- השבוע שרר שקט ברצועת עזה. ביהודה ושומרון התקיימה פעילות אינטנסיבית של יידוי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה לעבר כלי רכב ישראליים. כוחות הביטחון הישראלים עצרו ארבעה פלסטינים שהיו מעורבים בייצור מטען חבלה ובקבוק תבערה ושלושה פלסטינים שניסו להשליך מטען ולבצע ירי (ממכונית) לעבר בית אל.
- במישור המדיני נמשכה פעילות דיפלומטית אינטנסיבית של הרשות מול הזירה הבינלאומית והזירה הערבית. זאת למרות שהמהלך הישראלי לא התבצע, ולמרות שמירב הקשב מופנה עתה למערכה נגד נגיף קורונה. הרשות הפלסטינית קראה לבית הדין הפלילי בהאג לזרז קבלת ההחלטה בעניין הסמכות לחקור את ישראל. שר החוץ ברשות הפלסטינית טען, כי יציאתו של בית הדין לפגרה (מבלי שקיבל החלטה) נבעה מלחצים שהופעלו עליו ע”י ישראל וארה”ב. לשיטתם של הפלסטינים ניתן לקבל את ההחלטה גם בעת שהיית בין הדין בפגרה.
- השבוע נמשכה העלייה החדה במספר הנדבקים בנגיף קורונה בשטחי הרשות. מספר החולים הפעילים עומד עתה על 7,221 (לעומת 5,569 לפני שבוע). רוב החולים הינם מחברון. 67 חולים נפטרו עד כה. ברצועת עזה עומד מספר החולים הפעילים על חמישה (לעומת חמישה לפני שבוע). הרשות הפלסטינית החמירה את צעדי המנע, שלא תמיד קוימו ע”י האוכלוסייה, על רקע חוסר האמון השורר כלפי הרשות. במחוזות השונים הולכים ומתרבים גילויי מחאה, שבשלב זה אין בהם כדי להציב אתגר משילות משמעותי בפני הרשות (הגם שהדבר עלול להשתנות, ככל שיגברו המשבר הבריאותי והמשבר הכלכלי).
- במזרח ירושלים הגיע מספר החולים הפעילים ל-1,524 (לעומת 795 לפני שבוע). לדעתנו יש לקחת בחשבון כי התחלואה הגבוהה במזרח העיר “זולגת” גם למערב העיר. התגברות התחלואה מלווה במאבקים מתחת לפני השטח על ההשפעה במזרח העיר. הרשות הפלסטינית החליטה השבוע להעניק סיוע כספי ל-1,400 סוחרים פלסטינים בעיר העתיקה בעוד שישראל, על פי דיווחים פלסטינים, עצרה את מושל מחוז ירושלים ברשות ואת ראש המודיעין הכללי במחוז ירושלים.
- השבוע דווח כי חמאס מונעת מתושבי הרצועה לצפות בערוצים אלערביה ואלחדת’ (הנתמכים ע”י סעודיה). כמו כן דווח שמשרדיהם ברצועה נסגרו. כל זאת בעקבות פרסום מידע על בריחתו של בכיר חמאס לישראל. פרשה זאת ממחישה פעם נוספת את נחישותה של חמאס לפקח באופן הדוק על המסר התקשורתי היוצא מהרצועה, ולמנוע (או לכל הפחות להקשות) דיווחים בלתי-מבוקרים שאינם בשליטתה. לשליטת הרבה שיש לחמאס על המסר התקשורתי יש משמעות רבה, שכן הידיעות המוטות ולעיתים השקריות, היוצאות מהרצועה כמעט באופן בלעדי מצוטטות בהרחבה ע”י כלי תקשורת ישראלים, ערביים ומערביים, ומשמשות במדינות המערב מקור להתקפות תעמולה נגד ישראל.
יהודה ושומרון[1]
נמשכת העלייה החדה במספר הנדבקים בנגיף קורונה ביהודה ושומרון. מספר החולים הפעילים עומד עתה על 7,221 (עדכני ל-21 ביולי 2020 בשעות הצהריים). 5,060 חולים פעילים הם ממחוז חברון, המהווים כ-70% מסה”כ החולים הפעילים ביהודה ושומרון. ארבעים חולים נמצאים במצב קשה, מהם ארבעה מונשמים.67 חולים נפטרו, רובם מחברון. מספר החולים הפעילים מהרצועה עומד על חמישה. סך כל החולים ביהודה ושומרון מאז התפרצות הנגיף עומד עתה על 9,214.
- על פי דיווחי הרשות מספר החולים הפעילים בשכונות מזרח ירושלים עומד על 1,524 חולים. בהמשך לפגישה שקיים (ב-15 ביולי 2020) ראש הממשלה הפלסטיני מחמד אשתיה בראמאללה עם “ועדת אלקדס העליונה”[2] , החליטה הממשלה הפלסטינית בישיבתה השבועית ב-20 ביולי 2020 להעניק סיוע כספי ל-1,400 סוחרים פלסטינים בעיר העתיקה בירושלים (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 20 ביולי 2020).
רצועת עזה
- בניגוד לקשיי הרשות הפלסטינית לבלום את הזינוק החד במספר החולים ביהודה ושומרון בולטת הצלחתו של ממשל חמאס בטיפול במגיפה. השבוע התגלו ברצועת עזה שני חולים נוספים, שהגיעו לרצועה דרך מעבר ארז. שלושה חולים הבריאו כך שמספר החולים הפעילים עתה הוא חמישה.
- מערוף סלאמה, אחראי משרד ההסברה הממשלתי ברצועה, אמר כי סוגיית הפלסטינים ה”תקועים” מחוץ לרצועה הפכה עתה לדאגה העיקרית של צוות ניהול משבר הקורונה הפועל ברצועה. לצורך קבלת השבים לרצועה החלו צוותים לשפץ את מרכזי הבידוד הקיימים ולהקים מרכז בידוד חדש בדיר אלבלח. הוא ציין כי הם מצפים עתה למענה ממצרים בנוגע להסדרים בנמל התעופה בקהיר ולפתיחת מעבר רפיח (פלסטין אליום, 20 היולי 2020).
הערכות לפתיחת שנת הלימודים הקרובה
- על רקע התפשטות הנגיף הודיע משרד החינוך ברשות הפלסטינית, כי שנת הלימודים תפתח ב-6 בספטמבר 2020. על פי משרד החינוך תתקיים שנת הלימודים במתכונת של מערכת לימודים המשלבת למידה פרונטלית ולמידה מרחוק על בסיס פרוטוקול רפואי, שגובש על ידי משרד החינוך ומשרד הבריאות (אתר משרד החינוך ברשות, 15 ביולי 2020).
- ברצועת עזה הודיע לעומת זאת, זיאד ת’אבת, תת שר החינוך ברצועה, כי בהסכמת משרד החינוך ברשות שנת הלימודים תפתח ב-8 באוגוסט. גם ראש תכנית החינוך באונר”א בעזה הודיע כי שנת הלימודים בבתי הספר ברצועה תפתח ב-8 באוגוסט (שהאב, 19 ביולי 2020). ת’אבת ציין כי הם נמצאים בקשר רציף עם משרד החינוך בראמאללה, ומודעים לכך שתחילת שנת הלימודים קשורה למצב הבריאותי השונה, שבין הגדה המערבית ולרצועת עזה (דניא אלוטן, 15 ביולי 2020).
ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל
- במהלך השבוע לא אותר שיגור רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל.
ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך חודשי
ירי רקטות בחתך שנתי
ניסיון חדירה לישראל
- דווח כי מנגנוני הביטחון של חמאס עצרו ב-16 ביולי 2020 צעיר שניסה לחדור לשטח ישראל סמוך לזיקים שבצפון הרצועה. הצעיר הועבר לבידוד ל-21 יום (אמד, 16 ביולי 2020).
סיכול פיגועים
- ב-15 ביולי 2020 סיכלו לוחמי צה”ל ניסיון פיגוע, בעקבות מעצרם של ארבעה פלסטינים סמוך לשכם. ברשות הפלסטינים נמצאו שני בקבוקי תבערה ומטען מייצור עצמי (דובר צה”ל, 15 ביולי 2020).
- ב-18 ביולי 2020 עצרו כוחות הביטחון הישראליים שלושה פלסטינים ממחנה הפליטים ג’לזון (סמוך לראמאללה). מספר שעות לפני מעצרם הם ניסו להשליך מטען ולבצע ירי מכלי רכב חולף לעבר הישוב בית אל . לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (דובר צה”ל, 18 ביולי 2020).
המטען שהושלך לעבר היישוב בית אל
(דובר צה”ל, 18 ביולי 2020)
- בתקשורת הפלסטינית דווח כי העצורים הם קצי ראא’ד ברכאת מלכי, בן 19; עבדאללה מחמד שראכה, בן 18; וראא’ד אבראהים אלביארי, בן 19 (דף הפייסבוק jalazone.camp, 18 ביולי 2020).
העצורים (מימין לשמאל): עבדאללה שראכה; קצי מלכי; ראא’ד אלביארי
(דף הפייסבוק jalazone.camp, 18 ביולי 2020)
- מקורות פלסטינים דיווחו על מעצרו של עדנאן ע’ית’, מושל מחוז ירושלים ברשות הפלסטינית, בביתו שבשכונת סלואן במזרח ירושלים (ופא, 19 ביולי 2020; דף הפייסבוק בנושא הקורונה של מחוז ירושלים ברשות, 19 ביולי 2020). ב-19 ביולי 2020 דווח גם על מעצרו של ראש המודיעין הכללי במחוז ירושלים של הרשות הפלסטינית, עמיד (תא”ל) ג’האד אלפקיה, בעת שעשה את דרכו חזרה לביתו בעיירה קטנה שבצפון-מערב ירושלים (דף הפייסבוק הרשמי של ‘פתח’, 19 ביולי 2020).
מעצרו של עדנאן ע’ית’ (חשבון הטוויטר QudsnBrk, 19 ביולי 2020)
יידוי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה לעבר כלי רכב ישראלים
- ברחבי יהודה ושומרון נמשכו אירועי יידוי האבנים והשלכת בקבוקי תבערה לעבר כלי רכב ישראלים וכוחות הביטחון הישראליים. להלן אירועים בולטים:
- 20 ביולי 2020- אבנים יודו לעבר כלי רכב בכביש 446 דרומית לישוב נילי שבמערב השומרון. לא היו נפגעים. נזק נגרם לכלי הרכב (הצלה ללא גבולות יו”ש, 20 ביולי 2020).
- 19 ביולי 2020- שני מטענים הושלכו לעבר קבר רחל, צפונית לבית לחם. מטען אחד התפוצץ. לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 19ביולי 2020).
- 19 ביולי 2020- אבנים יודו לעבר כלי רכב צפונית לעפרה (צפונית מזרחית לבית אל). לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 20 ביולי 2020).
- 17 ביולי 2020 – בקבוקי תבערה הושלכו לעבר גדר הישוב כוכב יעקב(דרומית מזרחית לראמאללה). לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 17 ביולי 2020).
- 17 ביולי 2020: בקבוק תבערה הושלך לעבר כלי רכב בכביש גוש עציון- חברון סמוך לאלערוב לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 17 ביולי 2020).
- 16 ביולי 2020 – אבנים הושלכו מכלי רכב חולף סמוך לעבוד (צפונית לירושלים). לא היו נפגעים נזק לגרם לשמשת כלי הרכב (הצלה ללא גבולות יו”ש, 16 ביולי 2020).
- 16 ביולי 2020: אבנים יודו לעבר אוטובוס וכלי רכב בין עטרת לנווה צוף (צפונית מערבית לבית אל). לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 16 ביולי 2020).
- 16 ביולי 2020: אבנים יודו לעבר כלי רכב בין אריאל לתפוח. שלושה בני אדם נפצעו באורח קל (הצלה ללא גבולות יו”ש, 16 ביולי 2020).
- 15 ביולי 2020 – אבנים יודו לעבר אוטובוס באזור בית ענון (צפונית לקריית ארבע) לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 15 ביולי 2020).
- 15 ביולי 2020: ירי התבצע מכלי רכב חולף לעבר עמדה בין איתמר לאלון מורה (מזרחית לשכם). לא היו נפגעים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 15 ביולי 2020).
- 14 ביולי 2020: אבנים ובקבוקי צבע הושלכו לעבר אוטובוס בכביש גוש עציון חברון דרומית לצומת כרמי צור (צפונית לחברון). לא היו נפגעים. נזק נגרם לשמשת האוטובוס (הצלה ללא גבולות יו”ש, 14 ביולי 2020).
פיגועים משמעותיים ביהודה ושומרון[3]
חשיפת חולית טרור ביהודה ושומרון
- על פי דיווח שירות הביטחון הכללי נחשפה בחודשים האחרונים פעילות טרור בחסות ארגון בשם אלשבאב אלקומי אלערבי. חשיפת הפעילות החלה (20 באפריל 2020) עם מעצרו של יזן אבו צלאח, בן 23, תושב עראבה, פעיל החזית העממית לשחרור פלסטין. מעצרו התבצע בעקבות ידיעות לפיהן בכוונתו לבצע פיגועים ביהודה ושומרון (שירות הביטחון הכללי, 21 ביולי 2020).
- במסגרת ההכנות לביצוע הפיגועים הוא רכש כלי נשק וגייס פעילים, אשר עמדו בראש שתי חוליות. אחת מהן פעלה בשומרון והשנייה בראמאללה. החוליות הללו תכננו לבצע פיגוע בישוב חריש ולחטוף חייל לצורך מיקוח. יזן אבו צאלח היה אמור לצאת לאימונים צבאיים בלבנון. במהלך חקירתו נחשפו קשריו עם ארגון המכונה אלשבאב אלקומי אלערבי אשר לו זרוע צבאית אשר פועלת בסוריה בעיקר נגד ארגונים ג’האדיסטים וגופי אופוזיציה למשטר הסורי. בראש הארגון עומד אסעד אלעאמלי (המכונה ד’ו אלפקר) המהווה איש קשר של הארגון לאיראן ולחזבאללה.
- בחקירתו של מחמד אבו צלאח, בן דודו של יזן, עלה כי הארגון מקיים אימונים משותפים עם גורמים באיראן ועם חזבאללה ועם צבא סוריה (שאף מממנים את פעילותו). להערכתנו, יתכן שאיראן ו/או חזבאללה הן אלה העומדים מאחורי ההתארגנות הזאת, תוך שימוש בכיסוי של ארגון חזית הקשור אליהם.
כלכלת הרצועה
- ג’מאל אלח’צ’רי, יו”ר הוועדה העממית להסרת המצור, מסר כי שיעור האבטלה ברצועת עזה עלה ל-60% וכי ישנם עתה יותר מ-300,000 מובטלים. הוא ציין כי עקבות ההגבלות על היצוא הצטמצמה התפוקה במפעלים ברצועה ב-30% והמצב הכלכלי מתדרדר. לטענתו, הפתרון היחיד לשיפור במצב הוא הסרת “המצור”, פתיחת המעברים והסרת הרשימות במעברים של חומרים שחל איסור להכניסם לרצועה (סוא, 17 ביולי 2020).
- אדהם אלבסיוני, דובר משרד החקלאות ברצועת עזה, אמר כי התוצרת החקלאית השנתית של ירקות ברצועה עומדת על 450,000 טונות, מתוכן צורך הציבור ברצועה כ-400,000 טונות והשאר מועבר לשווקים בגדה. לדבריו, בשל ההגבלות שמטילה ישראל על יצוא הירקות מהרצועה נאלצים החקלאים לסחור בשווקים המקומיים במחירים נמוכים. משרד החקלאות אף הורה לחקלאים לצמצם גידולים שמציפים את השוק דוגמת תפוחי אדמה והדבר גורם להם להפסדים כבדים (אלאיאם, 20 ביולי 2020).
חלוקת כספים למשפחות נזקקות
- מקורות באונר”א מסרו כי הסוכנות החליטה לשלם את מענק של ארבעים דולרים למאות משפחות נזקקות ברצועה. הכספים ישולמו עוד לפני תחילת חג הקורבן (פלסטין אליום, 14 ביולי 2020). ב-20 ביולי 2020 החלה אונר”א בחלוקת המענק. דווח, כי מתבצעת חלוקה ל-46,413 משפחות וכי הסכום הכולל עומד על 1,856,520 דולרים (סוא, 20 ביולי 2020).
ראיון זיאד אלנח’אלה
- זיאד נח’אלה, מזכ”ל הג’האד האסלאמי בפלסטין, העניק ראיון מקיף בו פירט את עמדות הארגון. להלן מספר נושאים אליהם התייחס בראיון (פלסטין אליום, 18 ביולי 2020):
- החלת החוק הישראלי ו”עסקת המאה”: תכנית טראמפ” היא אינה חדשה והיא מהווה חלק מהתכנית המקורית של ה”מפעל הציוני”. החידוש עתה הינו הכוונה לבצע את התכנית. לדבריו כאשר בוחרים הפלסטינים בפתרונות מדיניים חסרי ערך הם אינם נוקטים הישגים. אולם, כאשר העם הפלסטיני ייזום “התנגדות” (קרי, פעולות טרור) תחזור בה ישראל מתכניותיה, שכן באמצעות “התנגדות” ניתן לכפות משוואות חדשות.
- הצטרפות לאש”ף: לדבריו הג’האד האסלאמי בפלסטין לא יהיה חלק מאש”ף כל עוד הוא מכיר בישראל אך אם יקום בסיס ארגוני פוליטי חדש יוכל הג’האד האסלאמי להצטרף אליו. נח’אלה טען, כי מצרים היא זו שצריכה להביא לאיחוד בין העמדה הערבית לבין “ההתנגדות”. הוא הדגיש שההתנגדות העממית בדרכי שלום (קרי, הטרור העממי) אינה הדרך להילחם בישראל וכי יש לנקוט ב”גישה חדשה” ולהחזיר את הסכסוך למסלולו הנכון (רמז לשימוש בטרור הצבאי).
- התחמשות הארגון: למרות המצור והאמצעים הדלים ממשיך הארגון לייצר אמצעי לחימה ברצועת עזה המהווים איום אסטרטגי על ישראל. ברצועה נמצאות עתה רקטות ארוכות טווח וקצרות טווח למרות, שדומה היה כי אי אפשר לייצר אותם תחת מצור. “ההתנגדות” מתחמשת מחזקת את כוחה באופן יום-יומי ומשקיעה מרץ רב בעניין זה. לדבריו אמצעי הלחימה המיוצרים ברצועה מטילים אימה על ישראל ומרתיעים אותה.
- מבצע צוק איתן: בהתייחסו לשיגור רקטות לעבר תל אביב אמר כי במהלך מבצע צוק איתן לא הייתה זו הפעם הראשונה שהם שיגרו רקטות לתל אביב. לדבריו הם עשו זאת כבר בשנת 2012 ואז לראשונה נחצה “הקו האדום”. הוא ציין, כי כאשר הרצועה מותקפת כל שטחה של ישראל הופך למטרה לרקטות עבור ארגוני “ההתנגדות” (פלסטין אליום, 18 ביולי 2020).
מתיחות בין חמאס לרשת אלערביה הסעודית
- ערוץ אלערביה הסעודי דיווח, כי חמאס מונעת מתושבי רצועת עזה לצפות בערוצים אלערביה ואלחדת’ לאחר שפרסמו מידע בלעדי בנוגע לבריחתו של בכיר חמאס לישראל. להנהלת הערוץ נמסר על סגירת משרדי הערוץ ומשרדי ערוץ אלחדת’ ברצועת עזה. חברות פרסום הוזהרו שלא לעבוד עם הערוצים הללו (חשבון הטוויטר אלערביה, אמד, 15 ביולי 2020).
- הרקע לסגירת הערוץ הוא דיווח בנוגע לעריקתו לכאורה לישראל של מפקד בכוח הקומנדו הימי של חמאס. הפרסום גרר תגובות-נגד (בעידוד חמאס) של אלפי גולשים פלסטינים ברשתות החברתיות אשר שיתפו את ההאשטאג “ערוץ אלערביה השקרן ביותר”. גולשים רבים טענו כי הערוץ משרת את התקשורת הישראלית והוא דוחף להמשך פעולות הנורמליזציה (אלרסאלה.נט, 16 ביולי 2020).
- בכירי חמאס האשימו את הערוץ בשיתוף פעולה עם ישראל. מוסא אבו מרזוק, חבר הלשכה המדינית של חמאס, קרא לכלי התקשורת ובכלל זה לרשת אלערביה לדווח בצורה מדויקת ולא להפוך ל”כלי תקשורת ישראליים” (אלמיאדין, 15 ביולי 2020). ח’ליל אלחיה, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי ישנם אמצעי תקשורת, אשר משתפים פעולה עם “התקשורת הציונית”, שמנסה לפגוע באחדות הפלסטינים ובשלום התושבים (אלאקצא, 16 ביולי 2020). חמאד אלרקב, בכיר חמאס, אמר כי חמאס רואה באלערביה “ערוץ ציוני” בכל המובנים אשר אינו מתחייב למקצועיות או למוסר ופועל במטרה להדהד את הנרטיב הישראלי (דניא אלוטן, 15 ביולי 2020).
הודעת חמאס לרגל יום השנה למבצע “צוק איתן”
- הזרוע הצבאית של חמאס פרסמה הודעה רשמית לרגל יום השנה במבצע “צוק איתן” בה ציינה כי לפני שש שנים חשפה זרוע הצבאית במהלך מבצע “צוק איתן” כלי טיס בלתי מאויש בשם “אבאביל 1”, שהמהנדסים שלה הצליחו לייצר. לדברי ההודעה ביצע כלי הטיס ביצע מספר טיסות ואף הגיע לאזור הקריה בתל אביב. עוד נמסר כי הזרוע הצבאית הצליחה לייצר שלושה דגמים של כלי טיס בלתי מאוישים: אחד (A1A) שנועד למשימות תצפית; השני (A1B) מיועד למשימות תקיפה והפצצה, וכלי נוסף (A1C) שנועד לביצוע משימות תקיפה “התאבדותיות” (אתר הזרוע הצבאית, 14 ביולי 2020).
הסכם מימון פרויקטים
- מג’די אלצאלח, השר לשלטון מקומי ברשות הפלסטינית, חתם על הסכם לפיתוח פרויקטים בתום התשתית עם נציג האיחוד האירופאי ונציג ממשלת דנמרק. ההסכם בשווי של 5.8 מיליון יורו נועד לפרויקטים עבור תושבים החיים בשטחיC . במסגרת זאת יוקמו ב-15 אזורים בתי ספר, יסללו כבישים, ישוקמו רשתות חשמל ורשתות מים, מאגרי מים ומבנים ציבוריים. מחמד אשתיה, ראש הממשלה ברשות הפלסטינית, ציין כי בתפיסתם אין חלוקה לשטחי A B ו- Cוכי התרומה האירופאית היא ביטוי לתגובתם של האירופאים לסיפוח הישראלי (ופא, 14 ביולי 2020).
המשך המערכה של הרשות הפלסטינית נגד כוונת הסיפוח של ישראל
- למרות הדחייה ביישום התוכנית הישראלית, ועל אף שמירב הקשב מופנה עתה להתמודדות עם נגיף קורונה, ממשיכה הרשות הפלסטינית בפעילות דיפלומטית נגד התכנית. השבוע התמקדה הפעילות בהמשך המגעים של בכירי הרשות הפלסטינית עם גורמים בינלאומיים וגורמים ערביים. מחמד אשתיה, ראש הממשלה ברשות הפלסטינית, אמר בישיבת הממשלה השבועית כי תכנית הסיפוח של ישראל נראית עדיין באופק ואי נסיגתה של ישראל מהתוכנית באופן רשמי מהווה המשך איום קיומי על העניין הפלסטיני. הוא ציין גם כי הם ממתינים להחלטת בית הדין הבינלאומי בהאג (ICC) בנוגע להעמדת ישראל לדין (הטלוויזיה הפלסטינית, 20 ביולי 2020).
- בדברים שנשא צאא’ב עריקאת, מזכיר הועד הפועל של אש”ף, במהלך כנס מקוון של המרכז הערבי בוושינגטון הדגיש כי הרשות הפלסטינית גיבשה תכנית למאבק בתכנית הסיפוח של ישראל. תכנית זאת כוללת חיזוק המוסדות הפלסטינים והכשרתם כך שיצליחו להתמודד עם כל אתגר שתציב תכנית הסיפוח. לדבריו התקיימו שיחות עם נציגי 132 מדינות אשר נקראו לנקוט בצעדים נגד ישראל במידה ותבצע את הסיפוח. הוא הבהיר כי העסקה אינה חדשה וטען, כי מהלכיו של נתניהו יובילו לקריסת הרשות (16 ביולי 2020).
- להן עיקרי המגעים הדיפלומטים:
- אבו מאזן קיים שיחה עם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג’ונסון בה הודה לו על עמדתה של בריטניה בנושא הסיפוח וקרא לנקוט מאמצי התנגדות נוספים למהלך. אבו מאזן הביע נכונות לשבת למשא ומתן בפיקוח הקוורטט ובהשתתפות מדינות נוספות מיד עם ביטול החלטת הסיפוח (ופא, 14 ביולי 2020).
- נשיא סין שי ג’יפינג שוחח עם אבו מאזן. בשיחה הביע נשיא סין את התנגדותו לצעדים חד-צדדיים המפרים את המשפט הבינלאומי והביע תמיכת סין בהצעת אבו מאזן לערוך ועידה בינלאומית . הוא ציין כי סין מוכנה למלא תפקיד בתהליך השלום ולתמוך במאמצי הקוורטט (ופא, 20 ביולי 2020).
- אבו מאזן שוחח עם נשיא מצרים עבד אלפתאח אלסיסי. במהלך השיחה הבהיר אלסיסי כי מצרים תמשיך להשקיע מאמצים מול כל הגורמים כדי להשיג שלום על בסיס הלגיטימציה הבינלאומית ויוזמת השלום הערבית (ופא, 19 ביולי 2020).
- יום לאחר השיחה עם אלסיסי הגיע סאמח שכרי, שר החוץ המצרי, לביקור רשמי בראמאללה. במהלך הביקור נועד עם אבו מאזן אשר הציג לו את הפעילות הדיפלומטית של הרשות לגיוס תמיכה בינלאומית בעמדה הפלסטינית. שכרי מסר לאבו מאזן כי מצרים מתנגדת לכל החלטה או צעד חד צדדים של ישראל (ופא, 20 ביולי 2020).
קשיים בהתנהלות הרשות בהפסקת המגעים עם ישראל
- ברשות הפלסטינית ממשיכים שלא לקיים מגעים עם גורמים ישראלים הדבר מקשה על פעילות הרשות במיוחד עתה כאשר היא מתמודדת עם התפשטות נגיף קורונה. כך למשל:
- בראיון לטלוויזיה הפלסטינית ציין כאמל אלשח’רה, דובר משרד הבריאות הפלסטיני, כי בשל החלטת אבו מאזן להפסיק את ההסכמים עם ישראל מנגנוני הביטחון הפלסטינים יכולים להצטרף לצוותים הרפואיים בשטחיC (שטחים שבשליטה ביטחונית ואזרחית ישראלית) רק בלבוש אזרחי. לטענת אלשח’רה ישראל מקשה על פעילות הרופאים והצוותים הרפואיים מעכבת אותם ועוצרת אותם ועל כן מנגנוני הביטחון מבקרים במקומות שונים בלבוש אזרחי כדי שהצוותים הרפואיים יוכלו לבצע בדיקות. הוא גם ציין כי ישנם אזורים בחברון אליהם לא ניתן להגיע (H1 ו-H2) ועל כן ישנם חולים רבים שלא ניתן לערוך להם בדיקות (הטלוויזיה הפלסטינית, 19 ביולי 2020).
- מי אכילה שרת הבריאות ברשות הפלסטינית דיווחה על 100,000 ערכות בדיקה שנרכשו בשוק העולמי ונמצאות בנמל התעופה בן גוריון. לדבריה משרד הבריאות אינו יכול להכניסם בשל הפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל (ופא, 15 ביולי 2020).
- עבדאללה אלתירה, יועץ ראש הממשלה ברשות הפלסטינית, הכחיש את הפרסומים לפיהם הרשות תקבל את כספי הסילוקין דרך צד שלישי או מדינה אחרת (דנא אלוטן, 16 ביולי 2020). קדרי אבו בכר, יו”ר הרשות לענייני אסירים ומשוחררים, אמר כי ישראל עדיין עוצרת את העברת כספי הסילוקין, כיוון שלטענתו, ממשלת נתניהו הציבה כמה תנאים בתמורה להעברת הכספים ובהם חידוש התיאום הביטחוני. לדבריו אבו מאזן דחה את כל התנאים שהציבה ישראל בתמורה להעברת הכספים (דניא אלוטן, 20 ביולי 2020).
אירוע מחאה משותף של פתח וחמאס
- ג’בריל רג’וב, מזכיר הועד המרכזי של פתח, הודיע כי פתח וחמאס הסכימו לערוך הפגנה במשותפת ברצועת עזה בימים הקרובים. לדבריו יהווה האירוע “נקודה היסטורית” בגיבוש עמדה פלסטינית מאוחדת במסגרת המאבק בתוכנית הסיפוח ב”עסקת המאה” ופרויקטים דומים נוספים. על ארגון האירוע ממונה אחמד חלס, חבר הועד המרכזי של פתח ברצועת עזה . רגו’ב מסר כי באירוע יישאו דברים אבו מאזן ובכירים נוספים (ופא, 20 ביולי 2020) . ח’ליל אלחיה חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי אסמאעיל הניה יישא אף הוא דברים (אלאקצא, 20 ביולי 2020)[4].
נבחר מנכ”ל לבנק שמקימה ממשלת הרשות הפלסטינית
- ממשלת הרשות הפלסטינית בחרה בישיבתה השבועית את ביאן קאסם לשמש כמנכ”ל בנק הפיתוח וההשקעות הממשלתי שמקימה הרשות, שיעניק שירותי בנקאות ופיתוח וינהל את הוצאות והכנסות הממשלה, ואף יהיה הבנק הדיגיטלי המשולב הראשון (ופא, 20 ביולי 2020)[5]. ביאן קאסם עבד במשך שנים עם חברת ההשקעות העולמית Arthur Andersen, ונתן שירותי יעוץ לחברות גדולות במפרץ. שימש כיועץ למועצת המנהלים של הבנק האסלאמי הפלסטיני . בתחילת אפריל 2014הוא מונה למנכ”ל הבנק, תפקיד בו כיהן עד שהגיש את התפטרותו ביוני 2020. לקאסם תואר Executive Master (EM) במנהל עסקים מהאוניברסיטה האמריקנית בבירות, ודיפלומה גבוהה בניתוח מערכות מאוניברסיטה בגרמניה (פורטל הכלכלה של פלסטין, 20 ביולי 2020; אתר אלאקתצאדי, 21 ביולי 2020).
ביאן קאסם (אתר אלאקתצאדי, 21 ביולי 2020)
- בינתיים האריך שר הביטחון בני גנץ את הקפאת הצו המטיל סנקציות על הבנקים הפלסטינים שמחזיקים בחשבונות מחבלים (תקשורת ישראלית, 19 ביולי 2020). קדרי אבו בכר, יו”ר הרשות לענייני אסירים ומשוחררים, אמר כי צעדו של גנץ בוצע על-סמך המלצות ביטחוניות, ואסור להתנהל כאילו הוא יבטל את הצו לצמיתות. הוא ציין שבינתיים תמשיך הרשות לשלם את משכורותיהם של האסירים והמשוחררים באמצעות הבנקים הפלסטיניים (דניא אלוטן, 20 ביולי 2020).
מחאה פלסטינית נגד מנוע החיפוש גוגל
- לאחרונה הופצו שמועות ברשתות החברתיות לפיהן מחקה גוגל את שמה של פלסטין מהמפות שלה וכי במפות נראים רק קווי המתאר של הרצועה והגדה המערבית אך המילה עצמה אינה מופיעה. מקור הטענות הוא פרסום אינסטגרם ויראלי ב-15 ביולי 2020, של משתמש בשם ‘Astagfirolah’ שהאשים את גוגל ואפל ב”סילוק רשמי” של פלסטין מהמפות שלהם. בתגובה לפרסומים אמר דובר גוגל לסוכנו הידיעות הצרפתית כי הם לא עשו לאחרונה כל שינוי בשרטוט הגבולות או השטחים באזור וכי הם לא עשו שימוש בעבר בשם פלסטין במפות של גוגל (AFP, 20 ביולי 2020). להערכתנו, יתכן כי השמועות הופצו במסגרת המאבק שמנהלים הפלסטינים בתוכנית הסיפוח של ישראל.
- למרות הכחשת גוגל ולמרות המקור המפוקפק של הידיעה הביעו גורמים פלסטינים בכירים רבים את מחאתם, כולל מהלכי-נגד שבכוונתם לבצע:
- ריאצ’ אלמאלכי, שר החוץ והמהגרים, גינה את מחיקת פלסטין מהמפות ואמר, כי הם יתבעו את חברות גוגל ואפל. לדבריו הם פועלים עתה כדי להגדיר גורם משפטי בינלאומי אשר אליו יפנו בסוגיה זו (אמד, 17 ביולי 2020).
- אסחק סדר, שר התקשורת וטכנולוגית המידע ברשות הפלסטינית, מסר בעקבות זאת כי משרדו מחפש אחר מנוע חיפוש חדש שיהיה ניתן להתבסס עליו ברשות הפלסטינית במקום מנוע החיפוש של גוגל. הוא הבהיר כי משרדו גיבש מספר תכניות כדי להתמודד עם הסוגיה ביניהן הפעלת לחץ על גוגל ואפל באמצעות השרתים שלהם המשמשים חברות פלסטיניות וכן באמצעים משפטיים (ופא, 18 ביולי 2020).
- מעאד’ דראע’מה, מנהל מחלקת החדשנות במשרד התקשורת וטכנולוגית המידע ברשות, אמר כי ממשלת הרשות החליטה להחרים את כל מוצרי גוגל ולהחרים את כל הפלטפורמות של האתר בדרג הממשלתי. הוא הוסיף כי הממשלה תעבוד עם שותפים מקומיים ומוסדות פרטיים כדי למצוא חלופה למנוע גוגל, במיוחד לאור זמינותן של חלופות רוסית, סינית ותורכית, שהינם מנועי חיפוש ואתרים שאינם נוטים לטובת ישראל ואינם נוקטים גזענות ביחס למשתמשים בהם. יחד עם זאת הוא ציין שמשרד התקשורת לא ימנע מאף אחד להשתמש בגוגל או בפלטפורמות שלו (דניא אלוטן, 20 ביולי 2020).
קריקטורה שפרסמה פתח בעקבות מחיקת “פלסטין” במפות של גוגל
(דף הפייסבוק הרשמי של ‘פתח’, 19 ביולי 2020)
[1] להרחבה ראו פרסום מרכז המידע מ-20 ביולי 2020: "נמשכת העלייה החדה בהתפשטות נגיף הקורונה ביהודה ושומרון לעומת מספר החולים הנמוך, הנמצא בשליטה, ברצועת עזה". ↑
[2] הוועדה העליונה לענייני ירושלים הוקמה לראשונה בצו נשיאותי של אבו מאזן בשנת 2005 והיא אמונה על טיפול ומעקב אחר כל נושא ירושלים ותמיכה בתושביה הערבים. הוועדה כפופה ישירות לאבו מאזן ולוועד הפועל של אש"ף. ↑
[3] “פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑
[4] בפגישה שקיים אסמאעיל הניה עם עיתונאים קטרים אמר כי מתקיימים מגעים לקראת פיוס וכי לראשונה מזה עשר שנים התקיימו פגישות ישירות בין פתח וחמאס ללא מתווכים. הוא ציין כי הפיוס יכול להתקיים למרות השוני שהשקפות העולם. הוא שיבח את הכרזת אבו מאזן על הפסקת ההסכמים עם ישראל (דניא אלוטן, 19 ביולי 2020). ↑
[5] להרחבה בנושא הקמת הבנק ראו פרסום מרכז המידע מ-28 ביוני 2020: "הרשות הפלסטינית נוקטת צעדים מעשיים להקמת מוסד בנקאי ממשלתי, שיטפל בתשלומים למשפחות השהידים והאסירים" ↑