- השבוע בוצעו שני פיגועים קטלניים בהם נהרגו אזרח ושני חיילי צה”ל. בצפון מערב השומרון בוצע פיגוע דריסה נגד קבוצת חיילים שעמדה לצד הכביש סמוך לעמדת שמירה . בעיר העתיקה בירושלים בוצע פיגוע דקירה נגד הולך רגל ברחוב הגיא.
- בצפון רצועת עזה התפוצצו מספר מטענים בקרבת גדר הביטחון. הפיצוץ כוון נגד כוחות צה”ל שסיירו במקום. לא היו נפגעים. בשבועות האחרונים התרבו מקרי הנחת המטענים בקרבת הגבול שבולט בהם הוא פיצוץ מטען בו נפצעו ארבעה חיילי צה”ל (17 בפברואר 2018). זהו להערכתנו ביטוי נוסף לכרסום המתמשך במוטיבציה של חמאס לשמור על הביטחון לאורך הגבול עם ישראל. בתגובה תקפו כלי טיס של חיל האוויר מנהרה במרכז רצועת עזה. כמו כן השמידו כוחות צה”ל מנהרה חוצת-גבול מימי מבצע “צוק איתן” שחמאס ניסתה לחדש.
- נמשכות ההכנות ל”צעדת השיבה הגדולה”. מצטייר, כי בראיית המארגנים מדובר באירוע מתמשך. ראשיתו ב-30 במרץ (“יום האדמה”) בבניית מאהלים לאורך הגבול והבאת תושבים אליהם, סיומו ב-15 במאי (“יום הנכבה”) בצעדת המונים לעבר גדר הגבול תוך ניסיון אפשרי לחדור לשטח ישראל. המארגנים חוזרים ומדגישים כי המדובר באירועים נטולי אלימות אך מביאים בחשבון כי ניסיון לעבור את הגבול עלול להוביל לחיכוך אלים עם כוחות צה”ל. במקביל, נתפסת “צעדת השיבה הגדולה” כאירוע תודעתי חשוב שימחיש את “זכות השיבה”. המארגנים עושים מאמץ לגייס לכיסוי האירוע את התקשורת הבינלאומית.
- בנאום תקיף ובוטה שנשא אבו מאזן בפתיחת ישיבת הועד הפועל של אש”ף הוא האשים את חמאס בניסיון ההתנקשות בראמי חמדאללה ובמאג’ד פרג׳ והשתלח בצורה בוטה בשגריר ארה”ב בישראל (“בן כלב”) . עוד אמר אבו מאזן, כי החליט לנקוט בצעדים לאומיים, כלכליים ומשפטיים נגד הרצועה אך הוא לא פירט את מהותם. בעקבות הנאום יצאה חמאס בקמפיין נגד אבו מאזן המציג אותו כמפלג בין הגדה והרצועה וכמי שבכוונתו להרעיב שני מיליוני פלסטינים ברצועה.
פיגוע דריסה בצפון מערב השומרון
- ב-16 במרץ 2018 בוצע פיגוע דריסה סמוך למבוא דותן (צפון מערב השומרון). שני חיילי צה”ל נהרגו ושניים נפצעו, אחד מהם באורח קשה והשני באורח בינוני. המחבל שנסע בכלי רכבו הבחין בקבוצת חיילים שעמדה בצד הכביש ליד עמדת שמירה (פילבוקס) סמוך למבוא דותן. הוא האיץ את כלי רכבו לעבר הקבוצה ודרס למוות שניים מהם. לאחר מכן המשיך בנסיעתו ופגע בשני חיילים נוספים. החיילים עסקו בתגבור האבטחה בכביש לאור ריבוי אירועי יידויי האבנים ובקבוקי התבערה באזור. לאור הזמן הקצר בין דריסה לדריסה לא הספיקו החיילים להגיב. המחבל הדורס נפצע באורח בינוני ופונה לבית החולים (התקשורת הישראלית, 16 במרץ 2018).
- המחבל הדורס הוא עלאא’ ראתב קבהא, בן 25, מהכפר ברטעה שבצפון השומרון[1]. המחבל הדורס הינו אסיר לשעבר, ששוחרר באפריל 2017, לאחר שריצה שנה וחצי בכלא הישראלי בגין השלכת בקבוקי תבערה ויידוי אבנים (מען, 16 במרץ 2018) בתחילה הוא טען, כי מדובר בתאונת דרכים. מאוחר יותר שינה את גרסתו והודה כי התכוון להרוג את החיילים. לא ידוע על השתייכותו של המחבל לארגון טרור כלשהו. כוחות צה”ל פעלו בכפר ברטעה ממנו יצא המחבל. במהלך הפעילות אותרו אמצעי לחימה ונעצרו מספר חשודים.

מימין :תמונה של המחבל הדורס בה הוצג כגיבור. משמאל : קריקטורה שפורסמה בעקבות פיגוע הדריסה בצפון השומרון:”#פיגוע_ג’נין” (חשבון הטוויטר PALINFO, 17 במרץ 2018)
- חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין (כדרכם) ברכו על הפיגוע. פוזי ברהום, דובר חמאס, אמר כי הפיגוע מוכיח, שהעם הפלסטיני דבק בדרך “ההתנגדות” בכל דרך אפשרית והוא מוכן להגן על עצמו ולהיאבק בכיבוש. הוא קרא לעם הפלסטיני להמשיך ולפעול בדרך “ההתנגדות”, להסלים את אנתיפאדת ירושלים ולהעלות את המחיר שמשלם “הכיבוש” (אתר חמאס, 16 במרץ 2018). סאמי אבו זהרי, דובר חמאס, אמר כי הפיגוע הוא בבחינת מסר לפיו נשק “ההתנגדות” הוא החשוב ביותר. עוד הוסיף אבו זהרי, כי הנשק המשמש את התיאום הביטחוני ואשר מגן על ישראל הוא חסר עתיד (חשבון הטוויטר אמאמאה, 16 במרץ 2018).
פיגוע דקירה בעיר העתיקה בירושלים
- ב-18 במרץ 2018 בוצע פיגוע דקירה בעיר העתיקה בירושלים. פלסטיני דקר ברחוב הגיא גבר ישראלי בן 30 בפלג גופו העליון ופצע אותו באורח אנוש. שוטר שהיה בקרבת מקום ירה במחבל והרג אותו. הגבר פונה לבית החולים ומאוחר יותר מת מפצעיו.

מימין: הסכין בה ביצע המחבל את פיגוע הדקירה (דף הפייסבוק של משטרת ישראל, 18 במרץ 2018) משמאל: “פיגוע ירושלים”. כרזה פלסטינית בעקבות פיגוע הדקירה בעיר העתיקה בירושלים (חשבון הטוויטר PALINFO, 18 במרץ 2018
- בתקשורת הפלסטינית דווח, כי המחבל הדוקר הינו עבד אלרחמן מאהר בני פצ’ל, בן 28, מהכפר עקרבא, דרומית לשכם (מען, 18 במרץ 2018). לא ידוע על שיוך ארגוני של המחבל שקיבל בבוקר ביצוע הפיגוע היתר שהייה בישראל לצורך חיפוש עבודה.
- הרשות הפלסטינית לא הגיבה רשמית לפיגוע. סוכנות הידיעות הפלסטינית ופא, הכפופה ישירות ללשכת יו”ר הרשות אבו מאזן, פרסמה כ – 45 דקות לאחר הפיגוע ידיעה עמומה ומוטה המודיעה על “מות בחור מירי הכיבוש בעיר העתיקה בירושלים” (ופא, 18 במרץ 2018). הידיעה נמנעה מלציין שההרוג ביצע פיגוע דקירה קטלני נגד אזרח ישראלי. דף הפייסבוק הרשמי של פתח העלה פוסט עם תמונת המחבל הדוקר. לפוסט צורפו תגובות תמיכה עידוד של גולשים כגון : “אלוהים עמך וישמור עליך”, אלוהים ירחם עליך יא גיבור”, “הכבוד והתהילה לשהידים” (דף הפייסבוק הרשמי של פתח , 18 במרץ 2018). עיריית עקרבא, פרסמה הודעת אבל ותנחומים לבני משפחת המחבל בה היא מבכה על “מות השהיד הגיבור” (דף הפייסבוק עקרבא און ליין, 19 במרץ 2018).

מימין: הודעת אבל שפרסמה חמאס בה היא מבכה את “בנה השהיד הגיבור”עבד אלרחמן מאהר סעאדה (בני פצ’ל), אשר “ביצע את פיגוע הדקירה ההרואי בירושלים” (חשבון הטוויטר PALINFO, 18 במרץ 2018). משמאל: הודעת אבל ותנחומים לבני משפחת המחבל שפרסמה עיריית עקרבא, הכפופה למשרד לשלטון מקומי ברשות הפלסטינית (דף הפייסבוק עקרא און ליין, 19 במרץ 2018)
הפגנות, עימותים והפרות סדר
- במהלך השבוע נמשכו ההפגנות והפרות הסדר האלימות ביהודה, שומרון, ירושלים ורצועת עזה. חמאס קראה לציבור הפלסטיני להשתתפות נרחבת ב”יום זעם” שנועד לציין מאה ימים להכרזת הנשיא טראמפ. במסגרת זאת קראה לציבור להגיע לכל נקודות החיכוך עם ישראל ועם ההתנחלויות בערים ובכפרים הפלסטיני ולהתעמת עם חיילי צה”ל לאחר תפילות יום השישי (16 במרץ 2018) כדי להפגין את סירובו של העם הפלסטיני להחלטה (אתר חמאס, 15 במרץ 2018). ארגונים נוספים התבטאו ברוח דומה (פלסטין אליום, 15 במרץ 2018).
- ביהודה ושומרון נערכו הפגנות במספר מוקדים בהם השתתפו כ-900 מפגינים פלסטינים. במהלך האירועים דווח על פציעתם של מספר מפגינים. גופים פלסטינים ממשיכים לדרבן את הציבור הפלסטיני לצאת ולקחת חלק בהפגנות. במסגרת זאת הכריזו על יום שישי ה-23 במרץ 2018 כיום הסלמה בשטח בכל נקודות החיכוך עם ישראל (מען, 17 במרץ 2018).
- ברצועת עזה התקיימו הפגנות ביום שישי 16 במרץ 2018 מספר מוקדים סמוך לגדר הגבול סה”כ השתתפו כ-500 מפגינים, אשר יידו אבנים וחפצים לעבר כוחות צה”ל והבעירו צמיגים (דף הפייסבוק צבע אדום, 16 במרץ 2018). משרד הבריאות ברצועה מסר כי בעימותים בסמוך לגדר הביטחון במזרח הרצועה וצפונה נפצעו 25 פלסטינים מירי כוחות צה”ל , 11 נפצעו במזרח העיר עזה, חמישה בבית לאהיא, ארבעה במזרח ג’באליא, אחד בבית חאנון וארבעה במזרח ח’אן יונס (מען, 16 במרץ 2018).
- במקביל נמשכו אירועי יידויי האבנים והשלכת בקבוקי התבערה לעבר כוחות הביטחון ולעבר מטרות אזרחיות. בפעילות סיכול ומנע, שביצעו כוחות הביטחון הישראליים ברחבי יהודה ושומרון, נעצרו חשודים בפעילות טרור ונתפסו אמצעי לחימה . להלן אירועים בולטים:
- 20 במרץ 2018 – מטען חבלה הושלך לעבר כוחות הביטחון הישראליים שפעלו באזור אבו דיס (מזרחית לירושלים). לא היו נפגעים (דף הפייסבוק צבע אדום, 20 במרץ 2018).
- 18 במרץ 2018 – אבנים יודו לעבר כלי רכב ישראליים סמוך למחצבות כוכב השחר (בנימין). אדם אחד נפצע באורח קל נגרם נזק לשמשת כלי הרכב (דף הפייסבוק צבע אדום, 18 במרץ 2018).
- 18 במרץ 2018 – אזרח ישראלי נכנס בשוגג לכפר חוסאן (דרומית מערבית לבית לחם) לאחר שתעה בדרכו. במהלך הכניסה לכפר הוא נרגם באבנים ונפצע באורח קל. האזרח חולץ על ידי כוח צה”ל שהגיע למקום (דף הפייסבוק צבע אדום, 18 במרץ 2018).
- 17 במרץ 2018 – שני בקבוקי תבערה הושלכו לעבר הישוב כרמי צור בגוש עציון. לא היו נפגעים (דף הפייסבוק צבע אדום, 17 במרץ 2018).
- 17 במרץ 2018 – אבנים הושלכו לעבר כלי רכב ישראלי שנסע סמוך לנעלין (בנימין). לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי הרכב (דף הפייסבוק צבע אדום, 17 במרץ 2018).
- 17 במרץ 2018 – אבנים יודו לעבר הרכבת הקלה בירושלים כאשר נסעה באזור שועפאט. לא היו נפגעים. נגרם נזק לחלון ודלת הרכבת (דף הפייסבוק צבע אדום, 17 במרץ 2018).
- 16 במרץ 2018 – אבנים יודו לעבר כוחות הביטחון הישראליים סמוך למחסום טול כרם (מערב השומרון). חייל צה”ל נפצע באורח קל בפניו (דף הפייסבוק צבע אדום, 16 במרץ 2018).
- 16 במרץ 2018 – אבנים יודו לעבר כלי רכב בכביש בין קרית ארבע לשכונת חרסינה (אזור חברון). לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי הרכב (דף הפייסבוק צבע אדום, 16 במרץ 2018).
- 15 במרץ 2018 – אבנים יודו לעבר כלי רכב סמוך לעזון (בין שכם לקלקיליה בשומרון) . לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי הרכב (דף הפייסבוק צבע אדום, 15 במרץ 2018).
- 15 במרץ 2018 – אבנים יודו לעבר אוטובוס שחלף בצומת אלפואר בהר חברון. לא היו נפגעים. נגרם נזק לאוטובוס (דף הפייסבוק צבע אדום, 15 במרץ 2018).
פיגועים משמעותיים שבוצעו בשנה האחרונה[2]
נתפס המחבל שביצע את פיגוע הדקירה בצומת אריאל
- בתום פעילויות רבות ומאמץ מודיעיני, עצרו כוחות הביטחון הישראליים ב-18 במרץ 2018 בשכם את עבד אלחכים עאסי המחבל שרצח ב-5 בפברואר 2018 את הרב איתמר בן גל ז”ל בצומת אריאל (שירות הביטחון הכללי, 18 במרץ 2018). כוחות הביטחון עצרו את המחבל בבית צפונית לקסבה של שכם והוא נלקח לחקירה. המחבל נפצע באורח קל במהלך מעצרו. בחקירתו התברר כי במהלך התקופה שבין ביצוע הפיגוע ועד לתפיסתו החליף המחבל כמה מקומות מסתור. המחבל עבד אלחכים עאזי, בן 19, הוא ערבי ישראלי בעל תעודת זהות ישראלית בן לאם ישראלית ואב פלסטיני משכם (התקשורת הישראלית).
חשיפת פעילות פלסטינית להברחת אמצעי לחימה באמצעות עובד הקונסוליה הצרפתית
- כוחות הביטחון הישראליים חשפו פעילים פלסטינים מרצועת עזה, יהודה, שומרון ומזרח ירושלים, שהבריחו בחודשים האחרונים אמצעי לחימה תקניים מרצועת עזה ליהודה ושומרון. הפעילות נעשתה באמצעות רומן פרנק, אזרח צרפת, ששימש נהג בקונסוליה הצרפתית בירושלים. פרנק הבריח מספר פעמים בחודשים האחרונים את אמצעי הלחימה מרצועת עזה ליהודה ושומרון דרך מעבר ארז. הוא עשה זאת תוך ניצול כלי הרכב של הקונסוליה, שזכה להקלות בבידוק הביטחוני במעבר.
- סה”כ ביצע פרנק עד לתפיסתו חמש העברות במסגרתן הועברו שבעים אקדחים ושני רובי סער. על פי החשד קיבל פרנק את אמצעי הלחימה מפלסטיני, תושב רצועת עזה, המועסק במרכז התרבות הצרפתי ברצועה. פרנק העביר את כלי הנשק לפלסטיני ביהודה ושומרון, אשר מכר אותם לסוחרי אמצעי לחימה. מהחקירה עלה, כי פרנק פעל בתמורה לרווח כספי, על דעת עצמו, ללא ידיעת הממונים עליו. יחד עימו נעצרו עוד שמונה בני אדם, חלקם חשודים בהברחת כספים מרצועת עזה ליהודה ושומרון (שירות הביטחון הכללי, 19 במרץ 2018).

מימין : רומן פרנק, עובד הקונסוליה הצרפתית בירושלים, אשר הבריח אמצעי לחימה מהרצועה. משמאל : כלי הרכב של הקונסוליה הצרפתית בירושלים בו עשה רומן פרנק שימוש (תקשורת שירות הביטחון הכללי, 19 במרץ 2018)
ירי רקטות
- במהלך השבוע לא אותרו נפילות רקטות בשטח ישראל.
נפילות רקטות בשטח ישראל בחתך חודשי
הערות
* הסטטיסטיקה אינה כוללת נפילת רקטות בשטח רצועת עזה או ירי פצצות מרגמה לעבר ישראל.
*שש מהרקטות שנפלו בחודש פברואר היו רקטות ששוגרו מחצי האי סיני לעבר ישראל, ככל הנראה על ידי פעילי מחוז סיני של דאעש. בחודש אפריל שוגרה רקטה אחת מחצי האי סיני שנפלה בשטח ישראל. הרקטה שוגרה על ידי פעילי מחוז סיני של דאעש. בחודש אוקטובר 2017 שוגרו שתי רקטות מצפון חצי האי סיני ע”י שלוחה של דאעש בסיני. הרקטות נפלו בשטח המועצה האזורית אשכול.
נפילת רקטות בחתך שנתי
הנחת מטענים בגדר הביטחון
- ב-15 במרץ 2018 התפוצצו מספר מטענים (בין שלושה לארבעה) סמוך לגדר הביטחון בצפון רצועת עזה. הפיצוץ אירע בעת שכוחות צה”ל סיירו באזור. הכוח היה במרחק של כמאה מטרים ממקום הפיצוץ. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. יצוין כי באזור שבו התרחש הפיצוץ, בין שכונת סג’אעיה לבין קיבוץ נחל עוז, נוהגים הפלסטינים להפגין מדי בכל סוף שבוע. בתגובה ביצע צה”ל ירי מהאוויר ומטנק לעבר חמאס ברצועת עזה מזרחית לג’באליא. בתקשורת הפלסטינית דווח כי שוגרו טילים לעבר מוצב של “ההתנגדות” בצפון בית חאנון (פאל אינפו, 15 במרץ 2018). כמו כן נמסר על תקיפת מטרות במזרח העיר עזה ובאזור ג’באליא שבצפון הרצועה (הטלוויזיה הפלסטינית הממסדית, 15 במרץ 2018).
- ב-17 במרץ 2018 התפוצץ מטען חבלה נוסף סמוך לגדר הביטחון בצפון רצועת עזה. בזמן הפיצוץ לא היו נוכחים כוחות באזור. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. בתגובה ירה צה”ל פגזי טנק לעבר עמדת תצפית של חמאס. כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו כי שוגרו חמישה טילים לעבר מפעל בדרום מזרח העיר עזה וכי נפגעו מספר בתי תושבים. לא דווח על נפגעים (חשבון הטוויטר פאל די אף, 18 במרץ 2018). יוזכר כי ב-17 בפברואר 2018 נפצעו ארבעה חיילי צה”ל מפיצוץ מטען בגבול רצועת עזה. בתקשורת הישראלית דווח כי לדעת גורם בכיר בפיקוד הדרום הונחו המטענים במהלך הפרות סדר על גבול הרצועה.
צה”ל השמיד שתי מנהרות טרור של חמאס
- בתגובה להנחת המטענים תקפו כלי טיס של חיל האוויר בליל 18-17 במרץ 2018 מנהרה במרכז רצועת עזה. ב-18 במרץ 2018 בשעות הבוקר השמידו כוחות צה”ל באזור רפיח מנהרת טרור נוספת של חמאס, שחצתה את קו גבול ונכנסה לשטח ישראל. זוהי מנהרה מימי מבצע “צוק איתן”, שחמאס ניסתה לחדש. המנהרה, נוטרלה משטח ישראל באמצעות הזרמת חומרים, שמנעו את השימוש בה. לדברי דובר צה”ל מזה מספר שבועות זיהו כוחות הביטחון הישראליים ניסיונות של חמאס להחזיר לשימוש תשתית תת-קרקעית שהייתה פעילה במהלך מבצע “צוק איתן”. לדבריו כוחות הביטחון הישראליים עקבו אחר הפעילות והחליטו על פעולת סיכול בטרם יתחבר חמאס לתשתית הישנה ולפני שהתשתית תחצה את קו הגבול ותהווה איום (דובר צה”ל, 18 במרץ 2018). יוזכר כי בחצי השנה האחרונה חשפו כוחות צה”ל ונטרלו שלוש מנהרות טרור שחדרו לשטח ישראל. מנהרה נוספת סמוך לרפיח הותקפה בעומק הרצועה לפני שהתוואי שלה הגיע לישראל.
מיקום מנהרת הטרור של חמאס שהותקפה על ידי צה”ל (אתר דובר צה”ל, 18 במרץ 2018)
- בכירי חמאס מתחו ביקורת על פעילות צה”ל והטילו על ישראל את האחריות לתוצאות. כמה מהם טענו, כי פעילות צה”ל נובעת מהחשש מפני פעילויות “צעדת השיבה הגדולה”(ראו להלן) . בהודעה שפרסמה חמאס הדגישה, כי “ההסלמה הישראלית המתמשכת” נגד רצועת עזה ותקיפתם של מוצבי “ההתנגדות” נועדו להוביל לצעדים אחרים שמטרתם “לטרוף את הקלפים” להרתיע את האנשים וכדי להכשיל את פעולות “צעדת השיבה הגדולה” (אתר חמאס, 18 במרץ 2018).
- להלן תגובות דוברים נוספים בחמאס:
- אבו עבידה, דובר הזרוע הצבאית של חמאס, אמר, כי ההודעה הישראלית על חשיפת הנהרה היא “מצג שווא” שכן המנהרה שהגורמים הישראליים דיברו עליה היא מנהרה ישנה, ששימשה את פעילי הזרוע הצבאית לתקיפה במהלך מבצע “צוק איתן”. הוא ציין כי מנהרה זו כבר הותקפה בעבר וכי מאז לא נעשה בה שימוש (שהאב, 18 במרץ 2018).
- פוזי ברהום, דובר חמאס, אמר כי ההסלמה לא תשיג דבר אלא תייצר מוטיבציה גדולה יותר בקרב בני העם הפלסטיני להתעקש על העימות בדרך לצעדים להכשלת התוכניות של ישראל. הוא ציין כי ישראל טועה אם היא חושבת שההסלמה תשיג את מטרותיה ותשבור את רצון העם הפלסטיני (אתר חמאס, 18 במרץ 2018).
- חאזם קאסם, דובר חמאס, אמר כי ההסלמה הישראלית נגד הרצועה היא ניסיון לכסות על כישלונה להפסיק את אנתיפאדת ירושלים במיוחד לאחר הפיגוע בג’נין (פלסטין אליום, 18 במרץ 2018).
משבר החשמל
- במהלך השבוע נפתח, באישור שלטונות מצרים, מעבר רפיח מספר פעמים לכיוון אחד בעיקר לכניסת משאיות דלק לרצועת עזה (מען, 16 במרץ, שבכה קדס, 18 במרץ 2018). דובר חברת החשמל, מחמד ת’אבת, אמר כי כעת אספקת החשמל עומדת על ארבע שעות על כל 12 שעות הפסקה וציין כי יתכן שיפור קל באספקת החשמל (פאל אינפו, 17 במרץ 2018).
סטאטוס ההכנות ל”צעדת השיבה הגדולה”[3]
- ברצועת עזה ממשיכים בהכנות לאירועי “צעדת השיבה הגדולה”. על פי המסתמן בכוונת המארגנים להקים מחנות אוהלים במקומות שונים בגבול רצועת עזה (במרחק כמה מאות מטרים מהגבול) . במחנות אלה ישהו פלסטינים רבים כולל משפחות. שיאם של האירועים יהיה ככל הנראה ב-15 במאי (“יום הנכבה”) במהלכו תתקיים צעדה של אלפי בני אדם לעבר הגבול עם ישראל (“צעדת המיליון”). המארגנים מצפים לסיקור נרחב של האירועים בתקשורת המקומית והבינלאומית. עצאם חמאדה ראש ועדת הגיבוש והקשרים הבינלאומיים של צעדת השיבה הגדולה אמר כי הצעדה תזכה לתשומת לב עולמית ומאות כלי תקשורת בינלאומיים יסקרו אותה (אלרסאלה.נט, 18 במרץ 2018).
- ארגון האירועים: אסמאעיל רצ’ואן בכיר חמאס אמר, כי כל הארגונים הפלסטינים הסכימו על הקמת ועדה שתפעל כנותנת החסות ומקור הסמכות לצעדת השיבה ולהסרת “המצור” מעל הרצועה (ערוץ אלקדס, 16 במרץ 2018). ב-17 במרץ 2018 כינסה ועדת התיאום מסיבת עיתונאים מזרחית לעזה (סמוך למעבר קרני) בהשתתפות נציגי הארגונים במסגרתה הודיעה על תחילת ההכנות והגדירה את מטרותיה (חשבון הטוויטר PALINFO, ערוץ אלע’ד ביוטיוב, 17 במרץ 2018).

מימין : מסיבת העיתונאים של הארגונים המכריזים על תחילת ההכנות. משמאל : תקריב של השלט שהוצב במסיבת העיתונאים לפיו “צעדת השיבה הגדולה” תתקיים ב-30 במרץ 2018 (חשבון הטוויטר PALINFO, 17 במרץ 2018)
- מטרת הצעדה: ב-14 במרץ 2018 פורסמו “העקרונות הכלליים של צעדת השיבה הגדולה”. מטרת האירועים היא יישום סעיף 11 בהחלטת האו”ם 194 ומימוש החזרה של הפליטים לאדמתם, בתיהם ונכסיהם לאלתר, באופן לא אלים, ומבלי להתעמת עם צבא כלשהו.

מסמך “העקרונות הכלליים של צעדת השיבה הגדולה” (דף הפייסבוק של “צעדת השיבה הגדולה”, 14 במרץ 2018)
- הרחבת הפעילות אל מעבר לרצועת עזה: המארגנים ממשיכים להדגיש כי הם מצפים לפעילות דומה ביהודה ושומרון, במחנות הפליטים במדינות ערב ואף בקרב ערביי ישראל. משיר אלמצרי, דובר חמאס במועצה המחוקקת, אמר כי הוא מצפה להתקהלות דומה בגדה המערבית, בשטחים שנכבשו בשנת 1948, במחנות הפליטים בפזורה בלבנון ובסוריה. הצעדה לדבריו תהווה תגובה ברורה לניסיונות לחיסול סוגית הפליטים. הוא קרא לציבור הפלסטיני להתכונן ל”יום ההתקהלות הגדול” (אלאקצא, 17 במרץ 2018).
- שלבי האירועים: לדברי אבו רתימה דובר “צעדת השיבה הגדולה הצעדה ב-30 במרץ 2018 יחלו הפגנות וצעדות במרחק של כ-700 מטרים מהגבול. שטח פריסת האוהלים יהיה לדבריו לאורך קו הפסקת האש מרפיח בדרום ועד לבית ח’אנון בצפון. הוא ציין, כי בהמשך ינקטו צעדי הסלמה מאחר והפלסטינים לא יסכימו לשום דבר מלבד חזרה לבתיהם ( ערוץ אלאקא, 17 במרץ 2018). לדברי האני אלת’ואבתה, חבר הועדה המרכזית של החזית העממית לשחרור פלסטין, השלב הראשון של האירועים יהיה שהייה באוהלים מול קו הפסקת האש. זאת, כצעד לגיוס אנשים וכצעד בדרך ל”צעדת השיבה הגדולה” שתהיה ב-15 במאי 2018 (אלאקצא, 17 במרץ 2018). לדברי ח’צ’ר חביב, בכיר הג’האד האסלאמי, יהיה זה אירוע בעל אופי מתמשך, שיכלול שלושה שלבים: העברת הפעילויות לאזור קרוב לגבול; הצבת מחנות אוהלים ברצועה ועריכת פעילויות המוניות כדי להדגיש את זכות השיבה; השלב השלישי יהיה פריצת קו שביתת הנשק וההתקדמות לעבר האדמות שמהם גורשו הפלסטינים. לדבריו אין לוח זמנים מוגדר ליישום השלבים הללו, והם יימשכו זמן שעשוי להגיע לשנתיים. הוא גם הדגיש כי לצעדה יהיה אופי לא אלים (אלרסאלה.נט, 19 במרץ 2018).
- הימנעות מאלימות: מארגני האירוע ממשיכים להדגיש כי המדובר באירוע ללא אלימות וכי אין בכוונתם להתעמת עם כוחות הביטחון הישראליים. לדברי טלאל אבו ט’ריפה, חבר הלשכה המדינית של החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין, המארגנים לא יאפשרו למפגינים להתקרב אל הגדר אלא אם תתקבל החלטה לעבור את הגדר ולהסלים את הפעילות (ערוץ אלאקצא, 17 במרץ 2018). לדברי ח’אלד אלבטש, בכיר הג’האד האסלאמי בפלסטין, אין פירושה של “צעדת השיבה” עימות ישיר עם “הכיבוש”, אלא הכוונה היא להילחם בישראל באמצעות “המצלמה וההמון הלא אלים”. עוד ציין כי שביתת השבת תימשך לפחות חודש במטרה לגייס המונים חדשים, ומטרתה להתיש את ישראל מבחינה הסברתית, מדינית וביטחונית (אתר מרכז המחקרים “אטלס”, 18 במרץ 2018; צפא, 18 במרץ 2018; פאלטודיי, 18 במרץ 2018). אבו רתימה הדגיש, כי ההחלטה על חציית הגדר לא תהיה החלטה של אדם אחד אלא החלטה קולקטיבית שהשטח יחליט עליה. הוא ציין, כי החלטה זו צריכה להוות אמצעי לחץ שינוצל לגיוס התקשורת והעולם (אתר מרכז המחקרים “אטלס”, 18 במרץ 2018; צפא, 18 במרץ 2018; פאלטודיי, 18 במרץ 2018).
אחמד אבו רתימה (מימין) וח’אלד אלבטש (משמאל) (אתר מרכז המחקרים “אטלס”, 18 במרץ 2018)
נאום תקיף של אבו מאזן
- בנאום תקיף ובוטה שנשא אבו מאזן בפתח ישיבת הועד הפועל של אש”ף האשים אבו מאזן את חמאס בכישלון ניסיונות הפיוס ותקף באופן בוטה את מדיניות ארה”ב כלפי הפלסטינים (ערוץ הטלוויזיה הפלסטיני, 19 במרץ 2018):
- חמאס: אבו מאזן האשים את חמאס בניסיון ההתנקשות בראמי חמדאללה, ראש ממשלת ההסכמה ובמאגד פרג’, ראש המודיעין הכללי. לדבריו אין המדובר במעשה יוצא דופן אלא במדיניות שיטתית אותה נוקטת חמאס במשך שנים רבות. עוד ציין אבו מאזן, כי ניסיון ההתנקשות מהווה הוכחה לכך שחמאס אינה מעוניינת בפיוס. לדבריו על הרשות לשלוט על כל הפלסטינים בגדה וברצועה: “רשות אחת, נשק אחד ועם אחד”. עוד אמר אבו מאזן, כי החליט לנקוט בצעדים לאומיים כלכליים ומשפטיים נגד הרצועה אולם הוא לא פירט בדבריו לגבי מהות צעדים אלו.
- ארה”ב: אבו מאזן מתח ביקורת על התנהלות ממשל ארה”ב בנוגע להכרזה על ירושלים כבירת ישראל ועל ההחלטה להעביר את השגרירות. בנאומו הוא תקף ישירות ובבוטות את דיוויד פרידמן, שגריר ארה”ב בישראל וכינה אותו “בן כלב” ו”מתנחל”.
אבו מאזן נושא נאום במהלך כינוס הועד הפועל בראמאללה (ופא, 19 במרץ 2018), (ופא ביוטיוב, 19 במרץ 2018)
- חמאס גינתה את נאומו של אבו מאזן אותו כינתה “חסר אחריות”. היא טענה, כי דבריו מעמיקים את הפילוג וסוללים את הדרך למימוש התוכנית האמריקאית והישראלית בנוגע לסוגיה הפלסטינית (מען, 19 במרץ 2018). בעקבות הנאום יצאה חמאס בקמפיין נגד אבו מאזן.

מימין : קריקטורה שפורסמו בעקבות נאום אבו מאזן לפיה מעמיק נאומו את הפילוג הפלסטיני והבידול בין עזה ליהודה ושומרון (חשבון הטוויטר של השאם שמאלי, קריקטוריסט מרצועת עזה, 19 במרץ 2018); משמאל: קריקטוריסט מרצועת עזה המגנה את נאום אבו מאזן (פלסטין, 20 במרץ 2018)
כינוס תמיכה באונר”א ברומא
- ראמי חמדאללה, ראש ממשלת הפיוס, וריאצ’ מנצור, נציג הרשות הפלסטינית באו”ם , יצאו לרומא כדי להשתתף בוועידת אונר”א (אמד, 14 במרץ 2018). בדברים שנשא ראמי חמדאללה בפני באי הוועידה קרא לחזק את המחויבות המדינית במטרה למצוא פתרון למצבם הקשה של הפליטים הפלסטינים. לדבריו הסיוע של אונר”א הוא חלק בלתי נפרד מהמאמצים הבינלאומיים להקל על קשיי העם הפלסטיני וחלק מאחריות האו”ם בנוגע לסוגיה הפלסטינית (הטלוויזיה הפלסטינית, 15 במרץ 2018).
- במהלך הועידה הודיעו מספר מדינות על תמיכה כספית באונר”א. ראמי חמדאללה אמר כי הושג כיסוי בשווי של מאה מיליון דולרים לגירעון של אונר”א העומד על סכום של 466 מיליון (ופא, 15 במרץ 2018). בין המדינות התורמות קטר, שהודיעה על תרומה בגובה של 50 מיליון דולרים (שהאב, 15 במרץ 2018). השר הבריטי לענייני המזרח התיכון הודיע על העברה של 28 מיליון ליש”ט מממשלת בריטניה לאונר”א במהלך חודש יוני 2018 . לדבריו מענק זה הוא חלק מתוכנית הממשלה להגדיל את היקף הסיוע של הממשלה (ופא, 15 במרץ 2018). האיחוד האירופאי הודיע על תרומה של 82 מיליון אירו (שהאב, 15 במרץ 2018). לדברי פדריקה מוגריני, הנציבה העליונה לענייני חוץ וביטחון, מתחייב האחוד להמשיך לתרום סכומים דומים במהלך השנתיים הבאות (אתר האיחוד האירופאי,15 במרץ 2018).
[1] ישוב ערבי באזור נחל עירון, שחציו בתחומי הרשות הפלסטינית וחציו בשטח ישראל. ↑
[2] “פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ↑
[3] עדכון והמשך לשני פרסומים קודמים של מרכז המידע בנושא. ↑