא ומתן.
פיגועים/ניסיונות לפיגועים
- ניסיון דקירה בצומת תפוח (כ-11 ק”מ דרומית לשכם): ב-23 בינואר 2018 סיכלו לוחמי משמר הגבול פיגוע דקירה. לוחם הבחין בשני פלסטינים, שהתקרבו לאחת מתחנות האוטובוס בצומת תפוח באורח חשוד. הלוחמים החלו בנוהל מעצר וקראו לחשודים לעצור. הם נשמעו להוראות והמשיכו ללכת. אחד מהם שלף סכין והתקדם לעבר הלוחמים. אחד הלוחמים ירה לעברם ופצע אותם (דוברות משטרת ישראל, 23 בינואר 2018).
- פיגוע דריסה סמוך לגשר אלנבי: ב-19 בינואר 2018 סמוך לגשר אלנבי בוצע פיגוע דריסה. פלסטיני הגיע עם כלי רכבו לעמדת בידוק סמוך לאתר הטבילה קאסר אליהוד. הוא דרש משני החיילים, שאיישו את העמדה להיכנס. לאחר שאסרו עליו את הכניסה הוא עקף אותם ונסע מבלי להישמע להוראות ודרס את אחד החיילים. החייל נפצע באורח קל וטופל במקום. נהג כלי הרכב נעצר. בתחקור ראשוני טען, כי ביצע את הפיגוע על רקע חוסר שביעות הרצון שלו מפעילות החיילים (ynet, 19 ביולי 2018). בתקשורת הפלסטינית דווח, כי הפלסטיני הוא ג’האד אליאס מחמד ג’עברי, בן 55 , מחברון (פלסטין, 19 בינואר 2018).
- ניסיון דריסה במחסום בצומת עטרות: ב-18 בינואר 2018 הגיע כלי רכב פלסטיני כשהוא נוסע במהירות לעבר מחסום משמר הגבול סמוך לצומת עטרות. הוא נקרא על ידי הלוחמים במחסום לעצור אך לא נענה לקריאות והמשיך בנסיעה לעברם. כאשר לא הצליח לדרוס אותם בפעם הראשונה נסע לאחור וניסה לדרוס פעם נוספת. הלוחמים ירו לעבר גלגלי כלי הרכב והוא הצליח להימלט לכיוון ראמאללה (דף הפייסבוק צבע אדום, 18 בינואר 2018).
מבצע לתפיסת חוליית רוצחי הרב רזיאל שבח ז”ל בג’נין
- לאחר התקדמות בחקירת פיגוע הירי בחוות גלעד בה נהרג הרב רזיאל שבח ז”ל, פשטו בליל 18 בינואר 2018 כוחות הביטחון הישראליים על שכונת ואדי ברקין בג’נין במטרה לתפוס את המחבלים הרוצחים. במהלך הפעילות התפתחו חילופי אש בין כוחות הביטחון הישראליים לבין המחבלים, שהסתתרו באחד הבתים. בקרב היריות נהרג אחד המחבלים, אחמד אסמאעיל מחמד ג’ראר, בן 31. שניים נעצרו. על פי ההערכות ראש החוליה, אחמד נצר ג’ראר, שהוגדר על ידי חמאס כפעיל הזרוע הצבאית שלה, הצליח להימלט. שני לוחמים ישראליים נפצעו, אחד מהם באורח קשה. במהלך הפעילות, הרסו הכוחות שלושה בתים של משפחת ג’ראר. בתום פינוי ההריסות דווח כי לא נמצאו גופות כלשהן תחתן (PALINFO, 19 בינואר 2018).
- משרד הבריאות הפלסטיני הודיע כי ההרוג הוא אחמד אסמאעיל ג’ראר, בן 31, המוכר כפעיל חמאס (שהאב, 18 בינואר 2018). אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, שוחח בטלפון עם בני משפחתו. הניה הביע את גאוותו על גבורתם של אחמד אסמאעיל ג’ראר ומשפחתו, שרשמה “דוגמאות אדירות להתנגדות”, ובהן בכיר הזרוע הצבאית של חמאס, נצר ג’ראר, ובנו המבוקש אחמד (אתר תנועת חמאס, 20 בינואר 2018).
אחמד אסמאעיל ג’ראר (משמאל) עם בן דודו אחמד נצר ג’ראר, שהצליח ככל הנראה להימלט (PALINFO, 18 בינואר 2018)

הודעות אבל שפורסמו לזכרו אחמד אסמאעיל ג’ראר. מימין: מודעת האבל שפרסמה תנועת הסטודנטים של פתח (דף הפייסבוק הרשמי של פתח, 18 בינואר 2018) משמאל: מודעת האבל שפרסמה חמאס במחוז ג’נין (חשבון הטוויטר של PALINFO, 18 בינואר 2018)
- במהלך פעילות כוחות הביטחון בג’נין החלו מאות פלסטינים ליידות אבנים לעבר כוחות צה”ל שהגיבו באמצעים לפיזור הפגנות. כלי התקשורת דיווחו על שלושה פלסטינים שנפצעו במהלך עימותים עם כוחות הביטחון הישראלים אחד מהם נפצע באורח קשה ושניים באורח בינוני (ופא, 18 בינואר 2018).
- האירוע נוצל על ידי דוברי חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין לקריאה להרחבת האנתיפאדה ביהודה ושומרון ולהפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל:
- מחמוד אלזהאר, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי הגדה המערבית חוזרת לתפקידה כחלק מההתנגדות. לדבריו בגדה קיים פוטנציאל ל”התנגדות” שרק מי שמכיר אותו יכול להעריך אותו. הוא הבהיר כי אם הפוטנציאל הזה ימשך והתיאום הביטחוני של הרשות הפלסטינית עם ישראל יפסק אזי הפלסטינים יגיעו להישגים (אלקדס, 21 בינואר 2018).
- סאמי אבו זהרי, דובר חמאס, אמר כי האירוע בג’נין לא היה הראשון ולא יהיה האחרון. לדבריו התיאום הביטחוני לא ימנע מ”ההתנגדות” להמשיך לפעול נגד החלטת נשיא ארה”ב ולהמשיך להגן על ירושלים (חשבון הטוויטר של אבו זהרי, 18 בינואר 2018).
- עבד אללטיף אלקאנוע, דובר חמאס, איים שהמבצע בג’נין לא יעבור בשקט ויענה ב”התנגדות פלסטינית חמושה” המסוגלת לפגוע בכיבוש באופן קשה ולגרום לו אבדות בנפש. הוא ציין כי חמאס מעוניינת לעורר את האנתיפאדה ביהודה ושומרון בכל המישורים וגינה את התנהלותם של מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית, אשר לדבריו שתקו לנוכח פעילות ישראל בג’נין . הוא קרא להסלים את האנתיפאדה בגדה ולהפסיק את התיאום הביטחוני עם ישראל (ערוץ אלאקצא, 18 בינואר 2018).
- אחמד מדלל, בכיר הג’האד האסלאמי בפלסטין, אמר כי העימותים עם כוחות צה”ל בג’נין מוכיחים כי “ההתנגדות” פועלת נגד התוקפנות הישראלית. הוא ציין כי יש לעצור את התיאום הביטחוני עם ישראל להמשיך את “ההתנגדות” בגדה ולפתח את אמצעי הלחימה שלה. הוא קרא להרחיב את התמיכה העממית בהתנגדות ולהחריף את האנתיפאדה נגד ישראל (שהאב, 18 בינואר 2018).
כרזה בפורום חמאס הקוראת להסלמת המאבק המזוין נגד ישראל (פורום PALDF, 21 בינואר 2018)
הפגנות, עימותים והפרות סדר
- במהלך השבוע נמשכו ההפגנות והפרות הסדר האלימות ביהודה, שומרון, ירושלים ורצועת עזה על רקע הכרזת ירושלים כבירת ישראל על ידי נשיא ארה”ב דונלד טראמפ (6 בדצמבר 2017). על פי מספר המשתתפים ניכר, כי נמשכת מגמת ההיענות הדלה של הציבור הפלסטיני לקחת חלק באירועים. בהפגנות במהלך השבוע ובעיקר ביום שישי, נרשמה השתתפות דלה יחסית.
- על רקע ביקור מייק פנס סגן נשיא ארה”ב באזור הפיצה תנועת פתח ביהודה ושומרון כרוזים הקוראים להסלמת “ההתנגדות העממית” (הטרור העממי) ו”להפיכת חיי המתנחלים לגיהנום” . הכרוזים קוראים לשביתה כללית וליציאה להפגנות במוקדים שונים ביהודה ושומרון. הכרוזים גם קוראים למקד מאמץ בשיבוש צירי התנועה לישובים הישראליים ביהודה ושומרון. ברצועת עזה נוספו למחאות נגד ארה”ב גם הפגנות ואירועים במחאה על המצב הכלכלי הקשה. דובר פתח אסאמה קואסמי קרא לכל הגורמים לדבוק בשביתה וטען, כי השביתה משקפת את הסירוב להחלטתו של ממשל ארה”ב בעניין ירושלים ולביקורו של סגן הנשיא מייק פנס באזור. הוא הבהיר כי לא יהיה שלום אם מזרח ירושלים לא תהיה “בירת פלסטין” (מען, 22 בינואר 2018).

שביתת מסחר כללית בשטחי הרשות הפלסטינית במחאה על ביקורו של סגן נשיא ארה”ב מייק פנס ועל הכרזת הנשיא טראמפ (ופא, 23 בינואר 2018)
- במקביל נמשכו אירועי יידויי האבנים והשלכת בקבוקי התבערה לעבר כוחות הביטחון ולעבר מטרות אזרחיות. בפעילות סיכול ומנע, שביצעו כוחות הביטחון הישראליים ברחבי יהודה ושומרון, נעצרו חשודים בפעילות טרור ונתפסו אמצעי לחימה . להלן אירועים בולטים:
- ב-22 בינואר 2018 – פלסטיני הגיע לאחת מעמדות הבידוק בכניסה למערת המכפלה בחברון. בדיקת גלאי המתכות לא העלתה דבר חריג אולם הוא העלה בכל זאת את חשדם של לוחמי משמר הגבול שאיישו את העמדה. בחיפוש על גופו נמצאה סכין שהחביא מתחת לבגדיו. מחקירה ראשונית עלה כי הוא התכוון, ככל הנראה, לבצע פיגוע (דף הפייסבוק צבע אדום, 22 בינואר 2018).
- 22 בינואר 2018 – פלסטינים יידו אבנים לעבר כלי רכב ישראלי סמוך ללובן אלשרקיה (אזור בנימין). לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי הרכב (דף הפייסבוק צבע אדום, 22 בינואר 2018).
- 21 בינואר 2018- אבנים יודו לעבר לוחמי משמר הגבול שפעל באזור א-ראם, דרומית מזרחית לראמאללה. שלושה לוחמי משמר הגבול נפצעו באורח קל (דף הפייסבוק צבע אדום, 22 בינואר 2018).
- 20 בינואר 2018- בוצע ירי לעבר תחנת המשטרה בגבעת האבות בקרית ארבע. נזק קל נגרם לניידת (דף הפייסבוק צבע אדום, 20 בינואר 2018).
- 19 בינואר 2018 – צעירה פלסטינית הגיעה לאחת מעמדות הבידוק סמוך למערת המכפלה בחברון. בעת הבידוק נמצאו ברשותה שתי סכינים. הפלסטינית, תושבת אידנא בשנות השלושים לחייה, נעצרה והובאה להמשך חקירה (דף הפייסבוק צבע אדום, 19 בינואר 2018).
סכינים שנמצאו ברשותה הפלסטינית במהלך בידוק סמוך למערת המכפלה (משטרת ישראל, 19 בינואר 2018)
פיגועים משמעותיים שבוצעו בשנה האחרונה[1]
ירי רקטות לעבר ישראל
- במהלך השבוע לא אותרו נפילות רקטות ופצצות מרגמה בשטח ישראל.
נפילות רקטות בשטח ישראל בחתך חודשי
הערות
* הסטטיסטיקה אינה כוללת נפילת רקטות בשטח רצועת עזה או ירי פצצות מרגמה לעבר ישראל.
*שש מהרקטות שנפלו בחודש פברואר היו רקטות ששוגרו מחצי האי סיני לעבר ישראל, ככל הנראה על ידי פעילי מחוז סיני של דאעש. בחודש אפריל שוגרה רקטה אחת מחצי האי סיני שנפלה בשטח ישראל. הרקטה שוגרה על ידי פעילי מחוז סיני של דאעש. בחודש אוקטובר 2017 שוגרו שתי רקטות מצפון חצי האי סיני ע”י שלוחה של דאעש בסיני. הרקטות נפלו בשטח המועצה האזורית אשכול.
נפילת רקטות בחתך שנתי
המצב ההומניטארי
- מחמד ת’אבת, דובר חברת החשמל ברצועה, אמר כי כעת עומדת אספקת החשמל עבור תושבי הרצועה על שש שעות של אספקת חשמל ו-12 שעות הפסקה. הוא גם ציין שקווי החשמל המצריים, שהיו מושבתים, שבו לפעול (קדס.נט, 21 בינואר 2018).
- אשרף אלקדרה, דובר משרד הבריאות ברצועה, אמר כי המשרד סובל ממחסור בדלק. לטענתו במשרד חוששים כי במידה ולא יימצא פתרון עד אמצע פברואר המצב יחמיר משמעותית ויהיו לו השלכות קשות (חשבון הטוויטר של אשרף אלקדרה, 21 בינואר 2018).

שביתת מסחר כללית בעזה ביוזמת הסקטור הפרטי במחאה על התעלמות הרשות הפלסטינית מהמצב הכלכלי הקשה (חשבון הטוויטר של PALINFO, 22 בינואר 2018)
שריפת תמונותיהם של ראש ממשלת ההסכמה ראמי חמדאללה ובכיר פתח חסין אלשיח’ במהלך הפגנה בעזה במחאה על מצוקת החשמל. על התמונות נכתב : “בוגד” (דף הפייסבוק הרשמי של הפתח, 19 בינואר 2018)
יחסי חמאס איראן
- אסמאעיל הניה , ראש הלשכה המדינית של חמאס, שלח איגרת לעלי ח’אמנהאי, נשיא איראן שבה הודה לו על הסיוע שאיראן מגישה לחיזוק “ההתנגדות” הפלסטינית ועל עמדתה הבלתי מתפשרת של איראן בנושא ירושלים. הניה הציג באגרת את האנתיפאדה העממית בגדה המערבית כדרך התמודדות עם “המזימה נגד פלסטין” . אסמאעיל הניה האשים באגרת את ארה”ב ומדינות נוספות שלדבריו מעוניינות לחסל את העניין הפלסטיני. הוא ציין כי “המזימות” הללו היו ניכרות לעין עוד בהתחלה אולם בחודשים האחרונים הצהרות נשיא ארה”ב דונלד טראמפ בנוגע לאיראן, חזבאללה וחמאס המחישו זאת ביתר שאת (אלמיאדין, 18 בינואר 2018).
התבטאויות אבו מאזן
- במהלך השבוע בלטו שתי התבטאויות פומביות של אבו מאזן, ראש הרשות הפלסטינית, שבהן התייחס בעיקר לנושא הכרת ארה”ב בירושלים כבירת ישראל. הנאום שנשא אבו מאזן בפני באי ועידת אלאזהאר לתמיכה בירושלים שהתקיימה בקהיר, היה חריף, בנוסח הנאום שהשמיע במועצה המרכזית של פתח. לעומת זאת, במסיבת העיתונאים שערך לפני כינוס שרי החוץ של האיחוד האירופאי בבריסל נשא אבו מאזן נאום מרוכך ומפויס יותר.
- בנאום בפני באי ועידת אלאזהאר לתמיכה בירושלים, הדגיש אבו מאזן את הקשר ההיסטורי והדתי של הפלסטינים לאדמת פלסטין ולירושלים. הוא אמר, כי לא ניתן לערער על עובדות אלו ועל כן החלטת טראמפ בטלה ואינה מעניקה לישראל שום זכות על ירושלים. עוד אמר, כי החלטת נשיא ארה”ב מנוגדת לחוק הבינלאומי, למדיניות נשיאי ארה”ב הקודמים ולרצונה של הקהילה הבינלאומית, כפי שהוכיחה ההצבעה בעצרת הכללית של האו”ם. לדברי אבו מאזן יש לנקוט בצעדים שמטרתם למנוע מישראל להמשיך לפגוע במעמד ירושלים ובמקומות הקדושים. הוא קרא לכל הנוכחים לתמוך בירושלים ובתושביה והדגיש שביקורים בירושלים אינם בגדר נרמול היחסים עם ישראל אלא תמיכה בפלסטין ובעם הפלסטיני. לדבריו על ירושלים להיות עיר פתוחה לכל בני הדתות שכל אחד יוכל להגיע להתפלל בה בביטחון.
- בנאומו בקהיר מתח אבו מאזן בדבריו ביקורת על הקהילה הבינלאומית שאינה מיישמת לדעתו את הצעות ההחלטה הנוגעות לסוגיה הפלסטינית. עם זאת, הבהיר, כי הפלסטינים ימשיכו לפעול בדרכי שלום ובמישור המדיני עד שישיגו מדינה פלסטינית בגבולות 1967, שבירתה מזרח ירושלים. עוד ציין, כי זכותם של הפלסטינים לפנות לבית הדין הבינלאומי (ICC) על “הפשעים” שביצעה ישראל נגדם והדגיש שאין לאף אחד יכולת למנוע מהם לעשות זאת (הטלוויזיה הפלסטינית, 17 בינואר 2018).
- בדברים שנשא במהלך מסיבת העיתונאים בבריסל אמר אבו מאזן, כי האיחוד האירופאי הוא שותף מרכזי של הרשות הפלסטינית בהקמת מדינת פלסטין ודרש מממנו למלא תפקיד מדיני בהגעה לפתרון , שיזכה להכרה בקנה מידה בינלאומי. אבו מאזן ציין כי העם הפלסטיני מעוניין במשא ומתן מאחר שזו הדרך היחידה להשיג שלום בין ישראל לפלסטין. לדבריו למרות המכשולים מחויבת פלסטין להילחם בטרור בקיצוניות ובאלימות באופן מקומי ואזורי וכי הרשות מתחייבת לפעול במסגרת ההסכמים עליהם היא חתומה עם ישראל. הוא גם הפציר בישראל למלא את חלקה בהסכמים אלו. אבו מאזן פנה לאיחוד בבקשה להכיר במדינת פלסטין ובמוסדותיה והדגיש כי הכרה זו לא תפגע במאמצים למשא ומתן (הטלוויזיה הפלסטינית, 22 בינואר 2018).
ארה”ב הודיע על הפחתת התמיכה שלה באונר”א
- ממשל ארה”ב הודיע כי יעביר לאונר”א 60 מיליון דולרים אך ימנע העברת 65 מיליון דולרים נוספים, כספי הפעימה הראשונה לשנת 2018. העברת הכספים הנותרים תישקל בעתיד לאחר בחינה מחודשת של הנושא. הת’ר נאוורט, דוברת מחלקת המדינה של ארה”ב, הבהירה שההחלטה אינה מהווה עונש עבור הפלסטינים ומטרתה לעודד מדינות נוספות להגביר את תמיכתן ולקדם שינוי באונר”א (ניו יורק טיימס, 17 בינואר 2018).
- החלטת ארה”ב התקבלה על ידי הפלסטינים בכעס והיא נתפסה כהמשך המדיניות העוינת של ארה”ב כלפיהם. משרד החוץ של ממשלת ההסכמה גינה את החלטת הממשל ארה”ב (ופא, 17 בינואר 2018). חסאם זמלט, נציג הרשות הפלסטינית בארה”ב, נפגש עם נציגים מטעם ארגוני זכויות אדם בארה”ב ועם מנהלת משרד אונר”א בוושינגטון וגינה את הקפאת התשלום ואת האיומים מצד ארה”ב להפסיק את המימון לסוכנות. לדברי זמלט פעולותיו של ממשל ארה”ב סותרות את החוק הבינלאומי הקשור לפליטים הפלסטינים ופא, 17 בינואר 2018).
- להלן התבטאויות נוספות של דוברים פלסטינים:
- צאא’ב עריקאת, חבר הועד הפועל של אש”ף, אמר כי הקיצוץ ימנע מהתושבים את צרכיהם הבסיסיים ביותר ויהפוך את מחנות הפליטים למוקדי גיוס לקבוצות קיצוניות. לדבריו טראמפ קובר את פתרון שתי המדינות וכל החלטותיו ממיטות הרס וחורבן על הפלסטינים המתונים אשר מאמינים בשלום ואינם רוצים להשתמש באלימות (France24 , 20 בינואר 2018).
- פוזי ברהום, דובר חמאס, אמר כי צמצום הסיוע הכלכלי שמעבירה ארה”ב לאונר”א מהווה מדיניות פסולה מצד ארה”ב אשר מטרתה לחסל את הסוגיה הפלסטינית ובמיוחד את סוגית הפליטים הפלסטינים. הוא קרא לאונר”א ולעולם כולו שלא להיכנע ללחצים שמפעילה ארה”ב (אתר חמאס, 17 בינואר 2018). בהתבטאות נוספת שיבח פוזי ברהום את תפקידה של אונר”א ואת השירותים שהיא מעניקה לפליטים. הוא קרא למדינות העולם למלא את מחויבויותיהם כלפי הסוגיה הפלסטינית וכן לספק את הצרכים הכלכליים כדי להבטיח שאונר”א תוכל להמשיך למלא את תפקידיה עד שהפליטים “יוכלו לשוב לבתים מהם הוגלו” (אתר חמאס, 22 בינואר 2018).
- הנציב הכללי של אונר”א, פייר קרהנבוהל, הגיע לרצועת עזה כדי להשיק קמפיין לגיוס כספים עבור אונר”א. זאת, כדי לוודא שאונר”א תתאושש מהמשבר שנוצר עקב החלטת ארה”ב (חשבון הטוויטר של הנציב הכללי של אונר”א, 22 בינואר 2018). בלגיה כבר הודיעה כי תעביר לאונר”א 6.3 מיליון אירו באופן מיידי ו-19 מיליון אירו נוספים במשך שלוש שנים (פארס, 17 בינואר 2018).
הנציב הכללי של אונר”א מקיים מסיבת עיתונאים באחד מבתי הספר של הארגון בעזה (ערוץ אלע’ד, 22 בינואר 2018)
- דובר אונר”א סאמי משעשע אמר כי הסוכנות תמשיך להעניק את שירותיה לפליטים הפלסטינים וציין כי שירותים אלה אינם מושפעים מהשינויים בהיקף הסיוע שמעבירה ארה”ב לאונר”א. הוא ציין כי תקציב אונר”א עומד על סכום של מיליארד ו-300 מיליון דולרים וכי ארה”ב תורמת 300 מיליון דולרים במסגרת סכום זה (ופא, 16 בינואר 2018).
פניית הרשות הפלסטינית ואש”ף לבית הדין הבינלאומי בהאג
- ריאצ’ אלמאלכי, שר החוץ בממשלת ההסכמה, שלח איגרת לפאטו בנסודה, התובעת הכללית של בית הדין הבינלאומי בהאג (ICC) ,בדרישה שבית הדין יפעיל את סמכותו בנוגע ל”פשעים” שישראל ביצעה נגד העם הפלסטיני . אלמאלכי ציין בתלונה, כי ישראל “פוגעת” בזכויות הילדים והתייחס בנושא למעצרה של הנערה עאהד אלתמימי. לדבריו פעולות אלה מהוות פגיעה בחוק הבינלאומי לזכויות האדם בהסכמי זכויות הילדים בהסכם למאבק בעינויים. לדבריו פשעים אלו הנמצאים בסמכות השיפוט של ICC מהווים חלק בלתי נפרד “ממשטר הדיכוי”, שישראל נוקטת כלפי העם הפלסטיני. לדבריו יש לנקוט בכל האמצעים כדי ש”פושעי מלחמה הישראלים” יתנו את הדין על מעשיהם לפתוח בחקירה פלילית כדי להרתיע אותם וכן להסיר את החסינות מעל בכירים ופושעים ישראליים (ופא, 18 בינואר 2018).
- צאא’ב עריקאת אמר כי אם לא תפתח חקירה תגיש אש”ף תלונה רשמית בדרישה לפתוח בחקירה. לדבריו נעזר אש”ף בשישה עורכי דין בינלאומיים כדי לבחור את הדרך הטובה ביותר להביא לפתיחת חקירה נגד הבכירים בישראליים באשמת פשעי מלחמה (הטלוויזיה הפלסטינית, 20 בינואר 2018).
תגובות לביקור סגן נשיא ארה”ב באזור
- בקור סגן נשיא ארה”ב מייק פנס באזור ובמיוחד בישראל והצהרותיו בזכות ישראל עוררו גל של תגובות חריפות בקרב הפלסטינים. אסאמה אלקואסמי, דובר פתח, אמר כי פתח והעם הפלסטיני אינם מקבלים בסבר פנים יפות את ביקורו של סגן נשיא ארה”ב מייק פנס באזור הוא ציין כי דבריו בנוגע לירושלים מנוגדים לכלל האמנות הבינלאומיות . הוא קרא למדינות ערב שלא לקבלו ולעם הפלסטיני להשתתף בשביתה כללית שתערך כדי להביע התנגדות להחלטת נשיא ארה”ב להכיר בירושלים כבירת ישראל (מען, 20 בינואר 2018). עשרות פלסטינים, ובכללם מזכיר סניף פתח בבית לחם, ערכו הפגנה ברחבת כנסיית המולד בבית לחם במחאה על ביקורו של סגן נשיא ארה”ב. במהלך ההפגנה הם דרכו על תמונתו ולאחר מכן שרפו אותה (PNN, 21 בינואר 2018).

פעילים פלסטינים בבית לחם שורפים ברחבת כנסיית המולד תמונות של סגן נשיא ארה”ב מייק פנס (חשבון הטוויטר של PALINFO, 22 בינואר 2018)
[1] "פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑