חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (19-13 בדצמבר 2017)

עצרת חמאס בעזה לציון שלושים שנים לייסודה (דף הטוויטר PALINFO, 14 בדצמבר 2017).

עצרת חמאס בעזה לציון שלושים שנים לייסודה (דף הטוויטר PALINFO, 14 בדצמבר 2017).

שרידי האופנוע (מימין: PALINFO, 12 בדצמבר 2017; משמאל: צפא, 12 בדצמבר 2017).

שרידי האופנוע (מימין: PALINFO, 12 בדצמבר 2017; משמאל: צפא, 12 בדצמבר 2017).

אבו מאזן נושא נאום בכינוס באיסטנבול (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 13 בדצמבר 2017)

אבו מאזן נושא נאום בכינוס באיסטנבול (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 13 בדצמבר 2017)

כרזה של נציבות הגיוס והארגון של'פתח: מעל תצלומו של מחמוד אלעאלול נכתב

כרזה של נציבות הגיוס והארגון של'פתח: מעל תצלומו של מחמוד אלעאלול נכתב "ישראל מדינת טרור" ובשורה (בלבן) מתחת "ואנו ממנה לא חוששים" (דף הפייסבוק הרשמי של פתח, 16 בדצמבר 2017)

  • כשבועיים לאחר הצהרת טראמפ על הכרה בירושלים כבירת ישראל עדיין נמשכות תגובות הזעם בזירה הפלסטינית, הגם שבעצימות נמוכה מהציפיות של חלק מהפלסטינים. הפגנות וכנסי מחאה נמשכים גם במדינות ערביות ומוסלמיות , בדגש על ירדן ותורכיה (בה התכנס השבוע ארגון שיתוף הפעולה האסלאמי).
  • להלן מאפייני התגובות הזירה הפלסטינית:
    • מתקיימות הפגנות והפרות סדר בעשרות מוקדים ביהודה, שומרון, ירושלים ורצועת עזה (בקרבת גדר הגבול). חלק מהפרות הסדר לוו באלימות (בעיקר השלכת בקבוקי תבערה ויידוי אבנים). ההפגנות והפרות הסדר הגיעו לשיאן בסופי שבוע (בעיקר ביום שישי לאחר התפילות ) ודעכו בימים שלאחר מכן. (מאלפים רבים של מפגינים במוקדים השונים בסוף השבוע , למאות רבות במהלך השבוע).
    • ירי רקטות: מאז הכרזת טראמפ שוגרו מרצועת עזה קרוב לשלושים רקטות. לפחות 11 נפלו בשטח ישראל (על פי דיווחים בתקשורת הישראלית ועל פי מקורות ביטחוניים נפלו בשטח ישראל 16-14 רקטות) זהו היקף ירי חסר תקדים מאז מבצע “צוק איתן”. הרקטות שוגרו על ידי ארגוני טרור “סוררים” הפועלים ברצועה ללא קבלת אחריות. חמאס נמנעה מלקחת חלק בירי אולם מאמציה למנוע אותו לא היו אפקטיביים (בהשוואה לתקופה שעד הצהרת טראמפ). ישראל הגיבה על הירי בתקיפת יעדים של חמאס בראותה אותה אחראית על הנעשה ברצועת עזה.
    • פיגועים משמעותיים: נמשכים פיגועי הטרור העממי ביהודה ושומרון (פיגועי דקירה וירי) בהיקף הדומה לזה של החודשים האחרונים. חמאס שבה וקוראת להגברת הפיגועים (אנתיפדת אלקדס). עד כה לא עלה בידי חמאס לתרגם את תגובות הכעס לנוכח הצהרת טראמפ לידי הגברת הטרור העממי כפי שהיא מעוניינת.
    • הסתה להפגנות ופיגועים: הרשות הפלסטינית ופתח משמרות את התסיסה העממית, מעודדות הפגנות והפרות סדר, אך מנסות לשמר אותן תחת שליטה (עד כה בהצלחה). חמאס שבה וקוראת להפיכת ההפגנות והפרות הסדר לפיגועים משמעותיים עד כה ללא הצלחה.
    • פעילות מדינית והסברתית של הרשות הפלסטינית: הרשות מנהלת פעילות מדינית נמרצת מול האו”ם, מדינות ערביות מוסלמיות ומדינות המערב, במטרה “להחזיר את הגלגל לאחור” ולעקר את ההצהרה של טראמפ מתוכנה. עיקרי פעילותה: הדגשת הסירוב להכיר בארה”ב כמתווכת במשא ומתן, פנייה למועצת הביטחון ולעצרת הכללית של האו”ם והצטרפות לארגונים בינלאומיים. קולות קיצוניים יותר בפתח הדגישו, כי הסכמי אוסלו איבדו מתוקפם, קראו לרשות הפלסטינית לנתק את יחסיה עם ארה”ב ולהגברת “ההתנגדות העממית”. הם גם הדגישו כי גם “צורות התנגדות אחרות” (קרי, הטרור הצבאי) הן לגיטימיות.
    • הזירה הפנים-פלסטינית: הפעילות המדינית והתעמולתית הענפה של הרשות הפלסטינית מסיטה את תשומת הלב מנושא הפיוס. הפיוס עודנו מדשדש ואפילו נושאים שעליהם הוסכם (העברת הסמכויות לממשלת ההסכמה) אינם מבוצעים הלכה למעשה.
פיגועים/ניסיונות לפיגועים
  • פיגוע דקירה סמוך לראמאללה: ב-16 בדצמבר 2017 פלסטיני שהתחפש לעיתונאי התקרב לעבר כוחות הביטחון הישראליים ב”כיכר איו”ש”, סמוך לראמאללה, כשהוא חמוש בסכין. הוא דקר שוטר משמר הגבול ופצע אותו באורח בינוני. המחבל נורה על ידי כוחות הביטחון הישראליים. הלוחמים זיהו חגורת נפץ על גופו וירו בו שוב כדי לנטרלו. מאוחר יותר התברר שהייתה זו חגורת דמה. המחבל מת מפצעיו בבית החולים.
  • משרד הבריאות הפלסטיני מסר כי מבצע פיגוע הוא מחמד אמין עקל, בשנות העשרים לחייו, מבית אולא, סמוך לחברון (ופא, 15 בדצמבר 2017). הוא היה סטודנט בפקולטה למשפטים במכללה האוניברסיטאית המודרנית בראמאללה. מכרים וקרובים של מחמד אמין אומרים, כי הוא נהג לקחת חלק בפעילויות העממיות. מאז הכרזת טראמפ הוא השתתף בכל הפעילויות העממיות והתעמת עם חיילי צה”ל. (פלסטין און ליין, 16 בדצמבר 2017; אתר רדיו מרח מחברון, 16 בדצמבר 2017). בצוואה שהשאיר אחריו בכתב יד הוא מחזק את משפתחתו ומבקש מהם, שידאגו שאמו לא תבכה.
הודעת אבל של סניף פתח באזור בית אולא (דף הפייסבוק "בית אולא מבאשר", 16 בדצמבר 2017).     הצוואה שכתב טרם ביצוע הפיגוע (דף הפייסבוק של פתח, 16 בדצמבר 2017).
מימין: הודעת אבל של סניף פתח באזור בית אולא (דף הפייסבוק “בית אולא מבאשר”, 16 בדצמבר 2017). משמאל: הצוואה שכתב טרם ביצוע הפיגוע (דף הפייסבוק של פתח, 16 בדצמבר 2017).
הפגנות, עימותים והפרות סדר
  • במהלך השבוע נמשכו הפרות הסדר וההפגנות במחאה על הכרזת טראמפ על הכרה אמריקאית בירושלים כבירת ישראל. ההפגנות והפרות הסדר לובו עוד יותר לאחר הצהרות בכירים בממשל ארה”ב לפיהן הכותל המערבי יהיה בסופו של דבר חלק מישראל. הפרות הסדר וההפגנות התקיימו בעשרות מוקדים ביהודה, שומרון, מזרח ירושלים ורצועת עזה. במסגרתם התעמתו המפגינים עם כוחות הביטחון הישראליים, השליכו בקבוקי תבערה, הציתו צמיגים יידו אבנים ויורו זיקוקים. כמו בשבוע שעבר הפרות הסדר וההפגנות הגיעו לשיאן לקראת סוף השבועו דעכו בימים שלאחר מכן.
  • ביום שישי (15 בדצמבר 2017) הוכרז על “יום זעם”. בסיום תפילות יום השישי הפגינו כמה אלפי פלסטינים ביהודה ושומרון ובירושלים. נמסר כי אדם אחד נהרג וכמה נפצעו. בגבול רצועת עזה והתעמתו כמה אלפי פלסטינים עם כוחות צה”ל במספר מוקדים. הם יידו אבנים הבעירו צמיגים וניסו לחבל בגדר הביטחון. שני פלסטינים נהרגו בעימותים, אחד מהם קטוע רגלים (שמותו נוצל לתעמולה על ידי הפלסטינים). כמו כן נמסר על כארבעים פצועים (דף הטוויטר של סוכנות שהאב, 15 בדצמבר 2017).
הפגנת מחאה בחברון נגד החלטת נשיא ארה"ב טראמפ. המפגינים משתמשים בבובת חזיר המדמה את נשיא ארה"ב (ופא ביוטיוב, 13 בדצמבר 2017)    הפגנת מחאה בחברון נגד החלטת נשיא ארה"ב טראמפ. המפגינים משתמשים בבובת חזיר המדמה את נשיא ארה"ב (ופא ביוטיוב, 13 בדצמבר 2017)
הפגנת מחאה בחברון נגד החלטת נשיא ארה”ב טראמפ. המפגינים משתמשים בבובת חזיר המדמה את נשיא ארה”ב (ופא ביוטיוב, 13 בדצמבר 2017)
  • להלן אירועים בולטים:
    • 17 בדצמבר 2017 – מספר בקבוקי תבערה הושלכו לעבר עמדה צבאית בחלחול (צפונית לחברון). לא היו נפגעים.
    • 17 בדצמבר 2017 – כוחות הביטחון הישראליים המוצבים בעמדת בידוק בכניסה לבית המשפט הצבאי שומרון עצרו פלסטיני, תושב ג’נין שהעלה את חשדם. על גופו נמצא מטען ,שנראה כמטען צינור ובמעילו נמצא מטען נוסף. הפלסטיני נעצר והובא לחקירה (דוברות המשטרה, 17 בדצמבר 2017).
    • בליל 17-16 בדצמבר 2017 היו עימותים בכמה מוקדים במזרח ירושלים (עיסאויה, א-טור) לאחר שגורמים אמריקאים בכירים בממשל טראמפ אמרו כי הכותל המערבי יוכרז בסופו של דבר כחלק מישראל. כוחות הביטחון הישראליים שפעלו נגד המתפרעים עצרו כמה מהם.
    • 16 בדצמבר 2017 – משטרת ירושלים עצרה שבעה פלסטינים, שהיו מעורבים בהפרות סד, יידו אבנים וירו זיקוקים לעבר כוחות הביטחון הישראליים (דף הפייסבוק צבע אדום, 17 בדצמבר 2017).
    • 15 בדצמבר 2017 – פלסטינים יידו אבנים לעבר כוחות הביטחון הישראליים בקלקיליה. לוחם משמר הגבול נפצע באורח קל. אזרח ישראלי נפצע בראשו מאבנים שיודו באזור מחסום חזמה (בנימין) (דף הפייסבוק צבע אדום, 15 בדצמבר 2017).
    • 13 בדצמבר 2017 – כמה עשרות מתנחלים נכנסו לכפר בורין לאחר שלדבריהם יודו לעברם אבנים בכביש הסמוך. המתנחלים יידו אבנים לעבר הפלסטינים ולעבר בתיהם. כוחות צה”ל הגיעו למקום ופעלו להוצאת המתנחלים מהכפר. לא היו נפגעים.

דו”ח פיגועים נובמבר 2017[1]

  • במהלך נובמבר 2017 חלה עלייה בכמות הפיגועים שבוצעו ביהודה, שומרון וירושלים. סה”כ בוצעו 83 פיגועים (לעומת 68 בחודש אוקטובר 2017). רוב הפיגועים (72 פיגועים) היו במתווה של השלכת בקבוקי תבערה. ביהודה ושומרון בוצעו 53 פיגועים (לעומת 50 באוקטובר 2017) ובירושלים 29 (לעומת 17 פיגועים באוקטובר 2017). בתחומי הקו הירוק בוצע פיגוע דקירה אחד( ב-30 בנובמבר 2017 בוצע פיגוע דקירה בערד). חייל אחד נהרג (פיגוע דקירה בערד) ושני אזרחים נפצעו (פיגוע דריסה בצומת גוש עציון (17 בנובמבר 2017).
פיגועים משמעותיים שבוצעו בשנה האחרונה[2]

פיגועים משמעותיים שבוצעו בשנה האחרונה

סיכול פיגוע חטיפה במהלך חג החנוכה
  • כוחות הביטחון הישראליים סיכלו פיגוע חטיפה בשומרון שתוכנן להתבצע במהלך חג החנוכה. במהלך אוקטובר נובמבר 2017 נחשפה חוליה של פעילי חמאס מהכפר תל (סמוך לשכם), שאנשיה היו מעורבים בתכנון פיגוע חטיפה של חייל או אזרח מתחנות האוטובוס באחד הצמתים המרכזיים בשומרון סמוך לשכם. פעילות חברי החוליה הוכוונה ומומנה על ידי המפקדה הצבאית של חמאס ברצועת עזה. מטרת הפיגוע הייתה לקדם משא ומתן לשחרור אסירים ביטחוניים הכלואים בישראל.
  • בראש החוליה עמד מעאד אשתיה, פעיל חמאס, יליד 1991, שרכש אמצעי לחימה וגייס חברים נוספים לחוליה. לצדו פעלו מחמד רמצ’אן ואחמד רמצ’אן, ילידי 1998, שגויסו על ידי ראש החוליה והביעו הסכמתם לבצע את הפיגוע. חברי החוליה עמדו בקשר עם עומר עצידה פעיל הזרוע הצבאית של חמאס וחבר מפקדת חמאס ברצועה. על פי התכנון היו אמורים חברי החוליה להתחפש למתנחלים ולהעלות את החטוף לכלי רכבם. במסגרת ההכנות לביצוע הפיגוע ביצעו חברי החוליה איסוף מידע מדויק אודות צירים, תחנות הסעה וצמתים מרכזיים. כמו כן ערכו חברי החוליה בירור לגבי דירות מסתור אפשריות באזור שכם. במהלך מעצר החשודים נתפסו אקדח, שוקר חשמלי ותרסיסי גז (אתר שירות הביטחון הכללי, 13 בדצמבר 2017).
ירי רקטות לעבר ישראל
  • במהלך השבוע שוגרו מספר רקטות לעבר ישראל. מאז הכרזת טראמפ על ירושלים כבירת ישראל שוגרו מרצועת עזה קרב לשלושים רקטות, לפחות 11 מהן נפלו בשטח ישראל[3]. לפי שעה לא קיבל על עצמו שום ארגון אחריות לביצוע הירי.
  • להלן פירוט השיגורים והנפילות בשטח ישראל בשבוע האחרון:
  • ב-17 בדצמבר 2017 נפלו שתי רקטות ששוגרו מרצועת עזה בשטח ישראל. רקטה אחת נפלה סמוך לבניין מגורים בישוב במועצה האזורית אשקלון. לא היו נפגעים נגרם נזק לבית ולכלי רכב. רקטה נוספת נפלה בשטח פתוח.
  • רקטה ששוגרה לעבר ישראל ב-15 בדצמבר 2017 בשעות הערב נפלה בבית חאנון, שבצפון הרצועה, פגעה בבית מגורים וגרמה לו הרס.
  • ב-13 בדצמבר 2017 שוגרו שלוש רקטות לעבר ישראל. שתי רקטות יורטו על ידי מערכת כיפת ברזל סמוך לעיר שדרות. רקטה נוספת נפלה בשטח פתוח במועצה האזורית אשכול. שלושה בני אדם נפצעו בשדרות לאחר שנפלו במהלך ריצה. שני בני אדם נוספים לקו בחרדה. לא נגרם נזק. רקטה נוספת ששוגרה מבית חאנון נפלה בשטח רצועת עזה וגרמה להרס כיתה בבית הספר ע’אזי אלשוא בבית חאנון (דף הפייסבוק של מתאם פעולות הממשלה בשטחים).
  • ב-12 בדצמבר 2017 רקטה ששוגרה מצפון רצועת עזה נפלה בשטח פתוח סמוך לגדר הגבול. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק.
תגובת ישראל
  • בתגובה לירי הרקטות תקפו כלי טיס של חיל האוויר יעדי טרור של חמאס, אותה רואה ישראל כאחראית על המתרחש ברצועת עזה. על פי דובר צה”ל מאז 7 בדצמבר 2017 הותקפו כארבעים יעדים (דף הפייסבוק של דובר צה”ל, 18 בדצמבר 2017) :
    • בתגובה לירי לעבר העיר שדרות תקפו כלי טיס של חיל האוויר יעדי טרור ברצועת עזה (14 בדצמבר 2017). צה”ל מסר כי הותקפו, בין השאר, אתרי אימונים ואחסנת אמצעי לחימה. כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו כי בתקיפה נפגעו, בין השאר, מוצבים של המשטרה הימית של חמאס, מוצבי חמאס במערב ובדרום עיר עזה ובדיר אלבלח (דניא אלוטן, שהאב, פאל אינפו, 14 בדצמבר 2017). דובר משרד הבריאות ברצועה דיווח, כי שלושה אזרחים נפצעו באורח קל. כן דווח על נזקים לבתי תושבים (אתר הזרוע הצבאית של חמאס, 13 בדצמבר 2017; PALINFO, 13 בדצמבר 2017).
    • בתגובה לירי הרקטות ב-17 בדצמבר 2017 תקפו כלי טיס של חיל האוויר שישה יעדי טרור של חמאס ברצועת עזה. בין המטרות שהותקפו: מתחם צבאי המשמש לאימונים, מבנים ותשתיות טרור. כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו על תקיפה במוצב ימי של חמאס ומוצב צפונית מערבית לבית לאהיא. נמסר כי לא היו נפגעים אולם נגרם נזק למספר בתי תושבים (חשבון הטוויטר עאג’ל ע’זה אלאן, 17 בדצמבר 2017).
    • בעקבות ירי הרקטות ב-14 בדצמבר 2017 החליטה ישראל על סגירת המעברים לרצועה (מעבר ארז, מעבר כרם שלום). לאחר יומיים בהם היו המעברים סגורים נפתח מעבר ארז מחדש למעבר סיוע הומניטארי. ישראל הזהירה מספר פעמים את חמאס באמצעות מסר ישיר ממתאם פעולות הממשלה בשטחים האלוף יואב (פולי) מרדכי כי במידה ולא תצליח להשתלט על אלה המבצעים את ירי הרקטות לעבר ישראל תגובת ישראל נגד הארגון תהיה קטלנית ותוביל למלחמה נוספת ברצועת עזה ( אלמנסק דף הפייסבוק של מתאם פעולות הממשלה בשטחים בערבית).
נפילות רקטות בשטח ישראל בחתך חודשי

נפילות רקטות בשטח ישראל בחתך חודשי
*שש מהרקטות שנפלו בחודש פברואר היו רקטות ששוגרו מחצי האי סיני לעבר ישראל, ככל הנראה על ידי פעילי מחוז סיני של דאעש. בחודש אפריל שוגרה רקטה אחת מחצי האי סיני שנפלה בשטח ישראל. הרקטה שוגרה על ידי פעילי מחוז סיני של דאעש. בחודש אוקטובר 2017 שוגרו שתי רקטות מצפון חצי האי סיני ע”י שלוחה של דאעש בסיני. הרקטות נפלו בשטח המועצה האזורית אשכול.

נפילת רקטות בחתך שנתי

נפילת רקטות בחתך שנתי

תהליך העברת הסמכויות לממשלת ההסכמה
  • לפי שעה קיים קיפאון בתהליך העברת הסמכויות לממשלת ההסכמה. פקידי ממשלת ההסכמה, שהגיעו לעבוד במשרד התרבות הפלסטיני גורשו על ידי פקידי חמאס עד להסדרת סוגיית הפקידים (מען, 17 בדצמבר 2017). בהודעה שפרסם משרד התרבות הוא מתח ביקורת על ההתנהלות האגרסיבית מצד פעילים חמושים מחמאס, אשר לא אפשרו לפקידי הרשות הפלסטינית לשוב לעבודתם כפי שסוכם. לטענת המשרד התנהלות זו אינה מאפשרת את מימוש ההסכמות שאליהן הגיעו הצדדים ופוגעת בתהליך הפיוס. משרד התרבות דרש כי מעשים אלה יפסקו כדי שאפשר יהיה להמשיך בתהליך לאיחוד פקידי הרשות עם פקידי חמאס (ופא, 17 בדצמבר 2017).
המצב ההומניטארי
  • ב-16 בדצמבר 32017 הודיעה רשות המעברים, כי מעבר רפיח נפתח לתנועה בשני הכיוונים (ופא, 16 בדצמבר 2017). למרות פתיחת המעבר היקף התנועה בו היה דליל יחסית (כ-500 אזרחים ביום). עם פתיחת המעבר החלו גם להיכנס משאיות דלק לרצועת עזה (דף הטוויטר של דניא אלוטן, 16 בדצמבר 2017). שגרירות הרשות הפלסטינית במצרים הודיעה כי המעבר יישאר פתוח עד יום שלישי 19 בדצמבר 201 (ופא, 18 בדצמבר 2017).
  • דובר חברת חשמל מחמד ת’אבת מסר כי קו החשמל המצרי חזר להזרים חשמל לרצועה. הוא ציין כי שני קווי חשמל עדיין מושבתים ולא ידוע מתי יחזרו לפעול ( אלרסאלה.נט 16 בדצמבר 2017). בהתבטאות נוספת ציין דובר חברת החשמל, כי הזרמת החשמל ברצועה תהיה במתכונת של ארבע שעות הזרמת חשמל ו-12 שעות הפסקה (דניא אלוטן, 18 בדצמבר 2017).
אירועי יום השנה להקמת חמאס
  • חמאס ציינה בעצרת חגיגית את יום השנה השלושים להקמתה. העצרת, בה השתתף קהל רב, עמדה בסימן ירושלים. בעצרת נכחו בכירי חמאס כמו גם שלושה שרים מממשלת ההסכמה ביניהם שר העבודה, השר לשיכון ועבודות ציבוריות והשרה למעמד האישה (דניא אלוטן, 14 בדצמבר 2017). בהודעה רשמית, שפרסמה חמאס, נאמר כי ירושלים היא בירת פלסטין הנצחית וכי החלטותיו של הנשיא טראמפ להכיר בה כבירת ישראל ולהעביר את שגרירות ארה”ב לירושלים הן חסרות ערך. חמאס בירכה את הניצבים בחזית הלחימה בירושלים והודתה על ההקרבה בלחימה בישראל. עוד נאמר בהודעה כי חמאס תמשיך בדרך “התנגדות” עד שפלסטין כולה תשוחרר (אתר חמאס, 13 בדצמבר 2017).
עצרת חמאס בעזה לציון שלושים שנים לייסודה (דף הטוויטר PALINFO, 14 בדצמבר 2017).    בכירי חמאס בעצרת (דף הטוויטר של חמאס, 14 בדצמבר 2017)
מימין: עצרת חמאס בעזה לציון שלושים שנים לייסודה (דף הטוויטר PALINFO, 14 בדצמבר 2017). משמאל: בכירי חמאס בעצרת (דף הטוויטר של חמאס, 14 בדצמבר 2017)
  • להלן עיקרי התבטאויות בכירי חמאס במהלך העצרת:
    • בנאום שנשא אסמעאיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי הצעדים לחייב את טראמפ לחזור בו מהחלטתו אינם מוגבלים לנאומים בלבד. הוא הדגיש, כי העם הפלסטיני מסוגל לסכל את החלטת טראמפ גם אם הדבר יעלה לו בחייו. לדבריו יש לפעול בשלושה אופנים שונים פיוס פנים פלסטיני כנה ועוצמתי, כינון בריתות אזוריות חזקות והמשך האנתיפאדה ופעולות ההתנגדות (ערוץ אלאקצא, 14 בדצמבר 2017).
    • אסמאעיל רצ’ואן, בכיר חמאס, הודה לזרוע הצבאית של חמאס המוכיחה לדבריו בשטח של”כיבוש הישראלי” אין מקום בשטחי פלסטין. רצ’ואן קרא לרשות הפלסטינית להפסיק את התיאום הביטחוני עם ישראל ולסגת מהסכמי אוסלו (אלאקצא, 14 בדצמבר 2017).
    • חאזם קאסם,דובר חמאס, אמר, כי רצונו של העם הפלסטיני להקריב מעצמו ולהמשיך באנתיפאדה מחייב לגבש תכניות מאבק המתבססות על עקרונות יסוד. הוא ציין כי מותם של המפגינים ברצועה וביהודה ושומרון חושף את האמת בדבר “פשעי הכיבוש” ומצביע על כך שהחלטת ארה”ב מעודדת את ישראל להמשיך במדיניותה התוקפנית. הוא קרא לפעילי חמאס להמשיך בפעילות תוך שימוש בכל “האמצעים ההכרחיים” להשגת המטרות (אתר חמאס, 15 בדצמבר 2017).
  • גם בפורומים נוספים בעולם הערבי המשיכו בכירי חמאס להתבטא בגנות הצהרת הנישא טראמפ ובזכות “ההתנגדות” (קרי, דרך הטרור):
    • בדברים מוקלטים שהושמעו במהלך הפגנה בתורכיה למען ירושלים אמר אסמאעיל הניה, כי סוגיית ירושלים נוגעת לעולם כולו ולא רק למוסלמים. הוא הדגיש, כי מדינת ישראל אינה קיימת ועל כן ירושלים לא יכולה להיות בירתה. לדבריו הפלסטינים יקריבו את עצמם עבור ירושלים וימשיכו באנתיפאדה למען החזרתה (ערוץ אלאקצא, 17 בדצמבר 2017).
    • בעצרת למען ירושלים שנערכה בלבנון אמר מאהר צלאח, בכיר חמאס, כי החלטת טראמפ היא בגדר הכרזת מלחמה נגד המוסלמים והערבים ועל כן עליו לשאת באחריות על מעשיו. הוא בירך את “פעילי הג’האד” על פעולותיהם נגד ישראל ביניהם יידוי האבנים ביצוע פיגועי ההתאבדות ירי הרקטות והטסת כלי טיס לא מאוישים. הוא גם הדגיש כי מה שעומד לבוא יהיה גרוע עוד יותר. הוא גם קרא לרדוף אחרי מנהיגי ישראל ואחרי “פושעי מלחמה “ולתמות בקמפייןBDS , להסיר את הלגיטימציה מישראל ולהתנגד לכל נורמליזציה עמה (ערוץ אלאקצא, 17 בדצמבר 2017).
    • חסאן בדראן, חבר הלשכה המדינית של חמאס, קרא בנאום שנשא בעצרת מחאה שהתקיימה בקטר להמשך העימותים ביהודה, שומרון וירושלים כדי לעורר אנתיפדה המונית של העם אשר תבלבל את ישראל ואת הכוחות הבינלאומיים התומכים בה . הוא בירך את “ההתנגדות” ואת השהידים (אתר חמאס, 17 בדצמבר 2017).
שני פעילי הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי נהרגו
  •   הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי בפלסטין הודיעה בכרוז רשמי מטעמה על מות שניים מפעילי יחידת ההנדסה בחטיבת צפון הרצועה של הזרוע הצבאית. על פי ההודעה נהרגו השניים כבמהלך פעילות מבצעית (“משימת ג’האד”) בצפון הרצועה ולא כפי שטענו בתחילה, כי נהרגו בסיכול ממוקד מידי ישראל (אתר הזרוע הצבאית של הג’האד האסלאמי, 12 בדצמבר 2017). אמצעי התקשורת מסרו כי השניים נהרגו בפיצוץ שאירע באופנוע שעליו רכבו (PALINFO, 12 בדצמבר 2017).
פעילות מדינית והמשך ההסתה בעקבות הכרזת טראמפ

כינוס ארגון שיתוף הפעולה האסלאמי

  • בתגובה להכרזת נשיא ארה”ב על ירושלים כבירת ישראל התכנסו מנהיגים ושרים מ-48 מדינות באיסטנבול שבתורכיה לכינוס חירום של ארגון שיתוף הפעולה האסלאמי. המפגש התקיים תחת הכותרת “חופש עבור ירושלים” . הכינוס נועד לדון בהשלכות ההצהרה ובהתמודדות עימה.
  • בדברים שנשא במהלך הכינוס הדגיש אבו מאזן כי החלטת ארה”ב מפרה החלטות בינלאומיות ואת החלטות האו”ם ובמיוחד את החלטות מועצת הביטחון של האו”ם שארה”ב הסכימה עמן בעבר. לדבריו בעקבות ההצהרה, העולם כולו עד לגלי אלימות שהתעוררו בשטחים הפלסטינים ובעולם כולו. הוא שב והדגיש, כי הם אינם רואים את ארה”ב כמתווכת בתהליך השלום בין ישראל לפלסטינים וכי העם הפלסטיני לא מוכן לקבל אותה כנותנת חסות לתהליך משום שהחלטותיה אינן הוגנות ונוטות לטובת ישראל. לדבריו תפעל הרשות הפלסטינית בזירה הבינלאומית כדי שזו תפעל נגד ישראל כמו כן תפנה הרשות לאו”ם בבקשה להתקבל כחברה מלאה .
  • בתום המפגש פורסמה הצהרה רשמית בה הכריז ארגון שיתוף הפעולה האסלאמי, כי בירת פלסטין תהיה מזרח ירושלים וקרא לכל מדינות העולם להכיר בכך. בהצהרה גם צוין כי דבריו של נשיא ארה”ב לגבי ירושלים הם חד-צדדיים ובלתי חוקיים. ההחלטה קראה לארה”ב להפסיק את מעורבותה בתהליך השלום ולמועצת הביטחון של האו”ם לבחון מחדש את מעמדה החוקי של ירושלים (ערביה, 13 בדצמבר 2017).
 פתיחת כינוס החירום של ועידת הפסגה האסלאמית באיסטנבול (אלערבי אלג'דיד ביוטיוב, 13 בדצמבר 2017).   אבו מאזן נושא נאום בכינוס באיסטנבול (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 13 בדצמבר 2017)
מימין: פתיחת כינוס החירום של ועידת הפסגה האסלאמית באיסטנבול (אלערבי אלג’דיד ביוטיוב, 13 בדצמבר 2017). משמאל: אבו מאזן נושא נאום בכינוס באיסטנבול (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 13 בדצמבר 2017)
הגשת הצעת החלטה במועצת הביטחון של האו”ם
  • ריאצ’ מנצור, נציג הרשות הפלסטינית באו”ם, פעל בסיוע ובתיאום מצרים, הנציגה הערבית במועצת הביטחון של האו”ם, להגשת הצעת החלטה למועצת הביטחון של האו”ם הקוראת לבטל את הכרזת טראמפ (אלערביה אלחדת’, 15 בדצמבר 2017). טיוטת ההחלטה שהגישה מצרים ב-16 בדצמבר 2017 קראה למדינות העולם להימנע מהקמת שנציגויות דיפלומטיות בעיר ירושלים בהתאם להחלטה 478 של מועצת הביטחון. כמו כן דרשה שכל החלטה או פעולה המתיימרת לשנות את האופי המעמד או ההרכב הדמוגרפי של ירושלים תהיה חסרת תוקף חוקי והיא תבוטל. הצעת ההחלטה לא הזכירה את ארה”ב או את הנשיא דונלד טראמפ באופן מפורש (רויטרס, 16 בדצמבר 2017).
  • ב-18 בדצמבר 2017 עלה הנושא לדיון במועצת הביטחון של האו”ם. ארה”ב הטילה וטו בעוד ששאר 14 חברות המועצה הצביעו בעד. לשכת אבו מאזן גינתה את הוטו שהטילה ארה”ב. שר החוץ הפלסטיני קרא לכינוס דחוף של העצרת הכללית (אלג’זירה, 18 בדצמבר 2017). למרות הוטו שהטילה ארה”ב על הצעת ההחלטה מתכוונת הרשות להמשיך במערכה המדינית כאשר במוקד פנייה לעצרת האו”ם בהצעת החלטה דומה לזו שהוגשה למועצת הביטחון והצטרפות לארגונים בינלאומיים. בשטח ממשיכה הרשות לעודד מחאות עממיות (“ימי זעם”).

הוטו האמריקני במועצת הביטחון (אלקדס, 19 בדצמבר 2017)
הוטו האמריקני במועצת הביטחון (אלקדס, 19 בדצמבר 2017)

  • להלן כמה התבטאויות של בכירי הרשות הפלסטינית:
    • בנאום שנשא אבו מאזן בפני כינוס ההנהגה הפלסטינית ציין, כי להצהרת טראמפ בנושא ירושלים אין תוקף חוקי שכן, לדבריו , מרבית מדינות העולם התנגדו להצהרה. אבו מאזן הדגיש, שהפלסטינים מסרבים שארה”ב תהיה המתווכת במשא ומתן והבהיר כי הרשות תנקוט בצעדים דיפלומטיים ומשפטיים נגד ההכרזה. לדבריו הם משקיעים עתה מאמצים להעביר את הצעת ההחלטה לעצרת הכללית של האו”ם ובמקביל הם עושים מאמצים להשיג מושב קבוע באו”ם (הטלוויזיה הפלסטינית, 18 בדצמבר 2017). במהלך הישיבה חתם אבו מאזן על 22 הסכמים בינלאומיים במסגרת פעולות הרשות להצטרף ל-22 ארגונים בינלאומיים (ופא, 18 בדצמבר 2017).
    • ראמי חמדאללה, ראש ממשלת ההסכמה, אמר כי פירושו של הווטו האמריקאי הוא המשך משוא הפנים של האמריקאים כלפי ישראל. לדבריו הם לא יוותרו על ירושלים ולא ינהלו מקח וממכר על ערביותה . הוא ציין כי הם ימשיכו בכל הדרכים הלא אלימות (ופא, 19 בדצמבר 2017).
    • נביל שעת’, יועץ אבו מאזן לענייני חוץ ויחסים בינלאומיים, אמר, כי ההנהגה הפלסטינית תמשיך לנקוט מהלכים שמטרתם לגייס תמיכה בינלאומית מול ישראל ומול ארה”ב (רדיו קול פלסטין, 18 בדצמבר 2017).
    • נביל אבו רדינה, דובר הנשיאות, אמר כי הוטו שהטילה ארה”ב הוא נגד הקונצנזוס הבינלאומי והוא מפר את ההחלטות הבינלאומיות ואת החלטות מועצת הביטחון ומביע הזדהות עם הכיבוש (הישראלי) ועם תוקפנותו. לדבריו ימשיכו הפלסטינים להוביל מהלכים באו”ם ובכל המוסדות הבינלאומיים (ופא, 18 בדצמבר 2017).
תגובות להתבטאות נוספת של בכיר אמריקאי
  • בכיר בממשל ארה”ב מסר בתדרוך לעיתונאים כי לא ניתן לדמיין מצב שבו הכותל המערבי אינו חלק ממדינת ישראל. עם זאת ציין, כי כפי שאמר הנשיא טראמפ בעבר, הגבולות הסופיים של ירושלים ייקבעו כחלק מהסדר הקבע. עוד מסר הבכיר שסגן נשיא ארה”ב יקיים במהלך ביקורו באזור ביקור רשמי בכותל (עד כה קיימו נציגי ממשל אמריקאים ביקורים פרטיים בלבד). דברים אלה עוררו תגובות פלסטיניות חריפות :
  • נביל אבו רדינה, דובר הנשיאות, אמר כי הרשות הפלסטינית לא תקבל כל שינוי בגבולות מזרח ירושלים שנקבעו בשנת 1967. לדבריו עמדת ארה”ב מוכיחה שהיא אינה משמשת עוד כמתווכת בתהליך השלום (ופא, 16 בדצמבר 2017).
  • אסאמה אלקואסמי, דובר פתח, אמר כי הכותל המערבי הוא חלק ממסגד אלאקצא ושוכן על אדמה פלסטינית שנכבשה בשנת 1967. הוא נתמך בדבריו בהחלטת בית המשפט הבריטי משנת 1929 לפיה הכותל הוא אתר מוסלמי והחלטות אונסק”ו לפיהן כל ירושלים היא מוסלמית וליהודים אין קשר היסטורי או דתי לעיר. הוא הדגיש כי פתח לא תסכים לשום שינוי בגבולותיה של ירושלים המזרחית או גבולותיה של פלסטין שנקבעו בשנת 1967 (ערוץ אלמיאדין, 17 בדצמבר 2017).
  • דאוד שהאב, דובר הג’האד האסלאמי בפלסטין, ציין כי הכותל המערבי הוא חלק ממסגד אלאקצא ואחד המקומות החשובים ביותר עבור המוסלמים בעיר (פלסטין אליום, 17 בדצמבר 2017).

גירוש סגנו של טראמפ מכנסיית הקבר. סנטה קלאוס אומר: לא נפתח את דלת כנסייתנו בפני פרו-ציוני (חשבון הטוויטר של PALINFO, 14 בדצמבר 2017)
גירוש סגנו של טראמפ מכנסיית הקבר. סנטה קלאוס אומר: לא נפתח את דלת כנסייתנו בפני פרו-ציוני (חשבון הטוויטר של PALINFO, 14 בדצמבר 2017)

הרשות הפלסטינית נבחרה ללשכת מליאת המדינות החברות בבית הדין הבינלאומי
  • הרשות הפלסטינית נבחרה לשמש כחברה בלשכת מליאת המדינות החברות בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC) [4]. ריאצ’ מנצור נציג הרשות הפלסטינית באו”ם אמר, כי החלטה זו מהוה צעד נוסף בחיזוק היסודות של מדינת פלסטין בזירה הבינלאומית והודה למדינות החברות על הסולידאריות שהפגינו כלפי הפלסטינים. לדברי המשלחת הפלסטינית באו”ם המינוי מביע את אמון המדינות החברות ב-ICC למרות שהרשות חברה בבית הדין זמן קצר בלבד (ופא, 16 בדצמבר 2017)
פתח מסיתה לאלימות
  • בראיון לערוץ אלנג’אח (השייך לאוניברסיטת אלנג’אח) אמר מחמוד אלעאלול סגן יו”ר פתח, כי הסכמי אוסלו איבדו מתוקפם וכי לרשות הפלסטינית כבר אין קשר עם ישראל. הוא ציין כי ההכרזה האמריקאית על ירושלים מהווה הזדמנות עבור הרשות לנתק את יחסיה עם ארה”ב אשר לוחצת על הרשות לפעול על פי דרישות ישראל. אלעאלול ציין כי העם הפלסטיני נמצא בעימות מתמיד עם ישראל למרות שאופי העימות משתנה לעיתים. לדבריו פתח לא ביטלה אף אחת מאופציות “ההתנגדות” על כל צורותיה (קרי, גם התנגדות צבאית), שהיא לגיטימית עבור העמים הכבושים. הוא ציין, כי מדיניות ההנהגה הפלסטינית פונה היום לשני כיוונים: התקוממות עממית נגד ישראל מחד ופנייה למנגנוני האו”ם ולמועצת הביטחון של האו”ם מאידך (ערוץ אלנג’אח, 15 בדצמבר 2017) .
  • בעקבות הריאיון האשים האלוף יואב (פולי) מרדכי, מתאם הפעולות בשטחים, את אלעאלול בהסתה לאלימות ולטרור (דף הפייסבוק בערבית של המתאם, 16 בדצמבר 2017). בפתח הגיבו בכעס על “איומיו” של המתאם.

כרזה של נציבות הגיוס והארגון של'פתח: מעל תצלומו של מחמוד אלעאלול נכתב "ישראל מדינת טרור" ובשורה (בלבן) מתחת "ואנו ממנה לא חוששים" (דף הפייסבוק הרשמי של פתח, 16 בדצמבר 2017)
כרזה של נציבות הגיוס והארגון של’פתח: מעל תצלומו של מחמוד אלעאלול נכתב “ישראל מדינת טרור” ובשורה (בלבן) מתחת “ואנו ממנה לא חוששים” (דף הפייסבוק הרשמי של פתח, 16 בדצמבר 2017)

[1] על פי דו"ח שירות הביטחון הכללי. בדו"ח לא נכללו כמה עשרות אירועי יידוי אבנים.
[2] "פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה.
[3] על פי דיווחים בתקשורת הישראלית ועל פי מקורות ביטחוניים נפלו בשטח ישראל 16-14 רקטות . הנתונים של מרכז המידע מבוססים על ספירה פרטנית יום-יומית של נפילות רקטות. הספירה אינה כוללת ירי ונפילה של פצצות מרגמה.
[4] מליאת המדינות החברות היא אסיפה של נציגים מהמדינות החברות בבית הדין הבינלאומי, שתפקידה לפקח על התנהלות נשיאות בית הדין, לקבוע את תקציב בית הדין ולשנות את הרכב השופטים במידת הצורך.