- פיגועים: ב-16 בדצמבר 2021 בוצע פיגוע ירי ממארב לעבר מכונית ישראלית סמוך לחומש, צפונית לשכם. אדם אחד נהרג ושניים נפצעו. מבצעי הפיגוע נמלטו. הפיגוע זכה לתגובות פלסטיניות רבות ששיבחו את הפיגוע ואת מבצעיו. לאחר תפיסתם, פרסם הג’האד האסלאמי בפלסטין הודעה בה קיבל אחריות לביצוע הפיגוע. פיגוע דקירה בוצע על ידי פלסטינית בחברון. כמו כן בוצע ניסיון פיגוע במזרח ירושלים.
- ברחבי יהודה שומרון נמשכו יידויי האבנים והשלכת בקבוקי תבערה לעבר כלי רכב הנעים בכבישים. הפרסום בתקשורת הישראלית על עדכון מדיניות הפתיחה באש נגד מידי אבנים ומשליכי בקבוקי תבערה עורר שורה של גינויים פלסטינים. במשרד החוץ ברשות הפלסטינית ציינו, כי הם יעקבו אחר האירועים יחד עם מוסדות בינלאומיים בראשם בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC). אבו מאזן ודוברים פלסטינים נוספים גם גינו בחריפות את “טרור המתנחלים” בעקבות מספר אירועי אלימות מצד מתיישבים בעקבות הפיגוע בחומש, מבלי שהתייחסו לפיגוע עצמו.
- נמשכים האיומים של חמאס ושאר הארגונים ברצועה, כי פניהם להסלמה הדרגתית עם ישראל בשל ה”סחבת” הננקטת במתן ההקלות ובתהליך שיקום הרצועה. על רקע האיומים הגיעה משלחת ביטחונית מצרית לרצועת עזה. במהלך ביקורם נפגשו חברי המשלחת עם הנהגת חמאס ועם נציגי הארגונים במטרה לעדכן אותם בהתפתחויות המגעים עם ישראל בעניין ההבנות הקשורות להסרת המצור וקידום שיקום רצועת עזה.
- הזרוע הצבאית של חמאס ביצעה תרגיל צבאי ברצועת עזה. “מקורות פלסטינים” ציינו, כי התרגיל הוא בבחינת איתות למתווכים לפיו האופציה הצבאית נמצאת עדיין על השולחן. לאחר התרגיל קיימו נציגי הזרוע הצבאית של חמאס והזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין פגישה בה דנו בחיזוק התיאום בין השתיים וחיזוק יכולות “ההתנגדות”.
- נציגים אמריקאים ופלסטינים קיימו ב-14 בדצמבר 2021, מפגש מקוון, לראשונה מזה כחמש שנים, כדי לחדש את הדיאלוג הכלכלי האמריקאי פלסטיני. מקור דיפלומטי אמריקאי מסר כי ממשל ארה”ב השהה את פתיחת הקונסוליה האמריקאית במזרח ירושלים בעקבות התנגדות מצד ישראל וחברי קונגרס רפובליקנים. ברשות ציינו כי הם לא עודכנו רשמית על הדחייה. היועץ לביטחון לאומי של ארה”ב אמור לבקר בימים הקרובים ברשות הפלסטינית, בשולי ביקורו בישראל, ומן הסתם יידרש שם לסוגיה זו.
- ביהודה, שומרון ורצועת עזה, חלה עלייה במספר החולים בקורונה. הרשות הפלסטינית דיווחה על שישה חולים בווריאנט החדש והיא צופה עלייה בהיקף התחלואה.
פיגועים/ניסיונות לפיגועים
פיגוע ירי
ב- 16 בדצמבר 2021 בסביבות 19:30 בוצע ירי של מספר צרורות לעבר כלי רכב ישראלי בין מאחז חומש לשבי שומרון, צפונית לשכם. הירי בוצע על ידי מארב של פלסטינים חמושים, שהתמקמו מאחורי שיחים, בצומת הסמוך לירידה מחומש. מהירי נהרג אחד מנוסעי המכונית, יהודה דימנטמן, ושני נוסעים נפצעו באורח קל. מבצעי הירי נמלטו. כוחות הביטחון פתחו במצוד אחרי המחבלים, שבסיומו הם נעצרו בכפר סילה אלחארת’יה..

מימין: זירת הפיגוע (דוברות זק”א, 16 בדצמבר 2021). משמאל: כלי הנשק עמו בוצע הפיגוע (חשבון הטוויטר של משטרת ישראל, 19 בדצמבר 2021)
- הפיגוע זכה לתגובות פלסטיניות רבות ששיבחו את הפיגוע ואת מבצעיו. חאזם קאסם, דובר חמאס, מסר שחמאס מברכת על הפיגוע שהינו “הרחבה של המהפכה של העם הפלסטיני בכל זירות המאבק”. לדבריו, הפיגוע מוכיח שהעם הפלסטיני ביהודה ושומרון ימשיך במאבקו עד שישראל תגורש מכל השטחים הפלסטינים (חשבון הטלגרם של חמאס, 16 בדצמבר 2021). עבד אללטיף אלקאנוע, דובר חמאס, שיבח את “פיגוע הגבורה” בציינו כי “חרב ירושלים (הכינוי שנתן חמא”ס למערכה שיזם במאי 21′) לא הושבה לנדנה” (אלמיאדין, 16 בדצמבר 2021). עבד אלרחמן שדיד, בכיר חמאס, אמר כי פעולת הגבורה בשכם מוכיחה שרצון “ההתנגדות” לא נשבר תחת היד של עבדי הכיבוש (הרשות הפלסטינית). זאת ועוד, צעירי יהודה ושומרון מוכיחים בכל פעם מחדש את יכולתם ואת העובדה שהקריאה שלהם “אנחנו הבחורים של מחמד צ’יף” איננה רק סיסמא (חשבון הטוויטר של עבד אלרחמן שדיד, 16 בדצמבר 2021).
- הג’האד האסלאמי בפלסטין מסר, כי הם מברכים על הפיגוע שהינו תגובה ל”פשעי ישראל” ביהודה, שומרון, ובירושלים. הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין מהרה לברך על פעולת הגבורה ואמרה כי הפעולה מוכיחה את היכולת ואת היד הארוכה של “ההתנגדות” (אלאקצא, 16 בדצמבר 2021).
תפיסת מבצעי הפיגוע
- יומיים לאחר ביצוע הפיגוע, בעקבות פעילות כוחות הביטחון הישראליים באלסילה אלחארת’יה (מערבית לג’נין), נעצרו שני מבצעי הפיגוע האחים עמר (בן עשרים) וע’ית’ ג’ראדאת (בן 17)[1]. ארבעה פלסטינים נוספים שהיו מעורבים בביצוע הפיגוע נעצרו אף הם. במהלך המעצרים נמצאו גם שני רובי 16 M וכלי נשק מאולתר מסוג קרלו.

האחים עמר (מימין) וע’ית’ (משמאל) ג’ראדאת (חשבון הטוויטר של חסן אצליח, 19 בדצמבר 2021)
- לאחר מעצר חברי החוליה פרסמה הזרוע הצבאית של ג’האד האסלאמי בפלסטין בג’נין הודעה בה קיבלה אחריות לביצוע הפיגוע. בהודעה נמסר שהפיגוע בוצע כנקמה על מעשי ישראל בשכם ועל מותו של ג’מיל אלכיאל, שנהרג על ידי כוחות הביטחון הישראליים (ערוץ הטלגרם של העיתונאי חסין אצליח, 19 בדצמבר 2021) .

הודעת קבלת האחריות של פלוגות ירושלים (ערוץ הטלגרם נבצ’ אלסראיא, 19 בדצמבר 2021)
- עבד אללטיף אלקאנוע, דובר חמאס, גינה את מעצר חברי החוליה בטענה כי זהו ניסיון לפגוע “בהתנגדות”. הוא קרא להסלמת המאבק עם ישראל על כל סוגיו, גינה את התיאום הביטחוני של הרשות עם ישראל וקרא להפסקתו (אלאקצא, 19 בדצמבר 2021). טארק עז אלדין, דובר הג’האד האסלאמי בפלסטין ביהודה ושומרון, ציין כי על ישראל להבין שמעשיה ייענו בתגובה חזקה ללא התחשבות בקורבנות שהארגון יקריב (פלסטין אליום, 19 בדצמבר 2021).
- בליל 20-19 בדצמבר 2021 פעלו כחות הביטחון הישראליים אלסילה אלחארת’יה למיפוי בתיהם של החשודים בביצוע פיגוע הירי. במהלך הפעילות בוצע ירי לעבר הכוחות שהשיבו באש. לא היו נפגעים. כמו כן התפתחו עימותים אלימים בין כמה עשרות פלסטינים שהתאספו במקום לבין כוחות הביטחון לאחר שהפלסטינים יידו אבנים והשליכו מטענים לעבר הכוחות (דובר צה”ל, 20 בדצמבר 2021). בעקבות פעילות צה”ל, הכריז גדוד ג’נין של הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין על “מערכת מגן ג’נין” (ערוץ הטלגרם נבצ’ אלסראיא, 19 בדצמבר 2021).

פעילות צה”ל באלסילה אלחארת’יה (דובר צה”ל, 20 בדצמבר 2021)
תגובת מתיישבים יהודים לפיגוע
- מספר שעות לאחר הפיגוע יידו כ-15 מתיישבים יהודים אבנים בכפר קריות (דרומית מזרחית לשכם) לאחר מכן פרצו לבית משפחה בכפר, פצעו את אב המשפחה והרסו רכוש רב שהיה בבית. לאורך כל הלילה היו מקרים של יידוי אבנים לעבר כלי רכב פלסטינים. נהג משאית פלסטיני נפצע באורח קשה מאבנים שיודו לעבר המשאית על ידי מתיישבים יהודים בעת שנסע סמוך לחומש (תקשורת ישראלית, 17 בדצמבר 2021). מאוחר יותר פעלו מתיישבים באלימות גם כלפי כוחות הביטחון בשטח מאחז חומש. מאות מתיישבים הגיעו לאזור לאחר שפרצו מחסומים, שהוצבו בשטח, ונכנסו לישוב במטרה להקים בו מבנים בלתי חוקיים. כוחות הביטחון הישראליים ניסו לחסום את הגעתם. לוחם צה”ל נפצע באורח קל מפגיעת כלי רכב של מתיישבים (דובר צה”ל, 19 בדצמבר 2021).

מקבץ תמונות שפרסמה סוכנות הידיעות ופא המתעד אלימות מתנחלים (אתר ופא באנגלית, 17 בדצמבר 2021)
- בתגובה לעימותים קרא אבו מאזן לקהילה הבינלאומית לפעול במהירות נגד “טרור המתנחלים” נגד העם הפלסטיני (ופא, 17 בדצמבר 2021). מחמוד אלעאלול, סגנו של אבו מאזן בפתח, קרא לכניסה למצב של כוננות וזהירות כדי לתגבר את השמירה הלילית מחשש לטרור מתנחלים (דף הפיסבוק של מחמוד אלעאלול, 17 בדצמבר 2021). ג’מאל נזאל, דובר פתח, קרא לאירופאים לנקוט צעדים דחופים וסנקציות נגד אלימות המתנחלים (מען, 17 בדצמבר 2021).
- אבראהים מלחם, דובר ממשלת הרשות, איחל החלמה למשפחה שנפגעה תוך שהוא מתעלם בדבריו מהפיגוע בו נהרג ישראלי. משרד החוץ ברשות הפלסטינית קרא לארה”ב להתערב באופן דחוף כדי לעצור את ה”טרור היהודי” כלפי אזרחים פלסטינים (ופא, 17 בדצמבר 2021). בהודעה קרא משרד החוץ לכל מדינות העולם להגדיר את הארגונים היהודים הקיצוניים כארגוני טרור ולבוא בחשבון עם כל מי שמאפשר להם לפעול (חשבון הטוויטר של משרד החוץ ברשות, 19 בדצמבר 2021). מאוחר יותר האשים משרד החוץ את ישראל בשתיקה לנוכח האירועים הנגרמים לפלסטינים וציין כי הדבר מהווה אימוץ של אותן תקיפות על ידי ממשלת ישראל, עידודן והתרתן באופן שהופך את הממשלה לשותפה לפשע (דניא אלוטן, 20 בדצמבר 2021).
פיגוע דקירה
- ב-18 בדצמבר 2021 בוצע פיגוע דקירה בחברון באחד המחסומים סמוך למערת המכפלה. פלסטינית שהגיעה למקום דקרה אזרח ישראלי. האזרח נאבק עמה. לוחמי משמר הגבול המוצבים במערת המכפלה הגיעו למקום והשתלטו על הפלסטינית ועצרו אותה. אזרח ישראלי נפצע באורח קל. נמסר שהפלסטינית שביצעה את הדקירה היא סעדיה סאלם רצ’ואן פרחאללה, בת 65 מהכפר אד’נא (דרומית – מערבית לחברון) (חשבון הטוויטר של אלרסאלה, 18 בדצמבר 2021).

הסכין אשר נשאה המחבלת (דוברות המשטרה, 18 בדצמבר 2021)
ניסיון פיגוע דקירה בירושלים המזרחית
- פלסטיני ניסה לדקור צעיר, בשעה שהלך עם אדם נוסף, סמוך לשער שכם במזרח ירושלים. לאחר שלא הצליח, נמלט הדוקר מהמקום. בסריקות שביצעה המשטרה אותרה הסכין. זמן קצר לאחר מכן נעצר החשוד תושב ענאתא בשנות העשרים לחייו (דוברות המשטרה, 19 בדצמבר 2021).
פעילות סיכול ומנע
- בפעילות מבצעית ומודיעינית יזומה של כוחות הביטחון הישראליים, אותרו בחיפוש במפעל בחברון, שלוש מחרטות, שעל פי החשד שימשו לייצור אמצעי לחימה. כמו כן נתפסו חלקי כלי נשק ותחמושת. פלסטיני, תושב המקום, נעצר לחקירה (הצלה ללא גבולות יו”ש, 16 בדצמבר 2021).

הממצאים שהתגלו בחיפוש המפעל (דוברות המשטרה, 16 בדצמבר 2021)
יידוי אבנים, השלכת בקבוקי תבערה ואירועים נוספים
- במהלך השבוע נמשכו אירועי יידוי האבנים והשלכת בקבוקי תבערה בעיקר לעבר כלי רכב פרטיים ואוטובוסים ישראליים הנעים בכבישים. במקביל אירעו מספר מקרים של הצתות כלי רכב של פלסטינים על ידי ישראלים. להלן אירועים בולטים:
- 20 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב בירושלים. לא היו נפגעים. נגרם נזק קל לכלי הרכב. כוחות המשטרה שהגיעו למקום איתרו שלושה צעירים חשודים כבני 13 ו-15, תושבי בית צפאפא. השלושה נעצרו והועברו לחקירה (דוברות המשטרה, 21 בדצמבר 2021).
- 19 בדצמבר 2021: בקבוק תבערה הושלך בין צומת אלחאצ’ר למחסום המנהרות (מערבית לבית לחם).לא היו נפגעים. דווח על שריפה שהתלקחה על הכביש (הצלה ללא גבולות יו”ש, 19 בדצמבר 2021).
- 19 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר אוטובוס סמוך לפונדוק (מזרחית לקלקיליה). לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 19 בדצמבר 2021).
- 19 בדצמבר 2021: בקבוק תבערה הושלך לעבר אוטובוס ורכב בכביש גוש עציון חברון סמוך לבית אומר. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 19 בדצמבר 2021).
- 19 בדצמבר 2021: בקבוק תבערה הושלך לעבר אוטובוס בכביש גוש עציון-חברון, סמוך לכרמי צור. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 19 בדצמבר 2021).
- 19 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר אוטובוס באזור חזמא (מזרחית לירושלים). נהג האוטובוס נפצע באורח קל ופונה לבית החולים (הצלה ללא גבולות יו”ש, 19 בדצמבר 2021).
- 19 בדצמבר 2021: מטען מאולתר השלך לעבר אוטובוס בכביש גוש עיון-חברון . המטען לא התפוצץ לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 19 בדצמבר 2021).
- 19 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב בכביש חוצה יהודה (חברון-תרקומיא) סמוך לגשר בית כחיל. לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי רכב (הצלה ללא גבולות יו”ש 19 בדצמבר 2021).
- 16 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב בכביש גוש עציון חברון סמוך לחלחול. לא היו נפגעים לפחות שלושה כלי רכב ניזוקו (הצלה ללא גבולות יו”ש, 16 בדצמבר 2021).
- 16 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב באזור סנג’יל (צפונית מזרחית לראמאללה). אדם נפצע באורח קל מרסיסים. נגרם נזק שימשה (הצלה ללא גבולות יו”ש, 16 בדצמבר 2021).
- 16 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב דרומית לצומת מעלה עמוס (דרומית לבית לחם). לא היו נפגעים ולא דווח על נזק (הצלה ללא גבולות יו”ש, 16 בדצמבר 2021).
- 15 בדצמבר 2021: אבנים יודו לעבר כלי רכב סמוך לבקעת הירדן, נגרם נזק לשמשה. כתוצאה מכך נגרמה תאונה וכלי הרכב פגע במעקה הבטיחות. שני בני אדם נפצעו באורח קל (הצלה ללא גבולות יו”ש, 15 בדצמבר 2021).
- 15 בדצמבר 2021: אבנים יודו בין עזון למעלה שומרון (מזרחית לקלקיליה). נגרם נזק לשמשה (הצלה ללא גבולות יו”ש, 15 בדצמבר 2021).
- 15 בדצמבר 2021: אבנים יודו בין יקיר לרבבה (דרומית מזרחית לשכם) אין נפגעים ונגרם נזק לשימשה (הצלה ללא גבולות יו”ש, 15 בדצמבר 2021).
עדכון מדיניות הירי של צה”ל נגד מיידי אבנים
- בתקשורת הישראלית התפרסם, כי צה”ל עדכון את מדיניות הפתיחה באש ביהודה ושומרון. על פי ההוראות החדשות יוכלו חיילי צה”ל לירות לעבר מיידי אבנים ומשליכי בקבוקי תבערה גם לאחר המעשה כשהם נמלטים. אולם, הירי חייב להיעשות מיד וסמוך לתקרית (תקשורת ישראלית, 19 בדצמבר 2021). בעקבות עדכון המדיניות, פרסם משרד החוץ ברשות הפלסטינית הודעת גינוי וציין, כי ההנחיות הן בבחינת מתן “אור ירוק לביצוע הוצאות להורג בשטח וזלזול בוטה בחוק הבינלאומי “. לדברי המשרד עדכון ההנחיות הוא הוכחה לכך שהממשלה משרתת את המתנחלים ומספקת להם הגנה. נמסר כי אנשי המשרד יעקבו, יחד עם מוסדות בינלאומיים בראשם בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC), אחר הנושא (ופא, 20 בדצמבר 2021).
פיגועים משמעותיים ביהודה ושומרון[2]
נתפסו תושב יפו ותושב רצועת עזה שפעלו בשירות חמאס
- בפעילות משותפת של כוחות הביטחון הישראליים נעצרו ב-29 בנובמבר 2021 שני חשודים פלסטינים. מחקירתם עלה, כי הם גויסו על ידי פעילי חמאס ברצועת עזה. הם נפגשו עם מפעיליהם ברצועה וקיבלו מהם משימות. במהלך תקופת הפעלתם הם שמרו על קשר חשאי מבצעי עם מפעיליהם. להלן פרטים על העצורים (אתר שירות הביטחון הכללי, ynet, 16 בדצמבר 2021):
- חסין ביארי, בן שלושים, אזרח ישראלי, תושב יפו. ביארי נולד בח’אן יונס וחלק מבני משפחתו מתגוררים ברצועת עזה. הוא גויס במהלך אחד מביקוריו ברצועה. ביארי התבקש על ידי מפעיליו לאתר ולצלם מיקומים של בסיסים צבאיים, נקודות ריכוז של חיילי צה”ל ופריסה של מערכות “כיפת ברזל” ברחבי הארץ. הוא גם התבקש להסית את האוכלוסייה הערבית בישראל להפגין נגד המדינה ואף להכין עבורם בקבוקי תבערה שיושלכו במהלך ההפגנות. מחמוד אחמד, בן 33 תושב רצועת עזה, סוחר מוצרי חשמל, שהיה לו היתר מסחר לכניסה לישראל. הוא גויס בשנת 2019. במסגרת פעילותו ביצע משימות איסוף מידע על פריסת מערכת “כיפת ברזל” ברחבי הארץ . כמו כן צילם חיילי צה”ל בתחנה המרכזית באשקלון.

מימין: מחמוד אחמד. משמאל: חסין ביארי (דוברות שירות הביטחון הכללי, 16 בדצמבר 2021)
ירי רקטות לעבר ישראל
- במהלך השבוע לא אותרו שיגורי רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל.
ירי רקטות ופצצות מרגמה בחתך חודשי
ירי רקטות בחתך שנתי
ניסיונות חדירה לישראל
- במהלך השבוע איתרו לוחמי צה”ל שני ניסיונות של פלסטינים מרצועת עזה לחצות את המכשול ולחדור לשטח ישראל (דובר צה”ל, 16, 20 בדצמבר 2021):
- 16 בדצמבר 2021: נעצרו שני פלסטינים בדרום רצועת עזה. ברשות אחד החשודים נמצאה סכין. השניים הועברו לחקירה.
- 19 בדצמבר 2021: נעצרו שני פלסטינים שניסו לחצות את המכשול בצפון רצועת עזה. השניים הועברו לחקירה.
חלוקת המענק הקטרי
- מחמד אלעמאדי, יו”ר הועדה הקטרית לשיקום הרצועה, אמר כי חלוקת מענק חודש דצמבר למשפחות נזקקות ברצועה תחל ב-19 בדצמבר 2021. לדבריו יינתן המענק ל-95,000 משפחות במרכזי חלוקה שהוגדרו על ידי האו”ם כל משפחה תקבל סכום של 310 שקלים (סוא, 18 בדצמבר 2021).
שיקום הרצועה
- נמשכים האיומים של חמאס ושאר הארגונים ברצועה, כי פניהם להסלמה הדרגתית עם ישראל בשל ה”סחבת” הננקטת במתן ההקלות ובתהליך שיקום הרצועה. על רקע זה התקיימה פגישה של מפקדי הזרועות הצבאיות של חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין עם ההנהגות המדיניות של הארגונים. נמסר כי בפגישה נדון בעיקר נושא העלאת רמת התיאום בין הארגונים בתרחישי הסלמה מול ישראל. הארגונים פרסמו הודעה משותפת בה הזהירו שוב כי הסחבת בהקלות ובסיום “המצור” עלולה להוביל לפיצוץ המצב בכל רגע (אלמיאדין, 18 בדצמבר 2021).
- משלחת ביטחונית מצרית הגיעה לרצועת עזה לביקור של יממה (שהאב, 19 בדצמבר 2021). במהלך ביקורם נפגשו חברי המשלחת עם הנהגת חמאס ועם נציגי הארגונים במטרה לעדכן אותם בהתפתחויות המגעים עם ישראל בעניין ההבנות הקשורות להסרת המצור וקידום שיקום רצועת עזה (סוא, 19 בדצמבר 2021). “מקורות פלסטינים” מסרו כי הארגונים הביעו בפני חברי המשלחת המצרית את כעסם על המשך הסחבת הישראלית ומכך שישראל קושרת את שיקום הרצועה בסוגית השבויים. הארגונים הזהירו את ישראל שהמשך מדיניות הסחבת יוביל לפיצוץ המצב (מען, אלמיאדין, 20 בדצמבר 2021).
תרגיל הזרוע הצבאית של חמאס
- ב-15 בדצמבר 2021 הכריזה הזרוע הצבאית של חמאס על תחילתו של התרגיל הצבאי “מגן ירושלים”. לדברי הזרוע הצבאית, מטרת התרגיל היא להעלות את רמת הכוננות הקרבית ותרגול תרחישים מגוונים (ערוץ הטלגרם של חמאס, 15 בדצמבר 2021). נמסר, שהזרוע הצבאית תרגלה מספר תרחישים ביניהם כיבוש והסתערות על בסיס צבאי של צה”ל, לוחמה בשטח בנוי, ירי טילי RPG, תקיפת טנק של צה”ל וחטיפת חיילי צה”ל (צפא, 16 בדצמבר 2021). חאזם קאסם, דובר חמאס בעזה, מסר כי הם עוקבים אחר היערכות צה”ל בעוטף עזה, וכי תרגיל זה נועד להעביר מסר לישראל כי הם ערים לכל פעולותיה וכל מעשה שטות מצדה ייענה בהתאם (אלמיאדין, 17 בדצמבר 2021).

הלוגו של התרגיל “מגן ירושלים” (QUDSN, 15 בדצמבר 2021)
- למרות שחמאס אסרה על עיתונאים לנכוח בתרגיל, זכה התרגיל להד תקשורתי נרחב ובכלי התקשורת התפרסמו תמונות וקטעי סרטים ממנו. “מקורות פלסטינים” ציינו, כי התרגיל הוא בבחינת איתות למתווכים שבעקבות העיכובים בתהליך שיקום הרצועה ושיפור מצבה הכלכלי של הרצועה האופציה הצבאית נמצאת עדיין על השולחן (אלאח’באר, 16 בדצמבר 2021).

תיעוד ה תרגיל צבאי (אתר חדשות שהאב, 21 בדצמבר 2021)
- מחמד חמאדה, דובר חמאס לענייני ירושלים, אמר שתרגיל “מגן ירושלים” הוא המשך פעולות הג’האד הקודמות של הזרוע הצבאית בירושלים, ביהודה ושומרון וברצועת עזה. הוא ציין שהתרגיל הוא הוכחה ברורה שהנהגת חמאס והנהגת הזרוע הצבאית דבקות בהגנה על ירושלים ועל מסגד אלאקצא. ואצף עריקאת, מומחה צבאי פלסטיני, הסביר כי התרגיל הוא סימן לכך שפניה של חמאס לעבר שלב שיחייב מעבר מהגנה פאסיבית להגנה אקטיבית. לדבריו, התרגיל נושא מסר לישראל ולפלסטינים לפיו ישנה התפתחות ברמה הצבאית של חמאס והיא עוברת לשלב מתקדם הרבה יותר. רפיק אבו האני, פרשן צבאי, אמר כי התרגיל ממחיש את “אסטרטגית ההרתעה” של הזרוע הצבאית ומדגיש שחמאס יכולה, בכל זמן ובכל מקום, להוציא לפועל יוזמה צבאית. עוד ציין כי התרגיל הוא גם תגובה לתרגילים הישראלים שהתקיימו לאחרונה בעוטף עזה (אלרסאלה, 16 בדצמבר 2021).

קריקטורה פלסטינית הקושרת בין התרגיל הצבאי שקיימה חמאס לבין פיגוע הירי סמוך לחומש (דף הפייסבוק של קריקטורות פלסטיניות, 17 בדצמבר 2021)
- לאחר התרגיל הצבאי, קיימו נציגי הזרוע הצבאית של חמאס והזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין פגישה בה דנו בצעדים שיביאו לחיזוק התיאום בין השתיים ולחיזוק יכולות “ההתנגדות”. בפגישה דנו נציגי הזרועות גם באפשרות של הסלמה מול ישראל. בהודעה משותפת שהתפרסמה לאחר הפגישה הושמעה אזהרה מפני פיצוץ המצב ברצועת עזה (שהאב, אלמיאדין 18 בדצמבר 2021).
- נמסר כי בקרוב יתקיים תרגיל צבאי משותף של כל הזרועות הצבאיות של הארגונים ברצועה. מטרת התרגול המשותף היא לבדוק את רמת המוכנות והתיאום ביניהן. התרגיל יתמקד במטרות התקפיות והגנתיות ומטרתו תהיה להבטיח את יכולתה של “ההתנגדות” להגן על ירושלים בסבב צבאי נוסף מול ישראל ואת כשירותם לאחר מבצע “שומר החומות”. נמסר שבתרגיל ישתתפו עשר זרועות צבאיות והוא יכלול השנה גם פעילויות ימיות ואוויריות וכן את מנגנוני הביטחון האזרחיים ברצועה (אלאח’באר, 18 בדצמבר 2021).
אירועי יום השנה להקמת חמאס
- השבוע המשיכו בחמאס לציין את יום השנה ה-34 להקמת התנועה. בנאום שנשא אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי חמאס מסרה למצרים כי היא מוכנה לפיוס פנים-פלסטיני וכי על הרשות להפסיק את התיאום הביטחוני עם ישראל. הוא ציין שהזרוע הצבאית של חמאס תוכל להשיג עסקת חילופי שבויים נוספת שכן לדבריו מה שלא נלקח מעזה במצור או במלחמה לא יילקח ממנה בחרב השיקום או בחרב עסקת חילופי השבויים (שהאב, 14 בדצמבר 2021).
- משיר אלמצרי, בכיר חמאס, אמר בדברים שנשא לציון יום השנה, כי חמאס תמשיך לעודד פיגועי ירי בכל רחבי יהודה ושומרון וכי היא תפעל להוציא אותם לפועל. הוא הבטיח לפלסטינים ביהודה שומרון ורצועת עזה ובתוך שטח ישראל כי חמאס תישאר תמיד מגינת ירושלים. הוא תקף את הרשות הפלסטינית על פעילותה נגד חמאס וציין, כי פעולות אלה משרתות את ישראל (“המשטר הציוני”) (שהאב, 17 בדצמבר 2021).

מימין : עצרת חמאס בדרום העיר עזה (חשבון הטוויטר של אלרסאלה, 17 בדצמבר 2021). משמאל: משיר אלמצרי נושא נאום בעצרת (אלמיאדין, 18 בדצמבר 2021)

קריקטורות פלסטיניות לציון יום השנה לייסוד חמאס המתארות את התפתחות אמצעי הלחימה של חמאס (דף הפייסבוק של קריקטורות פלסטיניות, 14, 15 בדצמבר 2021)
- חסין-אמיר עבדאללהיאן, שר החוץ האיראני, שוחח בטלפון עם אסמאעיל הניה ובירך אותו ליום השנה להקמת חמאס. הוא שיבח את פועלה של חמאס וגינה את החלטת בריטניה להגדיר אותה כארגון טרור. הוא גם ציין שאיראן תמשיך לתמוך “בהתנגדות” העם הפלסטיני (איראן פרס, 15 בדצמבר 2021).
ביקור בכירי חמאס בלבנון
- משלחת בכירי חמאס בראשות ח’אלד משעל, חבר הלשכה המדינית ומנהיג חמאס “בחוץ”, ביקרה השבוע בלבנון. במהלך הביקור נועדו חברי המשלחת עם ראש ממשלת לבנון נג’יב מיקאתי (פאל אינפו, 17 בדצמבר 2021). כמו כן נפגש ח’אלד משעל, עם זיאד אלנח’אלה, מזכ”ל הג’האד האסלאמי בפלסטין. בפגישה נכחו גם בכירי חמאס מוסא אבו מרזוק, חסאם בדראן, עלי ברכה ואחמד עבד אלהאדי. הצדדים דנו בהתפתחויות האחרונות בזירה הפלסטינית ובמצב במחנות הפליטים בלבנון והצורך לשמור על יציבות המצב בהם (דניא אלוטן, 18 בדצמבר 2021). בתום הפגישה התפרסמה הודעה משותפת בה הזהירו המנהיגים מפיצוץ המצב ברצועה בשל המשך “הסחבת” בשיקום ובהסרת “המצור”. בהודעה נמסר כי הם דנו בהידוק היחסים וכי הן מגנות את התנהלות הרשות הפלסטינית ברדיפה אחר פעילי חמאס (ערוץ הטלגרם של חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין, 18 בדצמבר 2021).

מימין : ח’אלד משעל ומשלחת של בכירי חמאס (דף הפייסבוק של צפא, 16 בדצמבר 2021. משמאל : ח’אלד משעל נפגש עם זיאד אלנח’אלה (חשבון הטוויטר של אלרסאלה, 18 בדצמבר 2021)
- מקורות מקורבים להנהגת חזבאללה מסרו כי חסן נצראללה מזכ”ל חזבאללה סירב להיפגש עם משעל ואף הנחה את הנהגת הארגון שלא להיפגש עמו או עם חברי המשלחת שהתלוו אליו . לדברי המקורות הסיבה לכך היא התבטאויות משעל, בעת שכיהן כראש הלשכה המדינית, נגד נשיא סוריה בשאר אלאסד (ראי אליום, 19 בדצמבר 2021).
מתיחות על רקע סוגיית האסירים
- השבוע עלה נושא האסירים שוב לכותרות כאשר במהלך פעילות שגרתית באגף הנשים בכלא דמון פרצו עימותים בין סוהרים והאסירות ובעקבות כך הופצו שמועות על הכאת אסירות. מועצת ההנהגה העליונה של אסירי חמאס קראה לאסיריה בכל בתי הכלא “לגיוס כללי” לאור מה שכינתה “ההתקפה הציונית העזה נגד האסירות”. האירוע זכה לשלל גינויים ואיומים. פוזי ברהום, דובר חמאס, גינה את המשך “ההתעללות” של ישראל באסירות פלסטיניות. הוא הדגיש שהאסירות הפלסטיניות לא תעמודנה לבדן במאבק מול הנהלת בתי הכלא וקרא לקהילה הבינלאומית להתערב (ערוף הטלגרם של חמאס, 19 בדצמבר 2021).
- סוכנות שהאב, המזוהה עם חמאס, פתחה בקמפיין בנושא “פשעיה של ישראל נגד האסירות הפלסטיניות”. במסגרת הקמפיין “חשפה” הסוכנות את ההתנהגות נגד האסירות בבית הכלא דמון המתבטאת באיומים, הכאה ו”חציית קווים אדומים”, לפי הסוכנות החליטו האסירות לנקוט בצעדי הסלמה ומחאה ביניהם שביתת רעב (שהאב, 20 בדצמבר 2021).
- נושא האסירות גם הועלה בפני חברי המשלחת הביטחונית המצרית שביקרה ברצועת עזה. בפגישה הודיעה חמאס כי המשך דיכוי האסירות הפלסטיניות יוביל להסלמה. זאהר ג’בארין, ראש משרד האסירים בחמאס, אמר כי הם הודיעו למתווכים המצרים שהכאת האסירות לא תעבור ללא ענישה ולכל חצייה של קוים אדומים תהיינה השלכות על האזור כולו (אלרסאלה, 20 בדצמבר 2021).
- ב-20 בדצמבר 2021 תקף בכלא נפחא יוסף אלמבחוח, אסיר פעיל חמאס מרצועת עזה[3], סוהר, דקר אותו בפניו ופצע אותו באורח קל. הרקע לתקיפה היה, ככל הנראה, נושא האסירות. חמאס ברכה על המעשה. משפחתו של האסיר ציינה כי היא גאה במעשה וחילקה מיני מתיקה. חאזם קאסם, דובר חמאס, אמר שפיגוע הדקירה הוא יישום בשטח של האזהרה של אסירי חמאס לפיה פגיעה באסירות בבתי הכלא היא חציית “קו אדום” (שהאב, 20 בדצמבר 2021). עזת אלרשק, חבר הלשכה המדינית של חמאס, בירך על פיגוע הדקירה וציין כי זה “תגובה טבעית” לפגיעת ישראל באסירות הפלסטיניות. הוא הזהיר את ישראל מפני החרפת הצעדים נגד האסירים הפלסטיניים והטיל עליה את האחריות לכך (דף הפייסבוק של צפא, 20 בדצמבר 2021).

מימין: האסיר יוסף אלמבחוח (אלקדס, 21 בדצמבר 2021). משמאל: הדוקרן ששימש לתקיפה (דוברות שב”ס, 20 בדצמבר 2021)

מימין : הפגנת תמיכה מול בית משפחת יוסף אלמבחוח במחנה הפליטים ג’באליא. משמאל : משפחת המחבל מחלקת מיני מתיקה למבקרים בביתה (דף הפייסבוק של צפא, 20 בדצמבר 2021)
יחסי הרשות עם ארה”ב
- נציגים אמריקאים ופלסטינים נפגשו ב-14 בדצמבר 2021, לראשונה מזה כחמש שנים, כדי לחדש את הדיאלוג הכלכלי האמריקאי פלסטיני. בפגישה (הווירטואלית) השתפו יעל למפרט, ממלאת מקום מזכיר המדינה לענייני המזרח התיכון, האדי עמרו, עוזר מזכיר המדינה לענייני ישראל והפלסטינים, ונציגים ממחלקת האוצר משגרירות ארה”ב בישראל ומסוכנות הסיוע האמריקאית. במהלך הפגישה הודגשה חשיבות חידוש היחסים הפוליטיים והכלכליים בין ארה”ב לרשות הפלסטינית. בין השאר דנו המשתתפים בפיתוח תשתיות, גישה לשווקים אמריקאים, סוגיות מימון אנרגיה ירוקה והסרת המכשולים להתפתחות כלכלית פלסטינית (US Department of State, 14 בדצמבר 2021).

חידוש הדיאלוג הכלכלי (אתר ופא באנגלית, 15 בדצמבר 2021)
- מקור דיפלומטי אמריקאי מסר כי ממשל ארה”ב השהה את פתיחת הקונסוליה האמריקאית במזרח ירושלים בעקבות התנגדות מצד ישראל וחברי קונגרס רפובליקנים. בתגובה מסרה מחלקת המדינה של ארה”ב כי היא מחויבת לפתוח מחדש את הקונסוליה אולם לא ציינה מועד (אלקדס, 15 בדצמבר 2021). עוד קודם לכן אמרה תת מזכיר המדינה האמריקני לעניינים מדיניים, ויקטוריה נולנד, שביקרה ברשות הפלסטינית ונפגשה עם יו”ר הרשות, אבו מאזן (13 דצמבר), כי הממשל דבק בכוונתו לפתוח את הקונסוליה, אך גם היא לא ציינה, בראיון לעיתון “אלאיאם”, מועד לכך. סביר שהנושא יעלה גם בביקורו הצפוי של היועץ לביטחון לאומי, ג’ייק סאליבן, ברשות השבוע, בשולי ביקורו בישראל. אחמד אלדיכ, יועץ שר החוץ ברשות, אמר כי ממשלת הרשות לא עודכנה באופן רשמי על דחיה אפשרית בפתיחת הקונסוליה וציין כי הממשלה לא קובעת את עמדותיה בנוגע למה שמתפרסם בכלי התקשורת עוד ציין כי הרשות עדיין שואפת לחזק את יחסיה עם ממשל ארה”ב החדש ועם הנשיא ביידן (ערבי21, 17 בדצמבר 2021).
כינוסים צפויים
- סלים אלזענון, יו”ר המועצה הלאומית הפלסטינית, הכריז כי כינוס המועצה יתקיים ב-23-20 בינואר 2022 בראמאללה (ופא, 15 בדצמבר 2021). מחמוד אלעאלול, סגן יו”ר פתח, אמר כי הוועד המרכזי של פתח והוועד הפועל של אש”ף יתכנסו במהלך הימים הקרובים כדי לדון בהכנות לכינוס המועצה הלאומית (סוא, 18 בדצמבר 2021). במקביל נמשכות ההכנות לכינוס הועידה השמינית של פתח.
סקר דעת קהל פלסטיני
- מכון PSR בראשות ד”ר ח’ליל שקאקי פרסם (14 בדצמבר 2021) ממצאים ראשוניים של הסקר הרבעוני שערך המכון. על פי הממצאים נראה שבשלב השני של מערכת הבחירות לרשויות המקומיות פתח צפוי להיות יותר פופולרית מחמאס בערי יהודה ושומרון. יחד עם זאת שלושה רבעים מהציבור דורש את התפטרותו של אבו מאזן. בנושא היחסים עם ישראל, ניכרת עלייה בתמיכה בבניית צעדי אמון לשיפור חיי היום יום. להלן להלן פירוט של הממצאים (אתר PCPSR, 14 בדצמבר 2021).
- פתח יותר פופולרית בערי יהודה ושומרון מאשר חמאס (פתח 38% לעומת חמאס 30%). חמאס פופולרית יותר בערי רצועת עזה (47% לעומת 29%).
- בהתמודדות בין אבו מאזן לאסמאעיל הניה על ראשות הרשות הפלסטינית: אבו מאזן זוכה ב- 35% מהקולות ואסמאעיל הניה ב-58% מהקולות ביהודה שומרון אולם רק 51% אמרו כי יצביעו. אם אבו מאזן לא יתמודד יקבל מרואן אלברע’ות’י 35% מהקולות והניה 20% .
- לגבי שביעות רצון מתפקודו של אבו מאזן 26% מרוצים ו71% אינם מרוצים.
- בנושא הסכסוך הישראלי פלסטיני 39% תומכים בפתרון שתי המדינות 59% מתנגדים. 59% סבורים שפתרון שתי המדינות אינו אפשרי.
- 41% סבורים שהמטרה הפלסטינית הראשונה במעלה כיום היא סיום הכיבוש הישראלי בשטחי 1967 ובניית מדינה פלסטינית. 34% סבורים ש”זכות השיבה” היא המטרה הראשונה במעלה.
- הבעיה הדחופה ביותר העומדת בפני הפלסטינים: 33% סבורים שהכיבוש הישראלי 26% השחיתות ברשות הפלסטינית 16% אבטלה ו-10% סבורים שהפיצול בין הפלסטינים.
יהודה ושומרון
- על פי נתוני משרד הבריאות (20 בדצמבר 2021) מספר החולים הפעילים ביהודה ושומרון עומד על 2,346 (לעומת 2,207 ב-14 בדצמבר 2021). 57 חולים מאושפזים בטיפול נמרץ מהם 16 מונשמים. מספר הנפטרים הוא 2,933 (דף הפייסבוק של משרד הבריאות הפלסטיני, 20 בדצמבר 2021).
- ב-21 בדצמבר 2021 עדכן ד”ר וסאם צביחאת, הממונה על הקורונה בצפון יהודה ושומרון, כי עד כה אותרו בשטחי הרשות שישה חולים הנושאים את זן האומיקרון. לדבריו, מספר החולים בזן האומיקרון בשטחי הרשות צפוי לעלות בזמן הקרוב. לכן הוא קרא לכלל התושבים להגיע ולהתחסן (מען, 21 בדצמבר 2021). מחמד אשתיה קרא לתושבים שקיבלו שתי מנות חיסון להגיע למרכזי החיסון ולקבל את מנת החיסון השלישית ולאלה שעדיין לא התחסנו ללכת ולהתחסן (דף הפייסבוק של מחמד אשתיה, 20 בדצמבר 2021).

תחזית פסימית לקראת שנת 2022 לנוכח התפשטות נגיף הקורונה ברחבי העולם (אלקדס, 15 בדצמבר 2021)
רצועת עזה
- משרד הבריאות בעזה דיווח (נכון ל-21 בדצמבר 2021), כי ברצועה 1,733 חולים פעילים (לעומת 1,730 חולים פעילים ב-14 בדצמבר 2021). מתוך 1,125 בדיקות שנעשו ביממה האחרונה דווח על 121 חולים חדשים (כ- 10.7% חיוביים). סך כל הנפטרים ברצועה עומד על 1,679 (לעומת 1,669 ב-14 בדצמבר 2021). 64 חולים מאושפזים בבתי החולים ברצועה מהם 47 חולים קשים. סה”כ מחוסנים ברצועה–530,728 (לעומת 521,600 ב-14 בדצמבר 2021) (דף הפייסבוק של משרד הבריאות בעזה, 21 בדצמבר 2021).
- במסיבת עיתונאים שקיים משרד הבריאות ציינו בכירי המשרד, כי נשמרת יציבות יחסית ברמת התחלואה ברצועה. עם זאת, בימים האחרונים נרשמה עליה קלה בהיקף התחלואה דבר המצביע כי הם נכנסים לקראת גל תחלואה רביעי. לדבריהם, כניסת זן האומיקרון לרצועה היא עניין של זמן. בכירי המשרד הדגישו כי היקף המחוסנים עומד רק על 27% מתושבי הרצועה. על כן, הם קראו לכלל התושבים שטרם התחסנו ללכת להתחסן (דף הפייסבוק של משרד הבריאות בעזה, 19 בדצמבר 2021).
[1] משפחת ג'ראדת בג'נין וסביבותיה ידועה כמשפחה שבניה תומכים בג'האד האסלאמי בפלסטין. צלאח ג'ראדת שהיה מבכירי הזרוע הצבאית של הארגון, נהרג בהתקלות עם כוחות צה"ל במהלך האנתיפדה השנייה (2003) בנו היה ככל הנראה מעורב בביצוע הפיגוע. הנאדי ג'ראדת ביצעה את הפיגוע במסעדת מקסים בחיפה ב-2003 בו נהרגו 21 ישראלים ונפצעו רבים נוספים. אמם של העצורים אמרה כי אם אכן בניה הם שביצעו את הפיגוע בחומש היא מרימה בגאווה את ראשה לשמים (חשבון הטוויטר של חסן אצליח, 19 בדצמבר 2021). ↑
[2] “פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידי מרכז המידע כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑
[3] יוסף אלמבחוח נעצר בשנת 2018 במעבר מעזה לישראל. הוגש נגדו כתב אישום בשל פעילותו הצבאית במסגרת חמאס, שכללה ירי רקטות לעבר ישראל, חפירת מנהרות והטמנת מטעני נפץ (אתר QUDSN, 20 בדצמבר 2021). ↑